Permalänk
Medlem

Vattenkyld speldator med extern radiator

Med risk för att ha världens tråkigaste gallerinamn så beskriver det i alla fall exakt vad jag ville uppnå med det här bygget.

Lite bakgrund:
Det här är mitt sjätte vattenkylningsprojekt, mina tidigare projekt i korthet: Fractal Design S (enbart CPU), Phanteks Enthoo Primo (soft tubing), Phanteks Enthoo Primo (hard tubing), En Mini-ITX-låda jag inte kommer ihåg namnet på, kan ha varit en Lian-LI, Thermaltake Core X1 (dual loop)

De två senaste snurrar än idag, men med något gamla komponenter.

Bakgrund till det här bygget:
Jag bygger gärna funktionellt snarare än snyggt, så glöm LED-estetik eller fräsiga chassin i det här galleriet.
Med det här bygget ville jag göra en dator som går att flytta lätt, samtidigt som den var tyst även under belastning. Det var också viktigt att lätt kunna byta ut komponenter utan att plocka isär hela loopen.

Har alltid varit sugen på att bygga med extern radiator, så jag köpte en Watercool MO-RA3 420mm sommaren 2017. Av flera anledningar, mest för att det inte fanns tillräckligt stora anledningar att uppgradera från min gamla (I7 5xxx HEDT + 2x 980ti) så byggde jag färdigt hela loopen, men lät den stå i garderoben tills black friday för en par månader sedan.

Komponenter:
Anidees AI7 ATX Chassi
Corsair AX1200i PSU
Ryzen 7 3800X
MSI RX5700XT Mech OC
Gigabyte X570 Gaming X

Watercool MO-RA3 420mm radiator med 9x noctua 140mm grå fläktar
Noctua NA FC1 PWM fan controller
Watercool Heatkiller CPU-block
Alphacool GPU-block i plexi (ville ha acetal men det fanns inte till min GPU-modell)
2x Alphacool Laing D5 pumpar
EKWB Dual D5 pumphus samt reservoar
Koolance QD3 snabbkopplingar
Diverse blandade noname och EKWB anslutningar
"STW" Kina-fläktkontroller jag köpte på Ebay

Bygget:
Jag valde Anidees-chassit för att det har liten bredd*höjd, men samtidigt plats för fullstort ATX-moderkort. Det har två kammare, där pumphuset hamnar i kammaren med nätagget. För att få in alal delar snyggt behövde jag tillverka en monteringsplatta för pumphuset och reservoaren. Orginalplanen var att reservoaren skulle stå vertikalt, men pga platsbrist fick den bli liggande.

Monteringsplattan är laserskuren i 2mm rostfritt, jag beställde den på nätet (sculpteo.com) efter att ha tillverkat en prototyp i aluminium. Jag designade den i Visio och kunde exportera till ett format som tillverkaren stödde. Anledningen att jag ville ha den i stål var främst stabiliteten då det sitter snabbkopplingar för vattenkylningen i den, och aluminium böjer sig för lätt.

Både på komponentsidan och till radiatorn sitter det snabbkopplingar för vattenkylningen, och för strömförsörjningen till radiatorn drog jag ut en molex-kontakt ur chassit, vilket gör att allt går att plocka isär i en handvändning utan att tömma loopen. Det går, med en extra kabel, att PWM-styra fläktarna på radiatorn. Noctua NA FC1 är smart då den har en manuell ratt, men om den matas med en pwm-signal så används den i stället.

Det går även lätt byta till att köra datorn på luftkylning, jag behöver bara koppla ur pumparnas strömförsörjning och byta till luftkylare på komponenterna.

Bilderna är i kronologisk ordning och visar hur bygget fortskrider.

Ber om ursäkt för att jag är fysiskt oförmögen att ta en bild utan att få den suddig, hoppas ni gillar galleriet ändå

Besök galleriet här

Permalänk
Medlem

Sånt här gillas, allt skall inte vara byggt för att vara estetiskt tilltalande, utan ibland får man tänka på Funktion. Riktigt snyggt utfört.

Visa signatur

Main
MOBO: Gigabyte B550M DS3H, CPU: AMD Ryzen 5 5600, RAM: 2x16B @ 3600MHz, GPU: RADEON RX5700 Flashat till XT, SSD: WD BLACK SN750 SE 1TB nVME, 2x1TB Sata SSD Chassi, : Fractal Design Node 804, PSU: Corsair RM1000e, Skärm: Philips 27M1N3500LS.

Permalänk
Medlem

Istället för "extern radiator" läste jag "extrem radiator" och det visade ju sig vara korrekt det också! Mycket trevlig bygge!

Permalänk
Medlem

Jäklar vilken radiator, gillas!

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Jävlar vilket monster! Thumbs up.

Permalänk
Avstängd

Spännande!

Kul att det är fler än jag härinne som bygger med Watercools system (även om jag använder radkylare, men jag har länge velat se MORA blocket i ett riktigt bygge), kanske hänger litet ihop med att man prioriterar funktion och byggkvalitet före en massa bling... Watercool har ju litet stramare stil då de egentligen tillverkar kylare till industridatorer och annat (de har ju dock stockkylare upp till 20 bar arbetstryck om man söker höga tryck...) Personligen finner jag det tilltalande med stram Tysk industrikänsla.

Edit, Heatkiller är nog det mest solida block jag någonsin känt på... (i allafall av de som serieproduceras för den vanliga konsumentmarknaden)

Nu blev man ju riktigt inspirerad att återuppta det gamla bygget igen!

Visa signatur

Daisy, Daisy...
Three is a magic number
Yes it is, it's a magic number

Permalänk
Medlem

Stenhårt mannen. Skulle vara väldigt intressant att veta hur ditt system presterade utan några fläktar påslagna, för det borde funka rätt duktigt också i passivt läge. Funderar själv på att bygga en "passiv" vattenkylning (pumpen måste ju vara på, men så passivt som det kan bli).

Permalänk
Medlem
Skrivet av fesoj:

Stenhårt mannen. Skulle vara väldigt intressant att veta hur ditt system presterade utan några fläktar påslagna, för det borde funka rätt duktigt också i passivt läge. Funderar själv på att bygga en "passiv" vattenkylning (pumpen måste ju vara på, men så passivt som det kan bli).

Ska prova köra passivt vid tillfälle, rent teoretiskt borde det ju fungera, men luft som står still har en tendens att hettas upp. För spelande är jag tveksam, men windows-surf osv borde det fungera.

Permalänk
Medlem

@Mizzarrogh: Ja blev nöjd med heatkiller-blocket, riktig kvalitetskänsla i det. Det var egentligen inte något jag planerade köpa specifikt, men valde det bland några andra pga bra resultet i tester. Har annars mestadels kört på EK's block.

Permalänk
Medlem

Alltså coaten på Silje (också sibir?) är så majestätisk, riktigt fin dam
Vad är det för diameter på den enorma Noctua-fläkten?

Visa signatur

11600K@5.1 GHz + 32GB Corsair Vengeance RGB PRO 3200@3400 MHz + MSI RTX 2080 Super Gaming X Trio +
WDC Blue SN550 1TB + Black OEM SN730 500GB + Kingston A1000 480GB + A2000 500GB + NV2 1TB + 2TB R10 + RGB most of THE THINGS! + Corsair 4000D Airflow + 2*ZyXEL NSA326 2*3TB @ R1 + Netgear RN2100 4*3TB @ R10 + RN204 4*4TB @ R5 + Synology DS216j 2*4TB @ SHR R1 + DS418 4*8TB @ SHR R6
| tmp: R5 3600@4.2 GHz + 32GB 2666@3066MHz + 1060 6GB@2100/4500MHz + 1 TB NV2 & 512GB SN730

Permalänk
Medlem

@ZaInT: Sibirisk också, stämmer.

Fläkten är 200mm, heter Noctua NF-A20

Permalänk
Medlem

Såna här byggen ger inspiration!

Jag är själv väldigt lockad av att köra en extern radiator via snabbfästen som du har gjort, det verkar väldigt smidigt. Synd att man har tummen mitt i handen, men nån vacker dag så..

Visa signatur

Fractal Define 7, Aorus X570 Xtreme, Ryzen 5950X, Fractal Celsius+ S36, 64GB TridentZ Neo CL14/3600 RAM, MSI RTX 3090 Suprim X, 5TB NVMe SSD + 12TB SATA SSD + 64TB Seagate IronWolf Pro HD, Fractal Ion+ 860W Platinum, LG 32GP850 + LG 42C2 OLED

Permalänk
Rekordmedlem

Roligt med lite bilder på nått som inte är så vanligt.
Jag har ju en bilkylare med oljekylardel stående i uthuset, 2 slingor, Hmmmm....

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av osgorth:

Såna här byggen ger inspiration!

Jag är själv väldigt lockad av att köra en extern radiator via snabbfästen som du har gjort, det verkar väldigt smidigt. Synd att man har tummen mitt i handen, men nån vacker dag så..

Äsch, man måste bara våga borra lite hål i saker

Du ska bara veta hur många gånger jag klantat mig, typ mätt fell eller bara tänkt helt galet, men man lär sig något varje gång.

Permalänk
Musikälskare

Man blir sugen på att mecka lite med vattenkylning igen efter man ser något sånt här, bra jubb

Visa signatur

❀ Monitor: ASUS Swift 27" @ 1440p/165Hz ❀ CPU: Ryzen 7700X ❀ Cooling: Corsair H170i ELITE 420mm ❀ GPU: MSI 3080 Ti SUPRIM X ❀ Memory: Corsair 32GB DDR5 Vengeance ❀ Motherboard: ASUS Crosshair X670E Hero ❀ M.2: Samsung 980 Pro ❀ PSU: Corsair HX1200 ❀ Chassi: Corsair 7000X ❀ Time Spy: 19 340

📷 Mina fotografier
🎧 Vad lyssnar du på just nu?

Permalänk
Hjälpsam

@The-Architect Just bygge, men är mer intresserad av vad du kör för upphängning på din Millennium Falcon? Kör själv med WickedBricks akrylställ men vägghängning är ett bra platsbesparande sätt med

Visa signatur

Allt jag säger/skriver här är mina egna åsikter och är inte relaterade till någon organisation eller arbetsgivare.

Jag är en Professionell Nörd - Mina unboxing och produkttester (Youtube)
Om du mot förmodan vill lyssna på mig - Galleri min 800D med 570 Phantom SLI

Permalänk
Medlem

Snyggt. Sådant bygge skulle man vilja ha.

Visa signatur

www.fckdrm.com - DRM år 2024? Ha pyttsan.

Permalänk
Medlem

Jag som är helt hjärndöd när det kommer till vattenkylning tycker detta var asfränt!

Visa signatur

Ducati Streetfighter 848, -2013
Yamaha FZR 1000, -1987

Permalänk
Hedersmedlem

Längre slang och häng radiatorn utomhus!

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

]| Ryzen 2700x | 16GB Ram | 1080Ti Founders Edition 11GB |[
]| Intel D5400XS | 2xQx9775 | 2xD-Tek Fuzion V2 | 8GB Ram | HD4890CF |[

Permalänk
Medlem
Skrivet av The:

Längre slang och häng radiatorn utomhus!

Skickades från m.sweclockers.com

Jag har faktiskt övervägt det, utanför väggen är vår inglasade balkong.
Tyvärr kan det bli för kallt på vintern, så att hela rasket fryser, eller att elektroniken skadas. Men det värsta är nog på sommaren, när solen ligger på kan det lätt bli mycket varmare på balkongen än inomhus (tänk växthus), så det skulle troligtvis ge motsatt effekt.

Men potentialen finns helt klart för att, om jag hade haft ett hus eller en lägenhet där ett förråd eller dylikt hade varit i rummet intill, sätta radiatorn i ett annat rum och dra på fläktarna på max för optimal kylning.

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av The-Architect:

Jag har faktiskt övervägt det, utanför väggen är vår inglasade balkong.
Tyvärr kan det bli för kallt på vintern, så att hela rasket fryser, eller att elektroniken skadas. Men det värsta är nog på sommaren, när solen ligger på kan det lätt bli mycket varmare på balkongen än inomhus (tänk växthus), så det skulle troligtvis ge motsatt effekt.

Men potentialen finns helt klart för att, om jag hade haft ett hus eller en lägenhet där ett förråd eller dylikt hade varit i rummet intill, sätta radiatorn i ett annat rum och dra på fläktarna på max för optimal kylning.

Det finns en tråd från typ 5-10 år dseda om ett bygge med nedgrävd vattentank, då blir det frysfritt men det kräver ju lite mera jobb om man inte ändå gräver utanför huset.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av mrqaffe:

Det finns en tråd från typ 5-10 år dseda om ett bygge med nedgrävd vattentank, då blir det frysfritt men det kräver ju lite mera jobb om man inte ändå gräver utanför huset.

Du får gärna länka till den, nu blev man ju litet sugen på att experimentera...

Visa signatur

Daisy, Daisy...
Three is a magic number
Yes it is, it's a magic number

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av Mizzarrogh:

Du får gärna länka till den, nu blev man ju litet sugen på att experimentera...

Det finns flera trådar på det temat om du söker, jag kommer inte ihåg exakt vilken det var men som sagt flera har haft en tank eller slangar i jorden för att kyla vatten.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

Tack för ett grymt bygge! Jag tycker din funktionella stil är tilltalade för ögat också!

(Jag är så oerhört trött på alla som bygger typ likadana burkar med färgat vatten och RGB - känns helt ointressant och noll fantasi)

Visa signatur

Spelar du eller vill du spela Valheim? Joina vår dedikerade server och Discord. PM:a för inbjudan.

Permalänk
Medlem

Stiligt! Har själv varit inne på att bygga något liknande, fast en kombination för att göra LANandet lättare bara. En "vanlig" loop i chassit, med extern radiator kopplad utanpå = hemmaläget, tyst och svalt. När man ska på LAN kopplar man bara loss den externa radiatorn och sätter dit en kort koppling mellan in-ut bara. Man kan leva med lite mer ljud och högre temps när man är iväg på äventyr! Tack för inspirationen, många smarta lösningar!!

Permalänk
Medlem
Skrivet av The:

Längre slang och häng radiatorn utomhus!

Låter som en bra ide initialt, sedan får "man" tänka till lite, kör du under rumstemp är kondens ett faktiskt problem, inte så kul att upptäcka att det sipprat vatten över moderkortet etc.

Visa signatur

i7 2600k | P8P67Deluxe | Noctua NH-D14 | KFA2 GTX1080 EXOC | Corsair 750W | Corsair Obsidian 800D | Dell U2412M
America's Army: Proving Grounds

Permalänk
Medlem

Varför dubbla pumpar? Totalt overkill...

Skrivet av fesoj:

... Skulle vara väldigt intressant att veta hur ditt system presterade utan några fläktar påslagna, för det borde funka rätt duktigt också i passivt läge. ...

Jag förstår inte heller riktigt hur du tänkte när du valde en lösning med fläktar.
Med två långhåriga katter i huset blir din konvektor (som är usel på att radiera [utstråla] värme) nog snabbt täckt av ludd. Det är i alla fall min egen erfarenhet.

Min kyllösning är passiv och monterad på väggen under skrivbordet.

(Håller på att skriva en projektrapport om det hela.)

Permalänk
Medlem
Skrivet av frankof:

Låter som en bra ide initialt, sedan får "man" tänka till lite, kör du under rumstemp är kondens ett faktiskt problem, inte så kul att upptäcka att det sipprat vatten över moderkortet etc.

Nja , funkar faktiskt sjukt bra. Beror nog på hur stora radiatorerna är dock. (och vart man bor)
Körde min 240 radiator på balkongen i ett par år, slang genom fönstret och täta med bomull etc, och det funkade. Hade koll på den just för kondensationen, men det var aldrig något problem. vattnet hann liksom aldrig kylas ner tillräckligt. Har dock inglasad balkong, så riktig utomhus temperatur blev det aldrig, speciellt inte med en radiator som värmde upp. Men,, blir dock väldigt varmt på sommaren med inglasad balkong, något att tänka på. Dock sjukt tyst inne, vilket märktes tydligt när den åkte in igen efter ett fönsterbyte. (pga, stammbyte.) Med 5 meter slang så går det att flytta runt den lite efter behov. Är dock lite osmidigt med pump då den är separat.
Men ska ju tillägga att burken går 24/7, det går ju inte att stänga av om det är minus ute, för då ryker radiatorn.

Permalänk
Medlem

@Olle P:
Jag har fyra långhåriga katter och en korthårig, bara man använder en dammsugare en par gånger per år är det inga problem alls att hålla fläktbaserade datorer och annat (tillräckligt) hår- och luddfria faktiskt.

Jag valde ett fläktbaserat system för att det är väl beprövat, nästan alla vattenkylda datorsystem använder fläktar för att flytta varm luft från radiatorn. Det är såklart mer effektivt än ett passivt system, till nästan ingen ljudnivå alls, fläktarna är otroligt tysta på lägsta hastigheten, trots att det är 9st. Fläktarna I chassit, speciellt PSU-fläkten när den går igång (AX1200i är semi-passivt) hörs mer
Som galleriet visar så går det också enkelt att stänga av radiatorfläktarna helt för att köra passivt. Jag ska prova det framöver när jag får tillfälle och om jag kommer ihåg, skriva här med erfarenheter.

Två pumpar är mestadels för redundans och för att jag hade lust, även om risken är i det närmaste obefintlig med Laing D5-modellen.

Ser fram emot ditt galleri!

Permalänk
Medlem

Köpte en MORA3 med vattenblock för några år sedan som jag la på en hylla och glömde bort. Tror det är dags att bygga ihop skiten nu. Tack för inspiration.