Minskad produktion och en högre efterfrågan för mekanisk lagring för AI-teknik kommer att leda till en prisökning på lagringsenheterna med mellan 5 och 10 procent under andra kvartalet. Beskedet kom efter att Seagate meddelat att de ska höja priserna på sina hårddiskar till följd av bland annat ett fortsatt globalt tryck.

Även Western Digital har tidigare meddelat att även de ska höja priserna på sina hårddiskar och NAND-minnen på grund av ett bristande tillgång.

Analysbolaget Trendforce spekulerar att hårddiskpriserna kommer att fortsätta öka under resten av året. Enligt bolagets källor är det på grund av en minskande produktionskapacitet bland tillverkare men även på grund av störningar i leveranskedjor som i sin tur orsakar långa väntetider.

Dagarna som du kunde köpa billig lagring är allt mer ett minne blott. Tidigare rapporterades det om att SSD-priser kommer att öka med uppemot 15 procent. SSD-tillverkare har höjt priserna på sina produkter för att öka sin lönsamhet efter att ha massproducerat nya lagringsenheter under pandemin.