Permalänk
Medlem

Moderkort med eller utan wifi?

Hallå!

Jag har betalt för ett Gigabyte B550 Pro AX som har wifi 6 inkluderat.
https://www.gigabyte.com/Motherboard/B550-AORUS-PRO-AX-rev-10...

Men jag funderar på att lämna tillbaka för att möjliggöra "upgradability" i framtiden när nya wifi-versioner kommer. Vad tycker ni om det resonemanget? Vilket alternativt moderkort skulle ni rekommendera? Målet är en kombinerad workstation/gaming-dator (utan moderkortsfläktar).

Vad skulle ni använda istället för inbyggt wifi? USB, eller wifi-kort?

Permalänk
Medlem

Du kommer fortfarande bara kunna köpa ny wifi adapter hur som i framtiden.

Skulle undvika USB.

Det jag själv gjort är att stoppa in en intel 8260 wifikort i min dator via en adapter jag köpte på aliexpress som omvandlar pcie x1 till m2 för wifi.

Visa signatur

Har jag uppgivit felaktig information? Rätta mig gärna, jag vet inte allt och kan ha fel.

Permalänk

Wifi 7 verkar inte vara på gång förrän någon gång 2024, så när det är dags att byta wifi-generation borde det väl också vara dags att byta processorgeneration, att därmed också moderkort?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Thelias:

Men jag funderar på att lämna tillbaka för att möjliggöra "upgradability" i framtiden när nya wifi-versioner kommer. Vad tycker ni om det resonemanget? Vilket alternativt moderkort skulle ni rekommendera?

Den kan ju redan vara uppgraderingsbar som den är. Kan inte påminna mig om att jag har sett något "inbyggt WiFi" på ett moderkort för stationär dator som inte är ett dotterkort som sitter i sin egen sockel (i detta fall kanske en M.2 uttag). Så det borde ju vara enkelt att uppgradera i framtiden om så behövs.
Typ något liknande dessa brukar de sitta någonstans på moderkorten: https://www.dustinhome.se/group/hardvara/natverk/natverkskort...
I detta fallet troligen bakom skyddet vid VRM-kylflänsarna.
(Och i detta moderkortets fall så kanske till och med detta kort: https://www.dustinhome.se/product/5011150576/wi-fi-6-ax200-22...

Alternativet är ju att stoppa in ett WiFi-kort, av nyare standard när det behövs, i någon av alla kortplatser som finns tillgängliga. Då jag tror att du liksom många andra bara kommer att använda ett (högst två) i de alla flesta fall, så det finns garanterat plats ledigt.