Tjej med personlighetsstörning, råd?

Permalänk
Skrivet av Friterad:

Rentav korkat svar. För det första skapade jag inte tråden för att fråga om jag skulle träffa henne eller skita i det. För det andra menade lakej indirekt att för att man söker råd på nätet så är man inte stabil. Vilket är ren skitsnack. Du kan börja med att sluta slösa din egen tid då, och ett tips är att läsa riktigt så att du inte får för dig saker.

Flertal i tråden som har fått det att verka som om jag frågade efter om jag skall träffa henne eller ej, när det egentligen var hjälp om hur man hanterar personen.

Harsh, stackars tjej (evil or not).

Om du har pratat med henne så måste du ju redan kunnat dra dina egna slutsatser.
Sedan utifrån de borde du antingen kunna välja mellan "take the leap" eller att avstå från att träffa berörd person.

Hur mycket svårare än så är det?
Och om du är osäker, ta små steg börja t.ex. att prata i telefon. En röst kan säga lite, men även väldigt mycket.

Good luck!

Drar tillbaka mitt inlägg, vet inte vad jag hade gjort faktiskt. (Troligtvis det jag skrivit ovan.)

Visa signatur

Speldator: [Intel Core i7 4790K] [ASUS Matrix GTX 780Ti x2] [ASUS MAXIMUS VII HERO] [Corsair Dominator Platinum 32GB] [Windows 7] [Logitech G400S] [Microsoft Ergonomic 4000] [BenQ XR3501 35" (HDMI)] [BenQ G900W 19" (VGA)]

Serverdator: [Intel Core i7 6850K] [ASUS X99-E WS] [Corsair Vengeance LPX 64GB] [2x Crucial MX300 1TB] [Cooler Master V1200] [CentOS 7]

Permalänk
Medlem

Vi kan ju börja med att säga att Borderline är en personlighetsstörning, vi snackar inte lättare ångestsyndrom eller andra (i sammanhanget) lättare diagnoser. En nära släkting var ihop med en diagnostiserad borderline och det var det mest vansinnigaste förhållande jag skådat. En gravt manipulerande människa som hela tiden ställde till med oreda genom att ställa folk mot varandra och kriga mot allt. Detta slutade med att halva släkten sa upp bekantskapen med varandra. Helt fantastiskt.

Visa signatur

Phanteks Evolv mITX, i7 8700K, ASUS GeForce RTX 4070 12GB DUAL, Corsair DDR4 3200mhz 16GB, M.2 Samsung 970 EVO 500GB, Samsung EVO 860 SSD, OCZ ARC 100 SSD, WD Black 1TB, Gigabyte Aorus Pro WiFi Z390 mIXT. Audient ID14, Dynaudio LYD48. LG45GR95QE

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av RazerBlader:

Massa klok text.

Håller med dig. Hitler var borderline. Behövs det säga nått mer?

Permalänk
Avstängd

@Friterad: Aha, då är jag med

Kan nog inte komma med något mer konkret råd dock :/

Mer än att alla människor är självfallet unika, och att man får ha personen i fråga i åtanke, lära känna den, och känna vart man har denne och "lära" sig hur individen i fråga fungerar, och se hur samspelet fungerar sinsemellan.

Det är väl det jag kan komma på som råd bl a, besparar dig ifrån resten, och jag önskar dig all lycka till och hoppas lyckan ler mot dig, alternativt er, alltid underbart med kärlek, känslor som sprudlar, "Love is in the air, everywhyere I look around" !

Än om kärlek lätt förblindar den olärde kan nämnas även

Visa signatur

CPU: Ryzen 7 1700, kylare: Noctua NH-L12, Mammabräda: Gigabyte AX370 Gaming-K3, RAM: Corsair LPX 3200Mhz @ 3066Mhz vid 1,35V stabilt, GPU: MSI 1080 Ti Gaming X, PSU: Corsair SF600, Lagring: 2xWD Red 3TB speglat, 1x Samsung Evo 960 256GB, Chassi: Inbyggt i skrivbordet, sörjer för sval lägenhet.

Permalänk
Medlem

Ge det ett försök om du/ni nu känner att det finns något att hämta.
Det är inte innan du har "öppnat boxen" som du vet vad det är i den. (schrodinger's cat)

Cooper har en version av detta med (eng): (spola till 02:42)

Visa signatur

CPU: 5600x
GPU: 3080
RAM: 32GB

Sluta gömma din identitet, skaffa en till istället

Permalänk
Skrivet av Lorle:

Håller med dig. Hitler var borderline. Behövs det säga nått mer?

Hitler har fått 3 olika och vitt skilda diagnoser bara under min levnadstid, och jag är 32. Borderline rimmar ganska dåligt med framgångsrik ledare, politiker och strateg.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Friterad:

Är det någon som har erfarenhet av detta?

Rent hypotetiskt att det skulle bli något, hur hanterar man en sådan person?

Ja.

Det gör man inte.

--

Seriöst, hon kommer att dra med dig i hennes rubbade värld där hon antagligen ser sig själv som utsatt för allt möjligt. Hela världen är en enda stor hög med skit riktad mot just henne. Allt förvrängs och analyseras som påhopp. Givetvis är hon inte själv på något sätt delaktig i att saker och ting går åt helvete hela tiden. Nej då, det är alltid någon annans fel. *suck*

Låt mig gissa... hon har inga riktigt gamla vänner? Det kommer ständigt nya "vänner"? Det är för att ingen orkar med hennes skit mer än ett kort tag. Hon gör sig ovän med alla genom sina utbrott och påhittade händelser.

Alla historier hon antagligen drar för dig om hur illa behandlad hon har blivit av ex.pojkvänner, arbetsgivare, före detta kompisar etc.. är mestadels bullshit, påhittade i hennes eget galna huvud. Skulle du fråga de aktuella personerna om det så är sanningen en helt annat. Du riskerar att de påhittade skräckhistorierna snart har dig som huvudperson, det är ingen risk du vill ta.

Ta ett gott råd. Dumpa henne så fort du bara kan och hör aldrig av dig till henne igen, någonsin. Svara inte på hennes tokiga sms osv, bara gör det inte. Minimera skadan hon kan orsaka på ditt liv genom att dra fort som f*n. Inget gott kan komma ur ett förhållande med en borderlinebrud.

edit: Glömde nästan: jag trodde aldrig på sånt som "energitjuvar" innan jag träffade henne. Det gör jag idag kan jag säga.

tillägg, energitjuv
Permalänk
Avstängd
Skrivet av Friterad:

Googlat lite på det men hoppas på bättre svar här. Är det någon som har erfarenhet av detta?

Vill du lära dig mer så kan du kika på de här böckerna:

Borderline : en trasig själ
Känslostormar : emotionell instabilitet och hjärnan
Att tämja en vulkan : om emotionell instabilitet
Att leva ett liv, inte vinna ett krig
Energitjuvar : I familjen, relationen och på jobbet
I Hate You-Don't Leave Me: Understanding the Borderline Personality
The Human Magnet Syndrome: Why We Love People Who Hurt Us
Att leva med psykisk ohälsa : ett närståendeperspektiv

Kan även rekomendera forumet terapisnack.com

Skrivet av hakd:

Det är inte innan du har "öppnat boxen" som du vet vad det är i den.

När det finns en innehållsförteckning så behöver du inte öppna boxen för att veta vad som är i den.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Henkka:

Ja.

Det gör man inte.

Detta. Sen är det kanske inte vad TS ville höra.

Skrivet av Henkka:

Låt mig gissa... hon har inga riktigt gamla vänner? Det kommer ständigt nya "vänner"? Det är för att ingen orkar med hennes skit mer än ett kort tag. Hon gör sig ovän med alla genom sina utbrott och påhittade händelser.

Alla historier hon antagligen drar för dig om hur illa behandlad hon har blivit av ex.pojkvänner, arbetsgivare, före detta kompisar etc.. är mestadels bullshit, påhittade i hennes eget galna huvud. Skulle du fråga de aktuella personerna om det så är sanningen en helt annat.

Jösses vad allt känns igen när folk skriver om sina egna erfarenheter... Japp, hela världen var emot henne och hon var sviken och missförstådd av alla. Gamla vänner, sin syster, sina ex, sin mamma... Alla hade förr eller senare vänt sig mot henne pga deras egen ondska och egoism. Så hon hängde på alternativsajter för att hitta nya kompisar. I början trodde jag att det var en engångsgrej - bryta med det gamla livet och börja om, sånt händer ju - men det var det ju ingen engångsgrej utan något som rullade på hela tiden. Hon gillade iofs sin pappa som hon kunde besöka och få pengar av lite då och då.

På ett sätt skulle jag både vilja veta och inte veta vad hon hittade på om mig sen. Kanske att jag är en sjuk kvinnomisshandlare som tänder på jultomten och tycker pengar är det absoluuut viktigaste i livet (hon var skyldig mig 12-13k på slutet och jag hade såklart gjort några försök att få tillbaka rimligt mycket under resans gång).

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Friterad:

Det har varit mycket "gör det inte" eller "ge henne en chans" när det inte var vad jag frågade efter. På den fronten har jag redan bestämt mig.

Ordet personlighetsstörning är väl valt. Å ena sidan handlar bara om en störning, inte om en total utflippning. Å andra sidan handlar det om hela personligheten.

Vad jag försöker säga med detta är att det går inte att "hantera". Det är som det är. Du får bara anpassa dig. Vilket du kommer att klara av i typ x antal år. Sedan?

Donald Trump är ett klassiskt exempel. Nu är han narcissist men det är i princip samma problem i botten. Han kan bara inte ändra på sig. Han beter sig så uppenbart dumt och han hör att folk skäller på honom men han kan fortfarande inte ändra på sig. Det finns så mycket blindhet och oförmåga i det. Vi hade en sådan i en organisation och det var en skrämmande men ändå fascinerande upplevelse innan han till slut försvann. Drar bara så förbannat med energi att hantera.

Permalänk
Inaktiv

Denna tråd handlar inte om att ge råd till TS. Denna tråd har blivit en slags terapi för alla som varit med om traumatiska upplevelser gällande en diagnos.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Broder Truck:

Borderline behöver dock inte finnas med i bilden för detta fenomen. Just sayin'.

Nej.
Det är väl "risken" med att försöka uttala sig hyfsat balanserat/neutralt/sakligt. Alla har väl olika erfarenheter av människor som man haft mer eller mindre nära i livet och som påverkat en på något negativt sätt med sitt beteende.
I efterhand kanske jag borde varit betydligt kraftfullare.

Av den erfarenhet jag har så skulle jag inte "springa" men jag skulle hålla mig strikt.
Man kan umgås med människan så länge villkoren är hyfsat jämlika och absolut inte blanda in känslor.
Det är givetvis inga problem att vara vän med någon som är diagnostiserad med borderline. Men förutsättningen är att man hanterar det. Och det gör man genom att förvänta sig att vännen beter sig som skit och att låta bli att ta åt sig av det. Man får i princip vara slagpåse och inte känna smällarna.
Det viktiga i detta sammanhang är att kunna säga ifrån innan man tappar balansen själv. Man måste våga vara hård.
Och sen får man göra en bedömning hur många dagar man har möjlighet att klara av det... För att inte säga kvällar och nätter (åh herregud, säg hejdå till att kunna jobba och sköta ett normalt liv)

Jag tycker alla människor ska krävas att kunna möta en sådan person med respekt och kunna hantera dem - någon gång ibland. Men tills dess att man levt nära inpå personen i några år har man -med all respekt- ingen j:a aning om hur off the chart det är. Så alla inlägg som kritiserar rekommendationen att "springa långt bort, fort", är förvisso menade med välvilja och omtanke för människor men de är rent teoretiska.
I den riktiga världen är människor tyvärr inte immuna. Det spelar ingen roll hur "stabil" och trygg man är. Och det spelar ingen roll hur mycket kunskap man har. Den viktigaste kunskapen är att hålla sig på ett känslomässigt behörigt avstånd eller att hantera personen rent professionellt.

Slutsatsen är att människor är tillräckligt komplicerade och förhållanden tillräckligt krävande ändå. Det är liksom svårt nog. Och jag uppskattar verkligen alla "normala" problem numera.

Visa signatur

Kan en del om trä
Ctrl-Shift-N

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon190792:

Denna tråd handlar inte om att ge råd till TS. Denna tråd har blivit en slags terapi för alla som varit med om traumatiska upplevelser gällande en diagnos.

Jepp det håller jag faktiskt med om. Men nu är borderline en topic och jag är glad om jag bara kan få någon enda att inte slösa bort år som jag gjorde.

Permalänk
Medlem

Hamnade tyvärr i en liknande sits som TS för några år sen. Levde i något jag skulle kunna kalla depression. Inga gamla vänner kvar, nyss slutat gymnasiet för att gå arbetslös och ekonomin gick inte ihop. Fick kontakt med den här tjejen som var som ett ljus för mig, för stunden. Hon var rolig, söt, gamer och sysslade en del med fotojobb, mycket naket. Drömmen som pojkvasker var ju att hitta en vettig gamer-girl, att hon dessutom var en av dom sexigaste personerna jag någonsin sett (fram tills dess) gjorde ju inte min nyfikenhet och viljan att träffa henne mindre...

Hela förhållandet blev väldigt, väldigt impulsivt och spontant. På 3 månader hade jag flyttat från där jag bodde, till en annan stad, ordnat med jobb och lägenhet bara för att vi skulle kunna flytta ihop.
Med tiden blev det en del nattarbete för mig, vilket hon inte klarade av. Blotta tanken att vara själv hemma fick henne att hamna i någon sorts trans. När jag säger att hon blev som en helt annan person man inte känner, för allt i världen, så förstår nog andra i den här tråden som varit med om liknande personligheter.

Innan vi flyttade ihop hälsade jag på henne nästan varje helg, det hände då och då att hon mitt i natten skulle bege sig ut och gå, eller varför inte gå upp på taket och se på stjärnorna? Första gångerna blev jag livrädd, men då jag själv mådde dåligt var det hanterbart, typ.

Efter cirka ett halvår tillsammans, och vi hade bott ihop ett par månader så föreslog hon att vi skulle förlova oss. Vi hade lite ont om pengar och jag kände någonstans att vi kanske skulle ta det lite lugnt. Jag började må bättre inom mig själv runt den här tiden med då jag hade ett heltidsjobb med arbetskamrater och fick kontakt med andra vänner på sidan om. Detta gjorde henne fruktansvärt svartsjuk och "hotade" ofta med att hon minsann skulle umgås med någon kille själv om jag träffade andra. Varför inte tänkte jag, tills det framkom att hon hellre ville vara med mig ju. Hon kunde inte hantera andra tjejer i samma sällskap, det blev en sorts svartsjuka att minsta lilla jag gjorde var för att såra henne, eller tvinga henne flytta ut... Det slutade med att vi båda satt i soffan hemma och gjorde ingenting, förutom att hon då och då helt plötsligt tog sin kamera för att ge sig ut i skogen mitt i natten.

Efter ett tag blev det för mycket, släktingar till mig började ifrågasätta hur jag mådde och hur vårt förhållande egentligen var. Arbetskollegorna fattade misstankar då jag stannade hemma från arbetet för att hon inte ville vara ensam. Minns specifikt en kväll då jag bestämde mig för att raka håret (lämna 3-5mm) utan att berätta för henne. När jag kom hem blev hon vettskrämd, ledsen och försvann in i sin fantasivärld där man inte kunde kommunicera med henne längre, utan det var en främling. Värt att nämna är att håret var bara några centimeter innan jag klippte det.

Summa summarum, när jag hade fått tillbaka mitt "vett" och fått perspektiv på hela den livssituationen som varade nästan två år, så måste jag säga att, - håll dig borta.

Jag hade aldrig gett mig in i situationen jag beskriver ovan om jag inte själv mådde dåligt. Men jag insåg även att hennes beteende blev väldigt dominant och styrande mot mig, med diverse hot och anklagelser vilket till slut gör att man ger upp och gör allt för att få henne nöjd.

Det kanske känns som en nyfiken idé, att "jag mår så pass bra att jag kommer kunna säga nej och avsluta det om det går överstyr." Det fungerar inte så, många personer med liknande diagnoser manipulerar dig, utnyttjar dina svaga sidor och sen vänder det emot dig, att du sårar henne.

Så, nej. Låt bli. Ta ditt sunda förnuft tillfånga och fråga dig själv om du verkligen vill ge dig in i det.
Vill du ändå umgås med personen, så gör det. Men var strikt, böj inte på dina egna regler eller låt henne styra dig. Går det överstyr så var ärlig. Kan människan inte hantera det, så, ja. Det är inte ditt fel.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Frux:

Jepp det håller jag faktiskt med om. Men nu är borderline en topic och jag är glad om jag bara kan få någon enda att inte slösa bort år som jag gjorde.

Jag kan förstå din önskan att nån annan inte ska råka ut för samma som dig, som jag antar är något dåligt. Men du måste förstå att när du skriker ut att det är domedagen som är kommen för alla som möter en med borderline, så förstör du chanser för de med lätt borderline att leva ett vanligt liv. Menar, vem vågar sen vara öppna med sina problem? Jag har en diagnos jag håller käft om då folk beter sig som mongon om de får reda på det. Nej, inte borderline.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon246659:

Jag kan förstå din önskan att nån annan inte ska råka ut för samma som dig, som jag antar är något dåligt. Men du måste förstå att när du skriker ut att det är domedagen som är kommen för alla som möter en med borderline, så förstör du chanser för de med lätt borderline att leva ett vanligt liv. Menar, vem vågar sen vara öppna med sina problem? Jag har en diagnos jag håller käft om då folk beter sig som mongon om de får reda på det. Nej, inte borderline.

Jag har inte påstått mig ha erfarenhet av flera olika med borderline. Jag har skrikit domedag betydligt mindre än vissa andra här.

Jag har själv psykisk ohälsa som jag inte delar med mig till alla precis, och jag känner och har känt många med diagnoser och olika grader av psykisk ohälsa som de helt eller delvis får dölja. Grejen är att det går inte ut över medmänniskor i samma totala omfattning. Hade du känt mig och vetat mina erfarenheter hade du inte läxat upp mig om tabun, det kan jag lova.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Henkka:

Ja.

Det gör man inte.

--

Seriöst, hon kommer att dra med dig i hennes rubbade värld där hon antagligen ser sig själv som utsatt för allt möjligt. Hela världen är en enda stor hög med skit riktad mot just henne. Allt förvrängs och analyseras som påhopp. Givetvis är hon inte själv på något sätt delaktig i att saker och ting går åt helvete hela tiden. Nej då, det är alltid någon annans fel. *suck*

Låt mig gissa... hon har inga riktigt gamla vänner? Det kommer ständigt nya "vänner"? Det är för att ingen orkar med hennes skit mer än ett kort tag. Hon gör sig ovän med alla genom sina utbrott och påhittade händelser.

Alla historier hon antagligen drar för dig om hur illa behandlad hon har blivit av ex.pojkvänner, arbetsgivare, före detta kompisar etc.. är mestadels bullshit, påhittade i hennes eget galna huvud. Skulle du fråga de aktuella personerna om det så är sanningen en helt annat. Du riskerar att de påhittade skräckhistorierna snart har dig som huvudperson, det är ingen risk du vill ta.

Ta ett gott råd. Dumpa henne så fort du bara kan och hör aldrig av dig till henne igen, någonsin. Svara inte på hennes tokiga sms osv, bara gör det inte. Minimera skadan hon kan orsaka på ditt liv genom att dra fort som f*n. Inget gott kan komma ur ett förhållande med en borderlinebrud.

edit: Glömde nästan: jag trodde aldrig på sånt som "energitjuvar" innan jag träffade henne. Det gör jag idag kan jag säga.

Det var en del antaganden. Nej hon har inte pratat negativt om någon person öht. Det enda hon sa om sitt ex var att "det funkade inte så jag gjorde slut".

@Casper_83 Skrev tidigare i tråden om det, hon har alltså sagt det till mig.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Frux:

Jag har inte påstått mig ha erfarenhet av flera olika med borderline. Jag har skrikit domedag betydligt mindre än vissa andra här.

Jag har själv psykisk ohälsa som jag inte delar med mig till alla precis, och jag känner och har känt många med diagnoser och olika grader av psykisk ohälsa som de helt eller delvis får dölja. Grejen är att det går inte ut över medmänniskor i samma totala omfattning. Hade du känt mig och vetat mina erfarenheter hade du inte läxat upp mig om tabun, det kan jag lova.

Ja jo men de flesta har jag inte tagit så seriöst då de inte verkar så seriösa. Var inte ute efter att förolämpa dig på något sätt så jag ber om ursäkt om jag gjorde det. Jag blir bara så nedstämd av denna häxjakt på folk.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av RazerBlader:

Bästa inlägget i denna tråd, det måste ha varit en klockren spark i skrevet, blev glad av att läsa detta inlägg!

Och du vet att det finns något än bättre va, de finns de som är tillsammans med en person som har borderline och är medveten om partnerns styrkor och svagheter även på köpet och ändå är lyckliga tillsammans med denna ;P Jäklas bara, kunde inte låta bli att skriva det

En del är så jäkla cyniska bara, gör som mig, svara, men låt det inte bli en energislukare.

För övrigt så kan denna råd-tråd bara sluta i en sida med ja-sägare och en sida med nej-sägare, är bara att sluta sig till en sida, mer än så kan man egentligen inte se det som kan tänkas.

Jo många ser väldigt svart och vitt. Jag ser väl mer gråzonen där skalan av hur allvarlig en borderline diagnos skiljer sig från person till person. Och hur den personen sedan lärt sig hantera sin diagnos.

Hon kanske fick diagnosen i tidig ålder och lärt sig en hel del på vägen om hur hon ska hantera sig själv när det väl kommer.

Skrivet av RazerBlader:

@Friterad: Aha, då är jag med

Kan nog inte komma med något mer konkret råd dock :/

Mer än att alla människor är självfallet unika, och att man får ha personen i fråga i åtanke, lära känna den, och känna vart man har denne och "lära" sig hur individen i fråga fungerar, och se hur samspelet fungerar sinsemellan.

Det är väl det jag kan komma på som råd bl a, besparar dig ifrån resten, och jag önskar dig all lycka till och hoppas lyckan ler mot dig, alternativt er, alltid underbart med kärlek, känslor som sprudlar, "Love is in the air, everywhyere I look around" !

Än om kärlek lätt förblindar den olärde kan nämnas även

Håller med här. Om det blir så att TS väljer att få en relation till denna tjej, så ta det väldigt lugnt, lär känna henne ordentligt och fråga henne gärna om hennes diagnos. Det uppskattas när någon intresserar sig för en:)

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Frux:

Jag har inte påstått mig ha erfarenhet av flera olika med borderline. Jag har skrikit domedag betydligt mindre än vissa andra här.

Jag har själv psykisk ohälsa som jag inte delar med mig till alla precis, och jag känner och har känt många med diagnoser och olika grader av psykisk ohälsa som de helt eller delvis får dölja. Grejen är att det går inte ut över medmänniskor i samma totala omfattning. Hade du känt mig och vetat mina erfarenheter hade du inte läxat upp mig om tabun, det kan jag lova.

Det är om man låter det gå ut över andra som är nyckeln. Den som har ärligheten och styrkan att se till att det verkligen inte drabbar omgivningen, har jag enorm respekt för. Om man nu kan det så ser jag ingen anledning att behöva prata om det, alla har vi våra problem. Välkommen i gänget!

Om man nu väljer att berätta det så kan det tolkas på flera olika sätt. Den tolkning som ligger närmast för mig är att "jag är sådan här, är det ok med dig för jag kan/tänker ändå inte ändra på mig?". Den tolkningen, i kombination med att en personlighetsstörning kan vara både dold och djup, gör det farligt.

De fall jag har sett så har vederbörande inte haft någon större självinsikt/självdisciplin och man har låtit det gå ut över omgivningen. Då är det bara att hålla avståndet. Hur mycket förståelse man än kan ha för den med störningen, håll avståndet. Allt annat är bara okunnigt.

Permalänk
Medlem

Borderline Personality Disorder: Patriarchal Boundaries of Sanity, Self, and Sex

Citat:

The term “borderline” is a metaphor for a perceived boundary between two concepts. In the psychiatric world, borderline refers to a personality type who exists in the “no man’s land”between sane and insane. I use sexist language intentionally, because this diagnosis is overwhelmingly applied to women; officially (APA, 1994), ¾ of those diagnosed as borderline are female. In my own professional experience, the ratio is greater than 5 to 1, even though studies (e.g., Trull, 1990) suggest that these borderline characteristics are more numerous among non-clinical men than similar women. Such disparity suggests that this “mental disorder” is a focal point for hidden assumptions and contradictions within psychiatric thought. The best method of interpreting this fabled persona is through an examination of the discourse that inscribes her in this militarized zone with a number, 301.83, and a designation, Borderline Personality Disorder.

Med tanke på könsbalansen på Sweclockers rekommenderar jag att du även frågar på andra ställen för att få ett större perspektiv på din situation.

Visa signatur

“It’s not that you can’t speak. It’s that other people can hear you. And they’re telling you what you’re saying is crazy.” -Elizabeth Gumport

Permalänk
Medlem

Kom just på att jag faktiskt känner en person som fick borderline diagnosen på senare år(30+).
Med andra ord inget som stod ut så pass att jag la det på minnet.
Nu var det förstås inte problem fritt då hon missbrukade både droger och alkohol, sedan även sin medicin efter diagnosen. Var ju inget kul att ta en tablett om dagen så bättre att spara en vecka och ta allt på en gång så man får en kick.

Var bara problem då hon var full/hög men var annars en rätt normal person. Manipuleringen eller lögner var inget jag märkte av och oavsett tillstånd så var hon trevlig med närstående.
Allt jag såg var en trasig missbrukare som antingen har fått en väldigt mild form, felaktig diagnos eller så är missbruk så pass mycket värre att borderline problematiken inte syns.

Permalänk
Inaktiv

Sen finns det ett stort mörkertal där människor blivit feldiagnostiserade. Kolla tex på alla barn som fått diagnosen adhd för att dom är vilda av sig. dom får utskrivet amfetamin fast många inte ens har adhd.

Och samma sak här i sverige. Ibland är det fel sorts människa som sätter diagnosen. Och går man inte emot det och säger att *Nej det här tycker jag är fel* och frågar om en second opinion. Så får man en diagnos på sig som inte stämmer, och blir dömd av andra läkare/vårdare och hela samhället i stort.

Varför man kanske inte orkar säga nej är för att man kan må såpass dåligt i sig själv och tror det är det rätta läkaren gör. Bara det gör att personen kan må ännu sämre för denne blir då dömd av omgivningen för nånting som inte stämmer. Och då är risken stor att man kommer må ännu sämre.

Sjukvården i sverige idag ligger inte på topp längre. Stafettläkare träffar man nästan hela tiden inom vårdcentralen, köerna är långa och det finns guldkorn till läkare som bryr sig, medans andra behandlar en som ett problem och deras uppgift är att bli av med problemet så snabbt som möjligt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon246659:

Ja jo men de flesta har jag inte tagit så seriöst då de inte verkar så seriösa. Var inte ute efter att förolämpa dig på något sätt så jag ber om ursäkt om jag gjorde det. Jag blir bara så nedstämd av denna häxjakt på folk.

Det är lugnt, förstår hur du menar. När jag var 20 år så hade jag reagerat mer som du på den här tråden. Det har varit några barnsliga och nedsättande inlägg men själv så bara filtrerar jag bort dem och läser de som faktiskt har något att berätta.

Permalänk
Medlem

Har levt med en borderline person i 21 år (en av mina föräldrar) allt var mitt fel, man kände skuld för allt. Gjorde den personen något fel imot mig, nästa dag så var det mitt fel att det blev så. Lögner, drama, konflikter varje månad. Allt som hände/händer den personen var andras fel. Jag undviker att ringa ofta för att jag vet vad som väntar, kan aldrig vara något positivt.

Visa signatur

Gamer: AMD RYZEN 1800,MSI X370 Gaming Pro, DDR4 32gb 2666Mhz, Vega 56 8GB,OCZ Trion 240GB, Samsung SSD 830 128gb, 2TB HD, WD HD 650GB, XFX 850W HTPC: i5 2500, 16gb ram, samsung ssd 500gb, Gefroce 1030

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon190792:

Sen finns det ett stort mörkertal där människor blivit feldiagnostiserade. Kolla tex på alla barn som fått diagnosen adhd för att dom är vilda av sig. dom får utskrivet amfetamin fast många inte ens har adhd.

Yes, rent amfetamin är precis det som skrivs ut!

Jag kan tänka att du har rätt, men det går nog även åt det andra hållet. Många diagnoser har standardiserats på den senare hälften av 1900-talet och det finns äldre människor som kanske fyller kriterierna för t.ex. borderline och ADHD, utan att det någonsin har kommit på tal.

Visa signatur

+++ Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++

"Real stupidity beats artificial intelligence every time." - Terry Pratchett, Hogfather

Permalänk
Avstängd
Skrivet av dosman:

Borderline Personality Disorder: Patriarchal Boundaries of Sanity, Self, and Sex

Med tanke på könsbalansen på Sweclockers rekommenderar jag att du även frågar på andra ställen för att få ett större perspektiv på din situation.

Män med samma problem brukar istället få stämpeln anti-social personlighetsstörnning / psykopat och får behandling från kriminalvården/rättspsyk.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Friterad:

Det var en del antaganden. Nej hon har inte pratat negativt om någon person öht. Det enda hon sa om sitt ex var att "det funkade inte så jag gjorde slut".

@Casper_83 Skrev tidigare i tråden om det, hon har alltså sagt det till mig.

Kanske creapy..men ta kontakt med ex'et och fråga hur hon var från hans perspektiv?

Visa signatur

||i5-4690K@4,7GHZ||Z97-A||GTX970@1,5/2GHZ||CM V700||8GB RAM@2,6GHZ||H440||NH-D15s||G10+H55|||Win10||
Unique valley score, ExtremeHD >3047

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon179444:

Män med samma problem brukar istället få stämpeln anti-social personlighetsstörnning / psykopat och får behandling från kriminalvården/rättspsyk.

Eh... Nä. Rättspsyk / kriminalvården är bara involverade om du faktiskt är under utredning för en förundersökning, eller efter dom. Och då helt oberoende av om du är man eller kvinna, och vilken diagnos du har. De underliggande "kriterierna" om man så vill kalla det (i brist på bättre gjorde jag just det) för borderline och anti-social personlighetsstörning har gemensamma drag, man samtidigt direkta motsatser. Borderline är självdestruktiv, anti-social är tvärt om, överlevnad före allt annat. Ofta är folk med borderline diagnos mer utåtagerande "publikt" pga att känslorna får fritt spelrum, medan anti-sociala är mer kallt planerande.

Behandling från rättspsyk... Inte ens nära.
B!

Visa signatur

Allting jag skriver är om inget annat uttrycks, min åsikt! Ingenting måste vara dagens sanning enligt din åsikt, och gör du antaganden baserade på mina åsikter hoppas jag att du övervägt mer än bara just min åsikt.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av -=Mr_B=-:

Eh... Nä. Rättspsyk / kriminalvården är bara involverade om du faktiskt är under utredning för en förundersökning, eller efter dom. Och då helt oberoende av om du är man eller kvinna, och vilken diagnos du har.
Behandling från rättspsyk... Inte ens nära.

Eh...Jo.
personer med antisocial personlighetsstörning har bristande respekt för och kränker andras rättigheter,
är oförmögna att anpassa sig till rådande normer för lagligt beteende vilket visar sig i upprepade brottsliga handlingar,
har ett bedrägligt beteende, vilket visar sig i upprepade lögner, bruk av falska namnuppgifter eller försök att lura andra för nöjes eller personlig vinnings skull, är irritabla och agressiva, vilket visar sig i upprepade slagsmål eller misshandel,
nonchalerar obekymrat såväl egen som andras säkerhet, är ständigt ansvarslösa, vilket visar sig i en oförmåga att etablera arbetsförhållanden eller att uppfylla ekonomiska åligganden
så fångas en stor del av de med antisocial personlighetsstörning upp av kriminalvården redan i tonåren. Män är i en klar majoritet av de som är dömda. Kvinnor med liknande beteende får oftare diagnosen Borderline och undviker fängelse. (Den kursiverade texten är de internationella diagnoskriterierna för antisocial personlighetsstörning.)

Skrivet av -=Mr_B=-:

De underliggande "kriterierna" om man så vill kalla det (i brist på bättre gjorde jag just det) för borderline och anti-social personlighetsstörning har gemensamma drag, man samtidigt direkta motsatser. Borderline är självdestruktiv, anti-social är tvärt om, överlevnad före allt annat. Ofta är folk med borderline diagnos mer utåtagerande "publikt" pga att känslorna får fritt spelrum, medan anti-sociala är mer kallt planerande.

Det här kan stämma på enskilda personer, men som generell uppdelning är det fel och saknar grund.
Så kom gärna med en källa på det eftersom jag menar att det du skriver här är rena påhittet.