Vill inte ta några printuppdrag, men kan i alla fall komma med några tips.
Plastsorter. De vanligaste är PLA, PETG och ABS/ASA. Klumpar ihop de två sista då de i alla relevanta hänseenden har i princip samma egenskaper. Nylon är också relativt vanligt, en del skrivare för hemmabruk fixar det. Utöver det finns massa specialmaterial, men de kan nog kallas lite överkurs, om du inte hittar någon som är avancerad på området. Det är nog svårt att hitta någon som vill printa kommersiellt i ett för vederbörande helt nytt material.
PLA - Alla skrivare klarar av att skriva ut det. Lite av ett standardmaterial, alla har det hemma. Det ger måttexakta utskrifter med fin yta. Går utmärkt att limma och måla. Tyvärr är det ganska skört, det tål inte mekanisk påfrestning särskilt väl. Degraderas över tid i utomhusmiljö och UV-ljus om det är relevant i din applikation. Låg temperaturtålighet, hade definitivt funderat noga innan jag använde det i säg en bil som blir stekhet när den är parkerad på sommaren, eller i närheten av delar som kan bli varma i datorn.
Utgående från din beskrivning av den första modellen och hur den ser ut skulle PLA förmodligen vara ett utmärkt material för den, givet förstås att den inte ska sitta utomhus eller nånstans där det kan bli varmt.
PETG - Funkar i många skrivare. Ger nästan lika fina utskrifter som PLA när det kommer till måttexakthet och yta. Starkt, segt, klarar fysisk påfrestning bra, inklusive stötar och slag. Mycket besvärligt att limma med annat än smältlim, går att måla efter en del förarbete. Klarar UV-ljus och utomhusmiljö utmärkt. Tål relativt höga temperaturer. En vanlig PET-flaska kan ge dig en ganska bra idé om vilka egenskaper materialet har.
Modell 2 och 3 ser ut att vara någon slags hållare etc. Kan du limma 2:an med smältlim, eller det går att ersätta limförbandet med annat förband, skulle nog PETG vara utmärkt här. Märk väl att ett smältlimsförband blir svagare än dito på PLA, ABS, ASA.
ABS/ASA - Funkar i många skrivare. Sisådär med måttnoggrannheten, det tenderar att krympa när det svalnar. Den som är rutinerad kan kompensera för mycket av det med diverse knep, men det är fortfarande svårt att få det lika exakt som PLA eller PETG. Går utmärkt att limma och måla. Man kan även ytbehandla båda materialen med aceton för en väldigt fin blank yta, googla "ABS acetone vapor smoothing" eller liknande. Tål inte UV-ljus särskilt väl, men så länge det är skyddat mot direkt solljus funkar det bra utomhus. Väldigt vanligt konstruktionsmaterial, plastdelarna i datorchassin är exempelvis så gott som alltid gjorda i ABS.
Skulle också kunna vara bra alternativ för modell 2 och 3.
Nylon - Mindre antal skrivarmodeller som fixar. Väldigt segt och resistent mot nötning. Klarar utomhusmiljö bra. Ger fin ytkvalitet. Lider av samma problematik med att det krymper när det svalnar som ABS/ASA. Svårt att få bra måttexakthet. Besvärligt att limma och måla. Plastdrev i gamla CD-läsare etc brukar vara gjorda av nylon.
Ett tredje alternativ för modell 2 och 3.
Angående gängor i plast, gissar på att det är nån liten maskingänga i modell 3, typ M4 eller M5? Sådana smågängor skulle jag inte bry mig om att slå med tapp, utan bara printa hålet strax under aktuell gängas stigningsdiameter, och gänga det med skruven. Det finns också lättrade mässingsbussningar (googla "knurled brass insert") man kan smälta in i utskriften mha lödkolv, om man vill ha ett något starkare förband som håller för fler i/urskruvningar. Ytterligare alternativ är rampamuff eller att fälla in en vanlig sexkantmutter i en ficka. Alla varianter funkar på samtliga material jag avhandlat.
3D-utskrifter behöver som regel stöd för hela modellen i Z-planet. Alla överhäng innebär någon slags kvalitetskompromiss, större eller mindre. Man lär sig vad som går att göra och inte ganska fort. Förslagsvis lägger du upp dina modeller i .stl-format på Thingiverse eller motsvarande tjänst med 3D-viewer, så den du rekryterar kan titta på dem från alla håll och kanter, och får möjlighet att diskutera eventuella förändringar som behövs göras för att det ska gå att printa med optimalt resultat med dig.
Din analys kring modell 1:s storlek är korrekt, den är tyvärr något för stor för de flesta skrivare. Om du inte hittar någon som har en skrivare den går att knyckla in i (det är verkligen ett gränsfall, kan gå med rätt orientering i en skrivare med byggvolym i den övre delen av normalspannet) föreslår jag att du delar upp den själv. Ser ut som du kör Inventor på screenshotsen? Vill minnas det har utmärkta funktioner för just detta.