Inlägg

Inlägg som Dalton Sleeper har skrivit i forumet
Av Dalton Sleeper
Skrivet av Schnitz:

Beror väl på. Kanske i övre segmenten, men en budgetlaptop har ju inte mer kärnor än en gammal Phenom II från 2008, så det har ju inte heller riktigt skenat på alla håll och kanter. Och det säljs fortfarande flång nya datorer med lika mycket RAM som på den tiden vilket är helt mindblowing egentligen med tanke på hur täta perioder all form av datorkapacitet brukade dubblas. Backar man lika många år dessförinnan så är utvecklingen mycket mer markant.

Det beror väll på behovet tänker jag, det behövs kanske inte så snabb hårdvara för att surfa och skriva något i notepad. Långsamma samt energieffektiva chip kommer alltid att behövas. Tillverkaren erbjuder alternativ, och kunder fortsätter att köpa.

Sitter själv på en Surface Pro X som hänger med överallt; den gör surf, mail och enklare grejer riktigt bra, portabel med hyfsad batteritid.

Av Dalton Sleeper
Skrivet av Nioreh83:

Galet att man inte fått saker att snurra snabbare. 3Ghz hade man ju för över 20 år sedan. Hade nån sagt till mig att man bara kom till det dubbla först 2024 hade jag skrattat åt dem

Du har ju några kärnor mer än för 20 år sedan...
IPC har också ökat ganska markant.

Av Dalton Sleeper

Trisst är det, men det kan vara allt från lödningar till fel i själva minneschippen. Kyla / värme eller snabba svängningar därimellan kan bidra, ev också stötar.

Möjligen måndagsex av någon komponent i datorn.

Jag kör endast minnestest de två första veckorna på en egenbyggd och trimmad dator, pålaptops endast om de börjar bete sig konstigt.

Av Dalton Sleeper

@Vaneriuz, jag kör trådat till XB (WIFI till PS samt Switch). Inte så snyggt med nätverkskabel längs socklarna men nedladdningar tar inte längre evigheter.

Av Dalton Sleeper

Det är väldigt mycket gissningar om hur grafikminnet och minnesbussen påverkar resultatet här, någon som känner sig manad att skriva en genomgående beskrivning?

Det här med att kortet av diverse anledningar inte kan utnyttja mer minne, det kan i vissa fall vara rätt, men i många andra fall vara helt fel. Bandbredden är viktig för att få ut ett visst antal frames, är den för liten så kommer du få så många frames bussen klarar av. Dock, får du slut på minne så går det ned till ensiffrig fps och det enda minnesbussen gör är att ladda in och ur texturer. I vissa spelmotorer skipar man faktiskt inladdning av texturer om man nått gränsen men kör spelet som vanligt.

I de flesta cases där spel fungerar bra med en lägre texturinställning men inte en högre, så kommer du få mer eller mindre samma prestanda på medium som high med mer tillgänglig VRAM. Många spel ger bra prestanda om du står stilla eller håller dig inom ett visst område i spelet, men tokhackar när du progresserar i spelvärlden. Du kanske har 60 fps när du står stilla, men 3 när du rör på dig. I dessa fall så kommer du få 20 gånger högre prestanda med kortet med mer minne.

Spelet måste hinna streama in texturer i grafikminnet, till det behövs en buffer, ligger man på eller under gränsen så måste texturer pushas ur samt laddas in på framen som nu renderas. Har du ett par millisekunder på dig så kommer inte spelmotorn att hinna fixa detta inom rimlig tid, speciellt när det går genom cpu, pci bussen, till gpu över en förmodligen rätt svag minnesbuss som egentligen behövs för att upprätthålla bildfrekvensen. Här blir det toklagg, med största sannolikhet ensiffrig fps.

...

Det Nvidia ofta gör är att introducera flaskhalsar, minnet kostar som sagt inte så olidligt mycket (dock har det med möjliga konfigurationer att göra). På detta AMD-kort handlar det om ett antal hundringar. Det är samma inom mobilbranchen, det säljs mobiltelefoner med 4GB ram, trots att hela minnet är fyllt till halsen av att endast boota operativsystemet.

Av Dalton Sleeper

Kolla så att det gärna är 6GB ramminne, kör du 4GB så spelar det inte så stor roll längre då det mesta kommer gå långsamt. Tror dock det blir på gränsen att få en hyfsad med 6GB för tre papp.

Av Dalton Sleeper

Jobbar man med Unreal Engine så sitter nog 256GB rätt bra, nu får man använda virtuellt minne (diskswappande) vilket är långsamt som f**.

Av Dalton Sleeper
Skrivet av Larsp777:

Det är vanlig "propp". Kan inte se färgmärkning, de är vita. Står något men är svårt att se. Gammalt hyreshus.

Har en dator i ett rum och när den är igång och man sätter i strykjärn gå proppen. Dock är TV:n också igång då och ev. något annat. TV:n släcks också.

Ett strykjärn brukar väll inte dra så mycket, kanske har ni en 6 amps (grön) där det bör vara en 10 (röd)? Det är en liten hatt i botten som brukar vara färgad, dock när proppen går så kan dessa lossna. 6A klarar 1400w, 10A klarar 2400w. Dock kanske kylskåp och möjligen något annat som sitter på samma slinga? 6A kan överbelastas rätt lätt, det kan iof 10 också om man har spis, kaffebryggare, diskmaskin eller liknande. Spis brukar dock gå på trefas.

Kanske är ett felaktigt strykjärn, vad står det på effekt på det?

Av Dalton Sleeper

Helt bortkastat dock, kör vilket 4090 som helst och släng på dubbelmackan från EK och spara 15 000. Alt lägg det på en custom EK loop till resten av burken. Alla kort jag testat har klarat 3GHz på kärnan (MSI samt Asus).

Av Dalton Sleeper

Jag vet inte hur många år man får OS uppdateringar längre, men för mig är det helt avgörande. Har en Note 10+ som har hyfsad hastighet och RAM men som stannar på Android 12. Är det 4 år för Samsung på senare tid? Skulle inte EU tvinga på uppdateringar i flera år?

Morsan har en telefon där det mesta har slutat att fungera, tror det är Android 8, OS var nog rätt gammalt redan när den var aktuell.

Vill egentligen inte byta min Note 10+, men det blir nog ett måsta.

Av Dalton Sleeper

Tvingad är man ju inte, det är väll bara att skita i att köpa och visa vart man står?

Av Dalton Sleeper

Var inte denna lite av en problemtelefon, eller har de löst problemen?

Av Dalton Sleeper

Jag hade gärna sett källkoden till detta, gärna så man kan kompilera själv.

Av Dalton Sleeper
Skrivet av Dunde:

Det går inte alls åt fel håll, det är en lögn och en numera kastas det ut så ofta att det börjat bli "sanning".
Elektronik i allmänhet och integrerade kretsar är energieffektivare än någonsin.

Behöver man en fläkt till eländet så går det åt fel håll.
Jag vet int om de drar upp till 10w, mer eller mindre, men för 10w brukar man inte behöva flänsar och ivriga fläktar.
Och ja, allt kommer ifrån cpu / gpu som idag pressas över gränserna för att nå över generationen innan. Pressa chip till gränserna är oftast dyrt, både att få fram chip som klarar frekvensen, samt att se till att resterande komponenter klarar av värme och strömförsörjning, och så klart kylfläns och fläktar.

Så ja, det går åt fel håll.

Av Dalton Sleeper

Snart ser vi nog SSD med 300w effektuttag, det går åt fel håll det här...

Av Dalton Sleeper

Jag tror det finns flaggor (argument) för de flesta filkopieringsfunktioner som löser detta, jag har inte suttit med just dessa på länge men ta en titt på vad xcopy kan göra!

Av Dalton Sleeper

Det värdelösa är att ljudet inte synkas om, blir det hack så blir det permanent eftersläp i exempelvis film, det går inte att använda trådlöst ljud över BT på PC pga detta.

Av Dalton Sleeper

Eftersom det fungerade bra så pass länge så kan ju glapp/dålig kontakt vara en orsak.
Kanske i riser kabeln, pci porten, eller något i moderkortet som påverkas av position / vikt.
Det samma kan ju gälla grafikkortet, att det är någon dålig lödning under ett chip (vanligt på 4k-serien), spricka i PCB eller liknande.

Av Dalton Sleeper
Skrivet av medbor:

Optimalt är typ att köra bara mellan 45% och 50% (kan göra nästan hur många cykler som helst utan märkbar degradering)

Mycket bra är att hålla sig typ 30-70% (klarar tiotusentals cykler)

Bra är 20-80% (klarar ca 5000 cykler)

Okej är 10-90% (klarar då ca 1000 cykler)

Det är rent av skadligt för batterier att röra sig utanför detta, alltså om man talar om procent av cellens totala kapacitet.

Laddar man verkligen 0-100% så kanske den klarar 50-100 cykler

Sen beror det på vad man menar, många tillverkare döljer 5-15% av cellens kapacitet i reserv i ena eller båda ändar (laddar inte upp eller ur maximalt)

Ju längre från ’mitten’ desto mer ändras cellens storlek och mikrosprickor skapas. I dessa sprickor kan det bildas gas och annat, som minskar kapaciteten. Temperaturen påverkar också hur mycket cellerna utvidgas och hur fort de kemiska processerna sker, hög temp är väldigt skadligt

Milt överdrivet; laddar i princip 0-100 (eller 20-100) näst intill varje gång och min Samsung Galaxy Note 10+ har nu fyllt 4 år. Om din beräkning stämmer så skulle jag ha 30 dagars batteritid i snitt, samt att batteriet skulle vara tokdött. Enligt AccuBattery har jag tappat strax under 10% på dessa år.

Av Dalton Sleeper

I din loop så breakar du ut om du inte hittar det du letar efter på första platsen:

else { Console.WriteLine("Det du söker efter finns inte i ryggsäcken"); Console.ReadLine(); break; }

Du vill nog skriva ut det medelandet utanför loopen, och om det skall fungera så bör du kanske använda dig av en mellanlagring i form av bool eller kanske strängen du hittat. Efter loopen så kollar du om strängen är tom, eller om hittaflaggan ej är satt, och skriver ut "Det du söker efter finns inte i ryggsäcken".

Edit: för sent, hade visst haft tabben öppen en stund