Missbruket av versionsnummer

Artikeln kommer inte att pliktskyldigt lista olika versioner och funktioner. Sådant kan du redan med fördel läsa på Wikipedia. Och egentligen är det rätt ointressant att veta i vilken version av HDMI-specifikationen någon finess eller funktion blev specificerad.

Vad du vill veta är huruvida dina prylar och den produkt du tänker köpa faktiskt använder den funktion du är ute efter, eller hur?

hdmi_versioner.png

Tabell från Wikipedia över vilka funktioner som specificeras i vilken version av HDMI-specifikationen. Detta säger endast var i någonstans funktionen är beskriven. Detta säger ingenting om vad produkt A eller B är kapabel till.

Detta har gett oss något av den värsta huvudvärken med HDMI. Den missförstådda kopplingen mellan version och funktion. Och alla är vi skyldiga till det. Vi missbrukar versionsnummer. Istället för att prata om vad produkten kan göra hänvisar man i all sin otydlighet till en HDMI-version. En version av specifikationen snarare än faktiska produktegenskaper.

Funktion, inte version

I fråga om egenskaper för en viss produkt är HDMI-versionsnummer rätt ointressant och kanske rent av missledande. Detta eftersom allt tal om HDMI-versionen syftar till själva specifikationen, inte till vad just den och den produkten har för funktioner. Versionsnummret syftar i grund och botten till ett pdf-dokument som beskriver hur saker och ting är tänkta att fungera. Hur just din pryl fungerar är en annan sak.

hdmi_cables-versions.png

Ord och inga visor från officiellt håll vad som gäller kring versionsnummer på produkter. Nej, inga versionsnummer på kablar.

När det hänvisas till att en produkt har en viss HDMI-version, säg ”HDMI 1.4” som exempel, är det ofta oklart exakt vad i 1.4-specifikationen som åsyftas. Är det 3D-bilder? Audio Return Channel-funktionen? Eller är det Ethernet över HDMI? Ibland kan man utifrån sammanhanget gissa sig till vad som avses.

Därför förekommer ofta användningen av versionsnummer i stil med ”…produkten har endast HDMI 1.4 och då fungerar inte 3 840 × 2 160 pixlar i 60 Hz. Den måste ha HDMI 2.0 för det”. Detta sätt att resonera är på sätt och viss bättre då man blivit mer specifik om vilken funktion det faktiskt rör sig om. Problemet med att hänvisa till ”HDMI 2.0” är att detta inte ger hela svaret heller. Något som tas upp längre fram i artikeln.

Devisen är därför att fråga efter funktion, inte efter version. Då blir det genast lättare att nå pudelns kärna.

Lösning: bli konkret!

Vill du till exempel veta ifall skärmen tar emot 3 840 × 2 160 pixlar över HDMI i 60 Hz och med full färgupplösning? Fråga då efter möjligheten att ta emot 3 840 × 2 160 pixlar över HDMI i 60 Hz och med full färgupplösning. Fråga inte efter ”HDMI 2.0” eller liknande eftersom det inte är tydligt om hur en specifik produkt faktiskt fungerar.

hdmi-it_is_wrong.png

Inte acceptabelt. Den ständiga hänvisningen till versionsnummer är inte uppskattad och bryter mot licensreglerna.

Från officiellt håll tas det tydligt avstånd från användandet av versionsnummer för produkter. Tillverkarna, de som följer licensen, får inte kalla produkter för versioner. De måste vara tydliga med vilken funktion som avses. Reglerna finns här i pdf-format:

Det kanske värsta exemplet på versionsmissbruket handlar om HDMI-kablar och vi går igenom detta längre fram i artikeln. Men nej. Det finns inte versionsnummer på kablar.

”Jag vill ju ha det senaste”-fixeringen

Det finns också ytterligare en fixering vid versionsnummer som ofta dyker upp. Man vill köpa en produkt som ”…har senaste HDMI-versionen”. Inte för att det finns något i senaste den specifikationen som ens är applicerbart på produkten. Tankegången är istället att man vill ”…ha den senaste tekniken” eller liknande argument.

Även där är det orimligt fixering vid version. Köper man som exempel en skärm som använder 1 920 × 1 080 pixlar i 60 Hz räcker den kapaciteten så som det beskrivs i den ursprungliga HDMI 1.0-specifikationen. Bilden blir inte bättre och tekniken inte modernare bara för att man har en högre versionssiffra på pappret.