Internetstiftelsen upplyser nätets klimatpåverkan i ny satsning

Permalänk
Medlem
Skrivet av Varg:

Nu vaknade miljöpartiet också. Vi gör redan väldigt mycket för klimatet här i Sverige, men pekpinnarna riktas mot oss av någon anledning. Klart det är bra om vi försöker göra saker bättre. Jag har fortfarande svårt att se hur vi förändrar situationen i Kina genom att vi får betala massa miljöskatter.

Nja det handlar ju mer om att vara en nyttig idiot och betala mer skatt till ''påstådd'' pengatvätt.

Argumenterar man ur en miljöpartists världssyn så blir det bästa motargument ''men kina då'', man har ju då redan kapitulerat

De lite av fiskstim syndromet som svenskar anklagas för.

Låt oss bryta ner argumentet, ''vi behöver miljöskatter för att styra marknaden i rätt riktning'' ok, minskar det behovet av sakerna vi brukar, speciellt när marknaden följer just behovet? (retorisk fråga jag vet)

Nu har man ju försvårat övergången till andra medel med en större kost för drift, vore inte skattelättnader för alternativen mer produktivt då omställningen blir lättare?

Blir det inte detta lite av en logisk konflikt, speciellt när du har nu en stat med incentiv att beskatta mer utan att pengarna investeras i omställning dessutom?

Jo detta min vän är vad en nyttig idiot försvarar.

Det här tramset börjar bli lite för gammalt, kan folk sluta böja för ideologisk gaslighting och resonera som normalt fungerande individer?

Jag menar om inte böndernas revolt runtom europa var ett varning i flyglarms nivå för folk så är det kanske dags att sluta knarka copium.

Folk älskar att klaga över ''öh dessa klimatpolitiker är hycklare och helt dumma i huvudet'' nej du är dum i huvudet om det är ditt huvudsakliga argument.

Permalänk
Medlem
Skrivet av hellmix:

Det som röstade igenom är att till 2033 ska alla hus vara minst D-klassade och till 2050 ska de vara A-klassade.

Att få upp till D är inget svårigheter de är bara att byta ut alt lägga till ett extra lager isolering i huset och att byta till fönster. för kravet D är 91-122kWh/m2.

Eftersom energiklassen går efter hur mycket el det går till uppvärmningen så de spelar ingen roll om du sätter upp solpaneler etc för man går efter kWh som krävs för att hålla huset varmt.

Men att uppgradera E till A är en annan historia när du ska ha under 45kWh/m2, att uppnå det krävs stora ingrepp i hela fastigheten för att få bort alla köldbryggor i huset, extra tjocka väggar nästan att bygga ett hus i ett hus, värmeväxlare för in och ut luften etc..

Men hur kan våra 120 kvadrat med 7000kwh från 2005 bara få E då? Jag kan inte räkna hem någon investering alls som jag ser det. Man brukar räkna med 5000kwh i hushållsel? Så 2000kwh för värme och jag ska då byta ut elraddarna i garaget mot vattenburna så kan nog få ner det några hundra till. Men att sätta FTX eller byta fungerade 2-3 glasfönster går ju inte ihop sig under min livstid iaf. Jag tror snubben som gjorde ED inte gjorde helt rätt.

Men det är klart att jag kan sänka värmen och hugga lite mer träd och elda med, då får jag ner elförbrukningen lite till.

Tycker ED är trubbig. Man hade ju kunnat tänka sig att man även tittat på t ex byggmaterial, trä borde vara bättre än betong mm.

Permalänk
Medlem
Skrivet av frozenbag:

Kraven kommer vara orimliga eftersom de inte vill att folk ska bo i villor. Alla ska helst tryckas in i skolådor i betongdjunglarna.

Ja, jag ser framför mig en bild ur The Matrix ungefär.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Trihxeem:

Antar att det är eluppvärmt - det i sig är ju iofs groteskt. Hur kan folk tycka är det OK att hus förbrukar så mycket?
Fjärrvärme borde vara ett krav och kan man inte få det på platsen så kan man helt enkelt inte bo där, iaf inte utan saftiga pålägg på elpriset.
Skatt ökar ju i förhållande till vad man tjänar - priset man får betala per kWh borde öka i förhållande till hur mycket man konsumerar.
Den konsumtionen driver ju upp priset på el för alla andra.

OnT: Bra att det åskådliggörs men jag tror inte det får så många att minska sin miljöpåverkan - folk är inte beredda att göra uppoffringar för miljön.

Fjärrvärme? så du menar att flera miljoner med individer i Sverige ska flytta in till storstäderna? är du villig att dela upp din bostad så tre familjer till kan bo där då? för är mer eller mindre det som krävs. eller du kanske inte häller vill göra uppoffringar för miljön?

Visa signatur

here we go!

Permalänk
Medlem
Citat:

Streaming är följt av att kolla på Tiktok

Bara jag som inte förstår varför man håller isär dessa två? Strömmad video som strömmad video, oavsett om det är tiktok, youtube eller netflix?

Permalänk

Angående digitalisering, dess klimatpåverkan och energieffektivisering kan Wikipedias artikel om Jevons paradox utgöra intressant läsning för de som intresserar sig för ekonomisk teori.

Permalänk
Skrivet av Yoshman:

Är främst peak-effektanvändning som är problematisk. Men det får man på allt fler platser betala en ganska stor premie på, där jag bor handlar det om 62 kr/kW under sommarhalvåret och 123 kr/kW under vinterhalvåret (effekten är högsta genomsnittseffekt under 1 timme under månaden). Alla "storförbrukare", i detta fall de som har huvudsäkring på minst 63 A, har en effektpremie i hela landet.

Ovanpå det är ju årsavgiften baserad på storlek på huvudsäkringarna (en villa har typiskt 25A, 20A eller 16A huvudsäkring). Och man betalar väldigt mycket skatt per förbrukad kWh, så det är nog redan hanterat...

Systemet med effekttariffer ska senast den 1:a januari 2027 vara infört av alla elnätsbolag enligt Energimarknadsinspektionen. Man kan dock tycka att den nya avgiften borde ersätta den som tas ut för storleken på huvudsäkringen då båda avgifterna avser ens belastning av elnätet. De flesta elnätsbolag verkar dock sänka den fasta avgiften för huvudsäkringarna i samband med att effekttariffer införs. Upplägget ger slutkunden större incitament att minska sina effekttoppar och därmed skapas även incitament för att minska den totala belastningen av elnätet vilket är positivt!

Permalänk
Skrivet av SkynetBuilder:

Tänker man borde använda hårdvaran för distributed computing för att både värma & forska. Man kan inte övertyga alla till att bli klimatneutrala så att techa snabbt som fan är alternativet

En värmepump må ge 300% värme, men 0 FLOPS

Värmepumpar genererar oftast värme med hjälp av kompressorteknik men rena värmeelement som används i exempelvis spisar, vattenkokare och för den delen elradiatorer borde kunna omkonstrueras på något smart sätt så att energin gör mer nytta än att bara konverteras till värme rakt av.

Permalänk
Skrivet av Goedendag:

Jag försöker dra mitt strå till stacken genom att blockera onödig reklam, tracking-script och javascript på nätet som annars skulle använda extra server-resurser, bandbredd och klient-processorkraft .

Jag har blockerat automatisk uppspelning av videoklipp vilket har gjort många webbsidor mycket lugnare och behagligare. Skulle min webbläsare genom denna blockering kunna förstå att det inte längre finns någon vits med att ladda ner videoklippen i bakgrunden skulle min resursanvändning kunna minska med en inte så obetydlig andel. Hade detta gjorts som standard av alla webbläsare skulle resursanvändningen kunna minska avsevärt.

Permalänk
Skrivet av Trihxeem:

Ooooo det låter ju bra, go go go EU!

Det låter förvisso väldigt bra vid en första anblick men djävulen sitter som bekant alltid i detaljerna.

Vårt hus är äldre fast har tilläggsisolering, energieffektiva treglasfönster och värms upp med hjälp av en modern bergvärmepump. Trots dessa ganska kostsamma åtgärder hamnar vårt hus bara i energiklass D. Hur vårt, och miljontals liknande hus ska kunna ta sig till energiklass A är för mig helt oförståeligt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Baxtex:

Men hur kan våra 120 kvadrat med 7000kwh från 2005 bara få E då? Jag kan inte räkna hem någon investering alls som jag ser det. Man brukar räkna med 5000kwh i hushållsel? Så 2000kwh för värme och jag ska då byta ut elraddarna i garaget mot vattenburna så kan nog få ner det några hundra till. Men att sätta FTX eller byta fungerade 2-3 glasfönster går ju inte ihop sig under min livstid iaf. Jag tror snubben som gjorde ED inte gjorde helt rätt.

Men det är klart att jag kan sänka värmen och hugga lite mer träd och elda med, då får jag ner elförbrukningen lite till.

Tycker ED är trubbig. Man hade ju kunnat tänka sig att man även tittat på t ex byggmaterial, trä borde vara bättre än betong mm.

Reglerna för hur man energiklassificerade hus ändrades 2006 så för att ändra det nu behövs du anlita en certifierad energiexpert. Börja där och maila runt lite så får du mer klart vad som räknas och kanske du inte behöver göra något på villan för att få ner ED.

Visa signatur

AMD Ryzen 3900X, Gigabyte X570 AORUS ELITE,
G.Skill Flare X 32GB 3200MHz, FOCUS GX 850W, SSD 125 och 500GB, HDD 2tb, Gainward GeForce RTX 4090 Phantom
Laptops:MSI GT73VR 6RE Titan

Permalänk
Medlem
Skrivet av pv2b:

Vi kan göra precis lika mycket per capita i Sverige som i Kina.

Jag tycker att landmassan borde spela någon roll i ekvationen också. Vi borde inte straffas för att vi förökat oss mindre på den yta vi har. Snarare tvärt om!

Klicka för mer information
Skrivet av Lessismore:

Nämen den här artikel eller snarare IIS undersökning är ju märklig, eller snarare meningslös. Vadå 1440kwh? Vad jämför man emot? Går det åt 1440kwh att bryta en bitcoin? Hur långt är ett snöre.
Sen bara en massa åsikter från privatpersoner.

Att bitcoin är den största miljöboven är det ingen tvekan om och vad är samhällsnyttan i det? Jag känner ingen som har bitcoin och aldrig hört någon jag känner som handlat med bitcoin.

Visa mer

De som förespråkar bitcoin pratar om samhällsnyttan i framtiden av chansen till mer decentraliserad makt och därmed större frihet för individen.

Klicka för mer information
Skrivet av Mr Mr:

Någon måste ta ansvar och gå före.
Antingen så gör vi det, som vi till viss del gjorde för längesen. Eller så tittar vi bara på och skyller på att någon annan gör ännu mindre, medans isarna smälter, extrem torka byts av med översvämningar, djur och växter dör ut och krig skapas i brist på vatten och mat…
Det senaste jag läste igår är att golfströmmen med stor sannolikhet försvinner inom 100 år och att vi kommer få det 20 grader kallare i Sverige. Det vore döden för allt vårt jordbruk och all vår natur som vi ser den idag. En ganska stor anledning för att vi i Sverige ska göra mer.

Visa mer

Borde vi inte bygga kolkraftverk då för att öka på växthuseffekten!?

Skrivet av Trihxeem:

Tullarna? Är ingen 08!

Då får de väl bygga ut fjärrvärmen till rimliga gränser men folk som väljer att bo off får betala för det. Är ingen rättighet att kunna bosätta sig off och låta alla andra betala för dina ökade behov.

Ingen väljer att födas och ingen rår för var de föds och växer upp. Man ska inte icke-organiskt tvinga folk att urbaniseras och förlora närheten till familj, släkt och vänner. Att inte splittra människor får kosta! Skolådeliv bör inte främjas då det gör människan olycklig. Anser jag.

Skrivet av Varg:

Miljöskatterna har haft absolut noll verkan i Sverige. Folk som kör bil fortsatte att köra bil trots högre priser på drivmedel. Kärnkraftsverken stängdes ner så vi har energibrist i hela södra landet. Kemikalieskatten har ändrat vad för något? Folk köper mer elektronik än någonsin. När man införde plastpåseskatten hade vi påsar gjorda av sockerbetor. Sedan importerades billigare påsar av miljöfarlig plast från Kina. Fantastiskt. Det enda miljöpartiet har lyckats med hittills är att totalt sabba ekonomin för vanligt folk.

Hör, hör!

Skrivet av Dreijer:

Herregud.

Satan.

Skrivet av tintinj:

Medborgare i alla länder som är mindre utsläppare än Ryssland, USA, Kina och Indien kanske skulle tänka lika snett som många i Sverige som tycker att "vårt lilla land ju inte gör nån skillnad så varför ska vi behöva vara med och bidra?" Antar att det är just de här som ser medmänsklighet som ett fult ord, skatter som något dåligt och Trump som en gud i orange änglahår.

Haha, man börjar fundera på vad folk börjat äta för dåligt när så många tänker till nästippen och inte bryr sig om något längre bort. Och om man inte förstår det dumma med det egoistiska sättet att tänka så kan man ta ett steg tillbaka till verkligheten för ingen annan är er mamma och ska behöva förklara för er hur verkligheten fungerar.

När någon visar tecken på TDS så kan man förutsätta att personen inte anser att handlingar och framför allt resultat trumfar yta och propaganda.

Klicka för mer information
Skrivet av genomelak:

Angående digitalisering, dess klimatpåverkan och energieffektivisering kan Wikipedias artikel om Jevons paradox utgöra intressant läsning för de som intresserar sig för ekonomisk teori.

Skrivet av genomelak:

Systemet med effekttariffer ska senast den 1:a januari 2027 vara infört av alla elnätsbolag enligt Energimarknadsinspektionen. Man kan dock tycka att den nya avgiften borde ersätta den som tas ut för storleken på huvudsäkringen då båda avgifterna avser ens belastning av elnätet. De flesta elnätsbolag verkar dock sänka den fasta avgiften för huvudsäkringarna i samband med att effekttariffer införs. Upplägget ger slutkunden större incitament att minska sina effekttoppar och därmed skapas även incitament för att minska den totala belastningen av elnätet vilket är positivt!

Skrivet av genomelak:

Värmepumpar genererar oftast värme med hjälp av kompressorteknik men rena värmeelement som används i exempelvis spisar, vattenkokare och för den delen elradiatorer borde kunna omkonstrueras på något smart sätt så att energin gör mer nytta än att bara konverteras till värme rakt av.

Skrivet av genomelak:

Jag har blockerat automatisk uppspelning av videoklipp vilket har gjort många webbsidor mycket lugnare och behagligare. Skulle min webbläsare genom denna blockering kunna förstå att det inte längre finns någon vits med att ladda ner videoklippen i bakgrunden skulle min resursanvändning kunna minska med en inte så obetydlig andel. Hade detta gjorts som standard av alla webbläsare skulle resursanvändningen kunna minska avsevärt.

Skrivet av genomelak:

Det låter förvisso väldigt bra vid en första anblick men djävulen sitter som bekant alltid i detaljerna.

Vårt hus är äldre fast har tilläggsisolering, energieffektiva treglasfönster och värms upp med hjälp av en modern bergvärmepump. Trots dessa ganska kostsamma åtgärder hamnar vårt hus bara i energiklass D. Hur vårt, och miljontals liknande hus ska kunna ta sig till energiklass A är för mig helt oförståeligt.

Visa mer

OT: Använd helst Citera flera-funktionen om du har flera citat att kommentera

Permalänk
Medlem
Skrivet av hellmix:

Reglerna för hur man energiklassificerade hus ändrades 2006 så för att ändra det nu behövs du anlita en certifierad energiexpert. Börja där och maila runt lite så får du mer klart vad som räknas och kanske du inte behöver göra något på villan för att få ner ED.

Den gjordes 2022.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Baxtex:

Den gjordes 2022.

Det ända energiklassen gjord är att byta namn 2014 och 2019 från energiprestanda till primärenergital.

Visa signatur

AMD Ryzen 3900X, Gigabyte X570 AORUS ELITE,
G.Skill Flare X 32GB 3200MHz, FOCUS GX 850W, SSD 125 och 500GB, HDD 2tb, Gainward GeForce RTX 4090 Phantom
Laptops:MSI GT73VR 6RE Titan

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Jojkenstein:

Jag tycker att landmassan borde spela någon roll i ekvationen också. Vi borde inte straffas för att vi förökat oss mindre på den yta vi har. Snarare tvärt om!

Det här är ett väldigt konstigt resonemang som inte går att förstå. Det är ingen som straffas genom att mäta "per capita".

Dessutom, vad skulle det betyda för länder som Ryssland som har en enorm landmassa men väldigt låg befolkning i förhållande till den?

Skrivet av Jojkenstein:

OT: Använd helst Citera flera-funktionen om du har flera citat att kommentera

Använd helst inte Citera Flera på det sättet du använder, det gör det onödigt krångligt att svara på just det du skrev till mig.

Permalänk
Medlem
Skrivet av pv2b:

Det här är ett väldigt konstigt resonemang som inte går att förstå. Det är ingen som straffas genom att mäta "per capita".

Dessutom, vad skulle det betyda för länder som Ryssland som har en enorm landmassa men väldigt låg befolkning i förhållande till den?

Använd helst inte Citera Flera på det sättet du använder, det gör det onödigt krångligt att svara på just det du skrev till mig.

Nej, jag förstår ingenting. Kina släpper ut mest. USA släpper ut mest per capita. Indiens befolkning kommer passera Kinas. Om vi räknar från när vi började spy ut CO2 med en komplicerad integral som innehåller mängd CO2, befolkningsmängd, gränsdragningar (och länder som byter namn), krig, räkna bort oskyldiga vulkanutbrott, allt i förändring (vilket ger poängen med att använda integralberäkning) osv osv i en KLIMATMODELL - för modeller kan vi ju lita på - de kan ju aldrig slå fel - så kanske vi kan komma fram till ett rättvis poängställning för 2024, och sedan såklart med möjligheten att extrapolera framåt för att se vilka länder som ligger efter och bör visa framfötterna först!?

Vadå, tror du jag har en modell där jag kan se att just du kommer svara och att du kommer tycka att det kommer var onödigt krångligt att svara på mitt inlägg? Om jag hade det, tror du jag skulle lita på vad modellen spottade ur sig?

Permalänk
Skrivet av tintinj:

Ja för man kan ju inte göra två saker samtidigt, eller hur? Man behöver ju inte vara korkad bara för att man tycker att andra kunde göra mer än en själv kan. Om vi vägrar ändra oss så ska ingen annan behöva det heller, vi har mer än ett helt århundrade spytt ut avgaser när ditt exempel Kina inte varit den största bidragande faktorn på långa vägar. Men visst, lev under din sten och titta bara ut när du vill klaga över att vi i Sverige behöver ändra våra levnadsvanor.

Att dömma av ditt påhopp var det visst en öm tå att försöka nyansera debatten. Det blir ju lätt så när dogmatiker ombeds tänka i nyanser.

Jag tolkar dig som att du håller med om det kloka i att inte sila mygg och svälja kameler, och att vi framförallt bör lägga energin där det gör mest nytta dvs genom att bearbeta Kina.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Olof_von_Knorring:

Att dömma av ditt påhopp var det visst en öm tå att försöka nyansera debatten. Det blir ju lätt så när dogmatiker ombeds tänka i nyanser.

Jag tolkar dig som att du håller med om det kloka i att inte sila mygg och svälja kameler, och att vi framförallt bör lägga energin där det gör mest nytta dvs genom att bearbeta Kina.

Då tolkar du mig fel. Vi borde kunna göra fler än en sak, men det kanske är för mycket begärt från den hjärnslöa delen av befolkningen som anser att man bara kan göra EN sak och det är att skylla allt på de som just NU står för den största utsläppsmängden, och som tycker att vi i Sverige ska slippa vara med på den gröna omställningen för att vi just nu är en utsläpps-piss i havet.

Jag vet vilka som är emot allt vad klimaträddningsåtgärder heter, som vill ha så billig bensin och diesel som möjligt och att de ska kunna köra för alltid med det bränslet. De som lyssnar på sådana som minskar ner problemen som vi skapat och som vi står inför just nu. Jag är långt ifrån en miljömupp men inte fan är jag så trög att jag inte förstår vad som håller på att hända. Forskning är vad folk ska lyssna på och inte bloggare, youtubare och swishjournalister. När någon vill att man ska sända dem pengar för att "mainstream-media är dumma mot mig" så borde alla förstå att de inte kommer med fakta baserad på verkligheten.