EU förbjuda ip-telefoni censur, status?

Permalänk
Medlem

EU förbjuda ip-telefoni censur, status?

Är det någon som har koll på hur det går med arbetet att förbjuda EU's operatörer från att blockera IP-telefoni och andra typer av data?

Enligt artikeln nedan från Mars 2012 så finns en rapport som pekar på att att operatörerna vill blockera, så jobbet är ju redan igång. EU har ju tidigare visat sig som stora anhängare till nätneutralitet så det är väl bara en fråga om tid hoppas jag.

http://www.thelocal.se/39938/20120328/

Visa signatur

Whales are nice!

Permalänk
Entusiast

Jag gillar inte riktigt din retorik för den innehåller lite för mycket konspirationstrams. Det handlar inte om censur utan om affärsmodeller. Teleoperatörerna har traditionellt sålt en tjänst röstkommunikation. Nu har ny teknik gjort att de även tillhandahåller tjänsten internet och under den tjänsten kan man även använda röstkommunikation. Alltså har de skjutit sig i foten lite eftersom deras nya tjänst håller på att göra deras gamla tjänst föråldrad. Så det finns väl två alternativ. Antingen lagstiftar vi om det och accepterar att alla får betala högre avgifter på mobilsurf för att täcka upp inkomstbortfallet. Eller så låter vi marknaden avgöra där det kommer dyka upp olika typer av abonnemang där man kan få billigare surf där vissa tjänster är avstängda. I grund och botten är det ingen censur utan telefonoperatörerna vill kunna ta betalt för sina tjänster.

Det hela har alltså noll med nätanonymitet att göra. Operatörerna har inget intresse av att avlyssna din trafik egentligen. Det finns väldigt intressanta tekniker för att blocka vissa typer av trafik utan att ens läsa paketen eftersom det är tidskrävande och enkelt att gå runt med kryptering. Istället tittar man på hur paketströmmarna ser ut eftersom olika typer av trafik beter sig lite olika. Därifrån kan man sedan blocka oönskad trafik. Till exempel är ju inga teleoperatörer intresserade av att ha massa torrenttrafik i sina nät. Inte för att de är rädda för herr Pontén och eventuella juridiska aspekter utan för att bandbredden är begränsad så de vill inte att ett fåtal ska sno all kapacitet i cellerna. Det blir så dyrt att bygga massa extra basstationer bara för att några vill tanka warez.

Sen är det ju självklart så att det inom en inte alltför avlägsen framtid bara kommer vara IP-telefoni eftersom det även ligger i operatörernas intresse att bli av med massa redundanta lager. Känns ju lite omotiverat att underhålla både ett nationellt nätverk för IP och ett för telefon när det räcker med IP. Det skulle bli mycket mindre kabel att gräva ner vilket sparar både tid och pengar. Samma gäller distribution av TV som egentligen är tämligen meningslöst att ha separata nät för. Tänk vad många satelliter man kunde slippa om de körde allt på IP istället.

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24

Permalänk
Medlem

Cool
Någon som hört något nytt?

Visa signatur

Whales are nice!

Permalänk
Medlem

Nej.
Specificera vad du vill höra om. Kasta inte bara ur dig "censur" och "EU" utan bättre hänvisningar än ovan länkade. Jag vill inte behöva googla enkom för att TS inte gjorde't.

Visa signatur

It's not that you don't comprehend what's laid out before you, or that you're unable to process. It's all about what you're to live up to, your position, an identity created by the expectations of your affiliation.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Alakai:

Nej.
Specificera vad du vill höra om. Kasta inte bara ur dig "censur" och "EU" utan bättre hänvisningar än ovan länkade. Jag vill inte behöva googla enkom för att TS inte gjorde't.

Jag förstår inte vad som är så svårt, men jag har bytt ut två ord för att göra det enklare. Allt du behöver veta finns i artikeln jag länkat till.
Klarspråk: Det har talats om att EU skulle lägga sig i, bland annat lagstifta om, hurvida operatörer får blockera viss typ av trafik, i det här fallet IP-telefoni.

Om det fortfarande är svårt att förstå kanske du ska svara i andra trådar där du kan bidra med någonting utan att behöva läsa på engelska. Vet du inte vad jag pratar om utan att googla så är det ju inte dig frågan vänder sig till.

Visa signatur

Whales are nice!