Inlägg

Inlägg som Ecuaman har skrivit i forumet
Av Ecuaman
Skrivet av lord_dubbdäck:

Finns väl sätt att kringgå hårdvarukraven och kraven på TPM och Secure Boot tror jag. Men fråga mig inte hur.

Men frågan som jag har är: Varför vill du köra Win 11 på en så pass gammal maskin? Känns som den är alldeles för långsam för att använda i dagens läge.

Hej lord_dubbdäck. Jo saken är ju att det är en näst intill oanvänd dator och den kommer inte att användas till några tyngre processer som grafiska spel etc... Har tidigare konverterat en gammal hp notebook som är äldre att köra Win 10 vilket går alldeles utmärkt efter att bytit till SSD disk. Har nu bytit till SSD disk i denna Compaq och med Win 10 rullar den alldeles förträffligt. Tror att min dotter på 9 kommer att ha mycket nytta av den framöver.

Av Ecuaman
Skrivet av mrTLU:

Den lär du fastna på med en gammal dator.
Å andra sidan finns det programvara som lägger över din ISO-fil till USB-minne som samtidigt också tar bort kontroll av sådana saker (=det funkar med Win11 på gammal dator).

Poängen med detta inlägg är snarare att du kan alltid prova, såvitt jag har förstått det så är alla windows-installationer av type trial, som man sedan aktiverar. Vill du köra utan att aktivera så tror jag även att mängden irritationsmoment för att tvinga dig till det, är ganska få och milda.

Så, mitt förslag. Använd ett program enligt ovan för att lägga över ISO-filen till USB och ta samtidigt bort kontrollen av dessa säkerhetspryttlar, installera och provkör. Funkar det, så gör du rätt för dig efter det!

Hej mrTLU
Tack för ditt förslag. Jag har nu installerat och aktiverat Windows 10 Pro. Det fungerar bra och jag får som sagt varning för nämnda säkerhets funktioner/hårdvara i uppgraderings fönstret för Win 11. Så jag håller på att titta på lite olika förslag på Youtube etc. Ska kolla din idé...
Tack så mycket

Av Ecuaman

Hej Av dlq84, tack för ditt svar. Jag är lite osäker på win 11 när jag läste detta:
- To get Win11 working on a physical machine, Make sure Secure Boot was configured w/ factory keys and TPM 2.0 enabled in BIOS.

Undrar om du har tips på säker sajt att handla licenser?

mvh

Av Ecuaman

Installera Windows 10/11 Professional på äldre Notebook/laptop

Hej. Har ärvt en äldre Notebook "Compaq Presario CQ60. AMD Turion Dual-Core RM-70, 2.00 Ghz. 3 GB RAM.
Har bytt hårddisk till en ny SSD-disk och ökat RAM till 4 GB som är max för denna modell. Denna dator har ju Windows Vista som original, men jag vet att jag kan installera Windows 10 utan problem, men 11 är ett frågetecken men önskvärt... om någon vet hur?
Frågan är vad jag kan få tag i Windows 10 med programnyckel/Aktiveringsnyckel?
Eftersom jag med tidigare dator installerade med en licens för funktions hindrade som fanns då, undrar jag om detta existerar fortfarande då jag klassificerar i den gruppen. Den licensen var fri.

Alla idéer välkomnas tacksamt

Av Ecuaman

FIXAT

Fick en uppdatering från "Insiders" Beta channel. Fixade problemet

Av Ecuaman
Skrivet av Krakkan:

Man kan göra en in-place upgrade och ladda ner windows 11 iso filen med media creation tool.
När man laddat ner iso filen så högerklickar man på den och väljer montera.
När man monterat iso filen kommer den dyka upp som en virtuell dvd.
Man öppnar den virtuella dvdn och sedan dubbelklickar sedan på setup.exe för att starta installationen.
Under installationen kan man välja behåll mina appar och filer, viktigt att det står både appar och filer annars försvinner saker!
Alla dina saker borde behållas och alla windows filer kommer installeras om på nytt och mest sannolikt då också ogöra det du ställt till med
Blir en windows.old mapp med din gamla installation sedan.
Gör man en refresh eller på andra sätt så står det inte alltid appar "och" filer utan enbart en av sakerna och då riskerar man förlora program.

Tack "Krakkan" detta var mycket bra info. Tänkte först nu försöka med en "Uninstall system protected fonts" eftersom det var endast fonter jag "ställde till med"

Av Ecuaman
Skrivet av Bazisten:

Man kan installera om Windows men alla filer och program blir kvar.

Känner mig lite osäker på ominstallation då jag är mitt uppe i arbete och allt verkar fungera ok, bara det att symbolerna är borta...
Har kollat på nätet såklart och sett att det finns lite olika problem som liknar mitt, men även där osäker på vilken lösning som gäller mig.
Hoppas någon på Sweclockers har en patentlösning

Av Ecuaman
Skrivet av Bazisten:

Testa installera om windows men behåll alla filer.

Tack "Bazisten" funderar på det, men är osäker på vad som menas med "behåll alla filer"? Är det bara OS som påverkas? Gjorde detta en gång med Windows 10 och förlorade en massa mjukvarurelaterade filer/settings.

Av Ecuaman
Skrivet av Krakkan:

Jag skulle installerat om Windows och tänkt lite på att det kanske inte va så bra att ta bort skyddade saker till nästa gång?

Hej "Krakkan", tack för svar. Är ju sista utvägen. Blir en massa jobb.

Av Ecuaman

System ikoner i inställningar och aktivitetsfält vita rektanglar ?

Hej alla proffs. Kör Windows 11 Pro.
Efter att jag tagit bort några av Windows skyddade systemfonter som jag tycker är helt onödiga (dock inte Segoe) som är den font som används av OS, så försvann ikoner för inställningar och en del i aktivitetsfältet?
Jag återinstallerade fonterna och fick delvis tillbaks vissa ikoner, men inte alla Se nedan:

https://www.chevere.ec/web_storage/aktivitetsfalt_01.png

https://www.chevere.ec/web_storage/installningar_01.png

Väldigt tacksam om någon har lösning för att få tillbaks ikonerna?

Ps. Såg att även pilar till höger i context menyer drabbats Ds.

Av Ecuaman

GIGABYTE G1.SNIPER B7 F21 - uppfyller kraven men går inte att uppgradera till W 11?

Hej, har kort enl ovan där jag aktiverat "TPM 2.0" och "Tillstånd för säker start" i BIOS. System info enl screenshot nedan. Är det någon som har tips om vad man mer skall kontrollera?

https://www.chevere.ec/web_storage/sysinfo.PNG

Av Ecuaman
Skrivet av Belzader:

En generell lösning som ibland fungerar är att helt enkelt installera om programmet, och sedan avinstallera det igen.
Detta kräver iofs. att man har kvar installations filen.

En annan lösning på problemet som kan fungera är att köra verktyget som finns här:
MicrosoftProgram_Install_and_Uninstall

Hej Belzader. Tack för ditt engagemang Tyvärr inte installations filer kvar för programmet. Körde verktyget från Microsoft, såg lovande ut då jag kunde välja programmet att avinstallera, Resultat lyckat stod det, men när jag kontrollerar är programmet fortfarande kvar

Av Ecuaman

Kan ej avinstallera ett program från Windows 10

Hej alla. Har ett gammalt program installerat sedan 2014. Hade en del projekt utförda med detta program, men som nu blivit utdaterade och nyproducerade i ny programvara.
När jag försöker avinstallera/radera det gamla programmet från Windows med verktyget "Program & Funktioner" så får jag error meddelande:
"An error {-5005:0x80070002} has occured while running the setup.
If the error still occurs, please contact your vendor: NetObjects {##ID_STRING1##}.

Detail:
Error Code: -5005 : 0x80070002
Error Information:
>Kernel\KernelMedia.cpp (95)
>SetupNew\setup.cpp (851)
PAPP:NetObjects Fusion 2013
PVENDOR:NetObjects (##ID_STRING1##)
PGUID:6FFC6A05-F8E7-4551-B1E2-6F2A237C8856
$15.0.0.498
@Windows Vista Service Pack 2 (6002)
IE Version: 9.11.19041.0

Mjukvaruproducenten har slutat supporta programmet för flera år sedan. Hemsida finns men får ingen kontakt med någon.

Någon som har en patentlösning 🙏🏼
Kan ju låta det ligga kvar å skräpa då det bara tar utrymme. Men man vet ju inte om det ställer till problem i framtiden...

Av Ecuaman
Skrivet av hasenfrasen:

Jag börjar alltid med att installera Notepad2 (flo's freeware) på alla nya datorer. Minimalistisk.

Den bygger på samma texteditor som notepad++ ursprungligen byggde på. Hur vet jag det? Vid redigering av SQL-kod buggar (visuellt) båda ur på precis samma rad/statement nämligen:

CREATE PROCEDURE [dbo].[GetTestResults] @UutResultId int, @StepPathFilter varchar(1024) = N'%', @StepPathSeparator varchar(1) = '\' AS BEGIN...

Där "AS BEGIN" (och allt efteråt) färgas som bortkommenterat. Microsoft MSSQL/SSMS tolkar ovanstående kod annorlunda men fungerar. Escape verkar inte alltid vara escape. Sorry för utvikningen.

Hej "hasenfrasen" Hjälper detta mig att installera "Notepad" Anteckningar igen?

Av Ecuaman

Kan ej installera Windows Anteckningar

Hej alla! Efter att Windows anteckningar blivit korrupt och slutat fungera, så avinstallerade jag den. Har sedan försökt installera från Microsoft Store igen, men då går inte. Står att jag äger denna app, men när jag försöker Installera så får jag en röd ring med snestreck som symboliserar att denna operation ej är aktiv. Går alltså inte att klicka på "Installera"
Kör med "Notepad + +" under tiden men den är lite overkill. Vill gärna ha den vanliga Notepad/Anteckningar. Någon som har ett recept för att kunna få tillbaks den?
Tacksam för förslag.

Av Ecuaman

Hej alla. Gjorde åtgärder enl förslag men fixade inte problemet så jag tog beslutet att återställa C-disken och operativet från en nyligen utförd systemavbildning... blev bara några småsaker att återställa manuellt. Så allt bra nu.
Tack för engagemang.

Av Ecuaman
Skrivet av Pamudas:

En bekant hade samma problem.. där var lösningen tyvärr att installera om Windows. Alla försök till att reparera användaren/systemet vägrade fungera

Sega är att din användarprofil med alla dokument/program m.m. återställs varje gång du startar om datorn, så försöker du ändra på en inställning, kommer den bara att ändras tillbaka vid omstarten. Det "går" att ändra i registret för att försöka tvinga Windows till att gå ifrån statusen att skapa nya profiler, men detta verkar vara olika från system till system. I mitt fall gick det inte alls.
https://www.easeus.com/todo-backup-resource/fix-a-corrupted-u...

Hej igen Pamudas... hoppas du kan tipsa om detta: (If your folder name ends with .bak or .ba follow Microsoft's instructions to rename them).

Ja den slutar med .bak

Försöker hitta Mcrosofts instruktioner om detta men har ingen större lycka?

Av Ecuaman
Skrivet av Pamudas:

En bekant hade samma problem.. där var lösningen tyvärr att installera om Windows. Alla försök till att reparera användaren/systemet vägrade fungera

Sega är att din användarprofil med alla dokument/program m.m. återställs varje gång du startar om datorn, så försöker du ändra på en inställning, kommer den bara att ändras tillbaka vid omstarten. Det "går" att ändra i registret för att försöka tvinga Windows till att gå ifrån statusen att skapa nya profiler, men detta verkar vara olika från system till system. I mitt fall gick det inte alls.
https://www.easeus.com/todo-backup-resource/fix-a-corrupted-u...

Tack för tips. Kom åt alla dokument när jag gick in i användar mappen. Backupar så jag har det senaste. Skall testa att reparera användaren enl din beskrivning.

Av Ecuaman

Loggas in som begränsad användare - är ju admin?

Får detta meddelande när jag loggar in:
"Det går inte att logga in på ditt konto
Det här problemet kan ofta åtgärdas genom att logga ut från ditt konto och logga in igen. Om du inte loggar ut nu går alla filer du skapar eller ändringar du gör förlorade."

Kan inte komma åt mina filer i Dokument, Bilder. Filmer etcMycket tacksam om någon har erfarenhet att dela om detta problem?

Kan ej heller komma åt densenaste återställningspunkten jag gjort för systemet.

Win 10 senaste uppdatering Win insderbuild

Av Ecuaman

Tack Belzader. Skall prova det, ser lovande ut.