Permalänk
Medlem

Bandsteering påslaget eller inte?

Jag får lite olika signaler om bandsteering som en hel del routrar och accesspunkter har nu för tiden.

Tror bestämt att både min C2 router från Com Hem samt Ubiquiti UniFi PRO AC (accesspunkt) som jag inte använder för tillfället har bandsteering påslaget som default.

Fråga: Jag bor i en lägenhet på 95 kvadrat, ska man ha bandsteering på eller avslaget för optimal prestanda?

C2:
https://www.comhem.se/kundservice/drift-och-felsok/com-hem-wi...

Permalänk
Medlem

Bandsteering är ju inget som påverkar prestandan utan är ett samlingsnamn för olika tekniker för att försöka övertyga en klient att byta från 2.4Ghz till 5Ghz när du kör ett wifi i dual-band.
Knepen som används kan ibland orsaka anslutningsproblem vilket är varför det brukar vara avstängt från början.

Har alla dina enheter stöd för 5Ghz är det enkelt, stäng av 2.4Ghz-bandet helt på ditt wifi och Bandsteering kommer inte behövas.
Annars kan du prova slå på det, verifiera att alla dina enheter funkar som de ska.
Upptäcker du problem kan du annars ta till knepet att skapa två Wifi-nät, ett som är 2.4Ghz-only och ett 5Ghz-only och sen döpa dem olika. Då kan du "manuellt" bandsteera genom att ansluta alla enheter med 5Ghz till 5Ghz-only wifiet så slipper klienten själv försöka välja.

Visa signatur

Cisco-certifierad nätverksspecialist
Bygger globalt spelservernätverk på dathost.net

Permalänk
Medlem

För att band steering ska funka bra på ac-pro, sätt 2.4 på medium power och 5 på high, då är räckvidden ganska identisk.

Men om man nu vill att alla ska köra 5ghz, så stäng av 2.4 helt - såvida du inte har klienter som kräver 2.4, men då kan man ha separat 2.4 SSID.