Inlägg

Inlägg som Tjaxel har skrivit i forumet
Av Tjaxel

Coolermaster sk621 med stor marginal. Väldigt snyggt tangentbord men dum och envis som man är så ignorerade man alla recensioner som sa att det inte gick att skriva på. Tänkte att fan om man ger det tid så lär man sig. Efter mer än ett halvårs plåga gav jag upp. Kom som bäst ner till kanske 2-3 feltryckta per mening i snitt.

Av Tjaxel
Skrivet av Reiker:

Jag inväntar oberoende tester av kylningen, men den naturliga konvektionen slås lite ur spel när man använder fläktar. Vill inte låta negativ men spontant skulle jag tro att Ghost S1 med fläktar i topp och botten (2 st medium tophats) kommer ge bättre kylning med samma komponenter då den varma luften har väldigt kort transportsträcka från komponent till fläktarna som suger ut den varma luften (~3 cm).

De flesta GPU:er dumpar värmen uppåt och nedåt och i RAW så dumpar den då värmen framåt och bakåt (om du tittar på chassit framifrån) i hela chassits höjd. Blir ganska lång väg att färdas(~30 cm) för den varma luften längst ner om den ska sugas ut av fläkten längst upp på baksidan(120mm) eller av en extern 140mm fläkt på toppen.

En sista sak, hur tänkte de med fläkten i toppen!? Jag antog att det fanns plats så den skulle monteras internt och följa med när man drog ut innandömet. Nu är det riktig gettomod över det, se nedan: https://www.louqe.com/wp-content/uploads/2020/11/detail_140mm-4-500x500.png
Källa: www.louqe.com/raw-s1

Jag är inne på lite samma tankar. Luft in verkar ganska ok, men luft ut verkar sådär. Känns spontant som om luften särskilt från gpu kommer cirkulera tillbaka in i kylaren några gånger när den långsamt stiger upp efter att träffat insida chassit?
Intern 140mm i topp med perforerat lock i v2?

Av Tjaxel
Skrivet av Drenmi:

Exakt samma tanke här. Hade B550 vart ett alternativ hade jag valt detta istället.

Jag har dock heller aldrig märkt av styrkrets-fläkten över huvud taget i mitt NCASE M1.

Har också den brädan sen ett år men med en PCIe gen 3 under. Valde den mycket tack vare recensionen här på swec som sa att styrkretsfläkten var tyst. Aldrig hört fläkten heller. Det är inte mycket ljuddämpning i mitt Evolv Shift air chassi eller särskilt högljudda komponenter annars. Med det sagt klart b550 hade valts om den fanns då.

Av Tjaxel

Svarade 2 men räknade inte med Wi-Fi-förlängningen så tre egentligen.
1. Strömsladd
2. HDMI till TVn
3. Wi-Fi-förlängning y-kabel.
Resten trådlöst, med eller utan dongles.
Ibland åker en USB-förlängningssladd på när xboxkontroll-donglen inte mäktar med.

Av Tjaxel

Endast en 120GB sata-SSD för OS samt en 1TB NVME för spel i nya burken. Tyst drift var målet så inga hårddiskar monterade. Har extern för backup däremot.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Tjaxel

Hade en massa problem i början med mitt 5700XT. Fick svart skärm vid varje ”warm-reboot” vilket såklart ledde till en mängd förstörda försök att installera Windows. Sen en del strul med svarta skärmar och annat strul när jag försökte köra senaste drivisarna då (november). Det var då en helt ny dator då, så inte helt säkert vad som orsakade allt, men efter lite testande så kom jag fram till att med september drivers, gpun på PCIe 3.0 i bios och inte senaste Windows 10 också så har det rullat nästan felfritt sen dess. Enda jag märkt är att ljudet klappar till ibland. Kör tvn som bildskärm och ljud i samma HDMI som bilden så borde vara GPUns fel.

Kör x570 och gpun på riser som inte klarar 4.0 vilket säkert delvis förklarar många av de initiala problemen.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Tjaxel
Skrivet av Särimner:

Ja jag lärde mig mer allteftersom under hela gårdagen. Testade med fläkt-mode 300-400rpm vid Idle(surf, video etc) temp blev 38-40 grader och går inte att höra alls. Undervoltade också och vid 99% gpu load maxar jag 75 grader annars avg 70grader.

Mitt kort och version verkar inte ha problemen som folk beskriver. Kom på att jag har wreckfest så jag installerade och maxade grafiken, avg 165fps och inga stutterings eller konstigheter trots att wreckfest använder dx11 samt på 1080p skärm. Är enormt nöjd so far. Klivet från 960m till 5700 xt är enorm. Prestanda ökning fem gånger över för mig

Skickades från m.sweclockers.com

Edit: enligt gpu userbench är kraft/prestanda skillnaden närmare 500%.
https://gpu.userbenchmark.com/Compare/Nvidia-GTX-960M-vs-AMD-...
Och det med referenskortet!

Härlig uppgradering! Gjort precis samma, laptop med 960m till 5700 XT nitro+

Hur mycket har du undervoltat och har du märkt någon prestandaförändring efter undervoltningen?

Av Tjaxel
Skrivet av KonaStinky:

Go kväll! Jag köpte och fick in ett gigabyte (med windforcekylare) rx5700xt. Det jag kan säga är att bredden på det kortet är max vad som går in med vanliga strömkablar om man vill rikta kortet "utåt".För mig var den begränsande faktorn längden på riserkabeln. Jag kör dock med fläkt i botten istället för sidan.

Edit: kortet jag använder utan problem : https://www.inet.se/produkt/5410356/gigabyte-radeon-rx-5700-x....
Skickades från m.sweclockers.com

Mycket riktigt PCIe-risern är riktigt kort. Jag fick montera grafikkortet först, sen fästa risern i moderkortet när det var löst för att sen bända in det. Sjukt jobbigt var det. Upptäckte även nu att den nedre skruvens skena(den som fäster GPU-vaggan mot baksidan av moderkortsplåten) inte går lika långt som de två övre. Så även med riktigt plågad/förlängd riserkabel går det inte att få in mycket högre/bredare kort. Får knappt 3mm marginal mot nätaggregatet i bredast läge, vilket ger en maximal bredd på ca 13,8cm för grafikkort inklusive strömkablar mot Nätaggregatet.

Av Tjaxel
Skrivet av Shahmaan:

@Tjaxel: Tack så jättemycket för hjälpen! Jag har 90 graders PCIe kablar. Ska nog riska 1k och modda chassit och se vad jag kan göra

Lyckas jag så kommer jag nog även fixa front panel mod. Såg att man kunde köpa här:
https://modmymods.com/custom-phanteks-evolv-shift-front-panel...

Med 90-gradare blir det lättare! Med svettigt mot panelen menar jag att gpun kanske kommer gå emot. Men panelen har lite giv. Jag testade lite snabbt timespy med och utan meshpanel på. Meshen släpper igenom mycket, resultaten skiljde bara någon procent! kul med mod och snygga mönster på sidan du länkade! Lägg upp bild sen när det är klart!

Skickades från m.sweclockers.com

Av Tjaxel
Skrivet av Overactive:

Sitter också på detta problem. Har läst en hel del i diverse trådar på Reddit och AMDs forum och allas förslag är tbh helt absurda! Aldrig sett två människor föreslå samma sak utan alla har gjort olika grejer. Så mitt förslag är helt enkelt att rita ett pentagram på vardagsrumsgolvet och offra 2 ram-minnen :')

Skämt åt sidan så kraschade det för mig gång på gång på exakt samma ställe i Witcher 3 tills jag skruvade ner shadows från Ultra till High med allt annat på Ultra i 1440p.

En annan sak jag testade var att downgradea drivers från 19.12.2 till 19.12.1. När jag gjorde detta kraschade spelet inte på exakt samma ställe varje gång men däremot kraschade det minst lika ofta fast slumpässigt istället.

Setup:

MSI B450 Tomahawk MAX
Ryzen 3600
PowerColor RX 5700 XT (billigaste)
Corsair Vengeance LPX Black 16GB (2x8GB) / 3200MHz
Corsair RM750xv2
Lenovo y27-q20

Haha gillar den lösningen! När du säger det så hade jag faktiskt en krasch när jag ändrade upplösning till 1440p från 4K i witcher 3. Xbox-kontrollen tappade kontakten med burken, Geralt föll genom marken och sen svartskärm några sekunder senare. Gav 1440 inte fler försök. Har du testat 19.9.2 drivers?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Tjaxel
Skrivet av Helmsman:

Wow vad individuellt det är. Min gick ner nästan snabbare efter jag satt auto -> PCI3. Grattis!

Segt! Vilka drivers kör du? Hoppas det löser sig snart för dig!

Skickades från m.sweclockers.com

Av Tjaxel
Skrivet av KonaStinky:

Ursäkta ifall jag upprepar någon annan.
Mina problem med crashar löstes genom att gå in i bios och ställa om Pci-express från 4 till 3 och magiskt försvan alla problem jag hade med mit rx5700xt. Dock bör det tilläggas att jag kör mitt kort genom en pcie-förlängningskabel/riser-kabel.

+1

X570, ryzen 3000, nitro+ 5700 XT på PCIe-riser. Flyter felfritt sen jag ändrade från ”auto” till ”3.0” i bios. Kör september drivers och hdmi till tvn.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Tjaxel
Skrivet av Shahmaan:

@KonaStinky: Jag letar efter samma svar som dig. Jag vill veta om jag får plats med en MSI GeForce RTX 2070 Super i chasisn. Det närmaste svaret jag fick var från denna sida:
https://bit-tech.net/reviews/tech/cases/phanteks-enthoo-evolv...

GPU jag har fundering över:
https://www.webhallen.com/se/product/307507-MSI-GeForce-RTX-2...

Har du redan byggt klart din dator? Isf skulle du kunna vara snäll och säga ungefär om det skulle passa, tack.

Jag hade liknande funderingar själv och försökte hitta svar men chansade till slut. Hoppas detta hälper något:
Tror tyvärr det blir svårt med 2070 Gaming X. Fick precis in ett nitro+ 5700 XT med fläktarna utåt. Det sitter väldigt väldigt nära meshpanelen med sina 49mm, och 56mm på MSI gaming X kommer bli svettigt. Behövde även böja vaggan kortet sitter i lite för att få in det i den. En annan begränsning är strömsladdarna och om de krockar med PSUn. Kontakterna sitter en bit upp på nitro+ så hamnar precis ovanför nätagget, men de sitter längst ned på gaming x och kommer behöva böjas 90 grader direkt vid kontakten. Om PCIe-risern är tillräckligt lång, och den övre chassifläkten är bara att räkna bort. Nitro+ har en höjd på 13,5cm, mot MSI gaming x-kortets 14,3cm. Jag är iofs rätt oerfaren men tyckte mitt kort var på gränsen så skulle rekommendera dig att kolla efter en mindre modell.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Tjaxel
Skrivet av Defender:

Timespy graphic score 9634. Oktober drivers

Vilken version av 5700 XT har du och kördes den stock eller har du fixat mycket?

Jag får 9051 Med mitt nitro+ i timespy GPU-score men med september drivers och inte riktigt senaste Windows heller. Den kombon har varit stabilast för mig men verkar ge begränsad prestanda!

Skickades från m.sweclockers.com

Av Tjaxel

Tror du menar PCIe-risern? Den är uppdelad i 6st tagliatelle-breda kablar.

Förstår vad du menar med obekvämt att montera grafikkortet med fläktarna utåt, men om man monterar det först och fäster risern i moderkortet innan det är på plats går det. Fick in ett 5700xt nitro+ men det krävde mycket svett och en del våld 😅

Skickades från m.sweclockers.com

Av Tjaxel
Skrivet av tellus82:

Enda säkra sättet att veta är att prova, det värsta som kan hända är att du får manuellt reseta bios. Normalt så ska moderkort reda ut situationen med en safe boot om XMP profilen inte lirar men man kan som sagt åka på en reset.

Sant. Tack för pushen! Det fungerar fint nu.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Tjaxel

Hej!
Kanske en dum fråga, men hur sannolikt är det att det går att köra minnena i deras förinställda xmp-profil? Precis byggt nytt och haft väldigt mycket problem med att få grafikkortet stabilt så inte vågat slå på xmp än.. 😬

(3700x, Aorus x570 I Pro wifi, corsair 2x8GB 3600mhz cl18 lpx)

Skickades från m.sweclockers.com

Av Tjaxel

Mitt bästa minne var förmodligen lanet en kompis arrangerade på sina föräldrars hyresrätts vind. Var några operakillar där som skrek i typ 130dB med vibrato när de dog i spelen 😂 men sådär halvpopulärt hos grannarna!

Skickades från m.sweclockers.com