Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop
Permalänk
Medlem

Starta KVM med fysisk knapp

Hej,

Jag har fått en idé om att i framtiden ha min sambos och även min egen speldator helt virtuellt i min linuxburk. Problemet är att jag vill kunna starta en KVM med en fysisk knapp, precis som man gör med en fysisk dator. Hur gör man för att koppla in en extra knapp (antar att det behövs något extra kort för sånt eller går det via USB kanske?) och använder den för att ex starta en KVM i bakgrunden? Jag kan ju knappast vara först med att tänka den tanken, men jag hittar inget vettigt på nätet.

mvh

Permalänk
Medlem

Nu vet inte jag hur din värddator är uppsatt, men en simpel lösning skulle kunna vara att använda en liten USB-numpad, typ en sån här: https://www.webhallen.com/se/product/244383-Deltaco-Numeriskt... som är kopplad direkt till värddatorn där ett skript alltid går som har t.ex. en meny med nummeralternativ som startar dina virtuella maskiner. Så t.ex. om du trycker på 1:an så startar VM #1.

Nackdelen med detta är ju om du använder värden till något mer och inte kan ha detta skript i förgrunden hela tiden (som ett aktivt terminalfönster i en skrivbordsmiljö eller med typ openvt i fullskärm på en virtuell konsol).

Bör ju gå att läsa av rådata från USB-enheterna under /dev/ på något sätt också så att man inte behöver ha något aktivt fönster, men jag är ärligt talat inte så kunnig vad det gäller sådant.

Gjorde några snabba test på mitt system och i mitt fall verkar

sudo hd /dev/input/by-id/usb-2101_020f-event-kbd

fungera, den får aktivitet när jag trycker på tangentbordet. Den reagerar även om jag inaktiverar enheten som X input device, så att den inte börjar sända input oavsiktligen till skrivbordsmiljön, så det verkar kunna vara rätt väg att gå.

Permalänk
Medlem

Man skulle antagligen kunna hacka i acpid-konfugurationen (om man har en sådan i sin dist) till exempel för att utnyttja den fysiska knappen som normalt används för att slå av datorn.

I Ubuntus default-inställningar körs scriptet

/etc/acpi/powerbtn.sh

när kanppen trycks in. Att det är just detta script som körs när knappen trycks in styrs av filen

/etc/acpi/events/powerbtn

Om man gör det får man förstås använda sig av något annat sätt att stänga av burken.