Bitcoin når ny milstolpe – värderas till närmare 10 000 USD

Permalänk
Medlem

"If You Bought $5 of Bitcoin 7 Years Ago, You'd Be $4.4 Million Richer"

Permalänk
Medlem

Bitcoin kan vara den största bubbla som någonsin funnits. När den brister kommer det göra ont för många. Bitcoin har så många brister så det som många "fans" hoppas på att bitcoin skall bli nya "världsvalutan" kommer aldrig hända. Finns inte en chans imo.

Visa signatur

Chassi : BitFenix Prodigy Svart mITX Moderkort : Asus P8Z77-I DELUXE mITX CPU : Intel Core i7 3770K RAM : Crucial 16GB (2x8192MB) CL9 1600Mhz Ballistix Sport

Permalänk
Medlem

Jag som undrade för några veckor sedan om jag skulle köpt en då en låg på 7000 dollar. Jag kunde tjänat 3K dollars på kort tid...

Visa signatur

MSI Z370 PRO // Intel i5 8600K // GTX 3070 // 16 GB DDR4

Permalänk
Medlem

Det finns tusentals olika kryptovalutor, och de flesta används inte som en handelsvaluta utan för att driva eco-systemet som coinet är skapat för. Lite trist att så många är insnöade att krytovalutor befinner sig i en bubbla när potentialen i dessa coins är helt revolutionerande. Snälla, lägg ned ett par timmar eller dagar på att läsa på om diverse kryptovalutor.

Här en en liten lista på exempel på olika kryptovalutor med potential (Ja, jag är partisk då jag är inversterad i dem).

Ethereum
Popolous
Civic
Chainlink
Iconomi
TenX
FunFair
-
CoinMarketCap för att se vilka andra kryptovalutor som finns.

Lyssna gärna på Andreas Antonopoulos video om bitcoin.

Permalänk
Medlem
Skrivet av oouhdawg:

Sa den blinde

Nu vet jag inte om du säger samma sak om USD, men USD är bra mycket mer ostabil med tanke på den sjuka inflation och grund den valutan bygger på.

Fast till skillnad från bitcoin så finns den en stat bakom, bakom bitcoin finns...inget alls?

Skrivet av Herr Kantarell:

Det som är grejen just med Bitcoin är att den går att handla med (t.ex. på Steam och Webhallen)
Det finns ju annars 1000 andra kryptovalutor därute som inte går att använda på samma sätt.

Sen har en del inom finansvärlden varit motståndare till bitcoins, samtidigt handlar de med aktier vilket egentligen är väldigt snarlikt. Marknaden värderar bitcoin på samma sätt som marknaden värderar en aktie.

Samtidigt går bitcoin emot en trend skaparen inte ville: istället för att vara helt decentraliserad så görs all mining i stora datacenter i Kina, USA och Sverige bland annat.

Nästa stora kryptovaluta kommer gå att bryta på mobilen lika väl som på något annat (okej kanske inte lika väl men görbart) och kommer därmed vara mer decentraliserad.

Skillnaden mellan att handla aktier och bitcoin är att man köper in sig i ett bolag. Köper du bitcoin så köper du in dig i precis ingenting. Det finns ingen substans bakom alls. Det är bara spekulation som driver priset, folk köper bitcoins och håller på dom vilket då leder till att utbudet sjunker och priset går upp. Hade de varit så att de cirkulerat som betalmedel hade de inte gått upp på det sätt som det gjort, det är bara spekulation som driver kursen. Problemet är fortfarande att det inte finns något annat än förväntningar bakom. Försvinner förväntningarna/förtroendet så finns det inget värde alls kvar.

Skrivet av oouhdawg:

Kriminella håller sig till Monero. Svenskar är så jäkla passiva och rädda och jämför det med tidigare "silverkraschar" osv.

Detta är en helt annan sak, en mycket mer avancerad sak än bara en digital valuta.

Jag var nyligen i USA, även Korea och Japan. Om folk i Sverige bara skulle förstå hur stort det är där. Sverige är en promille piss i havet i jämförelse hur stort det är.

Snart är det mer pengar i Kryptovaluta än vad hela sverige har. Detta är bara början på det dessutom. Länderna övergår till Kryptovalutor men Media och den vanliga passiva rädslan hos svenskarna lämnar oss till någonstans i mitten, landet lagom.

Att det kommer en krasch är givet, däremot kommer den repa sig, och förlorarna är dom som säljer i kraschen, som vanligt.

Återigen så finns det ingen substans bakom (mer än elräkningar). Inget alls. Ingen stat garanterar värdet, man får inte heller något påtagligt som är värt något som man faktiskt får när man köper en aktie (en del av ett bolag).

Skrivet av e1m1:

Är det någon som hört/läst något av vad som är en rimlig stabiliseringsnivå för bitcoin? Jag tänker lite som så, att i alternativa historiska scenario skulle bitcoin både kunna vara värt 10 ggr vad det var idag även om en krash kommer, men det skulle också kunnat ha utvecklats till att redan idag ha 10 gånger större legitim omsättning (dvs användas i handel som inte är spekulation, inom detta kontextet får väl också brottslig verksamhet räknas) men ändå ha ett värde på en tiondedel av vad det är. Vad kan man "grunda" värdet på?

Samt: när nationella/regionella valuter sjunker tycker oftast privatpersoner det är dåligt, eftersom importerade varor och resor blir dyrare, men exportföretag blir glada för de får gratis marknadsfödelar eller kan höja marginalerna. Men vem blir glad och tjänar på när bitcoins sjunker i värde?

Det finns inget rimlig stabiliseringsnivå, det hela baseras på tillgång/efterfrågan. Just nu så hoppar fler och fler på tåget och sitter på sina bitcoins vilket då gör att kursen går upp. När tillräckligt många tycker att de tjänat tillräckligt och säljer så går kursen ner. Ett mycket troligt scenario är då att fler och fler säljer vilket gör att kursen går i botten totalt. Det finns som sagt inget av substans bakom kursen utan det är bara förväntningar. När de försvinner så försvinner allt värde.

Skrivet av oouhdawg:

Nu ska vi se.. vad tror du händer när folk i USA använder kryptovalutor istället r USD?

Eller när USA tvingas förbjuda det, men länder som kina har det som huvudvaluta. Gör
Matten själv och sluta vara så blåögd

Problemet är fortfarande att detta inte kommer att hända. Kursen är alltför instabil och stater har inget att tjäna på att inte ha en egen valuta som de kan kontrollera. Och även om fler skulle börja använda de som betalmedel så innebär det inte att kurserna skulle fortsätta öka. Att kursen ökar beror just på att folk köper bitcoins och sedan sitter på dom. Inget annat.

Skrivet av Raphaei:

Till alla som tycker att det är försent att hoppa på BTC-tåget och önskar att de hade hoppat på tåget i början, det här ÄR början. Det är inte för sent idag, eller imorgon. Teknologin utvecklas fortfarande och idag är användningen inte begränsad av intresset, utan just teknologin.

Liten historielektion, ej i kronologisk ordning. Vi hade tåget som gjorde världen mindre. Sen kom bilen och gjorde ens vardagliga räckvidd längre. Sen kom flyget och gjorde världen markant mindre. Vi fick radion som gjorde information lättare att sprida. Sen kom TVn, och sen internet. Telefonen kom och gjorde sociala interaktioner på längre distans betydligt lättare än brev. Sen kom mobilen, och sen smartphone. Många nya teknologier ersätter mer än en, TVn kunde konkurrera med både radio och bio, och internet med bl a snigelpost, TV och radio.

Vi fick kylskåp som ökade folkhälsan. Mediciner som gjorde att vi lever längre. Maskiner som gör 100 bönders arbete på fälten. Toaletten gjorde att fler kunde bo på mindre yta och ökade folkhälsan markant.

I alla dessa fall var det inte en fråga om det är för sent att hoppa på 10 år efter lansering. Alla i området har en färgtv, ja, nu 20 år efter lansering är det dags för våran familj att skaffa en också! Telefonen existerar, men telefonnumer är redan tresiffriga, är det för sent att skaffa en telefon? Är det idag 2017 för sent att skaffa en smartphone? Varför ska jag köpa en frys när jag har ett någorlunda svalt svalrum vintertid?

Alla dessa epokavgörande teknologier har handlat om att göra våra liv lättare, hälsosammare, göra världen mindre, och decentralisera makt. Trots detta har ingen av dessa rört vårat finanssystem, där är makten fortfarande oproportionellt central. Med världen historiskt liten, med mest pengar och makt hos historiskt få, nu är ett ypperligt tillfälle i människans historia att se över vårat finanssystem, och det är där BTC kommer in i bilden.

Jag är definitivt inte ensam med ett lönekonto. Jag betalar inte bara för att ha kontot, jag betalar även för att ha ett kort länkat till kontot. Utöver det har jag 0% ränta på själva kontot. Medan jag har pengar på kontot kan banken använda dessa pengar och tjäna pengar på det, och jag betalar dem för det privilegiet. Det låter bakvänt tycker jag, och medan jag tror att många delar den uppfattningen agerar folk som om jag vorde i den extrema minoriteten där. Det tycker jag också låter bakvänt.

Den första är historiskt aldrig den största. Radion blev ersatt av TVn, telegrafen av telefonen, hästen av bilen och min favorit, altavista ersatt av google. BTC kommer bli ersatt av något annat, och det är en fråga om när, inte om. Ev. får olika kryptovalutor olika marknader, där en valuta används dag-till-dag, en av banker, en för långtidsinvesteringar, osv.

Det är inte försent att börja med BTC. Jag fick min IT-illiterära mamma att flytta någon hundring i månadssparning till BTC. Kan hon, kan du. Går BTC under övernatt är det inte hela världen för henne.

Det är dags att uppgradera vårat banksystem, något som varit i stort sett densamma i hundratals år och är illa anpassat till dagens, och morgondagens samhälle. Är BTC svaret? Jag vet inte, men det är ett första konkreta steg i rätt riktning, decentralisering av den enorma makten (stor)bankerna har i världen.

Rimlig nivå beror på förväntningar och perspektiv. Det beror också på när du menar. Idag? Priset idag är korrekt, vad priset idag än må vara. Marknaden handlar inte om värdet i BTC, utan värdet av BTC är ett resultat av människans val och ageranden.

Pratar du om rimlig stabiliseringsnivå rent allmänt så är mitt perspektiv global valuta, och då jämför jag det med USD då den finns överallt i världen, många banker och affärer tar emot USD även om valutan inte officiellt används i det landet. USD kan även användas som mellanhand när man växlar från en valuta till en annan, samt en rad av andra användningsområden. USD finns överallt. Jag har hela tiden tänkt att BTC kommer stabilisera sig på runt $100-150k, dvs 10-15x av dagens värde, men om man tänker att BTC blir lika stor som USD globalt sett pratar vi om ett värde på miljoner. Så... vad är rimligt?

Att USD finns överallt beror på att Amerika är den största ekonomin i värden och då även står bakom sin valuta. Det garanterar stabilitet vilket är precis det som gör att USD fungerar i princip överallt. Det finns ingen som står bakom bitcoins vilket gör att de troligen alltid kommer att vara mycket volatila vilket också gör de olämpliga som betalmedel. Det är bara spekulation som driver värdet i dagsläget, inget annat.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hymer:

Tror att den kommer tok krascha snart. Känns som det är galen hype just nu och har varit det senaste tiden.

Problemet är att folk trott det så många gånger och så lång tid. Den har gjort kraftiga dippar innan för att sen hämta sig och spränga allas förväntningar om och om igen. Det finns analytiker som tror bitcoin kan komma upp i $100.000... Det är aldrig för sent att hoppa på tåget

Visa signatur

[ AMD 7800X3D // EK-Block @ custom loop, 2x420mm ][ MSI B650 Tomahawk ][ 32GB G.Skill Z5 Neo @ DDR6000 CL28 1T ][ AMD 7900XTX @ custom loop ][ Corsair 750D // Corsair RM1000X ][ 2TB Samsung 990PRO M.2 SSD ][ Win10 PRO x64 ][ LG 34GN850 ]

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Tänk va.. Folk kallade Rickad Falkvinge för en jubelidiot när han i Bitcoins barndom tog alla sina besparingar och köpte Bitcoin för dem. Det visade ju sig vara rätt lyckat ändå.

Bubblan lär inte spricka sålänge kriminella uppskattar avsaknaden av spårbarhet heller för den delen. Jag tror att valutan kommer mångdubblas i värde många gånger till.

Har han, vem det nu är, sålt dom nu?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Frispel:

Fast till skillnad från bitcoin så finns den en stat bakom, bakom bitcoin finns...inget alls?

Vad står bakom guld? Varför har guld ett värde? Samma med bitcoin. Bitcoin kommer vara internets guld som upprätthåller sitt värde utan värdeminskning.

Permalänk
Medlem
Skrivet av improwise:

Har han, vem det nu är, sålt dom nu?

Ingen aning. Han grundade Piratpartiet.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem

Så för de som köper BtC, hur cashar man ut?

Permalänk
Medlem

Ursäkta en okunnig på området men hur stor del av värdeutvecklingen utgörs av att folk köpt bitcoin för att tjäna pengar? Skulle alla kunna sälja sina bitcoin utan att värdet rasade i motsvarande omfattning?

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av MrBoss:

Vad står bakom guld? Varför har guld ett värde? Samma med bitcoin. Bitcoin kommer vara internets guld som upprätthåller sitt värde utan värdeminskning.

Guld har ett värde av flera skäl och inte bara för att det är en relativt svår metall att utvinna. Guld har ett estetiskt värde. För Sweclockers medlemmar har definitivt guld ett värde, då det är en viktig metall för elektronikindustrin. Guld kan med fördel användas inom medicinska tillämpningar. Guld är viktigt för rymdindustrin.

Guld är något helt annat än Bitcoin. Än om värdet varierar har det en ovanligt beständigt värde som går bortom spekulation.

Skrivet av improwise:

Ursäkta en okunnig på området men hur stor del av värdeutvecklingen utgörs av att folk köpt bitcoin för att tjäna pengar? Skulle alla kunna sälja sina bitcoin utan att värdet rasade i motsvarande omfattning?

Eftersom det faktiskt inte har något värde i sig självt kan dess värde rasa till bokstavligt noll. I nuläget är det något av ett intrikat spel, då det finns en lukrativ nisch med rådgivare/utbildare som tjänar pengar på att haussa Bitcoin. Det bidrar säkert också till att driva upp priset.

Permalänk
Skrivet av Evanswachtz:

"If You Bought $5 of Bitcoin 7 Years Ago, You'd Be $4.4 Million Richer"

Jag undrar hur långt man kan dra det. Om jag t.ex. hade investerat 100 000 svenska kronor när en bitcoin var värd 5 cent (alltså typ 50 öre, löst räknat), hade jag då haft 20 miljarder idag? Jag fattar att jag inte hade haft det, men hur kan man räkna egentligen? Det känns som om hela värderingen hänger mycket på att inte så många säljer, för om folk väl börjar sälja så sjunker väl värdet rätt snabbt?

Visa signatur

CPU: Ryzen 7800X3D CPU-KYLARE: Arctic Liquid Freezer II 420 MODERMODEM: MAG X670E Tomahawk WIFI GPU: Sapphire Radeon RX 7900 XTX Nitro+ Vapor-X RAM: 64GB Kingston FURY Beast DDR5-6000 DIMM CL36 PSU: 1000 Watt be quiet! Straight Power 12 CHASSI: Fractal Design Meshify 2 XL HDD: Crucial T700 2TB Gen5 NVMe OS: Win 11 64bit

Permalänk
Medlem
Skrivet av MrBoss:

Vad står bakom guld? Varför har guld ett värde? Samma med bitcoin. Bitcoin kommer vara internets guld som upprätthåller sitt värde utan värdeminskning.

Guld har ju i och för sig ett industriellt värde också.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hybinette:

Jag undrar hur långt man kan dra det. Om jag t.ex. hade investerat 100 000 svenska kronor när en bitcoin var värd 5 cent (alltså typ 50 öre, löst räknat), hade jag då haft 20 miljarder idag? Jag fattar att jag inte hade haft det, men hur kan man räkna egentligen? Det känns som om hela värderingen hänger mycket på att inte så många säljer, för om folk väl börjar sälja så sjunker väl värdet rätt snabbt?

Värdet rasar i så fall i botten, eftersom hela värdet är uppbyggt på att någon ska vara villig att betala mer i framtiden. Det är ett klassiskt sökande efter "the bigger fool" tills att någon till sist står utan stol. Man kan inte hitta ett mera klassiskt exempel på en bubbla. Sen om vi har nått toppen eller inte är en annan fråga...

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Instead, why don't you go get me a big cup of coffee with so much fake sugar that the coffee itself gets cancer?

Louqe Ghost S1 MkII Limestone | Intel Core i5 11400F | Noctua NH-L12 Ghost S1 | Asrock B560M-ITX/AC | Crucial Ballistix 16gb 3466Mhz Cl16 | HP 3060 Ti Arctic Mod | WD Blue Nvme 1Tb | Corsair SF600 Platinum

Permalänk
Medlem
Skrivet av KimTjik:

Visst behövs en förändring av banksystemet. Bitcoin åstadkommer dock inte denna förändring då dess ideal redan är passé. Det är inte heller särdeles smart att förbruka energi till ingenting bara för att åstadkomma en transaktion. Det är definitivt inte dagens eller morgondagens teknik.

Bankväsendet är dessutom sämre p.g.a. medvetet tagna beslut, särskilt med början ifrån 70-talet. Så bankväsendet som det nu ser ut är därför en någorlunda modern företeelse. Flera av problemen rotar sig därför inte i att det är förlegat utan för att "moderniseringar" gjorts som i slutändan gynnar några få och i stort försvagar våra samhällen.

Bitcoin är ingen hållbar lösning, inte sett till dess nuvarande tekniskt haltande upplägg. När och vad som kommer vet jag inte. Sannolikheten är dock stor att revolutionen uteblir och bankväsendet bara byter skepnad.

Jag håller helt med. Eller ja, någorlunda. BTC öppnade dörrarna, dess jobb är redan gjort, allt annat är en bonus. Och jag håller inte med om energin. Ja, BTC konsumerar enorma mängder el, men jag föredrar ren el från dammar över massmord och barn som svälter till döds. Något vinklat, men miljoner barn som dör av svält jämte enorma mängder el från blandade källor inkl. kol och olja, det är fortfarande en enkel ekvation för mig. Speciellt när man börjar jämföra med alla bankanställdas (och kringinfrastruktur som VISA, osv) dagliga bilpendlande som bara det drar enorma mängder olja och diesel globalt.

Resten håller jag dock med om, BTC är inte en hållbar lösning, om vi pratar om själva valutan och inte pratar om teknologin bakom. Det är just teknologin som är ässet i rockärmen. Och bankväsendet hade garanterat sett annorlunda ut idag utan årtionden av "dumma" beslut. Jag tror dock att även om de besluten inte tagits hade bankerna fortfarande varit privatiserade, ha egna vinstintressen, låna ut enormt mycket mer än de har i bankvalvet, och ha enorma mängder makt.

Ett något luddigt svar som är lite "all over the place", men försöker hålla det kortfattat.

Skrivet av Frispel:

Att USD finns överallt beror på att Amerika är den största ekonomin i värden och då även står bakom sin valuta. Det garanterar stabilitet vilket är precis det som gör att USD fungerar i princip överallt. Det finns ingen som står bakom bitcoins vilket gör att de troligen alltid kommer att vara mycket volatila vilket också gör de olämpliga som betalmedel. Det är bara spekulation som driver värdet i dagsläget, inget annat.

Det är ett väldigt vinklat inlägg som spelar i absoluter. Jag håller med om varför USD är stort idag, och av samma anledning varför BTC inte är stort idag. Men situationer ändras, nationer kan erfara kriser, tillit kan svindla. Inget säger att det som är idag även måste vara imorgon. USA har en historia av både blodiga krig och depressioner. Tron i BTC ökar över tid, har den "hela" världen bakom sig, banker och moguler, rika som fattiga som backar den, varför kan den inte bli lika stor som USD? Enda skillnaden är att det inte är en nation som backar den, utan folket, institutioner och företag. Annorlunda betyder inte sämre, och nytt betyder nödvändigtvis inte att historia upprepar sig.

När folket är bakom BTC kan du stänga ner den lika lätt som du idag kan stänga ner internet, en praktisk omöjlighet.

Skrivet av improwise:

Ursäkta en okunnig på området men hur stor del av värdeutvecklingen utgörs av att folk köpt bitcoin för att tjäna pengar?

Säkert 99%. Första 1% bestod av väldigt tekniskt intresserade och andra typer av nördar med ett genuint intresse i teknologin, sen kom resten som luktade pengar i valutan. Båda behövs.

Skrivet av KimTjik:

Eftersom det faktiskt inte har något värde i sig självt kan dess värde rasa till bokstavligt noll.

För att tyvärr sätta en något negativ slut-ton på mitt inlägg, fiat ("riktiga" pengar) har inget värde i sig självt. Bortsett från mynt som åtminstone har en del av sitt ansiktsvärde i metallen den är tillverkad av. Allt som styrker en valuta är hur vidspridd tron är att en tredje part med egen agenda och motiv kommer backa den när det krisar till, BTC inkluderat. Fördelen med BTC är att det inte är EN tredje part, det är alla runtom i världen som backar den, som backar den.

BTC är fortfarande ung och behöver kött på benen innan den kan komma upp i den stora pojkarnas liga (vilket är varför den fluktuerar så kraftigt dag-till-dag på marknaden), men om vi hypotetiskt skulle kunna mäta tron i en valuta skulle det vara närmast omöjligt att döda BTC när tron bakom den är lika stor som jämförbar fiat backat av en enskild nation. Fortfarande hypotetiskt, så fort USD inte backas av USA slutar alla nationer världen över att använda den.

För att göra en snäv jämförelse, fiat (riktiga pengar backat av den egna nationen) är likställt med (välvillig?) diktatur, centraliserad makt. BTC, eller kryptovaluta, är en demokrati med utspridd, decentraliserad, makt. Jag tror stenhårt på att makten tillhör folket, inte den redan kraftfulla eliten.

Mer makt till folket!

Smärre förtydliganden
Permalänk
Medlem
Skrivet av improwise:

Ursäkta en okunnig på området men hur stor del av värdeutvecklingen utgörs av att folk köpt bitcoin för att tjäna pengar?

Jag skulle säga 100%.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hybinette:

Jag undrar hur långt man kan dra det. Om jag t.ex. hade investerat 100 000 svenska kronor när en bitcoin var värd 5 cent (alltså typ 50 öre, löst räknat), hade jag då haft 20 miljarder idag? Jag fattar att jag inte hade haft det, men hur kan man räkna egentligen? Det känns som om hela värderingen hänger mycket på att inte så många säljer, för om folk väl börjar sälja så sjunker väl värdet rätt snabbt?

Som alltid så är kursen det som folk är villiga att betala. Värdet på bitcoin vilar enbart på förväntningar, just nu är förväntningarna att det ska gå upp vilket gör att folk köper och sitter på bitcoins. När de sedan börjar sälja så kommer förhållandet mellan utbud och efterfrågan att skifta. Om tillräckligt många då försöker sälja så kommer värdet att gå i botten då det blir en snöbollseffekt. När de som vill sälja är fler än de som vill köpa så börjar snöbollen rulla. Det leder till att fler vill sälja och färre vill köpa vilket då leder till att ännu fler vill sälja och ännu färre vill köpa osv. Eftersom det då inte finns något substantiellt alls bakom så finns det heller ingen vettig hållpunkt när det vänder. Värdet kan som sagt bli noll.

Så ja, värderingen hänger mycket (i princip enbart) på att inte så många säljer.

Visst är det tänkbart att det finns en funktion för bitcoin framöver, men utvecklingen i sig känns igen i många historiska skeenden. Detta är ett klassiskt sådant:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Tulpanmanin

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Raphaei:

För att tyvärr sätta en något negativ slut-ton på mitt inlägg, fiat ("riktiga" pengar) har inget värde i sig självt. Bortsett från mynt som åtminstone har en del av sitt ansiktsvärde i metallen den är tillverkad av. Allt som styrker en valuta är hur vidspridd tron är att en tredje part med egen agenda och motiv kommer backa den när det krisar till, BTC inkluderat. Fördelen med BTC är att det inte är EN tredje part, det är alla runtom i världen som backar den, som backar den.

Utifrån hur det har kommit att bli, ja. Det var ju dock i det här hänseendet guldreserverna tidigare spelade sin roll i att garantera valutans värde. Nu är det ren spekulation.

Om vi skulle gå utifrån guldreserven minus skulder ställs världsordningen upp och ner. Om tron på valutorna skulle rasa är västvärldens dominans borta på ett vips och plötsligt tillhör vi den absolut fattigaste delen av mänskligheten. Vår grannar i öst och särskilt Kina skulle smula oss till damm.

Våra ekonomier bygger på en förunderlig tilltro. Det sekulära s k moderna samhället är mer "troende" än de gamla.

Citat:

Mer makt till folket!

Det som är känt om Bitcoin motsäger denna utopi. Bland de största ägarna förutom Bitcoins grundare (hur demokratiskt är detta? och hur stark är den valuta vars kurs och efterfrågan bokstavligen är i händerna på en enda person?):

- Kinesiskt kontrollerade grupper (tycks totalt dominera den nuvarande genereringen)
- FBI

På vilket sätt ger detta mer makt till folket? Personligen känns det mest som ett förspel till vad som komma skall.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sando:

Värdet rasar i så fall i botten, eftersom hela värdet är uppbyggt på att någon ska vara villig att betala mer i framtiden. Det är ett klassiskt sökande efter "the bigger fool" tills att någon till sist står utan stol. Man kan inte hitta ett mera klassiskt exempel på en bubbla. Sen om vi har nått toppen eller inte är en annan fråga...

Skickades från m.sweclockers.com

Jag håller inte med. Eller jo, jag håller med grundtanken, men inte slutsatsen. Om folk säljer av BTC för fiat så ja, då stämmer ditt inlägg. Men vad händer när du kan köpa en ny dator för BTC? En ny bil, eller åka på semester där du betalar BTC och mottagaren tar emot BTC (dvs inte som idag där en mellanhand konverterar BTC till fiat där effekten är som du beskriver det)?

Jag tror det är i människans natur att se något nytt som aldrig existerat förut och döma den efter idag, och det som varit. Experter på stearinljus dömer ut den nya glödlampan pga de negativa skillnaderna, som ex. Jag tror det funkade bra för några tiotusentals år sen när vi bodde i skogen då jag inte tror det var en dum idé att döma en tiger man stöter på för första gången och döma den efter ens erfarenheter med lejon.

De absolut flesta motståndare till BTC som jag sett motivera deras ståndpunkt säger i stort sett att "idag är det såhär, och eftersom det kommer vara exakt samma situation i framtiden så funkar inte denna nya sak". Visst, jag sätter ord i munnen på folk, men det är lite löst sammanfattat. Jag är lite av en drömmare, jag tycker om att ställa frågan "tänk om?" och det öppnar så många nya vyer. Min poäng är, ingen, mig inkluderat, vet eller kan säga med säkerhet om BTC kommer bli nya världsvalutan eller gå till historien som världens största "the bigger fool", båda borde väl anses vara avlägset möjliga. Personligen tvivlar jag på att det blir nästa världsvaluta, men det är inte därför jag tror på BTC. Medan jag tycker om att lägga mina argument kring BTC runt just "tänk om", som har sina uppenbara fallgropar, så måste jag förutsättningslöst avvisa alla argument som bottnar i "denna nya sak kan inte lyckas pga vad vi vet om vad som har varit förr".

Under tidigt 1800-tal förutspåddes det att tåg inte kan gå snabbt då passagerare skulle dö av syrebrist. Innan dess förutspåddes det att den inte kunde gå snabbare än 50kmh (eller något sånt). Sent 1800-tal tvivlade man om man behövde telefoner i England öht då man redan hade springpojkar. 1940-tal och IBMs chef klämmer ur sig att den totala världsmarknaden för datorer kommer vara typ 5 stycken. Totalt. Har ni sett de första datorerna? Jag tror också att den typen av datorer inte har en enorm världsmarknad. Men han dömde framtiden baserat på det han visste om ämnet den dagen. Imorgon är inte idag.

Innan Steve Jobs tryckte första iPhonen på oss var jag, likt många andra, 100% säker att en mobil ska banne mig ha fysiska knappar och att jag absolut inte ville bara ha en skärm som blir flottig och får repor på sig, tack så mycket! Se hur fel vi alla hade, och det var just för vi dömde det nya baserat på vad vi redan vet. Vi KAN inte använda det tänket i dagens samhälle när vi stöter på ny teknologi.

Det vi vet om hästar har inget att göra med tåg. Men om allt du vet är hästar och vi har en hel historia av bara hästar, där vi bl a vet 100% att det är det snabbaste och smidigaste sättet att färdas på, hur resonerar du första gången du stöter på den nya teknologin tåg? Kan det vara lätt att utgå från saker du redan vet? Fylla i tomluckor med tidigare erfarenheter? Göra antaganden? Som att hela din livserfarenhet säger att hästen måste vara snabbare, du vet ju att det är det snabbaste som finns?

Jag ser regelbundet hur folk börjar med att handla med BTC, alla fullt medvetna om mantrat "köp lågt, sälj högt". Jag tror alla, även småbarn, känner till konceptet. Men det är något med den mänskliga naturen som gör att även fast man vet vad som är rätt så agerar man i raka motsatsen. Jag finner det väldigt fascinerande. Man ser att kursen börjar gå upp, så man hoppar på tåget och köper, och så vänder kursen och det går ner, och man får panik och rädd att förlora allt så man mitigerar sina förluster och säljer, bara för kursen att vända upp igen och man köper igen, sen går den ner och paniken kickar in och man säljer av. Jag säger panik, men verkligheten är mer nyanserad än så.

Jag har en kollega som råkat ut för detta under hösten, han har förlorat minst en månadslön på den typen av beteende, och ni kan hoppa upp och sätta er på att han är fullt medveten om att köpa lågt och sälja högt. Men som sagt, verkligheten är mer nyanserad än så, och mänskliga naturen tar en stor del i passagerarsätet. Ex. när du har barn och du blir orolig att förlora pengarna för deras skull. Eller när allt du vet är aktiemarknaden och när BTC går ner 40% på en vecka vet du att det är en fråga om en massiv börskrash och säljer av, när i verkligheten har den gått upp 100% och denna nedgång på 40% är bara en smärre korrigering, den ligger fortfarande på plus för månaden.

Lite kringtankar för de som är intresserade. Jag tycker kryptovaluta är ett väldigt fascinerande ämne då det är så många djupa ämnen som krockar ihop. Den mänskliga faktorn (psykologi, sociologi, mänskligt beteende, hur känslor och kultur influerar, osv), valuta och teknologi, alla tre mastodonter till ämnen och klart värda att djupdyka sig i. Lite som kaosteori.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Raphaei:

Jag håller inte med. Eller jo, jag håller med grundtanken, men inte slutsatsen. Om folk säljer av BTC för fiat så ja, då stämmer ditt inlägg. Men vad händer när du kan köpa en ny dator för BTC? En ny bil, eller åka på semester där du betalar BTC och mottagaren tar emot BTC (dvs inte som idag där en mellanhand konverterar BTC till fiat där effekten är som du beskriver det)?

Lång och tänkvärt inlägg, men jag lyfter ut den första delen enbart

Problemet för bitcoin är att det är så volatilt. För att ditt scenario ska fungera så krävs det att handlarna accepterar bitcoin rakt av, utan mellanhänder. Men ingen handlare kommer att acceptera detta då kursen rör sig så pass mycket, ett företag behöver kunna planera sin verksamhet och kan inte lägga tid och pengar på att försöka parera kurssvängningar på säg 40% på en vecka. För att ditt scenario ska bli verklighet så behöver bitcoins stabiliseras vilket inte är speciellt troligt då det som sagt inte finns någon bakomliggande fundamentalt värde eller någon organisation/land/företag/etc med ekonomiska muskler som med någon form av trovärdighet kan garantera värdet. Så vi är fast vid ett system där företag accepterar bitcoins med mellanhänder som tar ut tillräcklig marginal för att täcka upp eventuella förluster pga fluktueringar i värdet. Företaget vet då i förväg vad de kommer att få för växlingskurs och kan då planera medan mellanhanden tjänar en hacka då de garderar sig med en rejäl marginal. Inget av detta ger någon som helst stabilitet i systemet, bitcoins fluktuerar för att ingen kan säga vad de bör vara värda vilket leder till att värdet kan vara 0 eller hur mycket som helst. Helt beroende på vad folk har för förväntningar och enbart beroende på vad folk har för förväntningar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av KimTjik:

Utifrån hur det har kommit att bli, ja. Det var ju dock i det här hänseendet guldreserverna tidigare spelade sin roll i att garantera valutans värde. Nu är det ren spekulation.

Om vi skulle gå utifrån guldreserven minus skulder ställs världsordningen upp och ner. Om tron på valutorna skulle rasa är västvärldens dominans borta på ett vips och plötsligt tillhör vi den absolut fattigaste delen av mänskligheten. Vår grannar i öst och särskilt Kina skulle smula oss till damm.

Våra ekonomier bygger på en förunderlig tilltro. Det sekulära s k moderna samhället är mer "troende" än de gamla.

Det som är känt om Bitcoin motsäger denna utopi. Bland de största ägarna förutom Bitcoins grundare (hur demokratiskt är detta? och hur stark är den valuta vars kurs och efterfrågan bokstavligen är i händerna på en enda person?):

- Kinesiskt kontrollerade grupper (tycks totalt dominera den nuvarande genereringen)
- FBI

På vilket sätt ger detta mer makt till folket? Personligen känns det mest som ett förspel till vad som komma skall.

Bra inlägg.

Jag tror oavsett vilken valuta vi använder oss av i framtiden kommer det alltid finnas en faktor av tillit. Det enda alternativet jag kan komma på är att vi går tillbaks till ett system som bottnar i "hur många kycklingar kostar din tröja?". Då jag läst så mycket om människan tror jag hårt på konceptet att den som söker makt med avsikt att kontrollera den inte är en bra ledare då korruption är en tidsfråga, och det är just den typen av människor som letar sig till toppen av bankindustrin. Jag är väldigt nöjd med min bank idag, även fast de flyttade utomlands och att jag betalar för privilegiet att de tjänar pengar på att jag har mina pengar hos dom, och jag inte har några planer på att byta eller säga upp detta avtal. Jag har dock närmast noll förtroende i bankindustrin som koncept. Jag stör mig på att nationella valutor kontrolleras av privata företag, även om de beroende på land är tillräckligt reglerade.

Det hjälper inte att även jag fick smaka på senaste globala finanskrisen, men det är snarare ett till strå i stacken än en definierande upplevelse. Det finns en anledning varför som koncept det rekommenderas att ha olika lösenord på olika sidor, får hackare tag på lösenordet hos en sida kan de komma in på dina konton på alla andra. Det här är ett exempel på centralisering och rekommendationen är just decentralisering, som koncept. På aktiemarknaden rekommenderas att man satsar på 10-15(?) olika aktier och inte slänger alla pengar på en enda. Medan det går under en annan term är konceptet fortfarande densamma. Decentralisering; riskspridning.

Makten hör inte hemma hos de få, utan hos de många. Den meningen låter inte grammatiskt korrekt. Detta är ett koncept jag tror stenhårt på. Makten hör hemma hos folket, även om det innebär att den där mobbaren man kommer ihåg från grundskolan idag har samma rösträtt som du, det är definitivt värt priset.

För att gå till ditt andra svar, du har helt rätt. Kinesisk centralisering, banksektorn sätter sina klor och försöker mer och mer regulera marknadssidorna, och några få investerare som kastar in enorma summor pengar och äger en stor del av existerande bitcoins. Det är vad situationen är idag. Även fast Kinas myndigheter närmast jagar ut deras mining farms hjälper det inte att de istället flyttar till Washington, Ryssland eller östeuropa, makten bara flyttar från en plats till en annan. Så det finns problem, och de närmast kräver huvudbry.

Mitt perspektiv på det hela är att BTC inte är "the end game". Det är ett första steg. Jag tror inte att alla problem BTC har idag kan lösas i framtiden. Även fast BTC är nytt vet vi från historia att folk med makt inte direkt är villiga att förlora den, den centraliserade makten som finns inom BTC idag kommer bestå, eller mer troligt byta skepnad, men den kommer vara kvar.

Det är därför jag inte direkt backar BTC, utan teknologin bakom den och de möjligheter den öppnar upp. Idag är BTC störst, det är den som håller facklan i vad jag anser vara rätt riktning. Imorgon vet jag inte vad som kan tänkas ta över. En ny kryptovaluta? Någon helt ny teknologi? Jag vet inte, men om BTC tog det första steget och något annat imorgon tar det andra steget så kommer jag förespråka den. Och om den blir ersatt av något annat helt nytt som tar ett tredje steg kommer jag vara där och erbjuda min support.

Även lite mer praktiskt, även med infrastrukturen bakom den, om alla använda BTC till allt imorgon tror jag inte teknologin skulle palla trycket, den kräver radikala förändringar för att nå dit. Det är därför jag tror att olika sektorer kommer använda olika lösningar, där vi vardagligt kanske vill ha en kryptovaluta med en wallet-adress vi faktiskt kan komma ihåg och där vi inte behöver stå upp till en kvart i kö på ICA för att vänta på betalningsbekräftelse. Men vi i Europa lär drar oss till en kryptovaluta och de i södra Asien en annan. Google är inte den populäraste sökmotorn i alla länder liksom.

Men jag tror att om vi får välja mellan en lösning där vi ger makten till några få som historiskt har missbrukat den för egen vinning och spridit bokstavlig misär, och en lösning som är helt transparent, där alla har tillgång till allas saldon, då tror jag på den senare. Det är lite som en polisstat, ett sätt att förhindra den typen av samhälle där behovet av (viss) övervakning kanske är ett faktum är inte att staten övervakar folket, utan där alla har tillgång till CCTV feeds och kan samarbeta för att förhindra brott. Folket är en enorm resurs och ska inte exkluderas. Folket är inte boskap, även fast vi ibland beter oss som så.

Permalänk
Medlem

Många verkar inte förstå att banker skapar "vanliga" pengar av ingenting. Var kommer pengarna ifrån när ni tar lån till hus/lägenhet/bil tror ni? De hittas på av banken.

Papperspengar tappar värde hela tiden. Det kallas inflation. Det är därför löner går upp hela tiden. För att täcka för förlusten som inflationen skapar.

Det nuvarande monetära systemet är bristfällig där banker och de få rikaste äger det mesta av världen. Det är därför det fortfarande finns folk som går hungriga idag. Värdet är totalt snefördelat.

Kryptovalutor inklusive Bitcoin är en vidareutveckling av det monetära systemet som inte är centralliserat. Dvs det tillhör inte de rikaste och det tillhör inte bankerna. Inte än iaf men när bankerna väl börja köpa in sig så kommer värdet öka enormt.

Det är därför en självklar riktning inför framtiden. Om Bitcoin blir den digitala standardvalutan eller inte vet man inte men tekniken bakom kommer ta över och vi kommer få slippa handla allt genom en bank och istället handla digitalt direkt med varandra. Blockchains är här för att stanna.

Permalänk
Medlem

Om man legaliserat droger, hur mycket hade bitcoin droppat med? Bitcoin och andra elektroniska valutors värde bygger en hel del på att de är gångbara utanför den "vanliga" ekonomin.

Det beteende man ser nu på bitcoin är klassiskt för en bubbla. Alla håller på dem och hoppas på att det skall stiga lite till, därmed sjunker utbudet. Så fort det börjar sjunka och folk vill ta hem vinster så går det riktigt snabbt utför

Det är för lätt att skapa elektroniska valutor för att bitcoin eller andra valutor är annat än vilda spekulationsbubblor just nu.

En del kommmer tjäna massor men de flesta förlorar

Permalänk
Medlem
Skrivet av ArtMan:

Många verkar inte förstå att banker skapar "vanliga" pengar av ingenting. Var kommer pengarna ifrån när ni tar lån till hus/lägenhet/bil tror ni? De hittas på av banken.

Största fördelen med bitcoin och andra elektroniska valutor är att de konkurrerar och därmed tvingar de systemen för vanliga valutor och skärpa till sig. Frågan är hur länge det dröjer innan man slutar trycka pengar

Jag tror bitcoin just nu fungerar som ett experiment, möjligen för att de allra största företagen förbereder för att skapa helt egna valutor som gör att de helt kan kringå länders regleringar

Permalänk
Medlem
Skrivet av Frispel:

Lång och tänkvärt inlägg, men jag lyfter ut den första delen enbart

Problemet för bitcoin är att det är så volatilt. För att ditt scenario ska fungera så krävs det att handlarna accepterar bitcoin rakt av, utan mellanhänder. Men ingen handlare kommer att acceptera detta då kursen rör sig så pass mycket, ett företag behöver kunna planera sin verksamhet och kan inte lägga tid och pengar på att försöka parera kurssvängningar på säg 40% på en vecka. För att ditt scenario ska bli verklighet så behöver bitcoins stabiliseras vilket inte är speciellt troligt då det som sagt inte finns någon bakomliggande fundamentalt värde eller någon organisation/land/företag/etc med ekonomiska muskler som med någon form av trovärdighet kan garantera värdet. Så vi är fast vid ett system där företag accepterar bitcoins med mellanhänder som tar ut tillräcklig marginal för att täcka upp eventuella förluster pga fluktueringar i värdet. Företaget vet då i förväg vad de kommer att få för växlingskurs och kan då planera medan mellanhanden tjänar en hacka då de garderar sig med en rejäl marginal. Inget av detta ger någon som helst stabilitet i systemet, bitcoins fluktuerar för att ingen kan säga vad de bör vara värda vilket leder till att värdet kan vara 0 eller hur mycket som helst. Helt beroende på vad folk har för förväntningar och enbart beroende på vad folk har för förväntningar.

Bra inlägg, och jag håller med. Det exemplet du citerade är helt ohållbart idag.

Bitcoin är liten idag. Jämfört med fiat valutor världen över är den försvinnande liten. För att ge ett överdrivet exempel, du är den andra transaktionen i BTC's historia. Första transaktionen var $1. Market capen för BTC just då är en ynka dollar. Du köper dock upp BTC's för en miljon dollar. Du har gott om pengar så det är mest en kul grej för dig. På en enda transaktion gick värdet av BTC upp 100000000%. Men om vi hoppar in i framtiden där marketcapen ligger på säg 100 biljoner dollar, och du gör exakt samma transaktion. Värdet på BTC gick nu upp 0,000001% eller nåt i den stilen.

BTC växer idag. Den växer så det knakar. Jag tror den kommer fortsätta så det knakar i många år framöver. Men just för att den fortfarande är så liten så gör volymen av pengar som går in och ut ur BTC så stor skillnad. Ju större BTC blir desto mindre påverkan gör dessa stora transktioner.

En liknelse. Vi är ute på havet, och det är lite oroligt väder. Det blåser och det är 10 meter höga vågor. Vågorna representerar pengar som går in och ut ur en valuta. Mitt i havet har du skeppet USD, stor som en stad. Den märker inte ens vågorna, skeppet är för stort. Vid sidan av USD ser du BTC, en fin liten robåt med två åror. Som du kan tänka dig är den en slav till vågorna och går upp och ner hela tiden. Över tid i takt med att pengar investeras i robåten BTC växer sig denna ynkliga varelse till ett skepp, sen ett fartyg, och sen en av dom där mastodontiska frakfartygen. I takt med att den växer har dessa vågor mindre och mindre påverkan på BTC. Denna påverkan representerar svängningarna i kursen, om jag var otydlig. Jag tror jag såg denna liknelse i någon youtube video, och jag fann den klockren.

Idag är BTC för volativ att användas i dag-till-dag handel. Idag är inte imorgon. "Snart" är BTC stor nog att fluktueringarna anses stabila nog att fler företag och affärer börjar acceptera den som ett riktigt betalmedel, istället för dagens genväg med en mellanhand som betalar ut fiat. Detta är en av många väggar BTC måste bryta sig genom för att anses vara en riktig valuta.

Dagens fördel att använda BTC som betalmedel är dock avgifterna. När en affär inte behöver betala en ganska stor andel av transaktionerna i avgift till VISA osv så antingen ökar affären sina marginaler ganska mycket, eller så kan dom till och med sänka priset för de som betalar med BTC, behålla sina marginaler, men öka volym. Det är ungefär där BTC är idag, bortsett från de perioder BTC lider av backlogs och transaktionsavgifterna blir ganska höga. Så ja, fortfarande ostabil, men utsikterna ser goda ut. För krypto dvs, jag reserverar mina tvivel för BTC specifikt. Innan alla altcoins bröt ut trodde jag att LTC (Litecoin) var den som skulle bli störst.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Raphaei:

Till alla som tycker att det är försent att hoppa på BTC-tåget och önskar att de hade hoppat på tåget i början, det här ÄR början. Det är inte för sent idag, eller imorgon. Teknologin utvecklas fortfarande och idag är användningen inte begränsad av intresset, utan just teknologin.

Liten historielektion, ej i kronologisk ordning. Vi hade tåget som gjorde världen mindre. Sen kom bilen och gjorde ens vardagliga räckvidd längre. Sen kom flyget och gjorde världen markant mindre. Vi fick radion som gjorde information lättare att sprida. Sen kom TVn, och sen internet. Telefonen kom och gjorde sociala interaktioner på längre distans betydligt lättare än brev. Sen kom mobilen, och sen smartphone. Många nya teknologier ersätter mer än en, TVn kunde konkurrera med både radio och bio, och internet med bl a snigelpost, TV och radio.

Vi fick kylskåp som ökade folkhälsan. Mediciner som gjorde att vi lever längre. Maskiner som gör 100 bönders arbete på fälten. Toaletten gjorde att fler kunde bo på mindre yta och ökade folkhälsan markant.

I alla dessa fall var det inte en fråga om det är för sent att hoppa på 10 år efter lansering. Alla i området har en färgtv, ja, nu 20 år efter lansering är det dags för våran familj att skaffa en också! Telefonen existerar, men telefonnumer är redan tresiffriga, är det för sent att skaffa en telefon? Är det idag 2017 för sent att skaffa en smartphone? Varför ska jag köpa en frys när jag har ett någorlunda svalt svalrum vintertid?

Alla dessa epokavgörande teknologier har handlat om att göra våra liv lättare, hälsosammare, göra världen mindre, och decentralisera makt. Trots detta har ingen av dessa rört vårat finanssystem, där är makten fortfarande oproportionellt central. Med världen historiskt liten, med mest pengar och makt hos historiskt få, nu är ett ypperligt tillfälle i människans historia att se över vårat finanssystem, och det är där BTC kommer in i bilden.

Jag är definitivt inte ensam med ett lönekonto. Jag betalar inte bara för att ha kontot, jag betalar även för att ha ett kort länkat till kontot. Utöver det har jag 0% ränta på själva kontot. Medan jag har pengar på kontot kan banken använda dessa pengar och tjäna pengar på det, och jag betalar dem för det privilegiet. Det låter bakvänt tycker jag, och medan jag tror att många delar den uppfattningen agerar folk som om jag vorde i den extrema minoriteten där. Det tycker jag också låter bakvänt.

Den första är historiskt aldrig den största. Radion blev ersatt av TVn, telegrafen av telefonen, hästen av bilen och min favorit, altavista ersatt av google. BTC kommer bli ersatt av något annat, och det är en fråga om när, inte om. Ev. får olika kryptovalutor olika marknader, där en valuta används dag-till-dag, en av banker, en för långtidsinvesteringar, osv.

Det är inte försent att börja med BTC. Jag fick min IT-illiterära mamma att flytta någon hundring i månadssparning till BTC. Kan hon, kan du. Går BTC under övernatt är det inte hela världen för henne.

Det är dags att uppgradera vårat banksystem, något som varit i stort sett densamma i hundratals år och är illa anpassat till dagens, och morgondagens samhälle. Är BTC svaret? Jag vet inte, men det är ett första konkreta steg i rätt riktning, decentralisering av den enorma makten (stor)bankerna har i världen.

Rimlig nivå beror på förväntningar och perspektiv. Det beror också på när du menar. Idag? Priset idag är korrekt, vad priset idag än må vara. Marknaden handlar inte om värdet i BTC, utan värdet av BTC är ett resultat av människans val och ageranden.

Pratar du om rimlig stabiliseringsnivå rent allmänt så är mitt perspektiv global valuta, och då jämför jag det med USD då den finns överallt i världen, många banker och affärer tar emot USD även om valutan inte officiellt används i det landet. USD kan även användas som mellanhand när man växlar från en valuta till en annan, samt en rad av andra användningsområden. USD finns överallt. Jag har hela tiden tänkt att BTC kommer stabilisera sig på runt $100-150k, dvs 10-15x av dagens värde, men om man tänker att BTC blir lika stor som USD globalt sett pratar vi om ett värde på miljoner. Så... vad är rimligt?

Och någonstans i denna härva hade vi också Netscape, MySpace, HD-DVD med flera och kanske en dag Bitcoin. Bitcoin är föråldrad teknik om man tittar på alternativ som Ethereum, där har vi innovation på riktigt. Helt absurt att Bitcoin är värderat högre i dagsläget.

Permalänk
Avstängd
Permalänk
Medlem

#16830057

Sista gången jag försökte säga åt folk att hoppa på, tyvärr var det nog ingen som lyssnade. (Hade man köpt då hade man femdubblat sina pengar, hade man köpt vissa andra valutor ännu mer)

Det kommer komma en dip så småningom och är man intresserad bör man definitivt ta det tillfället i akt och köpa på sig några av top 10 valutorna.

Visa signatur

AW3423DW QD-OLED - Ryzen 5800x - MSI Gaming Trio X 3090 - 64GB 3600@cl16 - Samsung 980 Pro 2TB/WD Black SN850 2TB

Permalänk
Medlem
Skrivet av KalBumling:

Jag minade runt 9btc/dag med mitt 5870 när jag minade första gången.
Jag är inte heller bitter



Hade Nvidia GTX260 om jag kommer ihåg rätt, så det blev inte mycket till mining för min del.

Men nej, ingen idé att gråta över spilld mjölk

Visa signatur

| Corsair Crystal 460X | Z390-F | 9700K | ROG Ryujn 360mm | RTX 3080Ti | ROG Thor 850W | Vengeance Pro 3200mhz 16cl 16GB (2x8) | 970 Pro 2TB + 2xWD Black 4TB | ROG SWIFT PG279Q | Arctis 7 Pro Wireless | ROG Scope Deluxe red silent | ROG Chakram |