Trädgår'n - Odlingsautomation med Raspberry Pi

För lite över ett år sedan bad sambon mig att vattna blommorna och eftersom jag satt vid datorn så mumlade jag något ja-liknande ljud. Detta blev starten för project GOATEE (Garden Operations Automation Through Excessive Engineering)

Resultatet blev en odlingslåda som automatiskt vattnar tomaterna, läser av data som jordfuktighet, lufttemperatur och -fuktighet samt vattennivå i dunken. Och eftersom precis allting måste ha en egen app nu för tiden så fick det bli en sådan också...

Lite djupare info:
Jordfuktsensorn består av två spikar som är nedstuckna i jorden. Sedan mäts bara resistansen mellan dem. Jobbar just nu på att ta fram en kapacitivsensor istället.
Lufttemperatur och -fuktighetssensor är en DHT11
Vattennivåsensorn är en SR04 avståndsmätare som kollar hur långt ifrån locket vattennivån befinner sig.

Sensorerna läses av med hjälp av en Moteino oerhört välbyggd historia med ATmega 328p chip och RFM69 W radiomodul (typ en arduino uno med radio). Sedan skickas all data vidare till en raspberry pi som sparar det i en SQL-databas. Raspberryn hostar även en hemsida med data för de senaste 6 dagarna och från denna hemsida så hämtar en android app data och presenterar.

Cred:
Dickson Chow för orginalkonceptet, arbete i världsklass och jättebra guide! Vill ni bygga en själv så titta här.
Min fork finns här: https://github.com/roomooe/PlantFriends

Bor man i Uppsala området och gillar att skapa, inspireras och lära sig saker så spana in Uppsala Makerspace

Update:
Många kommentarer har handlat om ifall det skulle gå att göra en sensornod enbart försörjd via solpaneler. Lyckligtvis hade jag alla grejerna hemma för att slänga ihop en sådan.

Var tvungen att välja bort pumpen tillfälligt då en drar 2A vid 12 V vilket inte batteriet klarar leverera. Har beställt en klenare pump som borde kunna drivas från batteriet