Permalänk
Medlem

Alienware chassi, mini-recension, del 1

Oj, hur börjar man ett sånt här inlägg? Med en förklaring och en undanflykt tror jag:

Det är är en recension på en äkta Alienware datorlåda. Notera ordföljden. Det här är inte en "låda från Alienware". De säljer nämligen inte sina lådor separat, utan det här är en Alienware låda från ett reservdelslager (mer om det senare). Det förekommer ett antal plagiat på den här lådan, men de är lätta att skilja ut.

Och nu till undanflykten. Jag vet att vissa personer på det här forumet anser att lådor som dessa är "fjortischassin" och "asfula". Jag anser också att chassin som Samurai från Raidmax, eller Vento från Asus är hiskeligt fula (Vento finns dock i svart, vilket är mera intressant).

Men jag hävdar att Alienware inte tillhör denna kategori av lådor. Alienware är inte gjord för spelgalna fjortisar. De skulle aldrig ha råd, eftersom Alienware är datorvärldens Ferrari eller Lamborghini. Alienware befinner sig på en nivå över alla andra, och var dessutom först med att designa sina lådor, och som egenskap av designstudent (vilket eventuellt ger mig lite cred) så skulle jag vilja påstå att Alienware har fått till en absolut rätt formgivning, medan samtliga andra lådor gjort totala stolpskott.

Att kalla denna låda för "färdigmoddad" är också fel eftersom den inte är "moddad" utan designad.

Historien om hur jag fick tag på lådan kan eventuellt vara intressant. Efter att ha letat kors och tvärs efter någonstans att köpa en Alienware låda, så sökte jag på Ebay, och hittade såklart lådor direkt. Bland annat fanns ett företag som sa sig sälja lådor från Alienwares egna reservdelslager. Dessa lådor verkade i princip oanvända och säljaren verkade trovärdig. Jag försökte slå till, men stötte på patrull: Säljaren skeppar inte utanför amerika. Man fick inte ens bjuda på lådan om man inte var amerikan. Det var dags att be en amerikank kompis om en stor tjänst. Efter ett par veckors bjudande lyckades jag vinna en låda för ett relativt lågt pris (1500kr med frakten till min kompis). Lådan dök upp hos honom och först då började vi kolla vad det kan tänkas att kosta att skicka den till sverige. Döm om min förvåning när paketet visade sig väga 20kg och kosta 3000kr att skeppa till sverige. Det var bara att bita ihop och tömma plånboken. Det var ju ändå Alienware tänkte jag. Men när lådan kom skulle allt visa sig inte vara så rosigt som jag trodde.

Om vi går tillbaka till själva märket Alienware, så var de inte bara de första att riktigt, riktigt designa sina lådor, utan också bland de första att vända sig till gamers (Falcon NW var dock först). De var också bland de första att tillverka riktigt dyra datorer, även om det idag finns lyxigare märken att tillgå. Alienware har precis etablerat sig så smått i Europa efter att endast ha funnits i Amerika i många år.

Lådan anlädde välpacketerad och en första inspektion visade en Alienware logga, så hittils såg allting bra ut. Det finns inte så mycket mer att säga här eftersom packeteringen troligtvis är gjord av företaget som sålde lådan och inte Alienware själva.

Väl uppackad så såg lådan precis lika bra ut i verkligheten som på bild och den är stor! Här märks direkt skillnaden mellan formgivning på billigare lådor och denna. Billigare lådor blandar ofta mjuk kurvatur med hårda linjer och former som skriker efter uppmärksamhet, medan samtliga linjer i Alienware lådan har mjuka, men ändå fartfyllda linjer, som alla bidrar till ett enhetligt helhetsintryck. Lackeringen är också väldigt bra, i en sorts silvermetallic som har ett inbyggt "djup", ungefär som billack.

Denna låda är betecknad revision 1.5, och på baksidan syns det första beviset på detta. Istället för två små 80mm fläktar sitter här en stor 120mm fläkt.

Så var det då dags att öppna lådan, och detta visade sig inte vara det enklaste. Alienwares eftersträvan att få en så stilren utsida som möjligt har gjort att form har fått gå före funktion. Till exempel så finns det varken power eller reset knapp på utsidan. Dock så är det lite kul att det krävs nyckel för att komma in i lådan. Jag misstänker att det är så att kunden kan skydda sin investering, men vem tar med sig en Alienware låda på ett LAN, till exempel?

Mekanismen att öppna både framdörren och sidodörren är lika, men här dök den första varningsflaggan på att allt inte stod rätt till med Alienware som lyxigt märke. För att öppna dörrarna trycker man innåt, och sedan är det tänkt att de skall glida upp själva. Men det gör de inte. Inte heller ett hårt tryck öppnar dem. Man får ge dem en lätt smäll för att de skall hoppa upp och öppna sig. När man väl fått upp dem och tittar bakom hur låsningsmekanismen egentligen fungerar så är dessa i plast. Fast å andra sidan kanske det inte behövs mer eftersom dörrarna ändå är så svåra att få upp, men har man en kniv till hands så är det nog inte så svårt att få upp en låst Alienware dator.

Att kalla sidodörren för dörr är också kanske lite i överkant. Det är en lucka med ett halvt gångjärn. Den svänger upp så att gälarna där fram sjunker in i chassit, sedan får man haka loss den och lirka ur den och gälarna som följer med. Samma procedur fast omvänd krävs för att stänga, och det är inte helt enkelt och tar faktiskt en hel del tid om man vill vara rädd om prylarna.

Öppnar man sedan lådan kommer varningsflagga nummer två, vilken var en rejäl överraskning för mig. På insidan av luckan, i låsningsmekanismen, står klart och tydligt "Chieftec". Tittar man sedan på layouten på innehållet i lådan och jämför med vad som finns på Chieftecs webbsida står det hela klart, det är en Chieftec låda. Alienware köper alltså OEM lådor av Chieftec, för det råder ingen tvekan om att det här är en äkta Alienware låda. Alla fläktar och dessutom nätaggregatet har däremot Alienware märken på sig.

Det här drog för mig ner den upplevda status som Alienware hade. Chieftec är inte direkt något "top of the line" märke, vilket Alienware utgör sig för att vara.

Undersöker man sedan hur det hela har gått till rent praktiskt så ser man att Chieftec lådan i princip är komplett, förutom fronten. Vad vi har här är alltså ett vanligt datorchassi i plåt, täckt med en "extra" låda av plast. Här har ni svaret på varför Alienware lådan är så enormt stor och väger så mycket. Man måste även undra hur värmegenskaperna i lådan egentligen är.

Detta betyder att man får med de monteringsdetaljer som Chieftec använder, som faktiskt inte är så pjåkiga. Det finns gott om hårddiskplatser, där man skruvar dit en plastskena på varje hårddisk och bara skjuter rätt in i lådan. Detta betyder dock att det är väldigt lite utrymme för kablage, så kör man S-ATA så får man nog köpa vinklade sladdar. Det finns utrymmen för fyra fläktar runt hårddiskracket, men eftersom Alienwares skal sitter i vägen så blir det svårt att montera mer än två, och även dessa får man montera på ett icke-standard sätt. Detta var också en nyhet i revision 1.5 (de äldre Alienware lådorna måste alltså ha använt en äldre Chieftec låda).

DVD platserna är ännu enklare än hårddiskplatserna. Man bara skruvar dit några speciella skruvar på sin DVD-spelare och skjuter in den på platsen tills ett plåtlås klickar till vilket signalerar att den sitter. Själva skruvarna sitter monterade på en skena bredvid platserna, vilket är mycket smart eftersom man slipper ha dem i en separat påse någonstans.

De interna kortplatserna erbjuder inget speciellt, och moderkortet monteras på ordentliga fästen av metall.

I bilden till vänster syns även de avlånga fötter av plast som chassit står på, och som går att vinkla utåt om man vill.

Tittar man sedan på utsidan av chassit igen så är en tydlig detalj själva Alienware märket på framsidan. Det är en mycket enkel, svart bit gjuten plast med hål i. Plockar man bort den så finns bakom en färdig kontakt för lysdiod (med sladd som mynnar ut innuti chassit). Alienware monterar själva en fläkt med matchande lysdioder innanför gälarna på framsidan för lite extra betalning på deras webbsida.

Skall man ge någon ytterligare kritik så finns det faktisk varken Firewire eller ljud/mikrofonuttag på framsidan. Endast fyra stycken USB portar. Dessutom så så sitter det endast ett plåtnät innanför gälarna och inte något riktigt dammfilter. Eventuellt är detta dock på grund av att tilltänkta lysdioder på insidan skall synas bättre. Form före funktion, som sagt.

Slutsats
Att Alienware chassit egentligen är ett Chieftec i förklädnad visade sig inte vara så hemskt dåligt, eftersom lösningarna som Chieftec hade var hyfsat smarta. Det är ändå ett minus eftersom Alienware utger sig för att vara "top of the line" och borde då egentligen ha byggt på ett Lian Li chassi eller liknande.

Sämre var att Alienwares strävan efter en snygg formgivning har fått funktionen att lida, där det som verkligen kommer att gå en på nerverna troligtvis kommer att vara avsaknaden av power knapp på utsidan av chassit (och om kunden då eventuellt kommer att ha dörren på framsidan öppen hela tiden så är ju ändå formuttrycket förstört).

Vad det här chassit i slutändan har, är ett ett helt unikt utseende och ger ägaren en liten statusskjuts på grund av dess märke.

Eftersom recensionen formellt är över nu så kan jag gå vidare till att dokumentera egenheter med just min låda. Som tidigare nämnts kommer den från ett reservdelslager, och det visade sig att det här är en så kallad RTM låda ("Return To Manufacturer"). Trots att det finns en QC ("Quality Control") stämpel i den så fanns det alltså ett fel på den, och i det här fallet så var en utav nitarna i hållarna till 5.25" platserna trasig, och det felet är inte åtgärdat på min låda. En tång och skruv + mutter skulle lösa detta snabbt dock. Värre är att lådan tydligen har stått i Alienwares verkstad i nästan ett år och det syns! Lådan har slitage märken på ovansidan om man tittar närmare och på undersidan har ena foten fått sig en smäll så att plåten blivit intryckt (foten är inte trasig, men själva lådan står lite ostadigt om man petar på den). Passformen mellan de olika delarna av lådan tycker jag inte heller bildar perfekt raka linjer, men jag vet inte om detta endast är på min låda eller ej. Företaget som säljer de här lådorna på Ebay har säkert fått klagomål på detta, eftersom numera står det en hel hög "disclaimers" på deras auktioner som inte fanns där förut.

Erbjudande!
Erm... ptja. Trots att jag inte är helt nöjd med lådan så är jag fortfarande väldigt intresserad av Alienware, och jag tycker fortfarande att de har klart de snyggaste lådorna på marknaden (och jag är 27, så alla "fjortis" anklagelser kan ni skippa, tack).

Så det jag nu skulle vilja göra är att köpa en färdig, komplett Alienware PC från Alienware själva för att jämföra med min låda.

Efter att ha spenderat 4500kr på att få hit denna låda så är detta dock inget jag har råd med för tillfället. Men, om det finns någon som är lika tokig som jag, och vill köpa den här lådan av mig, så hör av er (PM) så lovar jag att jag skall köpa en komplett Alienware PC och lägga upp en recension på den också!

Om det inte är någon som köper denna låda så får jag väl försöka bygga något av den och fortsätta att recensera ljud- och värmeegenskaper på lådan.

Notera dock att om ni försöker köpa en sån här låda själva på Ebay så har det för det första inte funnits någon silverfärgad låda på flera veckor, och revision 1.5 har inte funnits på flera månader, så jag fick nog den sista de hade över. Vidare så måste ni, som sagt, ha en kompis ni verkligen litar på i amerika och få denne att posta lådan till er.

Nåja, hoppas ni hade kul att läsa detta (hemskt) långa inlägg, så nu kan ni sätta igång att såga den och kalla den för fjortislåda hur mycket ni vill!

Permalänk

bra inlägg.. dock så tycker jag lådan ser klumpig ut men roligt det där med 2 pins uttaget..

Visa signatur

I am Extrazz.

Permalänk

3000 pix??? Vad har du för specifikationer på nätagget?

Permalänk
Medlem

Skönt med någon som kan uttrycka sig ordentligt, men jag måste säga att jag blev nästan ledsen å dina vägnar för att ha lagt ut så mycket pengar på en sådan produkt.

Snygg? Jovisst, smaken är som baken, men värd pengarna? Av informationen given i tråden blir det ett blankt NEJ.

Man kan få så mycket bättre kvalitet för halva summan. Sen att det inte finns någon liknande låda rent designmässigt må så vara, men att hitta en annan låda med helt annan design som ändå är snygg är långt ifrån omöjligt, särskillt med din enorma budget

Jag vet inte om du är så besviken över själva lådan så jag ska inte säga att jag lider med dig, men om jag var du skulle jag vara oerhört ledsen över alla pengar som "slösats".

Permalänk

Hehe för 3k skulle jag kunna få ett Lian med ett bra nätagg i Vi lider med dig.

Permalänk
Medlem

Intressant läsning. Jag tillhör kategorin som tycker Alienware-chassina är snygga.

För övrigt kan man vara fjortis vid 27 års ålder. Det har inget med åldern att göra. Att vara fjortis är en livsstil.

Permalänk
Medlem

sinnes vad dyrt för ett chassi heeh men om man är rik och vill visa det så jag tycker det är snyggt men då käper jag helle lian li

Permalänk
Medlem

4500kr??!! :S

Sedan ska jag säga att fläkthålen i fronten inte är menade att användas i just såna chieftec-chassin (hdd-racket i vägen), utan användes i tidigare versioner..

"Chieftec är inte direkt något 'top of the line' märke"
Det håller jag inte med om, dom har bra kvalla på sina grejer och så

Visa signatur

Lian Li PC7SE | Athlon 2800+ | 2x 512MB | Leadtek 6800LE 16/1,6 @ 1,3v 400/870 | 250 + 160 + 2x 200 + 40 = 850GB
Pergo-kuben | Pergomodd2 | PSX-modd | HTPC i CD-spelare | Pergo-tower

Permalänk
Medlem

Det är inte bara ett Alienware chassi som är "grejjen" utan det är allt runt om.. 4st 19" TFT skärmar responstid på under 6ms, Chassit - extremt tyst.. Garantin att du kan NÄRSOM HELST skicka in chassit till Alienware och så LACKAR DOM OM DEN! helt gratis!

Mvh Jim

jag lägger min röst på MITT 1500kr-ers chassi -- ANTEC P180!

Visa signatur

Besök JimNelin.com eller Jim Nelin på LinkedIn

Permalänk
Medlem

bra rec gj

Visa signatur

Asus P5W DH Deluxe i975X | E8600| 7970 | XMS2-6400 |

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av sandalfon
3000 pix??? Vad har du för specifikationer på nätagget?

4500 pix i slutändan.

Glömde att säga något om nätagget, ja... det är på 480W, men det spelar ingen roll för jag hittar ingen switch för att ställa om volten på den, så försöker jag starta den så bränner jag den nog. Är något beskviken över att det är vanliga gul/röd/svarta sladdar som inte är sleevade. På Alienwares hemsida så ser ju innanmätet oerhört rent ut, men från det här nätagget så hänger det en helt vanlig härva med sladdar.

Permalänk
Medlem

eboet,
Synd att du fick pröjsa så mycket för så lite.

-k0nsl

Visa signatur

Intel® Core i7-2600K @ 5.1GHz (Cuplex Kyros XT) | ASRock Z77 Extreme4 | 16GB RAM | Asus HD DirectCU 6870 (MCW55) | 2x OCZ Agility 3 RAID 0 (Linux Mint / Zorin OS).

Permalänk
Medlem

http://marknad.sweclockers.com/visa_annons.php?aid=30010

Att ta samma pris för chassit som du betalat själv när det är begagnat (i marknadens mening) tror jag är en omöjlighet. Särskillt om nu nätagget är oanvändbart.

För att få det sålt krävs nog en "liten" prissänkning, men lycka till

Permalänk
Medlem

Bra skrivet!
Fast du snurrar till det ordentligt för dig själv när du säger chieftec är inte high end men alienware är?
När alienware ÄR chieftec fast med ett extra skall på sig.
Och herregud 4500kr för en returchassi huhuhuuuu, hoppas du är nöjd med din chieftec ändå då

Visa signatur

Olen Jumala ja Rafaelin enkeli tulee hakemaan teiät!
Tackar Grillcliff för varningen och det kan du uppfatta hur du vill.

Permalänk
Hedersmedlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av LordTTK
Fast du snurrar till det ordentligt för dig själv när du säger chieftec är inte high end men alienware är?
När alienware ÄR chieftec fast med ett extra skall på sig.

Det här drog för mig ner den upplevda status som Alienware hade. Chieftec är inte direkt något "top of the line" märke, vilket Alienware utgör sig för att vara.

Visa signatur

Asus ROG STRIX B550-F / Ryzen 5800X3D / 48 GB 3200 MHz CL14 / Asus TUF 3080 OC / WD SN850 1 TB, Kingston NV1 2 TB + NAS / Corsair RM650x V3 / Acer XB271HU (1440p165) / LG C1 55"
Mobil: Moto G200

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av eobet
4500 pix i slutändan.

Glömde att säga något om nätagget, ja... det är på 480W, men det spelar ingen roll för jag hittar ingen switch för att ställa om volten på den, så försöker jag starta den så bränner jag den nog. Är något beskviken över att det är vanliga gul/röd/svarta sladdar som inte är sleevade. På Alienwares hemsida så ser ju innanmätet oerhört rent ut, men från det här nätagget så hänger det en helt vanlig härva med sladdar.

Har den ingen switch så klarar den antagligen både 110V och 220V.

Visa signatur

Je suis Napoleon!
Heh-heh-heh. No, seriously, I'm not.

Permalänk

3000 för frakten ? Säkert.
Vi gav 1100 för 25kg paket ifrån asien, skickade du paketet med Navy Seals bevakning lr ?

Visa signatur

Intel Quadcore Q6600 @ 3,2Ghz, Corsair 4Gb Dominator PC8500, 150Gb Raptor, Sapphire HD4890 600w Seasonic Matrox Tripplehead2Go och 3st 23,6" (5040x1050) Acer 5ms LCD skärmar

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Hammarslag
3000 för frakten ? Säkert.
Vi gav 1100 för 25kg paket ifrån asien, skickade du paketet med Navy Seals bevakning lr ?

Verkar som om kompisen inte var så pålitlig endå

Visa signatur

Main: 9900k @ 5.0GHz | 16GB @ 3400MHz CL15 | RTX 2080 @ 2100/16200MHz 12378 Time Spy
HTPC: R5 3600 @ 4.2 | 16GB @ 3600MHz CL18 | GTX 1080 @ 2088/11006MHz 8039 Time Spy

Permalänk
Medlem

HAHA ja du ailienware är ju ett känt och bra märke men om man säger som så så är det ju inte de bästa märket. de är ju komponenterna i chassit som avgör det och vad jag vet så gör ju inte ailienware varkern moderkort processorer eller grafikkort mm.. utan de köper bara in och sätter i hop de i sin "ailienware låda" och då är de helt plötsligt en ailienware dator men men.. de är ju bara ett förklätt skal på chassit musen tangentbordet och skärmen på de färdiga datorerna.. men huvudsaken är väl att du är nöjd.. men du kunde ju ha fått ett chassi som är mycket bättre för samma pengar mindre jobb mmm..

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Hammarslag
3000 för frakten ? Säkert.
Vi gav 1100 för 25kg paket ifrån asien, skickade du paketet med Navy Seals bevakning lr ?

Gå till hemsidan för DHL och knappa in prisförlag på ett paket från amerika till sverige som mäter 25" x 25" x 13" och 39 pounds så får du se själv. Tro inte att vi båda inte kollade upp olika alternativ. Sedan skulle det hela genom tullen också, men hur det gick är en annan historia.

Permalänk

Vilket rån! var det super express oxå ? Våra paket tog ifs runt 1vecka att få hem.

Visa signatur

Intel Quadcore Q6600 @ 3,2Ghz, Corsair 4Gb Dominator PC8500, 150Gb Raptor, Sapphire HD4890 600w Seasonic Matrox Tripplehead2Go och 3st 23,6" (5040x1050) Acer 5ms LCD skärmar

Permalänk
Medlem

jag köper hellre SGI..

bra recension...

Visa signatur

Har varit på detta forum på tok för länge...

Permalänk
Medlem

Lycka till att få skiten såld för 4500kr

Visa signatur

Last FM - Slappis.Net - Petterssons.Org - Årets idiot 2004

Botten upp, resten i håret!

Bahnhof 100/100/Mb/s villafiber

Permalänk
Medlem

Det där såg plastigt ut :S

Visa signatur

(( Opteron 185 2.6ghz )) (( [B]MSI K8N NEO4 Platinum[/B] )) (( [B]Corsair HX 620W[/B] )) (( [B]Thermaltake Eureka[/b] ))
(( [B]Corsair TWINX 2048DDR[/b] )) (( [B]XFX 8800GTX XXXGDDR3 768MB[/b] )) (( [B]Seagate 800GB SATA HDD[/b] ))
(( [B]DELL 3007WFP-HC[/b] )) (( [B]Logitech Z-680[/b] )) (( [B]Audigy2 ZS[/b] )) (( [B]24/8Mbits[/b] )) (( Zalman CNPS9500 ))

Permalänk
Medlem

Ser exakt ut som ett chieftechchassi... 5,25 platserna med clipsen och hdd-racket... exakt samma layout som chieftech... fast till ett högre pris förståss =P men smaken är som baken

Visa signatur

Imac 24" - desktop - Samsung 28" 4K skärm
Hp Elitebook 8460P - Grab n Go
Dell optiplex 960 - Observatoriedator
Asus Eee - Meteorkamerastation

Permalänk
Medlem

Fin recension, men för 4.5papp köper jag hellre ett begagnat server rack =).

Visa signatur

sega arkad maskin med 2 analoga joyar 16 knappar, 30" monitor. Neo geo 6 slotars som dunkar ski**n ur din PC!

Permalänk
Medlem

Som sagt, kanske lite "bortkastade" pengar nu när du verkade hitta så mycket besvikelse.
Men sånt vet man ju aldrig förrens man sett det med egna ögon ibland.

Dock en väldigt bra recension.

Permalänk
Medlem

bra recension dyrt för att vara ett begagnat chassi tycker jag men smaken är som baken, har man råd så har man...

Visa signatur

AMD 7800X3D | ASUS TUF X670E-PLUS | Corsair Vengeance DDR5 32GB EXPO | ASUS TUF 4090 OC 24GB |
Noctua NH-U12A | Corsair 4000D | Corsair AX1200W | Steelseries Apex 7 | Steelseries Sensei Ten | ASUS VG35VQ

https://github.com/Mariusz89B

Permalänk

Fin recension, men 4500kr för det där... neeej tack

Visa signatur

In Flames we trust

Permalänk
Medlem

jag skulle inte lägga ut så mycket pengar på ett chassi

http://www.acp.nu/productInfo.aspx?T1=&T2=AC-4

....speciellt när de finns för 495:-
jag gillar det där chassit i övrigt, det är rätt coolt

Visa signatur

Workstation: Intel Core i5 750 <-> Ati Radeon HD5770 <-> Gigabyte GA-P55-UD3 <-> Corsair XMS3 1600 4GB<-> Corsair Vx550 <-> Windows 7
Server: Dell Dimension Intel P4 1.7ghz <-> 256mb rambus <-> Ubuntu 7.10