Apple Macbook Air får Intel "Ice Lake" och dubblerad lagring

Permalänk
Datavetare
Skrivet av Delerium:

@Yoshman: Ja det finns många aspekter att ta hänsyn till. ARM-arkitekturen ser helt klart lovande ut. Men om vi nu ser till Ice Lake så verkar i5 modellen prestera bättre än i3 modellen även i enkeltrådade applikationer. I vart fall presterar den bättre i GeekBench 5 enligt detta test.

https://consomac.fr/news-12180-quelles-performances-brutes-po...

https://consomac.fr/images/news/mba-2020-benchmarks.jpg?i=1

Enda orsaken att i5 kan prestera bättre i enkeltrådade fall är ju högre frekvens. Enligt specifikation ska den skillnaden vara som mest ~10 %.

Skillnaden är klart större i länken du nu ger (där är den ca 16 %), men givet hur stor skillnad det är för i5 resultaten mellan den här länken och förra länken verkar det som man inte riktigt kan lita på dessa tester än. Vi får helt enkelt vänta och se när det kommer ut lite mer resultat, framförallt vill man ju se fall där CPU+GPU jobbar samtidigt för då kommer 9/12 W TDP riktigt bli en flaskhals.

Faktum kvarstår: i fall där man har andra saker körandes i bakgrunden så kommer i3 modellen med stor sannolikhet vara trevligare att använda interaktivt än i5 modellen då den senare kommer klocka ned sig klart mer i det läget. Om det är något man prioriterar bör man välja i3, om man istället prioriterar att det som sker i bakgrunden blir färdigt så snabbt som möjligt är i5 helt klart ett bättre val.

Vidare, om skillnaden i enkeltrådprestanda när bakgrundsjobbet är relativt lätt, vilket för de flesta kommer vara normalfallet, är så stor som den andra länken visar: ja då kan i5 vara en vettig uppgradering. Inte för att den har 4C, utan just för att enkeltrådprestanda är det överlägset viktigaste egenskapen för en typisk laptop-användare.

Man kan i.o.f.s. göra saker för att förbättra fallet för i5 modellen. Jag har en i7-8665U, där får man i praktiken ut så pass mycket högre frekvens när alla CPU-trådar lastas när man slår av SMT (så 4C/4T) över 4C/8T fallet att SMT i min mening gör mer skada än nytta. Slår man av SMT får man både högre prestanda per CPU-tråd och högre frekvens -> datorn är piggare under tung last med SMT avslaget. Men att slå av SMT ger ~20 % längre kompileringstider, så är inte en total win.