Inlägg

Inlägg som hejo har skrivit i forumet
Av hejo

Tyvärr sa det inte så mycket denna gången. Lite mer klarhet i frågan borde ske när han testar flera stycken som enligt andra upplevs som sämre.

Vet någon hur standardiserat hans through-the-lens tester är? Jag tycker det verkar vara någon slags kvasivetenskap. Har testat själv med systemkameran och diverse objektiv, och det är väldigt svårt att få ett identiskt resultat varje gång på ”frihand”. Begär kanske för mycket av en youtuber

Av hejo

MRTV Live Sweetspot Comparison. Fram med popcornen 🍿

https://youtu.be/sxBtwS7PxUs

Av hejo
Skrivet av SiwJon:

Jag har öppnat Oculus debug tool men får inte till det. I Encode Bitrate står det noll och det går att ändra men inget händer på skärmen vad jag kan se. Det går heller inte ändra värdet genom att trycka enter. Troligen gör jag fel eller har vi olika program?

Ska jag har FS2020 i normalläge (inte VR) när jag gör detta?

Hur gör du ändringen i Oculus till 1.5X?

VR läget ska vara aktivt i FS2020. Du kan behöva köra Debug Tool som administratör, iaf för att ändringen ska sparas efter omstart. 1,5X upplösningen ändrar du i Oculus programmet i Windows, men det beror också på hårdvara hur mycket super sampling systemet orkar med, så det får du laborera med för att få okej FPS. Kolla för säkerhetsskull att du har uppdaterat all programvara till V23 och slå på public test channel.

https://support.oculus.com/200468603765391/

Av hejo
Skrivet av Flightmanone:

Hur funkar det med Hp Reverb G2 med Oculus Debug Tool eller OpenXR? Jag har förvisso skickat tillbaka mina Reverb g2 upplevde de som mycket "blurriga" oskärpa i msfs2020. Men jag har förbokat ett par så man får hoppas på att dom funkar bättre.

G2 fungerar inte med Oculus programvaror. Däremot kan du styra render scale och motion projection direkt i OpenXR dev tool för G2. G2 var skarp i mitten för mig men usel skärpa i periferin. Återkom gärna om du testar flera olika G2 om du märker skillnad!

Av hejo

Får ni instabilitetsproblem eller att ni inte ens kommer till post efter XMP enable, öka då spänningen på VDDR. 1.4V borde lösa de flesta problem såvida det inte är någon extrem profil. Gäller framför allt om man kör 2x16GB eller 4x8GB moduler som oftast behöver lite mer juice.

Av hejo
Skrivet av SiwJon:

Okej tack! Jag har Oculus Quest 2.

Då är vi två! Ta då också en titt på Oculus Debug Tool som finns i diagnostics mappen under C:\Program Files\Oculus\Support\oculus-diagnostics. Gjort stor skillnad för mig med skärpan. Har testat ett tag även med Reverb G2 och Q2 är inte långt ifrån när man får tweakat alla inställningar!

Öppna Oculus Debug Tool när du är i FS2020 och laborera med Encode Bitrate. Det ändras direkt utan att du behöver starta om något, så du kan fylla i ett värde 1-500 och hitta en lämplig nivå för vad dels din hårdvara klarar men också var du tycker kompressionen blir så bra som möjligt. Testa först 5 MBps (så du ser hur risigt det kan se ut) Tryck enter mellan varje ändring bara. Jag kör nu 350 MBps och 1.5X i Oculus och tycker bilden i FS2020 är riktigt crisp nu. Har du resurser för att dra upp Anisotropisk filtrering till 8X-16X (Inställning under VR graphics i FS2020) gör det stor skillnad också på hur långt du kan se skarpt!

https://images.pcgamingwiki.com/e/e8/Anisotropicexample.png

Av hejo
Skrivet av SiwJon:

Tack för bra svar! Hittade en länk till OpenXR developer tool. Ursäkta min okunskap men vad är HMD?😬
Jag har köpt mitt FS2020 via Steam. Frågan är om det går att köra fristående från Steam? Är det någon skillnad om jag öppnar FS2020 via Steam eller klickar igång det på ikonen på skrivbordet? Startar det i alla fall via Steam?

Eller - måste jag helt enkelt köpa ett nytt FS2020?

HMD = Head Mounted Display. Frågan kan väl ställas om istället om du exempelvis har Oculus, Valve eller ett Windows Mixed Reality headset?

Har du FS2020 i ditt Steam bibliotek måste du rimligen starta det via Steam, men tror inte du skall behöva använda Steam VR? Lite osäker då jag har mitt via Gamepass/Microsoft Store.

Av hejo
Skrivet av SiwJon:

En fråga angående detta:
Ligger programmet OpenXR redan inbyggt i Steam VR programvara eller behöver man hämta hem det och i så fall var?

Jag har ändra i registret enligt ovan men hur vet jag att FS2020 använder Open XR? Jag såg på någon YouTube-film där någon gjorde justeringar i OpenXR.

Vad had du för HMD?

Skippa SteamVR om du kan för tillfället. Fungerar uselt med FS2020. Du kan ladda ner OpenXR developer tool och se vilken runtime som är aktiv, så vet du om registerändringen kickat in.

Av hejo

Tycker att det har blivit bättre! Första flighterna var rätt märkliga håller jag med om. A320 levde verkligen sitt egna liv men de har patchat kontinuerligt, mest fokus på de större planen som är mer komplexa. Senaste veckorna har jag kört VR-läget som är riktigt häftigt. Överlag en mer positiv upplevelse.

Men sen är det fortfarande riktigt uselt optimerat för modern hårdvara. Jag har ett 3080 och senaste snittet på CPU men det gör knappt någon skillnad ändå i FPS, och grafikkortet nyttjas sällan fullt ut ens i 1440p ultrawide. Men framtiden ser ändå ljus ut då de aktivt patchar och det kommer fler tillägg så att man kan anpassa det efter ens egna inriktning.

Kan rekommendera denna videon och kanal om ni gillar A320:
https://www.youtube.com/watch?v=mEOEwKSD9Z4

Av hejo
Skrivet av oqvist:

Din g1 hade bättre linser än din g2?

Ja mer balanserade, det var jämnare övergång ivf. Men G1 hade också sina brister med optiken.

Av hejo

Nu har testat G2 och Q2 parallellt under en veckas tid. Sammanfattningsvis är G2 en besvikelse. Kort bakgrundsinfo som har betydelse i min bedömning: Har IPD 63,5. CPU 5900X + 3080 GPU. Är väl inte fullkomlig VR-novis efter att ha kört både Rift S och Reverb G1 tidigare.

G2
+ Bra IPD inställning
+ Bättre färger och kontrast
+ Skärpan i mitten!
- Komforten (högst individuellt, klämmer på sidorna för mig)
- WMR Portalen
- Osmidiga kablar kors och tvärs
- Kontrollerna plastiga klumpiga
- Kräver moddning för optimal FOV
- Sweetspot störande *

* Ang. sweetspot på G2 så lider även jag av detta. Jag får ett slags tunnelseende med en väldigt bra skärpa precis i mitten, och alldeles för suddigt i periferin - påtagligt sämre än med Quest 2. Har provat SS 200% (slide show!) och FOV-moddar (3D-utskrift) men det blir inte tillräckligt bra. För mig är det störande och det förstör helhetsbilden. Jag får på ett onaturligt sätt sikta med huvudet på det jag vill se på. Sannolikt är detta tydligast i simulatorspel med mer statiska vyer som cockpit och instrumentpanel. Jag kan tänka mig att många är helt fine med detta, men att det även finns variationer både hårdvarumässigt och också hur ens olika syn uppfattar saken.

Q2
+ Möjlighet till trådlös VR
+ Komforten med tillbehöret Elite Strap 499 kr
+ Handkontroller och tracking
+ Priset 3690 kr på elgiganten + USB kabel 47 kr
+ Jämn skärpa över hela bilden
- Något sämre bild överlag än G2
- Sämre ljud
- Trixande att få ut max från Oculus Link *

* Efter att jag ställt in Oculus Link och upplösningarna optimalt samt ökat på bitrate i Oculus Debug Tool får jag påtagligt bättre bild än standardbild med Oculus Link. Detta var en deal breaker för mig då det var för mycket kompression tidigare. Är även riktigt imponerad över hur lite resurser det tar att paketera bilden via Oculus Link. Med samma upplösning märks ingen skillnad i prestanda mellan Q2/G2. FPS är samma trots att Q2 kräver encode/decode av bilden via USB. Svart magi?

TLDR; Kommer returnera G2

Av hejo
Skrivet av rickard64:

Svårt val mellan dessa.

Kastas fram och tillbaka mellan dessa också. Trodde jag bestämt mig för G2 trots alla kompromisser och störande sweetspot, men skärpan är där ändå även om den är begränsad i storlek 😭

Men så sprang jag på en tråd på reddit ikväll och började labba med Oculus Link Debug Tool. En stol del av den sämre skärpan med Quest 2 är för mig encode-smearing. Framförallt i FS2020. Testade att ändra bitrate till 300 MBps och uppåt. ENORM skillnad för mig i FS2020. Byggnader, terräng, landningsbanor etc. är nu mycket skarpare. Påverkar dock mer det som är långt borta än rakt framför ex. cockpit instrument. Texturer blev mycket bättre utan att för del delen öka dess upplösning. Värt ett test för er med Q2 i denna tråden!

Av hejo
Skrivet av Alphahanne:

Jahopp. Den glädjen varade inte länge. Får inte igång det, Error 7-14.

Någon USB-Hub har jag inte och nu är det helg så få tag på en är inte lätt där jag bor. Provat alla möjliga USB-portar på datorn, har tyvärr ingen USB-C varken på grafikkort, moderkort eller chassi.

Så, jag kan inte göra ett skit med headsetet som det är just nu.

Suck.

Har du X570 moderkort? Det kan vara värt att prova att ändra PCI-E till 3.0 i BIOS och även uppdatera ditt BIOS. Verkar kunna lösa en del av dessa problem utan hubbar. Håller tummarna!

Ett exempel från
Reddit

Av hejo
Skrivet av ToirRisker:

Någon som har fått sitt TUF kort från slögiganten?

Har en order från 2020-10-21 som fortfarande inte har skickats.

Hämtade mitt 3080 TUF OC igår från Elgiganten. Beställde på releasedagen dvs. 17 sept. 7990 kr får ses som ett fynd fortfarande efter alla dessa månader. Åker in i sim/vr-riggen

Av hejo
Skrivet av hulkenstrong:

Blev som dig runt 5-6 raden var läslig. Dock var övergången riktigt mjuk hela vägen.

Sen tog jag bort "cover" och fyfan vad edge to edge clarity och foven ökade. Eftermarknads cover kan helt klart göra detta till det absolut maffigaste inom VR. Det var inte liten skillnad. Kunde läsa alla raderna utan problem. Hoppas det kommer officiella som blir så tunna som möjligt.

Grymt bra resultat att du kunde läsa alla raderna! Du rörde inte huvudet i sidled då utan bara ögonen? Headsetet skall vara riktat rakt fram hela tiden. Jag tog bort covern också men hände inte mycket annat än lite bättre FOV. Touchar linsen med ögonfransarna

Av hejo

Ja det kanske är svårt att få lika för alla scenarion men det borde ge en övergripande koll, framförallt för en själv om man A/B testar inställningar. Jag ser hela bilden både i G2 och Quest 2, inget på bilden kapas bort av begränsad FOV men det är kant-kant och tycker den lägger sig identiskt i vyn.

Vi kan väl göra ett försök att standardisera lite!

* 150% Render Resolution i Steam
* 1x screen size i Media Player
* Titta rakt fram tryck Reset View Position

Av hejo

Har testat mellan G2 och Quest 2 i några dagar nu. Är tyvärr inte särskilt imponerad av G2 framförallt gällande sweetspot och det man kan kalla "off center clarity". Har fantastiskt bra skärpa precis i mitten. Jag har IPD på 63 mm och tycker jag får en bra passform men får trycka fejset rätt långt in för att det skall blir så bra FOV som möjligt, det blir inte jättebekvämt i längden och trycker på sidorna, var de tvugna att göra så stora skygglappar? Även provat utan ansiktsmasken utan någon förbättring annat än FOV.

Det är lätt att placebo tar över när man testar massa inställningar, har fotograferat mycket och sökte mig till lens-charts som man använder för att testa objektiv/sensorer. B&H har en bra som jag sparat ner och sedan kört i Steam Media Player som finns under Steam VR. Testa gärna detta och se vad ni får för läsbarhet

1. Spara ner bilden från B&H
https://static.bhphotovideo.com/explora/sites/default/files/b...

2. Ladda in den i Steam VR Media Player (drag & drop funkar)

3. Resetta bilden så att du tittar MITT på bilden. Det blir en slags moire effekt i mitten när det är helt centrerat.

4. Fortsätt titta rakt fram och snegla åt sidorna bara med ögonen för att testa läsbarheten.

Med Quest 2 kan jag läsa rad 7 utan större problem sen blir det kämpigt, med Reverb G2 är rad 5 väldigt svår att tyda. Gjorde en radial oskärpa i Photoshop bara för att illustrera ungefär hur illa det är för mig. Har testat G2:an med 200%+ SS tills datorn med ett 3080 storknar, men det gör ingen större skillnad tyvärr

Illustrerat mitt resultat via Photoshop, ej genom linsen:

https://i.imgur.com/yR2pVPm.png

Av hejo
Skrivet av Flightmanone:

EVGA GeForce RTX 2080 Ti, 32 gb minne, i9-10 gen. så pc:en är helt ok. Jag hade förväntat mig skarpare bild i reverb:en har aldrig kört med vr-glasögon tidigare. Såg något om "Openxr" på youtube men vad jag fattade så var det för Oculus användare? länk: https://flightsimulator.zendesk.com/hc/en-us/articles/3600185...-

FS2020 använder standarden OpenXR så gäller för alla headsets, men det är som du skrev lite mer fix för Oculus användare om man inte vill gå via SteamVR.

Har du ett G2/WMR headset så kan du installera OpenXR dev tool och göra några inställningar till, ex render scale och motion smooting.

Av hejo
Skrivet av Flightmanone:

Har kopplat in den nya usb- hubben så nu fungerar allt. Men det verkar vara ett pyssel att få någon bra skärpa hyfsad i mitten men utåt kanterna är det värdigt suddigt har ändrat ipd justeringen ingen skillnad. Ska det vara så eller finns något annat man kan göra. (gäller hp reverb g2) tacksam för svar

Upplever liknande med Reverb G2. Riktigt skarpt precis i mitten men sneglar man bara lite på ex. något instrument i FS2020 utan att röra huvudet (bara ögonen) är det nästan oläsbart. Som test för skärpan kör allt 1:1. Dvs full upplösning i WMR och 100% render scale.

Tror det var @flightsim18 som hade ett bra enkelt test inuti WMR miljön. Står man en bit ifrån på trappan och tittar mitt på ett av ansiktena på gubbarna ute i trädgården, så är det andra ansiktet suddigt och vice versa. Fler kanske kunde testa detta?

Av hejo
Skrivet av Resania:

Efter att ha pillat med denna i ca 6 timmar så kan jag inte få den att fungera ordentligt och vet inte om jag bara är dum i huvudet eller vad.

*Den tappar kopplingen med datorn då och då (känns som det är när jag försöker ladda saker men inte helt 100%), måste då dra ut USBn och sätta i igen så windows kan hitta headset

*Tracking för handkontroller känns klumpig + att den tappar bort dem helt ibland så jag måste gå ut ur det jag nu har igång och starta om mixed reality helt.

Om någon har lite tips på lösningar så tar jag gärna emot dem annars blir det nog en retur på detta och chansar på en oculus quest istället.

Fick också mitt G2 från Komplett igår. Har redan en Quest 2 också men var nyfiken på detta. Hur upplever du skärpan/sweetspot? Verkar va många olika uppfattningar om sweetspot på G2. Vi som fick leverans från Komplett är sannolikt från samma tillverkningsbatch så vore intressant om fler delade med sig om deras uppfattning. Youtubern MRTV skall låna in 10 olika G2 och jämföra hur dessa skiljer sig eftersom så många har olika uppfattning. Skall bli intressant att följa resultatet!

Har en del konstigheter med anslutningen också, först fick jag inte ens bild i headsetet men trackingen och WMR visade bild. Jaha DOA tänkte jag, men sen kom det igång efter diverse trixande och byte av usb port mm.

Kör just nu uteslutande FS2020 med detta, mittskärpan är jättebra men hade önskat det var mer så över hela bilden.

Handkontrollerna är verkligen ett enda stort skämt. Tänkte efter alla recensioner att så dåliga kan de väl inte vara men jo, absolut ingenting är bra med dessa jmf. med ex. Quest 2.

Kommer bli några dagars testande och utvärderande, inte helt övertygad om att släppa Quest 2 till förmån för G2..