Corsair tar sig an Ikea med ett skrivbord som vid namn Platform 6 Creator Edition som är perfekt för dig som bränt en och annan krona på Elgato-prylar av olika slag. Det är ett gediget bygge med en bredd på 180 centimeter, vilket kan expanderas till 240, och en vikt på runt 100 kilo. Skrivbordet är höj- och sänkbart och det är möjligt att spara två olika höjder på panelen så att du enkelt kan skifta mellan dessa om du vill stå eller sitta vid skrivbordet.

Vi har haft skrivbordet på kontoret sedan ett halvår tillbaka där det använts för att visa upp andra produkter som hörlurar, chassin och annat som behövts visas i en mer naturlig miljö än i vår studio samt förstås som vanligt skrivbord och vad som följer är lite upplevelser om riggandet och tankar om skrivbordet i helhet.

Skruvad upplevelse

Fem separata lådor med en total vikt på 108 kilo trillade in på kontoret. Budet såg väldigt uppgivet ut när lådorna lyftes in på kontoret, men det var ingen match för mina starka kollegor.

Det dröjde ett tag innan arbetet med byggandet sattes igång och lådorna fick husera i gemensamma förrådet ett tag, vilket gjorde alla (läs: ingen) nöjda och glada. Hybris slog in vid planeringen. Jag har ändå växt upp i Sverige och satt ihop en och annan IKEA-möbel. ”Det borde väl ta 3-4 timmar att knåpa ihop det här bygget”.

PXL_20231121_143826241.jpg

Skrivbordet ligger fint och tjusigt i kartongen vid leverans.

ström och sånt.jpg

Platform 6 är behöver flera strömdosor för hissmekanismen, vilket är en förvånansvärt tyst här härlig sådan.

upp och ner.jpg

När benen är på plats har resan bara börjat.

Vad som skulle bli klart på en eftermiddag dröjde en vecka. Byggtiden dubblerades och att skruva fast alla lösa delar var det enklaste i processen. Finliret är det som tog mest tid, speciellt att få alla hyllor och modulskruvar på plats på rälssystemet, och även om jag är nöjd med resultatet för stunden, finns det gott om möjligheter att förbättra. Mest då jag knappt bemödat mig att dra kablar snyggt och prydligt. Calles tvångsmässiga tankar kom dock som en skänk från ovan och såg till att kablage och annat ser tjusigt ut.

Även om bygget tog längre tid än väntat, var själva processen väldigt strömlinjeformad. Det var övertydligt vilka lådor man skulle börja med och även påsar med skruvar var numrerade för att förenkla ytterligare. Majoriteten av skruvarna är identiska, vilket gjorde det enkelt att i efterhand var möjligt att göra justeringar vid behov.

Verktygens verktyg

Det finns verktyg och så finns det Verktyg. Om du av någon anledning saknar verktyg hemma, så skickar Corsair med ett litet slag-verktyg som varit guld värd under byggandets gång. Detta tingest är litet och platt och gör det enkelt att komma åt även de mest svåråtkomliga skruvarna på skrivbordet. Verktyget i fråga kan hantera bits med hexagonal form, vilket gör att det varit användbart utanför byggandet av skrivbordet och är helt ärligt en av de mer imponerande delarna av skrivbordet.

skruvmojäng.jpg

Högkvalitativa och användbara verktyg är alltid härligt.

Slutresultatet med Corsair Platform 6 Creator Edition är ett gediget bygge med ordentlig potential som är så pass tjusigt att det fått agera showcase-skrivbord för datorer och produkter vid plåtning. Och förstås ”temporär” förvaring av lådor, skruvmejslar och annat som inte haft någon naturlig plats på kontoret.

Den stora fördelen med skrivbordet är potentialen. Rälssystemet ger en goda möjligheter att fästa olika armar med lampor, mikrofon och annat som du skulle vilja ha nära till hands. Givetvis är det mer användbart för folk som strömmar, men även om du inte gör det låter rälssystemet dig sätta en personlig prägel genom att sätta upp diverse hyllplan där du kan placera tjusiga ägodelar, eller typ högtalare.

Det finns förstås ett par minus med skrivbordet och det primära är priset. Creator Edition går loss för över 25 000 kronor och om du kan leva utan ramen ovanför skrivbordet med hålplatta kan du komma undan med syskonet Elevate för 20 000 kronor. Du kan få en motsvarande upplevelse från den svenska möbeltillverkaren för en fjärdedel av priset, men då utan möjlighet att expandera med Elgato-produkter av olika slag.

Finns det billigare skrivbord du kan köpa i stället för Platform 6 Creator Edition? Absolut. Och majoriteten bör nog göra det. Men om du är ute efter ett skrivbordssystem som du har möjlighet att bygga ut med lampsystem, mikrofonarmar och andra tillbehör är skrivbordet verkligen svårslaget. Speciellt för dig som redan är investerad i Corsair och Elgatos system sedan tidigare.