Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Hemma
Registrerad
Okt 2004

AHCI eller IDE - Ingen skillnad

Hej!

Håller på att installera Win 7 på min nya disk via USB.
Min förra disk dog ( raptor )

Men otippat nog hittar inte installationen drivrutiner till något. Konstigt nog står det inte vad, men jag har på något sätt gissat mig fram till att det rör SATA drivisar.

Läst mig sedan till att man ska köra SATA som IDE i BIOS. Vilket jag har gjort, både Enhanced och Compatible. Även testat AHCI, men jag får samma problem hela tiden.

Även testat att köra AHCI och ladda drivrutinerna manuellt, vilket inte heller fungerar. Även fast jag vet att det är rätt.

Datorns setup är

Asus p5q deluxe
e6850 3.0ghz
4gb dominator xms dhx pc8500
wd green 1tb

Några idéer? Känns som jag testat allt

MVH Philip

Gigabyte Triton -- Cooler Master 430W -- Asus P5Q Deluxe -- Intel Core2Duo E6850 -- Corsair Dominator PC8500 2x2GB -- Gainward 8800GTS 320MB -- WD Raptor 74GB (system) -- WD Caviar XL 500GB -- WD MyBook 1TB --

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Okt 2003

Vilken SATA-port sitter din disk på? De första 4 eller 6 sitter på Intelkontrollern. De andra på något annat tex Marvell. Använd Intels för bästa prestanda.

Asus P9X79 | Xeon 2680v2@3.5Ghz | X61 Kraken | 16gb Corsair Dominator | 2x Intel 520 240gb RAID0 | ASUS Xonar Essence STX | R9 Nano

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Hemma
Registrerad
Okt 2004

Hej Korgan.

Okej ska titta på det, men tror att alla diskar jag använt suttit i de anslutningarna där de sitter 6 st tillsammans..

Sen har jag två stycken backup portar också.

Några mer idéer?

MVH philip

Edit: Testade nu att köra i en annan port, fick upp samma fel.
Windows installationen letar efter drivrutiner till något, och moderkortsskivan med chipset och allt funkar inte..

Kör alltså installationen från USB minne..

Gigabyte Triton -- Cooler Master 430W -- Asus P5Q Deluxe -- Intel Core2Duo E6850 -- Corsair Dominator PC8500 2x2GB -- Gainward 8800GTS 320MB -- WD Raptor 74GB (system) -- WD Caviar XL 500GB -- WD MyBook 1TB --

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Hemma
Registrerad
Okt 2004

Brände nu .iso filen på en skiva från mamma & pappas dator...

2.4x .. tog bara sisådär 25 min. men nu funkar det klockrent..

verkar som om usb minnet inte tog med alla drivisar, trots det har jag testat två olika

Problem solved. lås tråd

Gigabyte Triton -- Cooler Master 430W -- Asus P5Q Deluxe -- Intel Core2Duo E6850 -- Corsair Dominator PC8500 2x2GB -- Gainward 8800GTS 320MB -- WD Raptor 74GB (system) -- WD Caviar XL 500GB -- WD MyBook 1TB --

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Örebro
Registrerad
Okt 2010

Du skulle bränna det från början på 2.4x , men det kan vara så att operativsystemet på USB-minnet inte är äkta .. eller missar några viktiga filer

ROG

Trädvy Permalänk
Avstängd
Plats
Norrköping
Registrerad
Okt 2005
Skrivet av Assgrass:

Brände nu .iso filen på en skiva från mamma & pappas dator...

Snart kommer väl någon gnällig moderator o skriva att en originalskiva hjälper... det får dem att låta ganska så okunniga. ;P

Intel Core i7 3770K@3.5, ASUS P8Z77V-DELUXE, 16GB RAM, GeForce GTX 660 Ti, ASUS XONAR ESSENCE STX, SAMSUNG 830 256GB SSD, 5x Samsung HD204UI, 4x WD40EFRX, 1x Western Digital Caviar Green WD20EARX, 1x Samsung HD103UJ, Windows 8.1 Pro

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2008

Så länge du skapar usbt med "windows 7 usb dvd download tool" så ska det fungera. Vad som gått snett för dig vet jag inte.
Om du går från raptor ->wd green kommer du bli besviken och ångra att du inte köpte en till eller en ssd.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Hemma
Registrerad
Okt 2004

kändes onödigt att köra med en till raptor då ssd diskarna finns, men har inte heller pengar till en ssd (arbetslös etc.) så det fick bli en billig variant..

spelar inte så mkt heller så prestandakraven har sjunkit för mitt datorbruk..

tack för alla svar

Nu har jag ett till problem dock.. Vill köra windows i AHCI men får bluescreen när jag bootar.. (inte sökt än men tänkte om det fanns några hints)

Känns ju inte som windows har några drivisar för ahci eller nåt.. bootar jag i IDE går det bra

Gigabyte Triton -- Cooler Master 430W -- Asus P5Q Deluxe -- Intel Core2Duo E6850 -- Corsair Dominator PC8500 2x2GB -- Gainward 8800GTS 320MB -- WD Raptor 74GB (system) -- WD Caviar XL 500GB -- WD MyBook 1TB --

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
kumla
Registrerad
Jul 2008

Lånar tråden spelar det någon roll om man sätter på ahci efter man formaterat klart disken?

Fractal r4 5volt. Amd 965 3.4 ghz Noctua DH 14 Asus M4N68T LE
Ssd diskar Samsung 850pro/intel 730 /320 Crucial m4
Nätagg Corsair vx 450 = Seasonic m12d

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2003
Skrivet av pompa_kumla:

Lånar tråden spelar det någon roll om man sätter på ahci efter man formaterat klart disken?

Du kan inte bara byta rakt av om systemet är installerat utan AHCI. Däremot går det att fixa, denna KB berättar hur med Windows 7. Om den bara är formaterad och du installerar senare går det förstås bra.
http://support.microsoft.com/kb/922976

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Knutby
Registrerad
Mar 2007

När jag ändrade från IDE till AHCI gick jag från 7.4 till 7.7 i WEI, sen ökade jag radikalt i SSD benchmark. Dubblade nästan siffrorna.

Chassi: Antec 1200, CPU: Intel 2600K 4.7Ghz +NH-D14, MB: Asus Maximus Extreme 4 ROG B3, Minne: 16gb Corsair Vengeance Pro Red 2133MHz, GPU: Asus GeForce GTX1080 8GB ROG Strix OC DC3 2063/11206, PSU: Corsair AX1200, Skärm: Dell 27" U2711 2560*1440, OS Disk: Intel 520 120GB, Mus: Logitech G9, OS: W10 Pro X64, Fläktkontroller: Scythe Kaze Master Pro 5.25", Extra HDD: Intel G20 80Gb, Samsung Spinpoint F1 1Tb/32mb/500mb/16mb

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
kumla
Registrerad
Jul 2008

vad heter det i bios där man ska ändra ahci fanns 2 st olika i mitt bios gigabyte p35 ds3

Fractal r4 5volt. Amd 965 3.4 ghz Noctua DH 14 Asus M4N68T LE
Ssd diskar Samsung 850pro/intel 730 /320 Crucial m4
Nätagg Corsair vx 450 = Seasonic m12d

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Knutby
Registrerad
Mar 2007

Storage någonting...

Chassi: Antec 1200, CPU: Intel 2600K 4.7Ghz +NH-D14, MB: Asus Maximus Extreme 4 ROG B3, Minne: 16gb Corsair Vengeance Pro Red 2133MHz, GPU: Asus GeForce GTX1080 8GB ROG Strix OC DC3 2063/11206, PSU: Corsair AX1200, Skärm: Dell 27" U2711 2560*1440, OS Disk: Intel 520 120GB, Mus: Logitech G9, OS: W10 Pro X64, Fläktkontroller: Scythe Kaze Master Pro 5.25", Extra HDD: Intel G20 80Gb, Samsung Spinpoint F1 1Tb/32mb/500mb/16mb