Advokatbyrå skickar ut kravbrev till svenska fildelare

Permalänk
Medlem

Är detta verkligen lagligt? Har dom lagen på sin sida? Eller agerar dom utifrån Danska lagar?

Visa signatur

FD define r4 vitt// ASUS ROG Strix B550-F Gaming (Wi-Fi) II + Corsair 32GB (2x16GB) DDR4 3600MHz CL16 Vengeance RGB RT Svart// Ryzen 7 5700X 3.4 GHz + Corsair iCUE H100i RGB PRO XT// Sapphire RX5600XT Pulse// AOC 27G2UG4 IPS 144Hz// Win11 på wd_black sn850x 1tb// Corsair RM750x// MATTA: SWECLOCKERS 90cm// Corsair Dark Core RGB PRO Wireless // Google pixel 8 Pro// HyperX Cloud II

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

Brottsprovokation är det nog inte va. Det är bara något polisen kan göra och de är inte inblandade här.

Hur har de fått tag i uppgifter då? Ja de kan ha haft rätten från upphovsrättsinnehavare att dela ett verk via någon delningstjänst för att se vilka som "nappar" och därigenom läst av vilka som koppplat upp sig ;).

Är det inte precis vad brottsprovokation är? att man lägger ut något "bete" för att fånga

Visa signatur

CPU: Intel Core i7-8700K 4,2GHz (kyls med Noctua NH-D15) MOBO: ASUS ROG MAXIMUS X HERO - ATX / Z370
GPU: EVGA GeForce GTX 1080 FTW2 Gaming, SSD: Samsung SSD 960 EVO 250GB, SSD Samsung 850 PRO 256GB LAGRING: 2 x WD Intern Hårddisk Red 3TB SATA III
PSU: EVGA SuperNOVA G3 650W Gold Rated CHASSI: Fractal Design Define C RAM: 2 x Corsair Vengeance LPX Black 16GB 3000MHz = totalt 32GB

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Ozzed:

Nu är jag sen till festen, men självklart är det här ett fantastiskt tillfälle att vara glad att man har Bahnhof som internetleverantör, som alltså är immun mot sådant här. Det känns bta.

Sen, självklart är det tråkigt för de som drabbas, och kan man inte ha Bahnhof som leverantör så är det ju mycket tråkigt.

Om man däremot faktiskt fildelar, kan ha Bahnhof, men har valt att låta bli, så tycker jag allt att det är rätt åt dem. Advokatfirman förfogar förmodligen över de 4500 kronorna på ett bättre sätt än dessa blåögda individer.

Det här är inte första gången det skramlas, så alla som kan byta till Bahnhof har självklart haft god tid på sig att göra det. Men har man låtit bli, ja då förtjänar man det här.

Det är min åsikt och den står jag för.

Förtjänar man utpressning för att man inte haft kunskapen? Är det 5 i hushållet så vem står till svars för att ha laddat ner? Om någon okunnig försöker ställa in sin router och öppnar upp utan säkerhet för han inte får till lösenordet så kan någon gå in och laddar ner så ska den okunnige straffas?. Annars hackar man grannens router så blir grannen straffad istället för mig.

Familjen Svensson delar gärna med sig internet när deras 12åriga son kommer hem med en kompis och ska lana. Kompisen känner inte till att det är farligt med nedladdning eller tar inte det på allvar. Han tankar ner en film under natten och går hem dagen efter.
Familjen Svensson får hem kravbrev och har ingen aning om vad dom ska göra. Dom väljer kanske att bestrida för ingen i familjen har tankat ner. Dom blir dömda och får betala betydligt mer än 4500.

Är det rätt?

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av aholman:

Kan jag också skicka ut likadana brev? Låter ju som bra business? Att bara skicka ett brev där det i princip står betala mig annars får du betala ännu mer?

Skickades från m.sweclockers.com

Det finns lägen när man får göra så.
Om det är givet exempelvis att ett patent norpats så kan ena parten hota att ta den andra parten till rätten om man inte kommer över ens om någon form av ersättning utanför domstolen. Så först kan man ju försöka komma över ens men den ena parten kommer troligen säga att vi måste lösa det här för du får inte ta mitt patent utan att betala och är du ovillig så får vi ju lösa det i domstol...
Och här är det väl rätt likt egentligen. Upphovsrättsbrott har begåtts och lagöverträdarna kan dras inför domstol men erbjuds en överenskommelse istället.
Det som inte riktigt stämmer här är väl främst att dvokatbyrån inte vet vem som gjort något (vem har egentligen laddat ner?) och därmed är det rätt fult att ändå chansa och skicka kravbrev och hota om domstol.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem

@mrbrix:
Utan tvekan, våra svenska myndigheter skulle sälja ut all vår privata data till anti-pirat maffior i ett hjärtslag. De aktivt försöker tvinga ISPs att göra just det, logga allt och ge öppen tillgång till loggarna till samtliga organisationer som vill komma åt datan, oavsett anledning och grund eller vad datan skulle användas till.

EU står på vår sida, till skillnad från våra "svenska" myndigheter, tack vare EUs sunda beslut kan våra ISPs kämpa emot trycket.

Permalänk
Medlem
Skrivet av elklazor:

Jadu, kanske inte vad jag hade lagt ned pengarna på men jag kan inte se det annat än rätt.
Nog för att kommentarsfältet lär bli fullt med folk som klagar på deras "rätt att bli underhållna" osv, men buhu.

En jag känner fick kravbrev på en film hon garanterat inte har laddat ner. Krigsfilm är inte hennes stuk.
Ingen annan har använt hennes uppkoppling.

Att få hem kravbrev med hot om legala processer för något man inte gjort, är knappast "rätt".
Personen i fråga betalar dessutom redan för HBO, netflix och spotify, om vi nu skulle diskutera moral.

Visa signatur

Arch | 1440p 165Hz IPS | 7800X3D | 1080ti | 64GB@6GHz | SN850 2TB

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Den typen av data som nu begärs ut hänger ju ihop med det som brukar kallas massavlyssning, vilket Bahnhof enligt egen utsago inte sysslar med. Det de däremot gärna hjälper pilisen med, är punktinsatser mot en enskild individ om misstanke om grövre brott finns, och det är alltst inte applicerbart här.

Självklart får jag revidera min hållning om det skulle visa sig att Bahnhof smyglagrar data och ger till advokatbyråer och liknande, men om den dagen kommer, så får jag ju naturligtvis bjussa på att folk är skadeglada på min bekostnad

Bahnhof lagrar antagligen samma data som resten av internetleverantörerna. Det är liksom lag på det.

Skrivet av anon159643:

Jag har helt ärligt inte laddat hem en enda film olagligt på över 5 år, behöver jag vara orolig?
Jag hyr även ut ett hus på landet, huset värde är typ så mycket som en Tolaett är värd i göteborg, i vilket fall har jag en hyresgäst som jag ej vet vad den gör på internet mer än att internet står på mig.
Om skulle jag göra intrång i dennas internet så är det ett betydligt större brott än fildelning.
Men om jag får ett brev hem för att denna har laddat hem så får väl jag ta smällen då också.

Jag känner som att jag ligger i riskzonen fast jag inte har begått något det aktuella brottet och detta känns ej bra.

På frågan varför jag ej har piratkopierat så har jag jobbat som inih-lvete och det finns ingen tid, det är mycket enklare att då bara gå till bio.

Vem vet hur dessa jönsar resonerar?

Skrivet av korez:

Det här svaret har endel fått som har svarat via mail att de bestrider inbetalningen.

"Vi bekräftar härmed att vi mottagit ditt e-mail och tackar för informationen gällande det här ärendet. Vänligen notera att vi inte har framställt ett krav utan enbart ett förslag till förlikning.

Vi vill uppmärksamma om att det är lika viktigt för IT-säkerheten att det finns ett lösenord för nätverket som att inneha kunskap om vem som använder nätverket. Detta är för att nätverket ej ska användas för verksamhet som står i strid med upphovsrätten. Eftersom en router kommer med aktiverad kryptering, betyder det att du aktivt måste ta bort lösenordet från routern för att få tillgång till internetanslutningen. Man kan även ge andra tillgång till uppkopplingen genom att lämna ut lösenordet. Mot bakgrund av rättspraxis är vår uppfattning att man kan hållas ansvarig för kränkning av upphovsrätt – såsom olaglig upp- eller nedladdning av film – om man ger andra tillgång till sin internetanslutning genom att lämna ut eller ta bort lösenordet från routern. Vi ber er vänligen upplysa oss om huruvida ditt nätverk är lösenordskyddat eller inte.

Rättighetsinnehavaren har rätt att spåra och samla in data för intrång som sker genom övervakning av IP-adresser. Programmet som används av rättighetsinnehavaren för att spåra IP-adresser kan med säkerhet påvisa om det föreligger intrång. Vi kan därför veta att filmen har blivit upp- eller nerladdad vid den angivna tidpunkten från ditt nätverk. Din internetleverantör har vid domstol ålagts att utlämna IP-adressen som med säkerhet användes vid den angivna tidpunkten.

I ett avgörande från Högsta domstolen (NJA 2014:859) konstateras det tydligt att upp- och nedladdning av film utgör ett immaterialrättsligt intrång. Mot bakgrund av domstolens beslut översänder vår klient härmed förslag om att nå förlikning i ärendet genom inbetalning av ett belopp på 4500 SEK. Detta är enligt vår erfarenhet en betydligt lägre summa än om ärendet skulle gå vidare till domstol.

Vi är tacksamma för ditt samarbete och för informationen vidare till rättighetsinnehavaren. För det fall du inte önskar att ingå förlikning med rättighetsinnehavaren, kan denne överväga att ta ärendet vidare till domstol."

"Jag anser att alla som har en internetuppkoppling har ansvar för dessa.. för det är vad jag tycker och därför är det sant". Det är ungefär den nivån på det svaret. Helt otroligt... Enligt honom så är det mitt fel om någon lyckas hacka min router och ta reda på lösenordet. Det är även mitt fel om en polare till mig ger ut mitt lösenord utan att tala om det för mig. Det är så förkastligt att människor ska dömas per proxy bara för att lobbyister säger så.

Visa signatur

Fractal Design Meshify 2 Compact w/ Dark Tint | Intel i5 12600K | Asus ROG Strix B660-F | 32 GB Corsair DDR5 5600 MHz CL36 | MSI Geforce RTX 3060 TI Ventus 2X OCV1 | 512 GB Samsung Pro 850 SSD + 2TB WD Black SN850 NVME PCI-E 4.0 | Corsair RM750X |

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av korez:

Mycket intressant svar från dem, jag tar om tomquotar nedanför, annars ser det ut som att det är du som påstår sakerna.

Citat:

Vi vill uppmärksamma om att det är lika viktigt för IT-säkerheten att det finns ett lösenord för nätverket som att inneha kunskap om vem som använder nätverket.

Helt korrekt fler borde bry sig om detta.

Citat:

Detta är för att nätverket ej ska användas för verksamhet som står i strid med upphovsrätten.

Piratkopieringen kommer väldigt lågt ner på listan varför man vill skydda sitt nätverk, då det finns tusentals saker som är allvarligare. T.ex. att någon sprider barnpornografi från ens nätverk.

Citat:

Eftersom en router kommer med aktiverad kryptering, betyder det att du aktivt måste ta bort lösenordet från routern för att få tillgång till internetanslutningen.

Routrar har inte ens kryptering, det finns dock routrar som har andra funktioner än bara routning. Och det finns tusentals olika modeller, att alla har wifi avstängd och inget enkelt lösenord är ett stort påstående för dem. Jag själv arbetar lite med industri-saker och där har vissa gateways standardlösenord som typ ingen ändrar, detta eftersom att alla ska kunna logga in på dem från nätverket utan att behöva leta upp lösenordet.

Citat:

Man kan även ge andra tillgång till uppkopplingen genom att lämna ut lösenordet.

På väldigt många ställen så måste man göra detta, företag etc.

Citat:

Mot bakgrund av rättspraxis är vår uppfattning att man kan hållas ansvarig för kränkning av upphovsrätt – såsom olaglig upp- eller nedladdning av film – om man ger andra tillgång till sin internetanslutning genom att lämna ut eller ta bort lösenordet från routern. Vi ber er vänligen upplysa oss om huruvida ditt nätverk är lösenordskyddat eller inte.

Vilken rättspraxis ? Jag tycker mig överallt se mördare, våldtäktsmän etc gå fria för att bevisen ej håller.
Men de pratar om någon praxis att man har lånat ut en pryl och man därför kan bli dömd för brottet.

Citat:

Rättighetsinnehavaren har rätt att spåra och samla in data för intrång som sker genom övervakning av IP-adresser.

Nej inte nödvändigtvis. Populärt var tidigare att i licensreglerna för program skriva att enbart vissa fick använda programmet, bröt man emot detta så bröt man emot licensreglerna. Detta har folk slutat med, kanske för det ej höll, men det går göra säkare.

Citat:

Programmet som används av rättighetsinnehavaren för att spåra IP-adresser kan med säkerhet påvisa om det föreligger intrång.

Varför sitter de då och driver in småpengar från ungomar som kanske fildelar, NSA har stora problem med dataintrång och det påstås att Nord Korea fick hur mycket data som helst från dem. Varför inte ta med sitt program till NSA och visa upp det?
Rent jälva bullskit är det de skriver, hade de påstått att deras applikationer botar cancer så hade det varit mer trovärdigt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon159643:

Mycket intressant svar från dem, jag tar om tomquotar nedanför, annars ser det ut som att det är du som påstår sakerna.

Helt korrekt fler borde bry sig om detta.

Piratkopieringen kommer väldigt lågt ner på listan varför man vill skydda sitt nätverk, då det finns tusentals saker som är allvarligare. T.ex. att någon sprider barnpornografi från ens nätverk.

Routrar har inte ens kryptering, det finns dock routrar som har andra funktioner än bara routning. Och det finns tusentals olika modeller, att alla har wifi avstängd och inget enkelt lösenord är ett stort påstående för dem. Jag själv arbetar lite med industri-saker och där har vissa gateways standardlösenord som typ ingen ändrar, detta eftersom att alla ska kunna logga in på dem från nätverket utan att behöva leta upp lösenordet.

På väldigt många ställen så måste man göra detta, företag etc.

Vilken rättspraxis ? Jag tycker mig överallt se mördare, våldtäktsmän etc gå fria för att bevisen ej håller.
Men de pratar om någon praxis att man har lånat ut en pryl och man därför kan bli dömd för brottet.

Nej inte nödvändigtvis. Populärt var tidigare att i licensreglerna för program skriva att enbart vissa fick använda programmet, bröt man emot detta så bröt man emot licensreglerna. Detta har folk slutat med, kanske för det ej höll, men det går göra säkare.

Varför sitter de då och driver in småpengar från ungomar som kanske fildelar, NSA har stora problem med dataintrång och det påstås att Nord Korea fick hur mycket som helst. Varför inte ta med sitt program till NSA och visa upp det?
Rent jälva bullskit är det de skriver, hade de påstått att deras applikationer botar cancer så hade det varit mer trovärdigt.

Det verkar vara samma typ av skitsnack som spridningskollen körde med. Alltså att de var felfria och hade rätt 100% av gångerna.. bara därför att..

Visa signatur

Fractal Design Meshify 2 Compact w/ Dark Tint | Intel i5 12600K | Asus ROG Strix B660-F | 32 GB Corsair DDR5 5600 MHz CL36 | MSI Geforce RTX 3060 TI Ventus 2X OCV1 | 512 GB Samsung Pro 850 SSD + 2TB WD Black SN850 NVME PCI-E 4.0 | Corsair RM750X |

Permalänk
Medlem

Vagt som en IP-adress (?)

Skrivet av Icte:

Äckliga parasiter till utpressare. Använder skräck för att kassa in pengar med något så vagt som en IP-adress. Det är ju nästintill samma sak som att veta att någon med det ofullständiga personnumret 1990-10-20 i Sverige har begått ett brott och därefter skicka ett kravbrev till en random Anders Svensson 27 år gammal som är född detta datum.

Nej, bestrid och betala inte till dessa eländiga människor parasiter. Polisanmäl. Ju fler som får dessa brev och gör detta desto bättre.

EDIT: Läs det @eucalyptus länkade till. Mycket bra information!

Visst är det bra info!!!!

Och visst skall man neka in i det sista.

Men, kommer ni ihåg killen som skrev till Linnéa Claeson "Jag ska döda dig jävla feministfitta och köra upp en kniv i fittan på dig" (?)

Han blev dömd enbart p g a IP

Han nekade först, såklart. Och sa -Det är inte jag som skrivit det!!!!

Men när polisen sa - Jo men då tar vi in din syster och mamma/pappa! Och hör om dom skrivit det

Klart killen inte ville det, och blev dömd i domstol.

Så kan det med gå........

Så att trolla på sociala medier och vara en feg elak jävel.......Det är Karma det

/Bara ett litet instick hur det kan gå, bakom ens IP, killen menade säkert inget illa, men blev "Tarzan" bakom T- bordet

Och poängen då,,, Hur många hade varit villiga att offra en familjemedlem p g a piratkopiering/torrenter när hen väl sitter uppträngd i ett hörn ? Om det nu går så långt till en polisanmälan.

Har du tänkt på det?

Visa signatur

Pc 1--> [AsRock DualSata2][AMD4600+X2][7800GT] [Intel SSD X-25 80GB G2][1TB F3][750GB IDE][4GB XMSCorsiar]Pc 2--> [Asus Crosshair] [AMD 4800+X2] [2st 8800GT i SLI] [RAID 0 2x250GB] [6GB XMSCorsair] [Corsair HX750]Pc 3-->[HP Microserver 12TB]Pc 4--> AsRock P67 Extreme 4,i7 2600K @ 4.0 GHz,830 256GB,16GB 1600MHz, R9 290X Foto [Nikon D7000][70-300/35 1,8/18-55 [Skärmar=24",24",24" Eyefinity]

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av DesTro88:

Är det inte precis vad brottsprovokation är? att man lägger ut något "bete" för att fånga

Nära nog. Men... Prottsprovokation är när polisen går med och hittar på olagligheter i sitt ämbete för att lösa uppgift.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Brottsprovokation
Prottsprovokation är alltså något enkom polisen kan ägna sig åt.

Det hänger ihop med att polisen får bryta mot en del lagar och regler i sitt jobb om det krävs av arbetssituationen. Eemeplvis att köpa knark av en langare för att samla bevis eller köra mot rött i en utryckning. Polisen kan alltså bryta mot lagen i vissa lägen och ändå inte begå ett brott men görs detta på fel sätt så kallas det alltså brottsprovokation (i vissa lägen).

Om man inte är polis då? Ja bryter man mot lagen så kallas det helt enkelt bara lagbrott om man inte är polis.
Men den här Advokatbyrån som satt span på nätet då? Begår de inte ett brott? Det vet vi inte, men om det är så att de har fått lov av upphovsrättsinnehavaren att sprida deras material via en torrent som de sedan har span på så är det ju inte olagligt.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem
Skrivet av Danzle:

Funderar lite på torrents, hur vet dom vad man laddar ner, om man laddar ner 100% och kan dom bevisa från var du laddat ner? Någon nämnde tidigare att dom kanske har en egen klient där dom ser "deltagarna", betyder inte det att dom begår samma brott för att ta fast brottslingen?

Förövrigt är det ju samma klassiska taktik som dom använder vid bluff fakturor. Easy money när folk bara betalar.

Skickades från m.sweclockers.com

Nej inte händelsevis. Vanligtvis brukar dessa sorters lobbyister fått rättigheterna till just sin kopia av verket från upphovsrättsinnehavarna och får därför sprida det vidare helt lagligt.

Skrivet av aholman:

Kan jag också skicka ut likadana brev? Låter ju som bra business? Att bara skicka ett brev där det i princip står betala mig annars får du betala ännu mer?

Skickades från m.sweclockers.com

Det är tyvärr skillnad mellan företag och privatpersoner. Däremot kan man undra hur utländska företag har rätten att göra detta..

Visa signatur

Fractal Design Meshify 2 Compact w/ Dark Tint | Intel i5 12600K | Asus ROG Strix B660-F | 32 GB Corsair DDR5 5600 MHz CL36 | MSI Geforce RTX 3060 TI Ventus 2X OCV1 | 512 GB Samsung Pro 850 SSD + 2TB WD Black SN850 NVME PCI-E 4.0 | Corsair RM750X |

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av THB:

För de som får ett sådant brev så förpassa det till det runda arkivet.

Polisanmäl för utpressning.

En IP-address är inte kopplad till en viss person, och att den setts på ett fildelningsnätverk betyder i stort sett ingenting.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

Nära nog. Men... Prottsprovokation är när polisen går med och hittar på olagligheter i sitt ämbete för att lösa uppgift.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Brottsprovokation
Brottsprovokation är alltså något enkom polisen kan ägna sig åt.

Det hänger ihop med att polisen får bryta mot en del lagar och regler i sitt jobb om det krävs av arbetssituationen. Eemeplvis att köpa knark av en langare för att samla bevis eller köra mot rött i en utryckning. Polisen kan alltså bryta mot lagen i vissa lägen och ändå inte begå ett brott men görs detta på fel sätt så kallas det alltså brottsprovokation (i vissa lägen).

Om man inte är polis då? Ja bryter man mot lagen så kallas det helt enkelt bara lagbrott om man inte är polis.
Men den här Advokatbyrån som satt span på nätet då? Begår de inte ett brott? Det vet vi inte, men om det är så att de har fått lov av upphovsrättsinnehavaren att sprida deras material via en torrent som de sedan har span på så är det ju inte olagligt.

Anser fortfarande att även om man har tillstånd att lägga upp material så ser ju faktiskt dom till att man begår brott.
och tror iofs inte att det är så dom har gått till väga att en advokatfirma har tillstånd att dela materialet, för om man vet att personen som lägger upp det har tillstånd men valt att inte ta betalt för det, är det verkligen olagligt då?

Visa signatur

CPU: Intel Core i7-8700K 4,2GHz (kyls med Noctua NH-D15) MOBO: ASUS ROG MAXIMUS X HERO - ATX / Z370
GPU: EVGA GeForce GTX 1080 FTW2 Gaming, SSD: Samsung SSD 960 EVO 250GB, SSD Samsung 850 PRO 256GB LAGRING: 2 x WD Intern Hårddisk Red 3TB SATA III
PSU: EVGA SuperNOVA G3 650W Gold Rated CHASSI: Fractal Design Define C RAM: 2 x Corsair Vengeance LPX Black 16GB 3000MHz = totalt 32GB

Permalänk
Medlem

Detta är ett värre fiskeri än det piraterna håller på med.

Tittar man på breven som finns skannade på https://tekniksmart.se/nu-kommer-hotbreven-fran-njord-lawfirm... så finns det ju egentligen inget annat en ett IP nummer och ett datum. Tror inte många har någon koll på vilket IP de själva har, och speciellt inte vad de hade för IP för ett år sedan.
Så vem vet, de kanske bara har slumpat fram en hög med siffror och sen hotar med domstol för att sedan se vilka som kan nappa och betala..

Rena rama utpressningen om jag får säga.

Kanske skall skicka ett brev tillbaka och hälsa dem att om de inte betala XXXX:- till mitt konto så kommer jag att dra dem inför domstol för hot och utpressning

Permalänk
Medlem

Sweclockers det är inte tillåtet att diskutera piratkopiering sen gör dem trådar om piratkopiering.......

Visa signatur

Ny dator Lexius signatur 2018 edition Ryzen 7 2700X@4.35PBO/Vega 64 Nitro+/16 GB DDR4 Patriot Viper4 2866mhz/ ASUS B450 F-Gaming/ 500GB samsung 970 evo m.2ssd / 2TB SSHD/1TB WD BLUE 7200rpm/WD Black TB/1TB SSHD (AMD StoreMi)PSU Be quiet pure power 730W / Mobo Asus B 450 F-Gaming/Hörlurar Sennhieser 58X Mobil Samsung Galaxy S20FE 5G 256GB/8GB Ram Skärm Asus TUF Gaming 144HZ IPS Async

Permalänk
Medlem

Men, om man skickat ut en ethernet-kabel i trapphuset genom brevinkastet och skriva "fritt internet" på dörren strax ovanför "Ej reklam, Tack", alternativt satt upp ett RJ45 uttag på fasaden om man bor i hus. Då kan det vara vilken hobo som helst som nyttjat nätet^^

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lexius:

Sweclockers det är inte tillåtet att diskutera piratkopiering sen gör dem trådar om piratkopiering.......

Det är tillåtet att diskutera det, men det är inte tillåtet att berätta hur man bryter mot lagen eller delar länkar till sidor som bryter mot lagen.

Visa signatur

CPU: Intel Core i7-8700K 4,2GHz (kyls med Noctua NH-D15) MOBO: ASUS ROG MAXIMUS X HERO - ATX / Z370
GPU: EVGA GeForce GTX 1080 FTW2 Gaming, SSD: Samsung SSD 960 EVO 250GB, SSD Samsung 850 PRO 256GB LAGRING: 2 x WD Intern Hårddisk Red 3TB SATA III
PSU: EVGA SuperNOVA G3 650W Gold Rated CHASSI: Fractal Design Define C RAM: 2 x Corsair Vengeance LPX Black 16GB 3000MHz = totalt 32GB

Permalänk
Medlem
Skrivet av skog1s:

Visst är det bra info!!!!

Och visst skall man neka in i det sista.

Men, kommer ni ihåg killen som skrev till Linnéa Claeson "Jag ska döda dig jävla feministfitta och köra upp en kniv i fittan på dig" (?)

Han blev dömd enbart p g a IP

Han nekade först, såklart. Och sa -Det är inte jag som skrivit det!!!!

Men när polisen sa - Jo men då tar vi in din syster och mamma/pappa! Och hör om dom skrivit det

Då blev han ju verkligen inte dömd bara på en IP? Han verkar ju onekligen ha erkänt när de kom med hot om att fråga familjen.

Hade jag bott hemma hos mina föräldrar och de tagit in hela min familj och frågat om de laddat ner något så hade förmodligen alla sagt "nä" och så hade jag också sagt "nä" och så hade alla fått åka hem utan varken böter, skadestånd eller 100 år i fängelset.

Permalänk
Medlem

Är det inte någon mer än jag som finner det lite märkligt att dom gånger sådan här uppdagas så är det någon obskyr film. Det är ju inte någon boxoffice hit om man säger så.

Visa signatur

Skärm: Acer XB271 HU, Keyboard: Corsair k95
Moderkort: Asus Prime-A Z690, GPU: RTX 4080
CPU: Intel i7 13700k, Ram: 32Gb DDR5 6000Hz
Chassi: Lian Li Lancool 3, Högtalare: ALTEC LANSING 5.1 THX
Disk 1: WD 850x 1Tb, Disk 2: WD 850x 2Tb,PSU: Seasonic Prime 1000w

Permalänk
Medlem
Skrivet av skog1s:

Visst är det bra info!!!!

Och visst skall man neka in i det sista.

Men, kommer ni ihåg killen som skrev till Linnéa Claeson "Jag ska döda dig jävla feministfitta och köra upp en kniv i fittan på dig" (?)

Han blev dömd enbart p g a IP

Han nekade först, såklart. Och sa -Det är inte jag som skrivit det!!!!

Men när polisen sa - Jo men då tar vi in din syster och mamma/pappa! Och hör om dom skrivit det

Klart killen inte ville det, och blev dömd i domstol.

Så kan det med gå........

Så att trolla på sociala medier och vara en feg elak jävel.......Det är Karma det

/Bara ett litet instick hur det kan gå, bakom ens IP, killen menade säkert inget illa, men blev "Tarzan" bakom T- bordet

Det där var ett specialfall ja, där personen i fråga hade begått ett brott i form av hot och där polisen använde dennes medkänsla för sin egna familj för att tala om sanningen.

Men tänk nu ett scenario där denne personen inte hade begått brottet. Istället har han haft lite kompisar över hemma hos sig under en fredagskväll och en av dessa hade istället använt Wifi-anslutningen hemma och skickat hotet till Linnéa från ett nyskapat Instagram-konto med ingen knuten information (e-postadress, Facebook konto eller vad det nu man behöver för att skapa ett Instagram konto) till vare sig förövaren eller några av ägarna av IP-addressen. Är det då rätt att ägarna till Wifi-nätverket blir straffade för att någon av deras vänner utövat ett olaga hot med hjälp av deras nätverk utan deras kännedom?

IP-address är inte lika unikt för en person som ett svenskt 10/12-siffrigt personnummer. Man kan inte knyta enbart en IP-address till en individuell person eftersom en IP-address kan delas av flera personer än en. Ägaren av ett nätverk i sitt hem har självfallet ansvar för hur det används, men det är inte omöjligt att någon utomstående kan använda din IP-address i onda syften utan din vetskap. Med dessa kravbrev kommer folk som äger ett nätverk hemma med IP-addresser som missbrukats för nedladdning av filmen Cell att straffas oavsett om ägaren av nätverket begått brottet eller ej just med detta kravbrev. Betalar man inte så riskerar man att gå till domstol och få betala för detta också, även om man inte laddat ner filmen illegalt. Ingen med ett Wifi-nätverk hemma är säker från detta.

Visa signatur

12c/24t 4.0GHz (Zen2) • 2x16GiB 3200MHz C14 • RTX 2080 FE 1965MHz 7000MHz • X570 I PW • Ghost S1 MKII

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon159643:

Problemet är vem är det som dömer?
Jag ser det lite som du är Galileo Galilei, 1500 talet katolska kyrkan är domaren och Henrik Ponten som anklagar dig för kätteri.
Du säger Come at me! Jag säger att du kanske ändå för pröjsa, du må vara kunnig, men är domaren en idiot så kan den döma som en sådan.

Jag tycker IP kan användas som bevisning, speciellt kring brott som hot etc. Men det behövs mer är bara en ip, speciellt när man pratar om en random kändis som personen med ipadressen saknar anknytning till.

Då har vi ett större problem än att någon skickar ut hot om rättegång. Vad har vi för rättssäkerhet om man kan döma åt både höger och vänster utan ett enda bevis för att det är den åtalade som gjort det?

Någon har blivit mördad. De har inget motiv, det finns inga vittnen, allt de hittat är en kniv hemma hos din familj. Alla i familjens DNA finns på kniven samt den mördade personens. Alla i familjen nekar. I det läget går det inte döma någon för mord i ett rättssäkert land.

Ska man plocka folk på det här får man i så fall införa hårdare regler kring vem man delar sin uppkoppling med och att man personligen har ansvar för hela sin internetuppkoppling. Men det är också tvivelaktigt då det är extremt svårt utan specialkunskaper att faktiskt säkra upp allting korrekt i tider då ex WPA2 knäcks. Ska man döma en oskyldig pensionär som handlat sig en router på MediaMarkt till fängelse för att hennes illvilling till granne laddat ner Lord of the Rings 720p på hennes lösenordsskyddade nät?

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av DesTro88:

Anser fortfarande att även om man har tillstånd att lägga upp material så ser ju faktiskt dom till att man begår brott.
och tror iofs inte att det är så dom har gått till väga att en advokatfirma har tillstånd att dela materialet, för om man vet att personen som lägger upp det har tillstånd men valt att inte ta betalt för det, är det verkligen olagligt då?

Ptjaa. Har alla fått rätt av upphovsrättsinnehavaren att hämta ned materialet? Om inte så har man inte rätt att tillförskansa sig det som finns i en torrent. Nu är det såklart skillnad på stöld och upphovsrättsbrott men grunden är den samma för att sno en bil. Du får inte ta bilen även om någon annan lämnat den med dörren öppen och nyckeln i. Det blir inte lagligt för att det är enklare ;).

Men framförallt så är det ju inte säkert att det är advokatforman som lagt upp torrenten. De kanske bara har kopplat upp sig ett tag mot befintliga torrents utan att dela och läst av vilka andra som också är uppkopplade. Med tillstånd från upphovsrättsinnehavaren är det både lagligt och man påverkar dessutom inget.

Den här änden av tråden ser jag som rätt fruktlös att nysta vidare i. Diskutera kan man göra men jag ser ju inte att det man gör när man spanar efter vilka IPnummer som kopplar upp sig är problematiskt utan helt OK. Och det är med största sannolikhet helt OK också.
Det intressanta är varför det går att begära ut uppgifter från operatörerna på massiv skala om så små brott. Den delen känns mer knas skulle jag säga.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Inaktiv

4k kr understiger väl ändå beloppet för att det skall vara ett "riktigt mål". Dvs det borde bli en förenklad process där varje part står för sina egna rättegångskostnader!

f.ö instämmer jag ljudligt och stolt(?): IP<> Personnummer!

Edit: Kortare sagt: Bestrid fakturan!

Permalänk
Medlem

Jag reagerade på att någon nämnde 50 dagsböter för en nedladdad film och det är detta hot som ska få folk att "bara" betala en mindre summa istället för att gå till domstol... Så googla lite snabbt: https://www.svd.se/hd-slar-fast-botesbelopp-for-nedladdad-fil...

"Högsta domstolen (HD) slår i domen fast att straffet för nedladdning av en film, om den samtidigt sprids under en kortare period, ska vara 50 dagsböter."

Ok...

"Personen som döms tilldelas totalt 180 dagsböter för de 60 nedladdade filmerna. " (eller 3 dagsböter per film)

Vänta lite nu O.o

"Detta eftersom straffet per brott sänks om flera brott behandlas samtidigt."

Lesson learned - ska man begå brott, ta för fasiken i lite. Vad är det dom säger... Döda en person, du är en mördare. Döda flera personer, du är en massmördare. Döda tusentals, du är en dekorerad krigshjälte som förmodligen kommer bli politiker.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Xinpei:

Bahnhof lagrar antagligen samma data som resten av internetleverantörerna. Det är liksom lag på det.

Samtidigt har ju EU-kommissionen sagt att den Svenska lagen kränker mänskliga rättigheter, och det är ju därför de då inte lagrar något. https://www.bahnhof.se/press/press-releases/2017/02/07/trots-...

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Samtidigt har ju EU-kommissionen sagt att den Svenska lagen kränker mänskliga rättigheter, och det är ju därför de då inte lagrar något. https://www.bahnhof.se/press/press-releases/2017/02/07/trots-...

Det är därför de gärna vill "lösa" problemet utomrättsligt, citerar från IDG:

"Kommer ni att dra svenskar som inte betalar inför domstol?

– Ja, det kommer vi. Vi önskar att i så stor omfattning som möjligt att lösa ärendena via upplysning och dialog utan rättens hjälp. Det är mycket dyrt både för rättighetsinnehavarna och för målsägande om vi går till domstol."

Visa signatur

🖥️:Phanteks Evolv X | Ryzen 7 5800X3D | Noctua nh-d15 chromax.black | 8x Noctua NF-P14s Redux 1500 | Gigabyte x470 Aorus Gaming 7 Wifi | Kingston Renegade 32Gb 3600Mhz | Samsung 990 Pro | ASUS TUF 3080 12Gb | Cougar CM 700W | Acer XB27HU | Mionix Naos QG | CM Storm QuickFire TK MX Blue |

"Bättre bli motbevisad - än förklarad skyldig"

Permalänk
Avstängd

Skicka ett brev tillbaka och kräv 10.000.000 kr annars går det till rättegång för utpressning/hot. Såna här företag ska bara få packa ihop och utplånas från samhället.

Permalänk
Medlem

Det är naturligtvis lite svårt att lita på de uttalanden i linje med "nä jag har absolut inte laddat ner den filmen" som åtföljer de som påpekar att de fått detta brev från Njord, men med tanke på att Njord påstår sig ha skickat ut 2000 sådana brev i Sverige och att filmen har 4.3 i betyg på IMDb och 10%/17% på Rotten Tomatoes har jag riktigt jävla svårt att tro att Njord har några vettiga belägg för sitt brev.

Det hela påminner mig lite om en episod för sisådär femton år sedan då jag delade lägenhet med två vänner och vår dåvarande ISP (ComHem om jag inte minns fel) vidarebefordrare de klagomål om copyright infringement de fick direkt till sina kunder i ett brev av typen "Vi har tagit emot följande klagomål från XXX ... sluta med sånt annars stänger vi av ert abonnemang."
Det skojiga var att det brev vi fick innehöll ett filnamn gällande ett avsnitt av South Park, nämligen ett avsnitt med namn "The Return of the Fellowship of the Ring to the Two Towers" vilket också var ruskigt tydligt då filnamnet var något i stil med South.Park.The.Return.of.the.Fellowship.of.the.Ring.to.the.Two.Towers.xvid.tjofräs medan själva klagomålet påstod att det nedladdade materialet var del två i sagan om ringen-trilogin: The Two Towers.

Bolaget bakom klagomålet hade helt enkelt sökt på "two towers" i diverse filbytarklienter och tolkat samtliga resultat som "deras" material. Det känns inte alltför orimligt att även Njords uppgifter kommer från ett lika grovmaskigt såll.

Visa signatur

Ryzen 3700X | Asus X570-F | 32GB Kingston Fury Renegade | RX 7800 XT | Fractal Design R6C | Noctua NH-D15 | Corsair RM650x | 6TB SSD av varierad kvalisort | Asus VG279QM | Ducky One 2 | CM MM720

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av anon257891:

4k kr understiger väl ändå beloppet för att det skall vara ett "riktigt mål". Dvs det borde bli en förenklad process där varje part står för sina egna rättegångskostnader!

f.ö instämmer jag ljudligt och stolt(?): IP<> Personnummer!

Edit: Kortare sagt: Bestrid fakturan!

Jag skulle gissa på att det rör sig om mer än 4000 spänn i det fallet detta dras vidare till domstol. 4000 gäller väl om man vill komma över ens och "komma undan billigt" innan.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled