Intel Core i9-9900K, i7-9700K och i5-9600K – "Coffee Lake Refresh"

Permalänk
Hjälpsam

De sägs att om man testat 144 fps vill man inte gå tillbaka, jäkla tur att jag inte testat det!
Här sitter jag med min 60 Hz IPS-skärm, medan min R7 1700 och mitt Vega 64 har ett behagligt och lugnt liv.
Skulle jag försöka köra i 144 fps skulle det krävas 2,4 gånger så starka doningar.
Här pratar vi inte längre om 20% vi pratar om 140%.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 9 5900X | AMD RX 5700 | 64 GB Micron ECC | https://valid.x86.fr/5krwxf
HTPC | https://valid.x86.fr/uuzli0 |

Permalänk
Medlem

@scara: Tror de är ett bra val om man vill ha en prisvärd spel processor å inte har användning för de man missar mot en 2600 till exemepel.

Visa signatur

CPU: i7- 13700KF + Corsair 115i Pro || GPU: 2080 Super FE
MoBo: Gigabyte Gaming X AX Z790 || Ram 32GB G.Skill Trident Z 6600mhz
Chassi: Corsair Obsidian 500D PSU: Corsair RMX 850
Skärm 1: AGON AG271QG 1440p 165hz Skärm 2: LG C2

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Ratatosk:

De sägs att om man testat 144 fps vill man inte gå tillbaka, jäkla tur att jag inte testat det!
Här sitter jag med min 60 Hz IPS-skärm, medan min R7 1700 och mitt Vega 64 har ett behagligt och lugnt liv.
Skulle jag försöka köra i 144 fps skulle det krävas 2,4 gånger så starka doningar.
Här pratar vi inte längre om 20% vi pratar om 140%.

Problemet är att detta gäller allt. Jag kör alltid med 3 skärmslösning på jobb och fritid, det är helt omöjligt för mig att gå till något sämre. 2 skärmlösning med 2st skärmar i 65" kanske är bättre.

Sedan vänjer man sig snabbt att jobba med ett lite segt gränssnitt, något som är otroligt störande är att om responsen är så dålig så den ej uppfattar alla kommandon. Så att man får göra om samma klickning flera gånger och tillslut så mottog datorn kommandot.

Permalänk
Medlem

Hej!
I 7-zip testet så kör ni bara compression och inte decompression. Någon anledning till det? Jag tror att man packar upp zip-filer oftare än att man packar dom.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Dator nr.1
CPU:R7 5800X GPU:RX 5700 Pulse MEM:16GiB 3600CL16 OS:Win 10 Pro Chassi:O11 Dynamic Mini
Dator nr.2
CPU:R5 1600X GPU:Powercolor RX 5600XT MEM:16GiB 3200CL16 OS:Win 10 Pro Chassi: Ghost S1 mkII, Pangea
Bärbar: Microsoft Surface Pro4

Permalänk
Medlem
Skrivet av Viochee:

Ser ut som att snabba minnen gör mycket för Intel också...

Skickades från m.sweclockers.com

Det är för att sub timings är betydligt bättre optimerade på Intelplattformen i testet. Det här är gammal skåpmat att AMD tjänar mycket på optimerade subtimings, och betydligt mer än Intel, men ingen idé att upplysa om något som är konstaterat. Computerbase gjorde ett test på detta som bekräftar det jag påstår. Jag började tidigt leka med latenser på Ryzen med olika moderkort och minnen så det är klart känt fenomen iaf här. Spel älskar låg latens, speciellt min-fps och 99 percentiler där man kan se riktigt stora skillnader.

I testet nedan kör dom en färdig preset som finns på ASUS moderkort. Det är också enkelt att för hand mata in dessa värden i bios om man nu saknar dessa presets. Preseten som testet nedan kör är fortfarande förhållandevis mild, och finns mer aggressiv preset (stilt safe/stilt fast):

https://www.computerbase.de/2018-04/pinnacle-ridge-speicher-t...

Visa signatur

[ AMD 7800X3D // EK-Block @ custom loop, 2x420mm ][ MSI B650 Tomahawk ][ 32GB G.Skill Z5 Neo @ DDR6000 CL28 1T ][ AMD 7900XTX @ custom loop ][ Corsair 750D // Corsair RM1000X ][ 2TB Samsung 990PRO M.2 SSD ][ Win10 PRO x64 ][ LG 34GN850 ]

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ratatosk:

Om några månader har du förträngt vad du gav för CPU:n.
6500 kr är tex ingenting jämfört med en ny bil.

Har för mig värsting CPU brukade kosta $999..
Men räknar man så så finns ju ändå dessa.
Rekomenderat pris när dom släpptes.
Antal kärnor/trådar listade innan pris.

Core i9-7980XE 18/36 1 999 USD
Core i9-7960X 16/32 1 699 USD
Core i9-7940X 14/28 1 399 USD
Core i9-7920X 12/24 1 199 USD
Core i9-7900X 10/20 999 USD

Permalänk
Datavetare
Skrivet av Enigma:

Det är för att sub timings är betydligt bättre optimerade på Intelplattformen i testet. Det här är gammal skåpmat att AMD tjänar enormt på optimerade subtimings, och betydligt mer än Intel, men jag är så trött på det att det inte är någon idé att reagera längre. Computerbase gjorde nyligen ett test på detta som bekräftar det jag påstår, och det jag påstått sedan längre. Jag började tidigt leka med latenser på Ryzen med olika moderkort och minnen så det är klart känt fenomen iaf här. Spel älskar låg latens, speciellt min-fps och 99 percentiler där man kan se riktigt stora skillnader.

Spel lär garanterat älska låg latens. Bara en sak som då blir lite lurigt att förklara.

Latensen som spelar roll är den latens CPU ser på load/store operationer som missar cache. Latensen för dessa är summan av latensen från RAM (som kommer vara samma i alla system med samma timings) och latens som systemet själv lägger på (som skiljer en hel del mellan SKL-S, Zen och SKL-X).

Då total latens är lägre för Intels konsumentserie än både Zen och Intels HEDT/Xeon serie borde rimligen förklaringen där ligga i att systemet lägger på mindre latens där. Något som känns rätt sannolikt givet att den första har en inkluderande L3$ (så RAM prefetchas till en stor L3$) vs de andra som har en exkluderande s.k. victim L3$ (den tar det som "spiller över" från L2, men är inte kopplad mot RAM på samma direkta sätt).

Ring-bussen är också en extremt simpel struktur, vilket gör att den är klockad långt (tror det är 4,3 GHz i 9900K) högre än switch-bar:en Zen (går på RAM-hastigheten, d.v.s. 1466 MHz med DDR4-2933) och mesh-bussen i SKL-X (variabel men verkar ligga i 3 GHz nivå). Problemet med en ring är att latens växer linjärt med antal kärnor, i en mesh växer som roten ur och är konstant i en x-bar.

Att klura på: varför kör inte alla x-bar?

Antal transistorer i en ring växer linjärt med antal stationer. Mesh växer marginellt snabbare än linjärt. X-bar växer exponentiellt!!!

Dold text

Simpel matematik säger då att om latensen minskar X % på RAM p.g.a. "tighare timings" så blir den totala minskningen i latens <X % samt den blir störst på det system där övriga komponenter bidrar minst till totala latensen.

En betydligt enklare förklaringen än de teorier vi brukar se: nästan alla tester vi läser som kikar på effekten av snabbt RAM använder spelprestanda som referens. En förutsättning för att RAM ska en teoretisk kunna ge en boost är att CPU-delen är en flaskhals.

Om man är nära 100 % CPU-bunden är det därför rätt rimligt att SKL-S ser högst utdelning av snabbare RAM, den får relativt störst latensminskning. Sedan borde ordningen bli Zen (finns en del optimeringar i L3$ som minskar latens som så vitt jag vet saknas i SKL-X + effekten av CCX) följd av SKL-X.

Innan vi hade GTX2080Ti fanns egentligen inget grafikkort där CPU-delen vara nära nog 100 % flaskhals i spel (bara titta på TechPowerUps tidigare 1280x720 tester med 1080Ti, vissa titlar inte alls 100 % CPU-bundna redan vid i3/R3 modellerna. Effekten av RAM blev därför mindre på de snabbaste Intel modellerna då CPU-delen inte var speciellt mycket flaskhals.

Effekten av snabba minnen uppmärksammandes väl av Digital Foundry i samband med deras i3-6100 test? D.v.s. en relativt lågt klockad 2C/4T modell som redan då var en flaskhals när den parades med dåtidens topp-GPU.

Däremot verkar just i9-9900K vara begränsad av bandbredd mot RAM i flera fall (framförallt SIMD-tunga applikationer). Bandbredd mot RAM har tidigare varit mindre viktigt än latens för desktop, så mer tester kring detta skulle vara intressant.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Datavetare
Skrivet av anon159643:

Frågan är hur man ska räkna. Men allt mindre kunder vill ha en server stående hos dem utan köra det i molnet.
Det finns de som tror på en storskalig ökning i molnet:
http://telekomidag.se/antalet-storskaliga-datacenter-kommer-d...

Dessa rubriker surfplattor ta över har gjorts av mindre smarta personer, ofta satt de på samma nyhetsmedia som rekommenderade spikmattor och annat.
I vilket fall kommer det en helt ny produkt som blir både bra och billig och en fluga som årets julklapp, så kommer folk köpa denna till den förbannelse. När pengar går till detta, så betyder det att de lägger mindre pengar på annat. Att därefter dra slutsatsen att surfplattor kommer ta över är inte en liten felanalys. Det är lite som tro att elcyklar ska ta över bilarna, bara för att försäljningen i år var ovanligt hög och extrapolerar man denna cykelförsäljning så kommer man fram till detta.

Sedan kan man tro att elcykel + surfplatta kan ta över, men dra ej den slutsats från ett unikt år och tro att det bara är att extrapolerar på hur få sampel som helst.

Trenden är dock att folk persondatorer blir mindre viktiga, jag känner hur många som helst som inte har något på datorn alls mer än sina lösenord insparade i webbläsaren för olika websidor. Ett byte av en ny dator är enbart att hämta de gamla lösenorden, nu har google kommit med synkning av både bookmark och lösenord. Så byte av ny dator är endast nykonfiguration av nätverksskrivare etc.

Sätt begränsningen på användaren istället för windows. Sedan kanske inte windows har den bästa schemaläggaren men det finns riktigt stora Hyper-V servrar. Att installera mycket på samma windows utan att använda sig av dockers eller virtuella maskiner är ofta en felkonstruktion. Samma sak gäller för övrigt linux som väl fick dockers först. Att installera och köra all dritt på samma linuxintans håller ej för de som gör mycket.

Vad framtiden för vanliga användare kommer bli är intressant, just nu idag är det en stor skara som inte kör mer än deras webbläsare. Och visst går det förbättra webbläsar-renderingen, men vi pratar om gränssnitt rendering och liknande. Om man klickar på en knapp t.ex. exportera, så utförs jobbet på en hel annan dator kanske placerad på andra sidan jordklotet.

Schemaläggaren kan inte vara hela förklaringen till skillnaden. Både Windows och Linux gör det möjligt för applikationer att hantera schemaläggningen själv (används i vissa högpresterande applikationer), är ändå rejäl fördel för Linux om man på något sätt använder OS-tjänster. I detta kontext är även mutex och liknande "OS-tjänster".

Visst är Hyper-V en fantastisk produkt, men hur relevant är den för normalanvändaren. Och framförallt, har precis själv börjat använda just Tensorflow på jobbet. Hur kan Hyper-V hjälpa mig där om jag hade varit tvungen att köra på Windows?

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem
Skrivet av Donkey:

Vad är detta? en tråd där man inte slår på Intel trumman och förutspår AMD's död.

Intel har verkligen fått bekymmer.

Ja de är uppe på 5 GHZ snurran men har vi inte lärt oss att höga frekvenser inte alltid betyder att allt är frid och fröjd, Tänk Prescott och Bulldozer.

Att Intel äntligen tagit steget upp till 8c/16t i konsumentsegmentet är roligt, synd att det krävdes att konkurrenterna kom ut med det först.

Vad vill jag då få sagt med detta?

Intel och AMD måste samexistera annars får vi ingen utveckling inom området. Alla som tänker att AMD eller Intel måste vinna och den andra måste försvinna har helt enkelt fel.

Aja jag avvaktar och avstår ett köp tills dess att AMD och Intel kommer med 10/7nm produkter.

This!
Jag skiter i vad det står på min cpu, eller vilken socket mitt mobo har! Jag vill ha bästa processorn till bästa pris för mitt användningsområde

Visa signatur

ASUS Maximus X Hero z370 | Intel I7 8086k | | Custom Loop vattenkylning | MSI 3070ti | 16GB GSkill tridentZ RGB @ 3200mhz| Samsung EVO 850 250GB SSD | Samsung EVO 970 500GB Nvme SSD | Corsair RM750x PSU |

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Yoshman:

Schemaläggaren kan inte vara hela förklaringen till skillnaden. Både Windows och Linux gör det möjligt för applikationer att hantera schemaläggningen själv (används i vissa högpresterande applikationer), är ändå rejäl fördel för Linux om man på något sätt använder OS-tjänster. I detta kontext är även mutex och liknande "OS-tjänster".

Visst är Hyper-V en fantastisk produkt, men hur relevant är den för normalanvändaren. Och framförallt, har precis själv börjat använda just Tensorflow på jobbet. Hur kan Hyper-V hjälpa mig där om jag hade varit tvungen att köra på Windows?

Mitt exempel med Hyper-V är att det finns megastora servrar som kör windows och sedan kör Hyper-V direkt i denna utan att ha problem med att varje cpu har 28 kärnor etc.
Så jag ifrågasätter om själva windows har svårt att hantera mer kärnor, däremot finns det självklart operativsystem som kan hantera det bättre.
Angående Hyper-V så är jag en gammal Exsiuser, släng upp en sådan med mängder av hostar och sprid ut lasten, nu är jag inte insatt i Tensorflow men jag ser det som ett delmoment bland alla andra och den ska säkert hämta information ifrån Big data system som VLDB.

Permalänk

Ser att det inte är mycket skillnad men skulle ni säga att det är mer framtidssäkert att välja en i5-9600k än en i5-8600k?

Permalänk
Medlem

Det får helt klart bli en 2700X...men jag trodde faktiskt att AMD skulle visas en 2800X vid det här laget (innan recensioner & jämförelser med 2700X), så det kanske inte kommer någon. Trist i så fall...

Visa signatur

Lead 3D Artist, Sweden
Xeon Gold 6246R, 2x Nvidia RTX A5000 24 GB + NVLink, 384 GB ECC RAM

Permalänk
Medlem
Skrivet av DavidtheDoom:

Det åttakärniga kislet känns helt klart som en svårproducerad SKU. Energieffektiviteten (eller avsaknaden av en riktigt bra energieffektivitet) tyder ju på att intel har behövt vara rätt agressiva med VDD. Troligen behövs även agressivare DVS (Dynamisk spänning vid lastförändring) och högre spänningsnivåer. Annars får man nog rätt få i9-9900k och istället landar dessa som en lägre SKU.

Blir spännande om intel kommer behöva göra en ny spin av ny arkitektur på 14 nm++ om 10 nm dröjer mycket längre.

Frågan som nästan bör ställas är väl mer... kommer 10nm leverera något bättre?
Tror vi att Intel fans accepterar bara 4-4,5Ghz istället för 5Ghz? (Tittar du på 22nm och 14nm tex har båda levererats första gen runt 3,5-4Ghz, med OC runt 4,5Ghz normalt).

Vad så jag skulle tro det är mycket stor risk att 14nm++ kommer bli nästa desktop "igen", där kanske 10nm iaf kan ta lite mer enklare laptops, kanske tom hela low-end/mid-end marknaden. Men jag tror inte de kommer göra en 8-core 5Ghz 10nm CPU i första massproduktionen Q4 2019.

Imho är 9900k lika vettig CPU som FX-9590. En överklockad CPU som inte är värt sitt pris.

9700k är väl en okej 8700k ersättare, men priset är ju typ samma. Mest prisvärda här är beg 8700k CPU...
Och vill man ha fler-trådsprestandan finns det antingen mer prisvärda lösningar, eller bättre i HEDT där du har PCI-E portar också...

Permalänk
Medlem

Vilken nedgradering! Samma prestanda med högre effektförbrukning... som verkar skum, återkommer till det nedan.

Skrivet av Paddanx:

Behöver liksom inte testa "alla" CPUer, men typ 7700k, 8600k, 8700k, 9700k och 9900k hade räckt mer än väl...

Färre jämförelser, ja tack!
9600K jämförs mot 8600K (föregångaren) och AMDs alternativ 2600X, 2700 och 1900X.
9700K jämförs mot 8700K, 2700X och 1920X.
9900K jämförs med 1920X.

Just Core i7 är ju intressantast att jämföra mot föregångaren, eftersom man satt dit ytterligare två kärnor och skruvat upp boostfrekvensen men tagit bort HT.
Verkar som att den högre frekvensen gynnar fåtrådiga tillämpningar, men den 8700K vinner de flesta flertrådiga jämförelser.

Angående effektförbrukningen så redovisas uppmätt toppvärde, vilket har marginell betydelse.
Alla relevanta Intelprocessorer har samma TDP (95W) men redovisas helt olika toppförbrukning, vilket är väntat. Jag förväntar mig vid hård belastning kortvariga (<5s) perioder av effektförbrukning över TDP, men sedan stabilisering på/under 95W för CPU.
Det intressanta är var denna strypta nivå faktiskt ligger i praktiken. Är den samma för alla, eller skiljer det åt? (Många moderkort tillåter default högre effekt när kylningen är tillräcklig.)
Hur mycket skiljer det i prestanda mellan processorerna när de drar 95W?

Ser dessutom att tabellen för Energieffektivitet bygger på irrelevanta indata.
Man tar toppvärdet för effekten multiplicerat med hela renderingstiden. Medeleffekten under körningen kan förväntas vara lägre, och är det mätvärde som borde användas. Vi talar om ett test som tar ungefär en minut att köra, och toppeffekten ska (med moderkortet rätt konfigurerat) inte representera mer än ett fåtal sekunder av denna minut.

Skrivet av daskedennis:

Men alltså.... Hur kan de motivera ett prispåslag på över 1000kr för i7an och det man "får" är 4 färre trådar jämfört med 8700K?!?

Just nu är där ingen prisskillnad mellan 8700K i lager och 9700K (för senare leverans).

Skrivet av Telemator:

Ser att det inte är mycket skillnad men skulle ni säga att det är mer framtidssäkert att välja en i5-9600k än en i5-8600k?

9600K lär vara mindre sårbar för Spectre och Meltdown, i övrigt ingen skillnad, vad jag kan bedöma.

Permalänk
Medlem

Lite besviken att ni inte hade med några temperaturer, om det hjälpte att löda värmespridaren?
Ska visst ha skapat en del kontroverser på tuben.

Permalänk
Master of Overkill
Skrivet av Olle P:

Vilken nedgradering! Samma prestanda med högre effektförbrukning... som verkar skum, återkommer till det nedan.

Färre jämförelser, ja tack!
9600K jämförs mot 8600K (föregångaren) och AMDs alternativ 2600X, 2700 och 1900X.
9700K jämförs mot 8700K, 2700X och 1920X.
9900K jämförs med 1920X.

Just Core i7 är ju intressantast att jämföra mot föregångaren, eftersom man satt dit ytterligare två kärnor och skruvat upp boostfrekvensen men tagit bort HT.
Verkar som att den högre frekvensen gynnar fåtrådiga tillämpningar, men den 8700K vinner de flesta flertrådiga jämförelser.

Angående effektförbrukningen så redovisas uppmätt toppvärde, vilket har marginell betydelse.
Alla relevanta Intelprocessorer har samma TDP (95W) men redovisas helt olika toppförbrukning, vilket är väntat. Jag förväntar mig vid hård belastning kortvariga (<5s) perioder av effektförbrukning över TDP, men sedan stabilisering på/under 95W för CPU.
Det intressanta är var denna strypta nivå faktiskt ligger i praktiken. Är den samma för alla, eller skiljer det åt? (Många moderkort tillåter default högre effekt när kylningen är tillräcklig.)
Hur mycket skiljer det i prestanda mellan processorerna när de drar 95W?

Ser dessutom att tabellen för Energieffektivitet bygger på irrelevanta indata.
Man tar toppvärdet för effekten multiplicerat med hela renderingstiden. Medeleffekten under körningen kan förväntas vara lägre, och är det mätvärde som borde användas. Vi talar om ett test som tar ungefär en minut att köra, och toppeffekten ska (med moderkortet rätt konfigurerat) inte representera mer än ett fåtal sekunder av denna minut.

Just nu är där ingen prisskillnad mellan 8700K i lager och 9700K (för senare leverans).

9600K lär vara mindre sårbar för Spectre och Meltdown, i övrigt ingen skillnad, vad jag kan bedöma.

Den är lödd 9600k

Visa signatur

CASE Caselabs SMA8-A + TH10+PED + Louqe Ghost S1 CPU 9900k @5.3GHz (No AVX) 9800X @4.8GHz GPUs RTX 3090 FE RAM 4x16GB Corsair Dominator Platinum 3533MHz CL13 + 2x16GB Corsair Dominator Platinum RGB 3000MHz PSU EVGA T2 1600W + Corsair SFF 750W SSD 905p 480GB, 4x Samsung 970 Pro M.2 Headphones Audeze Maxwell + FOSTEX TR-X00 + Audeze LCD-2 + Moon Cable DAC/AMP Chord Mojo, Schiit Magni&Modi Screen LG 48CX 4K 120Hz HDR + ASUS ROG SWIFT PG258Q 240Hz
Motherboard X299 EVGA DARK + ASUS ROG Strix Z390-I Watercooling 560+480+480+280+360. 240+240

Permalänk
Medlem
Skrivet av Olle P:

Just nu är där ingen prisskillnad mellan 8700K i lager och 9700K (för senare leverans).

Du får ju naturligtvis jämföra lanseringspris, vad 8700K kostar i nuläget beror ju på låg tillgång vilket trissar upp priserna.

Visa signatur

Ducati Streetfighter 848, -2013
Yamaha FZR 1000, -1987

Permalänk
Medlem
Skrivet av ramlösa:

Lite besviken att ni inte hade med några temperaturer, om det hjälpte att löda värmespridaren?
Ska visst ha skapat en del kontroverser på tuben.

Problemet är ju att en CPU kan bli mycket varmare än en annan även om det är samma modell av kylare och processor.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

sweclockers prestandaindex

Efter 10 kommer 11.
Efter 99 kommer 100.

Permalänk
Medlem

Spännande processor!

Jag skulle vilja se följande i en testsuite:

Ett populärt spel som streamas ofta med en form för preset. Säg high i spelet för enkelhetens skull och en fast preset i OBS studio, säg fast som är en populär preset på 720p/6000bit.

Då får prollen göra lite olika saker samt visa hur bra den är till spelet i fråga.

Men gud vilket pris för en konsumentprocessor. Lägg till minst en tusenlapp i kylning för att uppnå brukbara resultat.

Visa signatur

14900KF--Apex Encore--RTX 4090--G.Skill 2x24GB DDR5-8000--Dynamic Evo XL
12900K--RTX 2080Ti--Gigabyte Z690 Aorus Master--4X16GB DDR5 6000
Ljud: Lewitt Connect 6--Shure SM7B
Skärmar: Neo G8 4K 240hz--Huawei 3440x1440 165hz

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nyhet:

Intel äntrar testlabbet med nionde generationens Core-processorer, denna gång med åtta kärnor under huven och ruskigt höga klockfrekvenser direkt ur kartong.

Läs hela artikeln här

https://youtu.be/NGHiRrQ2AAo

Hardware Unboxed gick efter Linus techtips för att han använde ett undermåligt moderkort? Eller var det Intels strömbudget som kickade in?
Skulle vara extremt intressant för alla på SweClockers om det faktiskt finns "kompatibla" moderkort som inte kan driva ett 9900k i 5ghz pga undermåliga VRM.
Skulle vara fullständigt galet att vi plötsligt har moderkort som inte kan driva CPUer i sin "angivna" hastighet?

Är det bara jag som har problem med SweClockers, sidor som inte laddar etc?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jejk0b:

This!
Jag skiter i vad det står på min cpu, eller vilken socket mitt mobo har! Jag vill ha bästa processorn till bästa pris för mitt användningsområde

Säker på det? Du ska inte ha en Intel för 5000 Kr bara för att den är BÄST i CS:GO

Visa signatur

Gammal men bra.

Permalänk
Medlem
Skrivet av daskedennis:

Du får ju naturligtvis jämföra lanseringspris, vad 8700K kostar i nuläget beror ju på låg tillgång vilket trissar upp priserna.

Du kan inte jämföra lanseringspris på det sättet, dels så har dollarn gått upp en hel del sen 8700K lanserades och dels så påverkas så klart 9700K också av Intels tillverkningsproblem. Lanseringspriset på 8700K ligger på $359 medan 9700K ligger på $374, så Intel har höjt priset med $15 (ca. 135 kr med dagens dollarkurs).

Permalänk
Medlem
Skrivet av ramlösa:

Hardware Unboxed gick efter Linus techtips för att han använde ett undermåligt moderkort? Eller var det Intels strömbudget som kickade in?
Skulle vara extremt intressant för alla på SweClockers om det faktiskt finns "kompatibla" moderkort som inte kan driva ett 9900k i 5ghz pga undermåliga VRM.

HU fick mycket högre värme och effektförbukning än Linus, vilket fick dem att fundera på varför.
Svaret är att Linus prestandaresultat stämmer bäst överens med vad man kan förvänta sig från en OEM-dator, optimerad för att köra processorn med 95W. Moderkortet är, formellt sett, inte undermåligt men har inte kapacitet att klara en signifikant överklockning av de nya processorerna.
HU har i stället valt att använda ett moderkort som tillåter högsta prestanda oavsett effektförbrukning. Då drar processorn mycket mer och överhettar/stryper direkt om kylningen är dimensionerad för 95W. Detta är mer representativt för dem som vill ha högsta prestanda och egentligen inte bryr sig om hur CPUn presterar utan överklockning.

Vid jämförelse utan överklockning föredrar jag att effekten stryps till TDP, för annars blir det snarare en jämförelse av moderkort och kylning.
Vid överklockning måste man lätta på effektbegränsningen för att inte resultatet ska bli en prestandaminskning.

Alla Coffee Lake-kompatibla moderkort tillåter processorn att köra i 5 GHz (på 1-2 kärnor).
Skillnaden (mellan moderkorten) ligger i hur länge processorn tillåts hålla denna hastighet, och högt den klockas med fler kärnor aktiva.

Permalänk
Medlem

Gäller att se upp med vilka moderkort man kombinerar en i9-9900k med.

Välj fel så kommer du få en betydligt svalare 9900k, men den kommer också att springa in i strömbudgeten vilket kommer resultera i en CPU som boostar betydligt lägre. (t.ex. 4,2 GHz istället för 4,7 GHz på samtliga kärnor.)

Edit: Såg att videon redan blivit länkad men det skadar nog inte att länka den igen.

Visa signatur

CPU: i9-13900K + Cooler Master ML360L ARGB V2 || GPU: Gainward RTX 4090 Phantom GS.
MoBo: Asus Rog Strix Z790-F Gaming || RAM 32 GB Kingston Fury Beast CL40 DDR5 RGB 5600 MHz.
PSU: Corsair RMe 1000W 80+ Gold || Chassi: Phanteks Eclipse P500A D-RGB.
Lagring: Kingston Fury Renegade M.2 NVME 2TB + Samsung 860 QVO 1TB.
Skärmar: 27" 1440p 144 Hz IPS G-sync + 27" 1440p 155 Hz VA || OS: Win 11 Home.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

När man överklockar? Vad jag har läst så blir den rätt toasty även i Stock, men eftersom de inte skickar med någon kylare alls så lär det ta ett tag innan vi vet vilken den billigaste kylaren är som är "bra nog" om man inte överklockar.

Överklockar man så behöver man biffigare grejer både till AMD och intel.

Du har fel, alla reviews jag har sett har slagit fast att 9900K går svalare än förra generationen.

Källa: https://youtu.be/_1Cb_dYx_Lo?t=426

Visa signatur

Samsung Odyssey G9 240Hz HDR1000 5120x1440 9900K 5,3GHz 1,335v adaptive Asus Z390-I
Asus RTX 2070 Dual EVO Advanced 8GB G.Skill Trident Z RGB B-Die 3200MHz CL16 2x16GB Samsung 970 Evo 1TB
Seasonic Focus Plus Gold 850W 2 x Dell U2715H Corsair K65 Speed SteelSeries Rival 500 Bose Companion 5
Secretlab TITAN 2020 SoftWeave Corsair H100i RGB Platinum Noctua NF-A12x25 x 4 PnP Neo G Mini GB4: 6869 CB15: 233

Permalänk
Medlem
Skrivet av muSashi:

Du har fel, alla reviews jag har sett har slagit fast att 9900K går svalare än förra generationen.

Källa: https://youtu.be/_1Cb_dYx_Lo?t=426

Vad ironiskt att du postar detta precis efter att jag postat en video som förklarar varför dom går svalt: För att bl.a. Linus använder ett moderkort i sin review som begränsar strömbudgeten till processorn. Processorn går svalt, men inte tusan går den i max-frekvens heller.

Se Hardware Unboxed-videon jag länkade ovan.

Visa signatur

CPU: i9-13900K + Cooler Master ML360L ARGB V2 || GPU: Gainward RTX 4090 Phantom GS.
MoBo: Asus Rog Strix Z790-F Gaming || RAM 32 GB Kingston Fury Beast CL40 DDR5 RGB 5600 MHz.
PSU: Corsair RMe 1000W 80+ Gold || Chassi: Phanteks Eclipse P500A D-RGB.
Lagring: Kingston Fury Renegade M.2 NVME 2TB + Samsung 860 QVO 1TB.
Skärmar: 27" 1440p 144 Hz IPS G-sync + 27" 1440p 155 Hz VA || OS: Win 11 Home.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Olle P:

HU fick mycket högre värme och effektförbukning än Linus, vilket fick dem att fundera på varför.
Svaret är att Linus prestandaresultat stämmer bäst överens med vad man kan förvänta sig från en OEM-dator, optimerad för att köra processorn med 95W. Moderkortet är, formellt sett, inte undermåligt men har inte kapacitet att klara en signifikant överklockning av de nya processorerna.
HU har i stället valt att använda ett moderkort som tillåter högsta prestanda oavsett effektförbrukning. Då drar processorn mycket mer och överhettar/stryper direkt om kylningen är dimensionerad för 95W. Detta är mer representativt för dem som vill ha högsta prestanda och egentligen inte bryr sig om hur CPUn presterar utan överklockning.

Vid jämförelse utan överklockning föredrar jag att effekten stryps till TDP, för annars blir det snarare en jämförelse av moderkort och kylning.
Vid överklockning måste man lätta på effektbegränsningen för att inte resultatet ska bli en prestandaminskning.

Alla Coffee Lake-kompatibla moderkort tillåter processorn att köra i 5 GHz (på 1-2 kärnor).
Skillnaden (mellan moderkorten) ligger i hur länge processorn tillåts hålla denna hastighet, och högt den klockas med fler kärnor aktiva.

Nej!!
Köper du en 9900k för drygt 6k, köper du den för ett specifikt syfte och inte för att den ska hålla sig innanför 95W.
Sen att du kan aktiverar en "feature" är en helt annan sak än att det finns "kompatibla" brädor som är undermåliga att driva CPUn. Att bencha en CPU med ett undermåligt moderkort är inte bara ett missvisande benchmark, utan är exakt lika korkat som Intels skandal benchmark som spöade AMD 50%+ i spel, det är en lögn.

Så hur intressant hade ett benchmark varit om Intel gjorde en AMD, 2 cpuer som endast skiljer 200mhz och båda hamnade på exakt samma Hz och poäng pga tdp eller moderkort?
Jag köper ändå SweClockers test till en viss del, de spenderade ändå en hel sida åt problemet.

Mitt problem är att Linus Techtips som inte bara är professionella, utan är idag en av de största med 20+ anställda och 10+års erfarenhet missar att moderkortet de använder är undermåligt skräp för dess syfte.
Hur i helvete ska någon "normal" människa inte gå på samma mina.

Lolz drev iväg lite, sorry.. Är mest förbannad på Intel som bör märka om sina moderkort pga falsk marknadsföring.

Permalänk
Medlem
Skrivet av MinscS2:

Se Hardware Unboxed-videon jag länkade ovan.

Eller Sweclockers recension...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Donkey:

Säker på det? Du ska inte ha en Intel för 5000 Kr bara för att den är BÄST i CS:GO

Helt hundra Jag är för dålig på CS för att märka skillnad på 250 fps och 300fps på min 165hz skärm (Nu har jag förvisso en 8086k men jag kan gärna ha en amd om några år! )

Visa signatur

ASUS Maximus X Hero z370 | Intel I7 8086k | | Custom Loop vattenkylning | MSI 3070ti | 16GB GSkill tridentZ RGB @ 3200mhz| Samsung EVO 850 250GB SSD | Samsung EVO 970 500GB Nvme SSD | Corsair RM750x PSU |

Permalänk
Medlem
Skrivet av muSashi:

Du har fel, alla reviews jag har sett har slagit fast att 9900K går svalare än förra generationen.

Källa: https://youtu.be/_1Cb_dYx_Lo?t=426

Så jag har fel för att du selektivt valt bort recensioner som har MultiCore Enhancement aktiverat, trotts att det är en inställning som är väldigt vanlig att ha påslaget vid faktisk användning?

Det hela påminner lite om VW's utsäppstester.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.