Permalänk
Medlem

Ny router, dålig koppling till datorn

Tjena, skaffade en ny router nyss och på mobilen får jag runt 40-60 MBPs nedladdning och ca 25 MBPS uppladdning på bredbandskollen, men på datorn (som jag kopplar till via ethernetkabel) får jag runt 10 mpbs nedladdning och 15 mbps uppladdning. Vad kan vara felet?

Permalänk
Rekordmedlem

Vilken router ? Vilken länkhastighet visas ? Vad har du för hastighet på abonnemanget ? Har du provat med olika webbläsare ?

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Vilken router ? Vilken länkhastighet visas ? Vad har du för hastighet på abonnemanget ? Har du provat med olika webbläsare ?

Routern är en ZTE MF286D. Jag vet inte riktigt hur jag hittar länkhastigheten... eller vad det är riktigt. Kan återkomma imorgon om hur snabbt abonnemanget ska vara, jag kan inte ta reda på det just nu. Det hjälper inte att byta webbläsare och uppkopplingen i t.ex CS:GO är uppenbart sämre än den borde vara.

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av Qmobss:

Jag vet inte riktigt hur jag hittar länkhastigheten...

I datorn kan du öppna nätverks och internetinställningar (högerklick på den lilla datorn vid klockan längst ner till höger på skrivbordet) och klicka sen på egenskaper så står det i den infotexten.
För att få fram routerns länkhastighet på wanporten så får du kolla i dess menyer.
Det kan också gå att läsa av det via de lysdioder som brukar sitta vid portarna för de brukar lysa i olika färger för olika status.

Permalänk
Medlem

Tackar, på länkhastigheten står det 100/100 (Mbps)

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av Qmobss:

Tackar, på länkhastigheten står det 100/100 (Mbps)

Då är det nått fel, endera är kabeln skadad eller så är nån av portarna låst till 100 Mbit.
Byt kabel och prova igen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Då är det nått fel, endera är kabeln skadad eller så är nån av portarna låst till 100 Mbit.
Byt kabel och prova igen.

Testade att byta kabel och port, funkar inte

EDIT: Huset är riktigt gammalt, kan det vara så att eldragningen i mitt hus är det som begränsar?

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av Qmobss:

Testade att byta kabel och port, funkar inte

EDIT: Huset är riktigt gammalt, kan det vara så att eldragningen i mitt hus är det som begränsar?

Elen ska inte påverka nått.
Du har alltså bara 100 Mbit länk mellan datorn och routern ? Men varför använder du en mobilrouter ?
Det verkar också vara svår att hitta manualen till.

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Elen ska inte påverka nått.
Du har alltså bara 100 Mbit länk mellan datorn och routern ? Men varför använder du en mobilrouter ?
Det verkar också vara svår att hitta manualen till.

Jag kan inte riktigt svara på det, farsan pratade med telia och de föreslog denna lösningen för att vi ska sluta få vårat nät från telejacket.

Med denna lösning får vi bättre siffror i uppladning och nedladdning men svarstiden är ungefär dubbelt så långsam, ~55ms istället för 25...

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av Qmobss:

Jag kan inte riktigt svara på det, farsan pratade med telia och de föreslog denna lösningen för att vi ska sluta få vårat nät från telejacket.

Med denna lösning får vi bättre siffror i uppladning och nedladdning men svarstiden är ungefär dubbelt så långsam, ~55ms istället för 25...

Det är alltså mobilt bredband det handlar om ?

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Det är alltså mobilt bredband det handlar om ?

Det tror jag, vi satte ett sim kort i routern

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av Qmobss:

Det tror jag, vi satte ett sim kort i routern

Det borde vara en Gitlänk mellan dator och routern om inte routern har 100 Mbitportar men det var svårt att hitta manualen och jag litar inte på återförsäljarna så kolla data i manualen.
Är du säker på att du mätt med wifi på mobilen och inte via dess modem ?

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Det borde vara en Gitlänk mellan dator och routern om inte routern har 100 Mbitportar men det var svårt att hitta manualen och jag litar inte på återförsäljarna så kolla data i manualen.
Är du säker på att du mätt med wifi på mobilen och inte via dess modem ?

Står ingenting om portarna i manualen... Eller. "Quick start guide", hittade inte nån mer teknisk manual.
Vad menar du med att att ha mätt via modemet? Är uppkopplad till Wi-Fi när jag har mätt...

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av Qmobss:

Står ingenting om portarna i manualen... Eller. "Quick start guide", hittade inte nån mer teknisk manual.
Vad menar du med att att ha mätt via modemet? Är uppkopplad till Wi-Fi när jag har mätt...

Och du har också stängt av mobildata på telefonen eller tagit ut simkortet så att du vet att den verkligen kommunicerar via wifi ?

Det finns väldigt lite pålitlig info om ZTE routern att söka reda på så jag vet inte om den bara har 100 Mbit portar eller inte ASUS är ju mästare på att prångla ut routrar med gammal teknik som ställer till problem och vilseleder kunderna och ZTE kanske har liknade modeller, nån som har modellen kanske kan bekräfta om den kan länka i 1 Git ?

Jag har också funderat på om du blandar ihop bit och byte för du verkar i vart fall blanda det när du skriver för 60 Mbyte/s via mobilen är så snabbt att jag inte riktigt tror på det, det är inte omöjligt men det är ganska osannolikt för det skulle kräva i det närmaste perfekta radioförhållanden på alla sätt, jag kollade inte om du har en 5G router osv men det du skriver är att du laddar ner i 750 Mbit/s på mobilen och det kräver 5G så jag tror att du på nått sätt blandar ihop hastighetsbegrepen i din första post för uppgifterna verkar orimliga så se gärna över dem och använd inga förkortningar eller prefix för du lär ha använd dem fel eller stavat fel vilket gör det svårt att få ihop det tekniska.

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Och du har också stängt av mobildata på telefonen eller tagit ut simkortet så att du vet att den verkligen kommunicerar via wifi ?

Det finns väldigt lite pålitlig info om ZTE routern att söka reda på så jag vet inte om den bara har 100 Mbit portar eller inte ASUS är ju mästare på att prångla ut routrar med gammal teknik som ställer till problem och vilseleder kunderna och ZTE kanske har liknade modeller, nån som har modellen kanske kan bekräfta om den kan länka i 1 Git ?

Jag har också funderat på om du blandar ihop bit och byte för du verkar i vart fall blanda det när du skriver för 60 Mbyte/s via mobilen är så snabbt att jag inte riktigt tror på det, det är inte omöjligt men det är ganska osannolikt för det skulle kräva i det närmaste perfekta radioförhållanden på alla sätt, jag kollade inte om du har en 5G router osv men det du skriver är att du laddar ner i 750 Mbit/s på mobilen och det kräver 5G så jag tror att du på nått sätt blandar ihop hastighetsbegrepen i din första post för uppgifterna verkar orimliga så se gärna över dem och använd inga förkortningar eller prefix för du lär ha använd dem fel eller stavat fel vilket gör det svårt att få ihop det tekniska.

Oj, ber om ursäkt. Förstår inte riktigt skillnaden, ger istället bild på bredbandskollen på datorn. Mobilappen vägrar fungera just nu, men jag har aldrig igång mobildata när jag är hemma, så jag är säker på att det inte är problemet. Det är samma sak för min bror med, hyfsade mätningar på mobilen men dåliga på hans dator.

Dator:
https://imgur.com/a/9O4OBzT

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av Qmobss:

Oj, ber om ursäkt. Förstår inte riktigt skillnaden, ger istället bild på bredbandskollen på datorn. Mobilappen vägrar fungera just nu, men jag har aldrig igång mobildata när jag är hemma, så jag är säker på att det inte är problemet. Det är samma sak för min bror med, hyfsade mätningar på mobilen men dåliga på hans dator.

Dator:
https://imgur.com/a/9O4OBzT

Där står det Mbit/s men i början har du använt stort B vilket brukar användas som förkortning av byte (inte bit)
Hursomhelst är farten på mätningen enligt bilden ganska låg (oavsett att det du skrivit om telefonen också verkar orimligt högt och högre än via datorn oavsett om du blandat ihop begreppen eller inte)
Kan du mäta med datorn via olika webbläsare och samtidigt kontrollera i aktivitetshanteraren hur cpu och GPU belastningen ändras av mätningen för att se om nån webbläsare får den att slå i taket ?

Permalänk
Medlem
Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Där står det Mbit/s men i början har du använt stort B vilket brukar användas som förkortning av byte (inte bit)
Hursomhelst är farten på mätningen enligt bilden ganska låg (oavsett att det du skrivit om telefonen också verkar orimligt högt och högre än via datorn oavsett om du blandat ihop begreppen eller inte)
Kan du mäta med datorn via olika webbläsare och samtidigt kontrollera i aktivitetshanteraren hur cpu och GPU belastningen ändras av mätningen för att se om nån webbläsare får den att slå i taket ?

Yes, har nu testat chrome, firefox och edge. Firefox var några procent högre belastning än de andra men annars låg de på samma nivåer.

Skrivet av Lilak:

Min router modell heter mf286D, inte mf286. Vet inte riktigt hru stor skillnaden är

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av Lilak:

Ok, då är det fastställt att det är nått fel med länken mellan dator och router.
Vet inte hur man kollar i routern då jag inte har nån manual men nätverkskortet datorn bör stå på auto och inte nått manuellt tvångsläge. Så här ser inställningen ut för min dator.

Och är det auto där men ändå 100Mbitlänk är det endera fel på kabeln eller så är routern inte i autoläge.

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Ok, då är det fastställt att det är nått fel med länken mellan dator och router.
Vet inte hur man kollar i routern då jag inte har nån manual men nätverkskortet datorn bör stå på auto och inte nått manuellt tvångsläge. Så här ser inställningen ut för min dator.
https://i.imgur.com/oyDxCc7.png

Och är det auto där men ändå 100Mbitlänk är det endera fel på kabeln eller så är routern inte i autoläge.

Min dator är på automatisk förhandling. Vad menar du med att routern inte är i auto?

Permalänk
Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av Qmobss:

Min dator är på automatisk förhandling. Vad menar du med att routern inte är i auto?

Det kanske går att ställa in portens egenskaper manuellt så att den begränsas till 100 Mbit, om alla delar är hela och rätt inställda ska länkhastigheten vara 1 Gbit om det stämmer att routern har 1 Gbit portar.
Jag vet inte varför du inte har 1 Gbit länk där men eftersom det är ett konkret problem är det nått att "ta på", har du nån annan pryl du kan ansluta via kabel för att testa vad du får för länkhastighet ?

Har du kollat i bios i datorn utifall nätverksporten är låst på nått sätt ?
Du skulle också kunna prova att köra datorn via en livelinux för att kunna utesluta mjukvaruproblem.