Dumt läge att uppgradera bostadsrätt?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Taiofii:

Hej,

Vi bor i dagsläget i en 2:a i Stockholm, och funderar på att uppgradera till en 3:a eller 4:a i samma område.
Har ett bundet lån på 1.18% hos Danske bank som går ut nu i september och kommer enligt nuvarande lista hamna på 2.69% (3-mån rörlig). Så ifrån det perspektivet så kommer vi ändå hamna på en högre ränta framöver.

Frågan är då, är det verkligen en bra idé att göra detta nu med tanke på räntorna? Vi tänker att nu står marknaden ganska still så det blir inte lika tuff konkurrens (budgivning) på de större bostäderna? T.ex. försöka få tag i något för 2.8m som annars skulle ha gått för 3m?

Är vi helt ute och cyklar, eller kan det ändå vara en rimlig idé att uppgradera?

Tacksam för alla tips & råd!

Några tips:

Det tar i regel betydligt längre tid att sälja nu, så om ni köper före ni säljer se till att sätta tillträdet ordentligt långt fram så ni får tid på er med försäljningen. Tänk också på att priserna har gått ner en skaplig bit så att ni har marginal att ändå kunna lägga minst 15% kontant.

MEN ska man köpa dyrare och har lite marginaler så är det guldläge nu jämfört med för 6-12 månader sen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kakann:

MEN ska man köpa dyrare och har lite marginaler så är det guldläge nu jämfört med för 6-12 månader sen.

Det är just det som är poängen - det är ingen som vet om det är "guldläge" nu eller inte. Det är billigare jämfört med för ett halvår sedan, men det kan mycket väl vara så att det kommer vara ännu billigare - och kanske ganska mycket billigare - om ytterligare ett halvår. Det är naturligtvis en gissning, men som det ekonomiska läget ser ut just nu är det än bättre gissning än att vi sett botten ännu.

DN har f.ö. en artikel idag som handlar om hur mycket BRFer:s kostnader kommer dra iväg framöver, hur mycket de kommer tvingas höja avgifterna och hur mycket det kommer påverka priserna. Om man inte har en riktigt ordentlig anledning att springa ut och köpa dyrare idag bör man nog avvakta.

Nu har TS gott om skäl att agera just nu, så det kan vara en idé att köra på ändå. Har han för avsikt att bo i åtminstone ett decennium så borde det hinna bli en god affär. Inte nödvändigtvis en så bra affär som det kunde ha blivit, men man ska ju leva också.

Permalänk
Medlem

Tack för era värdefulla åsikter!
Ja precis, tanken är inte att försöka göra bra affärer och tjäna pengar på att handla bostäder. Plus-minus 0 är tillräckligt bra för oss (vi sparar ändå överskottet av våra inkomster och går i "plus" med tiden vilket vi är nöjda med f.n.). Vi vill bara ha en bostad att bo, leva och starta en familj i. Men samtidigt försöka minska riskerna att utsätta sig för något riktigt dumt.

Inser faktiskt nu att jag håller med, med tanke på hur marknaden står still så är det bäst att sälja först. Dum risk att sitta med 2 bostäder, och blir bökigare med bankerna.

Angående BRFer:s kostnader, höjs dem så går det ut på alla bostäder inkl vår 2:a. Självklart att det blir dyrare för större bostäder, men jag tror att det är en kostnad man får ta oavsett (ser ingen familj som flyttar till en 1:a pga dyrare månadsavgift ).

Så jäkla hjälpsamma alla är här. Stort tack till var och en av er.