Permalänk
Medlem

Tips på projekt (Java)

Till er som jobbar som utvecklare/programmerare:
Har ganska nyligen tagit examen i Data-och systemvetenskap och söker nu utvecklare/programmerare-jobb inom Java.
Verkar som att det är ett måste att man har projekt att visa upp?
Hur stora projekt ska man ha för att inte göra bort sig? Vill ju inte att projekten ska minska chanserna att få jobb
Nån som har konkreta tips på projekt (som inte kräver att man kan massa ramverk etc)? Dvs något som är basic och inte heller kräver att man är en java-guru Får inte heller ta för lång tid.

Permalänk
Medlem

Tror inte det är någon mening att göra om det måste vara enkelt (basic). Hela poängen med projekt för att söka jobb är ju att visa att du är duktig.

Permalänk
Medlem

"Enkelt" är väldigt relativt

Tar gärna emot tips hur som helst..

Permalänk
Medlem

Ingen aning om det går att göra, eller om java är ett lämpligt språk att göra det i men, jag tänkte tanken tidigare idag(helt orelaterat till tråden) att man borde kunna göra en sudukulösare

Visa signatur

Lurkar - läser mycket skriver lite. Vill du få min uppmärksamhet är det citat eller pm som gäller.
Jag anser att AIO-kylare har en plats i världen men det är INTE i fullstora ATX-system.

Permalänk
Inaktiv

Jag jobbar mitt första jobb som Javaprogrammerare och när jag sökte jobb så upplevde jag inte att de ville direkt se något jag hade gjort utan de var mer ute efter att man höll på med programmering vid sidan om som hobby och att det var pluspoängen de ville åt.

Att skriva något som generellt passar alla olika arbetsgivare är nog svårt, Då är det nog bätte att du gör något du brinner för och sedan visar upp det. Kan även tänka mig att det gör att man slappnar av och visar en bra positiv driven sida när man träffar arbetsgivaren när man pratar om något man verkligen tycker är roligt och känner sig säker på.

Det jag tyckte var mest irriterande med att söka jobb som programmerare var alla dessa programmeringstest man fick göra som inte hade någon verklighetesförankring överhuvudtaget. Man är inte en bra programmerare för att man kan massor utantill, man är en bra programmerare om man har lätt att söka sig till informationen man behöver och sålla ut det som är ointressant och sedan göra något bra med den. Sedan skall erfarenheten göra att man gör detta snabbare och anpassar sig till förändringen som sker. Men detta träffade jag bara en arbetsgivare av tjugo som förstod och det är där jag jobbar nu.

Permalänk
Medlem

Det beror lite på vad du vill jobba med. Tips är öppna, läsa och skriva i excel för att möjliggöra automatisering av repetitivt arbete (kunddata/försäljningsinfo import/export, osv).

Alt göra något kul med att polla shaders för GPU beräkningar.

Permalänk

Minecraft klon kanske

Nä men gör något som passar det du vill jobba med. Vill du jobba mycket med GUI så gör ett väldigt snyggt och intutivt GUI även om GUI inte direkt är Javas starka sida kanske. Vill du jobba med något med maskinlärning/AI gör något åt det hållet. Är det Android som lockar så gör en riktigt polerad app. O.s.v.

Är det bara Java du har lärt dig och vill jobba med? Kanske kan vara bra att titta lite på C++ eller Python jobb också. Nu är jag inte helt objektiv här eftersom jag är väldigt förtjust i just de tre, Java, C++ och Python men jag tycker att det finns mycket intressanta jobb där.

C#/.Net är väl inte helt olikt java och tycker man ser mycket jobb inom det området men jag vet inte om det är mest web eller applikations-utveckling. Men som sagt inte helt olikt Java så kolla på C# jobb också. Man behöver inte alltid kunna just det språket eller verktygen som används bara man visar att man kan och vill lära sig.

Angående ett specifikt projekt så är det ju bra att göra något du tycker är roligt vilket gör att det går lättare. Tror inte du ska satsa på något superenkelt som en basic miniräknare.

Men du kanske gillar att rita/modellera så då kan du göra ett enkelt Rit, CAD eller 3d-modelleringsprogram.

Eller om du gillar spel så är det inte fel att göra något spel.

Gör något du tycker är kul helt enkelt för då blir det ofta bättre och även om det inte matchar arbetsgivarens profil helt så ser de att du kan åstadkomma något i alla fall.

Permalänk
Hedersmedlem

*Bump raderat*

Observera att vi inte tillåter bumpning/meningslösa inlägg. Den här gången har jag inte låst tråden, men kom i fortsättningen ihåg att regeln finns.

Citat:

§4 Bumpning
Det är inte tillåtet att skriva inlägg som endast är till för att flytta tråden högre upp i trådlistningen (så kallad bumpning). Däremot är det tillåtet att skriva flera inlägg i rad förutsatt att varje nytt inlägg tillför information eller på annat sätt för diskussionen framåt. Regeln finns för att alla ska få samma chans att få sina trådar uppmärksammade och för att forumet ska bli så överskådligt som möjligt.

/moderator

Skrivet av ennad:

Ingen som har några bra förslag?

Visa signatur

Danskjävel så krattar som en skrivare...

Permalänk
Medlem

Ett spel med någon form av scoreboard via en databas? Lär väl aldrig slå fel att kunna lite databashantering och kunna koppla upp sig med t.ex. SQL Då får du göra något som är lite roligare (spel) och även något som eftertraktas på marknaden (SQL t.ex.).
Nu är jag förvisso precis som du vart, en student på systemvetenskapliga programmet, men jag programmerar mycket som hobby

Visa signatur

NZXT H510 Flow MSI B450 Tomahawk MAX
AMD Ryzen 5800X3D RX 7900XTX Kingston Fury 64GB

Permalänk
Medlem

Tack för alla svar

Permalänk
Medlem

@anon190955:
Tack för mycket intressant information!
Hur såg de programmeringstest ut som du blev utsatt för? Vilka gillade du? Vilket slags företag var det som hade de test du gillade mest?
Ser verkligen *inte* fram emot dessa tester. Vissa företag verkar ha helt orimliga krav. Mardrömmen är väl Google-tester som typ implementera avancerade algoritmer på whiteboard med helt korrekt syntax (nog mkt ovanligt men ändå - vansinne!). Då går man ju typ därifrån.
Har bara fått göra ett "kunskapstest" på nätet som handlade om att förstå kodsnuttar och allmänt om oo och java. Var väl rimligt även om det inte sa så mycket direkt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ennad:

@ROS:
Tack för mycket intressant information!
Hur såg de programmeringstest ut som du blev utsatt för? Vilka gillade du? Vilket slags företag var det som hade de test du gillade mest?
Ser verkligen *inte* fram emot dessa tester. Vissa företag verkar ha helt orimliga krav. Mardrömmen är väl Google-tester som typ implementera avancerade algoritmer på whiteboard med helt korrekt syntax (nog mkt ovanligt men ändå - vansinne!). Då går man ju typ därifrån.
Har bara fått göra ett "kunskapstest" på nätet som handlade om att förstå kodsnuttar och allmänt om oo och java. Var väl rimligt även om det inte sa så mycket direkt.

Google har ju byggt upp någon slags legendarisk status som arbetsgivare. Men för mig låter det ganska tråkigt att jobba där. Speciellt med den attityden mot anställningar. Exempelvis Max Howell's behandling av Google: https://twitter.com/mxcl/status/608682016205344768

Permalänk
Medlem

Någon enklare Android app kanske, eventuellt uppbackat av någon web api också gjort i java.

Gör en app där man kan lägga upp annonser med foto, och en webbsida/web api som backar upp appen och visar annonserna.

Där har du ju en hel del som du nog eventuellt kommer få jobba med, en app, en web api, web sida och någon databas koppling för att spara allt i.

Permalänk
Inaktiv

Det är extrem brist på folk som kan något inom IT idag, så mitt råd är att fila på dina ansökningar och CV. Sedan repetera dina kunskaper och fördjupa dig på olika områden som databaser, xml, kommunikation, agila metoder etc. Tänker du jobba inom java så sätt dig i Android.

Att börja utveckla så är det svårt att vara arbetslös så länge så att detta är meningsfullt. Det är dessutom lätt att man fokuserar på fel saker än vad ens kommande jobb kräver.

Permalänk
Inaktiv

@ennad: Tja det var ganska blandad kompott. Med många kändes som det var random frågor ur the complete reference of Java volume XX. Ett företag var dock riktigt bra, minns tyvärr inte vad det hette men där struntade de i om jag kunde något specifikt språk utan jag fick skriva psuedoukod för att lösa tre problem. Sedan skulle jag samtidigt som jag skrev koden förklara hur jag tänkte när jag löste ut det. Kändes som det blev väldigt tydligt om man kunde "tänka" konstruktivt där eller inte på nått vis.

Mitt tips är att försök att mentalt ställa in dig på att du kommer hamna i många sjuka situationer där du kommer känna dig som skräp. Stora delar av programmeringsbranchen är helt vansinnig och övergången från 90-talets ADHDprogrammerare till mainstreamprogrammeringen vi ser idag har fortfarande mycket grus i maskineriet. Det blir lätt så brett och du hamnar lätt på intervjuer på ställen där du helt enkelt inte passar in och det är inte för att det är fel på varken dig eller dem. Bara ta det inte personligt utan lägg det bara till erfarenhetsbanken och se det som en uteslutningsmetod.

Sen var förberedd på att testa på nya saker. För det är inte helt ovanligt att du som Javaprogrammerare halkar över och får köra C# t ex. Sen var inte hård mot dig själv när du misslyckas för första året eller två kan bli ett långt misslyckande innan du kommer in i ett avancerat ramverk eller system. Bryt ner allt i små bitar och ge dig creed för varje smula du sen behärskar. För det blir lätt övermäktigt om man försöker kunna allt med en gång.

Sedan finns det en stor förståelse med när man är ny så förmodligen är det kraven du har på dig själv som är högst. Försök komma ur bubblan ibland och reflektera lite så brukar det kännas ganska bra ändå.

Permalänk
Medlem

@kyuw: Mycket bra förslag! Som du säger så täcker det ju in mycket, så nåt liknande ska jag nog göra

Permalänk
Medlem

@anon159643: Tack för råden
Jovisst är det stor brist på it-folk idag, men ändå är det inte helt lätt att komma in i branschen. Men förhoppningsvis löser det sig.
Jag gör det du sa; ser till att ha bra cv/ansökningar, repetera kunskaper osv. Men några mindre projekt tror jag är positivt att ha också.

Permalänk
Medlem

@anon190955: Ojoj du målar verkligen upp en mörk bild av branschen haha Men jo, man får väl vänja sig vid att misslyckas på en hel del test, även om det är rätt knäckande.
Adhdprogrammerare, kul term!
Vad var det för slags problem du fick lösa på det företag du tyckte var bra?
Hur länge har du jobbat med Javaprogrammering? Vad gör du i mer detalj?

Permalänk
Medlem

Nu är jag bara systemutvecklings student, så jag är verkligen ingen expert, men här är lite saker som kanske är värda att kika på(förutsatt att du inte kan dem redan).

*Bli en jävel på Javas standardbibliotek
*Kolla på funktionell programmering(Lambdas i Java 8)
*Bygg ett REST API.
*Kolla lite på UML kanske.
*SQL, databaser är alltid bra att kunna handskas med.
*Tidskomplexitet, algoritmer.
*System arkitekturer, kan du vad och när du ska använda en viss arkitektur
*Mönster, ungefär samma som ovan.

Bara lite spontana saker, men det beror ju rätt mycket på var du hamnar sedan. Vissa företag sysslar jättemycket med databaser t ex. Ananrs lek runt på Codewars.com.

Permalänk
Inaktiv

@ennad: Jag låter nog väldigt mörk i det mesta som jag förstår det på andra människor, vilket är märkligt för jag tycker själv att jag är en ganska positiv människa

Det var något sorts uppskattningstest. Tror den ena frågan var. "Hur många taxiförare finns det i London?". Sen visste de inte ens själva svaret på det, de ville bara se hur jag bröt ner problemet och hur jag kom fram till mitt svar. Tydligen var det samma siffra som de själva kommit fram till, om det var bra eller dåligt det vet jag inte

Har bara jobbat två år med detta. Jag skolade om mig mitt i livet så jag har ett annat arbetsliv bakom mig inom något helt annat. Man blir lite åldersdiskriminerad faktiskt. Även fast jag ligger på samma kunskapsnivå som alla tjugoåringar som kommer från universiteten så förväntas jag klara mig själv i mycket högre utsträckning och kunna mer. Känns väldigt märkligt ibland faktiskt.

Jag jobbar med e-handel för större företag. Så allt vad en e-handelssida kan behöva innehålla generellt och så de specifika sakerna för olika kunder som kan vara allt möjligt konstigt. Roligast är väl när man får hålla på och bygga 3dvisualiseringsprogram i olika former där kunden kan bygga ihop sin lösning direkt på sidan. Gillar det kreativa, vill helst hålla på med spelprogrammering men det känns inte så realistiskt eftersom den branschen verkar vara helt sinnessjuk. Får mycket erbjudande om att göra kasinoappar och spel och flytta och jobba på nån ö i medelhavet. Men dels funkar det inte när man har familj och sen skulle jag aldrig befatta mig med någon sorts kasinoverksamhet för jag blir förbannad varje gång jag ser reklam för det på tv. Verkligen bevis på att något har gått för långt enligt mig själv.

Hursomhelst, det kommer gå bra för dig bara du har rätt mindset. Du vet den puckeln man behövde komma över när man började programmera. Lite så är det även att komma in på arbetsmarknaden sen. Men sen när man väl gör det så rullar det på som allt annat.

Permalänk
Medlem

@ennad:

Jag skulle nog säga att det är en bra ide att göra ett projekt för att lära sig mer om de ramverk som används i industrin. För Java skulle du kunna ha ett projekt där du använder git/svn och bygger projektet med gradle/maven. Sen kan man ju alltid lägga till de ramverk du är intresserad av att lära dig mer om.

Ett tips är att kolla olika jobbannonser och se över vilka teknologier som verkar användas av de jobben du är intresserad och börja där.

Visa signatur

Intel i7 6700k || Noctua NH-D15 || MSI GTX 1080 GamingZ || Asus Z170 Pro Gaming || Corsair Vengence 16gb 3000Mhz CL15 || Fractal Design Define R5 || Samsung 850 EVO 500GB || WD RED 3TB || Corsair RM750x 750W || W10 || Logitech G602 || Filco MINILA Air