4gb installerat 2gb går att användas?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sverige
Registrerad
Dec 2008

4gb installerat 2gb går att användas?

Hej

Har 4g ram men endast 2 går att använda varför?

Mvh

ASRock 970 Extreme4 | Gigabyte 560ti 1GB | 2st OCZ Agility 3 120GB | Samsung spinpoint 1TB | Corsair TX 650W | Corsair vengeance 2x4GB | AMD 965BE | Fractal Design Define R4

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kungsör
Registrerad
Apr 2010

du kör 32-bit system, men vad har du för moderkort och är det olika mhz antal på minnenrna?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Vänersborg
Registrerad
Jul 2010

Du har 32 bitars operativsystem, om jag minns rätt så behöver du 64 bitars operativsystem för att få dina 4 gb. Det konstiga är att du borde få 3.12 gb ram och inte 2 gb :).

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kungsör
Registrerad
Apr 2010

ja, men jag hade samma problem förut o då visa de sig att mitt moderkort bara klarade av 2 GB ram, men nu kör jag på 32-bit system (har läst de du sagt) men jag kan andvända mina 4 gb

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sverige
Registrerad
Dec 2008

Hej

Jag hade 3,25 gb innan jag åkte iväg på semester sen när jag kom hem eller så var det efter ja bytte kylare på min cpu?

Mvh

ASRock 970 Extreme4 | Gigabyte 560ti 1GB | 2st OCZ Agility 3 120GB | Samsung spinpoint 1TB | Corsair TX 650W | Corsair vengeance 2x4GB | AMD 965BE | Fractal Design Define R4

Trädvy Permalänk
Avstängd
Plats
Västervik
Registrerad
Aug 2009

Med 32-bitars system skall du kunna ha 3.25 eller 3.5 GB installerat.. Har själv haft problem, men prova med detta --> Ta ut båda minnena, sätt i 2 GB, starta datorn, stäng av datorn. Sätt i ditt andra minne och starta, samt kolla om det är registrerat,

Det bör ha ökat till 3.25 eller 3.5.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Fauske
Registrerad
Jul 2007

Du kan ha max totalt 4GB minne inräknat grafikminne, cachar och adresser till kringutrustning. Så har du ett grafikkort med 2GB grafikminne så kan du inte använda mer än strax under 2GB RAM.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kungsör
Registrerad
Apr 2010

ja så var det, det stod i pc för alla

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sverige
Registrerad
Dec 2008

Har använt alla 4Gb innan ja bytte cpu fläkt,
en sak till varje gång man startar datan kommer det up cpu fan error, vad är det?

Mvh

ASRock 970 Extreme4 | Gigabyte 560ti 1GB | 2st OCZ Agility 3 120GB | Samsung spinpoint 1TB | Corsair TX 650W | Corsair vengeance 2x4GB | AMD 965BE | Fractal Design Define R4

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kungsör
Registrerad
Apr 2010

har ingen aning, kolla om du har för låg volt på cpu fläkten (du borde kunna ställa in det i bios)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sverige
Registrerad
Dec 2008

Har testat allt :S tagit ut 2 minne bytt plats och haft mig funkar ändå inte

ASRock 970 Extreme4 | Gigabyte 560ti 1GB | 2st OCZ Agility 3 120GB | Samsung spinpoint 1TB | Corsair TX 650W | Corsair vengeance 2x4GB | AMD 965BE | Fractal Design Define R4

Trädvy Permalänk
Hedersmedlem
Plats
Omnipresent
Registrerad
Okt 2004

Har du kollat att din nya fläkt går som den skall? Tog du ur prollen när du bytte kylare så kan du ju ha böjt pinnar på densamma?!

Gud är Död! - Nietzsche
Nietzsche är Död! - Gud

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Gävle
Registrerad
Apr 2011

Sitter på ungefär samma problem, har en dator som kör win 7 64bit, har tillgång till 2Gb ram.
Problemet är att windows tror att jag har 4Gb men säger att bara 2Gb går att använda, är det nått man ska bry sig om eller påverkar det inte prestandan någonting?

Edit: Har testat att köra med endast en sticka på 512Mb, då står det att jag har 1Gb men att endast 512Mb går att använda

[i5 2500K @4.5 Ghz] [ASUS P8Z68-V LX] [2x4Gb Corsair Vengeance] [HIS 7950 3Gb @990 Mhz]

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Jan 2007

Antagligen kanske inte nya kylaren är en PMW fläkt (har 4 pinnar), men om den har 3-pinnar borde det ändå kännas igen. Kolla att fläkten funkar och att du kopplat in på rätt ställe på moderkortet. Finns printat på moderkortet vilka pinnar som ska vara för CPU kylare.

Angående att du får fram 2gb av 4gb är precis som tidigare sade, du kan få ut 4GB (Har för mig 3,5GB..) totalt, inräknat cache, minne på grafikkort och ramminnet. Alltså är de resterande 2GB till grafikkort och cache. Installera burken med ett 64-bitars OS så får du fram resterande.

HTPC - Bygglogg; http://www.sweclockers.com/album/?id=2902
HTPC - Galleri; http://www.sweclockers.com/galleri/6562-htpc-galleribilder
42U - Bygglogg; http://www.sweclockers.com/galleri/7862-42u-rackskap-i-hemmet
i7 920, Antec kühler 620, Asus P6T-Deluxe, Corsair Dominator 6*2GB 1600Mhz, XFX Core Edition 750W, Nvidia GTX 770

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
stockholm
Registrerad
Sep 2008

Kan vara cpu-kylaren som gör så att de modulerna som är närmast cpun inte fungerar korrekt. Testa ta bort de två som är närmst jcpun och se om problemet kvarstår. Om så inte är fallet så testa att montera om kylaren.

Ominous Doctrines Of The Perpetual Mystical Macrocosm

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Södertälje
Registrerad
Aug 2007
Skrivet av Strelok:

Sitter på ungefär samma problem, har en dator som kör win 7 64bit, har tillgång till 2Gb ram.
Problemet är att windows tror att jag har 4Gb men säger att bara 2Gb går att använda, är det nått man ska bry sig om eller påverkar det inte prestandan någonting?

Edit: Har testat att köra med endast en sticka på 512Mb, då står det att jag har 1Gb men att endast 512Mb går att använda

Det är skumt. Har du testat att resetta cmos och ställa in alt igen samt att kolla efter inställningen för hur minne ska hanteras om man har 4gb eller mer?

CPU: i7 3770k@4,50Ghz MB Z77X-D3H RAM: 16GB@2133mhz (10-12-11-27 2T)
GPU: 980Ti@1404,8 HDD: 4st MLC 1st TLC and 2st HDD for random: FD-PSU-TS2B-800W. Sound: SB-Z -> toslink (DTS)-> old JVC. MB Via to Z-2300 for VOIP. http://valid.x86.fr/nf1u3d https://www.techpowerup.com/gpuz/gxryb

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Jan 2007
Skrivet av astrob0y:

Kan vara cpu-kylaren som gör så att de modulerna som är närmast cpun inte fungerar korrekt. Testa ta bort de två som är närmst jcpun och se om problemet kvarstår. Om så inte är fallet så testa att montera om kylaren.

Vad pratar du om ens? O__o

HTPC - Bygglogg; http://www.sweclockers.com/album/?id=2902
HTPC - Galleri; http://www.sweclockers.com/galleri/6562-htpc-galleribilder
42U - Bygglogg; http://www.sweclockers.com/galleri/7862-42u-rackskap-i-hemmet
i7 920, Antec kühler 620, Asus P6T-Deluxe, Corsair Dominator 6*2GB 1600Mhz, XFX Core Edition 750W, Nvidia GTX 770

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Dec 2006

Om du har CPU fan error så
1 du har inte kopplat in Fläkten på CPU Fan headern
2 fläkten snurrar för långsamt

Sen det där med minne kan vara knepigt
Hur mycket minne man får ut med ett 32bit system är flytande och beror helt på vilken hårdvara man har
Man kan dock vara säker på att få ut 4Gb av 4Gb installerat går inte, dock om man installerar SP1 för windows 7, kommer prestandaklasifiering oftast säga att 4 Gb går att använda även om Gb är mindre, innan SP1 skrevs det lägre värdet ut

Har för mig att om du har grafikort på 2Gb så går inte allt bort för just det, har för mig att det beror på att även om grafikkortet har 2Gb så användes sällan allt så det finns adresser som istället RAM kan använda, dock när Grafikkortet behöver mer som tex i spel så kommer den börja reservera mer och mer adresser åt sig själv, men tillsammans med övrig hårdvara kan det bli så lite som 2 Gb kvar totalt, men har bara sett det ibland på laptops.

Ta en titt i resursövervakaren den ger mer och bättre info om hur minnet användes
Installera 64bit versionen också, annars kan ram aldrig bli 4 Gb, i synnerhet inte under spel med ett hungrigt grafikkort

För tillfället en sketen Acer gaming laptop

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
som gud är min närvaro överallt.
Registrerad
Nov 2005

Hej

Jag håller med dig låter som böjda pinnar på cpun eller socklen.

/Aragon

Skrivet av Jalle64:

Har du kollat att din nya fläkt går som den skall? Tog du ur prollen när du bytte kylare så kan du ju ha böjt pinnar på densamma?!

Om du lär dig älska din smärta kommer du känna dig älskad var dag;-)

main dator: rampage v10, 6950x, Titan xp,64gig ram,intel 950,2x 10gig nic, asus 2k 165hz ips skärm, 900D custom vattenkylning.
main server: Supermicro, amd 6386se 16 trådar, 20TB i raid 6, 64gig ecc ram, 6x 10 gig nic. custom vattenkylning. 1/1gig nätverk via dedikerad fiberlina, router:usg pro4

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
stockholm
Registrerad
Sep 2008
Skrivet av Tozzi:

Vad pratar du om ens? O__o

Problemet kan ligga i att cpu-kylarens montering påverkar dapinks dators minneshantering. Dapink har även i tråden - inlägg nio- nämnt att alla 4gb gick att använda tidigare, men att ett byte av cpu-fläkt har eventuellt skapat problem. Jag läste detta och presenterade en lösning- en lösning som har fungerat för mig.
Förstår du nu bättre?

Edit: Här kan du läsa mer. http://vip.asus.com/forum/view.aspx?id=20100429194317906&boar...

Ominous Doctrines Of The Perpetual Mystical Macrocosm

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Aug 2003

Jag är inne på astrob0y's spår...

Skrivet av dapink:

Har använt alla 4Gb innan ja bytte cpu fläkt,
en sak till varje gång man startar datan kommer det up cpu fan error, vad är det?

Du kan ha satt den nya CPU-kylarens fläkt i fel kontakt på moderkortet eller så har du en passiv?
Det är bara en kontakt på moderkortet som är märkt CPU och att inte använda den kan ge error, skulle jag tro.

Skrivet av dapink:

Har testat allt :S tagit ut 2 minne bytt plats och haft mig funkar ändå inte

Du säger att du testat att byta plats och så, men inte om du testat dem en och en.
Jag undrar också hur många du har, jag trodde först att du hade 2x2GB. Men nu börjar jag undar om du inte 4x1GB

Låt oss utgå från att du har 2x2GB och att de funkar.
När du bytte CPU-kylaren kan du ha flyttat du på en av RAM stickorna och nu sitter de i en kombination som inte går att köra på ditt moderkort. Normalt har man minst fyra minnes platser och man kan i flera fall inte köra med vilka två man vill. Man måste ha dem i t.ex. 1+3 och 2+4 där man i vissa fall MÅSTE använda 1+3 (brukar vara närmas CPU:n) om man bara har två stickor o.s.v. (Läs manualen)

Om du har 4x1GB kan en vara trasig eller påverkad av något så att den inte funkar, detta tror jag medför att ett par slås ut helt. Eftersom att de sitter två och två i "dual-chanel".

/Stuffe

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Södertälje
Registrerad
Aug 2007

Nu hänger jag inte med Skrämskjutet visar ju att den hittar 4gb men att bara 2gb är aktiva. Så hur http://vip.asus.com/forum/view.aspx?id=20100429194317906&boar... skulle vara relevant vet jag inte. Ladda upp några CPU-Z bilder så får vi se vad den tror att du har, och hur den tror att det är installerrat.

Edit: Och som vanligt så rekomenderar jag att starta en Linux Live skiva/usb minne alt en windows pe för att se om det står samma sak där så att man inte felsöker en felaktig windows installatione efter att rätt inställningar har stälts in i bios.

CPU: i7 3770k@4,50Ghz MB Z77X-D3H RAM: 16GB@2133mhz (10-12-11-27 2T)
GPU: 980Ti@1404,8 HDD: 4st MLC 1st TLC and 2st HDD for random: FD-PSU-TS2B-800W. Sound: SB-Z -> toslink (DTS)-> old JVC. MB Via to Z-2300 for VOIP. http://valid.x86.fr/nf1u3d https://www.techpowerup.com/gpuz/gxryb

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Jan 2007
Skrivet av astrob0y:

Problemet kan ligga i att cpu-kylarens montering påverkar dapinks dators minneshantering. Dapink har även i tråden - inlägg nio- nämnt att alla 4gb gick att använda tidigare, men att ett byte av cpu-fläkt har eventuellt skapat problem. Jag läste detta och presenterade en lösning- en lösning som har fungerat för mig.
Förstår du nu bättre?

Edit: Här kan du läsa mer. http://vip.asus.com/forum/view.aspx?id=20100429194317906&boar...

Jag tror det bara är ett "olyckligt" sammanträffande. Det kan vara så att nya drivrutiner installerades till grafikkortet, och att vid denna "omstart" just nu kanske roffar åt sig mer för att allkolera minnet på grafikkortet, därav att endast 2gb lämnas kvar för ramminnet. OP BÖR hur som HAVER ha ett 64-bitars OS för att kunna nyttja hela mängden. Länken du länka är ju om datorn inte "hittar" mer minne, men det verkar ju hans dator göra, men jag förstår nu hur du menade, ditt förra inlägg va lite otydligt med "moduler".

HTPC - Bygglogg; http://www.sweclockers.com/album/?id=2902
HTPC - Galleri; http://www.sweclockers.com/galleri/6562-htpc-galleribilder
42U - Bygglogg; http://www.sweclockers.com/galleri/7862-42u-rackskap-i-hemmet
i7 920, Antec kühler 620, Asus P6T-Deluxe, Corsair Dominator 6*2GB 1600Mhz, XFX Core Edition 750W, Nvidia GTX 770

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Ligger i norr
Registrerad
Nov 2007

Om du har exakt 2GB minne tillgängligt, är det med stor sannolikhet så,
att windows av någon anledning bara använder 1 minnessticka.

Kolla att maxmem är urbockat i msconfig.

Start/kör/msconfig, Flik Boot.ini (välj avancerade alternativ)
(ur XP, men jag tror Win 7 ser likadant ut)

Fo3

Edit: Uråldrig tråd!

Bara en enda ros på ett evigt klänge
så är livet
trist varar länge
men underbart är kort -
alldeles för kort

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Mariefred
Registrerad
Jul 2011

Ska finnas en inställning i bios som gör att OS kan använda mer än 2gb om jag minns rätt..Förmodligen nollställdes allt när du bytte CPU fläkt..Samma sak gäller varningen om cpu fläkten..Gå in i bios och leta upp..Läs manualen om du är osäker

╔ Corsair 32GB DDR4 CL15 3000Mhz VENGEANCE RGB ■
╠ ASUS-ROG-MAXIMUS-X-HERO ■ ASUS-ROG-STRIX-GTX1080TI-OC ■ i7 8700K
╠ DeepCool Captain 280EX RGB ■ 2x Samsung 970 EVO 500GB■
╠ Deepcool NEW ARK 90 Electro Limited Edition NR58 ■ XFX PRO1000W Limited Black Edition
╚ Samsung SE790C 34" Ultrawide 3440x1440@75Hz

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Jan 2007
Skrivet av FatherOfThree:

Om du har exakt 2GB minne tillgängligt, är det med stor sannolikhet så,
att windows av någon anledning bara använder 1 minnessticka.

Kolla att maxmem är urbockat i msconfig.

Start/kör/msconfig, Flik Boot.ini (välj avancerade alternativ)
(ur XP, men jag tror Win 7 ser likadant ut)

Fo3

Edit: Uråldrig tråd!

Haha, my bad, jag tänkte inte på datumet när jag började skriva här!

HTPC - Bygglogg; http://www.sweclockers.com/album/?id=2902
HTPC - Galleri; http://www.sweclockers.com/galleri/6562-htpc-galleribilder
42U - Bygglogg; http://www.sweclockers.com/galleri/7862-42u-rackskap-i-hemmet
i7 920, Antec kühler 620, Asus P6T-Deluxe, Corsair Dominator 6*2GB 1600Mhz, XFX Core Edition 750W, Nvidia GTX 770

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
stockholm
Registrerad
Sep 2008
Skrivet av hACmAn:

Nu hänger jag inte med Skrämskjutet visar ju att den hittar 4gb men att bara 2gb är aktiva. Så hur http://vip.asus.com/forum/view.aspx?id=20100429194317906&boar... skulle vara relevant vet jag inte.

Montering av Cpu-kylare kan påverka. Om man installerar cpu-kylaren så att det blir en obalanserad spänning på moderkortet kan detta påverka om windows klarar av att använda alla minnesmoduler som är installerade på moderkortet.

Ominous Doctrines Of The Perpetual Mystical Macrocosm

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Jan 2007
Skrivet av astrob0y:

Montering av Cpu-kylare kan påverka. Om man installerar cpu-kylaren så att det blir en obalanserad spänning på moderkortet kan detta påverka om windows klarar av att använda alla minnesmoduler som är installerade på moderkortet.

HUR ska det kunna bli en "obalanserad spänning" pga en kylare, som inte ens har kontakt med modekortet på de sättet. Det där är ju bara påhittat som du påstår nu. Det skulle krävas att man monterat kylaren helt åt helvete och därmed kortsluter moderkortet, men då skulle inte kylaren heller sitta på CPU;n, utan någonstans åt helvete.

HTPC - Bygglogg; http://www.sweclockers.com/album/?id=2902
HTPC - Galleri; http://www.sweclockers.com/galleri/6562-htpc-galleribilder
42U - Bygglogg; http://www.sweclockers.com/galleri/7862-42u-rackskap-i-hemmet
i7 920, Antec kühler 620, Asus P6T-Deluxe, Corsair Dominator 6*2GB 1600Mhz, XFX Core Edition 750W, Nvidia GTX 770

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
stockholm
Registrerad
Sep 2008
Skrivet av Tozzi:

HUR ska det kunna bli en "obalanserad spänning" pga en kylare, som inte ens har kontakt med modekortet på de sättet. Det där är ju bara påhittat som du påstår nu. Det skulle krävas att man monterat kylaren helt åt helvete och därmed kortsluter moderkortet, men då skulle inte kylaren heller sitta på CPU;n, utan någonstans åt helvete.

HUR? Om man installerar en kylare på ett obalanserat sätt genom att tex enbart skruva fast två utav de fyra fästen riktigt hårt kan moderkortet utsättas för ett obalanserat tryck/spänning/påverkan. Detta kan vara en (1, inte orsaken) orsak till trådskaparens problem. Jag har upplevt samma form av problem och gjorde samma typ av felsökningar som har skrivits om i denna tråd. Mitt problem- som var den samma som trådskaparens och som uppkom efter att jag hade installerat en ny cpu-kylare- löstes genom att jag balanserade min kylares montering genom att skruva fast den lika hårt på varje fäste.

Ominous Doctrines Of The Perpetual Mystical Macrocosm

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Jan 2007
Skrivet av astrob0y:

HUR? Om man installerar en kylare på ett obalanserat sätt genom att tex enbart skruva fast två utav de fyra fästen riktigt hårt kan moderkortet utsättas för ett obalanserat tryck/spänning/påverkan. Detta kan vara en (1, inte orsaken) orsak till trådskaparens problem. Jag har upplevt samma form av problem och gjorde samma typ av felsökningar som har skrivits om i denna tråd. Mitt problem- som var den samma som trådskaparens och som uppkom efter att jag hade installerat en ny cpu-kylare- löstes genom att jag balanserade min kylares montering genom att skruva fast den lika hårt på varje fäste.

Vi pratar om olika "späningar" märkte jag nu ;_; Ström/Spänning trodde jag att du menade. Men, så länge på varsin sida av ramminnet sitter så finns de inte en chans att det inte skulle bli glapp där, då har man inte "knäppt" till fästet ordentligt från början. Men ja, kylaren ska hur som haver skruvas åt lika hårt på varje sida, för att trycket mot CPU ska bli så jämn som möjlig. Ditt fel du hade låter som antingen inte korrekt isatt ramminne, eller lösa lödpunkter till ramminnes bussen. För jag antar att du inte skruvat fast kylaren så hårt att du nästan spricker för kung och fosterland..?

HTPC - Bygglogg; http://www.sweclockers.com/album/?id=2902
HTPC - Galleri; http://www.sweclockers.com/galleri/6562-htpc-galleribilder
42U - Bygglogg; http://www.sweclockers.com/galleri/7862-42u-rackskap-i-hemmet
i7 920, Antec kühler 620, Asus P6T-Deluxe, Corsair Dominator 6*2GB 1600Mhz, XFX Core Edition 750W, Nvidia GTX 770