TV-guiden 2021/2022 - hjälp med att navigera utbudet under rean

Permalänk
Medlem

Jag har idag en LG CX 55” OLED som jag är toknöjd med, förutom att jag flyttat sedan jag införskaffade denna TV och nu är den lite liten på 4 meter avstånd från soffan.

Min fråga: om jag vill ha OLED(eller likande bildkvalitet, kanske mini led?) med 4K 120hz med VRR 75” eller större. Vad ska man satsa på då?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Naxos:

Jag har idag en LG CX 55” OLED som jag är toknöjd med, förutom att jag flyttat sedan jag införskaffade denna TV och nu är den lite liten på 4 meter avstånd från soffan.

Min fråga: om jag vill ha OLED(eller likande bildkvalitet, kanske mini led?) med 4K 120hz med VRR 75” eller större. Vad ska man satsa på då?

OLED 77(B/C)(1/2)

Permalänk
Medlem

Hittade denna på nätet, det var inte alltid bättre förr

Permalänk
Bildexpert 📺

42PF9964 har löpnummer 258 på Prisjakt: https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?pu=258

Testade 23PF9965 och 42PF9966, alltså 2003 och 2004-modellerna av LCD:n och plasman i annonsen. Det var samma produktbeteckningar "PF99xx" men 42 var alltid plasma på den tiden och LCD fanns endast i mindre storlekar.

Priserna sjönk snabbt, så redan två år senare kostade 42PF9966 "bara" 50 000 kronor.

Mitt recension från 2004 i Hemmabiotidningen. Kunde väl då kanske någon procent om detta jämfört med vad jag kan idag.

Klicka för mer information

Philips 42PF9966

Philips går onekligen sin egen väg i TV-djungel. Få tillverkare satsar så hårt på bildbearbetningsfunktioner som Philips och få lyckas lika bra. Pixel Plus och sammanlänkande Digital Natural Motion, DNM ger onekligen effekt. När de två finessen är igång och samverkar som bäst är det alldeles speciell upplevelse. Pixel plus ökar den upplevda skärpan och kontrasten medan DNM ger ett flyt och tredimensionellt djup i bilden.

Effekten gör att bilden påminner om en studioinspelning gjord med digitala videokameror. Ett oändligt skärpedjup och mjukar rörelser ger en särpräglad känsla. En del älskar detta, de flesta gillar det och andra avskyr det. Ingen är i alla fall oberörd av att det blir TV-studiointryck av spelfilmer.

Så säga vad man vill om Philips alla finesser. De fungerar i nästan alla lägen och med den finjusterade versionen, Pixel Plus 2, även när bildkvalitén inte hänger med. Detta till skillnad från en rad andra bildförbättringsfinesser hos andra tillverkare (ingen nämnd ingen glömd). Finesser som lika gärna kan försämra som förbättra bilden.

Ambilight kallas Philips nyaste påfund. Kortfattat är det belysning på baksidan som kan skifta färg efter vad som visas i bild. Blått hav ger blått ljus. Röd öken ger rött ljus, mörka grottor ger svagt ljus och så vidare. Det är ganska häftigt men ändå subtilt på samma gång. Philips är helt inne på upplevelsen och de har också gett oss möjligheten att påverka Ambilight-funktionens karaktär inklusive att stänga av den.

Fungerar bra med alla bildkällor
Den plasma vi kört här är 42PF9966 har både Pixel Plus 2 och Ambilight. Bilden är riktigt bra på både tevebild och via de externa anslutningarna. Tidigare platta TV-apparater med Pixel Plus varierade ganska ordentligt i bildkvalité och var extremt känsliga för bildkällor av sämre kvalité. Men här finns det inte mycket att klaga på. Bilden är ren, förhållandevis fri från brus och lever verkligen upp.

Även lite sämre bildkällor klarar sig igenom Pixel Plus-behandlingen utan att verka överkörda av en digital skördetröska. Med de goda inställningsmöjligheterna har Philips denna gång kommit riktigt långt. Till och med ZTV-sändningen i testlokalens analoga kabelnät var så bra den kan bli.

Skavanker finns givetvis. Vid tidigare tester av Pixel Plus-apparater har vi nämnt att för höga skärpeinställning ger bilden ett överdrivet bearbetat intryck. Samma sak här. Givetvis enkelt fixat med en sänkning skärpeinställningen. Detta hjälper faktiskt mot det av nackdelarna hos Pixel Plus som till exempel att ansikten upplevs allt för högglansiga och lite kantiga.

En annan skavank är att konturer löses upp vid snabba kamerarörelser. Påtagligast är detta vid tydliga kanter och konturer, till exempel att kameran panorerar förbi en pelare som får röda, gröna och blå konturer i eftersläpning. Ett vanligt problem hos plasmaskärmar men hos 42PF9966 är det ändå mildare än hos många äldre apparater.

Svärtan är inte fullt så djup som hos en del konkurrenter. Svart är alltså inte särskilt svart men utan att för den delen visa problem med nyansering av lågdagrar. 42PF9966 klarar att plocka fram nyanser där andra misslyckas. Pixel plus eller inte. 42PF9966 gör ett riktigt kanonjobb med bilden under alla omständigheter.

Inget DNM via DVI
Angående progressive scan har 42PF9966 en DVI-I-ingång som alltså tar både analoga och digitala signaler. Från dator klarar den 640 x 480 samt 800 x 600 pixlar. Från DVD-spelare (eller HTPC) med digital DVI eller HDMI-utgång tar den 576p och 1080i. 720p fungerar inte på denna version, utan endast på den större 50-tumsvarianten 50PF9966.

När vi matar apparaten med digital signal i 576p eller 1080i från vår Denon DVD-A11 blir bilden på många sätt som "en vanlig plasma". Pixel Plus och de andra Philips-specifika förändringarna aktiveras inte. Här är 42PF9966 faktiskt en riktigt bra plasma där detaljnivån, nyanseringen och färgkontrollen är tipptopp. Riktigt bra var den redan innan men här får man onekligen se effekten av en bra digital bild.

Men tyvärr är det inte felfritt. Först var bilden förskjuten med svarta kanter uppe och till vänster. Men det var lätt att fixa så fort vi insåg att fjärrkontrollens piltangenter används för att justera bildens position. Däremot är det irriterande att 42PF9966 tappar bildsynk under någon sekund sisådär varannan minut. Ibland kan den inte återsynka korrekt och ibland kommer bilden något utsträckt på höjden.

Detta göra att vi i skrivande stund lämnar den här funktionen som öppen fråga. Det kan vara kompatibilitetsproblem med Denon A11. Det kan vara barnsjukdomar i Philips plasma. I vilket fall är det ypperlig bild via DVI så länge det fungerar. Philips produktchef kände inte till några problemrapporter om DVI-funktionen och idiga 42PF9966-ägare med DVI-spelare har inte rapporterat om liknande problem. Så vi skyller på Denon för stunden.

Trevliga menyer
En snygg och elegant fjärrkontroll får man på köpet. Den är bra men saknar det som Hitachi och Yamaga ger, nämligen direktknappar så man slipper stega sig igenom hela listan av alla ingångar.

Det finns ett bildminne per ingångskälla kallad "personlig" samt några förinställda minnen som "naturlig", "mjuk", "fyllig" och så vidare. Här kan du ock styra nivån på och stänga av diverse digital brusfilter, dynamisk kontrast och liknande. Liksom att stänga av Pixel Plus genom att välja progressive scan eller "Movie plus" som är en föregångare till Pixel Plus med mildare effekt. Det finns inga problem att få till bilden efter önskemål.

Menysystemet är omfattande och använde Philips animerade menyer. Aningens irriterande när man pysslar mycket i menyerna men de är ganska snoffsiga. Det ser proffsig ut, särskilt när man ändrar zoomläge och bilden förändras gradvis istället för att hoppa till. Handbok och menyer finns på svenska.

Ljudet från de inbyggda högtalarna är bra om än aningens dovt. Det är bra balans mellan diskant och bas med många möjligheter att påverka ljudegenskaperna. Det finns även en ingång för att tevens ska kunna fungera som en center.

Sammanfattning Philips 42PF9966
Onekligen en fullträff från Philips där de äntligen lyckat gå hela vägen att para samman sin Pixel Plus-funktion med en digital bildpanel. Borta är den känslighet för lite sämre bildkällor som fanns på tidigare försök. Dessutom behållet apparaten sin glans även när man stänger av Philips säregna finesser. Väljer man att ha dem på är de å sin sida i sitt esse. Mycket bra bildegenskaper överlag och en luxuös framtoning hos apparaten är 42PF9966 ett blickfång i vardagsrummet man kan leva nöjd med i många år.

Fakta
Bild: 42 tum, 1024 x 1024 pixlar ALIS
Tuner: Inbyggd
Anslutningar: Antenningång, Tre scart (Två klarar RGB) en DVI-I-ingång (HDCP eller PC) med tillhörande stereo. En AV-ingång på sidan med s-video, stereoljud ut, hörlurssuttag.
Storlek (BxHxD): 1105 x 775 x 98 mm
Vikt: 42 kg
Pris: 50 000 kronor
Information: Philips, 08 - 598 522 50, www.philips.se

Plus & minus
+ Bra bild med eller utan Pixel Plus
+
- Ingen komponentvideoingång
-
Betyg
DVD-bild: 4+
TV-bild: 4
Kontrastomfång: 4
Bildjustering: 4
Användarvänlighet: 4
Anslutningar: 3
Totalintryck: 4
Totalt: 27/35

Visa mer

(1) Kul detalj att man skrev ut telefonnummer på den tiden. Var fortfarande aktuellt att ringa till växeln och prata...

(2) ...och att jag tittade på analoga kabelsändningar av ZTV som en del av testandet!

(3) Belyser också hur viktigt HD Ready faktisk var, alltså branschens samlade licens/ta sig i kragen-certifiering. HD Ready förväxlas alldeles för ofta med en upplösning som att någon är "lägre än FULL HD" men det var så mycket mer. 2004 är året innan HD Ready kom till och då kunde kunde man köpa en TV för 50 000 kronor som inte alls fungerade med 720p och alltså gav svart ruta med HDTV-sändningar.

Efter HD Ready och organisationen EICTA samla 2005 lyckades tillverkarna samla sig och branschen blev därefter mer konsekvent med vad som fungerar. Hälften av jobbet med testerna på den tiden var att testa olika signaler över olika kontakter och notera vad som inte fungerade och hur det skiljde sig åt när det väl fungerade.

Komposit, Y/C (S-video) över både egna kontakter och via scart. Scart-RGB, komponent-YPbPr som då skulle testas i 480i, 576i, 720p 40 och 60 Hz, 1080i 50 och 60 Hz och även 1080p i 50 och 60 Hz, senare även 24 Hz. Samma sak igen med DVI och samma sak med VGA när det fanns på TV:n och även RGBHV-kontakter när dessa fanns. Plus HDMI när det dök upp. Plus alla kombinationer där en VGA-kontakt kunde ta SCART-RGB eller YPbPr-komponent via adapter.

...och allt såg olika ut varje gång

Köpte kablar och adaptrar för flera tusen. Sådant som man väldigt sällan behöver tänka på idag.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Laxpudding:

42PF9964 har löpnummer 258 på Prisjakt: https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?pu=258

Testade 23PF9965 och 42PF9966, alltså 2003 och 2004-modellerna av LCD:n och plasman i annonsen. Det var samma produktbeteckningar "PF99xx" men 42 var alltid plasma på den tiden och LCD fanns endast i mindre storlekar.

Priserna sjönk snabbt, så redan två år senare kostade 42PF9966 "bara" 50 000 kronor.

Mitt recension från 2004 i Hemmabiotidningen. Kunde väl då kanske någon procent om detta jämfört med vad jag kan idag.

Klicka för mer information

Philips 42PF9966

Philips går onekligen sin egen väg i TV-djungel. Få tillverkare satsar så hårt på bildbearbetningsfunktioner som Philips och få lyckas lika bra. Pixel Plus och sammanlänkande Digital Natural Motion, DNM ger onekligen effekt. När de två finessen är igång och samverkar som bäst är det alldeles speciell upplevelse. Pixel plus ökar den upplevda skärpan och kontrasten medan DNM ger ett flyt och tredimensionellt djup i bilden.

Effekten gör att bilden påminner om en studioinspelning gjord med digitala videokameror. Ett oändligt skärpedjup och mjukar rörelser ger en särpräglad känsla. En del älskar detta, de flesta gillar det och andra avskyr det. Ingen är i alla fall oberörd av att det blir TV-studiointryck av spelfilmer.

Så säga vad man vill om Philips alla finesser. De fungerar i nästan alla lägen och med den finjusterade versionen, Pixel Plus 2, även när bildkvalitén inte hänger med. Detta till skillnad från en rad andra bildförbättringsfinesser hos andra tillverkare (ingen nämnd ingen glömd). Finesser som lika gärna kan försämra som förbättra bilden.

Ambilight kallas Philips nyaste påfund. Kortfattat är det belysning på baksidan som kan skifta färg efter vad som visas i bild. Blått hav ger blått ljus. Röd öken ger rött ljus, mörka grottor ger svagt ljus och så vidare. Det är ganska häftigt men ändå subtilt på samma gång. Philips är helt inne på upplevelsen och de har också gett oss möjligheten att påverka Ambilight-funktionens karaktär inklusive att stänga av den.

Fungerar bra med alla bildkällor
Den plasma vi kört här är 42PF9966 har både Pixel Plus 2 och Ambilight. Bilden är riktigt bra på både tevebild och via de externa anslutningarna. Tidigare platta TV-apparater med Pixel Plus varierade ganska ordentligt i bildkvalité och var extremt känsliga för bildkällor av sämre kvalité. Men här finns det inte mycket att klaga på. Bilden är ren, förhållandevis fri från brus och lever verkligen upp.

Även lite sämre bildkällor klarar sig igenom Pixel Plus-behandlingen utan att verka överkörda av en digital skördetröska. Med de goda inställningsmöjligheterna har Philips denna gång kommit riktigt långt. Till och med ZTV-sändningen i testlokalens analoga kabelnät var så bra den kan bli.

Skavanker finns givetvis. Vid tidigare tester av Pixel Plus-apparater har vi nämnt att för höga skärpeinställning ger bilden ett överdrivet bearbetat intryck. Samma sak här. Givetvis enkelt fixat med en sänkning skärpeinställningen. Detta hjälper faktiskt mot det av nackdelarna hos Pixel Plus som till exempel att ansikten upplevs allt för högglansiga och lite kantiga.

En annan skavank är att konturer löses upp vid snabba kamerarörelser. Påtagligast är detta vid tydliga kanter och konturer, till exempel att kameran panorerar förbi en pelare som får röda, gröna och blå konturer i eftersläpning. Ett vanligt problem hos plasmaskärmar men hos 42PF9966 är det ändå mildare än hos många äldre apparater.

Svärtan är inte fullt så djup som hos en del konkurrenter. Svart är alltså inte särskilt svart men utan att för den delen visa problem med nyansering av lågdagrar. 42PF9966 klarar att plocka fram nyanser där andra misslyckas. Pixel plus eller inte. 42PF9966 gör ett riktigt kanonjobb med bilden under alla omständigheter.

Inget DNM via DVI
Angående progressive scan har 42PF9966 en DVI-I-ingång som alltså tar både analoga och digitala signaler. Från dator klarar den 640 x 480 samt 800 x 600 pixlar. Från DVD-spelare (eller HTPC) med digital DVI eller HDMI-utgång tar den 576p och 1080i. 720p fungerar inte på denna version, utan endast på den större 50-tumsvarianten 50PF9966.

När vi matar apparaten med digital signal i 576p eller 1080i från vår Denon DVD-A11 blir bilden på många sätt som "en vanlig plasma". Pixel Plus och de andra Philips-specifika förändringarna aktiveras inte. Här är 42PF9966 faktiskt en riktigt bra plasma där detaljnivån, nyanseringen och färgkontrollen är tipptopp. Riktigt bra var den redan innan men här får man onekligen se effekten av en bra digital bild.

Men tyvärr är det inte felfritt. Först var bilden förskjuten med svarta kanter uppe och till vänster. Men det var lätt att fixa så fort vi insåg att fjärrkontrollens piltangenter används för att justera bildens position. Däremot är det irriterande att 42PF9966 tappar bildsynk under någon sekund sisådär varannan minut. Ibland kan den inte återsynka korrekt och ibland kommer bilden något utsträckt på höjden.

Detta göra att vi i skrivande stund lämnar den här funktionen som öppen fråga. Det kan vara kompatibilitetsproblem med Denon A11. Det kan vara barnsjukdomar i Philips plasma. I vilket fall är det ypperlig bild via DVI så länge det fungerar. Philips produktchef kände inte till några problemrapporter om DVI-funktionen och idiga 42PF9966-ägare med DVI-spelare har inte rapporterat om liknande problem. Så vi skyller på Denon för stunden.

Trevliga menyer
En snygg och elegant fjärrkontroll får man på köpet. Den är bra men saknar det som Hitachi och Yamaga ger, nämligen direktknappar så man slipper stega sig igenom hela listan av alla ingångar.

Det finns ett bildminne per ingångskälla kallad "personlig" samt några förinställda minnen som "naturlig", "mjuk", "fyllig" och så vidare. Här kan du ock styra nivån på och stänga av diverse digital brusfilter, dynamisk kontrast och liknande. Liksom att stänga av Pixel Plus genom att välja progressive scan eller "Movie plus" som är en föregångare till Pixel Plus med mildare effekt. Det finns inga problem att få till bilden efter önskemål.

Menysystemet är omfattande och använde Philips animerade menyer. Aningens irriterande när man pysslar mycket i menyerna men de är ganska snoffsiga. Det ser proffsig ut, särskilt när man ändrar zoomläge och bilden förändras gradvis istället för att hoppa till. Handbok och menyer finns på svenska.

Ljudet från de inbyggda högtalarna är bra om än aningens dovt. Det är bra balans mellan diskant och bas med många möjligheter att påverka ljudegenskaperna. Det finns även en ingång för att tevens ska kunna fungera som en center.

Sammanfattning Philips 42PF9966
Onekligen en fullträff från Philips där de äntligen lyckat gå hela vägen att para samman sin Pixel Plus-funktion med en digital bildpanel. Borta är den känslighet för lite sämre bildkällor som fanns på tidigare försök. Dessutom behållet apparaten sin glans även när man stänger av Philips säregna finesser. Väljer man att ha dem på är de å sin sida i sitt esse. Mycket bra bildegenskaper överlag och en luxuös framtoning hos apparaten är 42PF9966 ett blickfång i vardagsrummet man kan leva nöjd med i många år.

Fakta
Bild: 42 tum, 1024 x 1024 pixlar ALIS
Tuner: Inbyggd
Anslutningar: Antenningång, Tre scart (Två klarar RGB) en DVI-I-ingång (HDCP eller PC) med tillhörande stereo. En AV-ingång på sidan med s-video, stereoljud ut, hörlurssuttag.
Storlek (BxHxD): 1105 x 775 x 98 mm
Vikt: 42 kg
Pris: 50 000 kronor
Information: Philips, 08 - 598 522 50, www.philips.se

Plus & minus
+ Bra bild med eller utan Pixel Plus
+
- Ingen komponentvideoingång
-
Betyg
DVD-bild: 4+
TV-bild: 4
Kontrastomfång: 4
Bildjustering: 4
Användarvänlighet: 4
Anslutningar: 3
Totalintryck: 4
Totalt: 27/35

Visa mer

(1) Kul detalj att man skrev ut telefonnummer på den tiden. Var fortfarande aktuellt att ringa till växeln och prata...

(2) ...och att jag tittade på analoga kabelsändningar av ZTV som en del av testandet!

(3) Belyser också hur viktigt HD Ready faktisk var, alltså branschens samlade licens/ta sig i kragen-certifiering. HD Ready förväxlas alldeles för ofta med en upplösning som att någon är "lägre än FULL HD" men det var så mycket mer. 2004 är året innan HD Ready kom till och då kunde kunde man köpa en TV för 50 000 kronor som inte alls fungerade med 720p och alltså gav svart ruta med HDTV-sändningar.

Efter HD Ready och organisationen EICTA samla 2005 lyckades tillverkarna samla sig och branschen blev därefter mer konsekvent med vad som fungerar. Hälften av jobbet med testerna på den tiden var att testa olika signaler över olika kontakter och notera vad som inte fungerade och hur det skiljde sig åt när det väl fungerade.

Komposit, Y/C (S-video) över både egna kontakter och via scart. Scart-RGB, komponent-YPbPr som då skulle testas i 480i, 576i, 720p 40 och 60 Hz, 1080i 50 och 60 Hz och även 1080p i 50 och 60 Hz, senare även 24 Hz. Samma sak igen med DVI och samma sak med VGA när det fanns på TV:n och även RGBHV-kontakter när dessa fanns. Plus HDMI när det dök upp. Plus alla kombinationer där en VGA-kontakt kunde ta SCART-RGB eller YPbPr-komponent via adapter.

...och allt såg olika ut varje gång

Köpte kablar och adaptrar för flera tusen. Sådant som man väldigt sällan behöver tänka på idag.

Fina citat som:
”tredimensionellt djup i bilden”

Det var en helt annan tid helt klart

Men med upplösningen som den är så måste det ju vara avlånga pixlar?

Permalänk
Bildexpert 📺
Skrivet av medbor:

Fina citat som:
”tredimensionellt djup i bilden”

Det var en helt annan tid helt klart

Men med upplösningen som den är så måste det ju vara avlånga pixlar?

Dåtidens plasma hade ofta icke-kvadratiska pixlar. Blev alltid en skalning någonstans. ALIS-paneler uppdaterade också varannan rad i taget.

Permalänk
Medlem

Köpråd

Då min nuvarande tv gick i sönder igår så blev det lite akut för ett nytt inköp.

Mina förutsättningar är följande. Avstånd till tv är ca 5 meter från soffan.
Är rätt ljust vardagsrum med inga större möjligheter att mörklägga. Fönster i öst.

Har idag en Samsung QE65Q70R. Är väl hyfsat nöjd med den dock ser jag lite banding på den.
Tänker att när jag nu ändå måste köpa ny så vill jag passa på att gå upp till 75".
Tvn används mest till vanlig tv tittande. Inget spelande direkt. Kollar på serier filmer m.m. och då via en apple tv 4K.

Funderar på följande alternativ.

LG OLED77C14LB
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5688342

Samsung Neo QLED QE75QN85B
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=6016438

Är öppen för andra alternativ.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mheel:

Då min nuvarande tv gick i sönder igår så blev det lite akut för ett nytt inköp.

Mina förutsättningar är följande. Avstånd till tv är ca 5 meter från soffan.
Är rätt ljust vardagsrum men inga större möjligheter att mörklägga. Fönster i öst.
<Uppladdad bildlänk>
Har idag en Samsung QE65Q70R. Är väl hyfsat nöjd med den dock ser jag lite banding på den.
Tänker att när jag nu ändå måste köpa ny så vill jag passa på att gå upp till 75".
Tvn används mest till vanlig tv tittande. Inget spelande direkt. Kollar på serier filmer m.m. och då via en apple tv 4K.

Funderar på följande alternativ.

LG OLED77C14LB
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5688342

Samsung Neo QLED QE75QN85B
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=6016438

Är öppen för andra alternativ.

Hej,

Om du kan klara dig några dagar över jul så invänta mellandagsrean. Black Week priserna lär sannolikt återkomma då! 5m tittavstånd är väldigt långt, du bör med lätthet gå upp till 77", kommer absolut inte upplevas "för stort" (Konstigt uttryck när det kommer till TV generellt )

Köp en LG OLED! Du kommer gråta lite vid betalningstillfället men det är sannolikt också enda gången då du kommer tacka dig själv i många år framöver!

Permalänk
Medlem
Skrivet av edson:

Hej,

Om du kan klara dig några dagar över jul så invänta mellandagsrean. Black Week priserna lär sannolikt återkomma då! 5m tittavstånd är väldigt långt, du bör med lätthet gå upp till 77", kommer absolut inte upplevas "för stort" (Konstigt uttryck när det kommer till TV generellt )

Köp en LG OLED! Du kommer gråta lite vid betalningstillfället men det är sannolikt också enda gången då du kommer tacka dig själv i många år framöver!

Tack för svaret. Tanken är att försöka avvakta till mellandagsrean. Klarar mig några dagar. Gick från en 46" till nuvarande tv och redan efter några veckor kände jag att det hade varit bättre med en större. Så därför tänker jag gå upp till en 75" denna gången.

Permalänk
Medlem

Väggfäste

Går det att använda följande fäste till en LG OLED77C2 77"?
Sitter redan ett sådant på väggen. Hade varit skönt att slippa byta.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mheel:

Går det att använda följande fäste till en LG OLED77C2 77"?
Sitter redan ett sådant på väggen. Hade varit skönt att slippa byta.

<Uppladdad bildlänk>

TVn väger mycket mindre än 40Kg så borde gå bra, se till att det sitter fast som det ska först och fråga i tråden om väggfästen om något är konstigt:
https://www.sweclockers.com/forum/trad/1666456-samlingstrad-f...

Permalänk
Medlem
Skrivet av edson:

Hej,

Om du kan klara dig några dagar över jul så invänta mellandagsrean. Black Week priserna lär sannolikt återkomma då! 5m tittavstånd är väldigt långt, du bör med lätthet gå upp till 77", kommer absolut inte upplevas "för stort" (Konstigt uttryck när det kommer till TV generellt )

Köp en LG OLED! Du kommer gråta lite vid betalningstillfället men det är sannolikt också enda gången då du kommer tacka dig själv i många år framöver!

Nu har jag beställt en 77" OLED C2 - OLED evo 4K Smart TV - OLED77C26LD
Fick tag på en via Benify så priset landade på 22637kr.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mheel:

Nu har jag beställt en 77" OLED C2 - OLED evo 4K Smart TV - OLED77C26LD
Fick tag på en via Benify så priset landade på 22637kr.

Utsökt val samt pris, grattis! 🥳

Permalänk
Medlem

Blir en uppgradering från min något mindre om än fantastiska CX 55”. Beställde en 77” B2 precis. 🥳

Permalänk
Medlem

Är det värt att köpa denna tv idag på mellandagsrean? (LG C2 55" 4k) https://www.elgiganten.se/product/tv-ljud-smart-hem/tv-tillbe...

Jag kommer börja använda tv:en i Maj, då jag flyttar. Min fråga är det alltså smart att redan nu investera i en schyst tv?

Permalänk
Medlem
Skrivet av matte08:

Är det värt att köpa denna tv idag på mellandagsrean? (LG C2 55" 4k) https://www.elgiganten.se/product/tv-ljud-smart-hem/tv-tillbe...

Jag kommer börja använda tv:en i Maj, då jag flyttar. Min fråga är det alltså smart att redan nu investera i en schyst tv?

Priserna är (nästan alltid) lägre i maj än nu, då säljs årets modeller slut och brukar vara bra priser

Permalänk
Bildexpert 📺
Skrivet av matte08:

Är det värt att köpa denna tv idag på mellandagsrean? (LG C2 55" 4k) https://www.elgiganten.se/product/tv-ljud-smart-hem/tv-tillbe...

Jag kommer börja använda tv:en i Maj, då jag flyttar. Min fråga är det alltså smart att redan nu investera i en schyst tv?

OLED C2 är en av de bästa och allra mest beprövade TV-apparaterna på marknaden och i mellandagarna är det dessutom attraktiva priser. BF/Mellandagspriserna brukar inte återkomma annat än tillfälliga reor framöver. Kanske. De låga priserna kanske kan återkomma på samma sätt som 2021-modellerna likt C1 med flera just nu säljs till extra lågt pris. Beror helt på hur försäljningen går i förhållande till överskott i lager.

Ifall det är vad du menar med "...värt att köpa..." så ja visst.

Permalänk
Medlem
Skrivet av matte08:

Är det värt att köpa denna tv idag på mellandagsrean? (LG C2 55" 4k) https://www.elgiganten.se/product/tv-ljud-smart-hem/tv-tillbe...

Jag kommer börja använda tv:en i Maj, då jag flyttar. Min fråga är det alltså smart att redan nu investera i en schyst tv?

Rent generellt brukar det vara ett bra läge att köpa under Black Week eller mellandagsrean. Kan komma ytterligare kampanjer på ganska snarlika nivå någon eller några gånger under våren, men sällan någon större prisskillnad och inte heller garanterat. Kan också vara lätta att missa.

Ett tips är att titta på den historiska prisförändringen på föregående års LG C1. Köpte min 55" C1 för 10990 kr förra året från Webhallen under deras medlemskampanj dagen innan Black Friday (eller något liknande), men det generella Black Week-priset på den var 11990 kr.

Nackdelen med att köpa en TV som sedan bara står oanvänd flera månader är väl dock att blir svårare att returnera den om den visar sig ha panel-defekter som man inte står ut med. I annat fall ser jag inget större fel med att göra det så länge man har någonstans att ställa kartongen.

Visa signatur

Antec P280 | Corsair RM750x | ASUS ROG Crosshair VIII Dark Hero | Ryzen 9 5900X | G.Skill Trident Z RGB 3200MHz CL14 @3600MHz CL16 2x16GB | ASUS RTX 3080 TUF OC | WD SN850 1TB | Samsung 970 Pro 1TB | Samsung 860 Pro 1TB | Samsung 850 Pro 1TB | Samsung PM863a 3.84TB | Sound Blaster Z | 2x ASUS PG279Q

Permalänk
Medlem
Skrivet av matte08:

Är det värt att köpa denna tv idag på mellandagsrean? (LG C2 55" 4k) https://www.elgiganten.se/product/tv-ljud-smart-hem/tv-tillbe...

Jag kommer börja använda tv:en i Maj, då jag flyttar. Min fråga är det alltså smart att redan nu investera i en schyst tv?

Vid maj är priset antingen likadant som nu eller något lägre (1-2 tusen). Reorna och priserna är dock inte lika förutsägbara så det kanske krävs lite mer koll på hur priserna rör sig. Det är inte säkert priset är rätt när du ska köpa.

Ett halvårs väntan är ju ändå en lång bit så det är nog lika bra att avvakta. Som någon annan nämnde är möjligheten till retur bra att ha ifall TVn inte är bra nog.

Visa signatur

f0rest stan | Citera mera | 5800x – 6700 XT

Permalänk
Medlem
Skrivet av matte08:

Är det värt att köpa denna tv idag på mellandagsrean? (LG C2 55" 4k) https://www.elgiganten.se/product/tv-ljud-smart-hem/tv-tillbe...

Jag kommer börja använda tv:en i Maj, då jag flyttar. Min fråga är det alltså smart att redan nu investera i en schyst tv?

Priserna brukar nå sin ATL (all time low) under black friday och mellandagarna, så nej jag hade inte väntat om jag vore du. Bara att kolla vad föregående modeller har kostat som billigaste på prisjakt, och när det inträffade.

Enda anledning att vänta är om du t ex vill ha nästa års modell, som förväntas dyka upp någon gång i mars-maj.

Visa signatur

Samsung Odyssey G9 240Hz HDR1000 5120x1440 9900K 5,3GHz 1,335v adaptive Asus Z390-I
Asus RTX 2070 Dual EVO Advanced 8GB G.Skill Trident Z RGB B-Die 3200MHz CL16 2x16GB Samsung 970 Evo 1TB
Seasonic Focus Plus Gold 850W 2 x Dell U2715H Corsair K65 Speed SteelSeries Rival 500 Bose Companion 5
Secretlab TITAN 2020 SoftWeave Corsair H100i RGB Platinum Noctua NF-A12x25 x 4 PnP Neo G Mini GB4: 6869 CB15: 233

Permalänk

Gjorde slag i saken och klickade hem en C2 65" som kommer imorgon, är beyond excited!
Tror att det blir en lagom uppgradering från min nuvarande Andersson "Shitbox" 42".

Håller bara tummarna för att den hållit ihop efter frakten ut i den norrländska obygden!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Thunderful:

Gjorde slag i saken och klickade hem en C2 65" som kommer imorgon, är beyond excited!
Tror att det blir en lagom uppgradering från min nuvarande Andersson "Shitbox" 42".

Håller bara tummarna för att den hållit ihop efter frakten ut i den norrländska obygden!

Grattis, skaplig uppgradering! Finns risk att du går full "Office Space" på din gamla TV när du inser skillnaderna

Permalänk
Sjusovarn
Skrivet av edson:

Grattis, skaplig uppgradering! Finns risk att du går full "Office Space" på din gamla TV när du inser skillnaderna

https://media.tenor.com/i3uvgLDN1GgAAAAC/office-space.gif

Jag hade hört allt om "Du kommer aldrig kunna se på en annan tv på samma sätt längre" och tänkt att det var total BS. T'was not, varit hemma hos vänner och familj och det enda jag tänker på är "Det svarta är grått, på min tv är det svarta svart". Det påverkar inte hur jag ser på tv, men det påverkar hur jag ser på en tv

Permalänk
Skrivet av edson:

Grattis, skaplig uppgradering! Finns risk att du går full "Office Space" på din gamla TV när du inser skillnaderna

https://media.tenor.com/i3uvgLDN1GgAAAAC/office-space.gif

Ja du kommer få se helt nya filmer och serier. De du såg på din Andersson var bara påhittat billigt skit. Nu får du se så mycket bättre filmer/serier med välgjort manus 👍

Visa signatur

Laptop Asus K56CB

Permalänk
Medlem

Tänkte köpa ny TV. TV/PS5.
Osäker på vilken jag ska köpa.

Tacksam för råd. Motivera gärna varför.

Samsung QE65Q70BATXXC
https://www.netonnet.se/art/tv/56-70tum/samsung-qe65q70batxxc...
Var: 12290:- Nu: 9990:-

Samsung QE65Q80BATXXC
https://www.netonnet.se/art/tv/56-70tum/samsung-qe65q80batxxc...
Var 23990:- Nu: 11900:-

Permalänk
Medlem
Skrivet av Stavalol:

Tänkte köpa ny TV. TV/PS5.
Osäker på vilken jag ska köpa.

Tacksam för råd. Motivera gärna varför.

Samsung QE65Q70BATXXC
https://www.netonnet.se/art/tv/56-70tum/samsung-qe65q70batxxc...
Var: 12290:- Nu: 9990:-

Samsung QE65Q80BATXXC
https://www.netonnet.se/art/tv/56-70tum/samsung-qe65q80batxxc...
Var 23990:- Nu: 11900:-

Kommer du ansluta PS5 direkt till en förstärkare eller soundbar? Om du har tänkt ansluta direkt till TVn så skulle jag ha valt en annan TV. Samsung har inte stöd för flerkanalig LPCM (surround), så du måste välja Dolby Digital som ljudformat på PS5. Då krävs omkodning av ljudet från LPCM till Dolby Digital vilket resulterar i en fördröjning av ljudet. Allt ljud kommer alltså vara ur synk i alla cutscenes. Ljudet från t.ex. skott och slag från kontrollens högtalare hörs långt innan resterande högtalare.

För LPCM så har Samsung endast stöd för stereo och kan inte skicka vidare flerkanalig LPCM via eARC, trots att manualerna påstår det.

Välj ett annat märke om spel är viktigt.

Visa signatur

press nu1mlock

Permalänk
Medlem
Skrivet av Stavalol:

Tänkte köpa ny TV. TV/PS5.
Osäker på vilken jag ska köpa.

Tacksam för råd. Motivera gärna varför.

Samsung QE65Q70BATXXC
https://www.netonnet.se/art/tv/56-70tum/samsung-qe65q70batxxc...
Var: 12290:- Nu: 9990:-

Samsung QE65Q80BATXXC
https://www.netonnet.se/art/tv/56-70tum/samsung-qe65q80batxxc...
Var 23990:- Nu: 11900:-

Har du läst årets guide (2022-2023)?

Utan mer information om ljussättning och placering i rummet etc. är det svårt att svara på. När du säger "TV", menar du då linjär-TV eller mest streaming? Sport?

Visa signatur

Antec P280 | Corsair RM750x | ASUS ROG Crosshair VIII Dark Hero | Ryzen 9 5900X | G.Skill Trident Z RGB 3200MHz CL14 @3600MHz CL16 2x16GB | ASUS RTX 3080 TUF OC | WD SN850 1TB | Samsung 970 Pro 1TB | Samsung 860 Pro 1TB | Samsung 850 Pro 1TB | Samsung PM863a 3.84TB | Sound Blaster Z | 2x ASUS PG279Q

Permalänk
Medlem

Ja streaming. Tänkte faktiskt köpa en av dessa idag, så uppskattar all råd jag kan få.

Permalänk
Bildexpert 📺
Skrivet av Stavalol:

Ja streaming. Tänkte faktiskt köpa en av dessa idag, så uppskattar all råd jag kan få.

Du funderar över 2022-modeller och detta är tråden/artikeln för 2021-modeller. Där går jag igenom skillnaderna. Q80B är den bättre av de två tack vare sin FALD: https://www.sweclockers.com/artikel/35135-tv-guiden-2022-23-d...