Helgsnack: Din mest minnesvärda modifikation eller överklockning

Permalänk
Melding Plague

Helgsnack: Din mest minnesvärda modifikation eller överklockning

Har du överklockat en Celeron till dubbla dess basfrekvens eller blyertsmoddat ett Geforce till Quadro? Vilket är mest minnesvärt eller gav mest prestanda?

Läs hela artikeln här

Permalänk
Medlem

Det som gav mig mest wow-feeling var när brorsan och jag använde flytande metall på våra 4790k och 8700k cpu's.

Vilken skillnad alltså.

Permalänk
Medlem

Alltså 2500k cpuer är kända för sina OC möjligheter köpt många och gjort speldatorer med moderna grafikkort. Minst 4.5 ghz men många har jag lyckats med 5ghz med bra kylare och låga temps. Så helt klart värt och köpa i dagens läge så länge man spelar.

Permalänk
Medlem

Bästa är nog fortfarande när jag, som många andra, förvandlade en Athlon64 3700+ till en FX-57 på stockkylaren. Från 2,2 till 2,8 GHz. FX-57an kostade väl strax under tio papp då.

Permalänk
Medlem

De jag kan komma på är när jag flashade mina två HD6950 och låste upp streamsprocessorer till samma antal som HD6970 hade.

Permalänk
Medlem

Var nog när man läste Arne Ankas överklockning back in the day och överklockade och donade med egen AMD Ahlon XP 2500+. Det var sjukt kul.

Permalänk
Medlem
Skrivet av djdennistm:

Alltså 2500k cpuer är kända för sina OC möjligheter köpt många och gjort speldatorer med moderna grafikkort. Minst 4.5 ghz men många har jag lyckats med 5ghz med bra kylare och låga temps. Så helt klart värt och köpa i dagens läge så länge man spelar.

2500k var sinnessjukt mycket för pengarna. Det var verkligen peaken på prestanda/krona imo.

Permalänk
Medlem

Har aldrig kört några extrem overclocks men har två minnesvärda.

Överklockade min första egna dator (som inte var familjens dator). En Athlon Thunderbird 850 MHz till den magiska nivån av 1 GHz vilket kändes rätt häftigt kring sekelskiftet. Har för mig det var genom multipliers i BIOS.

Den andra minnesvärda överklockningen jag gjorde var att köra en Intel Core2 Q9550 från 2,83 GHz till 3,6 GHz vilket vilket fick många CPU tunga spel runt 2012 (vill minnas att Assassins Creed 3 var en av dem) att bli få spelbart flyt.

Numer är jag rätt glad att det mesta av hårdvaran pressas ut från start. Tom så jag tycker att XMP profiler borde appliceras per default.

Permalänk
Medlem

Celeron 300A från 300mhz till 450! Jävlar vad de gick fort!

Permalänk
Hedersmedlem

Mest nöjd är jag ändå med nuvarande dator. Perfekt retrostuk på chassit, modern och snabb hårdvara och låg ljudnivå.

https://www.sweclockers.com/galleri/15064-den-lilla-uppgrader...

Bästa överklockningen:
Pentium MMX 166 @ 290 (3,5*83)
Duron 1400@nånstans över 2 GHz

TNT2Ultra, snabbt nog för världsrekord i 3DMark 01. Närmare 3100 poäng ska det ha varit.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Maaxan:

2500k var sinnessjukt mycket för pengarna. Det var verkligen peaken på prestanda/krona imo.

Absolut och sjukt låga temps

Permalänk
Medlem

Måste nog varit när jag fick min E6320 som jag till slut fick upp till en bit över 3ghz kyld av en bigwater 745 (första och ända gången jag kört "custom" vattenkylning. Körde 2,8 ghz stabilt och tror jag landade runt 3,2-3,3 ghz som gick att komma in i windows i men minns dock inte om det va stabilt under belastning. (då låg denna på 1,86ghz stock) målet va att försöka få till en 100% oc men tror jag lyckades starta windows några gånger men crashade mer eller mindre så fort man försökte öppna startmenyn eller så fort man gjorde något mer än att röra på musen.

Va gamla goda tider när FSB oc va vägen att gå! har även provat på lite blyerts OC men va så pass länge sen att jag tyvärr inte kommer ihåg vad fasen det va på =/

Permalänk
Medlem

Athlon XP - Vilka tider. Voltmodd med penna på ATI 9800 och x800. Direct die-cooling på s939 Opteron 146, 165 samt vid skiftet till s775 Nehalem, e6550, e8600 finns väl lite resultat kvar från detta.

Mycket har hänt sen man räkna fsb frenetiskt

Permalänk
Medlem

Minns att jag fick en rejäl boost i prestanda när jag överklockade:
i7/2600k -
HD6950 -> HD6970
GTX 970 och 980 Ti.

På min 5900x fick jag snarare mer prestanda av undervolting.

Permalänk
Medlem

Jag köpte ett 120hz kapabelt kretskort till min gamla koreaskärm när 2560x1440 upplösning i kombo med IPS var nytt.
Fick skära och modifiera ganska hårt i chassit för att få det att funka. Var riktigt kul när man fått in det. Och man lärde sig mycket på vägen. Vilket är den största anledningen till att jag gör moddarna. Det är roligt och lärande.

Har också byggt en 19" racks brandvägg från en trasig gammal laptop. Den hade en tidig i7 så ville göra något kul av den.

Annars att modifiera konsoler är riktigt kul.
Jag älskar att modifiera pryttlar för att få den göra saker som inte var tänkta till.

Permalänk
Medlem

Det grämer mig rätt mycket att jag är något för ung för att ha varit med på allvar på den tiden då man kunde plocka åtskilliga procent genom överklockning, och faktiskt uppnå en vettig fördel jämfört med oöverklockat.

Att enable:a XMP i BIOS kan knappast räknas som överklockning

Permalänk
Medlem

https://www.youtube.com/watch?v=-RrTRuGc6mg (AMD Athlon XP unlocking multiplier)

Denna helt klart - Gav en redig boost om kylningen tillät.

Good ol' times!

Mvh Fee

Permalänk
Medlem

Delid och flytande metall på 3770k och senare 7900x gjorde stor skillnad.
Även flytande metall på bärbara datorer gör under, min i7 1195g7 boostar ca 500mhz högre på alla kärnor nu.

Permalänk
Hedersmedlem

Vad gäller prestandavinst är nog vinnaren en Athlon 64 3000+ (Venice), OC från 1.8 GHz till 2.7 GHz, så 50%. 24/7-stabilt förstås! Gick att ta screenshots i 2.8 GHz på luftkylning, men inte mycket mer.

Mest minnesvärd kanske Celeron 333 @ 415 MHz. Första överklockningen någonsin, även minnesvärd för att jag lärde mig att man inte ska köra PCI-bussen för snabbt. Tappade allt innehåll på HDD:n pga att diskkontrollern inte tålde PCI-överklockningen (41.5 MHz istället för 33 MHz). Lagom jäkla surt!
Det mesta hade nog gått att rädda, men jag hade inte den kunskapen då (jag var 13!).
Det var även tack vare den överklockningen som jag hittade SweClockers, så det gör förstås det hela ännu mer minnesvärt!

Hade även en OC med torris/flytande kväve på gång nån gång förut. Voltmoddade ett DFI LanParty nForce2-moderkort för både CPU och RAM. Körde ett par BH-5-minnen på det i typ 3.8 volt eller däromkring (standardspänning för DDR var 2.5 volt); de var rätt kända för att tåla extremt mycket högre spänning, och att kunna köra grymt låga timings. Dåtidens motsvarighet till Samsung B-die hos DDR4.
Tyvärr så blev det aldrig av. Har för mig att någon komponent dog, så det blev aldrig av att designa kärl att ha torris/LN2 i.

Permalänk
Medlem

Drar mig bara till minnes min Athlon Thunderbird 1400MHz som som blev så otroligt varm att jag inte ens vågade tänka på överklockning

Permalänk
99:e percentilen

Räknas det att modda SweClockers?

Permalänk
Medlem

Jag överklockade en nyköpt dator med Pentium 2 från 266 MHz till 300 MHz. Första och enda gången, då jag aldrig fick igång datorn sedan dess. Som tur var tog garantin skadan, antagligen för att jag inte berättade något.

Permalänk
Medlem

Pentium 3 coppermine kunde dras upp rätt rejält. Men P4 Northwood C var en höjdare att klocka upp. På den tiden då det var värt att klocka. Ja, även C2D och I7 920 till 3,x Ghz. Goda tider det där.

Permalänk
Medlem

När vi köpte dator till studentföreningen blev det en Phenom 2 x2 -> x4 uppgradering (två gratis kärnor alltså) tillsammans med en liten överklockning

Dock var moderkortet lite småtrasigt, så power-knappen startade inte nätagget korrekt, så satte dit en extra knapp att styra ’gröna sladden’ på nätagget till jord. Självklart med en lapp med ordet ’turbo’ på. Så man fick trycka både den och vanliga startknappen för att starta datorn om den varit avstängd. Lite som kryptering, alltså blockerar användning för de som inte visste

Permalänk
Medlem

Högst OC var C2Q Q9450 från 2.66GHz till 3.84GHz, och det var 24/7 inställningar som bara gick och gick, hade den fram till i7 2600K

Permalänk
Medlem

Min första CPU som överklockade bra (har i princip alltid otur i kisellotteriet), en Core 2 Quad Q6600. Fyrkärnig CPU som har en standardfrekvens på 2,4GHz, lyckades överklocka den till 3,6GHz för dagligt bruk på luftkylning. Eftersom Q6600 har multipliern låst uppåt var man tvungen att överklocka den genom att höja FSB vilket man på denna tiden ganska enkelt kunde få upp i runt 200MHz(?) med rätt moderkort, Asus Commando i mitt fall. Kommer tyvärr inte ihåg vad jag körde för spänningar.

Edit: Tog bort busfrekvenser som jag troligtvis inte minns rätt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kibbo:

Min första CPU som överklockade bra (har i princip alltid otur i kisellotteriet), en Core 2 Quad Q6600. Fyrkärnig CPU som har en standardfrekvens på 2,4GHz (100MHz FSB), lyckades överklocka den till 3,6GHz (200MHz FSB) för dagligt bruk på luftkylning. Eftersom Q6600 har multipliern låst uppåt var man tvungen att överklocka den genom att höja FSB vilket man på denna tiden ganska enkelt kunde få upp i runt 200MHz med rätt moderkort, Asus Commando i mitt fall. Kommer tyvärr inte ihåg vad jag körde för spänningar.

Basen på den tiden var ju 266 (x9 = 2400MHz) så tror du menar att du körde 400 MHz FSB? Mitt skräpmoderkort klarade aldrig stabilt över 340, men ändå en stor ökning

Permalänk
Medlem

Hm, var ska man börja..
Har gjort en hel del genom åren, som säkert även många andra här.

Men man minns väl alltid sin första.
När jag klockade våran 486SX-25 till 40 MHz genom att förvara den i frysen först. Den hade ju ingen kylning alls, inte ens fläns, men sånt visste man inte så mycket om då och än mindre var det aktuellt att skaffa.
Var inte stabil alls, men POST gick bra, kunde inte starta Win 3.11. I 33 gick den däremot bra, men då hade man ju ingen nytta av den prestandan utan det var mer för att det var kul att prova.

Eller när man satt på nyårsafton 02-03 och körde 3DM01 med fönstret öppet, för Nordic hw:s "SM i Datorprestanda" (kom topp-10). Windows blev under den dagen korrupt och behövde installeras om, långt ifrån lika smidigt som idag och tog timmar att få till, vilket gjorde att jag i stressen missade att ställa någon inställning som gjorde att jag tappade någon placering (testade dagen efter, med rätt inställningar, fick då siffror som hade gett ett el två steg bättre placering). Det blev starten på något jag nu pysslat med till och från i över 19 år; att optimera Windows och automatisera saker kring det.

Eller den gång när jag bytte pump i vattenkylningssystemet till en tystare som tydligen arbetade med högre tryck. Resultatet blev läckage från nordbryggan och skadat grafikkort, moderkort, nätverkskort, ljudkort..

Permalänk
Medlem
Skrivet av medbor:

Basen på den tiden var ju 266 (x9 = 2400MHz) så tror du menar att du körde 400 MHz FSB? Mitt skräpmoderkort klarade aldrig stabilt över 340, men ändå en stor ökning

Kan hända att jag blandar ihop några frekvenser här. För jag minns att i stock körde den 24x100MHz och jag var tvungen att sänka multipliern till 18 när jag drog upp den i 200MHz. Kallades det BCLK redan på den tiden?

Edit: Kan hända att jag blandar ihop med siffror från min i7 920-klockning. Aja, min Q6600 kom upp i 3,6GHz i alla fall med hjälp av överklockning av någon bus.

Permalänk
Medlem

Låste upp min X3 720 till fyra kärnor. Den överklockades till 3,2 GHz. Inte alla som fungerade med fyra kärnor dock. Det var "lotteri" att man skulle få rätt cpu. Fick ut "prestandan gratis" och jag behövde inte lägga mer pengar på en 955.