Helgsnack: Vad får spel inte innehålla?

Permalänk
Medlem
Skrivet av GFriberg:

Vet någon vilket spel bilden på gubben kommer ifrån?

Crysis, första spelet.

Permalänk
Medlem

Tycker nog GTA har tänjt på gränserna så mycket det bara går.

Vad som inte finns i GTA:
Barn
Djur

Såga ihjäl folk med motorsåg, tända eld på folk med molotov, skjuta av huvudet på folk med fontän av blod, köra ihjäl folk med avancerad ragdoll, döda verklighetstrogna poliser t.ex.

GTA är nog det farligaste spelet enligt mig, Postal 2 har en STOR driva med humor i allting, dålig grafik och animationer, det GTA IV har t.ex. är MYCKET avancerad och realistisk ragdoll, inte alls på samma humor nivå, det tas in mycket mer seriöst än något annat spel, ett till exempel som Postal är Saints Row, överdrivet med humor

Vi får se vad GTA V har att erbjuda, det finns bilder på en Hund men om dom kommer finnas i "världen" verkar inte så troligt.

GTA IV Euphoria Ragdoll Demo

Visa signatur

Projektlogg: Vector Qlimax

X APEX, 8700K @ 5200MHz, Trident Z 16GB @ 4133MHz CL16, RTX 2080 Ti, 970 M.2 SSD, RM1000x, EK A240

Permalänk
Medlem

Det är en mycket svår fråga som ju mer man tänker på exempel kommer man på sätt man kan använda det för att styrka en historia, berättelse eller händelse i ett spel.

Exempelvis Max Payne vars familj blev mördad. Att höra om hur NPCer berättar om hur kvinnor våldtagits i Witcher-spelen.

Så länge det följer lagen för länderna spelet publiseras är det väl ok att göra allt och då ska man givetvis göra det på ett sätt där det inte provocerar människor utan gör det på ett sätt som är "classy" så att säga. Dvs, man behöver inte visa det som ovanstående exempel det räcker att man hör det i bakgrunden, det styrker den normen som den världen och berättelsen har.

Om en karaktär är barnmisshandlare eller rent av barnmördare behöver vi inte mer än så för att tycka illa om karaktären. T.ex Heavy Rain, där en av karaktärernas barn blir kidnappade man vet att hemska saker händer det barnet genom de tankar föräldern har utan att visa hemskheterna eller ens direkt gå in på dom, förutom i hot som antagonisten gör över radio osv, och då är det främst "You dont want me to hurt your son" osv. Igen de specificerar inget, men man vet tillräckligt mycket för att hata personen som utför dådet.

Sen kan man väl gå in lite på hela sexist sidan av spel, var den gränsen går osv. Personligen tycker jag att det behövs mer naturliga representationer av kvinnor i spel, det får gärna finnas lite ögon godis så länge det är smakfullt gjort men vi kan väl ta ett steg tillbaka ifrån "chainmail bikinis" nu och bete oss som vuxet folk. En attraktiv kvinna behöver inte visa hud.

Gränser går helt enkelt för mig där kontroverser görs för kontroversers skull. Finns det en mening med att ha sådant innehåll för att styrka spelets känsla, berättelse eller karaktärsuppbyggnad så är det godkänt att ha sådant innehåll, men man får ta och göra det smakfullt och undvika detaljer där de inte behövs.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Det ska få innehålla allt, för mig är ett spel fiction, ingen skadas av att t.ex ett barn blir våldtagen/misshandlad i ett spel(Nu skulle jag inte spela ett sånt spel), inga djur skadas av att dom dör i ett spel. Det finns böcker om allt, så varför skulle det inte finnas spel om vad som helst. ett spel är en interaktiv berättelse.

Har spel störande innehåll tycker jag(jag tycker det, men det är frivilligt) att det ska ha en åldersgräns och sådana där "störande innehåll" eller "18+".

Gillar man inte spelet, spelar man det inte, och vice versa.

Permalänk
Medlem

Spel ska enligt mig få innehålla vad som helst, bara folk blir varnade för innehållet.

Permalänk

Svår fråga.

Allt beror väl på. Framställer någon ett spel där du som spelare utövar meningslöst våld, våldtäkt, våld mot barn, djurplågeri, racism, nazism etc. tror jag dom själva skjuter sig i foten. Är det däremot så att du i storyn bekämpar det är det en annan femma - men som sagt gränsen är hårfin. Någon nämde ett spel där man använder en katt som ljuddämpare och det känns jävligt onödigt på något sätt, lite bättre smak på fantasin kan man väl ha? Har för mig det finns ett spel där man skulle mörda oskyldiga i en vänthall på en flygplats - kan förstå att speltillverkaren vill man ska reflektera över ens handlingar, vilket 99,999% av alla gör och förstår men tyvärr finns det alltid människor med brist på verklighetsförankring och empati som kan triggas igång på sån skit.

Permalänk

Det är ju väldigt vanligt att spelskaparna drar en gräns ganska tidigt vid barn. Några exempel är ju till exempel Skyrim och Bioshock Infinite, där man kan gå fram till mamman och blåsa skallen av henne med antingen en shotgun eller sitt övermaskulina vrål, men hennes barn är däremot skottsäkra.
Annars är det väl allmänt ganska illa omtyckt med våldtäckter, jag minns vilken kaos det blev över Laura Croft trailern som visade sig vara fullständigt harmlös... om man inte räknar med att "våldtäcksmannen" får halva hjärnan bortsprängd (inte spelat spelet, men jag har för mig att det var resultatet?).
Sist har vi väll sex, men det känns som att det blir allt mer vanligt och accepterat. Nu senast körde jag igenom Witcher 2, och de snålade inte direkt med det. Om man laddar ner Steams "Extra Content" på typ 20-30 gig, så får man ju dessutom playboy bilder av de kvinnliga karraktärerna, vilket kan kännas lite överdrivet i mitt tycke. Dock är jag inte den som klagar

Visa signatur

GPU: Gtx 680, CPU: i-5 3570k, RAM: Corsair Vengance 2x8GB, MB: Asrock Z77 Extreme4, SSD: Samsung 250GB, HDD: 2 TB 7200rpm, PSU: Integra R2 750W, Chassi: Fractal Design R4.

Permalänk
Medlem
Skrivet av running_wild:

Hästar, är allergisk.

Äh, hästar är ju en frukt som bara finns i köttprodukter. Klart att de inte kan finnas i digitala spel.

Nej, skämt åsido ... Jag anser att det egentligen inte finns något som behöver förbjudas i spel, däremot ifrågasätter jag starkt behovet av vissa element, såsom sex och vissa absurda former av våld (exempelvis tidigare nämnd ljuddämpare "cat-style"). Märk väl att jag på intet sätt finner sex stötande (förutom när barn är inblandade förstås), men jag ser knappast ett absolut behov av det i ett dataspel (ja, förutom Larry-serien förstås ).
Vad är det spelproducenterna vill med sina kreationer egentligen? Behöver de exempelvis skildra sex med minderåriga? Ja, kanske är det en del av handlingen, men det betyder inte att det nödvändigtvis behöver skildras explicit och grafiskt. Antydningar som fylls på med åskådarens egna fantasi uppnår oftast minst lika stark effekt.

Så för mig handlar det inte om huruvida det ska vara tillåtet att skildra något, frågan är varför vissa känner ett så stort behov av att skildra det och huruvida konsumenterna faktiskt vill ha det skildrat. D.v.s. vad bör spel inte innehålla, snarare än vad borde de inte få innehålla.

Visa signatur

Desktop: AMD 3950X, 64 GB RAM, Nvidia 4070 ... (Windows 11)
Serverdesktop: AMD 5600G, 64 GB RAM (Proxmox)
Labbmiljö: Supermicro SC825 X9DRi-F 2xE5-2667v2 64GB RAM
Kamera: Canon R5, Canon RF 100-500, Laowa 100mm f/2.8, Canon RF 24-70 f/2,8

Permalänk
Medlem
Skrivet av SamuelSvensson:

Vad är det med barnmisshandel som är så mycket värre än vanlig misshandel?, jag menar hur kan man argumentera för vanligt våld men "när det kommer till barn!" så är de inte längre okej.

Jag tycker också att det är lite lustigt. Väldigt vilket tjat om "våld mot barn". Barnaga var lagligt i Sverige långt in på 70-talet och nu är det det värsta folk kan tänka sig? Jag tror det har att göra med att det överensstämmer rätt bra med nutidens tabuer och curlinguppfostran.

Visa signatur

Gentoo Desktop: Ryzen 3600X | 32 GB
Server: Intel G7400T
Commodore 64C + 1541u2

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sewerin:

Våldtäkt/våldtäkt av barn, barnmisshandel, djurmisshandel.

Definera djurmisshandel? Skulle skjutandes av djur I t.ex. Far Cry 3 falla under djurmisshandel?

Permalänk
Avstängd

Narkotika

Permalänk
Medlem
Skrivet av Justbecause:

Rasiskt innehåll

Så du säger att Bioshock Infinite gick över gränsen?

Permalänk

Feminister!

Visa signatur

Moderkort:Asus Sabertooth Z77 Processor:i5 3570K 4.1 Ghz RAM:Corsair 8GB Vengeance 1600Mhz Processor kylare:Corsair Hydro H100i Nätaggregat:Corsair HX 750W 80+ Gold Modulär Grafikkort:Gigabyte GeForce GTX 680 2048MB Super Overclock Ljudkort:Asus Xonar D2X/XDT SSD:Samsung SSD Basic 840-Series 250GB Hårddisk:1TB Seagate Barracuda 7200rpmSkärm:Acer 24'' GD245HQAbid 120Hz Chassi:NZXT Tempest 410 Elite Svart

Permalänk
Skrivet av Engie:

Spel ska enligt mig få innehålla vad som helst, bara folk blir varnade för innehållet.

Det är sant!

Visa signatur

Moderkort:Asus Sabertooth Z77 Processor:i5 3570K 4.1 Ghz RAM:Corsair 8GB Vengeance 1600Mhz Processor kylare:Corsair Hydro H100i Nätaggregat:Corsair HX 750W 80+ Gold Modulär Grafikkort:Gigabyte GeForce GTX 680 2048MB Super Overclock Ljudkort:Asus Xonar D2X/XDT SSD:Samsung SSD Basic 840-Series 250GB Hårddisk:1TB Seagate Barracuda 7200rpmSkärm:Acer 24'' GD245HQAbid 120Hz Chassi:NZXT Tempest 410 Elite Svart

Permalänk

Jag tycker spel ska få innehålla vad som speltillverkaren vill att det ska innehålla. Att barn dör i filmer och böcker är ju inget nytt. Så varför är det en sån tabu i spel? Och sen har ju föräldrar faktiskt ansvar för sina barn också. Lika som att alla har ett ansvar för sig själv! Ifall ni inte gillar ett spel, KÖR DET INTE! Så jäkla svårt är det inte. Men att förstöra för alla andra bara för att det går emot vissa individers moraler är ju bara töntigt.

Men jag är helt övertygad om att det bara är en tidsfråga tills inte en sate bryr sig om vad som finns i spel. Det är samma sak som att alla mammor och pappor hatade rockmusiken och actionfilmerna på 70 och 80-talet för att det förstörde ungdomen och gjorde alla tonåringar till seriemördare.

Visa signatur

i7 6700k @4ghz, NH-D15 | ASUS TUF RTX3080 | Gigabyte XTREME GTX1080 | 4x 16GB DDR4 2133MHz CL13 | ASRock Z170 Fatal1ty Gaming K6 | 1TB Intel 660p | 120GB OCZ Agility II | 2x 1TB, 700GB HDD | Cooler Master v1000 | Windows 10 Home 64bit | Fractal Design Define R5 | Dell U3219Q 4k 32" | BenQ G2420HD 24" | Fujitsu p23t-6 Thor 23" | Epson 1080p projektor | Keychron K1 | Logitech MX Anywhere 2 | Logitech z906 5.1 | Audio-Technica ATH-M50x | T-Flight Hotas X | | Logitech G27 | Valve Index

Permalänk
Medlem

Barn i GTA kan jag inte tänka mig...

Visa signatur

MSI X99A GODLIKE GAMING | i7-6950X 4.3GHz | 64GB RAM 3200MHz | RTX 2080

Nintendo Switch | PlayStation 5 | Xbox Series X

Min FZ Profil

Permalänk
Snusfri

Sexuella handlingar gällandes vuxna människor och barn samt djur, där drar jag min gräns iaf.
Men detta är en svår balansgång iomed att det är fiction, dvs inte på riktigt.

Visa signatur

WS: i9 13900K - 128GB RAM - 6.5TB SSD - RTX 3090 24GB - LG C2 42" - W11 Pro
LAPTOP 1: Lenovo Gaming 3 - 8GB RAM - 512GB SSD - GTX 1650
LAPTOP 2: Acer Swift 3 - 8GB RAM - 512GB SSD
SERVER: i5 10400F - 64GB RAM - 44TB HDD
NALLE: Pixel 7 Pro

Permalänk

Allt tycker jag kan vara med, Det är ju para pixlar och ingen som skadas av det i verkligheten. Det finns ju åldersgräns av en anledning, så de som köper spel till sina barn som inte når åldersgränsen får skylla sig själva om de tycker att det är olämpligt.

Visa signatur

Windows 7 64-bit, Intel Core i7 950 @ 3.07GHz, 12,0 GB DDR3 @ 1600MHz, ASUS SABERTOOTH X58, Gigabyte GeForce GTX 470 OC, 500GB Seagate, 60GB OCZ-VERTEX2, L222W (1680x1050@60Hz), SMBX2231 (1920x1080@60Hz)!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Engie:

Definera djurmisshandel? Skulle skjutandes av djur I t.ex. Far Cry 3 falla under djurmisshandel?

Tänk lite nu. Om jag är en jägare och ska döda en älg är detta då en djurmisshandel? Går mord under misshandel eller dråp? Svar: nej

Permalänk
Medlem

Tror nog jag kan gå med på att allt får finnas i spel, skulle möjligen vara grov tortyr emot barn

Permalänk

Är det inte så att spel som är osmakliga ändå kommer att sälja dåligt? Spel som ingen bryr sig om för att de inte "ger" något, oavsett innehåll, är inte intressanta ändå. De får då stå för individen/individen som skapat spelet.

Om en person tycker finner dessa spel bra, så har de förmodligen en djupare problematik som inte (i huvudsak) är orsakade av att de spelar spelen.

Lyckas någon/några göra att bra spel som innehåller våldtäkt (eller andra saker majoriteten tar avstånd från) så är det förmodligen för att de lyckas problematisera det och berätta en historia. Inte för att det fanns en stor marknad där många vill ha ett realistiskt våldtäktsspel.

Permalänk

Ett spel får inte innehålla propaganda av nazism, barnpornografi, rasism och religion. Dvs. inte ge en positiv bild på det hela imo

Visa signatur

NZXT H7 Flow | i7 9700k | Aorus Z390 Master | 16GB DDR4@3000mhz | XFX Merc 31 6950XT | Kraken X52 | Corsair RMx Shift 1000W | WD Black SN850X 1TB | Samsung 860 EVO 1TB |

Permalänk
Medlem
Skrivet av fnikanor:

Förstår din tanke och delar även den till en viss del. Dock så har jag svårt att jämföra spel med film och böcker då man kan "agera" i spel vilket man inte kan göra i varken böcker eller film. Att se möjligen en våldtäkt i ett spel för att sedan inte kunna göra något skulle verkligen vara frustrerande enligt mig.

Du har fullständig rätt att kritisera, och ha en åsikt och framföra din åsikt. Men det har även vem annars som helst och i vilket medium som helst så länge det följer lagen för respektive region. Så att ha en åsikt om något är bra, och du har rätt att framföra den och debattera den.

Din åsikt och rätt att publicera och debattera den är också var dina rättigheter slutar för du har ej rätt att begränsa någon annans rättigheter att göra detsamma, inklusive spelmakare. Så visst kan man tycka att mycket är osmakligt eller provocerande om det går stack i stäv med sina egna värderingar och vad man själv anser som lämpligt.

Men vi kan inte låta vad individer tycker och anser begränsa media och konst, för då har vi helt plötsligt inte ett fritt samhälle och åsiktsfrihet utan ett samhälle som censurerar för att inte provocera vilket hur vi än vrider och vänder på det är ett samhälle som jag absolut inte vill ska finnas.

Permalänk
Medlem

Barnpornografi där är gränsen. Sen så får ett spel innehålla vad fan som helst.
Eller så kan alla bara erkänna att dom är hycklare.

Permalänk
Medlem

Allt utom barnpornografiskt innehåll.

Visa signatur

CITERA FÖR SVAR

Ah, MX Blues, the power of nuclear bombs at your fingertips!

13700KF / Gigabyte Z790UD / 32gb DDR5@6000mhz / Powercolor RX 6700 XT 12Gb / NZXT HALE90 750 / NZXT H2 White

Permalänk
Medlem

Död åt civila

Visa signatur

3570k 4.7 ghz - ASUS 660ti - 4*4gb - 840 250gb
Citera för svar
/Jacob

Permalänk
Skrivet av Ang3r:

Allt utom barnpornografiskt innehåll.

Eftersom det redan är olagligt så tror jag nog inte att det kommer gå så långt....

Visa signatur

[spoiler]Intel Core i7 2600K | x2 PNY 770 OC 1085/7000 | Cooler Master Silent Pro M 850W | 1600Mhz Ripjaws X Performance 8GB | 500GB Samsung Spinpoint 7200RPM | Antec 920 H2o | 120Gig Sandisk Extreme |[/spoiler]

Permalänk

Många jämför spel med film/TV och böcker. Det finns likheter så som historieberättande, och när det gäller film; det visuella. Skillnaden, som jag tror påverkar mycket, är att du ofta är aktiv på det ena eller andra sättet när du spelar spel. Antingen ser du något hemskt hända, något jag tror fler kan gå med kan vara nästan vad som helst, så länge de är införstådda med det från början (åldersgräns, "innehållsdeklarationer", m.m.). Eller så deltar du aktivt genom en antingen frivillig eller tvingad handling, något som jag tror är mycket känsligare och gör en stor skillnad jämfört med annan media

Permalänk

Det finns böcker och filmer om precis vad som helst. Ingen tvingas läsa eller titta på dessa filmer som må handla om vad många tycker är "förbjudet i spel" så som sexuella övergrepp mot barn/ vuxna och djurmisshandel.
Ni som har sett A Serbian Film förstår nog precis vad jag menar..

Så länge man själv går med på att spela spelet så tycker jag att individen får göra precis vad han vill så länge det STANNAR i spelet och inte går ut över någon annan.

Tror däremot att det största spelbolagen är smartare än att skapa ett sådant spel.

Visa signatur

|||

Permalänk
Medlem

Ett spel bör få inne hålla vad som helst, så länge det är tydligt på kartongen och åldersgränsen vad man kan förvänta sig av det.

Moralpanik om vad som är olämpligt ur olika synvinklar finns det tillräckligt av i övriga världen...