Raspberry pi Zero W multiroom speaker lösning?

Permalänk
Medlem

Raspberry pi Zero W multiroom speaker lösning?

Jag har en ny idé. I alla fall för mig. Jag har snöat in på vad man skulle kunna göra med en raspberry pi zero w och en enligt mig riktigt intressant idé är att ha ett flertal fristående enheter på samma nätverk med högtalare och använda dom som ett multiroom speaker mesh.

Om man tar ljudet via PWM på GPIO och kör in i ett låg/hög filter till en dual potentiometer och sen in i en förstärkare.

För att göra det billigt så har jag tänkt mig följande setup
1x Rpi Z W
1x low/high stereo RC filter
1x Stereo potentiometer 
1x  PAM8403 amp board
2x 3w 4-8 Ohm högtalare

Alt. 1x power stepup, PAM8610 amp board och kraftigare högtalare
Låda av cool/snygg/enkel design
---
Sen köra pi musicbox / mopidy / snapcast .

Förstår ni idén? Vad tror ni? Skulle det funka?

Permalänk
Medlem

Som jag förstår det så är det ungefär samma som jag pysslar med just nu.

Jag kör en Pi Zero W med en Just Boom Amp Zero på pajen och Volumio. Inget övrigt krångel med filter osv. Ljudkvaliteten är kalas.

Men det är ju inte multiroom.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av Micke-71:

Som jag förstår det så är det ungefär samma som jag pysslar med just nu.

Jag kör en Pi Zero W med en Just Boom Amp Zero på pajen och Volumio. Inget övrigt krångel med filter osv. Ljudkvaliteten är kalas.

Men det är ju inte multiroom.

Skickades från m.sweclockers.com

OK, nice!

Ja, jag kan tänka mig att upplägget är ungefär så som jag tänkte mig.
Visseligen så verkar JustBoom ampen vara grundad på TAS5756 som tar signalen från I2S, jag tänkte se om PWM kan ge godkänd kvalitet.
Därtill jag vill ju komma billigare undan än £20-£24 så jag har 10 stycken PAM8403 förstärkarkort på väg från Kina (för småpengar) och hoppas att kunna få tillräcklig kvalitet på signalen genom att köra den genom ett hög/låg fiter som beskrivs här, i första posten, eller här. Samt att det går köpa en färdig bräda, antingen bara filtret eller filter och amp på othermod.

Sen är jag ju lite intresserad av just pi musicbox efter som dom har spotify connect, från 0.70 rc 5 har jag för mig samt att snapcast bör kunna synca över ett flertal klienter.

Rpi Z W (pwm) -> Filter -> Dual pot -> Pam8403 -> Högtalare

Visserligen så verkar ju PAM8403 bara kunna leverera till 2x3w (4-8Ohm), men det finns ju ett storasyskon i PAM8610 om jag känner att jag inte är nöjd med ljudet, 8610 ska kunna leverera 2x15

stavning, formatering
Permalänk
Medlem

Lite beroende på om jag köper filter eller inte så ligger prisbilden kring 35 pix per förstärkare. Byter jag till PAM8610 så kliver ju priset upp till det dubbla grovt räknat. Sen gäller det ju att hitta högtalare och bygga. Men förhoppningsvis så blir det inte så dyrt.

Permalänk
Medlem

Men kör inte Raspberry pi pwm som originalljud? Det låter inte så värst.... koppla till en hifianläggning så hör man hur det faktiskt låter skit. I en skitanläggning så märker man inte lika mycket.

Hur ska du skicka pwm signalen? Om du ändå ska dra kabel, dra balanserad kabel ifrån en DAC som har balanserad utgång. Vanlig RCA är bara att be om brum....

2watt innebär kanske 1watt med lite headroom och med vettiga element så ligger det i alla fall på ca 88-93dB och det räcker långt.....

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Ta en titt här annars, kanske något av intresse.
https://www.adafruit.com/category/526

2.8W Class D Audio Amplifier - I2C Control AGC http://www.adafruit.com/products/1712
3.7W Class D Audio Amplifier http://www.adafruit.com/products/987
20W Class D Audio Amplifier http://www.adafruit.com/products/1752

Permalänk
Medlem

Eftersom det förespråkas att använda i2s dac's i de svar som jag har fått här så blev det en billig liten sak från AliExpress som saluförs som "for Raspberry Pi pHAT Sound Card I2S interface PCM5102 DAC Module 24-bit Audio Board With Stereo Jack Beyond ES9023 PCM1794"

Som sagt, det är ett budget bygge. Jag är därför ovillig att betala allt för mycket. Särskillt innan jag har proof of concept i hemma miljö.

Men, men nu är det bara den helvetiska vänta på paketen kvar

Permalänk
Medlem

Nu er det jo et sjovt projekt og lave hvis man er til denne type af projekter, men skal man lave fler end en, skal man jo huske på man er oppe mod f.eks denne i pris: https://www.elgiganten.se/product/ljud-bild/streaming-och-med... da den jo også har multirum support.

Permalänk
Medlem

@Mushishi:

Visst är det så. Fördelen jag ser med att bygga ett system är ju först och främst för möjligheten att lära sig något av det hela. Därtill så kräver ju CC Audio också amplification samt högtalare. Så jag förstår och håller med dig i sak.

Men för min del är ju efterforskning, utförande och ev. kunskapsutveckling som utgör en stor del av värdet.

Permalänk
Medlem

Jeg forstår også din plan, og det var heller ikke for og nedgøre din ide for jeg kunne selv have kommet på den ide, jeg syntes bare det er værd og tage med i singe tanker at tage prisen med i sine projekter.

Kan anbefale at kikke på dette til dit projekt: https://volumio.org/soundhome-multi-room-audio-system/
Og kikke på opsætningen af en pHAT over I2S med samme audio chip som du bruger af raspbian her: https://learn.pimoroni.com/tutorial/phat/raspberry-pi-phat-da...

Dette kan måske være brugbart i dit projekt.

Fandt dette sidste link på Volumio's forum hvor der er en bruger der løser til volume problem med den pHAT som de sælger på pimoroni.

https://volumio.org/forum/volume-control-issues-volumio1-rpi-...

Håber dette kan bruges til dit projekt, og det kan være med til og gøre det nemmere.

Permalänk
Medlem

Kör corePiPlayer som multiroom lösning med LMS server på en Pi 3'a o bland annat Spotify plugin, funkar klockrent att köra olika streams till olika rum. Skall flytta till hus nu i vinter och skall bygga ut systemet med några till rum så får se hur bra det fungerar då men en bra budget lösning är det allt. Se till att köpa en bra app för att kontrollera systemet bara! Jag kör Squeeze Ctrl för Android.

https://sites.google.com/site/picoreplayer/home

Permalänk
Medlem

@BJorNus:

Humm intressant. Hur plockar du ut ljudet ur rpi:n? 3,5mm audio? HDMI? PWM? I2S-DAC? USB?

Var det några speciella svårigheter du stötte på vid installation?

Permalänk
Medlem

@Boriz: Nä inga direkta konstigheter alls, finns lite guider på nätet annars.
Tar ut ljudet ur ljudkort till Pi men 3,5 mm utgången också men där är ju ljudkvalitet begränsad.
https://thepihut.com/collections/raspberry-pi-hats/products/d... fungerar tex utan bekymmer finns ju också med integrerad förstärkare om man vill.