GUIDE: Återskapa förlorad information från (trasiga) hårddiskar
Detta dokument är WIP. Gör en notering när jag anser att det är klart :).
Notera: Om du råkat ut för ett hårddiskproblem, och datan är 'ovärdelig', rör ingenting (ingenting! ) och kontakta din IT-avdelning. Om du är privatperson; ring ett återskapningsföretag som till exempel IBAS, och be om offert och råd.
Inledning
Hårddiskar måste, jämte möss, vara det som har störst risk att gå sönder. Hårddiskar är dock behäftade med ett eget problem som inte finns för övriga komponenter. En mus som scrollen slutar fungera på, eller den nya i9 ES:en du fått tag på som brinner upp, är inte roligt. Det svider lite i plånboken, men det är också allt. En hårddisk kostar inga större summor pengar (~5-15% av en normal dators värde), men det största värdet på en hårddisk är inte själva hårdvaran, utan vad som finns på den. Med all den information som finns lagrad betingar hårddiskar ett betydligt större värde än vad prislappen i butiken säger. Många är de som gråtit sig till sömns när större mängder data går förlorade: ( http://www.sweclockers.com/forum/showthread.php?s=&threadid=5...).
Men allt är inte förlorat. Få gånger är verkligen all data borta, då det finns en mängd olika lösningar på alla de problem som en hårddisk kan generera. Själva hårddisken i sig är uppbyggd av en eller flera plattor (’platters’) som ser ut som CD-skivor. Dessa är oftast tillverkade i någon metallegering, men även skivor i glas har använts. Dessa skivor sitter på en axel som roterar i hastigheter mellan 4200-15000rpm (varav normalfallen är 5400 och 7200rpm). Datan som lagras på plattorna avläses med hjälp av en eller flera läsarmar som till utseende och funktion liknar en gammal vinylspelare. Läsarmens huvud har dock inte någon kontakt med själva plattorna, utan ’hovrar’ en liten bit ovanför. Detta sker med hjälp av det luftflöde som bildas när plattorna roterar. Luftflödet trycker upp / lyfter läsarmarna och läshuvudet från plattorna. När disken stängs av flyttas läshuvudet till ett viloläge (vanligt på laptop-diskar), eller en landningszon vid hårddiskens centrum.
Det krävs en läsarm för platta, och ett läshuvud per sida på en platta. Om en hårddisk består av en enda platta som skrivs på båda sidor, går det åt ett arm med två läshuvud. Om hårddisken består av två plattor (varav den ena plattan bara används på en sida) går det åt två läsarmar, en med två huvuden och en med ett huvud.
Läsarmarna styrs elektroniskt av de kretsar som finns monterat på kretskortet undertill på hårddisken. Det är när dessa läsarmar rör sig som en hårddisk ger ifrån sig sina karaktäristiska knatter/skrammel-ljud. Elektroniken i hårddisken får signaler från datorn att hämta viss information, och elektroniken styr läsarmarna som ser till så att läshuvudena läser in datan.
När hårddisken inte används så flyttas läsarm(arna) längst ut i ena kanten, där dom vilar i ett slutläge, på samma sätt som pickupen på en vinylspelare.
Denna mekaniska uppbyggnad gör att en hårddisk slits med tiden, är känslig för fysisk åverkan, temperaturer & luftfuktighet. Men den mekaniska uppbyggnaden gör också att det kan gå att återskapa informationen även om fysisk åverkan skett på den.
Den här guiden är främst skriven för Windowsanvändare, men många åtgärder sker utanför operativsystemet i sig (så som diagnostikprogram och BIOS), varvid den kan vara matnyttig även för *NIX-användare.
Ordlista
PATA – paralell ATA. Äldre standard som använder 40-pinnars kontakter för signalöverföring.
SATA – Seriell ATA. Nyare standard som använder 7-pinnars kontakter för signalöverföring.
FW – Firmware. Mjukvara som styr hårdvara på en lägre nivå, finns lagrad direkt på minnen i till exempel hårddiskar, grafikkort, moderkort etc.
PSU – Power Supply Unit. Nätaggregat.
PCB – Printed Circuit Board. Kretskort.
Innehållsförteckning
1 Hårdvarufel
1.1 Trasiga sektorer
1.2 mekaniskt fel
1.3 elektronikfel (pcb)
1.4 tappat disken
2 Mjukvarufel
2.1 Jag har formaterat fel disk!
2.2 Jag har tagit bort filer som jag inte skulle gjort!
2.3 Windows-installationen/jag valde fel och nu har det installerats på fel hårddisk!
2.4 Min hårddisk är krypterad med Truecrypt, och nu kan jag inte mounta den!
2.5 Min ganska nya Seagate 500GB/1TB/1.5TB disk syns inte längre, inte ens i BIOS. Den fungerar inte i någon annan dator, men den snurrar.
3. Lösningar på problem
3.1 Disken är ny men jag kan inte använda den / se den.
3.2 Min (tills nu) fungerande disk går inte längre att använda.
3.3 Men exakt hur gör jag då för att få tillbaka ”dold” / borttagen data?
3.3.1 GetDataBack for NTFS för att återställa filer som tagits bort / hårddisken har blivit formaterad.
3.4 Tricks för den våghalsige.
3.5 S.M.A.R.T. säger att min disk håller på att dö / konstiga värden
3.6 Byte av PCB
3.7 Platterswap
1 Hårdvarufel
1.1 Trasiga sektorer
Trasiga sektorer i sig brukar hårddisken själv rätta till när de inträffar; en trasiga sektorn markeras som trasig, och en ny (ur en pott av oanvända sektorer) används istället. Detta går även att göra manuellt genom att köra diagnostikprogram.
Om du har stora mängder trasiga sektorer, eller om hela disken rent av består av trasiga sektorer är dock problemet något annat. Då är det troligtvis så att plattorna antingen blivit deformerade med ålder, eller att läsarmen inte har tillräcklig precision för att hålla läshuvudet stilla på rätt ställe. Plattor som deformerats av ålder inkluderar de numera ökända IBM Deskstar 60GXP & 75GXP. Här gäller det så fort som möjligt att kopiera över all data som går. Det är svårt att göra något åt detta. Om det inte går att läsa från plattorna på grund av att läsarmarna inte har precision nog, kan man ge sig på en platter swap (se kapitel).
1.2 mekaniskt fel
Ett mekaniskt fel som leder till visst databortfall är head crash, (vi kan kalla det 'läshuvudskrap'). Detta inträffar när läshuvudet på ett eller annat sätt har skrapat mot ytan på plattorna. Detta kan till exempel ske om det kommit in främmande partiklar i hårddisken, som fastnat mellan ett läshuvud och ytan på en platta. Detta kommer skrapa mot ytan och göra stor skada, vilket i sin tur frigör fler partiklar. Detta kommer sedan sprida sig allt eftersom disken används. En head crash kan också inträffa om man tappar hårddisken när den används, och kraften är tillräcklig för att läshuvudet skall crasha in i plattan och göra skador. Har man tur så kan man komma åt informationen utanför det skadade utrymmet, men har ett eller flera läshuvuden gått sönder kan en platterswap vara nödvändig. Det är dock osäkert om ens det hjälper.
Click of Death är när läsarmarna tappar bort sig av en eller annan anledning och inte har en aning om var dom är. Då återgår dom till sitt ändläge, för att ha en fixerad punkt att utgå ifrån och försöka läsa / skriva igen. När läsarmarna går tillbaka till ändläget så träffar dom ett stopp, vilket kan vara en magnet (Western Digital t.ex.), en gummiplupp eller något motsvarande. Beroende på vad det är för material som läsarmarna stannar mot, bildas det snarlika ljud som går under benämningen "Click of Death". Om detta händer några enstaka gånger kan det vara god idé att göra backup, och sker det med ökad frekvens bör disken bytas ut omgående. En hårddisk som inte går att använda, utan bara står och CoD:ar, kan kräva en platterswap. CoD har visst samband med en head crash, då head crash:en kan leda till att läshuvudena går sönder eller att ytan på disken blir oläslig, vilket leder till att läsarmarna försöker återgå till ändläge för kalibrering.
Click of Death kan med ganska stor framgång temporärt lösas genom att hålla disken i en "konstig" vinkel och eventuellt vicka på den. En sådan vinkel är ståendes på högkant med 45° lutning bakåt. Om disken är sliten eller kalibreringen av okänd anledning aldrig lyckas kan det räcka för att den skall hitta en sektor som den kan arbeta ifrån, och disken kommer till liv. Det kan till och med vara så väl att du kan lägga ner disken när den väl hittat något att arbeta från. När disken väl fungerar gäller det att göra en backup på all data på den så fort som möjligt.
Disken i sig är alltså inte helt kaputt om man har Click of Death, och det är heller inget mekaniskt fel (oftast), vilket man kan tro. Det handlar helt enkelt om att läshuvudena inte kan läsa av var på disken dom är, återgår till ursprungsläget för kalibrering, men misslyckas och står och klickar. Ett trasigt läshuvud, head crash på grund av fysisk åverkan, partiklar eller deformerade skivor kan ge problemet.
1.3 elektronikfel (pcb)
Det kan hända att den elektronik som styr hårddisken går sönder. Vanliga orsaker är kortslutning av undersidan på hårddisken, nätaggregat som ger fel spänningar eller felkopplade strömkablar. Att man lyckas bryta av (P)ATA / SATA-kontakten är inte heller helt ovanligt. Det kan även vara så att firmware:n i krets(arna) på PCB:n har blivit korrupt. Detta kan man lösa med att byta ut PCB:n.
1.4 tappat disken
Hårddiskar kan när de är avstängda klara ganska stora påfrestningar, men används de är risken betydligt större för att problem skall uppstå. Att tappa en laptop som används, eller en extern USB-disk leder allt som oftast till att den blir skadad. Eftersom hårddisken är igång så ’hovrar’ läshuvudena väldigt nära diskytan, och krafterna som påverkar hårddisken när den når marken kan få läshuvudena att krasha in i plattorna, med grova skador som följd. Det är inte ovanligt att en yta stor som en tumnagel på en hårddiskplatta innehåller flera gigabyte med data.
2 Mjukvarufel
2.1 Jag har formaterat fel disk!

Oftast är detta enkelt åtgärdat om datan inte skrivits över. Var inte "quick format" ifyllt är risken dock stor att hela hårddisken skrivits över med nollor, och då går det inte* att återskapa någon information. Var däremot quick format inkryssat har enbart den del av hårddisken som hanterar var filerna finns någonstans skrivits över, medan filerna fortfarande finns kvar. På så sätt kan man få tillbaka alla filer genom att skanna av hela hårddisken och kopiera dessa.
Det kan vara rekommenderat att göra en klon / kopia på hela disken, och jobba med denna. Den ”riktiga” hårddisken kan du sen låta vara tills vidare. På så sätt kan du arbeta och testa olika procedurer direkt på klonen utan att du riskerar att förvärra situationen. För direkt att spara filerna som finns på hårddisken, se kapitel 3.3.
2.2 Jag har tagit bort filer som jag inte skulle gjort!
Om du bara tagit bort dom samt tömt papperskorgen (eller ctrl+delete:at) så är det inga problem att återskapa datan. Är den överskriven är den förlorad dock*. Se kapitel 3.3 för instruktioner för att återställa.
2.3 Windows-installationen/jag valde fel och nu har det installerats på fel hårddisk!
Den datan som windowsinstallationen skrivit över är förlorad*. Övrig data (även om du ’formaterat’ hårddisken) kan gå att rädda. Det viktiga här är att du inte gör något förhastat, och framför allt, STARTA INTE WINDOWS! Då kommer det skrivas mängder med data i loggar och i pagefilen, och det förvärrar dataförlusten. Antingen tar du ut hårddisken, klappar lite snällt på den, och sen så installerar du Windows på en (ny) tom hårddisk / startar på din gamla installation. När du har startat Windows så sätter du dig lugnt och metodiskt in i hur dataåterskapning fungerar och dina valmöjligheter. När du har klart för dig hur det går till, så kopplar du in hårddisken (med datorn igång, om det är en SATA-disk och kontrollerkretsen stödjer hotswap). Eller så kopplar du in hårddisken via till exempel USB. Därefter kan du göra en klon / kopia på hela hårddisken (inklusive de Windowsfiler som följer med). Därefter så jobbar du med klonen.
2.4 Min hårddisk är krypterad med Truecrypt, och nu kan jag inte mounta den!
Eftersom du gjorde en backup på header-filen när du krypterade din hårddisk (är ett krav för att whole disk encryption ens skall slutföras i Truecrypt), så är möjligheterna ganska goda. Om du har en krypterad container / disk där du inte har någon backup på headern (och denna är trasig) så är datan förlorad. Men har du headern, så kan du med hjälp av denna välja att antingen ersätta headern, eller permanent avkryptera. Detta kan vara användbart om du har krypterat hela disken som Windows ligger på, och Windows sen inte kan starta och du vill in och reparera på olika sätt. Då kan du välja att permanent avkryptera. Här lyfter jag ett varningens finger dock, det tar LÅNG tid att avkryptera om du gör det i boot loadern (~3MB/s med en C2D på 2.4GHz). Vill du snabba upp det hela (10-20x), sätt in disken i en annan dator och avkryptera i Windows.
2.5 Min ganska nya Seagate 500GB/1TB/1.5TB disk syns inte längre, inte ens i BIOS. Den fungerar inte i någon annan dator, men den snurrar.
Detta beror på en bug i firmware (SD15) på dessa diskar. Om du inte råkat ut för detta så bör du uppdatera firmwaren innan problemet dyker upp. Har det dock skett så rekommenderas man att skicka tillbaka hårddisken. Det finns dock ett knep, och det är att flasha om firmwaren i BIOS via seriellkabel med diverse hårdvaruhack, vilket inte borde ta mer än 30min för den händige. Här är en förklarande film:
http://www.youtube.com/watch?v=29FztWJVxbM
Nej är också service.