Permalänk
Medlem

Det är så låg energi i radiovågorna från Wi-Fi att det knappast gör någon skada. Värre med t.ex. FM-bandet eller de analoga TV-nätet, som basunerats ut av kraftfulla sändare över hela landet i årtionden. Men det är ju inte "digital strålning", så foliehattarna är inte lika rädda för det.

Visa signatur

Ryzen 7 3800X, Asus Prime X370 Pro, 32 GB LPX 3600, Gainward RTX 3060 Ti Ghost, 7 TB SSD + 4 TB HDD

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pepsin:

Det är så låg energi i radiovågorna från Wi-Fi att det knappast gör någon skada. Värre med t.ex. FM-bandet eller de analoga TV-nätet, som basunerats ut av kraftfulla sändare över hela landet i årtionden. Men det är ju inte "digital strålning", så foliehattarna är inte lika rädda för det.

Då har du inte gjort dina efterforskningar ordentligt. Kolla Örjan Hallberg. Tesen är att eftersom hudcancern ökade innan charterresorna blev populära men efter utbyggnaden av FM-nätet så är FM-nätet "farligt". Nu har han kolat, så ingen hemsida men lite info finns här:

http://www.vagbrytarenstockholm.se/forskning/hallberg/index.h...

Permalänk
Medlem

Men vad är det ni säger.. Jag som brukar hänga en kyckling framför accesspunkten för att tillaga, borde jag sluta med det menar ni?

Kanske därför jag får ont i magen.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av SAFA:

Då har du inte gjort dina efterforskningar ordentligt. Kolla Örjan Hallberg. Tesen är att eftersom hudcancern ökade innan charterresorna blev populära men efter utbyggnaden av FM-nätet så är FM-nätet "farligt". Nu har han kolat, så ingen hemsida men lite info finns här:

http://www.vagbrytarenstockholm.se/forskning/hallberg/index.h...

Det där länken innehåller ju bara hittepå.

Att huden skulle hamna i självsvängning av att ligga åt fel håll på grund av FMradion ;).
Näe du. Nog för att fenomenet självsvängning existerar, men att enkom huden skulle påverkas blir ju jättedumt att ha som grundtes hehe.
Vidare är självsvängning inget fenomen som har bevisats ge cancer.
(Edit: Finns ett gäng punkter till om brister i artikeln kring bara det om självsvängningen så som att mjuka kroppar och kroppar med blandad hårdhet så som männniskokroppen knappt kan hamna i självsvängning men ja det är så många fel i artikeln att det ser sig lite överväldigande att gå in på varje detalj utan jag nöjer mig nog med kritiken på självsvägningsfronten nu).
Visst låter 60kW FMsändare mycket för den mindre insatta. Rent av läskigt (och att befinna sig några meter från masten kan jag absolut tänka mig kan vara skadligt). Det är ju lika mycket ett helt gäng gatlampor! Ja visst, men radiomasterna befinner sig på bra mycket längre avstånd. Det är inte helt olikt hur en högtryckstävtt fungerar. Inga problem att tvätta sina bara fötter med högtykstvätten någon meter från munstycket. Men sätter du tårna 2 millimeter från öppningen så går strålen in till benet och skadar ordentligt. Avstånd är av relevans också. Och i ärlighetens namn är ju inte gatlampor så farliga de heller trots att de också strålar ut dessa radiovågor fast med annan frekvens.
Det är visserligen inte riktigt lika flippat som följande site om att man behöver jorda sina örngott (hehe)
varning för ordentligt psudovetenskaplig mumbo-jumbo på nedan site!
https://www.groundology.se/
men det spelar alltså i samma psudovetenskapliga klass där man försöker använda vetenskapliga termer som ska låta trovärdigt trots att det i grunden är ganska tokiga argument som läggs fram.

För att återgå till lite mindre psuedovetenkapliga inlägg då.
Vad är av relevans i frågan?
2 saker är av väldigt stor betydelse.
1. Frekvens - är strålningen jonisrande?
2. Effektmängd

1. Det finns trålning som inte är så skadlig. Ickejoniserande strålning. Det är allt ifrån långvåg, FM, wifi, IR och synilgt ljus. Långvåg är väl inte riktigt rätt ord men de har alltså längre våglängder. Sedan finns det även joniserande strålning. När radiovågorna blir tillräckligt korta så får de förmågan att slita isär molekyler. Denna strålning kan skapa joner (därav uttrycket joniserande strålning). Detta börjar ske vid ultraviolett ljus och sträcker sig vidare upp till röntgen. Varför är det dåligt? Jo för att dessa kortare vågor har förmågan att slita sönder vårt DNA. Därför finns det mängder av extra regler för hantering av källor som kan avge joniserande strålning. Den är bevsisligen dålig för oss. Vi vet ju att det är dåligt att sola och det är just för att solens ljus innehåller UVljus som har så korta vågor att de kan förstöra DNA. Den här delen om var gränsen går för vad som är joniserande och inte är absolut vetenskap. Det här behöver man dels förstå och dels förhålla sig till. Det man kan säga generellt är att ju kortare våglängd desto mer energipackad är strålningen. Blir våglängden tillräckligt kort så blir strålningen till sist joniserande. Den mest energitäta strålningen vi har som inte är joniserande är faktiskt synligt ljus så är man ändå rädd för strålning som inte är joniserande så är det alltså synligt ljus man ska vara mest skraj för. Dessutom förekommer synligt ljus i milontals gånger högre koncentration än andra strålningstyper i vardagen.

Men vänta nu här tänker kanske en del. En mikrovågsugn har ju då inte joniserande strålning och den verkar ändå högst skadlig för levande vävnad!
Korrekt! Här kommer vi in på nästa del. Punkt 2 som handlar om effektmängd.

2. Effektmängden är av högsta relevans. Det är nämligen så att även jättefarlig strålning så som gammastrålning och liknande som definitivt är skadlig för oss ändå kan vara lugnt att bli bestrålad av. Ett bra exempel är tjernobylolyckan men även Hiroshima/Nagasaki. Där har många fått sätta livet till av strålningen och cancern är högre i dessa områden även idag. Men det finns en yttre gräns där cancerfallen/symptomen inte skiljer sig från att bo flera hundra mil från området men där strålningshalterna fortfarande är lite högre än normalt.
Det verkar alltså vara så att upp till en viss nivå spelar exponering mindre roll även för farlig joniserande strålning. Det finns alltså ett tröskelvärde som inte bör passeras för då börjar det få utslag. Det här gäller för all typ av joniserande strålning. Under en viss nivå har vi inte belägg för att det är skadligt faktiskt. Det är utifrån dessa tröskelvärden man tar fram säkerhetsrutiner för hur mycket strålning flygpersonal får utsättas för i luften, hur röntgen får användas hos tandläkaren, hur mycket sol vi beräknas tåla utan konsekvenser och hur länge man får jobba på olika delar i ett kärnkraftverk.
Tillbaka till effektmängden och den där mikrovågsugnen!
Det är nämligen väldigt likt att bli utsatt för en mikrovågsugns strålning som att bli belyst med ljus som hettar upp en tills man bränns på så sätt att det bara är värmen och inte strålningstypen som är skadlig. Ungefär samma sak händer när man lägger något i den vanliga ugnen där infraröd strålning värmer upp området istället.
Ja det är en viss skillnad och det är att just mikrovågor kring 2,4gh får vattenmolekyler i självsvängning vilket gör att det bara är vattnet i våra kroppar som blir så varmt att det skadar övrig vävnad, medan i en vanlig ugn så värms precis allt upp.
Men det är här effektmängden som ger upphov till vävnadsupphettning snarare än strålningstypen som är problematisk i de olika ugnarna (för levande vävnad alltså).

I en router sitter den en sändare som får sända på 2,4hz-bandet med 0,1W effekt. Det är typ noll och ingenting. Man kan inte värma upp något med 0,1W om det inte är riktad effekt. Säger kanske inte så mycket, men det går att jämföras med dagens LEDlampor som har en effekt som är ca 50-100 gånger större. Lamporna skickar ut strålning med både kortare och mer energipackad strålning och 100 gånger starkare (per lampa) än wifi skickar ut. Men ja, någon meter bort från en LEDlampa löper man alltså inte någon större risk att bli så upphettad att man tar skada. Än mindre är risken från annan strålning vi inte ser som inte heller är joniserande.

Så effektmängden i wifi, men även i bluetooth och liknande är oförargligt små.

- Men ändå säger ju en del siter att all typ av radiovågor är farliga?
Yes. Men de saknar i grunden belägg för påståendena (även om deras formuleringar ibland kan låta trovärdiga). Det läggs fram egna gissningar och vill påskina att det finns samband som aldrig bevistats. För de är rädda för det som de inte kan se. Jag förstår deras rädsla. Den ska man inte underskatta och rädslan är äkta. Men teorierna kring orsakerna som läggs fram köper jag däremot inte. De går stick i stäv med vad forskningen känner till i nuläget.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Avstängd

Rätt underhållande tråd detta, Jag skulle vilja se litet mer om Scientologernas stenar och liknande här också, jag är seriöst nyfiken på tankegångarna hos de som placerar ut dem.

Visa signatur

Daisy, Daisy...
Three is a magic number
Yes it is, it's a magic number

Permalänk
Skrivet av backlulund:

3210/3310 blev väl skapligt varma under samtal?
Och du påstår väl inte att du har skärmen tänd som alstrar värme på din smartphone när du har den vid örat?

det vore bra om du använder "Citera" så man ser vad jag skrivit om smartphone när du har den vid örat

Visa signatur

hej Achmed Länken till bästa tråden #15549644

Permalänk
Medlem
Skrivet av Grönahunden:

det vore bra om du använder "Citera" så man ser vad jag skrivit om smartphone när du har den vid örat

Och det var precis vad jag gjorde.

Permalänk
Medlem

Väldigt många utan kunskap som postar i denna tråd som inte vet att mikrovågsstålning är farlig. Och jo det finns otaligt med seriösa undersökningar som påpekar detta, flera 1000 kan jag säga.

Jag sätter ett direkt samband mellan strålning och den kroniska depressionen som uppstod samtidigt som WiFi och annan trådlös datatrafik spred sig starkt. Folk, speciellt yngre barn och ungdomar går deprimerade utan att riktigt veta varför.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pepsin:

Det är så låg energi i radiovågorna från Wi-Fi att det knappast gör någon skada. Värre med t.ex. FM-bandet eller de analoga TV-nätet, som basunerats ut av kraftfulla sändare över hela landet i årtionden. Men det är ju inte "digital strålning", så foliehattarna är inte lika rädda för det.

Nu har du inte så mycket koll på vad du säger.

Mikrovågor jobbar på mycket högre frekvens än radiovågor, just frekvens och typen på väglängden orsakar skador på kroppens celler och rubbar hormonproduktionen. Sen ska vi lägga till Watt, WiFi (mikrovågor) jobbar på en Watt som är mer än 1000 ggr starkare än radiovågor.

Jag kan tillägga att radiovågor mer eller mindre är ofarliga. Mikrovågor o andra sidan:

En ny undersökning genomförd bland ungdomar i Schweiz som använder mobiltelefon visar att strålningen från mobilerna försämrar minnet och den kognitiva förmågan. Detta bekräftar tidigare forskning om att mikrovågsstrålning från trådlös teknik försämrar minnet.

Den nya undersökningen som publicerades den 23 juli 2018 är en uppföljning av en tidigare studie från 2015. Studien omfattar 670 ungdomar i åldern 12-17 år.

Studien visar att kumulativ exponering för mobiltelefoner försämrar minnet särskilt när det gäller förmågan att känna igen objekt, mönster och former. Denna minnesfunktion finns huvudsakligen i den högra hjärnhalvan. Forskarna rapporterar att de såg ett samband mellan ungdomars användning av mobiler och försämrad minnesfunktion men sambandet blev starkare för de som använde mobilen vid just den högra sidan.

https://ehp.niehs.nih.gov/EHP2427/

Permalänk
Medlem
Skrivet av nicoX:

Väldigt många utan kunskap som postar i denna tråd som inte vet att mikrovågsstålning är farlig. Och jo det finns otaligt med seriösa undersökningar som påpekar detta, flera 1000 kan jag säga.

Jag sätter ett direkt samband mellan strålning och den kroniska depressionen som uppstod samtidigt som WiFi och annan trådlös datatrafik spred sig starkt. Folk, speciellt yngre barn och ungdomar går deprimerade utan att riktigt veta varför.

Skulle du kunna länka åtminstone en eller två av dessa påstått tusentals?

Visa signatur

CyberpowerPC Tracer III EVO: i7-9750H | GTX 1660 Ti | 16GB | 1250GB SSD

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av nicoX:

Väldigt många utan kunskap som postar i denna tråd som inte vet att mikrovågsstålning är farlig. Och jo det finns otaligt med seriösa undersökningar som påpekar detta, flera 1000 kan jag säga.

All strålning är farlig i för hög dos. Precis all strålning. Det här gäller för övrigt även för alla ämnen vi får i oss. Överdosera kan man göra med precis allting.
Wifi sänder emellertid med så ofantligt låg effekt och strålningen är inte heller joniserande att den enligt det vetenskapen i nuläget vet är totalt harmlös.

Skrivet av nicoX:

Jag sätter ett direkt samband mellan strålning och den kroniska depressionen som uppstod samtidigt som WiFi och annan trådlös datatrafik spred sig starkt. Folk, speciellt yngre barn och ungdomar går deprimerade utan att riktigt veta varför.

Ja fast vet du vad problemet är med att själv rita ut orsaksamband baserat på tid utan gediget och fullständigt underlag?
Det är att de dagar flest personer drunknar även är de dagarna det säljs mest glass i vårt avlånga land.
Men tror vi verkligen det hjälper att sluta sälja glass för att stoppa drunkningsolyckorna?
Ja om man bara drar tidssamband så är det den mest förnuftiga vägen utan att förstå eller kunna förklara bakomliggande mekanismer ;).

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av nicoX:

Nu har du inte så mycket koll på vad du säger.

Mikrovågor jobbar på mycket högre frekvens än radiovågor, just frekvens och typen på väglängden orsakar skador på kroppens celler och rubbar hormonproduktionen. Sen ska vi lägga till Watt, WiFi (mikrovågor) jobbar på en Watt som är mer än 1000 ggr starkare än radiovågor.

Stopp!
Det du pratar om är joniserande strålning. Du har rätt i att denna strålning i sig är skadlig utöver vävnadsuppvärmningen som strålningen kan ge upphov till, men mikrovågor innefattas inte inom det joniserande spekrat. Det börjar först vid ultraviolet ljus. Det närmsta vi har med högst våglängd utan att vara joniserande är synligt ljus. Längre våglängder så som radiovågor och mikrovågor är inte alls joniserande.

Här kan du se hur spektrat ser ut:
https://en.wikipedia.org/wiki/Electromagnetic_spectrum

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem
Skrivet av nicoX:

Studien visar att kumulativ exponering för mobiltelefoner försämrar minnet särskilt när det gäller förmågan att känna igen objekt, mönster och former. Denna minnesfunktion finns huvudsakligen i den högra hjärnhalvan. Forskarna rapporterar att de såg ett samband mellan ungdomars användning av mobiler och försämrad minnesfunktion men sambandet blev starkare för de som använde mobilen vid just den högra sidan.

https://ehp.niehs.nih.gov/EHP2427/

Citat:

We found preliminary evidence suggesting that RF-EMF may affect brain functions such as figural memory in regions that are most exposed during mobile phone use. Our findings do not provide conclusive evidence of causal effects and should be interpreted with caution until confirmed in other populations. Associations with media use parameters with low RF-EMF exposures did not provide clear or consistent support of effects of media use unrelated to RF-EMF (with the possible exception of consistent positive associations between verbal memory and data traffic duration). It is not yet clear which brain processes could be potentially affected and what biophysical mechanism may play a role.

Nej, den visar inte alls någonting. Dessutom har man inte jämfört med ungdomar som _inte_ använder mobiltelefoner och dylik trådlös kommunikation vilket mer eller mindre gör studien värdelös. Sedan visar det heller inte att det är strålningen som skulle ge upphov till denna effekt utan det kan vara helt orelaterat.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700X 3.8 GHz 20MB | ASUS PRIME X370-PRO | MSI GeForce GTX 1080 Gaming X 8GB | G.Skill 16GB DDR4 3200 MHz CL14 Flare X | Corsair RM650x 650W

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

Ja fast vet du vad problemet är med att själv rita ut orsaksamband baserat på tid utan gediget och fullständigt underlag?
Det är att de dagar flest personer drunknar även är de dagarna det säljs mest glass i vårt avlånga land.
Men tror vi verkligen det hjälper att sluta sälja glass för att stoppa drunkningsolyckorna?
Ja om man bara drar tidssamband så är det den mest förnuftiga vägen utan att förstå eller kunna förklara bakomliggande mekanismer ;).

Precis. I år har det varit rekordvarmt och vi har rekordmånga drunkningstillbud, alltså orsakar hög dygnstemperatur drunkning!

Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700X 3.8 GHz 20MB | ASUS PRIME X370-PRO | MSI GeForce GTX 1080 Gaming X 8GB | G.Skill 16GB DDR4 3200 MHz CL14 Flare X | Corsair RM650x 650W

Permalänk
Medlem
Skrivet av Choffe:

Skulle du kunna länka åtminstone en eller två av dessa påstått tusentals?

https://ehtrust.org/science/peer-reviewed-research-studies-on...

Permalänk
Medlem
Skrivet av noMad17:

Nej, den visar inte alls någonting. Dessutom har man inte jämfört med ungdomar som _inte_ använder mobiltelefoner och dylik trådlös kommunikation vilket mer eller mindre gör studien värdelös. Sedan visar det heller inte att det är strålningen som skulle ge upphov till denna effekt utan det kan vara helt orelaterat.

Jaha...

Jag tror dom som gjort undersökningen vet vad de gör. Vad menar du med att jämföra med ungdomar som inte använder trådlös kommunikation? Man kan endast jämföra med en och samma person, först gör personen undersökningen och testerna utan att ha blivit utsatt för strålning, sedan gör han testerna under strålning. Sen jämför man resultaten.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

Stopp!
Det du pratar om är joniserande strålning. Du har rätt i att denna strålning i sig är skadlig utöver vävnadsuppvärmningen som strålningen kan ge upphov till, men mikrovågor innefattas inte inom det joniserande spekrat. Det börjar först vid ultraviolet ljus. Det närmsta vi har med högst våglängd utan att vara joniserande är synligt ljus. Längre våglängder så som radiovågor och mikrovågor är inte alls joniserande.

Här kan du se hur spektrat ser ut:
https://en.wikipedia.org/wiki/Electromagnetic_spectrum

Jag pratar inte om joniserad strålning.

Mikrovågsstrålning behöver inte vara joniserad för att skada cellernas DNA, även föda, cigaretter... kan skada cellernas DNA och ge upphov till cancer. Mikrovågsstrålning kan leda till cancer. Detta är bekräftat från studier. Ju högre Watt våglängderna jobbar på desto högre risk.

Permalänk
Inaktiv

SSMs senaste Sammanställning av forskningsläget vad gäller elektromagnetiska fält och hälsorisker.

Finns en lite mer lättsmält variant, om än något äldre (2013), som talar om "Mobiler och master - information om radiofrekventa fält" med lite grundfakta om bl.a. referensvärden ("gränsvärden"), jämförelser mellan olika sändare och annan basfakta .

Edit: Och för er som inte orkar klicka kan jag väl välja ut ett avsnitt som kan vara relevant för diskussionen:

Citat:

Finns det några hälsorisker?
Strålsäkerhetsmyndighetens bedömning är att radiovågor från trådlösa datornätverk, mobilt bredband, mobilbasstationer samt radio- och tv-sändare inte medför någon risk för skadliga hälsoeffekter.

Det finns en vetenskapligt grundad misstanke om hälsorisk då mobilen hålls mot örat under samtal. Det finns dock inga samstämmiga bevis för att användning av mobiltelefon skulle öka risken för cancer eller andra sjukdomar.

Misstanken om hälsorisker försvagas i takt med att nya studier presenteras utan att risker kan säkerställas. Hjärntumörstatistiken ger inte heller stöd för att risknivån har ökat trots omfattande mobilanvändning i samhället. Om det finns någon risk med att använda mobiltelefon kan man konstatera att den är mycket liten.

Strålsäkerhetsmyndigheten bevakar noggrant forskningen inom området mobiltelefoni och hälsorisker. Inte minst är det viktigt att bevaka eventuella trender i cancerstatistiken för hjärntumörer.

La till citat
Permalänk
Keeper of Traditions
Skrivet av nicoX:

Jaha...

Jag tror dom som gjort undersökningen vet vad de gör.

Inte undra på att myter och så vidare sprids när folk tror på allt som skrivs och sägs. Vad har hänt med källkritik, egentligen?

Visa signatur

|| Intel 8700K || Asus RTX 4070 TI Super TUF || Samsung 750 EVO 500GB & Kingston A2000 1TB & Samsung 960 EVO 250GB || Corsair RM 850x || Antec P183 || Asus G-Sync RoG Swift PG279Q || Dell XPS 15 || Thinkpad X220

The Force is like Duct Tape, it has a light side, a dark side, and holds the universe together.

Permalänk
Medlem
Skrivet av nicoX:

Jaha...

Jag tror dom som gjort undersökningen vet vad de gör. Vad menar du med att jämföra med ungdomar som inte använder trådlös kommunikation? Man kan endast jämföra med en och samma person, först gör personen undersökningen och testerna utan att ha blivit utsatt för strålning, sedan gör han testerna under strålning. Sen jämför man resultaten.

Du menar alltså att alla dessa ungdomar i undersökningen aldrig hade använt en mobiltelefon innan studien genomfördes?
Utan att ha en kontrollgrupp kan du ju inte säga att en individs försämrade kognitiva förmåga beror på att denne utsatts för strålning. Hade man däremot sett att kontrollgruppens kognitiva förmåga däremot ökade under samma period hade man _kanske_ kunnat ana ett samband.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700X 3.8 GHz 20MB | ASUS PRIME X370-PRO | MSI GeForce GTX 1080 Gaming X 8GB | G.Skill 16GB DDR4 3200 MHz CL14 Flare X | Corsair RM650x 650W

Permalänk
Medlem

Sist jag kollade så penetrerar strålningen omvänt proportionerligt med frekvensen när det gäller det mesta material som människokroppen är gjord av, så frekvenser så höga som 2.5Ghz vid effekter på upp till nån Watt så händer det liksom inte mycket alls överhuvudtaget.

Bygger du nån fet radar på några hundra KW och sätter skallen i någon fokuspunkt så kan det säkert bli jobbigt däremot.

Visa signatur

|[●▪▪●]| #Lekburk#: Ryzen 3700X >-< GB-X570-AE >-< 32GB DDR4 >-< MSI RTX 3070 >-< 970 EVO 1TB SSD>--
--< Arctic Freezer 34 >-< FD Define R4 >-< Seasonic F.+ 650W >-< Acer XF270HUA >-< AOC Q2778VQE >--
#Servering#: Ryzen 1700@3,6GHz >-< Prime X470 Pro >-< 16GB DDR4 >-< GTX 1030 >-< 970 EVO 500GB SSD >--
--< Stockkylare >-< Antec P182 >-< Silver Power 600W >-< Samsung 245T |[●▪▪●]|

Permalänk
Medlem
Skrivet av nicoX:

Jag tror dom som gjort undersökningen vet vad de gör.

Nej, det är många undersökningar som görs på ett felaktigt sätt, så det bör man inte lita på. Eftersom det verkar saknas en kontrollgrupp (med individer som inte använt någon mobiltelefon alls) så är studien mer eller mindre värdelös och behöver göras om.

Visa signatur

5950X, 3090

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av nicoX:

Jag pratar inte om joniserad strålning.

Mikrovågsstrålning behöver inte vara joniserad för att skada cellernas DNA, även föda, cigaretter... kan skada cellernas DNA och ge upphov till cancer. Mikrovågsstrålning kan leda till cancer. Detta är bekräftat från studier.

Här blev det lite tokigt igen.
Nej.
Inte joniserad strålning. Det är inte så att strålningen innehåller joner så den är inte joniserad
Joniserande strålning heter det.
Jag är inte ute efter att märka ord för sakens skull utan det här är i grunden högst relevant för sammanhanget.
Men jo, strålningen måste faktiskt vara just joniserande för att den ska skada vårt DNA.
Varför man kallar strålning joniserande är just för att strålningen har förmåga att slita isär molekyler vilket skapar joner från molekylens beståndsdelar. Strålning som inte är joniserande skadar inte molekylär struktur. Mikrovågor är inte joniserande och sliter därmed inte heller isär molekyler så som exempelvis vårt DNA.
Så nej. Det du säger om DNAskada från mikrovågor är i grunden felaktigt.
Här är det din tur att faktiskt ta till dig vad vetenskapen har att erbjuda.

Däremot kan som du säger både joniserande strålning och även molekyler från exempelvis rökning orsaka cancer. Men inte mikrovågor för det är inte en joniserande strålning.

Skrivet av nicoX:

Ju högre Watt effekt våglängderna jobbar på desto högre risk.

Nästan så.
Våglängden har ingen egen effekt och våglängder mäts inte heller wattmängd. Våglängder kan mätas i svängningar per sekund - frekvens vilket blir i herts, kilohertz, megaherts och så vidare, det går också att mäta hur stor själva vågen är och då är det kilometer, meter , millimeter, nanometer och liknande som används eller fotonenergi där varje foton har olika representerade värden beroende på vilken våglängd de har och detta mäts i fotonvolt.
Här finns dessa också representerade:
https://en.wikipedia.org/wiki/Electromagnetic_spectrum

Energimängden i strålningen oavsett våglängd kan däremot mätas i mängden effekt som skickas ut och där är det enheten Watt som används.

However. Det du nästan är inne på är rimligt. Ju högre effekt, desto farligare blir strålningen. Och blir våglängderna riktigt korta så blir de till sist joniserande och då blir det också farligare.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon257891:

SSMs senaste Sammanställning av forskningsläget vad gäller elektromagnetiska fält och hälsorisker.

Finns en lite mer lättsmält variant, om än något äldre (2013), som talar om "Mobiler och master - information om radiofrekventa fält" med lite grundfakta om bl.a. referensvärden ("gränsvärden"), jämförelser mellan olika sändare och annan basfakta .

Edit: Och för er som inte orkar klicka kan jag väl välja ut ett avsnitt som kan vara relevant för diskussionen:

Och du citerar SSMs, det är som att citera Socialdemokraterna om fördelarna med flyktingvågorna.

Om SSMs skulle skriva nått negativt om strålning, ja då skulle rättsprocesser mot företag och tillverkare ha en stark grund att gå emot om enskilda eller grupper skulle vilja driva ett mål mot dom. Så nej SSMs är starkt based och går i telekom industrins ärenden.

Så här står det i din länk:

No new health risks have been identified. Whether mobile phone use causes brain tumours or not was mainly addressed using time trends studies in the last two years. The results were not entirely consistent but mainly point towards a lack of association. Some cell and animal studies indicate that EMF exposure may cause oxidative stress even at low exposure levels. It is unclear what relevance this may have when it comes to direct health effects in humans. A striking result was that some studies showed a stronger association between memory functions and radio wave exposure than other usage variables.

Lite varning har de, men själva tycks det inte ta detta på allvar med hur de skriver det.

De påpekar att EMF leder till oxidativ stress. Oxidativ stress är nått vi ska ta på allvar, det är just detta som skadar våra celler och organ, skapar hormon rubbningar. En annan sak som inte tas upp är obalansen strålning skapar i kroppen. Vår kropps celler kommunicerar med elektriska impulser. När kroppen bombarderas av människoskapade frekvenser som är onaturliga så blir det obalans i kroppen, cellernas egna impulser blir störda och utslagna, och detta leder till hormonrubbningar, sjukdomar som depression bland annat.

Lägg ihop detta med 24 timmars wifi strålning i sovrummet och 24 timmar data och WiFi on på mobilen i fickan, ja, vad tror du en epidemi av deprimerade ungdomar och vuxna, som hela tiden utsätter sin kropp för nått som direkt skadar deras celler, och stör det naturliga sättet kroppen är gjord att kommunicera för att alla funktioner ska fungera felfritt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

Här blev det lite tokigt igen.
Nej.
Inte joniserad strålning. Det är inte så att strålningen innehåller joner så den är inte joniserad
Joniserande strålning heter det.
Jag är inte ute efter att märka ord för sakens skull utan det här är i grunden högst relevant för sammanhanget.
Varför man kallar strålning joniserande är just för att strålningen har förmåga att slita isär molekyler vilket skapar joner från molekylens beståndsdelar. Strålning som inte är joniserande skadar inte molekylär struktur. Mikrovågor är inte joniserande och sliter därmed inte heller isär molekyler så som exempelvis vårt DNA.
Så nej. Det du säger om DNAskada från mikrovågor är i grunden felaktigt.
Här är det din tur att faktiskt ta till dig vad vetenskapen har att erbjuda.

Däremot kan som du säger både joniserande strålning och även molekyler från exempelvis rökning orsaka cancer. Men inte mikrovågor för det är inte en joniserande strålning.

Nästan så.
Våglängden har ingen egen effekt och våglängder mäts inte heller wattmängd. Våglängder kan mätas i svängningar per sekund - frekvens vilket blir i herts, kilohertz, megaherts och så vidare, det går också att mäta hur stor själva vågen är och då är det kilometer, meter , millimeter, nanometer och liknande som används eller fotonenergi där varje foton har olika representerade värden beroende på vilken våglängd de har och detta mäts i fotonvolt.
Här finns dessa också representerade:
https://en.wikipedia.org/wiki/Electromagnetic_spectrum

Energimängden i strålningen oavsett våglängd kan däremot mätas i mängden effekt som skickas ut och där är det enheten Watt som används.

However. Det du nästan är inne på är rimligt. Ju högre effekt, desto farligare blir strålningen. Och blir våglängderna riktigt korta så blir de till sist joniserande och då blir det också farligare.

https://www.jrseco.com/eu-reflex-study-shows-dna-damage-cause...

Jag sa inte att våglängd mäts i watt. Ja sa att ju högre Watt den totala strålningen + våglängdens typ ju farligare. Det är därför WiFi faller under mikrovågsstrålning och inte RF.

Permalänk
Avstängd

Givetvis är det farligt att tex köra en microvågs ugn utan lucka (eller med öppen lucka) (eller en lös magnetron om man inte vet vad man håller på med.)

Men för att strålning från tex en radiosändare skall upp i bevisat skadliga nivåer i försök med möss så måste man upp i väldigt extrema nivåer, det är öht inte möjligt att komma ens i närheten av det med normal utrustning man använder i hemmet. Leta reda på dokumentation från riktiga, seriösa, laboratorietester i ställetför en massa klipp och klistra sidor eller "de fem första träffarna" på flashback och liknande.

Visa signatur

Daisy, Daisy...
Three is a magic number
Yes it is, it's a magic number

Permalänk
Skrivet av backlulund:

Och det var precis vad jag gjorde.

fråga: har jag påstått att värmen från en smartphone kommer från att skärmen är på ?

Visa signatur

hej Achmed Länken till bästa tråden #15549644

Permalänk
Medlem
Skrivet av Grönahunden:

fråga: har jag påstått att värmen från en smartphone kommer från att skärmen är på ?

Indirekt ja, då du skrev att de gamla mobilerna har en liten monokrom LCD så de kan inte alstra värme. Då borde det ju betyda att du anser att en stor färg LCD alstrar värme. ☺️

Men jag kan ha yrat också, och antar att du inte har skärmen tänd vid örat. 😛

Inget vi behöver haka upp oss på nu. ☺️

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Skrivet av backlulund:

Indirekt ja, då du skrev att de gamla mobilerna har en liten monokrom LCD så de kan inte alstra värme. Då borde det ju betyda att du anser att en stor färg LCD alstrar värme. ☺️

Skickades från m.sweclockers.com

herre jösses! det låter som du lever i nån drömvärld där du drar slutsatser som du själv hittat på..

med din egen logik så påstår du alltså att 3210/3310 kyler av örat ?

Visa signatur

hej Achmed Länken till bästa tråden #15549644

Permalänk
Medlem

@nicoX: Jag har också läst att det kan vara farligt som du säger, man ska tex. inte stå väldigt nära och titta in i en mikrovågsugn medan den jobbar, för det är inte värmen som skadar, det är oxidationen på ögonens inre linser som är problemet, och mobiler jobbar på mikrovågslängd, och 5G är mycket starkare än både 3g och 4g tillsammans. De kollade möss som utsattes i många generationer för mobilstrålning och i femte ledet hade de blivit irreversibelt infertila. Jag undrar om folk får synproblem av strålningen. Dock kanske strålning från solen, rymden och bildskärmar är miljontals gånger värre så mobilstrålning är bara en droppe i havet och därför en struntsak. Jag är dock optimist och tror att vi bara är foliehattar.

Ger några länkar som jag läst lite

https://www.researchgate.net/publication/272590654_Effect_of_...

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5583901/