Fläkten låter, tror den håller på skär

Permalänk

Fläkten låter, tror den håller på skär

Tjena Sweclockers!

Nu är det så att jag har ett nätagg med ett par år på nacken. Komponenten har snurrat i drygt 3år och har fungerat klockrent.

Dock så för några månader sen så upptäckte jag att mitt 500W nätagg inte orkar med när burken utsätts för lite högre load.
Hur som helst har jag ignorerat det och undvikit att spela spel som pressar datorn (inte orkar köpa ett nytt nätagg).
Under mellandagsrean valde jag att köpa ett nytt och inväntas att kopplas in, dock saknar jag verktyg osv så måste avvakta tills i helgen.

Min fråga till er är att mitt nuvarande nätagg har börjat låta högt. Det vrålar precis som när fläkten håller på skära ihop.
Bankar man lite lätt på burken där nätagget så tystnar den för en stund men ljudet kommer snabbt tillbaka.
Om fläkten dör och stannar, kan det börja brinna då? Eller slår datorn av sig själv när det blir för varmt?

Det känns lite blekt att lämna burken igång när man går på jobbet.. Jag kommer att byta ut det om ett par dagar men vill gärna kunna använda datorn tills dess. Ljudet kan jag leva med!

Vad tror ni? Eller finns det någon här som är insatt i hur det fungerar, jag minns att jag hade ett grafikkort i ungdommen som lät likadant. Spöade man skiten ur burken så slutade det låta (Dum i huvudet som ung). Dock stannade fläkten en dag och grafikkortet gick upp i 102 grader celcius!

Permalänk
Medlem

Allt handlar om risk. Är du villig att riskera att fler komponenter går sönder i din dator på grund av att du inte orkar vänta lite?

Visa signatur

| Citera för svar! | Gilla bra inlägg! |

Permalänk
Medlem

beror på vad det är för nätagg...
500w säger inte mycket om kvaliten på det

Visa signatur

Ryzen 5 5600, MSI B450 Tomahawk Max, 2x8 gb kingston reaper 3200 mhz Gigabyte GTX 1660 Super OC och nätagg be quiet 700w SSD: 120 gb pny cs 900, Kingston Fury 1 tb, wd blue ssd 500gb

Permalänk
Medlem

Jag har fixat många fläktar med WD40. På ena sidan av fläkten sitter en rund klisterlapp. Ta bort den och droppa i WD40. Snurra på fläkten så oljan sugs in. Torka rent med något lösningsmedel så Du kan ersätta klisterlappen med en bit eltejp. Efter en sådan behandling blir fläkten tyst och går många år till. WD40 är bra till mycket. Lås, gångjärn och cykelkedjan exv. Tål hög belastning och fungerar i kyla.

Permalänk

det är nå skräp nätagg som jag plocka upp för ett par år sen, har inte sån där brons/silver/guld cert
Det som jag skulle vilja veta är om det faktiskt kan börja brinna om fläkten stannar.. bryr mig inte om nätagget går sönder men vore lite tråkigt om lägenheten brann upp

Permalänk
Medlem

Det är ingen fara varken med huset eller datorn. Det säger poff och datorn slocknar. Men sätt igång och skruva och smörj. Har Du aldrig gjort det förr så är det dags nu.

Permalänk

Stigw: Aah skönt att höra Jo jag ska byta ut den ikväll, är som sagt utan verktyg där jag är nu.
Har skruvat dator sen man var liten så ska inte vara så svårt

Permalänk
Skrivet av stigw:

Det är ingen fara varken med huset eller datorn. Det säger poff och datorn slocknar. Men sätt igång och skruva och smörj. Har Du aldrig gjort det förr så är det dags nu.

Är lådan till nätagget och burken av plåt kan man elda lite ved i nätagget utan att det är någon fara med huset så länge man har lagomt avstånd till brännbart runt burken men man vet ju inte hur det är med ett "skräp nätagg", går det sönder kan det sabba resten av datorn.

Visa signatur

Jag stör mej aldrig på saker, bara på människor.