Forsokte installera linux... nu bootar inte datorn

Permalänk
Medlem

Skulle du ge dig på det igen framöver så har jag några tips som kanske underlättar lite för dig.

Börja med att förbereda en USB-sticka med Ventoy om du inte redan gjort det. Detta smidiga program underlättar något enormt då det bygger upp din sticka så att du endast behöver kopiera över hela ISO-filen till en mapp på stickan för att därefter kunna boota ifrån den. På detta vis kan du slänga in så många ISOs dom du får plats med och därefter prova dom en efter en utan att behöva flasha om USBn vid varje försök. Har själv en sådan sticka med distros, en Win10-iso, diverse räddningssystem, GParted och Memtest för att lätt kunna åtgärda eventuella problem.
https://www.ventoy.net/en/index.html

Prova sedan ett par olika distros som föreslagits, t.ex. OpenSuSe, Garuda, EndeavourOS, Pop_os, Linux Mint och se ifall någon av dom fungerar bättre med din hårdvara. Kan du få igång en distribution med snapshots så underlättar det experimenterandet då du enkelt kan köra en rollback till en tidigare version då allt fungerade som det skulle.

Jag själv gick över helt till Linux för ett par år sedan och det är lite av ett projekt, först och främst att komma igång men även därefter att underhålla och eventuellt reparera. När jag väl fick igång ett fungerande system så tog jag det pö om pö allteftersom frågetecken och problem uppstod och letade lösningar och lärde mig sakta men säkert. Efter ett tag insåg jag att vissa delar var uppbyggt på ett visst sätt men att ett annat sätt kanske hade passat bättre, som t.ex. byta filsystem till btrfs för snapshots osv.

Linux är trots allt inte Windows - det är uppbyggt på ett helt annat sätt och det krävs ett annat tänk, man behöver ju lära sig på nytt. Det kanske är därför jag fastnat för det och finner det intressant - för att jag behöver pilla och filura likt hur jag gjorde när jag var liten och lärde mig om hur Windows och datorer generellt fungerar och alla problem jag hade med hårdvara, drivrutiner, program och dylikt för 20-25 år sedan. Lite masochistisk nostalgi och myskänsla kanske.