NVMe M.2 SSD - vad är egentligen fördelarna jämfört med en vanlig SSD?

Permalänk
Medlem

NVMe M.2 SSD - vad är egentligen fördelarna jämfört med en vanlig SSD?

Det talas mycket om M.2 NVMe SSD's och hur de är bättre än vanliga SSD då de är snabbare p.g.a. gränssnittet, slipper extra kablar, samt att det är det självklara valet då priset per GB mellan M.2 NVMe och vanliga SSD håller på att bryggas. Dock sitter jag här och funderar, egentligen hur snabbt är för snabbt?

Har man vid vanligt användande verkligen behov utav en disk som klarar av att skriva och främst läsa flera tusen MB/s? I vilka områden utöver benchmarks skiner en M.2 NVMe SSD där en vanlig SSD(eller andra SSD's för den delen) är mindre fördelaktiga?

//Erik

Permalänk
Medlem

Nu ska jag vara ärlig.

Jag har en 500gb samsung PRO m2 samt 2 stycken ssd samsung PRO 500gb.

Har haft windows på både m2 och ssd.. Använde m2 som speldisk när jag hade Windows på ssd och vice versa.. Jag märkte ingen skillnad överhuvudtaget i hastighet trots att m2 disken är löjligt mycket snabbare i överföring osv.

Visa signatur

PC: I7 9700K @ 5 Ghz - Asus strix z390-f gaming - 32GB 3600mhz Gskill - KF2A RTX3080 - Samsung pro 1TB SSDx2
GEAR: Logitech G915 TCK - Logitech G Pro superlight - Logitech G PRO X - Samsung 240hz 32"

Permalänk
Medlem

För de allra flesta märker man ingen skillnad alls.

Primära användningsområden är t.ex. kopiering, komprimering/dekomprimering av stora filer, videoredigering och dylikt där du jobbar mot väldigt stora datamängder.

Jag har t.ex. en NAS kopplad via 10 gigabit nät, och kan läsa & skriva till den med ~1.1GB/sek. Det kräver i princip en NVMe-disk för att vara praktiskt. Sitter man dagligen och kopierar fram och tillbaka med filer i storleksklassen 50-100GB styck, då är det rätt trevligt och tidsvinsten är högst påtaglig.

Men ja, jag gissar att det stora användningsområdet är videoredigering. Sitter man och meckar med rådata från dyra kameror osv blir det snabbt helt löjliga filstorlekar.

För allt övrigt, typ gaming, normalt office-bruk, surfande, allmänt "datande" - ingen skillnad alls. Den som påstår något annat har inte testat det själv, eller förlitar sig på benchmarks som inte har nånting med verkligheten att göra.

Med det sagt är det ju dock väldigt trevligt att slippa kablar. Har man bara en disk får den gärna vara M.2 tycker jag, och då kan man lika gärna passa på att välja en NVMe när man ändå är i farten. Minimalism är härligt ibland.

Visa signatur

Fractal Define 7, Aorus X570 Xtreme, Ryzen 5950X, Fractal Celsius+ S36, 64GB TridentZ Neo CL14/3600 RAM, MSI RTX 3090 Suprim X, 5TB NVMe SSD + 12TB SATA SSD + 64TB Seagate IronWolf Pro HD, Fractal Ion+ 860W Platinum, LG 32GP850 + LG 42C2 OLED

Permalänk
Medlem

@zin: min kompis har en M.2 NVMe SSD på sin dator och en ssd hårddisk 2,5 tum och enligt honom håller M.2 NVMe SSD längre. han har varit tvungen att byta ut hans ssd hårddisk 3 gånger pga av fel, medans hans M.2 NVMe SSD har han inte bytt någon gång. Enda nackdelen jag vet är att om porten på moderkortet går sönder så kan det bli dyrt att laga, medan man oftast har flera ställen man kan koppla in en vanlig 2,5 tums ssd.

Eftersom fler och fler datorers moderkort stödjer M.2 NVMe SSD idag så rekommenderade han mig att skaffa en sådan. Själv gillar jag vanlig ssd då jag har en extern docka så jag kan använda den för att klona eller felsöka med, plus så använder jag endast ssd hårddisken för att film, spel, os, doc, mm och det räcker för mig just nu. Men det kanske finns någon externt så man kan använda för att klona eller felsöka en M.2 NVMe SSD. Om någon vet om en sådan kan du vara snäll och nämna det? Tack!

Permalänk

I mitt dagliga liv där jag surfar, spelar lite spel ibland samt håller på med en del musikproduktion märker jag ingen större skillnad alls. Det enda som är skönt är att de sitter monterade direkt på moderkortet vilket gör insidan lite snyggare utan kablar.

Permalänk
Medlem

Ingen märkbar skillnad alls, mest bekvämt att slippa kablar.

Permalänk
Medlem

Det är väl främst vid produktivitetsarbeten, typ videoredigering, som det behövs.

Visa signatur

Dator: ASUS Prime 470x PRO - AMD 5800X3D - MSI RTX 2070 ARMOR OC - EVGA SuperNova G3 650W - Fractal Design Define R5 - Noctua NH-D15 - ASUS Xonar DGX. Kringutrustning: Corsair M65 Pro - Qpad MK-90 - Sennheiser 350 SE. ASUS MG279Q.

Permalänk
Medlem

Slippa kablar i spel datorn.

I min NAS gör en M2 nvme att jag får 6st sata ist. för 5 till raid diskar. Nog den största fördelen jag har av de 2 nvme jag äger.