Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Rapport: Kemikalieskatten flyttar handel av elektronik utomlands

Permalänk
Medlem
Skrivet av kelthar:

Man skall inte slå barn. Det enda man lär barn då är att man ska använda våld om andra inte gör som man vill. Man ska förklara samband för att få andra människor att vilja göra det som är bättre, så att de förstår varför det är bättre och vad konsekvenserna är ifall man inte gör det.

Det var naturligtvis bara ett uttryck. Jag kan ändra det till att om föräldrar inte lär sina barn rätt och fel får staten straffa plånboken istället tills de lär sig?

Permalänk
Medlem

Vill bara påpeka att det är mycket cherry picking som gäller på båda sidorna här. Man har tagit fram ett USB minne specifikt där copyswede avgiften lägger på ett hög ökning på priset i procent. Tittar man på annat så är skillnaden inte lika stort. Sedan är denna skillnaden i frågan pga copyswede och inte kemikalieskatten.

Dock kommer jag fortfarande köpa från ex. proshop/aliexpress/etc ifall priset är bättre.
Tänk bara på att folk i sverige typiskt sett inte bryr sig om några hundralappar vid köp av produkter, förutom i vissa fall *host fattiga studenter host*.

Val 1: utlandsk aktör, med upp till en vecka leveranstid, med seg reklamationstid ifall det man köpt inte fungerar bra
Val 2: svensk aktör, med 1-2 dagars leveranstid och normal reklamationstid men kostar 100 mer. Tror att flesta fortfarande väljer sverige i detta fall.

Ovan gäller mer specifikt när priset på produkten går över 500kr nivån. Men som sagt, när det gäller smått krimskrams så brukar man väl köpa i batch från ali eller wish både före och efter kemikalieskatt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tea42BBS:

beror på hur man ser det. Stora företag kan inte satsa i Sverige då elen inte räcker till. Talas om el-ransonering i södra Sverige, likt vilket U-land som helst

Så självförsörjande är mer "vi klarar oss med nöd o näppe"

// LZ

Problemet i det fallet är dock inte tillföljd av låg elproduktion utan bristande kapacitet i elnätet.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

AMD Ryzen 7 5800X3D | EVGA GeForce RTX 3080 10GB FTW3 ULTRA | ASUS ROG Strix B450-F Gaming | Corsair RM750X V2 | Crucial Ballistix Sport LT 3200MHz 16GB | Samsung 980 Pro 1TB | Crucial MX500 2TB | NZXT H500

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tea42BBS:

beror på hur man ser det. Stora företag kan inte satsa i Sverige då elen inte räcker till. Talas om el-ransonering i södra Sverige, likt vilket U-land som helst

Så självförsörjande är mer "vi klarar oss med nöd o näppe"

// LZ

De håller på och bygger elledningar till SSABs framtida ljusbågsugn i Oxelösund, får nog anses som en stor och effektkrävande industri i södra Sverige.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nils-Göte:

Det var naturligtvis bara ett uttryck. Jag kan ändra det till att om föräldrar inte lär sina barn rätt och fel får staten straffa plånboken istället tills de lär sig?

Det där köper jag inte.

Visa signatur

Hur många datorer är för många?

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av dussin:

Ingen tycker att det är mysigt med så kallade oönskade kemikalier, och alltsammans är primärt en fråga om hur man bör angripa situationen för att uppnå önskat resultat.

"Branscherna har påtalat att Sverige istället för att införa en skatt bara för Sverige borde verka för ett förbud inom EU och förändring av REACH och RoHS", för att citera kemikalieskatten.se som har samlat remissvar och artiklar i ämnet under resans gång varför rapporten från HUI Research inte kommer som en VAAAAAAAAAAAAAH-chock.

Lokala påläggsavgifter i denna fråga är bevisligen ingen bra metod, eftersom man inte gärna kan eller bör följa upp med att stänga gränserna för all privatimport när så flödet skiftar från inhemsk handel till utländsk.

Att influera kapitalet har visat sig vara gångbart, och när man släpar in relevanta parter för diskussion så finner man ofta att en god lösning är möjligt att uppnå; snart blir det exempelvis att dricka via halmstrån, bokstavligen, efter signalerande om sugrör i plast. Så har det inte gått till när kemikalieskatten utformades, utan istället har berörda företag som gjort förfrågningar om att få träffa utredaren avvisats vilket delvis kunde förklara varför skatten tycks vara så pass ogenomtänkt att den inte rimligen kan ha införts av värn för vår miljö. (~”Ni skall använda detta cancerframkallande ämne, istället för detta cancerframkallande ämne”).

Miljöbalken förbjuder all nedskräpning i Sverige och det är faktiskt ett brott med fängelsestraff som eventuell påföljd för den som döms. Har aldrig sett en tvättmaskin i skogen, men väldigt många på min lokala återvinningscentral. Man kan åstadkomma mycket genom att ingjuta folkvett, och anser personligen att just återvinningen/tippen borde spela en större roll i angreppssättet vad gäller så kallade oönskade kemikalier - särskilt som allmänheten upplever sig, och blir allt mera medveten om, att man i Sverige redan betalar alldeles för hög moms och skatt jämfört världen i övrigt så varför skulle inte detta redan fungera fullgott. Vill företagen verkligen tvingas informera sina kunder om hela anledningen till varför deras produkter skall lämnas på återvinningscentralen, sådant kunde möjligen vara ett av många sätt för att inspirera företagen till en extra runda vid ritbordet samt slussa resurser åt FoU-avdelningen.

Om man även slutade att dalta med den lilla flickan som skolkar från skolan på fredagar och som vill att alla skall känna dödsångest eftersom hon föreställer sig att jorden går under om 10 år, istället uppmuntrades att lyckas bra i skolan och eventuellt bli en i skaran klipska individer som tänker fram lösningar i framtiden så vore det bra.

Väldans vad långt detta blev, ursäkta mig.

Jag tror att du hade upplevt det givande att läsa igenom utredningen som gjordes för att hantera hormonstörande ämnen i vår omgivning och som ligger till grund för utformningen av skatten.
https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/statens-offentli...

Häri finns svar på hur man bör angripa situationen för att uppnå önskat resultat.

Häri finns bevis för att nationell beskattning av kemikalier i syfta att fasa ut dessa från marknaden kan vara lika effektivt som förbud.

Här gås också igenom att utformningen iaf var tänkt att vara anpassad för att undvika substitutionseffekter - alltså att giftiga ämnen inte ska kunna ersättas med andra giftiga ämnen utan att det har konsekvenser.

Angående det här med nedskräpning i naturen och så. Tvättmaskiner i skogen och återvinningsfrågan.
Här tror jag du har missat grunden till problematiken kring hormonstörande ämnen i vår omgivning. Problemet är att vi hittar dessa ämnen - inte i sjöar eller i skogar utan i dammet i våra hem. Det finns alltså i våra hushåll. Det kommer från eletronik, textilier och stoppning/ljudisolering i våra hem och på våra arbetsplatser. Produkterna vi köper sprider gift i våra hem - inte efter att de använts slut utan medan vi använder dessa. Det är här problemet ligger. Inte i återvinningsfasen.
Det här finns också att läsa mer om i utredningen.

Angående din avstickare med Greta så citerar jag mig själv från tidigare inlägg:

Skrivet av Söderbäck:

Nivån på bromerade flamskyddsmedel i vår omgivning är i grunden inte en fråga som Greta driver.
Det blir alltså ganska fel att ta med henne i den här beskattningsfrågan.
Håll isär äpplen och päron.

Med det sagt så finns det rimlig kritik kring utredningen. Handeln fick ingen viktig plats vid bordet i frågan. Och det kan ha varit av relevans. Men samtidigt så har utredarna inte haft någon egenintresse av att välja endera lösning för bästa effekt. Svensk handel och liknande lobbyorganisationer har sina särintressen här och det handlar inte om att få ner kemikalier utan de ser bara till att handeln inte ska påverkas. Om det skulle kunna bli utfallet så är handeln inte direkt neutrala i frågan - även om det kanske är bästa lösningen.
Aja. Jag vet inte heller om nuvarande upplägg är bra. Jag ser brister i upplägget - helt klart.
Men jag kan bara rekommendera att kolla i rapporten för den har svar på en hel del ;).

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Xinpei:

Sedan kan du garantera att folk satt sig i varenda problem? Om inte så kommer inte en folkomröstning göra ett smack. Faktum är att situationen kommer antagligen bli värre.. Folk har en kraftig övertro på den gemene medborgarens kunskap samt om direkta folkomröstningar. Kolla bara på valet 2018. Folk sitter än idag och gnäller.. och inget säger att en kostsam folkomröstning om allt från himmel till jord inte skulle få samma utgång. Ett problem som många folkomröstningsförespråkare inte riktigt satt sig in i.

Så folk generelt är för korkade enligt dig? ok. Men du tror att politiker är utbildade för att ta besluten dem tar...snacka om snedvriden syn.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon150792:

Så folk generelt är för korkade enligt dig? ok. Men du tror att politiker är utbildade för att ta besluten dem tar...snacka om snedvriden syn.

Så enligt dig är "icke påläst" = Korkad? Okej.

Skrivet av ZyntaX:

Du får nog utveckla.

Det har med deras hjärtefrågor att göra.. vilket de kräver inflytande inom för att agera stödparti och många partier vägrar ge vika på. Med andra ord... inget regeringssamarbete är möjligt om inte sagda parti ger med sig.. vilket de vägrar.

Visa signatur

Fractal Design Meshify 2 Compact w/ Dark Tint | Intel i5 12600K | Asus ROG Strix B660-F | 32 GB Corsair DDR5 5600 MHz CL36 | MSI Geforce RTX 3060 TI Ventus 2X OCV1 | 512 GB Samsung Pro 850 SSD + 2TB WD Black SN850 NVME PCI-E 4.0 | Corsair RM750X |

Permalänk
Medlem

@Xinpei: Kom min fysiska retail version av windows 7 home premium med en grå-nyckel menar du?
Vad är en grå-nyckel?

Visa signatur

PG279Q | 6XX | X-Fi Titanium HD | RTX 2080 | 5800X3D
G.Skill 3200 CL14 | B450-F | 970 EVO | Seasonic 750W | Fractal R5

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Xinpei:

Så enligt dig är "icke påläst" = Korkad? Okej.

Det har med deras hjärtefrågor att göra.. vilket de kräver inflytande inom för att agera stödparti och många partier vägrar ge vika på. Med andra ord... inget regeringssamarbete är möjligt om inte sagda parti ger med sig.. vilket de vägrar.

Det var du som skrev "Sedan kan du garantera att folk satt sig i varenda problem? Om inte så kommer inte en folkomröstning göra ett smack. Faktum är att situationen kommer antagligen bli värre.. Folk har en kraftig övertro på den gemene medborgarens kunskap samt om direkta folkomröstningar"

Antingen menar du att folk generelt är för dumma eller lata för att vi ska kunna ha folkomröstningar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ChaosClocker:

@Xinpei: Kom min fysiska retail version av windows 7 home premium med en grå-nyckel menar du?
Vad är en grå-nyckel?

En grånyckel är en nyckel som kan komma från dubiösa metoder. Ibland kan det vars OEM nycklar som säljs vidare (vilket bryter mot Microsofts regler) men ibland kan det vara stulna nycklar eller studentnycklar (som även dessa inte får säljas vidare). Det finns alltså en orsak varför priset är som de är.

Att du fått en fysisk version är i sig inte belägg för att hela paketet inte kommer från mindre lagliga medel.

Exempel (I och för sig Win 10 men det borde även gällt Win 7)

https://www.howtogeek.com/fyi/beware-counterfeits-when-purcha...

Skrivet av anon150792:

Det var du som skrev "Sedan kan du garantera att folk satt sig i varenda problem? Om inte så kommer inte en folkomröstning göra ett smack. Faktum är att situationen kommer antagligen bli värre.. Folk har en kraftig övertro på den gemene medborgarens kunskap samt om direkta folkomröstningar"

Antingen menar du att folk generelt är för dumma eller lata för att vi ska kunna ha folkomröstningar.

Eller... Så har folk inte tid eller kunskap att sätta sig in i varenda problem? Kunskap ska inte förväxlas med intelligens. Oberoende.. kan du garantera att de sätter sig in i problemen och röstar efter kunskap och inte vana?

Hade jag menat att folk var dumma så hade jag skrivit det rakt ut.

Visa signatur

Fractal Design Meshify 2 Compact w/ Dark Tint | Intel i5 12600K | Asus ROG Strix B660-F | 32 GB Corsair DDR5 5600 MHz CL36 | MSI Geforce RTX 3060 TI Ventus 2X OCV1 | 512 GB Samsung Pro 850 SSD + 2TB WD Black SN850 NVME PCI-E 4.0 | Corsair RM750X |

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Xinpei:

Eller... Så har folk inte tid eller kunskap att sätta sig in i varenda problem? Kunskap ska inte förväxlas med intelligens. Oberoende.. kan du garantera att de sätter sig in i problemen och röstar efter kunskap och inte vana?

Hade jag menat att folk var dumma så hade jag skrivit det rakt ut.

Har funkar i Schweiz nu i många år, deras Direkt Demokrati är vad vi i Sverige borde ha. Att du inte litar på att folk sätter sig in i problem eller skaffar sig kunskap om vad det skulle i ett sådant scenario röstas om, gäller ju faktiskt politiker med, bara för att dem jobbar som politiker litar jag inte ett dug på att dem sätter sig in i det dem röstar/kohandlar om alltid.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon150792:

Har funkar i Schweiz nu i många år, deras Direkt Demokrati är vad vi i Sverige borde ha. Att du inte litar på att folk sätter sig in i problem eller skaffar sig kunskap om vad det skulle i ett sådant scenario röstas om, gäller ju faktiskt politiker med, bara för att dem jobbar som politiker litar jag inte ett dug på att dem sätter sig in i det dem röstar/kohandlar om alltid.

Och de har enorma problem med det också. Dessutom så gäller deras direkt demokrati inte i alla aspekter utan gäller bara i vissa delar av landet och bara i vissa lokala omröstningar. Att kalla Schweiz för en direkt demokrati går inte heller utan man är en semi-direkt demokrati just pga. att man inte röstar i varenda fråga utan i speciellt utvalda sådana. Så skillnaden mot Sverige (till exempel) är att man får mer att rösta om men låååångt ifrån allt.
https://en.wikipedia.org/wiki/Direct_democracy#Switzerland

Visa signatur

Fractal Design Meshify 2 Compact w/ Dark Tint | Intel i5 12600K | Asus ROG Strix B660-F | 32 GB Corsair DDR5 5600 MHz CL36 | MSI Geforce RTX 3060 TI Ventus 2X OCV1 | 512 GB Samsung Pro 850 SSD + 2TB WD Black SN850 NVME PCI-E 4.0 | Corsair RM750X |

Permalänk
Medlem

@Xinpei: Ok, jag förstår.
Rätt säker att den är fullt genuin. Har retail kopia av winxp och win10 också. Alla är så genuina det går om du ser vad microsoft menar att boxen skall innehålla och utseende. Win7 Beställdes från amazon direkt, inte marketplace.
Windows 10 köpte jag först från amazons marketplace dock, kom i ett fint kuvär... där allt var falskt, vägrade stoppa in usb-stickan i datorn haha. Köpte direkt från inet efter den händelsen, pratade med amazon men de verkar ha fullt upp med annat så tror inte dem fixar sin marketplace då många fler har fått falska windows 10 produkter via marketplace.

Visa signatur

PG279Q | 6XX | X-Fi Titanium HD | RTX 2080 | 5800X3D
G.Skill 3200 CL14 | B450-F | 970 EVO | Seasonic 750W | Fractal R5

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Söderbäck:

Jag tror att du hade upplevt det givande att läsa igenom utredningen som gjordes för att hantera hormonstörande ämnen i vår omgivning och som ligger till grund för utformningen av skatten.
https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/statens-offentli...

Häri finns svar på hur man bör angripa situationen för att uppnå önskat resultat.

Häri finns bevis för att nationell beskattning av kemikalier i syfta att fasa ut dessa från marknaden kan vara lika effektivt som förbud.

Här gås också igenom att utformningen iaf var tänkt att vara anpassad för att undvika substitutionseffekter - alltså att giftiga ämnen inte ska kunna ersättas med andra giftiga ämnen utan att det har konsekvenser.

Angående det här med nedskräpning i naturen och så. Tvättmaskiner i skogen och återvinningsfrågan.
Här tror jag du har missat grunden till problematiken kring hormonstörande ämnen i vår omgivning. Problemet är att vi hittar dessa ämnen - inte i sjöar eller i skogar utan i dammet i våra hem. Det finns alltså i våra hushåll. Det kommer från eletronik, textilier och stoppning/ljudisolering i våra hem och på våra arbetsplatser. Produkterna vi köper sprider gift i våra hem - inte efter att de använts slut utan medan vi använder dessa. Det är här problemet ligger. Inte i återvinningsfasen.
Det här finns också att läsa mer om i utredningen.

Det är väl nånting som kemikalieinspektionen skulle komma fram till? dom skulle uppdatera var tredje år vad beskattningen haft för effekt?

"Utredningens bedömning är att om denna skatt införs så ska den vara föremål för löpande utvärdering och uppdatering. Exempel på justeringar som kan komma att behöva göras är: 1)Lägga till eller dra ifrån KN-nummer. 2)Ändra på reglerna för rätt till skatteavdrag. 3)Justera skattenivåer.Utredningen föreslår att regeringen ger Kemikalieinspektionen återkommande uppdrag att utvärdera om skatten har avsedd styr-effekt. Sådant uppdrag ska ges när regeringen finner det påkallat men enligt utredningens uppfattning bör det inte ske mer sällan än vart tredje år. Regeringen bör i uppdraget anvisa Kemikalie-inspektionen att redovisa myndighetens bedömningav om skatten har haft avsedd styreffekt samt redovisa eventuella förslag till ändringar av skattebestämmelserna. Regeringen bör anvisa Kemikalieinspektionen att samråda med Skatteverket och Tullverket vid genomförandet av uppdraget. Enligt utredningens uppfattning bör genomförd utvärdering, tillsammans med eventuella förslag till ändringar av skattebestämmelserna, sammanställas i en rapport som Kemikalieinspektionen lämnar till Finansdepartementet"

Man kan väl inte säga att utredningen om kemikalieskatten är ett bevis för hur man får bort kemikalierna?

Permalänk
Medlem
Skrivet av ZyntaX:

http://www.elektronikbranschen.se/press/moderaterna-vill-riva...

Att idén kommer från alliansen får du nog förklara lite närmare, då det ej är sant.

Tveksam om man ens får debattera sånt här på det här forumet, mina inlägg brukar bli raderade moderaterna så fort man yppar något politiskt... Men det här är givetvis ett MP/S påhitt, inget annat.

Med tanke på ditt första inlägg är jag inte direkt förvånad att inläggen blir raderade. Det här har heller inget med debatt att göra utan rena fakta.

Jag vet inte riktigt varför jag ska komma med mer information då jag har en källa som styrker det jag säger och som jag anser vara trovärdig medans du kommit med en länk som visar att moderaterna vänder kappan efter vinden när det passar dem.

Men du kan få ett par länkar till.

"Det är inte bara vi som gillar förslaget. Moderaterna, Liberalerna, Centern och Kristdemokraterna, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har gett sitt stöd till kemikalieskatten."

https://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/kemikalieskatt-e...

Under punkt 1 på länken citeras följande från Annie Lööf

"Därför tillsatte Alliansregeringen en Kemikalieskatteutredning"

https://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/vi-vill-ha-kraft...

Så är man bara det minsta objektiv är det inte så svårt att se att även alliansen varit inblandade i detta. Sen är det möjligt att utformningen hade sett annorlunda ut och det kunde varit både bättre och sämre. Det hör dock inte riktigt till sakfrågan.

Visa signatur

Lätt som Paj

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av anon190792:

Det är väl nånting som kemikalieinspektionen skulle komma fram till? dom skulle uppdatera var tredje år vad beskattningen haft för effekt?

"Utredningens bedömning är att om denna skatt införs så ska den vara föremål för löpande utvärdering och uppdatering. Exempel på justeringar som kan komma att behöva göras är: 1)Lägga till eller dra ifrån KN-nummer. 2)Ändra på reglerna för rätt till skatteavdrag. 3)Justera skattenivåer.Utredningen föreslår att regeringen ger Kemikalieinspektionen återkommande uppdrag att utvärdera om skatten har avsedd styr-effekt. Sådant uppdrag ska ges när regeringen finner det påkallat men enligt utredningens uppfattning bör det inte ske mer sällan än vart tredje år. Regeringen bör i uppdraget anvisa Kemikalie-inspektionen att redovisa myndighetens bedömningav om skatten har haft avsedd styreffekt samt redovisa eventuella förslag till ändringar av skattebestämmelserna. Regeringen bör anvisa Kemikalieinspektionen att samråda med Skatteverket och Tullverket vid genomförandet av uppdraget. Enligt utredningens uppfattning bör genomförd utvärdering, tillsammans med eventuella förslag till ändringar av skattebestämmelserna, sammanställas i en rapport som Kemikalieinspektionen lämnar till Finansdepartementet"

Man kan väl inte säga att utredningen om kemikalieskatten är ett bevis för hur man får bort kemikalierna?

Nä men det har jag inte riktigt skrivit heller.
Nu har du nog tolkat något lite snett ;).

Jag har svarat på frågan:
Ingen tycker att det är mysigt med så kallade oönskade kemikalier, och alltsammans är primärt en fråga om hur man bör angripa situationen för att uppnå önskat resultat.
med:
Häri finns svar på hur man bör angripa situationen för att uppnå önskat resultat.

Samt:
Lokala påläggsavgifter i denna fråga är bevisligen ingen bra metod:
har besvarats med:
Häri finns bevis för att nationell beskattning av kemikalier i syfta att fasa ut dessa från marknaden kan vara lika effektivt som förbud.

När föreslagen väg väl är införd så ska vald åtgärd följas upp av kemikalieinspektionen. Det låter som du säger rimligt. Men det är alltså två lite olika frågor som då också ger lite olika svar.

Beskattning som alternativ till förbud gås också igenom i utredningen där PCB fasades ut från norge och danmark med hjälp av beskattning lika snabbt som i Sverige som gjorde detta med förbud istället.
Huruvida den metoden är lika lämplig här eller ej kan man såklart ifrågasätta. Inte säkert att den är bäst här - men det finnas alltså bra belägg för att beskattning tidigare varit effektivt för att få undan kemikalier från samhället.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Söderbäck:

Nä men det har jag inte riktigt skrivit heller.
Nu har du nog tolkat något lite snett ;).

Jag har svarat på frågan:
Ingen tycker att det är mysigt med så kallade oönskade kemikalier, och alltsammans är primärt en fråga om hur man bör angripa situationen för att uppnå önskat resultat.
med:
Häri finns svar på hur man bör angripa situationen för att uppnå önskat resultat.

Samt:
Lokala påläggsavgifter i denna fråga är bevisligen ingen bra metod:
har besvarats med:
Häri finns bevis för att nationell beskattning av kemikalier i syfta att fasa ut dessa från marknaden kan vara lika effektivt som förbud.

När föreslagen väg väl är införd så ska vald åtgärd följas upp av kemikalieinspektionen. Det låter som du säger rimligt. Men det är alltså två lite olika frågor som då också ger lite olika svar.

Beskattning som alternativ till förbud gås också igenom i utredningen där PCB fasades ut från norge och danmark med hjälp av beskattning lika snabbt som i Sverige som gjorde detta med förbud istället.
Huruvida den metoden är lika lämplig här eller ej kan man såklart ifrågasätta. Inte säkert att den är bäst här - men det finnas alltså bra belägg för att beskattning tidigare varit effektivt för att få undan kemikalier från samhället.

Jag har suttit vid skärmen för länge och missar en del märker jag.

Jo och det var väl beskattning som kemikalieinspektionen rekommendera regeringen att fortsätta med, men att det inte gått fort nog och målet till 2020 inte kommer uppnås, och där av höjningen av skatten nu då för att skynda på processen.
Men vi får väl se om detta har en effekt. Eller om kemikalierna någonsin kommer försvinna ur produkterna och skatten enbart är till för att staten ska ha mer betalt, vilket jag tror.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Xinpei:

Det har med deras hjärtefrågor att göra.. vilket de kräver inflytande inom för att agera stödparti och många partier vägrar ge vika på. Med andra ord... inget regeringssamarbete är möjligt om inte sagda parti ger med sig.. vilket de vägrar.

Ja pga masshysteri. Och i en demokrati skall det inte behöva vara på det viset. Det är snarare något som är helt galet om det är så.
I och med att du skriver "Finns en klar orsak till det också." så gissar jag att du är en av dem.
Hur som helst, detta alternativ finns att rösta på ifall man är emot skatter som denna.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ZyntaX:

Ja pga masshysteri. Och i en demokrati skall det inte behöva vara på det viset. Det är snarare något som är helt galet om det är så.
I och med att du skriver "Finns en klar orsak till det också." så gissar jag att du är en av dem.
Hur som helst, detta alternativ finns att rösta på ifall man är emot skatter som denna.

Nej. Pga. att ett visst parti vägrar förhandla utan att få sin väg. Man kan inte kalla det för masshysteri när ett visst parti KRÄVER att få igenom sina hjärtefrågor innan man ens börjar förhandla.

Min åsikt om sagda parti grundar sig mindre i vad media säger och mer i vad partiet och deras representanter i både Riksdag och kommun fört fram sedan 2010. Om du vill kalla det masshysteri eftersom det antagligen talar för din ideologiska övertygelse att klanka ned på min åsikt så är det ditt beslut.

Skrivet av ChaosClocker:

@Xinpei: Ok, jag förstår.
Rätt säker att den är fullt genuin. Har retail kopia av winxp och win10 också. Alla är så genuina det går om du ser vad microsoft menar att boxen skall innehålla och utseende. Win7 Beställdes från amazon direkt, inte marketplace.
Windows 10 köpte jag först från amazons marketplace dock, kom i ett fint kuvär... där allt var falskt, vägrade stoppa in usb-stickan i datorn haha. Köpte direkt från inet efter den händelsen, pratade med amazon men de verkar ha fullt upp med annat så tror inte dem fixar sin marketplace då många fler har fått falska windows 10 produkter via marketplace.

Det är fullt möjligt och tom. högst troligt att den är genuin. Och får man en USB i ett kuvert så skulle även jag slunga den ut genom fönstret innan den ens kommit nära min dator. För vem vet vad som lagts in på den USB stickan?

Skrivet av anon190792:

Jag har suttit vid skärmen för länge och missar en del märker jag.

Jo och det var väl beskattning som kemikalieinspektionen rekommendera regeringen att fortsätta med, men att det inte gått fort nog och målet till 2020 inte kommer uppnås, och där av höjningen av skatten nu då för att skynda på processen.
Men vi får väl se om detta har en effekt. Eller om kemikalierna någonsin kommer försvinna ur produkterna och skatten enbart är till för att staten ska ha mer betalt, vilket jag tror.

Det är lite det som är problemet när man sätter årtal som mål. De riskerar att missa målet.

Visa signatur

Fractal Design Meshify 2 Compact w/ Dark Tint | Intel i5 12600K | Asus ROG Strix B660-F | 32 GB Corsair DDR5 5600 MHz CL36 | MSI Geforce RTX 3060 TI Ventus 2X OCV1 | 512 GB Samsung Pro 850 SSD + 2TB WD Black SN850 NVME PCI-E 4.0 | Corsair RM750X |

Permalänk
Medlem
Skrivet av LeonHart:

Med tanke på ditt första inlägg är jag inte direkt förvånad att inläggen blir raderade. Det här har heller inget med debatt att göra utan rena fakta.

Jag vet inte riktigt varför jag ska komma med mer information då jag har en källa som styrker det jag säger och som jag anser vara trovärdig medans du kommit med en länk som visar att moderaterna vänder kappan efter vinden när det passar dem.

Men du kan få ett par länkar till.

"Det är inte bara vi som gillar förslaget. Moderaterna, Liberalerna, Centern och Kristdemokraterna, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har gett sitt stöd till kemikalieskatten."

https://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/kemikalieskatt-e...

Under punkt 1 på länken citeras följande från Annie Lööf

"Därför tillsatte Alliansregeringen en Kemikalieskatteutredning"

https://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/vi-vill-ha-kraft...

Så är man bara det minsta objektiv är det inte så svårt att se att även alliansen varit inblandade i detta. Sen är det möjligt att utformningen hade sett annorlunda ut och det kunde varit både bättre och sämre. Det hör dock inte riktigt till sakfrågan.

Det här har i högsta grad med debatten att göra. "Fakta" är en besvärlig term i debatter med tanke på vad du titulerar som fakta.

Att alliansen varit inblandade i utredningen är utrett. Jag vet det.
Orkar inte söka igenom dina länkar efter Annies citat. Det jag läste i första länken var: "De rödgröna har drivit genom beslutet, men det var under Alliansregeringen som utredningen tillsattes, när Anders Borg ledde det ansvariga departementet. Skattehöjarreflexen finns inte bara bland de rödgröna."
Annies ord tror jag de flesta inte lyssnar särskilt mycket på, eller har hon ännu ätit upp sin sko som hon lovat?

Utredningen ja, ej utförandet som jag anser skulle sett väldigt annorlunda ut i en regering utan MP. Och här får du svårt att motbevisa mig för min åsikt.
Har vi rett ut detta klart?
Återigen, det finns alternativ att rösta på när man är less på sånt här lall som ej gör naturen någon tjänst, skadar Sveriges företag och innevånare.
Oavsett om Moderaterna vänt kappan eller ej så är de villiga att ändra denna mycket dåliga skatt.
Sedan så finns andra partier som SD som ej vill ha denna skatt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ZyntaX:

Ja pga masshysteri. Och i en demokrati skall det inte behöva vara på det viset. Det är snarare något som är helt galet om det är så.
I och med att du skriver "Finns en klar orsak till det också." så gissar jag att du är en av dem.
Hur som helst, detta alternativ finns att rösta på ifall man är emot skatter som denna.

Det finns ingen majoritet för att avskaffa kemikalieskatten hur du än gör, nyval och så vidare förändrar inte den situationen. Alla möjliga regeringar måste fortsätta med kemikalieskatten eftersom de måste ha stöd av C, L och/eller MP.

Nej, jag anser inte att Annie Lööfs kemikalieskatt är uttryck för masshysteri, det är en del av deras profil numera bara. Den förändras inte för att folk röstar på annat utan där finns massor förhoppningar inblandat.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Frispel:

Rent spontant undrar jag faktiskt om det är möjligt? Kan tänka mig att det krävs att hela EU ställer upp på denna typ av förbud så inte länder ska kunna förbjuda vissa saker för att öka konkurrenskraften för sina egna företag. Utöver det så är det nog en hel del som skulle undra varför dessa produkter inte går att köpa i sverige och garanterat driva dessa konsumenter till utländska leverantörer.

Det finns problem med alla lösningar oavsett vad det gäller, det finns inga perfekta system

Så om man ska titta lite på andra sidan av myntet:

Alkoholskatten - lär exempelvis bidra till mindre konsumtion och därigenom mindre direkta och indirekta skadeverkningar.

Copyswede - finns faktiskt en del saker som de gör som är positiva, privatkoieringsavgiften är det däremot inget som många skulle klassa som direkt positivt

Kemikalieskatten - bör åtminstone marginellt minska exponeringen för kemikalier i vardagen, jag utgår från att det inte är någon som faktiskt har ett problem med detta.

Statlig television - fungerar som en direkt motvikt mot att starka ekonomiska intressen skaffar sig kontroll över media och påtagligt påverkar/vinklar rapportering och programsättning.

Sedan både kan och bör man diskutera om de positiva effekterna uppväger de negativa, men jag upplever ofta att man bara fokuserar på de de negativa effekterna i denna typ av trådar.

Alkoholskatten - Mjöd är billigt att tillverka om man orkar vänta 2-4 månader

Copyswede - Problemet är mer hur privatkopieringsavgiften är implementerad än själva tanken.

Kemikalieskatten - Borde vara baserat på vikten av plaster då brandskyddsmedel är vad skatten primärt är till för (om jag kommer ihåg rätt), ironiskt då produkter med mer % plast kommer bli billigare.

Public service skatt - "Låt oss göra en skatt som kommer öka budgeten till melodifestivalen ännu mer", enklast att summera på det sättet enligt mig.

Visa signatur

"Oh glorious cheeseburger… we bow to thee. The secrets of the universe are between the buns..."
"All my farts come straight from hell, you're already dead if you notice a smell"

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av anon190792:

Jag har suttit vid skärmen för länge och missar en del märker jag.

Jo och det var väl beskattning som kemikalieinspektionen rekommendera regeringen att fortsätta med, men att det inte gått fort nog och målet till 2020 inte kommer uppnås, och där av höjningen av skatten nu då för att skynda på processen.
Men vi får väl se om detta har en effekt. Eller om kemikalierna någonsin kommer försvinna ur produkterna och skatten enbart är till för att staten ska ha mer betalt, vilket jag tror.

Jag har ägnat mina inlägg i tråden att ifrågasätta undermålig kritik. För kritiken i sig är inte alltid så vass.

Men vad känner jag själv för den här skatten då?
Ja jag har mina tvivel jag med.
Jag har respekt för att skatt kan vara effektivt att fasa ut kemikalier. Och att det har fungerat tidigare. Och att det behövs åtgärder. Och alternativet förbud som en del förespråkar istället hade kunnat bli ännu knäppare. Tänk dig ilskan som uppstår när samsungs telfoner eller kanske nvidias och amds grafikkort inte längre får säljas i sverige hehe. Nä det är förbjudet med tanke på flamskyddsmedelsnivåerna. Det blir ohållbart och bra mycket mer svårsmält än ett skatteupplägg.

Men jag är inte helt övertygad om att folk är så sugna på att kompromissa med märkesprodukter även om det blir lite högre prislappar på för de produkter som inte undviker fel kemikalier. Folk kommer fortsätta välja ipad som platta även om de beskattas högre. Typ så.
Och ja, när PCB fasades ut så var folket mer med på tåget och förstod problemet med det hormonstörande ämnet jämfört med nuläget. Och händer det inte på fler platser (vilket jag inte tror det börjat göra på andra ställen ännu även om det är på väg) så intresserar sig företagen såklart inte.

Och ja, det är helt klart ett märkligt upplägg att beskatta även de prylar som enligt regleringen inte innehåller några dåliga grejer. Så vinner man knappast förtroende för att det finns en genuin välvilja med skatten.
Och det är jäkla märkligt att staten intresserat sig för att justera och vara inne och pilla på processen med höjd beskattning när de i samma veva inte själva vill utreda skattens genomslag för att det är för tidigt att säga huruvida skatten fungerar som tänkt.
Ja nä men om det är för tidigt för att säga bu eller bä kring utfallet - varför ska det då in och pillas på storleken på skatten? Hur vet man att tidigare nivåer inte var tillräckliga?

Aja. Vad som är bästa lösningen för att få bort gifterna är iaf... ja det är komplext.
Ja - förbud eller skatt på EUnivå är såklart det som kommer ge bäst effekt men det kan vi inte riktigt styra över när eller ens om det blir av. Och jag gillar ändå tanken på att vi försöker få undan gifter i det svenska samhället och är proaktiva på det området.
Att bara sätta händerna i fickorna kring det här problemet duger inte i min värld. Så är man mot skatten (vilket jag kan ha förståelse för) så får man ha en plan på hur man ska göra istället. På en nivå vi kan styra över. Så det händer något.
Så tänker jag iaf

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ibymafayhas:

På EU-nivå finns redan REACH för att hantera och klassificera / förbjuda oönskade kemikalier. RoHS är ett annat direktiv. Hade vart intressant att veta vilken om någon klassificering som ämnena i fråga har.

Litet utdrag från EU's riskanalys av TBBP-A, vilket är vad som brukar användas som flamskyddsmedel i elektroniska kretsar:

Citat:

Human health
No health effects of concern have been identified for TBBP-A.

Workers Conclusion (ii) There is at present no need for further information and/or testing and no need for risk reduction measures beyond those which are being applied already. No health effects of concern to adults have been identified.

Therefore conclusion (ii) is reached in relation to all endpoints and for all exposure scenarios.

Consumer Conclusion (ii) There is at present no need for further information and/or testing and for risk reduction measures beyond those which are being applied already.

Given that consumer exposure is negligible conclusion (ii) is reached in relation to all endpoints.

Alltså, elektronik innehållande TBBP-A som flamskyddsmedel utgör alltså inte något direkt hot mot människors hälsa. Det är dock viktigt att produkter innehållande TBBP-A omhändertas på ett korrekt sätt eftersom ämnet i fråga är beständigt och utgör ett hot mot bland annat vattenlevande organismer om det släpps ut i naturen.

Tyvärr så är debatten om kemikalier ofta ganska okunnig, det kan man se även i den här tråden. De flesta ämnen är giftiga, varför politiska mål om "giftfri miljö" i praktiken inte är möjliga att nå, inte heller är sådana mål önskvärda då kemikalier som ex. TBBP-A trots allt används för att de bidrar med en nytta. När man bedömer kemikaliers giftighet så handlar det snarare om frågan om vilka doser som är skadliga (givetvis med väl tilltagna säkerhetsmarginaler), och om användningen resulterar i att personer faktiskt exponeras för sådana doser.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ZyntaX:

Med alla galenskaper som denna. Tänk med hjärnan nästa gång ni röstar gått folk.

Jo för detta är absolut den viktigaste frågan. Skola, vård, omsorg och invandringen är ju helt klart bagateller i jämförelse?

Visa signatur

13700KF, RTX 3080ti, Arctic Freezer 360, 16GB b-die 3866-15-15-15, 1TB 970 Evo+28TB snurrdisk, Phanteks P400a, Samsung 34" Odyssey G5 C34G55T.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mikaelmannen:

Jo för detta är absolut den viktigaste frågan. Skola, vård, omsorg och invandringen är ju helt klart bagateller i jämförelse?

Och bara för vissa saker anses viktigare så ska man ignorera allt annat? Det kommer alltid att finnas saker med högre prioritet och dignitet men det innebär inte att man bara kan ignorera allt annat. En statsapparat består av väldigt många små oviktiga saker som ändå måste göras och hanteras

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

Jag tror att du hade upplevt det givande att läsa igenom utredningen som gjordes för att hantera hormonstörande ämnen i vår omgivning och som ligger till grund för utformningen av skatten.
https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/statens-offentli...

Häri finns svar på hur man bör angripa situationen för att uppnå önskat resultat.

Häri finns bevis för att nationell beskattning av kemikalier i syfta att fasa ut dessa från marknaden kan vara lika effektivt som förbud.

Här gås också igenom att utformningen iaf var tänkt att vara anpassad för att undvika substitutionseffekter - alltså att giftiga ämnen inte ska kunna ersättas med andra giftiga ämnen utan att det har konsekvenser.

Är bekant med SOU 2015:30 och det är ju därför jag kritiserar dess presenterade strategier. Eller vad menar du? Det är faktiskt möjligt att sträva efter utfasning av oönskade kemikalier - och samtidigt vara motståndare till strategin att rusa fram och avfyra skattkanonen.

Det som skrivs om ”nationell beskattning” påvisar just problematiken med strategin om syftet är att få ned förekomsten av oönskade kemikalier. Strategin är en slags kvarleva från en tid då nationalstaten kunde implementera diverse styrmedel för handeln, ej tillämpningsbart för klick-klick brumm-brumm pling-plong din tvättmaskin från Tyskland finns att hämta på utlämningsställe.

Man skriver bland annat om tillverkning i Sverige och man redogör för hur denna andel för svenska marknaden ser ut. Det beskrivs som en framgång om denna minskar, vilket i sak är riktigt, men man ställer dock inga krav på tillverkare utanför Sverige. Istället placeras redovisningskrav på verksamhet som till Sverige importerar varan, vilket är juridisk judo för att ligga i linje med nuvarande EU-bestämmelser.

Man resonerar specifikt om ”svenska säljare” och ”utländska säljare”, vilket får den konsekvens som blir allt mera tydlig i att e-handeln från utlandet ökar – med resultatet förlorade arbetstillfällen i Sverige samtidigt som diverse oönskade kemikalier fortsatt förekommer i miljön. Verkningsfullt och kostnadseffektivt?

Annan kritik har varit skrivelsen om Kemikalieinspektionen. Man har föreslagit en utökad roll, men undantagen från skatten listar exempelvis varianter av flamskyddsmedel som Kemikalieinspektionen flaggat för över tio år sedan. Detta framstår i sammanhanget märkligt för somliga, eftersom miljölagarna är EU-harmoniserade. Plakatpolitik?

Skrivet av Söderbäck:

Angående det här med nedskräpning i naturen och så. Tvättmaskiner i skogen och återvinningsfrågan.
Här tror jag du har missat grunden till problematiken kring hormonstörande ämnen i vår omgivning. Problemet är att vi hittar dessa ämnen - inte i sjöar eller i skogar utan i dammet i våra hem. Det finns alltså i våra hushåll. Det kommer från eletronik, textilier och stoppning/ljudisolering i våra hem och på våra arbetsplatser. Produkterna vi köper sprider gift i våra hem - inte efter att de använts slut utan medan vi använder dessa. Det är här problemet ligger. Inte i återvinningsfasen.
Det här finns också att läsa mer om i utredningen.

Nej det har jag inte missat,
...vilket var bakgrunden till mitt resonemang om huruvida "företagen verkligen [vill] tvingas informera sina kunder om hela anledningen till varför deras produkter skall lämnas på återvinningscentralen" och att ett sådant angreppssätt "kunde möjligen vara ett av många sätt för att inspirera företagen till en extra runda vid ritbordet samt slussa resurser åt FoU-avdelningen."

Strategin med cigarettförpackningen har inalles sannolikt gjort mera för folkhälsan än skattkanonen, och kampanjer för konsumentmedvetande genom bland annat diverse märkning har sannolikt gjort mera för arbetet att förändra till det bättre exempelvis ohyggliga exempel på barnarbete inom textilindustrin, etc.

Kommer barnfamiljen säkerställa att tvättmaskinen har en viss typ av märkning före köp, och kommer tillverkare eftersträva att kunna märka sina produkter på sådant vis..? Inom EU finns redan krav på energimärkning, och varför skulle inte någonting liknande vara möjligt även för halter av oönskade kemikalier och vara att föredra över uppenbart verkningslös ”nationell beskattning”.

Att på relevant nivå tillkännage kommande förbud slår ofta skattkanonen också.

Någonting åt detta hållet var mitt resonemang i all sin bristfälliga prakt.

Skrivet av Söderbäck:

Angående din avstickare med Greta så citerar jag mig själv från tidigare inlägg:

Vill mena att detta ganska uppenbart var menat för det större sammanhanget. "Plakat-Generation" kontra "hur skapar vi förutsättningar att få fram Elon-Musk-kalibriga miljökämpar", typ. Att utsikterna för att nå en målsättning blir bättre av en brigad skolad i kemi, mattematik och annat vettigt än med en hord skolkande griniga ungar viftandes plakat i versaler.

Skrivet av Söderbäck:

Med det sagt så finns det rimlig kritik kring utredningen. Handeln fick ingen viktig plats vid bordet i frågan. Och det kan ha varit av relevans. Men samtidigt så har utredarna inte haft någon egenintresse av att välja endera lösning för bästa effekt. Svensk handel och liknande lobbyorganisationer har sina särintressen här och det handlar inte om att få ner kemikalier utan de ser bara till att handeln inte ska påverkas. Om det skulle kunna bli utfallet så är handeln inte direkt neutrala i frågan - även om det kanske är bästa lösningen.
Aja. Jag vet inte heller om nuvarande upplägg är bra. Jag ser brister i upplägget - helt klart.
Men jag kan bara rekommendera att kolla i rapporten för den har svar på en hel del ;).

Man lyckas med konststycket att minska tillverkning i Sverige, minska försäljningen av svensktillverkade produkter i Sverige, minska försäljning av utlandstillverkade produkter på svenska marknaden, och skapa en konsumentexodus från svenska marknaden till den utländska marknaden. Givetvis är särintressen för handel och tillverkningsindustrin inte glada över detta, särskilt när det sker enligt uttalad målsättning om värn av miljö som inte heller nås.

Är för övrigt trött och kaffet smakar uselt, kan inte riktigt bedömma tonen i vad jag skriver - så läser du någonting som argt har detta inte varit min avsikt. Vi är på samma sida och vill båda få väck miljö- och hälsofarliga ämnen.

Visa signatur

Citera för svar :)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Frispel:

Och bara för vissa saker anses viktigare så ska man ignorera allt annat? Det kommer alltid att finnas saker med högre prioritet och dignitet men det innebär inte att man bara kan ignorera allt annat. En statsapparat består av väldigt många små oviktiga saker som ändå måste göras och hanteras

Då man i en tråd om kemikalieskatten skriver att folk ska rösta bättre antyder det för mig att man har det som högsta prio. I min värld är kemikalieskatten dålig men en oväsentlig skitsak.
Min son var "autistisk" för att synkollen gjordes fel 2ggr (hade 4.2 i synfel till 6års ålder), klasslärare har 2 klasser så får gå mellan och alltid ha en klass övervakad och pensionärer som "glöms bort" och får ligga 12h på golvet.
Några personliga erfarenheter som jag anser värre än om man måste importera sin ps4a. Därav mitt första inlägg.

Visa signatur

13700KF, RTX 3080ti, Arctic Freezer 360, 16GB b-die 3866-15-15-15, 1TB 970 Evo+28TB snurrdisk, Phanteks P400a, Samsung 34" Odyssey G5 C34G55T.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mikaelmannen:

Då man i en tråd om kemikalieskatten skriver att folk ska rösta bättre antyder det för mig att man har det som högsta prio. I min värld är kemikalieskatten dålig men en oväsentlig skitsak.
Min son var "autistisk" för att synkollen gjordes fel 2ggr (hade 4.2 i synfel till 6års ålder), klasslärare har 2 klasser så får gå mellan och alltid ha en klass övervakad och pensionärer som "glöms bort" och får ligga 12h på golvet.
Några personliga erfarenheter som jag anser värre än om man måste importera sin ps4a. Därav mitt första inlägg.

Eller så väntar man bara till det är någon form av rea, ingen utländsk butik kommer kunna slå de priserna hur som helst. Eller så inser man att dist och ÅF redan svalt skillnaden. PS4 Pro på tyska Amazon kostar ca 4370 kr, från svensk ÅF kan du få en för 4389 kr just nu. Senast i slutet av april/början av maj kunde du köpa samma vara för 3990 kr på CDON, så olika erbjudanden kommer hela tiden och dessa är billigare än tyska Amazon.

Som sagt, inget regeringsalternativ kommer kunna regera utan stöd från partier som verkligen vill ha kemikalieskatten, så att sitta och skrika om de en till två partier som kan tänka sig avskaffa kemikalieskatten känns ganska verklighetsfrånvänt. Så länge de mindre partierna sitter kvar i Riksdagen kommer de vilja använda några av sina frågor för att visa att de har inflytande, och då måste det komma till en kompromiss som släpper igenom förslag som kemikalieskatten eller en höjning av denna alldeles oavsett vad andra partier tycker.