Ljudkvaliteten i streamingtjänsterna får mig att gråta!

Permalänk
Medlem
Skrivet av FubbHead:

Med inställning menade jag receiverns högtalarkonfiguration. Det där problemet uppstår oftast bara när receivern "tror" att den har fler högtalare än vad som är inkopplade. Om du har två högtalare, och även receivern är konfigurerad rätt, skall receivern mixa ner centern ut till frontarna oavsett surroundläge och källa.

Finns säkert de receivers som känner av vilka högtalare som är inkopplade, men oftast finns det någon sorts autokalibrering man kan köra. Eller så gör man det manuellt. Det viktiga är att receiverns högtalarkonfiguration stämmer överens med de faktiska inkopplade högtalarna. 🙂

Skickades från m.sweclockers.com

Ja, det är så jag har förstått det också. Använde ju den inbyggda "guiden" och även medföljande mikrofon, för att konfigurera förstärkaren. Kan även i inställningarna se att allt utom två frontar är gråmarkerade/ej valbara.

Men som sagt så fungerar det ju finfint bara jag byter ljudläget till stereo istället för surround. Problemet är att detta byte sker automatiskt, och fel.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bad Habit:

@Falcon:

Håller med 100%. Upplever att de flesta inte bryr sig om ljudet lika mycket som bilden. Fläskar på med världens största TV, med skärpa som kan klyva atomer. Till det har de en fullständigt omatchande ljudanläggning, kanske till och med ingen alls utan förlitar sig på tvns högtalare. Inga belägg, men hade inte blivit förvånad om 50% av upplevelsen vid en film kommer från ljudet - något som alla de utan ordentlig anläggning inte får.

MEN då det är som det är, skalar de ner ljudet för att de vet att bilden är fokus, tyvärr.

Tyvärr är det ju så. En fin ljudanläggning kan ju hålla i många många år, jag har högtalare från 80-talet men en nyare förstärkare med lite modernare ingångar och ljudformat. En tv bytar man ju vart femte år ungefär.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Brisse:

Vilken fil är DTS och vilken är AC-3?

Alla är välkomna att delta förutsatt att ni inte fuskar.

Kommentera gärna varför ni kom fram till er slutsats och hur lätt eller svårt ni tyckte det var.

Ni som laddat ner filerna hittills, varför svarar ni inte? Det var kanske inte så lätt att skilja dem åt trots allt va?

Jag väntar några dagar med att lägga upp facit så att fler får chansen att vara med.

typo
Permalänk
Medlem

@anon78208: Såg den här tråden nu så testade. Tycker personligen Trailer 1 låter bättre. Vill du att jag motiverar det här innan facit med risk för att påverka andra?

Permalänk
Inaktiv

@MsSmith: Det är upp till dig. Risk för grupptryck finns i vilket fall som helst. Glad att det fanns någon som var tuff nog att svara iallafall. Avslöjar det riktiga svaret söndag kväll tänkte jag.

Permalänk
Medlem

@anon78208: Ålrajt men då svarar jag nu då. I princip låter ljudet identiskt förutom i diskanten. Vid 0.57 till 1.08 så kommer ett flygplan och en person säger "one of ours?", "He's on me" och sist "i'm on him" samtidigt som det är en del flygplansljud i bakgrunden. Här är egentligen enda stället där jag kan uppfatta att det är någon skillnad då ett knaster i rösterna hörs ganska tydligt i Trailer 2 som saknas helt i Trailer 1. Även "s-ljud" hörs sämre i Trailer 2. I övrigt kan det som sagt lika gärna vara identiska klipp.

Permalänk
Medlem

@Exxovion: Aha. Antar att det är olika från receiver till receiver. Har haft Yamaha och Pioneer surround-receivers och de har varit bra på att "mixa om" till stereo när jag bara haft två frontar, även om den varit inställd på surround. Självklart låter det inte lika klart som med en center, men centerljudet har inte försvunnit iaf.

Visa signatur

-- FubbHead

Permalänk
Medlem

Tycker ljuden i videorna är väldigt likt men håller med om att trailer 2 tappar lite i diskanten. Kan väl tilläggas att jag inte har nåt märkvärdigt ljudsystem. QLN MKII med sub82 med surroundhögtalare från dynavoice, drivs av en onkyo tx-nr575e.

Visa signatur

#1: Z370N ITX | i7 8700k | GTX 1080 | 32GiB
#2: P8Z77-M pro | i7 3770k | GTX 1050ti | 16GiB

Server: Z370-G | i5 8600T | 64GiB | UnRAID 6.9.2 | 130TB
Smartphone: Samsung Z Flip 5 | Android 13 | Shure SE535

Permalänk
Medlem

@LudvigLindell: tyckte också ljudet överlag oavsett klipp var väldigt burkigt och instängt. Jämförde sedan med ett riktigt klipp som inte mixats i förväg på något vis (båda exemplen är stereo för mig) med dessa då jag behövde ett referensljud. Ett avsnitt av Suits var som natt och dag.

Permalänk
Medlem

Både ljud och bildkvalitet är skit på streamingtjänster. Upplösningen må vara 4k men färgdjupet är ju så jävla komprimerat att bilden bara blir "Blockig" ändå

Visa signatur

Aspirerande Nätverk- och Sysadmin
Ryzen 5 1600|Hd 7950|16 GB RAM|
"Går det att installera Linux på den här brödrosten?"

Permalänk
Inaktiv

Båda klippen har sex kanaler. Ser ni det som stereo så är det inte säkert det spelas på rätt sätt.

kristoffer@kristoffer-debian-desktop:~/Hämtningar$ mediainfo trailer-2.mkv General Unique ID : 106574704596217715105286027870133091749 (0x502D8A9F101D57F2D389F89F2508FDA5) Complete name : trailer-2.mkv Format : Matroska Format version : Version 4 / Version 2 File size : 142 MiB Duration : 2 min 31 s Overall bit rate : 7 901 kb/s Writing application : Lavf57.83.100 Writing library : Lavf57.83.100 ErrorDetectionType : Per level 1 Video ID : 1 Format : AVC Format/Info : Advanced Video Codec Format profile : High@L5 Format settings : CABAC / 16 Ref Frames Format settings, CABAC : Yes Format settings, ReFrames : 16 frames Codec ID : V_MPEG4/ISO/AVC Duration : 2 min 31 s Width : 1 920 pixels Height : 804 pixels Display aspect ratio : 2.40:1 Frame rate mode : Constant Frame rate : 23.976 (24000/1001) FPS Color space : YUV Chroma subsampling : 4:2:0 Bit depth : 8 bits Scan type : Progressive Writing library : x264 core 152 r2854 e9a5903 Encoding settings : cabac=1 / ref=16 / deblock=1:0:0 / analyse=0x3:0x133 / me=umh / subme=10 / psy=1 / psy_rd=1.00:0.00 / mixed_ref=1 / me_range=24 / chroma_me=1 / trellis=2 / 8x8dct=1 / cqm=0 / deadzone=21,11 / fast_pskip=1 / chroma_qp_offset=-2 / threads=24 / lookahead_threads=4 / sliced_threads=0 / nr=0 / decimate=1 / interlaced=0 / bluray_compat=0 / constrained_intra=0 / bframes=8 / b_pyramid=2 / b_adapt=2 / b_bias=0 / direct=3 / weightb=1 / open_gop=0 / weightp=2 / keyint=250 / keyint_min=23 / scenecut=40 / intra_refresh=0 / rc_lookahead=60 / rc=crf / mbtree=1 / crf=23.0 / qcomp=0.60 / qpmin=0 / qpmax=69 / qpstep=4 / ip_ratio=1.40 / aq=1:1.00 Default : Yes Forced : No Audio ID : 2 Format : PCM Format settings : Little / Signed Codec ID : A_PCM/INT/LIT Duration : 2 min 31 s Bit rate mode : Constant Channel(s) : 6 channels Sampling rate : 48.0 kHz Bit depth : 16 bits Delay relative to video : 3 ms Writing library : Lavc57.107.100 pcm_s16le Default : No Forced : No

Permalänk
Medlem

@anon78208: Nej, det var stereo för mig på båda. Körde i MPC-BE med LAV-filter sedan tidigare. Får kolla om det är ytterligare någon inställning som ska göras, men dessa borde vara de första klippen jag är med om detta i sådana fall.

edit: Har nu testat med VLC också - det blir bara stereoljud och ganska mediokert sådant. Men det gäller båda filerna. Andra serier eller filmer spelas dock upp rätt och jag ser i ljudspåret att det är tre front, två bak och en sub. Kommer inte att felsöka det här utan noterar bara att det tydligen finns någon form av ljudtyp som min HTPC trots allt inte klarar av. Trots allt så är det samma för båda och jag vidhåller att Trailer 1 låter bättre än tvåan, om än ytterst marginellt. Har även själva filmen så slog på den och ja, viss skillnad i ljudkvalitet, på gränsen till Klockradio vs Bluray

Permalänk
Medlem
Skrivet av MsSmith:

@Brisse: Nej, det var stereo för mig på båda. Körde i MPC-BE med LAV-filter sedan tidigare. Får kolla om det är ytterligare någon inställning som ska göras, men dessa borde vara de första klippen jag är med om detta i sådana fall.

edit: Har nu testat med VLC också - det blir bara stereoljud och ganska mediokert sådant. Men det gäller båda filerna. Andra serier eller filmer spelas dock upp rätt och jag ser i ljudspåret att det är tre front, två bak och en sub. Kommer inte att felsöka det här utan noterar bara att det tydligen finns någon form av ljudtyp som min HTPC trots allt inte klarar av. Trots allt så är det samma för båda och jag vidhåller att Trailer 1 låter bättre än tvåan, om än ytterst marginellt. Har även själva filmen så slog på den och ja, viss skillnad i ljudkvalitet, på gränsen till Klockradio vs Bluray

Funkar här, kör du 5.1 i dina Windows inställningar så det skickas 6ch pcm till förstärkaren?

Som påpekat tidigare, dekodern färgar ljudet, hör samma natt och dag skillnad om jag låter mediaspelaren dekoda dts eller dolby och skicka det som pcm som att skicka bitstream och låta förstärkaren göra avkodning. Men frågan här var ju om bandbredden, då tycker jag Brisses metodik ändå fungerar.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

@sKRUVARN: Njae är svaret. Till att börja med har jag en 3.0 uppsättning, kopplad med HDMI mellan HTPC och receiver. När inget ljud går står den som stereo. När ett filformat kickar in, via MPC-BE med LAV-filter, eller med VLC så skickar HTPCn rätt format i passthrough till receivern. Förutom i det här specifika fallet då

Permalänk
Inaktiv

Fortfarande inte fått något svar från @Kevlarheart:
Med tanke på tidigare påstående om att det skulle vara så lätt att höra skillnad så skulle ett svar vara väldigt uppskattat.

Förövrigt är det 16 stycken som har laddat ner båda filerna än så länge, varav två har svarat. Jag tolkar det som 14 stycken "vet ej" eller "hör ingen skillnad".

Permalänk
Medlem

@anon78208: 14 pers kanske är ärliga och inte hör nån skillnad för att det inte finns nån?

Nej skämt åsido - rent tekniskt, vad är det du har gjort? Jag drog igång filmen (hela filmen) och det låter verkligen otroligt mycket bättre än något av de klipp du laddade upp.

Permalänk
Medlem

Ljudet i trailer-1.mkv tilltalar mig mera än i den andra filen.

Permalänk
Medlem

@anon78208 Nu har jag testat med mina lurar förvisso men jag tycker att trailer-1 låter bättre. Tycker att ljudet var klarare på något viss i trailer-1 men jag är en riktig noob när det gäller ljud så jag kan ha helt fel.

Visa signatur

i7 9700K @ 5.1 GHz | Kraken x52 | ASRock Z390 Phantom Gaming | EVGA 3080 FTW3 ULTRA | 32GB Crucial DDR4 | CM NR200P | Corsair SF750 | Samsung 840 EVO 250GB | Samsung 970 EVO Plus 1TB

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av MsSmith:

Nej skämt åsido - rent tekniskt, vad är det du har gjort? Jag drog igång filmen (hela filmen) och det låter verkligen otroligt mycket bättre än något av de klipp du laddade upp.

Trailern är förmodligen inte mixad på samma sätt som filmen, men källan jag har använt är lossless och jag har inte applicerat några filter eller någonting som skulle förvränga ljudet på något sätt.

Mer specifikt så kan jag säga att jag använt ffmpeg version 3.4.2-1+b1 med följande parametrar:
-map 0:0 (För att inkludera videon)
-map 0:2 (Källan innehåller flera ljudspår inklusive lossless, så detta alternativet väljer DTS-spåret. Övriga ljudspår förkastas.)
-map_metadata -1 (Tar bort metadata som annars hade gjort det enkelt att fuska, typ namn på ljudspår)
-c:v libx264 -crf 23 -preset veryslow (Komprimerar videospåret)
-c:a pcm_s16le (Omvandlar ljudspåret till PCM så att man inte kan se om det är DTS eller AC-3. Detta är givetvis förlustfritt och har ingen påverkan på ljudet.)

Den ena filen konverterade jag först till AC-3 med:
-c:a ac3 -b:a 640k
...och sedan till PCM.

Det fanns spår med AC-3 i källan men jag ville hellre själv konvertera DTS-spåret till AC-3 så jag är säker på att det är samma källa och ljudmix så vi inte jämför äpplen och päron.

Permalänk
Inaktiv

När ni säger att den ena eller andra "tilltalar er mer", menar ni då att det skulle vara källan, alltså DTS-spåret? För jag antar att vi är överens om att AC-3 640kb/s tekniskt sett borde låta sämre?

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon78208:

Kaxigt. Dags för ett blindtest tror jag.

https://cloud.disroot.org/s/bqjwwLbmMmsXoBs

https://cloud.disroot.org/s/3y9DG4Lm2kTC2TK

OBS: Tanka filen och titta på den med ett vettigt program. Försök inte göra det direkt i webbläsaren.

Den ena filen har konverterats direkt från DTS 5.1 1536kb/s till PCM, den andra har först konverterats till AC-3 640kb/s (aka. Dolby Digital) och sedan till PCM. Har även strippat bort metadata och komprimerat videon lite, men strunta i videon, det är ljudet vi ska bedöma.

Vilken fil är DTS och vilken är AC-3?

Alla är välkomna att delta förutsatt att ni inte fuskar.

Kommentera gärna varför ni kom fram till er slutsats och hur lätt eller svårt ni tyckte det var.

Tycker båda låter väldigt tråkigt.
Knappt ett enda instrument låter naturligt, t.o.m. svårt att identifiera en del.
Men det kan ju vara källan som är dålig.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Svensktiger:

Tycker båda låter väldigt tråkigt.
Knappt ett enda instrument låter naturligt, t.o.m. svårt att identifiera en del.
Men det kan ju vara källan som är dålig.

Filmen kammade ju bara hem två Oscar för "Best Achievement in Sound Editing" och "Best Achievement in Sound Mixing".

(och en till som inte är relaterad till ljud)

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon78208:

Filmen kammade ju bara hem två Oscar för "Best Achievement in Sound Editing" och "Best Achievement in Sound Mixing".

(och en till som inte är relaterad till ljud)

Really ?
Varför gör man då en trailer som låter så konstigt ? -.-
Jag menar lyssna t.ex. på klockticket, låter som en taskig sampling bara och inte alls som att det skulle vara nån mekanik som klickar.
Fast "editing och mixing" kanske inte tar hänsyn till själva kvalitén på ljudet.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Falcon:

Håller med 100%.
En gissning från mig är för att "svensson" inte sitter på ett fint hembiosystem utan pengarna gick till den stora 4k TVn istället.
Eller så är vi för få som bryr oss minst lika mycket om ljudet som bildkvalitén.

Spontant känns det också som att den typiska "svensson" inte bryr sig i samma utsträckning heller. Eller vänd på det hela; de som faktiskt bryr sig och har ordentlig utrustning för både bild och ljud, använder antagligen andra källor än streaming. Oavsett är det synd att man inte kan få både och även med streaming.

Visa signatur

Chassi: Jonsbo U3 Moderkort: Asus z97 m-plus PSU: Fractal Design Newton R3 RAM: Kingston HyperX 4x4 1866mhz
CPU: Core i7 4790K GPU: Evga GTX 970 SC SSD: Crucial MX100 512GB + en H80i och lite fläktar

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon78208:

Trailern är förmodligen inte mixad på samma sätt som filmen, men källan jag har använt är lossless och jag har inte applicerat några filter eller någonting som skulle förvränga ljudet på något sätt.

Mer specifikt så kan jag säga att jag använt ffmpeg version 3.4.2-1+b1 med följande parametrar:
-map 0:0 (För att inkludera videon)
-map 0:2 (Källan innehåller flera ljudspår inklusive lossless, så detta alternativet väljer DTS-spåret. Övriga ljudspår förkastas.)
-map_metadata -1 (Tar bort metadata som annars hade gjort det enkelt att fuska, typ namn på ljudspår)
-c:v libx264 -crf 23 -preset veryslow (Komprimerar videospåret)
-c:a pcm_s16le (Omvandlar ljudspåret till PCM så att man inte kan se om det är DTS eller AC-3. Detta är givetvis förlustfritt och har ingen påverkan på ljudet.)

Den ena filen konverterade jag först till AC-3 med:
-c:a ac3 -b:a 640k
...och sedan till PCM.

Det fanns spår med AC-3 i källan men jag ville hellre själv konvertera DTS-spåret till AC-3 så jag är säker på att det är samma källa och ljudmix så vi inte jämför äpplen och päron.

Nån skillnad hör jag inte... inte konstigt då jag har svårt höra skillnad på 192k mp3 och original.
Men -2 innehåller frekvenser upp till 24kHz medans -1 maxar ut runt 20.5 kHz.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av SAFA:

Nån skillnad hör jag inte... inte konstigt då jag har svårt höra skillnad på 192k mp3 och original.
Men -2 innehåller frekvenser upp till 24kHz medans -1 maxar ut runt 20.5 kHz.

Uppenbarligen har du tittat på filernas spektrogram och därmed avslöjat svaret så det är väl lika bra att jag ger facit direkt.

trailer-1 = AC-3
trailer-2 = DTS

Vilket betyder att
21 personer - Vet ej
4 personer - Fel svar
0 personer - Rätt svar

Dold text

Mycket intressant resultat.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Svensktiger:

Tycker båda låter väldigt tråkigt.
Knappt ett enda instrument låter naturligt, t.o.m. svårt att identifiera en del.
Men det kan ju vara källan som är dålig.

Skulle tro att något är galet

Skrivet av anon78208:

Uppenbarligen har du tittat på filernas spektrogram och därmed avslöjat svaret så det är väl lika bra att jag ger facit direkt.

trailer-1 = AC-3
trailer-2 = DTS

Vilket betyder att
21 personer - Vet ej
4 personer - Fel svar
0 personer - Rätt svar

Dold text

Mycket intressant resultat.

Hmm jag tror det är mixen för trots facit så vidhåller jag att Trailer1 låter bättre, framför allt i den delen av klippet jag nämnde. Dock, båda klippen, rent ljudmässigt, är rätt dåliga så det är svårt att utröna något alls egentligen. Hade det varit valfri trailer med den riktiga filmen så hade nog alla fått alla rätt. Sedan får jag ursäkta mig med att jag inte fick ut mer än 2.0 av spåret heller

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon78208:

Uppenbarligen har du tittat på filernas spektrogram och därmed avslöjat svaret så det är väl lika bra att jag ger facit direkt.

trailer-1 = AC-3
trailer-2 = DTS

Vilket betyder att
21 personer - Vet ej
4 personer - Fel svar
0 personer - Rätt svar

Dold text

Mycket intressant resultat.

Får väl dra en historia jag hört från en gammal räv på Sveriges radio. Det var när Berwaldhallen var ny så i början på 1980-talet. Man hade fått nya referenshögtalare till studion, och ljudteknikerna var där och jämförde de nya med de gamla och man var i stort sett eniga om att de gamla lät bättre än de nya.

Det var bara det att när man gick ut i konsertlokalen och lyssnade kunde man konstatera att de nya lät mer som orkestern som spelade.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Brisse:

När ni säger att den ena eller andra "tilltalar er mer", menar ni då att det skulle vara källan, alltså DTS-spåret?

Jag formulerade mig så. (tilltalar er mer)
Med det menar jag att det låter trevligare. Blir mera sugen av att få lyssna mera och i detta fall även se mera av trailern/filmen.

Skrivet av Brisse:

För jag antar att vi är överens om att AC-3 640kb/s tekniskt sett borde låta sämre?

Bara för att den tekniska specifikationen utlovar mera är det inte någon garanti för att resultatet faktiskt håller högre kvalité. Det går inte att generalisera på det sättet.

Permalänk
Medlem

Hade glömt bort den här tråden men läste om den nu och det slog mig att ingen verkar tycka att trailer 2, som i teorin ska vara bättre, tycker att den är bättre.