Inlägg

Inlägg som Olofson har skrivit i forumet
Av Olofson

Vad beträffar höjd, PPI osv:

1) Man kan inte använda skärmar på 40" (om ens det) och större på samma sätt som en "vanlig" skärm, utan får betrakta dem mer som "vägg" modell trading-setup, fast utan skarvar. Om man verkligen insisterar på att ha en jätteskärm alldeles i ansiktet så får man väl i så fall betrakta "överkanten" (ögonhöjd) som någon godtycklig "skarv" en bit ner på skärmytan, och använda den översta biten för saker man inte stirrar på några längre stunder. FancyZones i PowerToys är smidig lösning om man är tvungen att dras med ett visst OS som fortfarande inte lärt sig hantera fönster.

2) Avstånd och placering... Inget som säger att en skärm MÅSTE stå 10 cm ovanför bänken, och/eller precis framför tangentbordet. En fördel med större skärm på längre avstånd är att det gör mindre skillnad hur man sitter; dvs mindre behov att luta sig fram för att se liten text, och det går att luta sig tillbaka i stolen utan att allt blir oläsligt.

Av Olofson

Över 120 Hz hade varit trevligt, men det blir tufft att driva i 4K om man inte ska storfuska med kvalitén. Har SLI återupplivats...? Mitt stackars 3070 Ti räcker ju definitivt inte för att hålla 120 fps med alt på max i nyare spel, och ett ensamt 3090 är väl "bara" ca 40% snabbare? Några 240+ blir det garanterat inte iaf, utan multi-GPU och/eller kvalitetsfusk.

Jag är iaf helt nöjd med OLED 4K @ 120 Hz, vilket är en enorm uppgradering från LCD och/eller 60 Hz, och har inga planer på att gräva mer i detta förrän kanske när det finns hårdvara som orkar med det på riktigt...

Däremot kanske jag kniper ett 3090 eller någon framtida modell för att kunna hålla 120 konstant utan att "fuska" med inställningarna, samt mer kraft och VRAM för videoredigering mm, men det känns mest som mycket pengar för att lösa ett icke-problem just nu.

Av Olofson
Skrivet av hakan78:

48 tum är ganska ok när man sitter nära. Annars är allt under 70 för litet.

Definitivt!

40" var lagom precis framför tangentbordet, och med 48" kan jag öka avståndet lite och få samma FOV, dock med fördelen att man kan luta sig tillbaka i stolen utan att texten helt plötsligt blir för liten.

70" vet jag inte, men 55" mellan högtalarna är i minsta laget... Det är dock ett fysik-problem: Det går helt enkelt inte att kombinera en vettig stereobredd med en optimal bildstorlek med mindre än att ljudet kommer från själva bildytan, och vad jag vet så finns ingen lösning för det på studionivå än, om man inte vill köra perforerad duk och projektor och kalibrera bort duken så gott det går.

Av Olofson
Skrivet av Zemlan:

Det sabbar ju lite vitsen med OLED om man kör med matt yta på dem dock, det är ju ett högst medvetet val för att maximera styrkan som tekniken har.

Men jag förstår din problematik, kanske kommer den typen av OLED-skärmar i framtiden där man väljer att tumma på svärtan till förmån för reflexfilter till lite mer problematiska miljöer.

Har iofs aldrig sett en matt OLED, men jag misstänker att det minimala avståndet mellan yta och LEDs (som kanske går att minska ytterligare?) gör att det inte blir lika mycket diffusion som på LCD-skärmar.

Jag föredrar iaf den blanka ytan, men det är definitivt en del pill att få till belysning i rummet utan att det speglar sig, och det blir bara värre ju fler och större skärmar man har...

Av Olofson
Skrivet av Nima2001:

varför skulle man köra på denna istället för LG's 48" för cirka 10k vid reor?

Så tänkte jag, och knep en C1 48" här om veckan! Har en CX 55" sedan något halvår, som "big screen" mellan högtalarna, och har så klart kört lite spel och film på den också, efter vilket allt annat har känts ganska grått och trist.

En sak ska man dock vara medveten om: Standby på en TV är något helt annat än på datorskärmar. En TV i standby försvinner helt från kabeln, vilket ger Windows halvt hjärnblödning, speciellt om man har många skärmar och fönster. Datorn kan inte heller väcka TVn ur standby, utan det måste göras manuellt. Inga showstoppers för min del, men det är något man bör vara medveten om.

Iaf; jag kör Nuendo, Wwise, DaVinci Resolve, Sublime Text, spel (underhållning + test) mm, och upplever inga betydande problem med detta. Finner inte "OLED-saver"-funktionerna (ungefär samma som FO48U) speciellt störande, och ljuset räcker mer än väl för mina ljusförhållanden; HDR-material blir på gränsen till bländande ibland.

Enorm kontrast, ofattbart klara färger, omedelbar respons (kör allt på 120 Hz) osv är en befrielse vare sig man använder applikationer eller spelar/testar, och för min del uppvägs irritationsmomenten och riskerna (eventuell inbränning) definitivt av fördelarna.

Av Olofson
Skrivet av Blk:

Funderar på denna för att ersätta min "tv", någon som har erfarenhet av att titta på sport med den?

Har inte sett eller kört så mycket annat än spel (HL2, CS:GO, Wolf09, GTA V mm), men där hänger den med över förväntan, nästan så att man får känslan att det är mer än 60 Hz refresh rate. De flesta 60 Hz-skärmar ger mer ghosting och sudd än de "borde", med resultat att allt ser dimmigt ut när det rör sig fort, men det ser jag inget av här.

Det blir så klart aldrig riktigt som en gamingskärm på 144 Hz (har en sådan också) i ren responstid och "mjukhet" - men jag tror inte du hittar något sportmaterial i mer än 60 Hz i dagens läge ändå.

Av Olofson
Skrivet av improwise:

Antar att de flesta här köpt denna skärm främst för Spel och Film, men hur fungerar den för mer vardaglig surf, Office-paket och liknande som man måste ägna sig åt för att få in stålarna att köpa grejer för? Retar man sig på att det är för mkt kompromisser gjort för att det ska fungera som bäst för underhållning?

Jag använder den faktiskt mest för surf, kodning, grafik (GIMP) mm, även om det är absolut krav att den ska funka till spel också, eftersom jag pysslar en del med spelutveckling, och även spelar en del.

Använde en Apple Cinema HD 30" tidigare, och ville ha mer yta, bättre kontrast och svärta, samt fortfarande lägst 100 dpi - och jag tycker att denna skärmen levererar rejält på alla punkter. Förutom att jag så klart helst hade velat ha 120+ Hz, oändlig kontrast och total okänslighet för betraktningsvinklar (om ytterligare 10 år kanske?), så tycker jag de enda kompromisserna är aningen ojämn belysning (svårt att se med annat än enfärgad bild), lite mörkt längst ut i kanterna och hörnen, samt att "lagom" mörka färger (området ca 10-30% ljusstyrka, kanske) blir lite grådimmiga vid stora betraktinngsvinklar.

Det totala intrycket är dock att de flesta andra skärmar (inklusive min gamla apple och Eize 27"aren på jobbet) ser rent dimmiga och suddiga ut jämfört med BDM4065UC. Svärtan och kontrasten i VA-panelen är i en helt annan division (5-10 ggr bättre!) än de flesta andra varianter, och den har också oväntat lite sudd och ghosting vid snabba rörelser i spel och liknande, för att "bara" jobba på 60 Hz. Den blanka ytan har sina problem i upplysta rum med så stor yta (det speglar sig garanterat någonstans hur man än gör), men ger märkbart klarare och skarpare text än en mat yta, och det märks nog mer med den högre DPIn också.

Citat:

Vad skulle ni säga är minimimiavstånd man måste ha till skärmen för att det ska fungera bra?

Jag sitter på ca 60 cm normalt, men det är på gränsen, iaf om man ska jobba med något där färgerna är kritiska. Har t ex lite problem att känna igen de mörkare färgerna i GIMP, om jag har paletten i kanten och jobbar i mitten av skärmen. ("16 bit" pixel art, 64 färger.) För övrig användning (text osv) funkar det helt ok med det avståndet.

Av Olofson

Jag vet inte vad OP menade egentligen, men högre än 60 Hz utan tearing eller andra störningar går så klart inte utan att köra skärmen på en högre refresh rate - vilket alltså går att göra i lägre upplösningar.

Sedan vill det så klart till att spelet i fråga verkligen hanterar >60 Hz korrekt (funkar t ex inte om fysiken är spärrad vid 60 fps, och interpolation/extrapolation saknas), samt att datorn orkar med.

Av Olofson
Skrivet av andreas_dock:

Härligt att det fungerar bra! Nu är man sugen..
Men... "Frameskip", nytt uttryck för mig? Innbär...?
Samma sak som tearing iom v-sync av eller vad är skillnaden?

Det är nog samma sak, ja; dvs skärmens refresh rate går inte högre.

Jag har dock lyckats få strax över 70 Hz i lägre upplösningar under Linux, så det *går*, vilket även rimmar med specarna i manualen. Har för mig max är 85 Hz i någon upplösning, men jag är inte säker på den siffran...

Citat:

Hmm... Ok, jäkligt weird artär inte gjort kvadratiska pixlar, men ok.
Du verkar vara påläst i detta fallet, så jag tror dig.

Handlar nog även om en vanesak, kan säkert upplevas lite "bredare" i början, men det bör ju jämna ut sig ganska snabbt...

*Taggad!*

Ganska vanligt med aningen rektangulära pixlar på TV-skärmar, och det är ju från den domänen själva displaymodulen i denna skärmen kommer.

Vad beträffar vanesak så är det väl snarare så att de flesta inte ens kan se det om de letar efter det, utan att jämföra direkt med någon referens

Avvikelsen motsvarar att du tittar på skärmen från ca 8° vinkel ovan- eller underifrån - alltså den "aspect ratio" du får ca 7 cm under ögonhöjd på 50 cm avstånd från en skärm med helt kvadratiska pixlar. Du upplever alltså betydligt större fel i aspect ratio över större delen av ytan på vilken skärm som helst på "normalt" avstånd.

Av Olofson
Skrivet av andreas_dock:

Varför skulle en fyrkant bli proportionerlig ?

Pixlarna inte är helt kvadratiska, som de brukar vara på datorskärmar. Ca 111x113 dpi, om jag inte räknat fel; skiljer alltså knappt 2%.

Dock är det ju "fel" åt rätt håll egentligen, eftersom man ju betraktar större delen av skärmytan ur vinklar som gör att saker ser smalare ut... Det jämnar nästan ut sig!

Av Olofson
Skrivet av Babianus:

Inte OK! Extra kass när de dessutom vågar nämna "hög upplösning" i beskrivningen. Halva minikravet för kabeltypen är INTE hög upplösning...

Lite info: http://www.displayport.org/cables/how-to-choose-a-displayport...

Av Olofson
Skrivet av Babianus:

Har hållt på nu i 2 timmar och laborerat men den vägrar ta 4K 60 hz.

Har du lyckats byta till DP 1.2? Det är alltså i skärmens menysystem du måste ändra det. Datorn/drivern har ingen kontroll över detta!

Förresten, det finns tydligen en del grafikkort, laptops mm med DP, som inte har 1.2. Mina GTX 660 har uppenbarligen 1.2 iaf, och laptopen - men jag är inte säker på om det är GTX880M eller Intel-tramset (båda har 3D, RAMDAC och allt) som sköter DP-utgången där. Jag är inte ens säker på att en viss GPU garanterar något, då det tydligen finns 880M-lösningar som inte klarar 1.2.

Av Olofson
Skrivet av Hieronymus:

Wow hittade inställningen för DP 1.2 och det löste alla mina problem, så tack för hjälpen! ;D
Men jag undrar fortfarande varför alla verkar köpa en ny DP kabel när iaf jag fick med en till skärmen?

Folk har tydligen haft problem med "billiga" fusk-kablar, men vad jag förstår så ska en riktig DP-kabel klara full bandbredd för 1.2 iaf. (Vilket behövs här; det är bara några procent under gränsen.) Om inte annat så vore det ju väldigt märkligt om Philips skickar med en kabel som inte klarar skärmens specar...!

Längd? Fel kontakt? I laptopen har jag enbart mini-DP, så till den fick jag inhandla en kabel av den anledningen. (HDMI-utgången är fullstor, men det hjälper ju föga här.)

Av Olofson
Skrivet av Jomeel:

Efter att ha läst lite i denna tråden så såg jag att man behövde ändra till Displayport 1.2 för att få 60Hz. Men för mig var det inte allt. Det var fortfarande kvar på 30. Utan jag fick rota i nvidias kontrollpanel där den defaultat till "4k x 2k, 3840 x 2160" under "Ultra HD, HD, SD" och där kunde man inte välja 60Hz utan bara 30Hz. Fick gå en bit ner i den listan där jag hittade ytterligare en 3840 x 2160 upplösning under PC och valde jag den så löste det sig. Kan bero på att jag kör win 7 att den defaultar till den andra eller vad vet jag.
Tänkte bara att om någon hade samma problem så kan de kika där.

För mig blev allt rätt helt automatiskt under Win7. Fick dock den ljusa idén att installera rätt "driver" (ett gäng modelines, i praktiken) för skärmen, istället för "Plug and play monitor" eller vad standard heter - men då försvann 60 Hz i UHD...! Bråkade inte med det, utan tog bort den "drivern" igen - men det kan hända att det var samma sak; att det finns något obskyrt 60-Hz-mode som jag missade, och som Win7 inte vågar välja automatiskt.

Skrivet av Electrix:

Yes, fick göra samma sak igår och jag kör Win 8.1. Det har ingenting med Windows-version att göra då det är default-valt i Nvidias KP (för jag antar du kör Nvidia).

Win 8.1 på min gaminglaptop fick för sig att skala upp fonter, fönster och allt, som om den trodde det var en skärm med 400+ dpi... Upplösning och frekvens blev dock rätt helt automatiskt där också.

Av Olofson
Skrivet av Lifooz:

Jo det går att köra 4096x2160P@60Hz med HDMI v2.0
Sedan får man kontrollera så att GPU´n har v2.0, och att även monitorn och kabeln har det.
/Lifooz

Jo, jag vet - men denna skärmen har inte HDMI 2.0, så det hjälper inte...

Av Olofson
Skrivet av Electrix:

Har ni andra någon overscan på skärmen i överkant? Drar man musmarkören längst upp så går den några millimeter under ramen. Väldigt synligt i Chrome där tabbarnas text är nästan precis vid skärmkanten.. :S

Japp, jag har det på den ena, men inte på den andra. Det verkar inte vara någon overscan egentligen, utan ett fel i belysningen, som om något ligger lite snett. Det är inget fast antal pixels heller, utan "kanten" är lite ojämn, och hur många pixlar som saknas beror på betraktningsvinkeln. Den lysande ytan ligger alltså en bit bakom själva LCDn, och den är aningen för liten och/eller felplacerad.

Skrivet av Hieronymus:

Sitter själv fast på 30hz i manjaro linux, /etc/X11/xorg.conf.d/90-mhwd.conf
[...]
Skulle ni kunna klistra in era xorg.conf så är ni snälla. :]

Så här ser min xorg.conf ut:

Section "ServerLayout"
Identifier "Layout0"
Screen 0 "Screen0" 0 0
InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard"
InputDevice "Mouse0" "CorePointer"
Option "Xinerama" "0"
EndSection

Section "Files"
EndSection

Section "InputDevice"

# generated from default
Identifier "Mouse0"
Driver "mouse"
Option "Protocol" "auto"
Option "Device" "/dev/psaux"
Option "Emulate3Buttons" "no"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "InputDevice"

# generated from default
Identifier "Keyboard0"
Driver "kbd"
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "Monitor0"
VendorName "Unknown"
ModelName "Philips PHL BDM4065"
DisplaySize 878 485
HorizSync 30.0 - 160.0
VertRefresh 23.0 - 80.0
Option "DPMS"
Gamma 0.9
EndSection

Section "Device"
Identifier "Device0"
Driver "nvidia"
VendorName "NVIDIA Corporation"
BoardName "GeForce GTX 660"
BusID "PCI:1:0:0"
Option "RegistryDwords" "PerfLevelSrc=0x2222"
EndSection

Section "Device"
Identifier "Device1"
Driver "nvidia"
VendorName "NVIDIA Corporation"
BoardName "GeForce GTX 660"
BusID "PCI:2:0:0"
Option "RegistryDwords" "PerfLevelSrc=0x2222"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Device0"
Monitor "Monitor0"
DefaultDepth 24
Option "UseEdidDpi" "False"
Option "DPI" "111 x 113"
Option "ModeValidation" "AllowNon60hzmodesDFPModes, NoEDIDDFPMaxSizeCheck, NoVertRefreshCheck, NoHorizSyncCheck, NoDFPNativeResolutionCheck, NoMaxSizeCheck, NoMaxPClkCheck, AllowNonEdidModes, NoEdidMaxPClkCheck"
Option "ModeDebug" "True"
Option "Stereo" "0"
Option "metamodes" "GPU-6cee63cd-e947-b0ce-18ae-0455f4391784.DP-1: 3840x2160_60 +0+0"
Option "MultiGPU" "Off"
Option "SLI" "SFR"
SubSection "Display"
Depth 24
EndSubSection
EndSection

Dold text

Detta är för nVidia-driver 346.47 på Ubuntu Studio 64 bit, kernel 3.13.0-48-lowlatency, med två kort i SLI.

Ja, jag fick faktiskt SLI att "funka", men prestandan är bara aningen bättre än med ett kort, medan det i de flesta spel mm blir dubbelt rakt av i Windows. SLI funkar helt enkelt inte som det ska på Linux, och det är ett gammalt, känt problem.

Av Olofson
Skrivet av hultron:

Så detta input lag försvinner om man kör DP 1.2 i 60 Hz?

Japp! Det är enda konfigurationen som löser det på denna skärmen. Allt annat ger ju max 30 Hz i full upplösning, och det är inte kul...

(Jag begriper inte hur folk orkar jobba med de där äldre 4K-skärmarna som bara klarar 24-30 Hz. För mig var det verkligen en plåga innan jag lyckades övertyga min förvirrade Xorg-server att skärmen faktiskt klarar 60 Hz.)

Av Olofson
Skrivet av hultron:

Jag upplever massa input lag. Är detta pga att jag kör över HDMI?

Framförallt musrörelserna som släpar efter.

Nej, såvida du inte kör lägre upplösning än native, så beror det helt enkelt på att du kör 30 Hz.

Det går helt enkelt inte att köra 3840x2160 i 60 Hz över HDMI (bandbredden räcker inte), utan det krävs DisplayPort. Dessutom är det inte alla datorer/grafikkort med DisplayPort som klarar det heller, eftersom det är "nytt och hett", samt precis på gränsen för vad även DisplayPort orkar med.

Av Olofson
Skrivet av Roger W:

Ah, du skulle grävt fram en 21 tums (1600x1200) skärm istället. De är i praktiken typ 21,4 tum och har så gott som exakt samma dpi som en 30 tummare om jag minns rätt. Klockrent i pivot!

Mjo, det hade ju så klart gått att lösa, men nu hade den där skärmen blivit över, så jag hängde på den för att se om det tillförde något.

Ett större problem är dock att det står en 8" monitorhögtalare på var sida om 30"aren (numera 40"aren), så det funkar inte riktigt att köra flera skärmar i bredd ändå. Mycket därför jag ville ha 40" istället - för att få maximal skärmyta på minimalt (ehm... nåja) utrymme.

Av Olofson
Skrivet av Matheeeew:

Jag antar att det var mitt inlägg du svarade på så jag tackar ödmjukast.

Mjo, jag blir lite slapp med citaten när det är låg aktivitet...

Citat:

Jag gjorde lite beräkningar och fick fram att arbetsytan på 4k-skärmen är ungefär dubbelt så stor jämfört med min nuvarande setup (2560x1080 + 1920x1080), kan någon som är en fena på detta kontrollera att jag räknat rätt?

Stämmer ganska bra. 4.8 Mpixel totalt på din setup, och 40"aren ligger på 8.3 Mpixel.

Citat:

Det jag var lite fundersam över ang. att köra flera skärmar är utifall fönster och text på 4k-skärmen skulle bli för små och att man skulle bli tvungen att öka storleken på dessa, vilket då i sin tur ger komplikationer på de övriga skärmarna.

Det är ju ca 112 dpi (om jag minns rätt) istället för det vanliga 100 (eller ännu lägre på de flesta TV och en del skärmar), så aningen mindre blir det ju. Jag kör allt i normal skala, men det hänger ju på synskärpa och avstånd om det funkar. Tycker dock att den extrema kontrasten och blanka ytan på BDM4065UC gör texten märkbart skarpare, så det går nästan på ett ut mot 100 dpi på de flesta andra skärmar.

Citat:

Har ni med skärmen gjort denna inställning? Är detta något som kan bli en komplikation i en flerskärmslösning?

Vet faktiskt inte om något OS/desktopmiljö hanterar skärmar med olika DPI korrekt, så där skulle kunna bli problem. (Jag tror det ställs in per skärm i de flesta system, men om det verkligen funkar är en annan femma...) Om inte annat så ser jag (som utvecklare) en massa potentiella problem med GUI-toolkits som skulle behöva initialisera om fonter mm så fort man flyttar ett fönster mellan skärmarna, så jag gissar att det kan bli lite blandade resultat.