AMD Radeon RX 6800 och RX 6800 XT

Permalänk
Medlem
Skrivet av UndaC:

Nej det där stämmer inte.
Fakturan som återförsäljarna får är i dollar, inte SEK. (Även om den hade varit i SEK hade man inte låst den vid årsskiftet, ingen i hela branschen gör så)
Så vilken växlingskurs den låses till beror på dess förfallodatum, valutareserver, hedging osv.

Framförallt har växlingskursen vid årsskiftet inget med saken att göra

Vilken växlingskurs AMD använder när de sätter svenskt MSRP är inte heller låst till något. Rimligen gör de som alla andra och kollar var den ligger just nu och så kanske man räknar med hedging på 3% och sen avrundar man uppåt till närmsta snygga prispunkt.

Jag vet inte alls, jag läste någon antydde något sådant och såg inte att någon protesterade mot det då så antog det kunde vara så.

Om det är som du säger så stämmer inte riktigt argumenten som våra svenska säljföretag angivit för de högre priserna.

Skrivfel
Visa signatur

Phanteks P400A RGB : Asus Prime X570-P : Ryzen 9 5900X : Corsair H100X : 32GB G.Skill Trident Z Neo 3600CL14 : Sapphire Nitro+ 6800 XT : Xiaomi 34" Curved 3440x1440 : Playseat Evolution Alcantara : Thrustmaster T300RS GT / Ferrari SF1000 Edition Add-on : HP Reverb G2

Permalänk
Medlem
Skrivet av wessmen:

Jag tycker det är något värt att prata om eftersom svenska shoppar sagt att man inte ens kunde köpa det till MSRP medan AMD alltså sålde det för MSRP eller tom strax under. Någonstans är det ett märkligt påslag.

Månne vart jag stoppade folierullen...nä men om man ska vara lite seriös så vill ju företag tjäna pengar ju mer pengar desto bättre. Jag antyder inte att svenska handlare lagt på lite kronor för att tjäna lite extra under denna tid av bristvaror.

Jäklars Edit: igen menar väl lite att det finns ingenting som hindrar bosses radio i gellivare att sälja korten för 9000spänn och få lite bättre marginal på elektronik som är känt för att ha väldigt dålig marginal.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nissling:

Nja, nu är ju skillnaden mellan jpeg och råformat mycket påtaglig vid efterbearbetning. Jag förstår att det inte alltid är gångbart att köra RAW, men har man väl investerat i en systemkamera så är det mer än värt besväret såvida man inte har bråttom att få fram bilderna. Att kunna ändra exponering och färgtemperatur utan bieffekter är helt ovärderligt. Blir ju lite knasigt att jämföra förlustfritt avsett för produktion och förlustfritt för konsumtion.

Helt odiskutabelt dock, precis som du är inne på, att jpeg duger alldeles utmärkt för uppvisning av bilder såvida man inte avsiktligt komprimerar till absurdum. Även för tryck är det en väldigt bra kompromiss. Det är först vid konvertering från ProPhoto till CMYK som färgdjupet kan bli lidande - till stor del beroende på innehållet samt trycket som sådant.

Ja, vid efterbearbetning. Men det är ngt helt annat än "realtid" då man snappar ett foto.
Men även vid raytracing så görs förstås kompromisser där man valt en viss nivå av bildkvalitet som "Acceptabel" genom någon form av sampling oh filtreringsprocesser (är inte insatt i tekniken) plus en del val när det gäller antalet "casts" som genereras (eller hur det nu går till när man väljer punkter och vad/hur något ska påverka bilden totalt)
.
När vi ändå är inne på det så har vi ju också anisotropisk filtrering, något som väl alla idag gladeligen kör med 16X.
Fast där görs väl också någon form av bearbetning och "avrundning" för att få med mer avlägsna detaljer som kostat för mkt att rendera direkt helt korrekt?
Görs ju också kompromisser på bildkvalitet vid olika former av anti-aliasing.
F-n hela 3d-avbildningen är ju en approximering av verkligheten där "Native" fortfarande har en bunt saker som gör "gissningar", approximeringar, filter som används, "fusk". I alla fall om man jämför med foton som ju ändå uppfattas som "fotorealistiska" (minus framförallt dynamiskt omfång som är det som väl märks mest vid bild kontra verklighet).
Fast faktiskt så har vi då en motsvarighet där i fotovärlden med HDR-bilder där man kombinerar flera bilder med olika exponering för att "simulera" dynamiskt omfång. Eller tekniker i photoshop där man gör sånt utvalt för vissa delar av foton. Ofta taget med RAW ursprungligen.
Men där gör dagens smartphone ett grymt jobb i realtid idag. Riktigt imponerande vad dom mäktar med vid statiska bilder (ngt i rörelse går förstås bort)
Att fokusera då på DLSS 2.0 som "inte verkligt", "fusk" när en mängd andra trix och approximeringar används känns lite magstarkt.
Jag gjorde en jämförelse med min Nikon D3300 som visserligen är en budgetsystemkamera men som har en för priset grymt bra sensor som då satt i de klart dyrare varianterna av Nikonsystemare mot min smartphone, en Oneplus 6 (vars kamera bara är medelmåttig för sin prisklass). I många fall så lyckades Oneplusen få med saker som en bild i Nikonen helt enkelt inte mäktade med. Tex ofta blå himmel vs utfrätt. Mer av vissa detaljer i både skugga och ljus
Dock så varierade kvaliteten en del men oftast mer till smartphonens fördel när det gäller dynamiska omfånget.
Min poäng är att bara om en sak gör sitt jobb så struntar jag i om det är 100% original, vad nu det är. Det används i de flesta fall vi olika medier en mängd trix och approximeringar ändå. Bara det ser "bra" ut i slutändan inte hur man kom dit är intressantast för mig.
Gäller ju också vid specialfall som analog saturation (Analog mättnad/distorsion) som tex vid vinylskivor eller rullbandare. Rent objektivt mätbart sämre kvalitet än en 192 Kz, 24 bitars digtialt inspelad fil. Men på sitt sätt "Bra" på ett "varmt" sätt.
Lite som analoga kameror med riktig film där en del upplever något med färgerna som är "varmt".

Permalänk
Medlem
Skrivet av JonasT:

https://www.youtube.com/watch?v=A6vePHBrTRI

Så, nu har jag och @Kenneth äntligen fått tid över att sätta oss ned och babbla om de nya korten på video.

Har bara en liten kommentar angående RT-prestandan. Är det verkligen helt säkert att vi kan dra slutsatsen att 6000-serien är markant mycket sämre på raytracing än RTX? Ännu?

De flesta sajter som publicerat tester med raytracing har precis som Sweclockers testat med spel som kommit ut när det bara funns Nvidiakort de kunnat optimera mot, som BF V, Shadow of the Tomb Raider, Metro Exodus, Control, Minecraft RTX och Watch Dogs Legion. Hardware Unboxed och Tom's Hardware är de få sajter jag sett som även testat med ett nytt spel, Dirt 5, som antagligen är det enda av alla dessa spel som haft tillgång till både korten ur 6000-serien och RTX-serien och möjlighet att därmed kunna optimeras för båda?

HU testade t ex med "Shadow of the Tomb Raider" (med skuggor) som så många andra, de får resultatet att man förlorar ca 40% prestanda med ett RTX 3080, och ännu mer, ca 50% med RX 6800 XT. I Dirt 5 (också skuggor) ser det annorlunda ut, där förlorar man ca 22% prestanda för RTX 3080, men bara 20% för RX 6800 XT.
HU: AMD Radeon RX 6800 XT Benchmark Review

6800 XT hade alltså en lägre prestandaförlust än RTX 3080 i nyare Dirt 5 när RT användes. Både hos HU och Tom's Hardware ligger 6800 XT över RTX 3080 i Dirt 5 med raytracing. "Pointless raytraced shadow effects" som HU uttrycker det iofs , men det är ju en personlig smak.

Tom's Hardware kommenterar det såhär:
First, the beta DXR support in Dirt 5 doesn't look all that different from the regular mode, and it's an AMD promoted game. Coincidence? Maybe, but it's probably more likely that AMD is working with Codemasters to ensure it runs suitably on the RX 6800 cards.
TH: AMD Radeon RX 6800 XT and RX 6800 Review

Och det liknar ju vad Dice sa om BF V:
“We only really talk with DXR,” DICE’s Technical Director, Christian Holmquist told me this week, “but because we have been running with Nvidia hardware we know that we have optimised for that hardware.”
But even though everything is optimised for Nvidia’s RTX cards, and is currently intrinsically linked with its technology, Holmquist seemed certain that it wouldn’t be a problem to port the build to alternative DXR-capable hardware.
“We also use certain features in the compiler with intrinsics, so there is a dependency,” he says, “but that can be resolved when we get hardware from a potential other manufacturer.”

Pcgamesn: Battlefield 5’s ray tracing build isn’t necessarily limited to Nvidia’s RTX cards

Kan det vara så att åtminstone en del av orsaken till att de äldre DXR-spelen presterar sämre med 6000-serien beror på att de bara har kunnat optimeras för Nvidias kort? Och att DXR för 6000-korten i dessa spel får återfalla till någon sorts default kodväg, dvs fungerande DXR men inte alls optimerat?

Om det är så får fler spel i framtiden utvisa. Det skapar iaf tillräckligt med frågetecken för mig för att det skulle kunna vara så att de långtgående slutsatserna som många drar om 6000-seriens sämre prestanda i RT kan vara förhastade. Och en annan konsekvens är att då kan ju inte testsvitens RT-spel anses vara helt "färdiguppdaterade" ur prestandasynpunkt heller.

Sedan är såklart frågan hur mycket redan utgivna spel kommer att patchas/optimeras för 6000-serien? För mig gäller iaf "the jury is still out" om RT-prestandan i framtida spel tills fler nya DXR-spel kommit ut. Som fått optimeringar för båda kortserierna.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Magnus303:

Ja, vid efterbearbetning. Men det är ngt helt annat än "realtid" då man snappar ett foto.
Men även vid raytracing så görs förstås kompromisser där man valt en viss nivå av bildkvalitet som "Acceptabel" genom någon form av sampling oh filtreringsprocesser (är inte insatt i tekniken) plus en del val när det gäller antalet "casts" som genereras (eller hur det nu går till när man väljer punkter och vad/hur något ska påverka bilden totalt)
.
När vi ändå är inne på det så har vi ju också anisotropisk filtrering, något som väl alla idag gladeligen kör med 16X.
Fast där görs väl också någon form av bearbetning och "avrundning" för att få med mer avlägsna detaljer som kostat för mkt att rendera direkt helt korrekt?
Görs ju också kompromisser på bildkvalitet vid olika former av anti-aliasing.
F-n hela 3d-avbildningen är ju en approximering av verkligheten där "Native" fortfarande har en bunt saker som gör "gissningar", approximeringar, filter som används, "fusk". I alla fall om man jämför med foton som ju ändå uppfattas som "fotorealistiska" (minus framförallt dynamiskt omfång som är det som väl märks mest vid bild kontra verklighet).
Fast faktiskt så har vi då en motsvarighet där i fotovärlden med HDR-bilder där man kombinerar flera bilder med olika exponering för att "simulera" dynamiskt omfång. Eller tekniker i photoshop där man gör sånt utvalt för vissa delar av foton. Ofta taget med RAW ursprungligen.
Men där gör dagens smartphone ett grymt jobb i realtid idag. Riktigt imponerande vad dom mäktar med vid statiska bilder (ngt i rörelse går förstås bort)
Att fokusera då på DLSS 2.0 som "inte verkligt", "fusk" när en mängd andra trix och approximeringar används känns lite magstarkt.
Jag gjorde en jämförelse med min Nikon D3300 som visserligen är en budgetsystemkamera men som har en för priset grymt bra sensor som då satt i de klart dyrare varianterna av Nikonsystemare mot min smartphone, en Oneplus 6 (vars kamera bara är medelmåttig för sin prisklass). I många fall så lyckades Oneplusen få med saker som en bild i Nikonen helt enkelt inte mäktade med. Tex ofta blå himmel vs utfrätt. Mer av vissa detaljer i både skugga och ljus
Dock så varierade kvaliteten en del men oftast mer till smartphonens fördel när det gäller dynamiska omfånget.
Min poäng är att bara om en sak gör sitt jobb så struntar jag i om det är 100% original, vad nu det är. Det används i de flesta fall vi olika medier en mängd trix och approximeringar ändå. Bara det ser "bra" ut i slutändan inte hur man kom dit är intressantast för mig.
Gäller ju också vid specialfall som analog saturation (Analog mättnad/distorsion) som tex vid vinylskivor eller rullbandare. Rent objektivt mätbart sämre kvalitet än en 192 Kz, 24 bitars digtialt inspelad fil. Men på sitt sätt "Bra" på ett "varmt" sätt.
Lite som analoga kameror med riktig film där en del upplever något med färgerna som är "varmt".

Om man ska sammanfatta det så köper man pepsi om det är lite billigare än Coca cola men smakar typ likadant.

Permalänk
Medlem
Skrivet av bopp:

Har bara en liten kommentar angående RT-prestandan. Är det verkligen helt säkert att vi kan dra slutsatsen att 6000-serien är markant mycket sämre på raytracing än RTX? Ännu?

De flesta sajter som publicerat tester med raytracing har precis som Sweclockers testat med spel som kommit ut när det bara funns Nvidiakort de kunnat optimera mot, som BF V, Shadow of the Tomb Raider, Metro Exodus, Control, Minecraft RTX och Watch Dogs Legion. Hardware Unboxed och Tom's Hardware är de få sajter jag sett som även testat med ett nytt spel, Dirt 5, som antagligen är det enda av alla dessa spel som haft tillgång till både korten ur 6000-serien och RTX-serien och möjlighet att därmed kunna optimeras för båda?

HU testade t ex med "Shadow of the Tomb Raider" (med skuggor) som så många andra, de får resultatet att man förlorar ca 40% prestanda med ett RTX 3080, och ännu mer, ca 50% med RX 6800 XT. I Dirt 5 (också skuggor) ser det annorlunda ut, där förlorar man ca 22% prestanda för RTX 3080, men bara 20% för RX 6800 XT.
HU: AMD Radeon RX 6800 XT Benchmark Review

6800 XT hade alltså en lägre prestandaförlust än RTX 3080 i nyare Dirt 5 när RT användes. Både hos HU och Tom's Hardware ligger 6800 XT över RTX 3080 i Dirt 5 med raytracing. "Pointless raytraced shadow effects" som HU uttrycker det iofs , men det är ju en personlig smak.

Tom's Hardware kommenterar det såhär:
First, the beta DXR support in Dirt 5 doesn't look all that different from the regular mode, and it's an AMD promoted game. Coincidence? Maybe, but it's probably more likely that AMD is working with Codemasters to ensure it runs suitably on the RX 6800 cards.
TH: AMD Radeon RX 6800 XT and RX 6800 Review

Och det liknar ju vad Dice sa om BF V:
“We only really talk with DXR,” DICE’s Technical Director, Christian Holmquist told me this week, “but because we have been running with Nvidia hardware we know that we have optimised for that hardware.”
But even though everything is optimised for Nvidia’s RTX cards, and is currently intrinsically linked with its technology, Holmquist seemed certain that it wouldn’t be a problem to port the build to alternative DXR-capable hardware.
“We also use certain features in the compiler with intrinsics, so there is a dependency,” he says, “but that can be resolved when we get hardware from a potential other manufacturer.”

Pcgamesn: Battlefield 5’s ray tracing build isn’t necessarily limited to Nvidia’s RTX cards

Kan det vara så att åtminstone en del av orsaken till att de äldre DXR-spelen presterar sämre med 6000-serien beror på att de bara har kunnat optimeras för Nvidias kort? Och att DXR för 6000-korten i dessa spel får återfalla till någon sorts default kodväg, dvs fungerande DXR men inte alls optimerat?

Om det är så får fler spel i framtiden utvisa. Det skapar iaf tillräckligt med frågetecken för mig för att det skulle kunna vara så att de långtgående slutsatserna som många drar om 6000-seriens sämre prestanda i RT kan vara förhastade. Och en annan konsekvens är att då kan ju inte testsvitens RT-spel anses vara helt "färdiguppdaterade" ur prestandasynpunkt heller.

Sedan är såklart frågan hur mycket redan utgivna spel kommer att patchas/optimeras för 6000-serien? För mig gäller iaf "the jury is still out" om RT-prestandan i framtida spel tills fler nya DXR-spel kommit ut. Som fått optimeringar för båda kortserierna.

En sak som man med största säkerhet kan säga är att
Xbox och ps5 använder inye Nvidia RTX så jag med min kristallkula ser framför mig mera spel utvecklas med konsol/ AMD raytracing i tanke.

Permalänk
Medlem
Skrivet av hg:

Yes jag fick tag på ett RX 6800XT via AMD:s shop för 680€ inkl. moms (Finland 24%) för någon timme sen.

De få som såldes av återförsäljare här i onsdags hade en prislapp på 750 - 770€ så någonstans är det ett ganska stort prispåslag.

Då undrar man ju om AMD säljer sina kort med förlust i sin egen affär, min gissning är nej.
Vi har ju både korttillverkare, distributörer och återförsäljare som kan försöka tjäna en hacka på brist situationen, jag undrar om inte alla dom leden passar på att bre på lite när dom har chansen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av xc:

En sak som man med största säkerhet kan säga är att
Xbox och ps5 använder inye Nvidia RTX så jag med min kristallkula ser framför mig mera spel utvecklas med konsol/ AMD raytracing i tanke.

Problemet med RT på konsoller är att de använder 1/4 upplösning på RT jämte PC versionerna i de spel som visats hitintills med lite problem att nå stabil FPS. Konsollerna har helt enkelt mycket klen RT prestanda och det kommer hålla ner nyttjandet och kvalitén rätt ordentligt just där, huruvida det i slutändan hjälper PC prestanda är väl inte helt självklart och det kan nästan spås ha en mer negativ effekt där kvalité hålls nere så konsoller ska kunna köra RT alls och frågan blir då hur motiverade dev's är att göra olika nivåer av RT stöd för PC & konsoll.

Sen är det Vulkan eller DX som används för RT, inte något egenknackat för nvidia egentligen, det är upp till utvecklarn vilka delar av DX eller vulkan RT de vill använda.

Visa signatur

| nVidia RTX3090FE | R9 5950x | MSI x570 Unify | Ballistix sport 3000c15 32GB DR@3800c16 | Custom Loop EKWB | 9TB nvme, 3TB sata SSD | RM1000x | Creative X4 | Lian Li o11 Dynamic | Alienware aw3821dw | >Zen2 på 3-400 mobo< | >x570 VRM< | :::AMD Zen Minnesguide:::|:::AMD Zen & Zen+ Överklockningsguide:::

Permalänk
Medlem
Skrivet av xc:

Månne vart jag stoppade folierullen...nä men om man ska vara lite seriös så vill ju företag tjäna pengar ju mer pengar desto bättre. Jag antyder inte att svenska handlare lagt på lite kronor för att tjäna lite extra under denna tid av bristvaror.

Jäklars Edit: igen menar väl lite att det finns ingenting som hindrar bosses radio i gellivare att sälja korten för 9000spänn och få lite bättre marginal på elektronik som är känt för att ha väldigt dålig marginal.

Skrivet av ddelin:

Då undrar man ju om AMD säljer sina kort med förlust i sin egen affär, min gissning är nej.
Vi har ju både korttillverkare, distributörer och återförsäljare som kan försöka tjäna en hacka på brist situationen, jag undrar om inte alla dom leden passar på att bre på lite när dom har chansen.

Nu citerade jag mig själv lite här vilket känns lite som att slå på sin egen trumma, men jag vet inte om det kanske finns lite sanning i denna gissningen

Permalänk
Medlem

Verkar som om AMDs RT inte riktigt fungerar som det ska åtminstone inte i Watchdogs Legion, från Toms Hardware:

"There is a real question about whether the GPUs are doing the same work, though. We haven't had time to really dig into the image quality, but Watch Dogs Legion for sure doesn't look the same on AMD compared to Nvidia with ray tracing enabled. Check out these comparisons: (bilder längre ner) Apparently Ubisoft knows about the problem. In a statement to us, it said, "We are aware of the issue and are working to address it in a patch in December." But right now, there's a good chance that AMD's performance in Watch Dogs Legion at least is higher than it should be with ray tracing enabled."

https://www.tomshardware.com/news/the-amd-radeon-rx-6800-xt-a...

Kanske kan vara idé att jämföra bildkvalité mellan AMD och Nvidia även när det gäller RT avslaget, har för mig att åtminstone Nvidia en gång i tiden hade sämre detaljrikedom i flera spel som naturligtvis ingick i den vanligaste testsviten.

Visa signatur

[Gigabyte X570 Aorus Xtreme rev. 1.0][5950X][G.Skill 32GB (2x16GB) DDR4 3600MHz CL16 Trident Z Neo 16-16-16-36][ASUS GeForce RTX 3090 ROG Strix OC][Samsung 990 PRO M.2 NVMe SSD 2TB, Seagate FireCuda Gaming Hub 16TB][Noctua NH-D15 chromax.black][Corsair AX1600i][Xigmatek Elysium][Samsung S27B970D]

Permalänk
Medlem
Skrivet av xc:

Månne vart jag stoppade folierullen...nä men om man ska vara lite seriös så vill ju företag tjäna pengar ju mer pengar desto bättre. Jag antyder inte att svenska handlare lagt på lite kronor för att tjäna lite extra under denna tid av bristvaror.

Jäklars Edit: igen menar väl lite att det finns ingenting som hindrar bosses radio i gellivare att sälja korten för 9000spänn och få lite bättre marginal på elektronik som är känt för att ha väldigt dålig marginal.

Alltså, jag missunnar inte våra butiker att tjäna pengar men om AMD får kritik i recensionerna för att inte erbjuda kort för MSRP och de till och med säljs för MSRP via AMDs egna sida så tycker jag det är konstigt.

*under var att ta i

Permalänk
Medlem
Skrivet av wessmen:

Alltså, jag missunnar inte våra butiker att tjäna pengar men om AMD får kritik i recensionerna för att inte erbjuda kort för MSRP och de till och med säljs för UNDER MSRP via AMDs egna sida så tycker jag det är konstigt.

Håller med dig hela vägen i ditt resonemang, och känner med våra svenska elektronik handlare.
Någonstans i kedjan är det någon som inte säger hela sanningen.

^foliehatt på^

Permalänk
Medlem
Skrivet av UndaC:

Nej det där stämmer inte.
Fakturan som återförsäljarna får är i dollar, inte SEK. (Även om den hade varit i SEK hade man inte låst den vid årsskiftet, ingen i hela branschen gör så)
Så vilken växlingskurs den låses till beror på dess förfallodatum, valutareserver, hedging osv.

Framförallt har växlingskursen vid årsskiftet inget med saken att göra

Vilken växlingskurs AMD använder när de sätter svenskt MSRP är inte heller låst till något. Rimligen gör de som alla andra och kollar var den ligger just nu och så kanske man räknar med hedging på 3% och sen avrundar man uppåt till närmsta snygga prispunkt.

Det har varit standard i branschen att valutasäkra.
Jag gör det, dock är jag innom konstruktion. Men jag vet att det användes innom elektronikbranchen för några år sedan. Och komplett (eller webhallen) angav dollarkursen som orsak.

Permalänk
Medlem
Skrivet av UndaC:

Nej det där stämmer inte.
Fakturan som återförsäljarna får är i dollar, inte SEK. (Även om den hade varit i SEK hade man inte låst den vid årsskiftet, ingen i hela branschen gör så)
Så vilken växlingskurs den låses till beror på dess förfallodatum, valutareserver, hedging osv.

Framförallt har växlingskursen vid årsskiftet inget med saken att göra

Vilken växlingskurs AMD använder när de sätter svenskt MSRP är inte heller låst till något. Rimligen gör de som alla andra och kollar var den ligger just nu och så kanske man räknar med hedging på 3% och sen avrundar man uppåt till närmsta snygga prispunkt.

Skrivet av HenrikM:

Det har varit standard i branschen att valutasäkra.
Jag gör det, dock är jag innom konstruktion. Men jag vet att det användes innom elektronikbranchen för några år sedan. Och komplett (eller webhallen) angav dollarkursen som orsak.

@UndaC, härligt det är vad vi svenskar behöver, en auktoritär person som säger vad som är rätt eller fel så vi inte vandrar iväg i tankarna.

Edit:igen då..jag kanske överreagerade lite där men man ska kanske vara lite försiktig med att rätta folk innan man har alla fakta( det har inte jag så jag håller mig utanför men ändå inne på något sätt, med popcorn)

Permalänk
Konsolpleb 🕹
Skrivet av HenrikM:

Det har varit standard i branschen att valutasäkra.
Jag gör det, dock är jag innom konstruktion. Men jag vet att det användes innom elektronikbranchen för några år sedan. Och komplett (eller webhallen) angav dollarkursen som orsak.

Ja men absolut gör man det också. Det var det jag syftade på med hedgeing. Olika bolag hanterar det också på olika sätt. Vissa låser kurser längre perioder, andra räknar bara på snitt över tid etc.

Men att man skulle låsa det på årsbasis har jag inte hört talas om på konsumentvarumarknaden i alla fall.

Men oavsett vad så vet ju AMD allt detta när de sätter rekpris. Alla andra bolag lyckas sätta rekpris utan problematik kring detta och AMD själva lyckades sätta svenskt rekpris på zen 3.

Så oavsett hur det förhåller sig med valutakurser så är det ju egentligen ingen faktor i fallet ändå avseende rekpriset.

Visa signatur

240p är livet

Permalänk
Medlem
Skrivet av UndaC:

Ja men absolut gör man det också. Det var det jag syftade på med hedgeing. Olika bolag hanterar det också på olika sätt. Vissa låser kurser längre perioder, andra räknar bara på snitt över tid etc.

Men att man skulle låsa det på årsbasis har jag inte hört talas om på konsumentvarumarknaden i alla fall.

Men oavsett vad så vet ju AMD allt detta när de sätter rekpris. Alla andra bolag lyckas sätta rekpris utan problematik kring detta och AMD själva lyckades sätta svenskt rekpris på zen 3.

Så oavsett hur det förhåller sig med valutakurser så är det ju egentligen ingen faktor i fallet ändå avseende rekpriset.

AMD har satt sitt riktpris, det är återförsäljarna som inte säljer korten för detta pris eftersom dom tydligen förlorar pengar på detta, försäljare i andra länder säljer korten för samma pris, ska man sätta betyg som tar hänsyn till svenska försäljares tårar eller vad AMD säljer kortet för och hur det presterar?

Edit: jag får väl svara mig själv då, jag skiter högaktningsfullt i vad komplett netonnet inet webhallen osv tjänar på att sälja korten. AMD har satt ett msrp som massor av försäljare i andra länder följer och jag ser inga tårar därifrån. Inte heller ser jag några recensioner från runt världen som säger att AMD inte säljer korten för msrp, det förekommer inte i snacket öht.

Permalänk
Medlem
Skrivet av xc:

AMD har satt sitt riktpris, det är återförsäljarna som inte säljer korten för detta pris eftersom dom tydligen förlorar pengar på detta, försäljare i andra länder säljer korten för samma pris, ska man sätta betyg som tar hänsyn till svenska försäljares tårar eller vad AMD säljer kortet för och hur det presterar?

Edit: jag får väl svara mig själv då, jag skiter högaktningsfullt i vad komplett netonnet inet webhallen osv tjänar på att sälja korten. AMD har satt ett msrp som massor av försäljare i andra länder följer och jag ser inga tårar därifrån. Inte heller ser jag några recensioner från runt världen som säger att AMD inte säljer korten för msrp, det förekommer inte i snacket öht.

Fast nu var AMD's pris satt under inköpspris för butiker, dvs butikers pris in var högre än de pris AMD sa de skulle ta för korten. En ekvation som går djävligt dåligt ihop.

Visa signatur

| nVidia RTX3090FE | R9 5950x | MSI x570 Unify | Ballistix sport 3000c15 32GB DR@3800c16 | Custom Loop EKWB | 9TB nvme, 3TB sata SSD | RM1000x | Creative X4 | Lian Li o11 Dynamic | Alienware aw3821dw | >Zen2 på 3-400 mobo< | >x570 VRM< | :::AMD Zen Minnesguide:::|:::AMD Zen & Zen+ Överklockningsguide:::

Permalänk
Medlem
Skrivet av tellus82:

Fast nu var AMD's pris satt under inköpspris för butiker, dvs butikers pris in var högre än de pris AMD sa de skulle ta för korten. En ekvation som går djävligt dåligt ihop.

Om jag säljer dig en sten i dollar som kostar 1 dollar men sen räknar du om det i svenska kr som visar sig ligga under det värdet, typ 7 spänn, vad gör du, höjer priset eller säljer stenen med förlust..jag tänker mig att du höjer priset.

Undertiden i en annan dela av världen säljs stenen för typ 1 dollar det ger ingen förlust iaf men personen som kommer in i affären kanske köper en påse till sin sten...vips tjänade någon pengar på påsen men inte stenen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av xc:

Om jag säljer dig en sten i dollar som kostar 1 dollar men sen räknar du om det i svenska kr som visar sig ligga under det värdet, typ 7 spänn, vad gör du, höjer priset eller säljer stenen med förlust..jag tänker mig att du höjer priset.

Undertiden i en annan dela av världen säljs stenen för typ 1 dollar det ger ingen förlust iaf men personen som kommer in i affären kanske köper en påse till sin sten...vips tjänade någon pengar på påsen men inte stenen.

Det handlar inte om dollar vs sek, det handlar om fantasi MSRP, AMD är inte ensamma om att göra det och det har gjorts i rätt många år nu (nv och AMD) där de mer eller mindre bullshitar fram ett MSRP som helt enkelt inte kan hållas, alls. Det åligger tillverkaren att ordna ett MSRP som butiker faktiskt kan hålla i slutändan & när MSRP ligger under inköpspris så är det tillverkaren som ställt till något längs vägen och tillverkaren som ska ha skäll, inte butikerna.

Visa signatur

| nVidia RTX3090FE | R9 5950x | MSI x570 Unify | Ballistix sport 3000c15 32GB DR@3800c16 | Custom Loop EKWB | 9TB nvme, 3TB sata SSD | RM1000x | Creative X4 | Lian Li o11 Dynamic | Alienware aw3821dw | >Zen2 på 3-400 mobo< | >x570 VRM< | :::AMD Zen Minnesguide:::|:::AMD Zen & Zen+ Överklockningsguide:::

Permalänk
Medlem
Skrivet av tellus82:

Det handlar inte om dollar vs sek, det handlar om fantasi MSRP, AMD är inte ensamma om att göra det och det har gjorts i rätt många år nu (nv och AMD) där de mer eller mindre bullshitar fram ett MSRP som helt enkelt inte kan hållas, alls. Det åligger tillverkaren att ordna ett MSRP som butiker faktiskt kan hålla i slutändan & när MSRP ligger under inköpspris så är det tillverkaren som ställt till något längs vägen och tillverkaren som ska ha skäll, inte butikerna.

Mm fast nu var det ju inget hittepå pris, kort såldes ju till det priset. Dock inte i sverige pga olika orsaker.

Permalänk
Medlem
Skrivet av xc:

Mm fast nu var det ju inget hittepå pris, kort såldes ju till det priset. Dock inte i sverige pga olika orsaker.

Det åligger tillverkaren att priset kan hållas i de regioner det säljs, här lyckas de inte och har misslyckats mer än en gång, det är inte första gången eller ens andra gången det inträffar. Det är fortsatt inte butikernas fel.

Visa signatur

| nVidia RTX3090FE | R9 5950x | MSI x570 Unify | Ballistix sport 3000c15 32GB DR@3800c16 | Custom Loop EKWB | 9TB nvme, 3TB sata SSD | RM1000x | Creative X4 | Lian Li o11 Dynamic | Alienware aw3821dw | >Zen2 på 3-400 mobo< | >x570 VRM< | :::AMD Zen Minnesguide:::|:::AMD Zen & Zen+ Överklockningsguide:::

Permalänk
Medlem
Skrivet av tellus82:

Det åligger tillverkaren att priset kan hållas i de regioner det säljs, här lyckas de inte och har misslyckats mer än en gång, det är inte första gången eller ens andra gången det inträffar. Det är fortsatt inte butikernas fel.

Om jag köper in ett kort från AMD för 100 dollar och väljer att sälja det i kambodja där folk har en helt annan uppfattning om vad man vill betala för ett kort, kan jag då klaga på AMD och eventuellt dom betalar mellanskillnaden för att jag är korkad? Nä...tror inte det.

Stavfel inte ideologiskt fel
Permalänk
Medlem
Skrivet av UndaC:

Ja men absolut gör man det också. Det var det jag syftade på med hedgeing. Olika bolag hanterar det också på olika sätt. Vissa låser kurser längre perioder, andra räknar bara på snitt över tid etc.

Men att man skulle låsa det på årsbasis har jag inte hört talas om på konsumentvarumarknaden i alla fall.

Men oavsett vad så vet ju AMD allt detta när de sätter rekpris. Alla andra bolag lyckas sätta rekpris utan problematik kring detta och AMD själva lyckades sätta svenskt rekpris på zen 3.

Så oavsett hur det förhåller sig med valutakurser så är det ju egentligen ingen faktor i fallet ändå avseende rekpriset.

2008 då dollarkursen flukturerade väldigt mycket så var det väldigt många företag som var låsta på 12 månaders hedging. (nyår till nyår)

Permalänk
Medlem
Skrivet av xc:

Om jag köper in ett kort från AMD för 100 dollar och väljer att sälja det i kambodja där folk har en helt annan uppfattning om vad man vill betala för ett kort, kn jg då klaga på AMD och eventuellt dom betalar mellanskillnaden för att jag är korkad? Nä...tror inte det.

Ehh, vad babblar du om? Vi pratar om svenska priser där butiker ska köpa in gkort som ska säljas för ett visst pris, problemet är att priset in för butikerna överstiger priset ut. Det ligger helt och hållet på tillverkaren att butikerna då måste öka priset för att inte gå back, inte butikerna.

Se exempelvis SweC's fredagsfokus för lite mer kontext

Visa signatur

| nVidia RTX3090FE | R9 5950x | MSI x570 Unify | Ballistix sport 3000c15 32GB DR@3800c16 | Custom Loop EKWB | 9TB nvme, 3TB sata SSD | RM1000x | Creative X4 | Lian Li o11 Dynamic | Alienware aw3821dw | >Zen2 på 3-400 mobo< | >x570 VRM< | :::AMD Zen Minnesguide:::|:::AMD Zen & Zen+ Överklockningsguide:::

Permalänk
Medlem
Skrivet av tellus82:

Ehh, vad babblar du om? Vi pratar om svenska priser där butiker ska köpa in gkort som ska säljas för ett visst pris, problemet är att priset in för butikerna överstiger priset ut. Det ligger helt och hållet på tillverkaren att butikerna då måste öka priset för att inte gå back, inte butikerna.

Det var väl det jag sa...priset in understiger priset ut..

Permalänk
Medlem
Skrivet av xc:

Det var väl det jag sa...priset in understiger priset ut..

Uhm, du kanske ska läsa om de jag skrev.

Visa signatur

| nVidia RTX3090FE | R9 5950x | MSI x570 Unify | Ballistix sport 3000c15 32GB DR@3800c16 | Custom Loop EKWB | 9TB nvme, 3TB sata SSD | RM1000x | Creative X4 | Lian Li o11 Dynamic | Alienware aw3821dw | >Zen2 på 3-400 mobo< | >x570 VRM< | :::AMD Zen Minnesguide:::|:::AMD Zen & Zen+ Överklockningsguide:::

Permalänk
Medlem
Skrivet av tellus82:

Ehh, vad babblar du om? Vi pratar om svenska priser där butiker ska köpa in gkort som ska säljas för ett visst pris, problemet är att priset in för butikerna överstiger priset ut. Det ligger helt och hållet på tillverkaren att butikerna då måste öka priset för att inte gå back, inte butikerna.

Se exempelvis SweC's fredagsfokus för lite mer kontext

https://youtu.be/byTRLFbUkYU

Nä, jag har ingen aning..mina slutsatser är absolut ingenting jag rekommenderat folk att följa, det är mest gissningar och annat svammel.

Permalänk
Konsolpleb 🕹
Skrivet av xc:

AMD har satt sitt riktpris, det är återförsäljarna som inte säljer korten för detta pris eftersom dom tydligen förlorar pengar på detta, försäljare i andra länder säljer korten för samma pris, ska man sätta betyg som tar hänsyn till svenska försäljares tårar eller vad AMD säljer kortet för och hur det presterar?

Edit: jag får väl svara mig själv då, jag skiter högaktningsfullt i vad komplett netonnet inet webhallen osv tjänar på att sälja korten. AMD har satt ett msrp som massor av försäljare i andra länder följer och jag ser inga tårar därifrån. Inte heller ser jag några recensioner från runt världen som säger att AMD inte säljer korten för msrp, det förekommer inte i snacket öht.

Hej om du kollar på dagens fredagafokus video snackar jag och Jonas väldigt uttömmande om ämnet.

Men rent krasst om man inte tror på ÅF eller tycker de är gnälliga etc:
Vi utgår från vad som görs tillgängligt på den svenska marknaden. Så i praktiken spelar det föga roll vems felet är egentligen.

Om tesla model s kostar 500k i usa men 1 mille i Sverige så är det ju 1 mille svenska recensenter bedömer bilden baserat på. Att tesla hade sagt till testarna ”den ska kosta 500k egentligen enligt oss” påverkar inte vad som är tillgängligt på marknaden.

Visa signatur

240p är livet

Permalänk
Medlem
Skrivet av xc:

Om jag säljer dig en sten i dollar som kostar 1 dollar men sen räknar du om det i svenska kr som visar sig ligga under det värdet, typ 7 spänn, vad gör du, höjer priset eller säljer stenen med förlust..jag tänker mig att du höjer priset.

Undertiden i en annan dela av världen säljs stenen för typ 1 dollar det ger ingen förlust iaf men personen som kommer in i affären kanske köper en påse till sin sten...vips tjänade någon pengar på påsen men inte stenen.

Snacka om apples and oranges.
Jobbar du för AMD eller?

Permalänk
Konsolpleb 🕹
Skrivet av xc:

Om jag köper in ett kort från AMD för 100 dollar och väljer att sälja det i kambodja där folk har en helt annan uppfattning om vad man vill betala för ett kort, kan jag då klaga på AMD och eventuellt dom betalar mellanskillnaden för att jag är korkad? Nä...tror inte det.

Däremot om AMD säger till pressen i Kambodja ”kortet kommer att kosta 100 dollar för slutkonsumenterna” så blir ju situationen lite tokig?

Visa signatur

240p är livet