Försök inte flytta diskar i en NAS till en annan NAS utan att först gjort backup på all data på diskarna till annan media - räkna med att diskarna du stoppar in så förloras all data på dem då det är alldeles för mycket automatik som drar igång för att det skall vara "enkelt" för användare och så gör det saker som du inte har räknat med som att expandera befintliga volymer och det första det gör är att skriva över datat på de nyss insatta diskarna. - om det ändå skulle fungera att flytta över rakt - bra, men räkna inte med det bara!
Det är många som förlorat all sin data för att man tror att det är bara att 'flytta över' diskar mellan olika NAS:ar
I det fallet är det mycket säkrare att ansluta diskar i diskdocka som körs mot ubuntu i en laptop/stationär data än att flytta diskar mellan 2 NAS:ar pga. just "nybörjavänliga" automatiken som finns i de flesta köpeNAS:ar
---
En RAID10 är inte lika säker som en RAID6
RAID10 är två Jbodade diskar som sedan där varje jbod-gren i sin tur är satt i en RAID1-koppling
Det innebär att om disk 1 (eller disk 2) går sönder i båda Jbod-grenarna samtidigt så är det kört med volymen medans det klarar sig om disk 1 på den ena och disk 2 på den andre jbod-grenen går sönder samtidigt eller att en hel jbod-gren (2 diskar) går sönder. - även RAID10 i många kombinationer klarar 2 diskfel samtidigt så är det vissa haverimatriser som det bara klarar en diskbortfall - och det är givetvis de 'förbjudna' kombinationerna som inträffar vid ett skarpt fel.
Det är inte så ofta 2 diskar går sönder samtidigt men ett läge det kan inträffa är efter plötslig strömavbrott - fick ett sådant lägen på en NAS med 2st WD-RED som tvärhängde sig under boot (diskarna frös sig fullständigt helt och ingen respons alls över SATA-busen - inte ens SMART uppdaterades att det hade varit problem) medans diskparet på varje RAID1 som var Seagate-disk klarade sig och därmed fick igång NAS:en. Efter att kollat vad som havererat var det ett dataområde på WD-RED som hade skrivits sönder - dessutom bara statisk data läses just vid boot och och inget som modifieras vid normal körning - men vid plötliga strömavbrottet hade varit där och skrivit så illa att inte ens diskdriverns läsning klarade av det eller gav några IO-fel och istället hängde sig hårt, två diskar exakt samtidigt (dock på varsin RAID1-par) - detta gick dock att åtgärda med att skriva '0' på alla sektorer från början till slut med 'dd' men efter detta litar jag inte på WD-RED, särskilt när vi hade ett sådant fall till ett år senare, också efter strömavbrott och det var återigen pardisken av Segate-typ som räddade datat.
Läxa av det är att var disk i RAID1-paret bör inte vara av samma fabrikat just för att hantera beteendefel som är olika mellan tillverkarna men lika inom samma batch av diskar.
Samma sak med RAID10 att diskar av olika fabrikat så att det som är disk 1 på ena Jbod-grenen sitter som disk 2 på den andra Jbod-grenen eller att varje jbod-gren är samma fabrikat men inte samma som den andra jbod-grenen så att man inte får ett fall som ovan med WD-red att båda diskarna '1' i respektive jbod-gren havererar samtidigt pga. fabrikat-issue efter tex. plötslig strömavbrott
---
RAID6 så klarar det 2 diskars bortfall i vilken diskkombination som helst och datat är kvar.
6 diskar är ungefär gränsen mellan att man kör RAID5 (och därmed 5 diskar som lagrar data och 1 paritet) och RAID6 där man har 4 diskar för data och 2 diskar för paritet - över 6 diskar i antal bör man alltid köra RAID6.
och slutligen - även om man fyller på en massa diskar i sin 6-slots NAS - så måste man fortfarande en uppsättning med backupdiskar som lagrar all data på NAS:en och att det synkas regelbundet och i övrig tid mellan backupperna skall vara urkopplat elektriskt och undanställda.