Permalänk
Hedersmedlem

Bygglogg: Hallrack

OBS! Väldigt bildintensiv. Jag var tvungen att lägga upp bilderna på Pici, min webserver är inte uppe för tillfället.

Inledning

Jag bodde i Sundsvall med 100/100-lina och allt var frid och fröjd, men allting varar inte för evigt och flyttade efter en tid ner till Stockholm igen. Det började med en 24 kvadrats lägenhet mitt i smeten där ett rackskåp verkligen inte fick plats. Rackskåpet sattes i en källare och fick vänta. Fixade en ny lägenhet lite utanför stan, men fortfarande bara en etta på 40 kvm.

Tankarna började formas att göra racket som en möbel, och en snygg sådan. Fick lite inspiration från andra gallerier här på SweClockers och jag ringde upp min polare och gamla kollega Claes som är bra på det praktiska. Vi klurade ut ungefär storleken på racket, vilka material och så vidare. Men vad vi inte insåg att det var ett jäkla jobb och den ursprungliga budgeten på cirka 3500 kronor spräcktes rejält.

Vi var och tittade på diverse byggvaruhus. Vi insåg rätt snart att racket skulle byggas av en bänkskiva. Den nedersta på denna bild var på tal, men vi hittade sedan en mycket snyggare och mer robust på Bauhaus som hette Black Tulip. Det är en 36mm-skiva som när vi köpte den var mer än 3 meter, så vi fick stycka den på plats för att få in den i bilen.

Så här ser bänkskivan ut. Väldigt massiv men väldigt snygg, med ådring och så. Ljudnivån hoppades vi även skulle bli relativt låg med en så massiv stomme. Vi köpte även sidopapp som man stryker på för att göra att sidorna ser ut att vara

ett enda stycke.

Enda sidan på racket, vi har strykt på sidopappen som var ett par millimeter för bred, så vi var tvungna att kapa det som var över. Vi började med en maskin och fortsatte sedan med en kniv med tejp på, som fungerade oväntat bra.

Vi fortsatte sedan med en slipsten för att göra kanten mjuk och len.

Kanterna var fortfarande rätt fula.

En svart märkpenna samt en gammal strumpa med lite penseltvätt gjorde kanterna mycket, mycket snyggare.

Diverse skruvar som användes till bygget.

Sprayade med en primer. Här ser vi även vinklarna som ska hålla ihop racket.

Här ser vi rackvinklarna, som köptes på Clas Ohlson. Tyvärr var de inte lika långa, så ena fick kapas med ett par millimeter (bilden är missvisande).

Rackskena klar, resultatet blev helt klart över förväntan. Den ligger på det som ska bli dörren, vilket även behövde sprayas.

Skruvarna i svart.

Skruvar fast rackskenorna i ena sidan på racket.

Avståndet mellan fronten på racket och rackskenorna var lite knepig att uppskatta, men cirka 30 mm var perfekt så här i efterhand och samtliga rackchassin jag har testat har fungerat.

Samtliga vinklar och skena är fastskruvad på ena sidan av racket.

Bottenplattan med skruvhål.

Fönstret var det som skapade mest huvudbry. Det slutade med att vi körde en 1,2mm plexiskiva som infogades i en träram. Vi körde även på ett lager med film för att man inte ska se samtliga prylar i racket, utan bara det som blinkar.

I botten på racket måste man ha någonting som bär upp det första chassit så att det inte låg på vinklarna, och vi hittade dessa gummidistanser som verkade perfekta.

Vi borrade ur dem så att skruvhuvudet skulle få plats.

Skruvhuvudena passade perfekt.

Apparatfötter köptes på Kjell & Company, vilket vi sprayade. Dessa ska alltså sitta på toppen på bottendistanserna i chassit och de håller upp rackchassina i botten.

Resultatet blev väldigt trevligt. De pallar flera hudra kilo i vikt och är väldigt diskreta, samtidigt som det blir ett litet luftytrymme i botten som kyler det nedersta chassit.

Gånggärnen som köptes på Clas Ohlson var vi tungna att kapa och slipa lite.

Skruvhålen på främre dörren igenspacklade. Dörren har även fått en omgång med sprayen.

Gånggärnen på bakdörren (racket har två dörrar) är fastskruvade. Vi har även satt på en list (Stokvis allround strip) som ska dämpa ljudet inifrån racket.

Sidorna är fastskruvade i bottenplattan och samtliga vinklar och bottendistanser är monterade.

Bakdörren monterad med gångjärnen. Det blev helt perfekt och ett lås infogades även i ena sidan så att den "låser" när man trycker dit den.

-----

Allt för denna gång. Mer kommer när jag fått ordning i racket och alla burkar är up and running, så att säga.

Visa signatur

SWECLOCKERS.COM :: If Quake was done today ::
WS: Gigabyte Z690 UD DDR5 :: Core i5 12600K :: 32 GB RAM :: Geforce RTX 3060 Ti :: 10 GbE NIC :: AOC C32G1 32" :: Seagate FireCuda 530 1TB :: Deepcool Matrexx 55
NAS: SM X10-SLM-F :: Mellanox Connect2X SFP+ :: Intel XL710-QDA1 QSFP+

Permalänk
Medlem

Snyggt! Vad är det för burkar som ska in?

Visa signatur

Phenom X6 1100T @ 4Ghz, Gigabyte 280X 3Gb, 8GB Corsair DDR3, Be Quiet 700w, Crucial 64gb, Samsung 850 Evo 500gb

Permalänk
Hedersmedlem

Diverse datorer. Men än så länge är det en stor röra i racket så vill inte posta bilder, när jag får tid så ska jag slita ut allt och göra fint från grunden

Visa signatur

SWECLOCKERS.COM :: If Quake was done today ::
WS: Gigabyte Z690 UD DDR5 :: Core i5 12600K :: 32 GB RAM :: Geforce RTX 3060 Ti :: 10 GbE NIC :: AOC C32G1 32" :: Seagate FireCuda 530 1TB :: Deepcool Matrexx 55
NAS: SM X10-SLM-F :: Mellanox Connect2X SFP+ :: Intel XL710-QDA1 QSFP+

Permalänk
Medlem

Läckert ^^

Visa signatur
Permalänk

Looking good

//BG

Visa signatur

---Project: Nuclear Winter
---Nuclear Media
---Aktiv setup: Fractal Design Define R3 Nuclear Winter mod | ASUS M4A89GTD PRO/USB3 | AMD FX-8350| Corsair H50 | Corsair XMS3 8GB DDR3 @1600Mhz | ADATA SP900 256GB SSD | Samsung SP F3 1TB HDD | EVGA GTX770 ACX| Corsair AX850, MDPC-X Titanium & Copper Mod |

Permalänk
Medlem