Permalänk
Medlem

Datorn Fryser!

Hej!

Har de senaste tiden fått irriterande problem som händer typ ca 1gång om dagen. Kollar på twich på ena skärmen och slösurfar med några flikar på anda skärmen. sen från ingenstans så fryser allt.. och kan inte göra något.. Får starta om datorn på knappen sen funkar den som vanligt igen. En av gångerna såg ja att de kom upp en liten ruta i Chrome där det stod slut på chachminne, om det nu har med något att göra.

Har båda windows/chrome uppdaterat. windows 10/32gb ram/ryzen 5600/rtx3070.
Har rensat cookies osv utan något resultat. Någon som har ett tips va det kan vara eller är de nån bug med chrome just nu?

Mvh Tobbe

Permalänk
Medlem

Kan du ge lite mer detaljerad information om din hårdvara och vilka BIOS-inställningar du ändrat? Det skulle exempelvis kunna vara ej helt stabila inställningar för minnet, någon spänning till CPU:n som är för låg, etc. Det är dock svårt att säga något utan mer detaljer.

Permalänk
Medlem

Du kan gå in i BIOS och spara dina nuvarande inställningar i en BIOS-profil så att du kan ladda in dem sen igen om du vill. Sedan kan du välja "Load optimized defaults" och Save & Exit. Minnena kommer exempelvis köra på låg hastighet osv, men om det är stabilt i några dagar efter detta eller en vecka, så vet du att det nog inte är hårdvarufel, utan inställningar - mest troligt RAM-minne.

Har du XMP på nu eller överklockning på minnena? Är minnena med på moderkortsmodellens QVL?

Permalänk
Medlem

Jag förstår! Här har du lite mer info!
Mobo: Rog Strix B-550F Gaming
Ram: G-skill 8x4GB 3600mhz
Hårddisk: 980 PRO PCle 4.0 NVMe M.2 SSD 1TB

https://gyazo.com/77d7a2652806a66d10a8d652c510af1e
https://gyazo.com/cbd2b36b554b66973abb06eb54b9c8cb

Säg till om de är någon mer information du vill ha så fixar jag fram det!

/Tobbe

Permalänk
Medlem

Jag har ej gjort något speciellt (ingen överklockning vad jag vet iaf). Enligt Inet skulle ramminnena funka med moderkortet. Jag kan ju testa de och se om de blir någon skillnad. men borde va deafult som är nu. Inbillar mig att detta kom efter jag uppdatera bios förra veckan. Kan de ha ändrat på inställningarna?

/Tobbe

Permalänk
Medlem

Har testat Load optimized defaults och Save & Exit nu! Såg att ett av ram-minnerna att lamporna hade slutat fungera men guess de inte har något att göra med minnets funktion

Permalänk
Medlem

Kan Windows minnesdiagnostik vara värt att köra får att se att ramminnena mår bra eller ej?

Permalänk
Medlem

BIOS-uppdatering brukar efter updateringen säga att man ska in i BIOS och sätta om inställningarna. Men på en av dina bilder ser det ut som att RAM-minnet körs i 2133MHz, vilket är väldigt långsamt (Optimized defaults) och det är bra för felsökning. Du menar att lamporna på själva minnet (RGB-minnesmoduler kör du?). Sitter minnet i ordentligt, det kan vara en minnesmodul som kanske inte sitter helt ordentligt och kan glappa lite. Testa att ta ut minnet och sätt i det igen och se om belysningen på det går igång igen.

Så ta ut och sätt tillbaka minnesmodulen (åtminstone den som slocknat) och sedan sitter du still i båten med Optimized defaults som du har lagt på och se om det gör någon skillnad för stabiliteten. Blir det stabilt kan dui enabla XMP-profil i BIOS (så att minnena körs i dess specificerade hastigheter och du får ut bättre prestanda) som nästa steg och testa stabiliteten igen.

Permalänk
Medlem

Japp ska testa det tack för hjälpen!

Permalänk
Medlem

@nofear_00

Har du löst problemet? Jag får nästan exakt samma fel du beskriver ända sedan jag formaterade till Windows 11.

Helt plötsligt så fryser datorn och oftast efter kanske 10-20 sekunder så startar hela datorn om. Igår däremot säckade den bara ihop utan att starta om, så då blev det en manuell omstart.

Värt att tillägga att för mig är det inte att det bara går från fullt fungerande till helt 100% fryst, utan det är som att något slår slint och datorn laggar ihop under en tidsspann på kanske 3-5 sekunder.

Mina minnen kördes också i 2133 Mhz istället för 3200 Mhz som jag har, ändrade det nu och hoppas på att det löser sig. Antar att det kanske hjälpte dig eftersom du inte skrev mer om det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Trippy:

@nofear_00

Har du löst problemet? Jag får nästan exakt samma fel du beskriver ända sedan jag formaterade till Windows 11.

Helt plötsligt så fryser datorn och oftast efter kanske 10-20 sekunder så startar hela datorn om. Igår däremot säckade den bara ihop utan att starta om, så då blev det en manuell omstart.

Värt att tillägga att för mig är det inte att det bara går från fullt fungerande till helt 100% fryst, utan det är som att något slår slint och datorn laggar ihop under en tidsspann på kanske 3-5 sekunder.

Mina minnen kördes också i 2133 Mhz istället för 3200 Mhz som jag har, ändrade det nu och hoppas på att det löser sig. Antar att det kanske hjälpte dig eftersom du inte skrev mer om det.

Går tydligen inte att redigera för gamla inlägg. Så jag gör ett nytt ifall någon annan googlar sig fram till denna tråd med samma problem.

Att byta hastigheten på minnen i BIOS till korrekt hastighet har helt eliminerat mitt problem med att datorn fryser och startar om.

Tack till @ThreadRipper för tipset!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Trippy:

Går tydligen inte att redigera för gamla inlägg. Så jag gör ett nytt ifall någon annan googlar sig fram till denna tråd med samma problem.

Att byta hastigheten på minnen i BIOS till korrekt hastighet har helt eliminerat mitt problem med att datorn fryser och startar om.

Tack till @ThreadRipper för tipset!

Toppen att det löste sig, glad att kunna hjälpa till!