Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop
Permalänk
Medlem
Skrivet av kaya:

Arbetsrättslagarna gäller alla, vare sig man är med i ett fack eller inte. så din bror hade kunnat få hjälp även utan facket. Visst kostar det pengar men vad kostar inte fackavgiften?

Jag röstar på SD och har gjort det sen -06 så facket vill inte ha mig, dom säger att alla människor är like mycket värda men mina åsikter gör mig värdelös. En IS mördare är till och med värd mer än mig.

På min gamla arbetsplats så fick en medarbetare en stroke och det fick han sparken för, arbetsgivaren påstår att dom inte hade några uppgifter till han men alla vi som jobbade där vet det finns massor med saker som han kunde gjort och hans jobb behövdes.
Facket gjorde inte ett skit för att hjälpa han och dom flesta som jobbade där gick ur facket.
1,5 år efteråt så har han inte ens fått nån hjälp från försäkringskassan, nu vill jag inte skriva mer för jag blir för upprörd.

Fuck facket dom är inte för oss arbetare.

Som sagt. Fackens vilja att hjälpa beror helt på dess styrka.. Vilket i sin tur beror på antal medlemmar. Att du röstar på SD är helt irrelevant och har antagligen ytterst lite med fackets vilja att hjälpa dig. Det förutsätter att du är med i facket. Försäkringskassan har inget med facket att göra heller..

Sedan fuck facket? Att de inte skulle vara för arbetarna är rent strunt. Däremot är man emot facket från första början (och antagligen inte med i det) så kan man ju alltid klaga på saker man är orsak själv till.

Visa signatur

Fractal Design Meshify 2 Compact w/ Dark Tint | Intel i5 12600K | Asus ROG Strix B660-F | 32 GB Corsair DDR5 5600 MHz CL36 | MSI Geforce RTX 3060 TI Ventus 2X OCV1 | 512 GB Samsung Pro 850 SSD + 2TB WD Black SN850 NVME PCI-E 4.0 | Corsair RM750X |

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Xinpei:

Som sagt. Fackens vilja att hjälpa beror helt på dess styrka.. Vilket i sin tur beror på antal medlemmar. Att du röstar på SD är helt irrelevant och har antagligen ytterst lite med fackets vilja att hjälpa dig. Det förutsätter att du är med i facket. Försäkringskassan har inget med facket att göra heller..

Sedan fuck facket? Att de inte skulle vara för arbetarna är rent strunt. Däremot är man emot facket från första början (och antagligen inte med i det) så kan man ju alltid klaga på saker man är orsak själv till.

Här har du senaste utslutning som blivit uppmärksammad i media https://samnytt.se/var-aktiv-medlem-i-sd-blev-utslangd-fran-f...
Det är inget ovanligt alls det sker hela tiden. Kan du förklara igen hur mitt SD engagemang inte påverkar ett medlemskap?

Vad har du att säga till min kollega som fick en stroke, han hade varit medlem i över 30 år och han fick ingen hjälp alls.
Antingen så är du väldigt ung eller väldigt naiv.

Ge mig ett exempel på vad LO gjort för arbetarna som grupp dom senaste 30 åren.

Visa signatur

Asus Z97M-plus | i7 4790k @4.8Ghz | Aorus 1080Ti | FD Integra M 750W | Vengence 2x8 GB Ram | FD Define Mini C | Evo 850 500GB | Intel 750 1.2TB | AOC AG271QG

Permalänk
Avstängd

Många verkar inte ha så bra koll på syftet med facket utan fokuserar på hur det gynnar er just nu. Poängen är ju att facket är motparten till arbetsgivaren. Utan fack så har arbetsgivaren all makt och du som arbetstagare har egentligen bara makten att hota med att säga upp dig. Vill arbetsgivaren säga upp dig, eller om den anser att du är ersättningsbar, så är det hotet inte värt ett skit. Sen är ju konjunkturen så att det för tillfället är stor brist på arbetstagare inom ett antal yrken, IT-branschen exempelvis, och då blir förstås arbetsgivaren mer mån om att behålla sin personal, men konjunkturen svänger hela tiden så det kommer inte att vara så i all evighet. Det är för mig den största anledningen att vara medlem. Du kanske känner att exempelvis inkomstförsäkring inte har någon betydelse för dig då du ändå kommer att hitta ett nytt jobb inom karenstiden om du blir uppsagd, men vid nästa lågkonjunktur (som med all säkerhet kommer, förr eller senare) så lär det inte vara så lätt. De som har varit med lite längre minns ju hur det var vid förra IT-kraschen exempelvis, innan så var folk sällan med i facket för de fick ju jättebra betalt ändå och branschen gick bara uppåt, men sen blev det ju en rejäl kalldusch.

Sen gör inte alltid facket som arbetstagarna vill förstås men ofta har det att göra med att facket ändå inte har så mycket makt gentemot en arbetsgivare om den exempelvis vill säga upp folk eller försämra villkor. Lagen ger arbetsgivaren ganska stor makt i många frågor och facket kan då inte säga så mycket.

På mitt förra jobb var jag med i fackets förhandlingsgrupp och det gick inte så bra för arbetsgivaren, mestadels på grund av felsatsningar från ledningen, så jag var med och förhandlade om en hel del uppsägningar och satt i löneförhandlingar som inte alls hamnade där vi ville. Vad vi försökte göra var ju att se till alla medlemmars bästa men det innefattade förstås att företaget skulle kunna leva vidare, och därför var vi tvungna (om vi ville ha kvar våra jobb) att gå med på exempelvis lägre löneökningar än vad centralavtalet gav. Samtidigt finns det ju en gräns där de anställda hade hamnat i ett bättre läge om företaget la ner och de hade fått byta jobb till någon mer livskraftig arbetsgivare. Alltså fick vi exempelvis upp den generella löneökningen (potten) till 1,4% när centralavtalet sa 2,4% men arbetsgivarens utgångsbud (som de höll fast vid bra länge) var 0%, och dessutom ett bonussystem som gav möjligheter att få mer betalt om det skulle gå bättre för företaget framöver. När det gällde uppsägningar så kunde vi inte säga så mycket mer än att de skulle följa turordningen, men vi lyckades förhandla bättre villkor för de uppsagda så att de exempelvis fick arbetsbefrielse under större delen av uppsägningstiden avräkningsfritt. Vilket alltså innebär att de fick lön under uppsägningstiden utan krav på att faktiskt arbeta mer än med överlämning av pågående saker, och att de fick behålla denna lön även om de hittade ett annat jobb.

Personligen hade jag hellre gått hårdare fram, då jag ansåg att arbetsgivaren hade mer utrymme än de påstod, men många av mina kollegor hade varit på företaget i 20-30 år och då är det svårt att byta jobb, således var de beredda på fler eftergifter för att få stanna kvar än jag som inte hade några problem med att byta arbetsgivare.

Sen är förstås löneökningen som facket förhandlar om inte så mycket egentligen, men det är inte riktigt syftet heller. Alla är inte bra på att förhandla eller vill åtminstone inte göra det varje år och då finns fackets löneförhandling som ser till att de flesta i alla fall slipper en reallönesänkning. Men alla är fria att förhandla upp sin egen lön om de anser att de förtjänar mer än de här enstaka procenten. Facket centralt har ju också en större målbild än att enstaka individer ska få upp sin lön för de vet att höga generella ökningar innebär hög inflation och då hänger löneökningarna sällan med. Det hände exempelvis på åttiotalet när många fackförbund fick ökningar på rätt många procent vilket förstås gjorde att inflationen stack upp och då slutade det med reallönesänkningar för de allra flesta trots ökningar på ibland tiotals procent. Således har facken en anledning att hålla löneökningarna på rimlig nivå, men det hindrar förstås inte att företag ger mer än det förhandlade eller att individer får mer utanför potten. Mer än så håller inte facken tillbaka löneökningarna i alla fall. Företagen skyller ofta på att de bara har så här mycket pengar och att de inte kan ge mer, men det har inget med facken att göra utan de förhandlar ju bara om lägstanivå på potten för ökningar. Företagen är aldrig förhindrade att ge mer än denna förhandling från fackets sida.

En annan stor uppgift för facken är ju att se till att arbetsgivaren följer de lagar som finns på flera områden. Exempelvis får inte arbetsgivare diskriminera kvinnor genom att ge dem mindre lön för samma jobb med samma erfarenhet, samma produktivitet osv. Det är väldigt svårt för en individ att kontrollera detta och ännu svårare att förhandla till sig en ökning till samma nivå som övriga. På samma sätt kontrollerar facket att man inte säger upp folk på orimliga grunder, exempelvis för att de är sjuka, föräldralediga eller liknande. Facket ser också till att exempelvis arbetsmiljölagar följs, bland annat genom att utse skyddsombud som har kunskap om lagar och regler och makt att säga ifrån.

Ledsen för wall of text...

Permalänk
Avstängd

Jobbar inom transport. Får ut ca 19k i månaden efter skatt, skulle jag betala mer än 500kr i månaden för att få exakt samma lönehöjning som alla andra, som även är med i facket? Nae. Sen är jag medveten om att det finns fördelar att vara medlem; men just nu ser jag inga personliga fördelar med det; jag är aldrig sjuk och det uppstår sällan problem på jobbet som inte löser sig (aldrig än så länge). Gruppförsäkring får vi för en hundralapp i månaden genom att vara anställda. Kan inte på rak arm säga varför facket är värt 500kr mer än att dom löneförhandlar för alla anställda, inkl mig som inte betalar pengarna.

EDIT: Googlade fram och jag kanske skulle få lite mer än vad a-kassan betalar ut vid ev. arbetslöshet - om facket har en inkomstförsäkring.
Kan ju vara något att ha i åtanke om man inte planerar att byta sysselsättning eller börja studera inom den närmsta framtiden.

Permalänk
Medlem

Jag skulle inte göra det. Det enda som hindrar arbetsgivare från att utnyttja sin personal är att vi står tillsammans med enad front. Ensamma har vi väldigt lite att säga till om.

Visa signatur

[Låda: NZXT H630 Ultra Tower Silent] [MB: ASRock Z590 Velocita] [CPU: Intel 10900K] [CPU-kylning: Arctic Cooling Liquid Freezer II 360] [Mem: 32 GB 34666 MHz CL15] [GPU: XFX Speedster Merc 319 6950 XT] [Lagring: 180 GB Intel+128 GB Corsair SSD, 525 GB Crucial M.2] [Bildskärm: LG 4k 43" bildskärm] [Ljudkort: inbyggt, med extern hörlursförstärkare/DAC] [Högtalare: Edifier S530D] [Lurar: Beyerdynamic Amiron Home]

Permalänk
Medlem
Skrivet av Napster91:

Nej, det är inget problem när pengar skänks till socialdemokrater i detta fall. Varför? Dom kom till i samma anda och ungefär samtidigt när fackrörelser drog igång på allvar. Med samma mål, vilka dom ännu delar. Det är ett naturlig symbios vare sig man gillar det eller inte. Har man inte förståelse till detta är en lektion i historia behövlig. Kort och gott är dom "samma" parti fast kluvna p.g.a "avpolitisering" gällande lönesättning. På både gott och ont.

Vi har ingen lägsta nivå på löner i Sverige. Så där faller ditt resonemang på den punkten. Om du inte visste, så är det facken som förhandlar fram lön nivåer. Om fack saknas, individen själv. Vi talar inte om bra eller dåliga chefer, det är subjektivt, vi diskuterar ditt resonemang gällande hur dåligt facket påstås vara.

Så gillar du 5 veckor semester? Svarar du ja, gillar du facket, svarar du nej... Tja, då är du ensam om det i Sverige antagligen och bör få någon form av medalj. Tänk ordentligt innan svar

Skickades från m.sweclockers.com

Suck! Orkar inte bryta ner alla dina knasiga argument utan jag kör på en klassiker, den retoriska motfrågan!

Vet du vilka som införde betald semester i Tyskland? Med ditt sätt att tänka gillar alla tyskar som idag tycker om betald semester de som införde det. Förstår du nu varför sådana argument inte håller?

Gällande 5 v semester så ser jag omvänt på det, gillar jag 47 v arbete per år? Kanske är en svår livsåskådning att ta in för kamrat men gör ett försök. Så svar nej, jag värderar som sagt min tid högt och skulle aldrig få för mig att vara nöjd med 5 v semester per år. Så om facket sluter avtal som bara ger 5 v semester så är de enligt mig helt värdelösa. Ledig 5 av 52 veckor liksom, ryser av bara tanken!
Som en följd av det har jag heller aldrig tagit en fast anställning, känner inget behov av att ta plats i fållan och tvingas följa nått kollektivavtal och bli i det närmaste livegen. Och negativa konsekvenser av det: inga.
Facket verkar ju inte ha gjort så mycket på semesterfronten de senaste 39-ish åren så tack för inget oavsett.

Aja, denna diskussion verkar tämligen fruktlös. Vi får mötas i åsikten att den vi pratar med har fel åsikt
Om du gillar facket och är engagerad där så önskar jag dig all lycka och välgång i det! Väl mött!

Permalänk

På min arbetsplats förhandlar inte facket för dom som inte är medlemmar vid eventuella nedskärningar, så dom som inte är med är dom som får gå först.

Visa signatur

Core I7 7700k . Asus GTX 1080 . 32GB Corsair Vengeance . Asus Maximus IX . Corsair AX860 . Samsung 960 PRO Nvme ssd x2 raid0

Permalänk
Medlem
Skrivet av devilstar:

På min arbetsplats förhandlar inte facket för dom som inte är medlemmar vid eventuella nedskärningar, så dom som inte är med är dom som får gå först.

Det där låter helt åt helvete. De är tvungna att gå efter LAS. Vissa avsteg kan göras men jag har oerhört svårt att se att medlemskap i facket är en faktor som ska påverka.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Jag har bara dåliga erfarenheter av facket och skulle aldrig rekommendera någon att gå med i det fackförbund jag var medlem i.
Samtidigt har jag hört folk som fått bra hjälp av facket men då har det handlat om andra fackförbund inom andra branscher.
Jag tror mest det handlar om vilket fackförbund det är och dess vilja att hjälpa sina medlemmar.
Jag har tyvärr blivit så illa behandlad av facket att jag inte skulle våga gå med i ett fackförbund igen.
Även om jag vet rent logiskt att det måste finnas bra fackförbund som vill hjälpa sina medlemmar och inte bara är intresserade av pengar och att inte stöta sig med arbetsgivaren.

Visa signatur

i7 6700K @4,2GHz|Be-Quiet Pure Rock|Palit GTX 1070 |Vengeance 2x8GB @2666MHz|SSD 850 EVO 250GB|WD Red 2TB|Asus Z170 Pro Gaming|Fractal Design R5 (vit)|Fractal Design Intergra@650w| Logitech G15|Logitech Mx518||Logitech G25|

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon159643:

Liksom går ett företag dåligt och alla har fullt upp utom en, så är det denna enda som kan vara intressant att säga upp. Om det sedan var den första personen företaget anställde, må så vara. Men att säga upp den sista som kanske har 100% faktureringen gör bara problemet värre. Den som sedan blir uppsagd, om staten har ett bra skyddsnät så är det inte hela världen.

*edit*
Något att tänka på är att arbetsmarknaden förändras och det handlar inte enbart om att äldre blir bättre på allt, snarare behövs det nytt ungt blod in på många platser och rullians är ett måste. Har staten bara ett grymt skyddsnät så är det inget större problem.

Istället för att sparka den enskilda så kan man föra diskussionen om att alla / några går ner i arbetstid tills det finns mer att göra/problemet är löst. Ju fler man är på firman desto mindre förlust blir det för den enskilda. Och oftast finns det folk som gärna går ner i tid.
Så har jag gjort ett par gånger när det varit dåligt med jobb. Senare när det finns mer att göra så brukar jag erbjuda folk att jobba övertid om möjligheten finns, med prioritet på dom som valt att gå ner.

Permalänk
Medlem
Skrivet av kaya:

Arbetsrättslagarna gäller alla, vare sig man är med i ett fack eller inte. så din bror hade kunnat få hjälp även utan facket. Visst kostar det pengar men vad kostar inte fackavgiften?

Jag röstar på SD och har gjort det sen -06 så facket vill inte ha mig, dom säger att alla människor är like mycket värda men mina åsikter gör mig värdelös. En IS mördare är till och med värd mer än mig.

På min gamla arbetsplats så fick en medarbetare en stroke och det fick han sparken för, arbetsgivaren påstår att dom inte hade några uppgifter till han men alla vi som jobbade där vet det finns massor med saker som han kunde gjort och hans jobb behövdes.
Facket gjorde inte ett skit för att hjälpa han och dom flesta som jobbade där gick ur facket.
1,5 år efteråt så har han inte ens fått nån hjälp från försäkringskassan, nu vill jag inte skriva mer för jag blir för upprörd.

Fuck facket dom är inte för oss arbetare.

Lagarna gäller för alla, men du har inte den rättsliga hjälpen och det är ingen rolig kostnad att ta privat.

Sluta var barnslig, "IS mördare" offerkofta och trams, det är inte konstigt att ingen tycker dina åsikter är värt att lyssna på när du slänger dig med såna idiotiska kommentarer.

Försäkringskassan är inte facket. När er kollega fick sparken, tog ni som var fackanslutna upp diskussionen? Förde er fackrepresentant er kollegas talan och försökte hjälpa han? Han är den som borde kommit fram med alla dessa uppgifter som skulle kunna hjälpt din kollega att behålla jobbet om nu situationen är som du säger. Att gå ur facket tyder dock inte på att ni gjorde vad ni borde.

Nej SD är dom som inte är för arbetare, vilket står klart och tydligt i deras partiprogram och även visas svart på vitt med hur dom konstant röstar i riksdagen och samarbetar med näringslivet.
Du borde verkligen ta en titt på hur SD faktiskt beter sig istället för att gå på din "känsla".

Permalänk

Nej inte med i facket. Undviker månadskostnader. Funderat på att gå med ett politiskt obundet fackförbund men blev aldrig av.

Visa signatur

NR200P || 5600X || 3080 Strix ||

Permalänk
Medlem
Skrivet av kaya:

Här har du senaste utslutning som blivit uppmärksammad i media https://samnytt.se/var-aktiv-medlem-i-sd-blev-utslangd-fran-f...
Det är inget ovanligt alls det sker hela tiden. Kan du förklara igen hur mitt SD engagemang inte påverkar ett medlemskap?

Vad har du att säga till min kollega som fick en stroke, han hade varit medlem i över 30 år och han fick ingen hjälp alls.
Antingen så är du väldigt ung eller väldigt naiv.

Ge mig ett exempel på vad LO gjort för arbetarna som grupp dom senaste 30 åren.

Att folk blir uteslutna för att de röstar SD är nog väldigt ovanligt.
Om inte annat kan ju som tidigare nämnt inkomstförsäkringen vara fin om du nu har ett jävla ärsel till arbetsgivare som sparkar folk som drabbas av sjukdom...

Personligen är jag med... Inte rädd att bli av med jobbet och jobbar inom en bransch med brist på folk... Men tog lån till bil och fick då bättre ränta "medlemslån" så där får jag tillbaka lite från kostnaden 225kr i månaden

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Specias:

Det där låter helt åt helvete. De är tvungna att gå efter LAS. Vissa avsteg kan göras men jag har oerhört svårt att se att medlemskap i facket är en faktor som ska påverka.

Skickades från m.sweclockers.com

Arbetsgivaren måste följa LAS, det är lagen, men det finns ju liksom inte någon som kontrollerar det mer än facket, och facket kan ju bara kontrollera det för sina medlemmar, de får inte tala för de som inte är medlemmar och vet heller inte hur länge de har varit på arbetsplatsen. Arbetstagaren själv kan ju hävda brott mot LAS förstås men det är inte så enkelt att driva en process själv.

Permalänk
Medlem

Så ingen av er har hört om Ingeborgs bageri? Där facket såg till att ett skattebetalande företag gick i konkurs bara för att de inte hade kollektivavtal för deras enda anställda?

Alla dessa lägenhetsköp? Har ni glömt dem med?

Alla spritfester och sexshower?

Det är skrämmande att folk trots dessa skandaler tror på facket.

Visa signatur

5800X 6800XT 32GB DDR4

12 Pro

Permalänk
Medlem
Skrivet av boniz:

Så ingen av er har hört om Ingeborgs bageri? Där facket såg till att ett skattebetalande företag gick i konkurs bara för att de inte hade kollektivavtal för deras enda anställda?

Alla dessa lägenhetsköp? Har ni glömt dem med?

Alla spritfester och sexshower?

Det är skrämmande att folk trots dessa skandaler tror på facket.

Det kan ju bero på att andra läser mer än rubrikerna i kvällstidningarna.

Permalänk
Medlem

Blaskan som mitt Fack skickar ut nån gång i månaden är så äckligt socialist-vänster-vriden att jag knappt vill lyfta den från hallmattan. Många av argumenten i denna tråd håller jag med om och var anledningar att jag hoppade ur Facket under sisådär 10 år, men idag är jag med igen för funderar man igenom alla fördelar och nackdelar inser man ju, oftast, att Facket är ett nödvändigt verktyg, kanske inte just nu, men i framtiden för mig och dom flesta.

Visst du kan spara några hundringar och endast vara med i a-kassan, jag har full förståelse för detta. Men ponera att facket blir svagare och svagare, din arbetsgivare är INTE din polare... vilken lön vill dom egentligen ge dig? Rätt svar är så lågt som möjligt, helst 0 kr. Hur lång semester borde du få? Rätt gissat, ingen. Arbetsdagar och arbetstid? Just det, 24/7.

Jag har ingen vidareutbildning efter gymnasiet och jobbar inom områden där jag är lätt att ersätta, den sitsen är inte många här inne i, vilket är bra. Ni kan säkert diktera era egna villkor på arbetsintervjun. I alla fall just nu när är det råder stor brist på kompetent personal och Sverige befinner mitt i brinnande högkonjunktur.

Just my two cents.

Visa signatur

Define R6 | Corsair RM 750x | ASUS PRIME Z370-A | Intel Core i7 8700K | Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz CL16 Vengeance | ASUS GeForce GTX 1080 Ti 11GB STRIX GAMING OC | Samsung 960 EVO 500GB | ROG PG279Q | DELL UP2716D |

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av boniz:

Så ingen av er har hört om Ingeborgs bageri? Där facket såg till att ett skattebetalande företag gick i konkurs bara för att de inte hade kollektivavtal för deras enda anställda?

Alla dessa lägenhetsköp? Har ni glömt dem med?

Alla spritfester och sexshower?

Det är skrämmande att folk trots dessa skandaler tror på facket.

Inte alls. Kamraterna i ledningen förtjänar allt detta, då de varit lite godare socialister än oss andra.

Skämt åsido, dessa skygglappar mot egna förbrytelser kombinerat med åsiktsregistrering och uteslutning av feltänkare följer ett obehagligt mönster och visar tydligt varför vi behöver begränsat fackligt inflytande och stärkt arbetsmarknadslagstiftning som gäller för alla, oavsett åsikt och ställning inom socialdemokratin.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Det kan aldrig bli fel med mekanisk destruktion

Permalänk
Medlem

@Heatmix: Varför är du så fientligt inställd till din arbetsgivare? Jag tycker att det är sjukt att du målar upp arbetsgivarna som några monster som bara vill ha pengar. Min arbetsgivare är en av mina bästa vänner och vill mitt bästa, och på grund av det så vill jag att hans företag går så bra som möjligt.

Snälla sluta dra alla arbetsgivare över en kam, jag tror att du hade blivit skitkränkt om alla arbetsgivare sade att du var en liten kommunistråtta som bara latade dig och snyltade på deras vinster.

Visa signatur

5800X 6800XT 32GB DDR4

12 Pro

Permalänk
Medlem
Skrivet av boniz:

@Heatmix: Varför är du så fientligt inställd till din arbetsgivare? Jag tycker att det är sjukt att du målar upp arbetsgivarna som några monster som bara vill ha pengar. Min arbetsgivare är en av mina bästa vänner och vill mitt bästa, och på grund av det så vill jag att hans företag går så bra som möjligt.

Snälla sluta dra alla arbetsgivare över en kam, jag tror att du hade blivit skitkränkt om alla arbetsgivare sade att du var en liten kommunistråtta som bara latade dig och snyltade på deras vinster.

Du verkar att ha mycket begränsad erfarenhet av arbetslivet.

Permalänk
Medlem
Skrivet av boniz:

@Heatmix: Varför är du så fientligt inställd till din arbetsgivare? Jag tycker att det är sjukt att du målar upp arbetsgivarna som några monster som bara vill ha pengar. Min arbetsgivare är en av mina bästa vänner och vill mitt bästa, och på grund av det så vill jag att hans företag går så bra som möjligt.

Snälla sluta dra alla arbetsgivare över en kam, jag tror att du hade blivit skitkränkt om alla arbetsgivare sade att du var en liten kommunistråtta som bara latade dig och snyltade på deras vinster.

Arbetsgivaren vill tjäna så mycket pengar som möjligt, det är det som ett företag går ut på. Hade vi inte haft lagar och kollektivavtal som reglerat hur det får/skall skötas så hade arbetsmarknaden sett helt annorlunda ut. Ingen arbetsgivare som har vinstintresse skulle ju frivilligt införa semesterledighet, sjuklön, raster, löneförhöjningar m.m. Detta är stora kostnader som vilken arbetsgivare som helst gärna skulle spara in på om dem kunde.

Titta bara på hur arbetsdagarna såg ut innan den "Svenska modellen" växte fram på 1930-talet, ingen semester eller liknande där inte?

I princip så kommer säkert allting att fungera jätte bra även om du inte är fackligt ansluten, du kommer troligtvis ha samma löneutveckling och rättigheter genom att gratis-åka på dem som är fackligt ansluta... Tills den dagen du blir sjuk eller arbetsplatsen hamnar i knipa.
Facket kommer att slåss för sina medlemmar med dem resurser dem har, medans du som o-organiserad har mycket små möjligheter till att försvara dig.

Permalänk
Medlem

Var med i facket 5 år. Aldrig behövt dem. Vet ej vad jag fått utav det mer än lite billigare hemförsäkring.
Gick nyss ur.. var missnöjd med deras bemötande mot mig som medlem när jag ifrågasätter att de skickade felaktiga fakturor på medlemskap.
Jobbar i offentliga sektorn.

Visa signatur

MB:Asus B550-I Gaming ROG Strix CPU:Ryzen 5600X RAM:G.Skill Trident Z 32gb@3200 SSD:Samsung 970 EVO Plus 1TB GPU:3080 FE PSU:Corsair SF600 CASE:Louqe ghost s1

Permalänk
Medlem

@MrBoXon: Så de slåss för dig genom att ta dina pengar och ge sina pampar gratis lägenheter och ha sexshower? Okej.

Visa signatur

5800X 6800XT 32GB DDR4

12 Pro

Permalänk
Avstängd
Skrivet av mibsweden:

Jag skulle inte göra det. Det enda som hindrar arbetsgivare från att utnyttja sin personal är att vi står tillsammans med enad front. Ensamma har vi väldigt lite att säga till om.

Det är väl bara för personalen att be chefen att dra åt helvete om de är missnöjda.

En person som betalat skatt hela livet som sedan blir sjuk t.ex skadar sig och inte kan jobba på några veckor får nog fan kriga för att få någon ersättning från försäkringskassan.
Skillnaden mellan Sverige och Nordkorea är att vi har 7 partier att välja på men i slutändan får vi samma skit.

Är det någon som förstör för oss som arbetar är det nog staten inte arbetsgivarna.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Xinpei:

Senast de gjorde något bra var att hjälpa brorsan som fått ett rövhål till chef.

Din brorsas rövhål till chef hade förmodligen fått sparken för länge sen om det inte vore för facket å andra sidan. Kul dock att din bror fick hjälp, men enstaka exempel på individnivå väger knappast upp den skada de orsakar.

Skrivet av Xinpei:

Man kan säga så här. Så länge som man inte behöver facken så kan det se ut som de är slöseri med tid men så fort de behöver det så kommer du att skatta dig lycklig att du har dem. Detta beror självfallet på hur många som är medlemmar och därigenom hur starkt facket är. Det är lite som subventionerad sjukvård. Så länge du inte är sjuk så spelar det ingen roll.. men blir du sjuk.. då kan den rädda din ekonomi.

Det är inte det minsta som subventionerad sjukvård, snarast som maffians beskyddarverksamhet.

Skrivet av Xinpei:

Det där stämmer dock inte. Starka fackförbund försöker alltid trycka upp lönerna medan arbetsgivaren försöker hålla dem nere. I slutändan hamnar man någonstans mitt emellan.

Stämmer inte? Givetvis får vissa mindre lön än de borde, när löner sätts enhetligt. Arbetsgivare är ofta väldigt måna om att erbjuda höga löner för att inte bli av med kvalificerad arbetskraft, men det är omöjligt p.g.a. fackförbund. Vidare har det väl hänt fler än en gång att fackföreträdare har fått/krävt mutor.

Visa signatur

Asus X99-A, Intel i7 5820K, 16GB DDR4, GTX 980 SLI, Asus PG278QR + Asus VG274H

Permalänk
Medlem

Vissa här är antingen otroligt naiva eller har obefintlig erfarenhet från arbetsmarknaden.
Facket är skit och gör ingen nytta.

Okey, säg vi lägger ner fackrörelsen och kollektivavtalen löses upp.

Nu kan tjuvåkarna, aka svartfötterna, ta sig en funderare när gratisskjutsen tagit slut.

Vad kommer arbetsgivarna erbjuda av det som de behövde göra tidigare enligt kollektivavtalet?
Löner?
Arbetstider?
Och allt annat som alla tar för givet.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av sime:

Din brorsas rövhål till chef hade förmodligen fått sparken för länge sen om det inte vore för facket å andra sidan. Kul dock att din bror fick hjälp, men enstaka exempel på individnivå väger knappast upp den skada de orsakar.

Uppenbarligen gillade företaget rövhålet eftersom han blev chef, så han lär inte ha fått sparken fack eller ej. Facket gör inte reglerna för vem som man kan säga upp utan det är lagen som bestämmer det, facket bara försöker se till att reglerna efterlevs och skyddar de som blir uppsagda i strid mot reglerna.

Citat:

Det är inte det minsta som subventionerad sjukvård, snarast som maffians beskyddarverksamhet.

Liknelser är inte en bra argumentationsteknik, speciellt inte om man inte specificerar hur de gäller.

Citat:

Stämmer inte? Givetvis får vissa mindre lön än de borde, när löner sätts enhetligt. Arbetsgivare är ofta väldigt måna om att erbjuda höga löner för att inte bli av med kvalificerad arbetskraft, men det är omöjligt p.g.a. fackförbund. Vidare har det väl hänt fler än en gång att fackföreträdare har fått/krävt mutor.

Det är aldrig omöjligt för en arbetsgivare att sätta högre löner. Facket kan ha synpunkter om mindre erfarna eller mindre produktiva får mer i lön, dock inte hindra att så sker om lönen inte innebär diskriminering, men i övrigt får företaget sätta vilka löner de vill, dock lägst enligt kollektivavtalet förstås. Chefer har dock en tendens att komma med ursäkter när man kräver (och förtjänar) högre lön och de inte kan/vill ge en det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Uppenbarligen gillade företaget rövhålet eftersom han blev chef, så han lär inte ha fått sparken fack eller ej. Facket gör inte reglerna för vem som man kan säga upp utan det är lagen som bestämmer det, facket bara försöker se till att reglerna efterlevs och skyddar de som blir uppsagda i strid mot reglerna.

Nej, facket gör inte reglerna direkt, men de står ju för ganska mycket lobbyarbete. Facket har tyvärr makt att i princip driva alla mindre och medelstora företag i konkurs om de inte dansar efter lokale fackbossens pipa. Skrämmande.

Skrivet av snajk:

Liknelser är inte en bra argumentationsteknik, speciellt inte om man inte specificerar hur de gäller.

Gå förbi LO-borgen och titta på väggen där de satt upp alla företag de har drivit i konkurs. Fråga den enskilde arbetaren på ett företag där alla andra är med i facket hur väl han blir behandlad.

Skrivet av snajk:

Det är aldrig omöjligt för en arbetsgivare att sätta högre löner. Facket kan ha synpunkter om mindre erfarna eller mindre produktiva får mer i lön, dock inte hindra att så sker om lönen inte innebär diskriminering, men i övrigt får företaget sätta vilka löner de vill, dock lägst enligt kollektivavtalet förstås. Chefer har dock en tendens att komma med ursäkter när man kräver (och förtjänar) högre lön och de inte kan/vill ge en det.

Återigen, facket har "synpunkter" om någon skulle få säg 20% högre lön än sina kollegor, oavsett anledning. De skulle kräva antingen sänkt lön för den personen, eller höjd lön för alla. Det vet du om.

I min erfarenhet ger "chefer" gärna högre lön till anställda som förtjänar det i mån av möjlighet. Bättre rent ekonomiskt att ha en nöjd, kompetent medarbetare än en nyanställd, det antar jag du håller med om?

Visa signatur

Asus X99-A, Intel i7 5820K, 16GB DDR4, GTX 980 SLI, Asus PG278QR + Asus VG274H

Permalänk
Medlem
Skrivet av SUMITOMO:

Vissa här är antingen otroligt naiva eller har obefintlig erfarenhet från arbetsmarknaden.
Facket är skit och gör ingen nytta.

Håller med dig så långt.

Skrivet av SUMITOMO:

Okey, säg vi lägger ner fackrörelsen och kollektivavtalen löses upp.

Är det julafton?

Skrivet av SUMITOMO:

Nu kan tjuvåkarna, aka svartfötterna, ta sig en funderare när gratisskjutsen tagit slut.

Vad kommer arbetsgivarna erbjuda av det som de behövde göra tidigare enligt kollektivavtalet?
Löner?
Arbetstider?
Och allt annat som alla tar för givet.

Allt annat lika borde det finnas utrymme till högre ersättning till de anställda. I övrigt finns lagar som styr. I ett tidigare inlägg frågade någon om vad jag menade med beskyddarverksamhet, hur trevligt tror ni det är att vara anställd på samma bolag som SUMITOMO om man inte är medlem i facket? "Tjuvåkare", "svartfötter", osv. Trevlig jargong som leder till en bra arbetsmiljö.

Visa signatur

Asus X99-A, Intel i7 5820K, 16GB DDR4, GTX 980 SLI, Asus PG278QR + Asus VG274H

Permalänk
Medlem
Skrivet av boniz:

@MrBoXon: Så de slåss för dig genom att ta dina pengar och ge sina pampar gratis lägenheter och ha sexshower? Okej.

Du vet att det fiffiga med fackföreningar är att det är just föreningar, som styrs av deras medlemmar. Om man inte gillar det man har så röstar man fram någonting annat.

Jag kommer aldrig försvara dem skandaler som har figurerat, men klart är ju att det inte är föreningarna som ligger bakom dessa skandaler utan enskilda individer som har befunnit sig på positioner som dem troligtvis aldrig borde ha gjort när man har facit i hand.

Det du hänvisar till gäller inte heller generellt för alla fackförbund, jag förstår dock medlemmars ilska i att ovanstående har kunnat hända, men åtgärder har ju vidtagits så jag ser inte riktigt hur eller varför man skall svartmåla ett helt förbund.