Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop
Permalänk

Skumt "klickande" ibland från dator

Har en nybyggd PC sedan ett par månader tillbaka som för ca 2-3 veckor sedan ibland börjar ge ifrån sig något märkligt subtilt klickande ljud. Det är typ ett enda mekaniskt klick sen är det tyst.

Allt sitter fast som det ska och det finns inga rörliga delar förutom fläktar (endast SSD diskar).
Allting fungerar som det ska och inga märkliga temperaturer eller liknande.

Vad kan det vara? Någon fläkt?

Permalänk
Medlem

Ett mysterium, hur frekvent är det?

Ett par spekulationer är metalliskt klick från metall under mekanisk stress som värms upp och sedan kyls ned relativt snabbt, osannolikt.

VRM som klickar? Inte första gången jag skulle stött på det fenomenet.

Nätagg som ger ett klick likt en kapacitator som urladdas? Lutar mer åt något sådant håll.

Mitt Asus xonar essence STX ger ett ljudligt klick varje gång man ändrar output metoden eller bootar datorn, likt en kapacitator som urladdas (poppnings-skyddet)

Rent krasst är det omöjligt att säga, du måste lokalisera källan till ljudet innan någon kan hjälpa. Annars är det som att fråga hur långt ett rep är.

Permalänk
Medlem

Mitt semipassiva Gigabyte 2060 ger ifrån sig ett tyst klick när fläkten startar eller stoppar, jag har inte listat ut vilket än.

Permalänk
Medlem

Det kan absolut vara en fläkt, jag hade liknande fenomen i min burk och där var det fläkten på mitt EVGA RTX 2070 som klickade.
Det är inte helt ovanligt att det blir ett klickljud från fläktar när de startar upp från stillastående.

I mitt fall har jag löst det genom att helt enkelt sätta en fläktkurva så att fläkten alltid går, den hörs ju ändå inte på låga varv och klickandet är mer irriterande

Permalänk

Tack för alla svar. Det är ju så lurigt att lyckas lokalisera det då det uppstår helt random. Har inte lyckats koppla det till att det är när datorn är/varit under stress etc. Kanske att man kan spara en regnig dag åt att sitta och vakta datorn en hel dag i hopp på att lyckas hålla fingret på rätt komponent när det klickar

Men det lutar åt en fläkt då...

Permalänk

Nu har jag fått svar på klickande ljudet!

Satt och skulle dra igång lite spelande igår morse och upplevde att datorn var väldigt seg. Trodde det var pga nya drivrutiner till GPUn som jag installerat 2 dagar tidigare, men jag tog mig en titt på CPU temp och den var uppe på 101 grader!! Så jag kikade in i datorn och såg att CPU fläkten stod stilla.

Fläkten hade skurit ihop. Detta var den orginal RGB fläkt som medföljer AMD Ryzen 7 3800x. Den höll i ca 2 månader... Väldigt dålig kvalitet!

Jaja, nu sitter det en supertyst Noctua NH-D15 black med färsk kylpasta på plats och CPU tempen håller sig på runt 45-55 grader och burken blev mycket tystare