Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Nimin:

Köp svensk Bacon (Scan mfl) och inte dansk antibiotikakryddad Bacon (Tulip mfl). Multiresistenta bakterier är ett enormt problem. Du får ett paket bacon från Scan för strax över tio spänn. Du sparar bara någon krona på dansk skit.

Rökarom, nej tack.

Permalänk
Medlem
Skrivet av _genki:

Min far fick fick sitt hjärta skadat vid 64års ålder, ett år senare har han haft 4st hjärtstopp, 2st strokes, hjärtarytmi etc. Jag är glad att ha honom vid livet även om tiden är alltmer knapp. Jag är dock helt övertygad om att hans feta köttrika diet varit bidragande orsak (Något som även WHO skriver under på vid baserat på oberoende globala studier). Han kommer från Ungern och har ett släktträd fyllt med långlivade människor, däremot dör hans bröder och manliga vänner som flugor p.g.a välfärdssjukdomar som hjärt- & kärlsjukdomar, diabetes och cancer. Tänk på detta när ni ser över er egen diet, och möjligtvis er kärlek till Bacon.

Varför jag är helt övertygad om att just köttprodukterna är orsakande (förutom de vetenskapliga bevis som ligger till grund), beror på den otroliga transformation Ungern har genomgått sedan den sovjetiska ockupationsmaktens fall 1989. Från att ha varit ett fattigt land där kött och mejeriprodukter var lyxvara (där man åt mycket vegetariskt och veganskt i vardagen), blev det istället snabbt vardagsmat i takt med att ekonomin och välståndet blev bättre, fett kött i Ungern är väldigt kopplat till manlig diet (likt här i Sverige). Sedan 1990 har dessa välfärdssjukdomar skjutit i höjden och när jag tittar på min fars ganska stora bekantskap har ingen än så länge överlevt 70år.

Rött kött har samma cancerogena klassificering som rökning, och WHO skriver även att det finns starka kopplingar mellan mejerikonsumtion samt prostata- och bröst-cancer (troligen p.g.a. av de höga halterna av östrogen, speciellt för ost som är en mer koncentrerad produkt)

Känns trist att sätta sordin på stämningen, men det är av välvilja jag skriver det här. Det finns ett värde av att äta som "en fattig". Att välja vego är inte enbart ett forum för veganer/vegetarianer, utan även för de som bryr sig om sin hälsa.

Tråkigt med din pappa men ökade sjukdomar beror mycket på ökat intag av kolhydrater tillsammans med mindre fysisk aktivitet och frekvent ätande. Kolhydrater verkar faktiskt vara boven till mycket men det är olika för olika personer. Har man ingen kulmage och motionerar kan man äta kolhydrater vilket annars bla. kan leda till fetma och diabetes typ 2 då kolhydrater omvandlas till glykos som är socker. För att det skall tas upp till cellerna utsöndras insulin och äter man frekvent som 3 ggr dag samt kanske lite snacks eller mellanmål får man höga insulinnivåer för ofta och då bildas insulinresistens vilket leder till diabetes. Nej, är man smal blir man faktiskt inte fet av att äta animaliskt fett, är man däremot tjock som man blir av för mycket kolhydrater har man utvecklat leptinresistens och därmed blir man också fet av fett också. Däremot är många vegetabiliska oljor inte bra, speciellt inte när de upphettas. Jag tror inte man ska överdriva av något men jag äter hellre mer kött med fett och färre kolhydrater tillsammans med mycket grönsaker samt periodisk fasta som jag tror är väldigt viktigt och lösningen på mycket.
Detta måste man läsa på om, både för och motargument för en någorlunda helhetsbild innan man ens kan tycka något.

On topic:
Det är skillnad på bacon och bacon men tycker de flesta duger bra, det jag kan ogilla är om de är på tok för salta. Inte smakat ännu men mitt senaste baconköp är från Coop då de kostade 5:- styck

Visa signatur

Ryzen 3700x, ASUS PRIME X370-PRO, 32GB ram, RTX 2080, Acer XN253Q 240Hz, MSI G241 IPS 1080p 144Hz, Varmilo VA88M (MX Brown), Cooler Master MM710.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nimin:

Köp svensk Bacon (Scan mfl) och inte dansk antibiotikakryddad Bacon (Tulip mfl). Multiresistenta bakterier är ett enormt problem. Du får ett paket bacon från Scan för strax över tio spänn. Du sparar bara någon krona på dansk skit.

Tulip är dyrare än Scan.

Scan smakar riktigt skit. Förstår inte hur man kan äta det med så fruktansvärt sunken eftersmak, bokstavligen sopor.

Corren håller med och ger Scan sämst betyg av alla bacon med ”minst rökighet, sälta och unken smak”

https://corren.se/nyheter/test-har-ar-basta-baconet-om5468713...

Permalänk
Medlem

Brukar inte äta bacon allt för ofta men vanligtvis är det Scans, vill man lyxa till det gäller Jägarbacon. Kan dock rekommendera alla entusiaster att pröva med lite brun farin som Gordon Ramsey visar, en liten amerikansk tvist för den som vill öka kolesterolvärdet lite till.

Visa signatur

7800X3D//4090
MINT XFCE // W11 🤮

Permalänk
Medlem

Kul med så många svar och jag har fått flera roliga tips på några lokala charker, kanske inte alltid så lätt att få tag på regionala produkter men hamnar självklart med på roadtrips man kommer göra.

Ser att några nämner stekfläsk och det är även en kär produkt för mig, måste vara med svål i mitt tyckte och äts relativt ofta.
Några nämner även vegetariska/veganska produkter och jag kommer även att testa dessa då jag är öppen för nya saker.

Idag blir det jägarbacon som några av er har föreslagit.

*edit*

Jägarbaconet är lätt att få i pannan och ger en bra yta och fastnar inte heller. Bra rökig smak som jag gärna skulle se i någon annan rätt där man vill ha med en tydlig baconsmak. Tack för tipset!

Visa signatur

Chassi: Corsair Obsidian 500 RGB SE / Systemdisk Samsung 980 PRO SSD: Samsung 850 PRO 250GB / SSD: Samsung 850 EVO 250GB / SSD: Crucial MX300 1TB / CPU: Ryzen 7 3800X @ 4,2 Ghz / Kylning: Noctua NH-D15S push/pull / GPU: MSI 3080Ti SUPRIM X / PSU: Corsair RM1200i / MB: ASUS X470-f Gaming / RAM: HyperX Fury 2x16GB 3600 mhz / OS: W10 / Mus: Logitech G903 / TB: Logitech G915 TKL Wireless / Ljud: Sound BlasterX Pro-Gaming AE-9, Blue Yeti , Sennheiser HD660S, Skärm: Acer Predator X34P @3440x1440 UltraWide

Permalänk
Medlem
Skrivet av Galvanizer:

Jaså, det var så du menade. Ja rökarom är väl standard sedan flera år? Inte så många produkter idag som röks på riktigt?

Så kan det säkert vara. Brukar köra den gula baconen, tulip nånting. Står iaf att den ska vara spånrökt på riktigt har jag för mig.

Visa signatur

Intel 7700K @ 5,1ghz (Binned) | Custom H2O Loop | Asus Maximus IX Hero | 32GB Corsair @ 3200mhz | GTX 3080 | Samsung 960 EVO 500GB | Samsung 870 EVO 500GB | Samsung 860 EVO 2TB | Soundblaster Z-Xr | Asus ROG Swift PG279Q | Corsair 850W-HX | Thermaltake The Tower 900

Permalänk
Medlem
Skrivet av wessmen:

Tulip är dyrare än Scan.

Scan smakar riktigt skit. Förstår inte hur man kan äta det med så fruktansvärt sunken eftersmak, bokstavligen sopor.

Corren håller med och ger Scan sämst betyg av alla bacon med ”minst rökighet, sälta och unken smak”

https://corren.se/nyheter/test-har-ar-basta-baconet-om5468713...

Det finns ju annat svenskt än Scan att köpa. Poängen är att man skall undvika danskt fläskkött då det bidrar till spridningen av multiresistenta bakterier eftersom de överanvänder antibiotika i djurhållningen vilket är dåligt för oss alla. Norge har till och med bitvis haft importförbud av danskt fläskkött. Finns en rätt bra dokumentär om detta utöver alla artiklar. "När antibiotikan slutade verka". Kanske går att hitta någonstans ännu för den intresserade.

https://www.facebook.com/svtdokumentar/videos/101541641993359...

Visa signatur

AMD RYZEN 5 5600X | RTX 3060Ti | MSI B450 GAMING PRO CARBON AC

I ett tidigare liv:
AMD 2600X | AMD 8350 | AMD Phenom II X2 555 Black edition | AMD Athlon 64 3700+ | Intel® Pentium® II | Intel® 486DX2-66

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nima2001:

Var köper du den?

Den finns på de flesta matbutiker här. Dock bor jag bara 8 min från deras lager.

Visa signatur

Stationär: 7800X3D | 32GB DDR5 | Strix B650 | 3080 XTREME WF | Evolv X | 970 2+1TB | G915 | G604/G Pro W | LG 42C2
Homelab: I3 6100 | 64GB DDR4 | Node 304 | 6x 4TB HGST| 990 PRO 2 TB
Bärbart: Macbook 14 pro M2 | Tab S5e | iPhone 14 pro

Permalänk
Hedersmedlem

*Tråd rensad*

Återigen håller tråden på att spåra ur pga. ot-snack och otrevligheter. Man kan tycke vad man vill om köttindustrin, men gör det isf. i en annan och mer lämplig diskussionstråd. Denna handlar om vilket bacon ni rekommenderar, recept osv. Från trådstarten:

Citat:

Vilket bacon föredrar ni?

Är ni baconälskare och anser att ni har det perfekta receptet eller kombinationen så tveka inte att posta det!

Visa signatur

Danskjävel så krattar som en skrivare...

Permalänk
Medlem
Skrivet av _genki:

Min far har levt en väldigt aktiv livsstil som snickare, samma som hans bröder som båda varit murare. Vissa vänner har varit glada för flaskan, andra för tobak, vissa både och, andra varit fullt friska och vandrat i bergen som hobby. Så dina antaganden stämmer såklart inte.

Tyvärr saknar din kommentar validitet då WHO gör inte utför studier. De granskar och analyserar medicinska studier från oberoende aktörer över hela världen. Det handlar om gigantiska hälsostudier, där givetvis även tobak, alkohol och livsstil tas i beaktning.

Jag menar såklart studierna som WHO baserar sina rekommendationer på, du förstod det eller hur? Och poängen kvarstår. Du säger givetvis, har du läst studierna?
Tolkade ditt inlägg som jag svarade på att du själv är övertygad baserat på antagningar. Jag undrar bara om det stämmer för jag tycker att ämnet är intressant och man läser så mycket olika. Då skulle du tex kunna bemöta sakligt istället för med halmgubbar.

-

Måste prova Tulips bacon igen efter att ha läst att de använder svenskt kött. Slutade köpa det för herrans massa år sedan när man fick se hur grisarna hade det i Danmark. Tycker Gudruns är rätt gott men lite för kraftigt rökt ibland. Scan har varit en favorit men tycker det smakar sämre för varje gång och fastnar i pannan.

Tjockare skivor är generellt bättre. Vilka är tjockare utöver Tulips?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Björn Endre:

Vi köper kött via gårdssällskapet (https://www.gardssallskapet.se/) och jag tycker deras Alspånsrökta bacon är enormt god.

Citerade detta innan, men har nu fått en låda kött och där fanns bland annat två paket alspånsrökt bacon.
Ser riktigt fint ut och ska prövas i eftermiddag.

Killen som levererade det till dörren var riktigt trevlig och övriga köttstycken såg väldigt bra ut.
Kommer sannolikt (om det är så bra som det ser ut) bli min köttleverantör framöver.

Igen...tack för tipset

Edit:

Nu har jag testat och det var helt klart något annat än Scan, Änglamark och det mesta jag testat i mainstream Baconväg.
Detta var betydligt mindre salt, väldigt stor skillnad. Man känner mer smak av köttet samt det var inte så intensivt rökt (kanske så det blir med rökarom och smakförstärkare som man skadats av).
Hur som, trevlig mild och god smak. Mer fett i stekpannan än vanligt och baconet försvann inte riktigt så mkt som jag är van vid (gissar att man trycker i vatten).
Sen så kan det ju absolut skilja mellan olika batcher, får se om paket två är likadant.
Kul med lite kvalitet, värt att betala några kronor extra för upplever jag.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Björn Endre:

Vi köper kött via gårdssällskapet (https://www.gardssallskapet.se/) och jag tycker deras Alspånsrökta bacon är enormt god.

Toppentips, jag bockar och bugar! Blir att beställa en låda.

Skrivet av reverend benny:

Citerade detta innan, men har nu fått en låda kött och där fanns bland annat två paket alspånsrökt bacon.
Ser riktigt fint ut och ska prövas i eftermiddag.

Killen som levererade det till dörren var riktigt trevlig och övriga köttstycken såg väldigt bra ut.
Kommer sannolikt (om det är så bra som det ser ut) bli min köttleverantör framöver.

Igen...tack för tipset

Edit:

Nu har jag testat och det var helt klart något annat än Scan, Änglamark och det mesta jag testat i mainstream Baconväg.
Detta var betydligt mindre salt, väldigt stor skillnad. Man känner mer smak av köttet samt det var inte så intensivt rökt (kanske så det blir med rökarom och smakförstärkare som man skadats av).
Hur som, trevlig mild och god smak. Mer fett i stekpannan än vanligt och baconet försvann inte riktigt så mkt som jag är van vid (gissar att man trycker i vatten).
Sen så kan det ju absolut skilja mellan olika batcher, får se om paket två är likadant.
Kul med lite kvalitet, värt att betala några kronor extra för upplever jag.

Bra snabbrecension, jag är väldigt sugen på att få hem en låda nu. Tack

Visa signatur

Chassi: Corsair Obsidian 500 RGB SE / Systemdisk Samsung 980 PRO SSD: Samsung 850 PRO 250GB / SSD: Samsung 850 EVO 250GB / SSD: Crucial MX300 1TB / CPU: Ryzen 7 3800X @ 4,2 Ghz / Kylning: Noctua NH-D15S push/pull / GPU: MSI 3080Ti SUPRIM X / PSU: Corsair RM1200i / MB: ASUS X470-f Gaming / RAM: HyperX Fury 2x16GB 3600 mhz / OS: W10 / Mus: Logitech G903 / TB: Logitech G915 TKL Wireless / Ljud: Sound BlasterX Pro-Gaming AE-9, Blue Yeti , Sennheiser HD660S, Skärm: Acer Predator X34P @3440x1440 UltraWide

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nimin:

Köp svensk Bacon (Scan mfl) och inte dansk antibiotikakryddad Bacon (Tulip mfl). Multiresistenta bakterier är ett enormt problem. Du får ett paket bacon från Scan för strax över tio spänn. Du sparar bara någon krona på dansk skit.

Den Tulip bacon jag köper är åtminstone svensk, det var länge sedan jag såg Dansk Tulip Bacon. Jag ser att många i tråden fortfarande verkar tro att den fortfarande är Dansk.

Det står dock inget om vart den är producerad och förpackad, jag kan misstänka att det inte är Sverige men där är det vad jag vet samma visa med Scan som produceras och packas i polen.

Visa signatur

Intel Core i9 9900K | MSI MEG Z390 ACE | DDR4 32 GB 3200 MHz | MSI RTX 2080 X Trio | NZXT X62 Kraken | Samsung 970 EVO M.2 500GB, Intel 660P 2TB M.2 SSD | Corsair RM750X V2 | Be quiet! base 601

Permalänk
Medlem
Skrivet av Valonen:

Toppentips, jag bockar och bugar! Blir att beställa en låda.
Bra snabbrecension, jag är väldigt sugen på att få hem en låda nu. Tack

Liiiite OT, men stekte på ryggbiff med kappa idag som kom i lådan, sweet lord, tror aldrig jag smakat ryggbiff hemma som smakar så bra. Vi snackar resturangkvalitet. Värt varenda spänn (sorry för OT men tänkte om någon köper lådan och bor i sörmlandstrakten så lär ni sannolikt få bra kvalitet.)

Permalänk
Medlem

Köper absolut INTE danskt bacon pga deras otroligt hemska förhållanden för grisarna.

Köper de ekologiska alternativen som finns om det finns paket med fina bitar, vill helst ha så lite fett som möjligt, kan diffa otroligt mycket mellan de olika paketen och märkena.

Visa signatur

In the real world, size matters. And the big guy always win.

Jag har en svart dator med skärm och tangentbord.

Permalänk
Medlem
Skrivet av reverend benny:

Liiiite OT, men stekte på ryggbiff med kappa idag som kom i lådan, sweet lord, tror aldrig jag smakat ryggbiff hemma som smakar så bra. Vi snackar resturangkvalitet. Värt varenda spänn (sorry för OT men tänkte om någon köper lådan och bor i sörmlandstrakten så lär ni sannolikt få bra kvalitet.)

Det låter lovande och helt okej off-topic tycker jag.

Har du något recept som du vill dela med dig av, hur ni tillagade den?

Visa signatur

Chassi: Corsair Obsidian 500 RGB SE / Systemdisk Samsung 980 PRO SSD: Samsung 850 PRO 250GB / SSD: Samsung 850 EVO 250GB / SSD: Crucial MX300 1TB / CPU: Ryzen 7 3800X @ 4,2 Ghz / Kylning: Noctua NH-D15S push/pull / GPU: MSI 3080Ti SUPRIM X / PSU: Corsair RM1200i / MB: ASUS X470-f Gaming / RAM: HyperX Fury 2x16GB 3600 mhz / OS: W10 / Mus: Logitech G903 / TB: Logitech G915 TKL Wireless / Ljud: Sound BlasterX Pro-Gaming AE-9, Blue Yeti , Sennheiser HD660S, Skärm: Acer Predator X34P @3440x1440 UltraWide

Permalänk
Medlem

Själv brukar jag tillaga ryggbiff med kapp genom att steka relativt het panna med rikligt med smör och en blandning mellan raps och olivolja. Skär tjocka skivor minimum 3cm, salta rejält, peppra rejält, använder själv någon chilliblandning för att få lite bryt mot smöret. Lägg i pannan, lägg i timjan i pannan, skopa med en sked under stekningen, vänta med att vänd tills du fått en gyllene stekyta, vänd köttet, gör om samma sak med skopningen men pressa nu ett par vitlöksklyftor över köttet, vända på köttet, se till att så lite som möjligt att vitlöken hamnar neråt i pannan, försök skopa upp den pressade vitlöken på köttet samtidigt som du pressar ett par klyftor på den andra sidan. Fortsätt skopa, vända köttet ett sista gång. Stek inte för länge du vill ha medium rare.

Du har nu fått fantastiskt gott kött med en blandning av friterad vitlök och timjan som ligger ovan på köttet.

Vila kanske ett par tre minuter innan du äter, vill inte vila för länge då det är medium rare stekt.

Visa signatur

ASUS ROG MAXIMUS HERO Z690 | Core i9 12900K | Corsair iCUE H150i ELITE LCD | Corsair 64GB (4x16GB) DDR5 5600MHz CL36 Dominator Platinum RGB | Samsung 980 Pro 2TB, Crucial P5 Plus 2TB, Kingston NV1 2TB M.2 NVMe, Samsung 870 QVO 4TB | MSI Geforce RTX 4090 SUPRIM Liquid X | Sound Blaster AE-9 | Corsair HX1500i | Logitech Z906 | DeepCool Quadstellar Infinity | Aorus FV43U + Ergotron LX | LG OLED42C2 + Ergotron LX | ACER Predator XB323U | LG UltraGear 27GP850 | Asus PG279Q | LG32GK850G-B | AOC U3277FWQ | 3xAOCQ3279VWF | Philips BDM4065UC

Permalänk
Avstängd

Ryggbiff med eller utan kappa används mestadels på samma sätt om man vill steka det i skivor. Salta och peppra så tidigt som möjligt, låt köttet bli rumstempererat innan stekning och torka gärna av det om det är fuktigt. Sen handlar det om att ha det så varmt i pannan att köttet blir lagom klart inuti samtidigt som det får fin stekyta. Vill man ha det väldigt rare så behövs en väldigt varm panna, vill man ha mer medium så lite mindre het panna och lite längre tid osv.

Ryggbiff i bit är annars fin att helsteka runt om och sen antingen låta det bli lite mer klart i ugnen eller inte om man gillar rare. Sen skära i tunna skivor till exempelvis en sallad eller så. Lite asiatisk dressing passar bra, typ sesamolja, chili, lite soja och så, kanske med nudlar eller bara grönsaker.

Permalänk
Medlem

Vid tillagning av kött anser jag att ju högre värme desto bättre. Gäller dock att ha en bit av adekvat tjocklek och företrädesvis kappan kvar.

Saltar rikligt 30-40 min innan tillagning och låter stå under plastfolie. Köttet kommer släppa vätska initialt men när saltet tränger in följer vätskan med (därför plastfolie så den inte dunstar).

Under tiden låter jag pannan stå på högsta värme (ett tips är att vrida på den så värmen fördelar sig jämnt).

Sen är det bara i med oxtalg och steka köttet. Är det en tjockare bit får man vända lite oftare så det blir bra innertemp utan att bränna ytan.

Mot slutet så på med peppar och i med en rejäl klick smör för att ösa köttet med. Låt sen köttet vila så det behåller vätskan.

Vill man ha helt jämn färg inuti kan jag rekommendera en reverse sear. Pensla med talg och in i ugnen på ~100C tills det är 4-5C ifrån önskad innertemp. Sen ner i en glödhet panna.

Glöm inte steka på kappan. Har man en brännare i köket blir det extra bra. Kappan blir perverst god då.

Permalänk

Breaking News för alla baconälskare! Just nu har ICA deras egna bacon för 5kr förpackningen. Länge leve ICA-Stig

Visa signatur

Intel Core i9-10900K | ASUS ROG Strix Z490-F | ASUS GeForce RTX 3090 ROG Strix OC | be quiet! Dark Power Pro 12 1200W | Fractal Design Define 7 Mid Tower | Corsair Force Series MP600 1TB | LG 27GL850 |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Fikap4us:

Den Tulip bacon jag köper är åtminstone svensk, det var länge sedan jag såg Dansk Tulip Bacon. Jag ser att många i tråden fortfarande verkar tro att den fortfarande är Dansk.

Det står dock inget om vart den är producerad och förpackad, jag kan misstänka att det inte är Sverige men där är det vad jag vet samma visa med Scan som produceras och packas i polen.

https://i.imgur.com/aFIW2mK.png

Scans bacon är på svenskt kött. Möjligen paketerad i Polen. Egentligen spelar det ingen roll vilket märke du köper så länge du köper svenskt. Finns ingen anledning att köpa utländskt kött som också har motsvarigheter som produceras av svenskt kött. Angeåne Tulip så bytte dem tydligen till svenskt kött i november 2020 pga någon slags baconbrist.

https://www.mynewsdesk.com/se/danishcrown/pressreleases/tulip...

Visa signatur

AMD RYZEN 5 5600X | RTX 3060Ti | MSI B450 GAMING PRO CARBON AC

I ett tidigare liv:
AMD 2600X | AMD 8350 | AMD Phenom II X2 555 Black edition | AMD Athlon 64 3700+ | Intel® Pentium® II | Intel® 486DX2-66

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nimin:

Scans bacon är på svenskt kött. Möjligen paketerad i Polen. Egentligen spelar det ingen roll vilket märke du köper så länge du köper svenskt. Finns ingen anledning att köpa utländskt kött som också har motsvarigheter som produceras av svenskt kött. Angeåne Tulip så bytte dem tydligen till svenskt kött i november 2020 pga någon slags baconbrist.

https://www.mynewsdesk.com/se/danishcrown/pressreleases/tulip...

Tulip har både danskt och svenskt kött i sitt bacon. De med svenskt kött är tydligt uppmärkta med flaggsymbolen som visas på din länk. Deras bacon på svenskt kött är gott, lite tjockare skivor och rökt på riktigt.

Visa signatur

Dator: [FD Define Mini | i7 2600K | Asus Maximus IV Gene-Z | MSI GTX 970 4GB | Seasonic X-560 560W | G.Skill Ripjaws 4x4GB | Intel 730 240GB + Kingston A400 1,92 TB] Server: [HP Microserver Gen8 m. unRaid] Mobil: [Samsung S22 Ultra]