SweRunners - Tråden för oss löptokiga

Permalänk
Medlem

Problemet är steg 1: byt om...

Månaden med dålig sömn har gett förkylningar och migrän som ett brev på posten. Tog mig ut för första gången på en månad och joggade igår. Knappt 5km i superlugnt tempo för det var snorhalt. Skönt. snittpuls på ca 130, och för en högpulsad stackare som jag är det mycket låg puls för att jogga. (vilopuls 50-55, tröskelpuls gissningsvis ca 180 vid löpning; 40+ år )

Vi får se. Har fysträning med kidsen (är tränare) en gång i veckan nu (och då måste man ju hänga med 15-åringarna), och tänkte köra fys på jobbet en gång i veckan därtill.

Permalänk
Skrivet av Henke:

Hej

Ingen aktivitet i tråden på ett tag så tänkte, helt anspråkslöst, bidra med mina helt ovetenskapliga funderingar om löpning. Vore ju synd om tråden somnade in helt...

Började springa, eller lufsa som jag numera kallar det, strax innan jag skulle fylla 40 hösten 2008 med målet att springa Göteborgsvarvet. Har en kompis som hade sprungit i många år och helt utan hans medgivande utsågs han till min Mentor. Jag hade försökt mig på lite löpning när jag var runt 20 men blev absolut inte frälst då, även om jag kunde springa en mil utan problem. Misstänker att det var mycket resultat som räknades i den åldern, man ville vara lite snabbare varje pass, vilket jag förstått nu, inte går. Dessutom har jag nog väldigt lite talang för att bli en snabb löpare.

Nåväl, kämpade igång i princip från noll (tränade absolut ingenting 2008), och efter ett tag kände jag mig redo för att hänga på min kompis som körde ett par mil-pass i veckan. Felet i början var återigen att man ville det skulle gå lite bättre (fortare) varje gång, vilket gjorde att man tog slut sig i princip varje pass. Min Mentor var ju dessutom hyfsat vältränad i jämförelse så han var ju inte den som bromsade (vilken han såklart borde gjort om han varit en bra Mentor). Lite småskador i början såklart men lyckades ändå göra ett hyfsat första Göteborgsvarv med tanke på träningsmängden. Efter att varvet var avklarat kände man sig lite tom och på vägen hem frågade jag min kompis "Vad ska vi göra nu?" varpå han svarade "Vi kör väl som vanligt på onsdag?". Ja här förändrades min syn på löpning radikalt även om det säkert växt fram under åren - jag springer för att få en trevlig social stund med min gode vän. Att jag får lite träning på kuppen är liksom bara bonus, vinst för både kropp och knopp alltså.

Så vi lufsade på med våra två rundor i veckan och sprang varvet en gång om året. Någon vidare Mentor vad gäller löpning är min kompis inte men en sak har jag förstått under åren - han har lyckats vara i princip skadefri under 30 års löpning genom att vara bekväm/lat/försiktig. Gärna gå lite om det känns trögt (eller även om det inte känns trögt ibland ) inga intervaller o.s.v. utan löpningen ska vara en trevlig stund, gärna ute i naturen, utan blodsmak i munnen. Visst har vi kört några snabbare pass / tävlingar mot varandra men vi är nog inga tävlingsmänniskor någon utav oss. Det blir mest på de få tävlingar vi springer som man tar i ordentligt (och ibland knappt där ).

Efter några Göteborgsvarv ville jag ha en ny utmaning och såklart blev det Maraton som hägrade, vilket jag också fick med min "Mentor" på. Vi fick öka på distansen såklart och genomförde vårt första Maraton 2012 med hedern i behåll, även om det tog lite tid. Det var här jag upptäckte att det är svårt att bli snabb utan talang men uthållighet går ju att träna upp. Många av långpassen var såklart jobbiga (långpass för mig = över två timmar) men ibland blev det på något vis roligare ju längre man lufsat, antar att det är någon form av "runners high"? Min kompis upplevde sällan samma sak på långpassen och tyckte det räckte med Maraton så det fick helt enkelt bli att jag körde lite längre träningspass själv ibland.

En av de få positiva egenskaperna jag har som gagnar löpningen, är att jag är väldigt rutinmässig - jag genomför passen precis enligt plan. Nästan alla mina veckor ser precis likadana ut när det gäller löpning - start på ungefär samma tid och samma sträcka, oavsett väder. Här är ju fördelen att ha någon att springa med - är det bestämt så är det, man kommer inte undan så lätt. Numera springer jag ju en del pass själv men det görs ändå oftast med samma bestämda rutiner. Det finns inget dåligt väder - bara dåliga löpare! som jag brukar säga.

Ett helt ovetenskapligt tips ifall man vill träna uthållighet på ett tidseffektivt sätt: Har börjat med att de senaste åren springa ett relativt kort pass varje vecka på fastande mage. Absolut inte för att gå ner i vikt utan för att liksom träna kroppen på att springa utan att det finns lättillgänglig energi (glykos), istället får kroppen då använda fett som energikälla. Att göra detta efter en dags fasta tänker jag blir lite som att redan ha två timmars löpning i kroppen, dock utan att benen behöver slita så mycket, och så sparar man ju tid... Efter att ha hållit på med detta några år så märker jag knappt någon skillnad mot "vanliga" pass längre, möjligtvis att det är svårare att springa fort men det var jag ju inte ute efter.

Rödbetsjuice frågade någon om vilket man självklart testat även om det var några år sen nu. Om jag minns rätt började man dricka någon vecka innan det var dags för lopp (ett par deciliter per dag?) och jag satte faktiskt personligt rekord på varvet efter just en uppladdningsvecka med juice. Placebo eller inte är ju svårt att avgöra men nuförtiden blir det ingen juice, jagar inte rekord (man blir ju bara äldre...) och dessutom kan magen lätt bli lite överkänslig, i alla fall på mig. En varning för att det kan bli lite chockartat att kissa när man dricker mycket juice, speciellt efter att man tagit ut sig.

Ja mer saker jag tycker fungerar för mig, efter drygt 10 års regelbunden löpning har det ju kommit en och annan konstig tanke genom huvudet när man varit ute och lufsat. Skor är ju ett intressant ämne och har naturligtvis provat allt ifrån barfotaskor till kolfiberskor, roligt med nya prylar eller hur? Har nu 6-7 par skor, allt ifrån tunna till väl-dämpade, som jag försöker växla mellan, kör i princip aldrig två pass efter varandra i samma skor. Tror att variation är bra och tränar alla små och stora muskler på lite olika sätt. Tunna skor är säker jättebra för att bygga upp musklerna i fötterna / benen som inte används så mycket med dämpade skor så blir minst ett pass i veckan med tunna skor för min del. Pronationsskor tror jag dock väldigt många springer omkring i helt i onödan, gör nog oftast mer skada än nytta. Varför skulle 50 % av världens befolkning fötts med sneda fötter som behöver hjälpas/kompenseras med ett par sneda skor? Säger dock inte att det gäller ALLA men känns som det ofta är någon säljare som lyckats sälja in dyrare skor än kunden behöver... Kolfiberskor blir det ibland när man vill ha lite extra roligt - en väldigt annorlunda upplevelse (i alla fall Nikes Tempo Next% som jag har) och på köpet springer man fortare. Har även testat Asics Magic Speed och det är en väldigt trevlig sko, dock inte alls lika extrem som Nike. Tror faktiskt det gör mer nytta tidsmässigt med kolfiberskor ju långsammare man är. Skulle dock inte rekommendera dessa till någon nybörjare - skorna är extremt stela (tänk skidpjäxa) och raka motsatsen till barfotaskor. Men för variationen som sagt, upplever också att en runda i kolfiberskor gör benen mindre slitna, speciellt fötterna/vaderna.

Ja det var lite tokiga tankar angående löpning ifrån mig, kanske kommer mer. Säger som Björn Suneson - Keep on running!

/Henke

Björn Suneson är ett föredöme!

Visa signatur

vegavidar

Permalänk
Medlem
Skrivet av bimbim:

Härligt att läsa @Henke ! Starkt!

Jag gillar både kort och lång distans. Nu på senaste har det blivit mer långdistans. Sprang Kullamannen 58 km traillopp förra helgen. Inte superkul dock då det var helt kolsvart efter halvaloppet (solen gick ner) - så det var pannlampa. Nu är jag sugen på Höga Kusten Trail Winter - kolla in det! 50K i snö!

Tack! Starkt vet jag inte men kanske envis... eller enfaldig. Grattis till din bedrift i Kullamannen! Höga Kusten lät ju häftigt men väldigt långt att åka för mig. Frågan är hur man klarar 50 km på 10 timmar under dessa förutsättningar.

Skrivet av Bowman99:

Alla får ont, det handlar om att känna skillnad på mör och skadad.
Spring långsammare än vad du tror, kroppen behöver vänja sig långsammare än vad du tycker. Annars får man ont överallt och hittar ursäkter till att ”jag kan inte springa för mina knän pallade/vader/hälsenor blev skadade”

Det tar år av successivt ökande av träningsmängd.

Så fantastiskt bra skrivet! Brukar tänka att kroppen är som en fabrik - används den så investeras det i den. Har man inte sprungit på flera decennium så finns det liksom ingen anledning för kroppen att "underhålla delar" som används vid löpning, det kan vi väl "tacka" evolutionen för. Låt det ta tid även om det är frustrerande.

Skrivet av vidarvega:

Björn Suneson är ett föredöme!

Ja verkligen, tänk om man kunde springa som han när man är 75!

Permalänk
Medlem

Hej!

Jag får extremt ont i vaderna när jag springer. Så ont att jag inte ens kan gå. Detta leder till att jag får avbryta bra mycket tidigare än vad jag egentligen vill. Det som löste det för mig för en period var att köpa nya löparskor, men nu är det tillbaka!

Vad gör jag för fel? Har ni några tips?
Mvh,
löparnoob

Permalänk
Medlem
Skrivet av KaZZoA:

Hej!

Jag får extremt ont i vaderna när jag springer. Så ont att jag inte ens kan gå. Detta leder till att jag får avbryta bra mycket tidigare än vad jag egentligen vill. Det som löste det för mig för en period var att köpa nya löparskor, men nu är det tillbaka!

Vad gör jag för fel? Har ni några tips?
Mvh,
löparnoob

Du får ge mer bakgrund för att man skall kunna ge några tips.
Nybörjare? Ultralöpare sen 10år? Osv osv.
Extremt ont, jämfört med vad? Och var någonstans i vaden?
Jag gissar, utan att veta nåt annat, för mycket för snabbt…

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bowman99:

Du får ge mer bakgrund för att man skall kunna ge några tips.
Nybörjare? Ultralöpare sen 10år? Osv osv.
Extremt ont, jämfört med vad? Och var någonstans i vaden?
Jag gissar, utan att veta nåt annat, för mycket för snabbt…

Erfarenhet: Nybörjare. Men har förut (5 år sen) kunnat springa 5km på under 30m.

Smärta: Svårt att beskriva... Huggande smärta vid varje steg, vad och baksidan på smalbenet. Blir stramt och gör ont av bara fan.

Träning idag: Kort joggingtur (2-2.5km) vardagar.

Permalänk

Hur går det med planeringen för lopp 2022? Mina planerade lopp är Stadion marathon i januari, Aros marathon i maj men där nöjer jag mig med halva sträckan, Paavo Nurmi marathon i augusti och Åland marathon i slutet av oktober. Sen kanske det dyker upp något trevligt lopp längs vägen. Några parkrun också eftersom det är så trevlig stämning. Sen önskar jag att Hemlingby löparklubb börjar med Gävle skogsmarathon igen.

Visa signatur

vegavidar

Permalänk
Medlem
Skrivet av KaZZoA:

Erfarenhet: Nybörjare. Men har förut (5 år sen) kunnat springa 5km på under 30m.

Smärta: Svårt att beskriva... Huggande smärta vid varje steg, vad och baksidan på smalbenet. Blir stramt och gör ont av bara fan.
https://rehabgrossisten.com/wp-content/uploads/2018/01/benhinneinflammation-1.png

Träning idag: Kort joggingtur (2-2.5km) vardagar.

Ok, kolla in ”gubbvad”
Ofta är all ”rehab” vila och sen sakta start igen, med lägre intensitet och långsammare ökning av träningsmängd.
Det finns inga genvägar.
En bra ”vila” är ”powerwalking” så länge inget gör ont. Det sätter fart på blodet och du läker fortare, sen kan man jogga lite, växlat med att gå.
Kroppen är fantastisk, men du måste ge den tid att anpassa sig. Gör det ont, ta det lite lugnare.
Skippa kiropraktor/naprapat/homeopat. Du klarar dig med det jag skrivit ovan, om det är överansträngning.
Men vissa gillar att bli omhändertagna och lägga ansvaret i andras händer såklart

Permalänk
Medlem
Skrivet av KaZZoA:

Erfarenhet: Nybörjare. Men har förut (5 år sen) kunnat springa 5km på under 30m.

Smärta: Svårt att beskriva... Huggande smärta vid varje steg, vad och baksidan på smalbenet. Blir stramt och gör ont av bara fan.
https://rehabgrossisten.com/wp-content/uploads/2018/01/benhinneinflammation-1.png

Träning idag: Kort joggingtur (2-2.5km) vardagar.

Gubbad är slang för muskelbristning och betyder att någon av musklerna i vaden har gått av, och det borde förmodligen göra att du knappt kan gå dom närmaste 1-2 månaderna.

Benhinneinflamation (överansträngning), inte lika allvarligt men fortfarande segdraget.
Massera och strecha.
Börja inte springa innan det är helt borta, och då långsam progression.
Gör alternativ träning undertiden, cykla, gymma eller simma.

Visa signatur

störst går först.....

Permalänk
Medlem

Jag tackar för er insikt!
Blir att jag tar det lugnt en tid och kör alternativ träning istället.

Permalänk
Medlem
Skrivet av KaZZoA:

Hej!

Jag får extremt ont i vaderna när jag springer. Så ont att jag inte ens kan gå. Detta leder till att jag får avbryta bra mycket tidigare än vad jag egentligen vill. Det som löste det för mig för en period var att köpa nya löparskor, men nu är det tillbaka!

Vad gör jag för fel? Har ni några tips?
Mvh,
löparnoob

Jag hade också ont i vaderna. Då cyklade jag istället. Inte dumt det heller. Jag lärde mej mycket om landsbygden omkring där jag bor. En rolig episod var när en man med tävlingscykel och dito kläder kom farande när jag stod och tog av mej för varma kläder. Jag hängde på. Det är ju lättare bakom i suget. Men jag hängde med även i uppförsbackarna. Men detta gick hans är förnär så han bad mej försvinna. Att få kämpa mot en gammal gubbe på standardcykel utan träningskläder gick hans ära förnär. Men jag var nöjd.

Permalänk
Medlem
Skrivet av stigw:

Jag hade också ont i vaderna. Då cyklade jag istället. Inte dumt det heller. Jag lärde mej mycket om landsbygden omkring där jag bor. En rolig episod var när en man med tävlingscykel och dito kläder kom farande när jag stod och tog av mej för varma kläder. Jag hängde på. Det är ju lättare bakom i suget. Men jag hängde med även i uppförsbackarna. Men detta gick hans är förnär så han bad mej försvinna. Att få kämpa mot en gammal gubbe på standardcykel utan träningskläder gick hans ära förnär. Men jag var nöjd.

Så hände mig också, fast jag var den på racercykeln:
Cyklade morgonturen till jobbet, ca 11km. Cyklade ut på cykelbanan strax innan en äldre herre på en, förvisso fräsch, citybike med packväska(!) höger bak. Drog på lite morgon-lagom och snittade väl ca 33-35km/h i lätt uppförsbacke och tänker inte mer på det; riktigt bra fart höll jag. Några kilometer senare vänder jag mig om och ska snyta ut snor, och där, ca 54cm bakom mig - i suget - är farbrorn och håller min fart oerhört behärskat. Jag håller på cykla av cykelvägen av förvåning (lyssnade på talbok så hade inte alls koll på att han var där och inte så nära), varpå han säger "tack för draghjälpen" och sticker iväg som en avlöning.

Jahopp. Finns de som är vass på cykla.

Permalänk
Medlem
Skrivet av dovienya:

Så hände mig också, fast jag var den på racercykeln:
Cyklade morgonturen till jobbet, ca 11km. Cyklade ut på cykelbanan strax innan en äldre herre på en, förvisso fräsch, citybike med packväska(!) höger bak. Drog på lite morgon-lagom och snittade väl ca 33-35km/h i lätt uppförsbacke och tänker inte mer på det; riktigt bra fart höll jag. Några kilometer senare vänder jag mig om och ska snyta ut snor, och där, ca 54cm bakom mig - i suget - är farbrorn och håller min fart oerhört behärskat. Jag håller på cykla av cykelvägen av förvåning (lyssnade på talbok så hade inte alls koll på att han var där och inte så nära), varpå han säger "tack för draghjälpen" och sticker iväg som en avlöning.

Jahopp. Finns de som är vass på cykla.

När jag var kanske i 20-årsåldern var jag ute och motionssprang. I fjärran såg jag en gråhårig man. Trevligt att gamlingarna rör på sig tyckte jag. Men han var snart ifatt och sprang om mej i en lång uppförsbacke. Då var det inte så trevligt längre.

Permalänk
Medlem

Gör inte samma misstag som mig, mitt förslag är: strunta i att springa och börja cykla istället

Den helt gigantiska, helt astronomiska fördelen med cykling vs löpning är betydligt mindre skaderisk. Hur jobbigt det blir och vilken träningseffekt ni uppnår styrs lika enkelt i cykling som i löpning.

Permalänk
Medlem
Skrivet av makatech:

Gör inte samma misstag som mig, mitt förslag är: strunta i att springa och börja cykla istället

Den helt gigantiska, helt astronomiska fördelen med cykling vs löpning är betydligt mindre skaderisk. Hur jobbigt det blir och vilken träningseffekt ni uppnår styrs lika enkelt i cykling som i löpning.

En annan sak är också 3-4x räckvidd på samma tidsåtgång, så det kan bli mindre enformigt och går ibland lättare att kombinera med andra träningsformer. Skulle dock säga att det är lite skillnad på inköpskostnaden, så köp begagnat/billigt till att börja med för att testa

Permalänk
Medlem
Skrivet av makatech:

Gör inte samma misstag som mig, mitt förslag är: strunta i att springa och börja cykla istället

Den helt gigantiska, helt astronomiska fördelen med cykling vs löpning är betydligt mindre skaderisk. Hur jobbigt det blir och vilken träningseffekt ni uppnår styrs lika enkelt i cykling som i löpning.

Skrivet av medbor:

En annan sak är också 3-4x räckvidd på samma tidsåtgång, så det kan bli mindre enformigt och går ibland lättare att kombinera med andra träningsformer. Skulle dock säga att det är lite skillnad på inköpskostnaden, så köp begagnat/billigt till att börja med för att testa

Den helt gigantiska, helt astronomiska fördelen med löpning vs cykling är betydligt lägre instegströskel.

Jag håller på med Triathlon och av de tre momenten jag behöver träna varje vecka är löpningen det absolut enklaste. Att dra på sig ett par skor och ge sig ut, oavsett tempo, oavsett distans, är oslagbart. Du behöver inte oroa dig för punktering, det är OK om det är lite halt, det går att springa på trottoarer, gångbanor, stigar, grusplaner, i parker, bland folk, överallt. För att inte tala om kostnaden för att kunna börja. I värsta fall behöver du skaffa ett par skor, ett par shorts, och en t-shirt. Sannolikt har du redan allt.

För simmningen krävs en pool. Snacka om kostnad..... Eller så åker du till badhuset och tampas med pensionärer. Som tur är finns det våtdräkter och utomhussäsongen är ändå relativt lång.

Cykling är AMAZING. Jag tycker det är helt underbart att ligga på landsväg och tillrygga lägga mil, efter mil, efter mil, i fartställning. Men är det halvdant väder drar jag mig för att cykla. Om det är blött riskerar jag ramla; särskilt om jag cyklar på cykelvägar där risken för tvära svängar är högre. Därtill ska cykeln rengöras och smörjas. Och den ska köpas... En instegslandsvägscykel kostar åtminstone 15 000 SEK idag. Sen ska du ha pedaler, skor, bib, och hjälm.

Cykling som träningsform är mer skonsamt, men det är inte i närheten av lika lättillgängligt som löpning. Håll dig till stigar och grusade vägar till en början. Spring med väldämpade skor om du ska ge dig ut på hårdare underlag. Ta det lugnt i början! Så ska du se att kroppen bygger upp sin förmåga att hantera den belastning som löpningen innebär.

Visa signatur

:(){ :|:& };:

🏊🏻‍♂️   🚴🏻‍♂️   🏃🏻‍♂️   ☕

Permalänk
Medlem
Skrivet av makatech:

Gör inte samma misstag som mig, mitt förslag är: strunta i att springa och börja cykla istället

Den helt gigantiska, helt astronomiska fördelen med cykling vs löpning är betydligt mindre skaderisk. Hur jobbigt det blir och vilken träningseffekt ni uppnår styrs lika enkelt i cykling som i löpning.

Misstänker att du vill provocera lite eftersom du postar i denna tråd? Hemligheten för att komma igång med löpning är väl, som många redan påpekat, att skynda långsamt! Men tyvärr lättare sagt än gjort, de flesta vill ha snabba resultat - speciellt i början (vilket man också oftast får på gott och ont). Tänk också på att t.ex. cykling inte ger alls samma mekaniska belastning på kroppen, vilket bland annat gör att skelettet inte återbyggs på samma sätt som vid t.ex. löpning. Fanns en väldigt intressant dokumentär om detta på SVT Play (tyvärr borta nu) som hette "Kroppens internet" på svenska. Sevärd om någon lyckas googla fram den!

Hur går det för er annars, Swerunners? Kämpar ni på i vintermörkret/kylan?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Henke:

Hur går det för er annars, Swerunners? Kämpar ni på i vintermörkret/kylan?

Jag har varvat förkylningar med ofrivilligt träningsfria semestrar sedan slutet på Oktober. Förra veckan var egentligen första veckan på två månader som jag körde ett lite hårdare pass. Dock i värsta snörusket så det var hög puls och lågt tempo

Sj?

Visa signatur

:(){ :|:& };:

🏊🏻‍♂️   🚴🏻‍♂️   🏃🏻‍♂️   ☕

Permalänk
Medlem
Skrivet av Henke:

Hur går det för er annars, Swerunners? Kämpar ni på i vintermörkret/kylan?

Året runt! Gränsen går väl vid ca -20 som det inte är speciellt ofta här. Några dagar om året.

Pannlampa, reflexväst och dubbskor kommer man långt med 🙂.

Det som sätter käppar i hjulen är tiden! Jul, diverse andra åtaganden osv. Målet är 3ggr/vecka men jag får vara nöjd om det blir två...

Permalänk
Föredetting

Jag har inte sprungit utomhus sedan i somras, men kör sedan oktober på gymmet. Här finns riktiga löpband, men jag är inte riktigt motiverad att köra riktigt långa pass bland folk.

Lösningen blir intervaller, körde senast 40 s vila (11 km/h) och 40 s lite hårdare (16 km/h) i 20 minuter. Känner att det ungefär som utannonserat bygger kondition fort, utan att man blir helt sjukt stel som av långpassen.

Kanske ska prova mig på en mil eller något på lördag då gymmet brukar vara tomt för att se vad benen säger. Förra vintern blev det en del halvmaraton på löpbandet, men det var då.

Visa signatur

Internet of Things. Translation: Anything that connects to the internet, no matter how useless nor how much of a security risk it poses.

Permalänk
Medlem
Skrivet av dovienya:

Haft ett par veckor nu med våldsamt dålig sömn vilket ger mig ork som tar mig förbi arbetsdagen men inte mer; motivationsbrist och lite allmänt dålig känsla följer av det för tillfället pga att det helt enkelt är lite för mycket i huvudet nu.
Det märker Garmins coach och skickar ut ett pepp-meddelande i stil med "just do it", fast sagt av Greg med ett påklistrat leende i slutet av varje mening.

Var en mellanvecka enligt garmin, men lyckades ändå bomma ett av tre pass, och skjuter dessutom på veckans sista pass till nästa vecka och hoppas jag får sova något. Sjukt det här med huvudet och hur det hänger ihop med allt.

Naturligtvis skrivs detta kl 23:38 när jag ska upp kl 5...

Nu har jag tyvärr kraschat helt.

Vet inte om jag skrev om det senare än detta inlägg, men nu orkar jag tre aktiviteter i veckan kanske, där en av dem är till exempel att laga riktig mat; en annan att planera för att handla...
Träningen som nog är det som behövs mest för att orka framåt har fått stryka på foten helt. Mycket snabbmat, hämtmat och skräpenergi. Sover betydligt sämre nu än ovan, riktigt katastrofdåligt, vilket naturligtvis är den största drivern till att jag inte orkar.

Som ett brev på posten kommer en inflammation i kroppen med påföljande antibiotikakur och sjukskrivning. Kanske kan vara en vändning.

Steg ett är alltså att börja sova. Superdupersvårt. Helt galet svårt, men hoppas att det går. Skall se till att få träffa någon form av läkare som kan hjälpa med sömnen också, för detta håller inte.

edit: Har nog faktiskt inte haft något migränanfall sedan senaste inlägget (ser att jag skrev ett mellan dessa två inlägg), och det är ju positivt.

Tillägg ;)
Permalänk
Medlem
Skrivet av GLaDER:

Jag har varvat förkylningar med ofrivilligt träningsfria semestrar sedan slutet på Oktober. Förra veckan var egentligen första veckan på två månader som jag körde ett lite hårdare pass. Dock i värsta snörusket så det var hög puls och lågt tempo

Sj?

Man behöver inte planera in några "träningspauser" - dom kommer förr eller senare ändå. Men peppar, peppar - har kört på med mitt vanliga vecko-schema länge nu...

Skrivet av Ashzala:

Året runt! Gränsen går väl vid ca -20 som det inte är speciellt ofta här. Några dagar om året.

Pannlampa, reflexväst och dubbskor kommer man långt med 🙂.

Det som sätter käppar i hjulen är tiden! Jul, diverse andra åtaganden osv. Målet är 3ggr/vecka men jag får vara nöjd om det blir två...

Finns inget dåligt väder - bara dåliga löpare! som jag brukar säga. Har heller inget problem med att springa ute året om även om det sällan blir 20 minusgrader på mina breddgrader.

Skrivet av dovienya:

Nu har jag tyvärr kraschat helt.

Vet inte om jag skrev om det senare än detta inlägg, men nu orkar jag tre aktiviteter i veckan kanske, där en av dem är till exempel att laga riktig mat; en annan att planera för att handla...
Träningen som nog är det som behövs mest för att orka framåt har fått stryka på foten helt. Mycket snabbmat, hämtmat och skräpenergi. Sover betydligt sämre nu än ovan, riktigt katastrofdåligt, vilket naturligtvis är den största drivern till att jag inte orkar.

Som ett brev på posten kommer en inflammation i kroppen med påföljande antibiotikakur och sjukskrivning. Kanske kan vara en vändning.

Steg ett är alltså att börja sova. Superdupersvårt. Helt galet svårt, men hoppas att det går. Skall se till att få träffa någon form av läkare som kan hjälpa med sömnen också, för detta håller inte.

edit: Har nog faktiskt inte haft något migränanfall sedan senaste inlägget (ser att jag skrev ett mellan dessa två inlägg), och det är ju positivt.

Låter jobbigt, du får kämpa på! Långvariga sömnproblem är inte att leka med...

Permalänk
Skrivet av Henke:

Hur går det för er annars, Swerunners? Kämpar ni på i vintermörkret/kylan?

Har själv tappat lite motivation men den brukar alltid komma tillbaka. Jag sprang halvmara och därefter 10-15km pass under hösten men sen åkte jag på en riktig förkylning som vägrade släppa (ej covid). Därefter har det varit svårt att ta sig ut. Under vintern brukar jag mestadels köra på 5 km pass som ”underhåll” innan jag kickar igång ordentligt igen under våren. Sprang ett lättare pass i veckan och det gick hyffsat men inga rekordtider. 🙂 Ska försöka ta mig ut igen några fler gånger innan julafton för då brukar det bli mycket mat och sötsaker.

Permalänk
Medlem
Skrivet av medbor:

En annan sak är också 3-4x räckvidd på samma tidsåtgång, så det kan bli mindre enformigt och går ibland lättare att kombinera med andra träningsformer. Skulle dock säga att det är lite skillnad på inköpskostnaden, så köp begagnat/billigt till att börja med för att testa

Vet inte vad jag ska skriva riktigt, men jag ångrar en sak förbannat mycket och det är att jag inte struntade i löpningen för länge, länge sedan och fokuserade på cykling istället. Det får bli i nästa liv.

Självklart är dock det här oerhört personligt, min kropp verkar klara av hårdträning på cykel men lite sämre när det gäller löpning. Cykling kan vara stentufft också, det handlar inte om ansträngningsgraden alls, vad jag syftar på nu är att det är lite skonsammare för många.

Min gissning är att en hel del som ger cykling en seriös chans aldrig någonsin skulle gå tillbaka. Sjukt roligt att göra i gruppform dessutom om man gillar höga hastigheter samt lagsamarbete.

På vintern och för att öka flexibiliteten/tillgängligheten kan man komplettera med en smarttrainer och Zwift, otroligt effektiv träning och kul. Går att göra sjukt effektiva pass på 45-60 minuter och då blir det lika hög flexibilitet som med löpning (på gränsen till högre eftersom det blir 0 väderberoende och Zwift är ca 10 ggr roligare än löpband, tro mig).

Nackdelar finns också:

- Man bör undvika att krascha
- Mer underhåll och teknik att ha koll på
- Dyrare än löpning

Personligen tycker jag dock att fördelarna överväger nackdelarna utan tvekan. Den största fördelen för just mig är att jag kan hårdträna regelbundet/kontinuerligt med cykling utan att dra på mig skador, gick inte så bra med löpning.

Permalänk
Samsung Sverige

Jag är själv en inbiten cyklist men som funderar på att börja löpa lite också, mest för att komplettera och få en mera jämn träning.

Ivarjefall, jag vill gärna spara på knäna då dom just nu är i ett ok skick. Så vad kan jag göra för att hålla dom så? Stödstrumpor? Nå värstingskor?

All hjälp uppskattas

//Pontus

Visa signatur

» Betalt samarbete och medlemmarnas länk till Samsung Sverige (företräder inte bolaget Samsung)
» Bidrar med kunskap och expertis inom Samsungs telefoner, plattor och wearables
» Behöver du hjälp? Pinga mig genom att skriva @samsung

Permalänk
Hedersmedlem

*Dags att släppa cykling vs löpning-sidospåret*

Visa signatur

Danskjävel så krattar som en skrivare...

Permalänk
Medlem

Varför sitter jag som soffpotatis och kollar denna tråd

Visa signatur

[IT-Dept]
Ryzen 1700 OC - 32 - 1070

Permalänk
Medlem
Skrivet av Samsung:

Jag är själv en inbiten cyklist men som funderar på att börja löpa lite också, mest för att komplettera och få en mera jämn träning.

Ivarjefall, jag vill gärna spara på knäna då dom just nu är i ett ok skick. Så vad kan jag göra för att hålla dom så? Stödstrumpor? Nå värstingskor?

All hjälp uppskattas

Spontant ska du skita i att köpa skor bara för att de är dyra. Du ska köpa skor som känns bra att löpa i. Man kan testa skor i butiken. Man kanske ser lite töntig ut, men det är de värt.

Tips nummer två. Kolla runt om det ordnas någon löpskolning i närheten, ger många tips och saker att tänka på när man löper.

Försök träna bålmusklerna, annars kommer du att se ut som en säck potatis efter ett pass (ihopsjunken, med böjdrygg) känner otroligt hårt på knäna.

Börja långsamt, rekomderar själv Polars träningsprogram för löpning funkar både med klocka och deras app. Inget pulsbälte krävs.

Meriter 3h 36min på Stockholm marathon skulle ha kunnat springa snabbare om jag hade litat på mig själv, men vågade inte när jag 3-4 månader av smärta efter Stockholm marathon året före

Visa signatur

Hårdvaru och mjukvaru intresserad

Permalänk
Medlem

Anmälde mig till Haag Halvmaraton, som går i mars, häromdagen vilket kommer vara min morot för att köra lite längre tröskelpass och långpass med fartinslag under vintern. Har aldrig fått till ett bra lopp på en halvmara tidigare så det är med lite skräckblandad förtjusning jag ser framemot det! Har i vilket fall som helst ett ”gratis” PB att hämta hem, men det brukar inte räcka långt om man väl bestämt sig för ett specifikt mål.

Avslutade årets loppsäsong med nytt pers på 10k i november så jag vet att formen är riktigt bra för tillfället. Nu ska den bara behållas över vintern, och förhoppningsvis förbättras!

Permalänk
Samsung Sverige
Skrivet av Wyver:

Spontant ska du skita i att köpa skor bara för att de är dyra. Du ska köpa skor som känns bra att löpa i. Man kan testa skor i butiken. Man kanske ser lite töntig ut, men det är de värt.

Tips nummer två. Kolla runt om det ordnas någon löpskolning i närheten, ger många tips och saker att tänka på när man löper.

Försök träna bålmusklerna, annars kommer du att se ut som en säck potatis efter ett pass (ihopsjunken, med böjdrygg) känner otroligt hårt på knäna.

Börja långsamt, rekomderar själv Polars träningsprogram för löpning funkar både med klocka och deras app. Inget pulsbälte krävs.

Meriter 3h 36min på Stockholm marathon skulle ha kunnat springa snabbare om jag hade litat på mig själv, men vågade inte när jag 3-4 månader av smärta efter Stockholm marathon året före

Jag får tacka för ditt utförliga svar

Löpskolning insåg jag inte var en grej, men jag förstår att det är viktigt att springa rätt

//Pontus

Visa signatur

» Betalt samarbete och medlemmarnas länk till Samsung Sverige (företräder inte bolaget Samsung)
» Bidrar med kunskap och expertis inom Samsungs telefoner, plattor och wearables
» Behöver du hjälp? Pinga mig genom att skriva @samsung