Barndomsdrömmen för under 25,000kr

Permalänk
Medlem

Barndomsdrömmen för under 25,000kr

Det är dags.

I många år spelade jag på farsans dator som man inte fick spela på efter 21.30, då han skulle kolla aktier. Då fick man aldrig vara med i seriösa guilder och MC/BWL var blott en dröm.
Sen fick man eget rum, men fick dela datorn med brorsan, och regeln var att om man sa till en timme innan man ville ha datorn fick personen som använde datorn inte säga nej, så länge man använt den minst en timme redan. Detta var ju inget värt att investera pengar i, utan datorn fick klara sig tills man flydde hemifrån.
Väl ute ur boet skulle det resas, festas och göras annat som man också ska hinna med i livet.
Sen kom den. Den första egna gamingdatorn. Fast.. det var ju en laptop.. Och jag hade inget lämpligt bord.. Och jag bodde ju med flickvännen hemma hos hennes pappa.. Så det blev lite halvhjärtad gaming i soffan medan man svedde bort håren på låren.
Den stilen fortsatte i takt med sparandet till en lägenhet åt mig och tjejen. Men nu kära likasinnade. Nu är det dags. Lägenheten är välmöblerad, jag och sambon uppmuntrar varandras intressen, utbildningen som systemutvecklare/frontend-utvecklare når sitt slut om ett par månader och plånboken är redo.
Jag ska köpa en dröm, en arbetshäst och med lite tur en investering i gamingvänskaperna som legat på hyllan allt för länge.
Så efter denna mycket dramatiska men uppriktiga inledning vänder jag mig till er för hjälp. För jag är bannemig rätt vilsen i denna djungel som jag trodde att jag fortfarande kunde vägen i.

Jag vill köpa en dator som jag kan göra följande på:

Spela grandiosa RPG/RTS/FPS spel på hög grafik. Obskyr ribba, jag vet, men låt oss säga att jag vill kunna uppleva ett nytt spels maxgrafik för en gångs skull och även kunna avnjuta detta i 1440p gärna i över ...säg 80fps?

Programmera i program som slukar ramminne, t.ex. Android Studio. Jag var tvungen att köra
detta i en kurs under utbildningen och hujedamig vad det gick trögt. Sen är jag ärligt talat lite lost på vad man behöver för att sköta sin arbetsprogrammering hemifrån (typ sitta och skriva SQL och JS/Python i Visual Studio), men jag har svårt att tro att det skulle vara ett problem. Detta vill jag kunna göra med 2 skärmar. Den ena skärmen kommer med största sannolikhet inte användas till spel utan mest fungera som extrayta för att ha många fönster och program igång samtidigt. Sen vill jag gärna att de matchar estetiskt och storleksmässigt (så samma serie eller likadant utseende hade varit bra).

Inte väcka sambon med onödigt höga fläktar eller ljus som inte går att släcka, (vet inte om det är en grej, men hellre vara för specifik än för vag), med det sagt kan väl pojken i mig tänka sig lite rgb som går att tända/släcka/modda. Sen är jag en rätt varm person, så ordentlig kylning kan ju kanske vara en fördel.

Så till budgeten. Jag har inget. Inget tangentbord, inga högtalare, ingen vettig datormus, ingen skärm, jag tror ni förstår vart jag är påväg. Så jag tänker mig att jag vill lägga under 22k på dator och skärmar för att sen kunna lägga 3k på annat (med insikt om risk för att den siffran lär springa iväg när jag väl tittar närmre på det..).

Jag vill gärna sätta ihop datorn själv, men går det inte att få komponenter så går det inte. I så fall hade jag kunnat tänka mig att köpa en färdig burk, men då hade jag gärna köpt en som man lätt kan byta/lägga till komponenter i. Typ INets Taurus eller liknande. Eller en begagnad som man i senare skede kan lyfta över komponenter ifrån till ett nytt chassi.

Jag förstår att det är en konstig tid vi lever i och att grafikkortskaoset är i full blom, men med det sagt vill jag hemskt gärna införskaffa något inom de närmsta 2 månaderna. Därför tänker jag att jag kanske kan försöka få tag i ett 3060ti-kort med lite flyt (säg gärna emot om jag är ute och cyklar), men är inte helt 100 på om det är rätt beslut eller om det finns något mer lämpligt alternativ.

Angående skärm så har jag aldrig använt en skärm med mer än 80hz, men vill tro att 165+ är det man är ute efter nu, Så det är väl en sån jag hoppas på att kunna klämma in, sen vet jag inte vad den andra ska vara för någon.

En rimligt stor och snabb SSD-disk är alltid uppskattat. Vad jag kunnat leta mig till så verkar 1TB vara en rimlig ribba att ha för ett bygge i mitt omfång. Finns det större så är det ju trevligt, men det ska i så fall fortfarande vara en SSD som gäller och det är väl inte det allra viktigaste.

Det är en hel drös komponenter jag inte har någon som helst koll på. Detta innefattar nätaggregat, kylare, moderkort, processor och chassi (men en genomskinlig hade ju varit lite ball..).

Jag tror det var mina förutsättningar, så då kommer vi till frågan med stort f.

Vad rekommenderar ni att jag investerar i?

För er som tog er tid att läsa och ännu mer till er som har tid och lust att hjälpa mig, stort tack.

Kanske inte MÅSTE bygga en själv trots allt...
Permalänk
Medlem

Rent spontant så vill jag säga grattis till dig. Men för mig har alltid spelandet varit bättre om tid inte funnits, som en illusion fylld av nostalgi.

Iaf så finns det typ inga grafikkort att köpa. Och du verkar ju inte riktigt ha börjat jobba än och du har väntat länge redan.

Köp en komplett rigg här på SweClockers. Det kommer in ifrån folk som tappat intresset ca en till två gånger per vecka känns det som. Vill du verkligen bygga den så köp ett chassi som du gillar och passar där du bor och flytta över alla komponenter.

(Om du kommer jobba med datorn mycket hemifrån och spela på den. Så tvingar jag dig att köpa en bra stol.)

Permalänk
Medlem
Skrivet av sonicsonic:

(Om du kommer jobba med datorn mycket hemifrån och spela på den. Så tvingar jag dig att köpa en bra stol.)

Jag med.

Permalänk
Medlem
Skrivet av sonicsonic:

Rent spontant så vill jag säga grattis till dig. Men för mig har alltid spelandet varit bättre om tid inte funnits, som en illusion fylld av nostalgi.

Iaf så finns det typ inga grafikkort att köpa. Och du verkar ju inte riktigt ha börjat jobba än och du har väntat länge redan.

Köp en komplett rigg här på SweClockers. Det kommer in ifrån folk som tappat intresset ca en till två gånger per vecka känns det som. Vill du verkligen bygga den så köp ett chassi som du gillar och passar där du bor och flytta över alla komponenter.

(Om du kommer jobba med datorn mycket hemifrån och spela på den. Så tvingar jag dig att köpa en bra stol.)

Skrivet av vasbydaniel:

Ja, jag insåg lite när jag väl postat att om det inte finns komponenter, så finns det inte komponenter, hur mycket jag än vill bygga själv. Så jag kanske får rubba mig lite på den punkten. Visste inte att SweClockers hade en egen marknad (även om det ju känns rimligt). Får kanske ta och kolla in det. Rädslan är väl mer att ha nån flaskhals som inte går att byta ut om jag köper nån färdig från typ HP eller liknande.

Har beställt ett höj/sänkbart bord och har ögonen på en begagnad Kinnarps Plus[8] som efter lite forskning känns som ett rätt vettigt beslut. Så ergonomin står definitivt i fokus den med! Tack för omtanken

Permalänk
Medlem

För några veckor sen köpte jag ett 3070, det var likadant då. Min taktik var att väldigt ofta gå in i 3060/3070 endast tipstråden som finns här på sweclockers (du kan söka efter den). Det finns även en tråd för 3080/3090 men för under 22k vet jag inte om det är så lätt att få in ett välbalanserat system med några sådana kort. Där lägger iallafall trevliga sweclockare upp kort när de ser att de finns i lager. Det tog mig inte mer än några dagar att få tag i ett genom det sättet. Andra komponenter är det ju inte lika svårt att få tag i tror jag men har inte köpt något annat sen i somras så där vet jag ej.

Permalänk
Medlem

OT: Fy fabian för att inte ha fått uppleva MC/BWL i ett seriöst gille. Du har mina kondoleanser, är du okej?

Sympatiska hälsningar, fetakniven

Visa signatur

Besök Instagram för en mix av halvtaskiga bilder på pizza, biceps, och transfetter.

Permalänk
Medlem

Jag skulle ha letat en begagnad bättre dator här i första hand.

Om inte - nya/begagnade komponenter och leta efter ett begagnat 3070 (bör gå att få för under 8000 kr).

Sen kan jag varmt rekommendera att du inte snålar in på skärmen. Minst lika viktigt som dattan och ju större desto bättre, IMO, om du inte är väldigt seriös med FPS-spelandet. Hade själv en sån här som jag var väldigt nöjd med tills jag nu i veckan bytte upp mig till en LG CX55. Till det där priset är den ett kap, verkar dock vara hämtning endast..
Finns annars nya VA ultrawide att köpa men jag hade då hellre försökt få tag på en IPS. Ska finnas 34" IPS från Iiyama att få tag på från tyska Ebay för under 500 € som ska vara bra (inget jag testat själv dock).

Edit: Annars kan du ju göra som jag gjorde och slå till på en LG CX med en gång! Går att köpa för 13k på 10 mån räntefri avbetalning hos Webhallen.

Permalänk
Medlem

Grattis, alltid roligt att köpa något man längtat efter länge. Köpte själv min så kallade "drömdator" av större mått för ett par månader sedan (se signatur), efter att ha haft mestadels mellanklassburkar de senaste åren (hade ett gtx 960 i en 6-7 år gammal dator innan dess). Grym prestanda kräver dock allt som oftast att en kostnad långt över 25+ tusen nu för tiden, där datorn i min signatur låg på lite över 40. Med tanke på att summan ska inkludera inte bara dator utan även övrig kringutrustning så lär nog begagnatmarknaden vara ett bättre val. Du kan ju dock kolla in min signatur för inspiration, då mitt slutresultat blev en relativt tyst, bra kyld, spel- och arbetsdator i den högre klassen.

Visa signatur

AMD Ryzen 9 5900x| Asus ROG Crosshair VIII Dark Hero X570 | G-Skill 32GB DDR4 3600Mhz CL16 Trident | MSI Geforce RTX 3080 10GB Gaming X Trio | Phantek P600S | Creative Sound BlasterX AE-5 Plus | Corsair RM850X 850W | Samsung 980 Pro 1TB M.2 NVME | Kingston A2000 1TB M2. NVME | Corsair H150i Pro XT | Win 10 Home 64
LG 38GN950 | LG Oled 65C1, 65C7 och 55C9
Xbox Series X | Playstation 5 | PSVR 2 | Oculus Quest 2

Permalänk
Permalänk
Medlem

Hej Gusthal!

Jag vill börja med att säga tack för en härlig läsning!

Hög igenkänningsfaktor kan jag säga dig. Satt själv på farsans dator när jag var liten och väntade ivrigt på att han skulle komma hem från jobbet, eftersom jag inte fick spela vissa spel på egen hand, utan han var tvungen att sitta med (GTA: Vice City var favoriten!).

För några år sedan gjorde jag det steget som du är på väg att göra nu. Jag köpte mig för första gången en riktigt påkostad dator och allt eftersom har jag uppgraderat tillbehör mm genom åren.

Problemen som finns idag är den komponentbrist som råder. Framförallt blir det svårt att få tag i ett vettigt grafikkort, men även cpuer av högre rang kan vara problematiskt att få tag i.

Jag skulle säga att det finns två vettiga vägar att gå vad gäller datorköp, där man får kompromissa på lite olika vis.

Alternativ 1 - Köpa färdigbyggd dator

Denna färdigbyggda som länkats ovan ger dig en bra pris/prestanda https://www.elgiganten.se/product/gaming/stationar-dator-gami...

Fördelar
+Du får en dator inom några veckor till ett vettigt pris.
+Du får ett RTX 3060 eller 3070 grafikkort.
Nackdelar
-Du får inte tillfredsställelsen av att välja/bygga själv.
-Chassi, mobo, kylning och nätagregat brukar generellt vara riktigt tråkiga i färdigbyggda maskiner.

Alternativ 2 - Bygga själv och invänta lagerstatus

Bygger du dator själv kan du i grunden få en bättre maskin som är mer framtidssäker. Förr eller senare kommer grafikkort finnas tillgängliga och tills vidare kanske det kan vara värt att köpa ett enklare begagnat grafikkort.

CPU - Intel vs AMD?
Jag hade gått för ett AMD system. Läs SweCs recension här https://www.sweclockers.com/test/30638-amd-ryzen-9-5950x-och-....

Ryzen 9 5900x känns mest bang for the buck om du vill slå ett slag på stora köpknappen!

Här kommer ett exempelbygge kring en 5900x https://komponentkoll.se/bygg/ffEFY. Jag valde medvetet att utelämna chassi och grafikkort.

Fördelar:
+Du får tillfredställelsen att bygga själv (det är värt varje sekund av processen enligt mig)
+Du får en mer kompetent och framtidssäker maskin i grunden.
Nackdelar:
-GPU kan ta ett tag att få tag i (kika på denna tråden https://www.sweclockers.com/forum/trad/1625960-3060-3070-i-la...
-CPU kan även denna dröja något (ser dock ut som att vissa butiker får in Ryzen 9 5900x i slutet av april)

Då till kringutrustning:

Var ska jag börja haha! Finns så många aspekter att ta hänsyn till.

Låt oss börja med en ordentlig datorskärm.

Utifrån mina erfarenheter och vad jag anser vara den gyllene vägen så skulle jag säga:

120hz+ (själv sitter jag på en 144hz panel och märker ingen direkt skillnad i flyt efter +120hz)
1440p (Tillräckligt hög upplösning för att få ut mer detaljer i spel samt mer arbetsyta i windows. 4k blir alldeles för tungdrivet i relation till grafiskkvalité/fps)

Vägskäl att ställas inför:

VA eller IPS (Fördelen med VA-paneler är att de är billigare och har högre kontrast men på bekostnad av ghosting, sämre färgåtergivning och högre svarstider än IPS. Ska du köpa en ultrawide kan du få tag på en 144hz, 34", 3440x1440p, VA-skärm för omkring 5k. IPS är det givna alternativet om du ska köpa en 27/32" skärm.)

27-32" eller 34-38", alltså konventionellt 16/9, 16/10 format kontra ultrawide. Jag själv sitter idag på en 27", 144hz, ips-skärm, men har länge varit sugen på att ta steget över till ultrawide. Inväntar nu en Alienware aw3821dw, fick bra skatteåterbäring

Hoppas detta kunde vara till någon hjälp!

Visa signatur

Cpu: i7 6700k 4.6Ghz Cpukylare: Corsair Hydro H100i V2 Gpu: Palit Gtx 1080 Gamerock Premium Mobo: Asus Z170 Pro Gaming Ram: DDR4 Corsair Vengeance 16Gb 3000MHZ Chassi: be quiet! Dark Base Pro Chassifläktar: be quiet! SilentWings 3 140mm x6 Psu: EVGA SuperNOVA G2 750W Os: Windows 10 SSD 1: Samsung 970 EVO 500Gb SSD 2: Samsung 750 EVO 500Gb SSD 3: Corsair Force 3 Series 120Gb Tangentbord: Logitech G810 Mus: Logitech G900 Chaos Spectrum Hörlurar: Akg K-701 Hörlursförstärkare/DAC: Head Box S2 Digital Mic: Blue Yeti Monitor 1: Asus MG279Q Monitor 2: Dell 23" Högtalare: Q Acoustics BT3

Permalänk
Medlem
Skrivet av leog523:

120hz+ (själv sitter jag på en 144hz panel och märker ingen direkt skillnad i flyt efter +120hz)
1440p (Tillräckligt hög upplösning för att få ut mer detaljer i spel samt mer arbetsyta i windows. 4k blir alldeles för tungdrivet i relation till grafiskkvalité/fps)

Vägskäl att ställas inför:

VA eller IPS (Fördelen med VA-paneler är att de är billigare och har högre kontrast men på bekostnad av ghosting, sämre färgåtergivning och högre svarstider än IPS. Ska du köpa en ultrawide kan du få tag på en 144hz, 34", 3440x1440p, VA-skärm för omkring 5k. IPS är det givna alternativet om du ska köpa en 27/32" skärm.)

27-32" eller 34-38", alltså konventionellt 16/9, 16/10 format kontra ultrawide. Jag själv sitter idag på en 27", 144hz, ips-skärm, men har länge varit sugen på att ta steget över till ultrawide. Inväntar nu en Alienware aw3821dw, fick bra skatteåterbäring

Hoppas detta kunde vara till någon hjälp!

Håller helt klart med om 120 Hz-gränsen. Man märker en viss skillnad på 120 och 144 Hz men den är minimal. 100 Hz så känner man att det funkar men att det nog gärna fick vara lite bättre flyt.
Enda undantaget är CS:GO, där är jag extra känslig och då får det gärna vara ännu högre FPS/Hz.

Om du nöjer dig med 100 Hz så finns den här skärmen uppe: https://www.sweclockers.com/marknad/198157-2-ok-datorer
Jag hade hellre köpt en sån än en VA-skärm iaf.

Permalänk
Medlem
Skrivet av vasbydaniel:

För några veckor sen köpte jag ett 3070, det var likadant då. Min taktik var att väldigt ofta gå in i 3060/3070 endast tipstråden som finns här på sweclockers (du kan söka efter den). Det finns även en tråd för 3080/3090 men för under 22k vet jag inte om det är så lätt att få in ett välbalanserat system med några sådana kort. Där lägger iallafall trevliga sweclockare upp kort när de ser att de finns i lager. Det tog mig inte mer än några dagar att få tag i ett genom det sättet. Andra komponenter är det ju inte lika svårt att få tag i tror jag men har inte köpt något annat sen i somras så där vet jag ej.

Det var ju väldigt uppmuntrande att höra. Då kanske det inte är helt kört trots allt. Som jag efter lite runtläsning här på forumet verkar det finnas lite olika tillverkare av samma kort som erbjuder olika kvalitet (?), hur gjorde du för att välja rätt på den fronten? Har du något bra tips på vilket kort man ska välja bland de de olika "storlekarna", typ 8gb, 12bg mm? Eller kanske något tråd/källa som hjälpte dig fatta rätt beslut?

Skrivet av fetakniven:

OT: Fy fabian för att inte ha fått uppleva MC/BWL i ett seriöst gille. Du har mina kondoleanser, är du okej?

Sympatiska hälsningar, fetakniven

Jag har nästan läkt. Vill tro att denna datorn är sista plåstret som behövs för att kunna få en gråtlös natt.

Skrivet av Gizmo_8:

Jag skulle ha letat en begagnad bättre dator här i första hand.

Om inte - nya/begagnade komponenter och leta efter ett begagnat 3070 (bör gå att få för under 8000 kr).

Sen kan jag varmt rekommendera att du inte snålar in på skärmen. Minst lika viktigt som dattan och ju större desto bättre, IMO, om du inte är väldigt seriös med FPS-spelandet. Hade själv en sån här som jag var väldigt nöjd med tills jag nu i veckan bytte upp mig till en LG CX55. Till det där priset är den ett kap, verkar dock vara hämtning endast..
Finns annars nya VA ultrawide att köpa men jag hade då hellre försökt få tag på en IPS. Ska finnas 34" IPS från Iiyama att få tag på från tyska Ebay för under 500 € som ska vara bra (inget jag testat själv dock).

Edit: Annars kan du ju göra som jag gjorde och slå till på en LG CX med en gång! Går att köpa för 13k på 10 mån räntefri avbetalning hos Webhallen.

Skrivet av Gizmo_8:

Håller helt klart med om 120 Hz-gränsen. Man märker en viss skillnad på 120 och 144 Hz men den är minimal. 100 Hz så känner man att det funkar men att det nog gärna fick vara lite bättre flyt.
Enda undantaget är CS:GO, där är jag extra känslig och då får det gärna vara ännu högre FPS/Hz.

Om du nöjer dig med 100 Hz så finns den här skärmen uppe: https://www.sweclockers.com/marknad/198157-2-ok-datorer
Jag hade hellre köpt en sån än en VA-skärm iaf.

Begagnat kände jag mig till en början lite skeptisk till. Dels pga metaprodukten som är att packa upp och sätta igång en dator som bara jag har använt för första gången, men också för att jag tyckte att det kändes lite otryggt att handla en dator på t.ex. blocket eller marketplace. Det var innan jag fick reda på att det fanns ett köp-/säljforum här på SweClockers. Det ger mig ett helt annat trygghetsintryck.

Skärmar är jag helt lost kring, så din hjälp uppskattas enormt. Min snabba googling kring VA vs IPS ger får mig att känna att jag kanske måste ha en IPS skärm.. Jag har aldrig riktigt förstått hur det fungerar att spela på en ultrawide och om det kanske kan ersätta att ha 2 separata i frågan om arbetsutrymme, men det kanske jag bör överväga. Har pessimistiskt nog tänkt att det kanske är mer av en gimmick. 13k kanske jag inte riktigt klarar av att lägga på en skärm.. Men 500€ låter ju görbart.

https://www.elgiganten.se/product/gaming/stationar-dator-gami...
Den har jag sett i ett par av trådarna jag läst. ser ju ut som rimliga specs. men frågan är väl hur det blir om man ska ge sig på att modifiera den själv, samt hur bra chasse/kylare/näraggregat är som vissa verkar tvivla på vad gäller de där färdiga märkesmaskinerna.

Skrivet av matt76:

Grattis, alltid roligt att köpa något man längtat efter länge. Köpte själv min så kallade "drömdator" av större mått för ett par månader sedan (se signatur), efter att ha haft mestadels mellanklassburkar de senaste åren (hade ett gtx 960 i en 6-7 år gammal dator innan dess). Grym prestanda kräver dock allt som oftast att en kostnad långt över 25+ tusen nu för tiden, där datorn i min signatur låg på lite över 40. Med tanke på att summan ska inkludera inte bara dator utan även övrig kringutrustning så lär nog begagnatmarknaden vara ett bättre val. Du kan ju dock kolla in min signatur för inspiration, då mitt slutresultat blev en relativt tyst, bra kyld, spel- och arbetsdator i den högre klassen.

Tack! Ja, 40,000 blir nog svårmotiverat för mig just nu, även om det är lätt att drömma sig iväg. Ska sätta mig in i hur begagnatmarknaden ser ut och vad man kanske får vara beredd på att lägga för att uppgradera vissa delar, samt vilka chassin som tillåter vilken typ av uppgraderingar. Grattis till drömdatorn för övrigt!

Skrivet av leog523:

Hej Gusthal!

Jag vill börja med att säga tack för en härlig läsning!

Hög igenkänningsfaktor kan jag säga dig. Satt själv på farsans dator när jag var liten och väntade ivrigt på att han skulle komma hem från jobbet, eftersom jag inte fick spela vissa spel på egen hand, utan han var tvungen att sitta med (GTA: Vice City var favoriten!).

För några år sedan gjorde jag det steget som du är på väg att göra nu. Jag köpte mig för första gången en riktigt påkostad dator och allt eftersom har jag uppgraderat tillbehör mm genom åren.

Problemen som finns idag är den komponentbrist som råder. Framförallt blir det svårt att få tag i ett vettigt grafikkort, men även cpuer av högre rang kan vara problematiskt att få tag i.

Jag skulle säga att det finns två vettiga vägar att gå vad gäller datorköp, där man får kompromissa på lite olika vis.

Alternativ 1 - Köpa färdigbyggd dator

Denna färdigbyggda som länkats ovan ger dig en bra pris/prestanda https://www.elgiganten.se/product/gaming/stationar-dator-gami...

Fördelar
+Du får en dator inom några veckor till ett vettigt pris.
+Du får ett RTX 3060 eller 3070 grafikkort.
Nackdelar
-Du får inte tillfredsställelsen av att välja/bygga själv.
-Chassi, mobo, kylning och nätagregat brukar generellt vara riktigt tråkiga i färdigbyggda maskiner.

Alternativ 2 - Bygga själv och invänta lagerstatus

Bygger du dator själv kan du i grunden få en bättre maskin som är mer framtidssäker. Förr eller senare kommer grafikkort finnas tillgängliga och tills vidare kanske det kan vara värt att köpa ett enklare begagnat grafikkort.

CPU - Intel vs AMD?
Jag hade gått för ett AMD system. Läs SweCs recension här https://www.sweclockers.com/test/30638-amd-ryzen-9-5950x-och-....

Ryzen 9 5900x känns mest bang for the buck om du vill slå ett slag på stora köpknappen!

Här kommer ett exempelbygge kring en 5900x https://komponentkoll.se/bygg/ffEFY. Jag valde medvetet att utelämna chassi och grafikkort.

Fördelar:
+Du får tillfredställelsen att bygga själv (det är värt varje sekund av processen enligt mig)
+Du får en mer kompetent och framtidssäker maskin i grunden.
Nackdelar:
-GPU kan ta ett tag att få tag i (kika på denna tråden https://www.sweclockers.com/forum/trad/1625960-3060-3070-i-la...
-CPU kan även denna dröja något (ser dock ut som att vissa butiker får in Ryzen 9 5900x i slutet av april)

Då till kringutrustning:

Var ska jag börja haha! Finns så många aspekter att ta hänsyn till.

Låt oss börja med en ordentlig datorskärm.

Utifrån mina erfarenheter och vad jag anser vara den gyllene vägen så skulle jag säga:

120hz+ (själv sitter jag på en 144hz panel och märker ingen direkt skillnad i flyt efter +120hz)
1440p (Tillräckligt hög upplösning för att få ut mer detaljer i spel samt mer arbetsyta i windows. 4k blir alldeles för tungdrivet i relation till grafiskkvalité/fps)

Vägskäl att ställas inför:

VA eller IPS (Fördelen med VA-paneler är att de är billigare och har högre kontrast men på bekostnad av ghosting, sämre färgåtergivning och högre svarstider än IPS. Ska du köpa en ultrawide kan du få tag på en 144hz, 34", 3440x1440p, VA-skärm för omkring 5k. IPS är det givna alternativet om du ska köpa en 27/32" skärm.)

27-32" eller 34-38", alltså konventionellt 16/9, 16/10 format kontra ultrawide. Jag själv sitter idag på en 27", 144hz, ips-skärm, men har länge varit sugen på att ta steget över till ultrawide. Inväntar nu en Alienware aw3821dw, fick bra skatteåterbäring

Hoppas detta kunde vara till någon hjälp!

Så lite så! Detta verkar vara ett ganska underbart community med många eldsjälar, så då får man ju lägga manken till och bjuda på lite läsning om man inte har kunskap att erbjuda.

"-Chassi, mobo, kylning och nätagregat brukar generellt vara riktigt tråkiga i färdigbyggda maskiner."
"+Du får tillfredställelsen att bygga själv (det är värt varje sekund av processen enligt mig)"

Det där är starka argument känner jag..

Dina tips och exempelbygge kring processorn är guld värt, Tack! Jag ska ta och avlägga lite tid för att sätta mig in i det ikväll.

Skärmfrågan är en svår en, ultrawide är inget som jag riktigt övervägt innan, men det kanske är kul/bra att ha? Får nog sätta mig in i vad det innebär för fördelar lite bättre känner jag.. Folk verkar ju slå ett slag för "IPS", så man får ju erkänna att det känns lockande. Det kanske kan vara värt att införskaffa en ordentlig en och invänta köpet av en andra tills man verkligen upplever behovet av en, dvs inte köpa en för att det "känns nice att ha flera fönster/applikationer uppe i bredd". Fasen alltså, bara under detta stycket har jag hunnit överväga en ultrawide/curved VA ett par gånger. Får nog ta tag i den där frågan omedelbart..

Tack så jättemycket för det utförliga svaret. Det uppskattar verkligen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gusthal:

Skärmar är jag helt lost kring, så din hjälp uppskattas enormt. Min snabba googling kring VA vs IPS ger får mig att känna att jag kanske måste ha en IPS skärm.. Jag har aldrig riktigt förstått hur det fungerar att spela på en ultrawide och om det kanske kan ersätta att ha 2 separata i frågan om arbetsutrymme, men det kanske jag bör överväga. Har pessimistiskt nog tänkt att det kanske är mer av en gimmick. 13k kanske jag inte riktigt klarar av att lägga på en skärm.. Men 500€ låter ju görbart.

Skärmfrågan är en svår en, ultrawide är inget som jag riktigt övervägt innan, men det kanske är kul/bra att ha? Får nog sätta mig in i vad det innebär för fördelar lite bättre känner jag.. Folk verkar ju slå ett slag för "IPS", så man får ju erkänna att det känns lockande. Det kanske kan vara värt att införskaffa en ordentlig en och invänta köpet av en andra tills man verkligen upplever behovet av en, dvs inte köpa en för att det "känns nice att ha flera fönster/applikationer uppe i bredd". Fasen alltså, bara under detta stycket har jag hunnit överväga en ultrawide/curved VA ett par gånger. Får nog ta tag i den där frågan omedelbart..

Tack så jättemycket för det utförliga svaret. Det uppskattar verkligen.

Den största skillnaden mellan 27" och 34" uw när man gamear tycker jag är immersion. Även om man framförallt fokuserar på det man har centrerat framför sig gör skärmytan i periferin att man lever sig in mer i spelen.
Men skulle säga att det beror lite på vad du spelar. Om du spelar mycket FPS kan du kanske hellre vilja ha en 27", men om du spelar lite allt möjligt tycker jag definitivt att du ska satsa på en 34" UW istället. Om du fortfarande tänkt köra WoW så är det en dröm att spela på 34" UW.
Kom ihåg också att om du köper en bra monitor så kan det bli något du har kvar ett längre tag, om du ska uppgradera i framtiden eller så.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gizmo_8:

Den största skillnaden mellan 27" och 34" uw när man gamear tycker jag är immersion. Även om man framförallt fokuserar på det man har centrerat framför sig gör skärmytan i periferin att man lever sig in mer i spelen.
Men skulle säga att det beror lite på vad du spelar. Om du spelar mycket FPS kan du kanske hellre vilja ha en 27", men om du spelar lite allt möjligt tycker jag definitivt att du ska satsa på en 34" UW istället. Om du fortfarande tänkt köra WoW så är det en dröm att spela på 34" UW.
Kom ihåg också att om du köper en bra monitor så kan det bli något du har kvar ett längre tag, om du ska uppgradera i framtiden eller så.

Aa ok. Jag är väl mest inne i på single player/co-op RPG (och lite Company of heroes 2) för tillfället, men vill lira lite av varje, och absolut något FPS här och där. Dock snackar vi inte någon seriös nivå och WoW vågar jag mig inte på, känns tryggare med någon mer ärlig drog som metamfetamin. Jag lirar förresten Divinity original sin med sambon för tillfället, hur tror du att det är att sitta 2 framför en böjd monitor? Är det skönt att sitta en meter eller 2 ifrån skärmens eller blir det konstigt? Menar man generellt sett en böjd skärm när man snackar ultrawide, förresten?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gusthal:

Aa ok. Jag är väl mest inne i på single player/co-op RPG (och lite Company of heroes 2) för tillfället, men vill lira lite av varje, och absolut något FPS här och där. Dock snackar vi inte någon seriös nivå och WoW vågar jag mig inte på, känns tryggare med någon mer ärlig drog som metamfetamin. Jag lirar förresten Divinity original sin med sambon för tillfället, hur tror du att det är att sitta 2 framför en böjd monitor? Är det skönt att sitta en meter eller 2 ifrån skärmens eller blir det konstigt? Menar man generellt sett en böjd skärm när man snackar ultrawide, förresten?

Kan inte säga då UWn jag hade inte var så särskilt böjd..

Men alltså utifrån hur du ska använda skärmen tycker jag ändå att du ska ta och kolla in LG CX48/CX55. 12 - 13k är mycket pengar men jag hade ledigt betalat det dubbla för den. Bilden, färgerna och svärtan är helt otroligt bra och mycket bättre än vad du kan få i en dataskärm, det är 4K, 120 Hz, g-sync. Den har allt verkligen. Är 16:9 visserligen men den går att göra till en 21:9 genom att ställa in upplösningen och bildytan är ändå mer än tillräcklig. Jag ser inte vad mer man kan önska i en skärm och kommer nog att ha min tills den blir utsliten eller går sönder. Hoppas den ska räcka i 10 år iaf.

Permalänk
Medlem

Tror det blir väldigt svårt att ta sig under 22-25k med hur läget är nu.

Men hänger ju på vilka variabler du kan dra i. Är det okay att dra ner grafiken lite så duger nog ett 3060Ti för 80~ fps i 2560x1440. Men ska grafiken vara kring ultra så är det ju 3070 eller rx 6800 XT som gäller. Där åker ju 8-10k.

En skärm som klarar 160Hz+ i 2560x1440 går på 4k, ska den ha lite extra eller bättre färger (IPS över TN) så lägg på 500-2000.
Sen en till skärm på sidan, om den inte ska matcha så kommer du ju undan med 2000:-~

Då har vi kvar 7000~ att bygga dator för.

1000:- chassi, 2000:- på ram kanske (behöver dina program 32GB?), 1500:- nätagg, beroende på utvecklingen är det bra med en fet cpu som t.ex 5900x eller kanske t.om 5950x? 7-10k extra där då, 3000:-~ moderkort och typ 1000:- för en SSD. Tror vi är på -11500:- atm utan fläktar, tbord, mus, hörlurar, skrivbord, stol?

Fast jag kanske är för insnöad kring toppen. Det känns som att man får offra hårt på något för att få ihop kalkylen till 22k~

Byggde själv en ny dator just nu. Inte kollat exakt på fakturorna men kring 23k för cpu+ram+chassi+fläktar+ssd+mobo. Nu har jag dock en enormt stabil grund som lätt kan ta emot nya grafikkort närmsta 5-10 åren

Visa signatur

i9 11900k ||32GB 4000MHz CL15||ASUS ROG STRIX Z590-E||Noctua NH-D15s
Intel Arc a750 ||Samsung 980 pro|| EVGA Supernova G3 850W
Asus xonar essence STX|| Lian-Li O11 Dynamic XL
Asus VG27AQ 165Hz IPS, Sennheiser HD650, Logitech g502 Hero, fUnc f30r, Vortex TAB90M, Audio-Technicha ATR2500x-USB
Server: x10SL7-F, Xeon E3 1230v3, 32GB Samsung ECC ram, 6x3TB WD RED, FD Node 804.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gusthal:

Det var ju väldigt uppmuntrande att höra. Då kanske det inte är helt kört trots allt. Som jag efter lite runtläsning här på forumet verkar det finnas lite olika tillverkare av samma kort som erbjuder olika kvalitet (?), hur gjorde du för att välja rätt på den fronten? Har du något bra tips på vilket kort man ska välja bland de de olika "storlekarna", typ 8gb, 12bg mm? Eller kanske något tråd/källa som hjälpte dig fatta rätt beslut?

Jadu såklart finns det ju vissa som är lite bättre än andra på olika sätt, lite tystare/kyler mer t.ex. men i ren prestanda så ska det inte skilja mycket alls då det är modellen som avgör det.

Nvidia har ju gjort det lite komplicerat och lagt mer gb vram på ett sämre kort, nämligen 12 gb på 3060 och 8gb på 3070 där 3070 är bättre. Det går ju att googla men för nvidia så går de uppåt i prestanda med siffrorna. Det jag menar är då att 3070 är bättre än 3060, 3080 bättre än 3070 osv samt 3060 ti är sämre än 3070 men bättre än 3060.

Tyvärr så har man inte riktigt lyxen att välja vilken version av en modell man vill ha i läget som är nu utan om du lyckas klicka f5 och se ett i lager så är det bara att klicka köp direkt för annars kan du få vänta länge innan just versionen av modellen du vill ha kommer i lager, de skiljer sig ändå inte mer än några enstaka fps. i prestanda.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gusthal:

Så lite så! Detta verkar vara ett ganska underbart community med många eldsjälar, så då får man ju lägga manken till och bjuda på lite läsning om man inte har kunskap att erbjuda.

"-Chassi, mobo, kylning och nätagregat brukar generellt vara riktigt tråkiga i färdigbyggda maskiner."
"+Du får tillfredställelsen att bygga själv (det är värt varje sekund av processen enligt mig)"

Det där är starka argument känner jag..

Dina tips och exempelbygge kring processorn är guld värt, Tack! Jag ska ta och avlägga lite tid för att sätta mig in i det ikväll.

Skärmfrågan är en svår en, ultrawide är inget som jag riktigt övervägt innan, men det kanske är kul/bra att ha? Får nog sätta mig in i vad det innebär för fördelar lite bättre känner jag.. Folk verkar ju slå ett slag för "IPS", så man får ju erkänna att det känns lockande. Det kanske kan vara värt att införskaffa en ordentlig en och invänta köpet av en andra tills man verkligen upplever behovet av en, dvs inte köpa en för att det "känns nice att ha flera fönster/applikationer uppe i bredd". Fasen alltså, bara under detta stycket har jag hunnit överväga en ultrawide/curved VA ett par gånger. Får nog ta tag i den där frågan omedelbart..

Tack så jättemycket för det utförliga svaret. Det uppskattar verkligen.

Det är verkligen härlig känsla att välja datorkomponenter själv, nörda ner sig under processens gång och bygga ihop datorn. Rekommenderar dig varmt att gå den vägen!

Vad gäller cpu så känns AMD Ryzen 9 5900X som en väldigt bra avvägning med tanke på din budget. Du får en processor som kan göra ALLT och dessutom gör detta i toppklass. Intel ligger i och med Zen 3 (amds senaste processorarkitektur) generellt sätt efter prestandamässigt, både vad gäller i flertrådade-applikationer och i spel. Både "AMD Ryzen 7 5800X" och "Amd Ryzen 5 5600X" är också fantastiska processorer där den sistnämnda är riktad mot mellansegmentet, därav 6 kärnor.

Jämför man Ryzen 9 5900X mot Ryzen 7 5800X är prisskillnaden ca 1k. Det du får för 1k extra om du köper Ryzen 9 5900X är 4 ytterligare kärnor, alltså 50% fler, vilket enligt mig absolut motiverar prispåslaget.

Återigen till skärmfrågan.

Jag kan säga som så här. Mycket beror på de erfarenheter man har med sig. Innan jag skaffade en 144hz skärm kan jag inte direkt säga att jag störde mig på 60hz. Men jag hade aldrig kunnat tänka mig att gå tillbaka nu när jag har den erfarenheten. På samma sätt känner jag kring IPS kontra VA paneler. Eftersom jag har en IPS skärm och har den erfarenheten hade jag inte kunnat tänka mig att byta till en VA panel. Min far köpte relativt nyligen en 34" ultrawide med en VA panel. Formatet är verkligen urläckert men jag kände när jag testade hans skärm att VA inte var något för mig.

Oavsett vilken panel-typ du väljer kommer du få göra kompromisser. Båda teknikerna har sina för och nackdelar och för mig så landar det i slutändan på IPS-typen. Visst, VA har enligt mig ett stort plus vad gäller det betydligt större kontrastomfånget jämfört med IPS. Jag äger även en OLED-tv och därför kan jag ibland känna att bilden saknar djup när jag sätter mig vid min IPS skärm på grund av det låga kontrastomfånget. Å andra sidan återger IPS färger bättre, är mer responsiv (dock försumbart om man inte spelar snabba tävlingsinriktade fps-spel) och du slipper ghosting (denna videon jämför IPS och VA-tekniken där just ghosting blir synligt: https://www.youtube.com/watch?v=34bqY7CToHg&t=350s)

Vill du ha en jäkligt bra skärm med relativt få kompromisser skulle jag rekommendera denna: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5094636

Då får du en all-round bra ips, 27", 1440p och 144hz skärm. Här är länk till en kompetent review av skärmen: https://www.tftcentral.co.uk/reviews/lg_27gl850.htm

Men... Ultrawide är ju ett fantastiskt läckert format och blir allt vanligare + mer utbrett stöd i moderna spel. Eftersom jag själv precis gjort en beställning på en ultrawide har jag grottat ner mig REJÄLT i pris/prestanda - för/nackdelar. I detta format kan man generellt se tre prisnivåer:

Nivå 1 - Omkring 5k
34", 144hz, VA-panel. Denna kan jag i sådant fall varm rekommendera.
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5453192

Nivå 2 - Omkring 11-12k
34", 1440p 144hz, IPS-panel. Denna kan jag även rekommendera varmt.
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5284089

Nivå 3 - Omkring 15-16k
38", 3840x1600 (man får fler pixlar på höjden, samma relation som med 16/10 skärmar), 144hz, IPS-panel.
Detta är skärmen som jag beställde. Landade på denna eftersom jag fick 15% studentrabatt från Dells hemsida. Denna rabatt gäller fortfarande och priset landar på 13k ganska exakt, istället för 15,3k. För mig var denna skärmens egenskaper vad som skulle krävas för att jag skulle uppgradera från min 27", IPS, 144hz skärm.
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5659846

Visa signatur

Cpu: i7 6700k 4.6Ghz Cpukylare: Corsair Hydro H100i V2 Gpu: Palit Gtx 1080 Gamerock Premium Mobo: Asus Z170 Pro Gaming Ram: DDR4 Corsair Vengeance 16Gb 3000MHZ Chassi: be quiet! Dark Base Pro Chassifläktar: be quiet! SilentWings 3 140mm x6 Psu: EVGA SuperNOVA G2 750W Os: Windows 10 SSD 1: Samsung 970 EVO 500Gb SSD 2: Samsung 750 EVO 500Gb SSD 3: Corsair Force 3 Series 120Gb Tangentbord: Logitech G810 Mus: Logitech G900 Chaos Spectrum Hörlurar: Akg K-701 Hörlursförstärkare/DAC: Head Box S2 Digital Mic: Blue Yeti Monitor 1: Asus MG279Q Monitor 2: Dell 23" Högtalare: Q Acoustics BT3

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gizmo_8:

Kan inte säga då UWn jag hade inte var så särskilt böjd..

Men alltså utifrån hur du ska använda skärmen tycker jag ändå att du ska ta och kolla in LG CX48/CX55. 12 - 13k är mycket pengar men jag hade ledigt betalat det dubbla för den. Bilden, färgerna och svärtan är helt otroligt bra och mycket bättre än vad du kan få i en dataskärm, det är 4K, 120 Hz, g-sync. Den har allt verkligen. Är 16:9 visserligen men den går att göra till en 21:9 genom att ställa in upplösningen och bildytan är ändå mer än tillräcklig. Jag ser inte vad mer man kan önska i en skärm och kommer nog att ha min tills den blir utsliten eller går sönder. Hoppas den ska räcka i 10 år iaf.

Det är ju ett spännande alternativ och jag förstår din motivation, men det känns lite väl stort. Jag tror 27-34" är en mer rimlig skala för mig. Men vem vet vad framtidskontoret tillåter för bonusskärm..

Skrivet av BergEr:

Tror det blir väldigt svårt att ta sig under 22-25k med hur läget är nu.

Men hänger ju på vilka variabler du kan dra i. Är det okay att dra ner grafiken lite så duger nog ett 3060Ti för 80~ fps i 2560x1440. Men ska grafiken vara kring ultra så är det ju 3070 eller rx 6800 XT som gäller. Där åker ju 8-10k.

En skärm som klarar 160Hz+ i 2560x1440 går på 4k, ska den ha lite extra eller bättre färger (IPS över TN) så lägg på 500-2000.
Sen en till skärm på sidan, om den inte ska matcha så kommer du ju undan med 2000:-~

Då har vi kvar 7000~ att bygga dator för.

1000:- chassi, 2000:- på ram kanske (behöver dina program 32GB?), 1500:- nätagg, beroende på utvecklingen är det bra med en fet cpu som t.ex 5900x eller kanske t.om 5950x? 7-10k extra där då, 3000:-~ moderkort och typ 1000:- för en SSD. Tror vi är på -11500:- atm utan fläktar, tbord, mus, hörlurar, skrivbord, stol?

Fast jag kanske är för insnöad kring toppen. Det känns som att man får offra hårt på något för att få ihop kalkylen till 22k~

Byggde själv en ny dator just nu. Inte kollat exakt på fakturorna men kring 23k för cpu+ram+chassi+fläktar+ssd+mobo. Nu har jag dock en enormt stabil grund som lätt kan ta emot nya grafikkort närmsta 5-10 åren

Hmm, ja det var ju lite mörkt.. men säg att vi skippar extraskärmen till en början, börjar med 16gb ram för att se om det räcker och håller oss till 5900x för cpun men satsar på en fin IPS-skärm för 5000 i runda slängar. Börjar vi närma oss då? Vad gäller grafikkort, är det 3070ti man letar efter för ett bygge i den här skalan, eller är det 3070 med 8/12gb? Du får ursäkta okunnigheten..

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gizmo_8:

Kan inte säga då UWn jag hade inte var så särskilt böjd..

Men alltså utifrån hur du ska använda skärmen tycker jag ändå att du ska ta och kolla in LG CX48/CX55. 12 - 13k är mycket pengar men jag hade ledigt betalat det dubbla för den. Bilden, färgerna och svärtan är helt otroligt bra och mycket bättre än vad du kan få i en dataskärm, det är 4K, 120 Hz, g-sync. Den har allt verkligen. Är 16:9 visserligen men den går att göra till en 21:9 genom att ställa in upplösningen och bildytan är ändå mer än tillräcklig. Jag ser inte vad mer man kan önska i en skärm och kommer nog att ha min tills den blir utsliten eller går sönder. Hoppas den ska räcka i 10 år iaf.

Kan inget annat än att hålla med dig om att OLED är det bästa av det bästa. Har själv en LG C7 65" i vardagsrummet. ALLT annat ser mellanmjlök ut när man jämför med en OLED. Problemen jag ser med att ha en OLED-panel som datorskärm är dels att den minsta panelen är 48". Det blir väldigt stor om man inte har ett väldigt djupt skrivbord så man får lite avstånd från skärmen.

Det andra problemet är inbränningsmöjligheterna. Eftersom OLED är ett organiskt material försämras pixlarna med tiden och inbränning på statiska bilder är ett känt problem. Visst finns det sätt att kringgå problematiken om man är om sig och kring sig. Men för egen del faller tekniken på grund av inbränningsproblematiken. Ritings.com har publicerat ett väldigt omfattande "burn-in test" på OLED-tekniken vilket går att läsa om här: https://www.rtings.com/tv/learn/real-life-oled-burn-in-test

PS: Jag riktar inte i första hand fakta och argument mot dig Gizmo_8. Du är säkert väl medveten om dessa draw-backs som OLED-tekniken har. Vill mest föra upp problemen till ytan så att TS kan bilda sig en uppfattning.

Visa signatur

Cpu: i7 6700k 4.6Ghz Cpukylare: Corsair Hydro H100i V2 Gpu: Palit Gtx 1080 Gamerock Premium Mobo: Asus Z170 Pro Gaming Ram: DDR4 Corsair Vengeance 16Gb 3000MHZ Chassi: be quiet! Dark Base Pro Chassifläktar: be quiet! SilentWings 3 140mm x6 Psu: EVGA SuperNOVA G2 750W Os: Windows 10 SSD 1: Samsung 970 EVO 500Gb SSD 2: Samsung 750 EVO 500Gb SSD 3: Corsair Force 3 Series 120Gb Tangentbord: Logitech G810 Mus: Logitech G900 Chaos Spectrum Hörlurar: Akg K-701 Hörlursförstärkare/DAC: Head Box S2 Digital Mic: Blue Yeti Monitor 1: Asus MG279Q Monitor 2: Dell 23" Högtalare: Q Acoustics BT3

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gusthal:

Det är dags.

I många år spelade jag på farsans dator som man inte fick spela på efter 21.30, då han skulle kolla aktier. Då fick man aldrig vara med i seriösa guilder och MC/BWL var blott en dröm.
Sen fick man eget rum, men fick dela datorn med brorsan, och regeln var att om man sa till en timme innan man ville ha datorn fick personen som använde datorn inte säga nej, så länge man använt den minst en timme redan. Detta var ju inget värt att investera pengar i, utan datorn fick klara sig tills man flydde hemifrån.
Väl ute ur boet skulle det resas, festas och göras annat som man också ska hinna med i livet.
Sen kom den. Den första egna gamingdatorn. Fast.. det var ju en laptop.. Och jag hade inget lämpligt bord.. Och jag bodde ju med flickvännen hemma hos hennes pappa.. Så det blev lite halvhjärtad gaming i soffan medan man svedde bort håren på låren.
Den stilen fortsatte i takt med sparandet till en lägenhet åt mig och tjejen. Men nu kära likasinnade. Nu är det dags. Lägenheten är välmöblerad, jag och sambon uppmuntrar varandras intressen, utbildningen som systemutvecklare/frontend-utvecklare når sitt slut om ett par månader och plånboken är redo.
Jag ska köpa en dröm, en arbetshäst och med lite tur en investering i gamingvänskaperna som legat på hyllan allt för länge.
Så efter denna mycket dramatiska men uppriktiga inledning vänder jag mig till er för hjälp. För jag är bannemig rätt vilsen i denna djungel som jag trodde att jag fortfarande kunde vägen i.

Jag vill köpa en dator som jag kan göra följande på:

Spela grandiosa RPG/RTS/FPS spel på hög grafik. Obskyr ribba, jag vet, men låt oss säga att jag vill kunna uppleva ett nytt spels maxgrafik för en gångs skull och även kunna avnjuta detta i 1440p gärna i över ...säg 80fps?

Programmera i program som slukar ramminne, t.ex. Android Studio. Jag var tvungen att köra
detta i en kurs under utbildningen och hujedamig vad det gick trögt. Sen är jag ärligt talat lite lost på vad man behöver för att sköta sin arbetsprogrammering hemifrån (typ sitta och skriva SQL och JS/Python i Visual Studio), men jag har svårt att tro att det skulle vara ett problem. Detta vill jag kunna göra med 2 skärmar. Den ena skärmen kommer med största sannolikhet inte användas till spel utan mest fungera som extrayta för att ha många fönster och program igång samtidigt. Sen vill jag gärna att de matchar estetiskt och storleksmässigt (så samma serie eller likadant utseende hade varit bra).

Inte väcka sambon med onödigt höga fläktar eller ljus som inte går att släcka, (vet inte om det är en grej, men hellre vara för specifik än för vag), med det sagt kan väl pojken i mig tänka sig lite rgb som går att tända/släcka/modda. Sen är jag en rätt varm person, så ordentlig kylning kan ju kanske vara en fördel.

Så till budgeten. Jag har inget. Inget tangentbord, inga högtalare, ingen vettig datormus, ingen skärm, jag tror ni förstår vart jag är påväg. Så jag tänker mig att jag vill lägga under 22k på dator och skärmar för att sen kunna lägga 3k på annat (med insikt om risk för att den siffran lär springa iväg när jag väl tittar närmre på det..).

Jag vill gärna sätta ihop datorn själv, men går det inte att få komponenter så går det inte. I så fall hade jag kunnat tänka mig att köpa en färdig burk, men då hade jag gärna köpt en som man lätt kan byta/lägga till komponenter i. Typ INets Taurus eller liknande. Eller en begagnad som man i senare skede kan lyfta över komponenter ifrån till ett nytt chassi.

Jag förstår att det är en konstig tid vi lever i och att grafikkortskaoset är i full blom, men med det sagt vill jag hemskt gärna införskaffa något inom de närmsta 2 månaderna. Därför tänker jag att jag kanske kan försöka få tag i ett 3060ti-kort med lite flyt (säg gärna emot om jag är ute och cyklar), men är inte helt 100 på om det är rätt beslut eller om det finns något mer lämpligt alternativ.

Angående skärm så har jag aldrig använt en skärm med mer än 80hz, men vill tro att 165+ är det man är ute efter nu, Så det är väl en sån jag hoppas på att kunna klämma in, sen vet jag inte vad den andra ska vara för någon.

En rimligt stor och snabb SSD-disk är alltid uppskattat. Vad jag kunnat leta mig till så verkar 1TB vara en rimlig ribba att ha för ett bygge i mitt omfång. Finns det större så är det ju trevligt, men det ska i så fall fortfarande vara en SSD som gäller och det är väl inte det allra viktigaste.

Det är en hel drös komponenter jag inte har någon som helst koll på. Detta innefattar nätaggregat, kylare, moderkort, processor och chassi (men en genomskinlig hade ju varit lite ball..).

Jag tror det var mina förutsättningar, så då kommer vi till frågan med stort f.

Vad rekommenderar ni att jag investerar i?

För er som tog er tid att läsa och ännu mer till er som har tid och lust att hjälpa mig, stort tack.

https://www.sweclockers.com/marknad/198159-intressekoll-lenov...

Den vill du ha.
Plus skärm och tillbehör.
Luktar 25-26 🙂

Permalänk
Medlem

Det är inte så svårt att hitta gfx idag. Igår låg det 50st+ på Inet i en timma. Inet har en policy som de är väldigt strikta med, ett Gen 3xxx-kort per person. Det gör att det tar längre och längre tid för dem att få dem sålda. Fanns flera 3060ti där för typ 6-7k igår. Skulle bara hålla utkik, det är rätt kul att jaga kort. Netonnet, webhallen och inet var min rutin när jag aktivt sökte. Har kunnat naila 20st+ om jag ville, men så många behöver man inte...

Lycka till!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gusthal:

Det är ju ett spännande alternativ och jag förstår din motivation, men det känns lite väl stort. Jag tror 27-34" är en mer rimlig skala för mig. Men vem vet vad framtidskontoret tillåter för bonusskärm..

Jag förstår. Isf hade jag slagit till på den Predator x34 jag länkade tidigare om jag varit du. Riktigt bra skärm, framförallt är det en IPS och inte en VA. Enda nackdelen är att det är 100 Hz men det du kan göra är ju att köpa en sån billigt nu som du kör på tills det kommer ut en 34" IPS med högre Hz till lämpligt pris. För som det är i dagsläget finns det inte riktigt någon sån, iaf inte i Sverige.

Skrivet av leog523:

Kan inget annat än att hålla med dig om att OLED är det bästa av det bästa. Har själv en LG C7 65" i vardagsrummet. ALLT annat ser mellanmjlök ut när man jämför med en OLED. Problemen jag ser med att ha en OLED-panel som datorskärm är dels att den minsta panelen är 48". Det blir väldigt stor om man inte har ett väldigt djupt skrivbord så man får lite avstånd från skärmen.

Det andra problemet är inbränningsmöjligheterna. Eftersom OLED är ett organiskt material försämras pixlarna med tiden och inbränning på statiska bilder är ett känt problem. Visst finns det sätt att kringgå problematiken om man är om sig och kring sig. Men för egen del faller tekniken på grund av inbränningsproblematiken. Ritings.com har publicerat ett väldigt omfattande "burn-in test" på OLED-tekniken vilket går att läsa om här: https://www.rtings.com/tv/learn/real-life-oled-burn-in-test

PS: Jag riktar inte i första hand fakta och argument mot dig Gizmo_8. Du är säkert väl medveten om dessa draw-backs som OLED-tekniken har. Vill mest föra upp problemen till ytan så att TS kan bilda sig en uppfattning.

Själv tyckte jag att 48" kändes för litet, haha. Men då använder jag TVn som just TV också (bor i etta) och framförallt vill jag att det ska vara så bra som möjligt när jag kollar på film eller spelar med handkontroll från fåtöljen. Var ju dock tvungen att köpa ett nytt större skrivbord men det behövdes ändå.
Sen kan man ju ändra upplösningen och köra den i 21:9 också. Vet dock inte hur bra det funkar än, väntar på ett 3080 jag köpt så jag kan testa det utan problem med HDMI 2.1 och 120 Hz.

Å jag läste just det där testet faktiskt.. Vet att det burn-in är lite av ett problem och hoppas att jag inte får nåt då jag planerar att ha TVn länge. Ser till att inte ha fönster öppna i maximerat läge och flyttar runt dem ibland, har dolt aktivitetsfältet, kör bildspel som bakgrundsbild på skrivbordet och har inga genvägar där - hoppas det här ska hjälpa lite.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gusthal:

Hmm, ja det var ju lite mörkt.. men säg att vi skippar extraskärmen till en början, börjar med 16gb ram för att se om det räcker och håller oss till 5900x för cpun men satsar på en fin IPS-skärm för 5000 i runda slängar. Börjar vi närma oss då? Vad gäller grafikkort, är det 3070ti man letar efter för ett bygge i den här skalan, eller är det 3070 med 8/12gb? Du får ursäkta okunnigheten..

Går du ner till 16GB ram så får man fortfarande ett okay kit för omkring 1000kr. Nu kan jag inte exakt vilka minnen som är bra för t.ex en 5900x men 16GB CL16 3600Mhz går för 1000kr~.
Skippar du andra skärmen samtidigt så är det ju 3000:-~ kr mindre att lägga ut.

Det är inget fel med att vara okunnig

Bara komma ihåg vi kan komma med tips osv. Men i slutändan är det du som ska betala och använda den. Det är du som bestämmer om det är värt att lägga kanske 10k extra nu i vår eller kanske hoppas på bättre lagersaldo och priser till vintern (dock är vi nog i skiten hela 2021 och en bit in på 2022).

Jag tycker det är värt att lägga pengar på delarna man oftast har länge. Chassi, psu (nu vet vi inte hur nästa generation grafikkort kommer vara men för t.ex 3080 behöver man omkring 850W i rätt nätagg för att datorn inte ska dö när man spelar), cpu, ram, ssd, mobo. Grafikkort byter man ändå ganska ofta, man kan lätt gå genom 2-4 grafikkort utan att cpun börjar vara helt för slö (men åter igen är vi tillbaka på vilka variabler du är villig att ändra på och hur den ska användas).

Hade jag, för mig själv byggt system som klarar kraven du nämnt. Tror jag det hade kostat mig närmare 40k i dagsläget innan man satt där och spelade en lördagskväll.

Finns en orsak till att min stol är 15år gammal, skärmen 9år, datorn var tio år tills igår, hörlurar 7år, tbord 2år, mikrofon 1år och grafikkortet 6år. Köpa allt i en klump är dyrt, speciellt om man siktar kring toppen. Och ännu värre nu när nätagg ökat med typ 50-100% på ett år, ram är upp 50%, SSDs ökar i pris, grafikkorten kostar flera tusen över "riktpris" från butik och fan dubbelt i andrahand. Och på det så kom PCIE4.0 som ökade kostnaden på moderkort med typ 500kr bara så där.

Visa signatur

i9 11900k ||32GB 4000MHz CL15||ASUS ROG STRIX Z590-E||Noctua NH-D15s
Intel Arc a750 ||Samsung 980 pro|| EVGA Supernova G3 850W
Asus xonar essence STX|| Lian-Li O11 Dynamic XL
Asus VG27AQ 165Hz IPS, Sennheiser HD650, Logitech g502 Hero, fUnc f30r, Vortex TAB90M, Audio-Technicha ATR2500x-USB
Server: x10SL7-F, Xeon E3 1230v3, 32GB Samsung ECC ram, 6x3TB WD RED, FD Node 804.

Permalänk
Medlem
Skrivet av BergEr:

men för t.ex 3080 behöver man omkring 850W i rätt nätagg för att datorn inte ska dö när man spelar),

Va, det där hade jag inte en aning om! Seriöst??
Mitt nätagg är bara på 550 W, det kommer alltså inte att räcka för det 3080 jag beställt?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gizmo_8:

Va, det där hade jag inte en aning om! Seriöst??
Mitt nätagg är bara på 550 W, det kommer alltså inte att räcka för det 3080 jag beställt?

Helst seriöst, 3080 har över 400W peaks (transient power spikes om du vill googla), närmare 500W med OC om jag minns rätt.
Väldigt många agg gillar inte detta och slår då till överspänningskydd (eller liknande) och dödar datorn. Vissa 850W klarar det inte ens, finns listor på vilka agg som duger.

https://forums.evga.com/We-need-to-have-a-thread-of-what-PSU-...
https://www.reddit.com/r/nvidia/comments/jb8k6g/running_a_308...

Visa signatur

i9 11900k ||32GB 4000MHz CL15||ASUS ROG STRIX Z590-E||Noctua NH-D15s
Intel Arc a750 ||Samsung 980 pro|| EVGA Supernova G3 850W
Asus xonar essence STX|| Lian-Li O11 Dynamic XL
Asus VG27AQ 165Hz IPS, Sennheiser HD650, Logitech g502 Hero, fUnc f30r, Vortex TAB90M, Audio-Technicha ATR2500x-USB
Server: x10SL7-F, Xeon E3 1230v3, 32GB Samsung ECC ram, 6x3TB WD RED, FD Node 804.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gizmo_8:

Va, det där hade jag inte en aning om! Seriöst??
Mitt nätagg är bara på 550 W, det kommer alltså inte att räcka för det 3080 jag beställt?

Skulle säga att 550 W är på gränsen. Det borde vara lugnt så till vida att du inte övercklockar/övervoltar cpu/gpu allt för kraftigt.

Här är effektmätningen av hela systemet i spelet "Metro Exodus" i sweclockers testsvit med ett RTX 3080 tillsammans med en Intel Core i9-10900K @ 5,0 GHz.
https://cdn.sweclockers.com/artikel/diagram/20504?key=d8772a9...

Om det skulle bli problem för dig med ditt nätagg så tippar jag på att 850W bör räcka väl.

Visa signatur

Cpu: i7 6700k 4.6Ghz Cpukylare: Corsair Hydro H100i V2 Gpu: Palit Gtx 1080 Gamerock Premium Mobo: Asus Z170 Pro Gaming Ram: DDR4 Corsair Vengeance 16Gb 3000MHZ Chassi: be quiet! Dark Base Pro Chassifläktar: be quiet! SilentWings 3 140mm x6 Psu: EVGA SuperNOVA G2 750W Os: Windows 10 SSD 1: Samsung 970 EVO 500Gb SSD 2: Samsung 750 EVO 500Gb SSD 3: Corsair Force 3 Series 120Gb Tangentbord: Logitech G810 Mus: Logitech G900 Chaos Spectrum Hörlurar: Akg K-701 Hörlursförstärkare/DAC: Head Box S2 Digital Mic: Blue Yeti Monitor 1: Asus MG279Q Monitor 2: Dell 23" Högtalare: Q Acoustics BT3

Permalänk
Medlem
Skrivet av BergEr:

Helst seriöst, 3080 har över 400W peaks (transient power spikes om du vill googla), närmare 500W med OC om jag minns rätt.
Väldigt många agg gillar inte detta och slår då till överspänningskydd (eller liknande) och dödar datorn. Vissa 850W klarar det inte ens, finns listor på vilka agg som duger.

https://forums.evga.com/We-need-to-have-a-thread-of-what-PSU-...
https://www.reddit.com/r/nvidia/comments/jb8k6g/running_a_308...

Vettiga 750W fixar det dock också. Sen skadar det inte att undervolta 3080, du kan dra ner volten till 0.925 (och säkert lägre) på alla 3080 och köra svalare med högre prestanda än stock.

Permalänk
Medlem
Skrivet av BergEr:

Helst seriöst, 3080 har över 400W peaks (transient power spikes om du vill googla), närmare 500W med OC om jag minns rätt.
Väldigt många agg gillar inte detta och slår då till överspänningskydd (eller liknande) och dödar datorn. Vissa 850W klarar det inte ens, finns listor på vilka agg som duger.

https://forums.evga.com/We-need-to-have-a-thread-of-what-PSU-...
https://www.reddit.com/r/nvidia/comments/jb8k6g/running_a_308...

Skrivet av leog523:

Skulle säga att 550 W är på gränsen. Det borde vara lugnt så till vida att du inte övercklockar/övervoltar cpu/gpu allt för kraftigt.

Här är effektmätningen av hela systemet i spelet "Metro Exodus" i sweclockers testsvit med ett RTX 3080 tillsammans med en Intel Core i9-10900K @ 5,0 GHz.
https://cdn.sweclockers.com/artikel/diagram/20504?key=d8772a9...

Om det skulle bli problem för dig med ditt nätagg så tippar jag på att 850W bör räcka väl.

Ajdå fan. Ännu en utgift då.. Vill ju att min processor ska funka bra också.. spelar visserligen i 4K men min CPU är inte den snabbaste. Dessutom har jag fyra hårddiskar.
Får testa att undervolta eventuellt tills jag får hem lämplig PSU.

Permalänk
Medlem
Skrivet av vasbydaniel:

Jadu såklart finns det ju vissa som är lite bättre än andra på olika sätt, lite tystare/kyler mer t.ex. men i ren prestanda så ska det inte skilja mycket alls då det är modellen som avgör det.

Nvidia har ju gjort det lite komplicerat och lagt mer gb vram på ett sämre kort, nämligen 12 gb på 3060 och 8gb på 3070 där 3070 är bättre. Det går ju att googla men för nvidia så går de uppåt i prestanda med siffrorna. Det jag menar är då att 3070 är bättre än 3060, 3080 bättre än 3070 osv samt 3060 ti är sämre än 3070 men bättre än 3060.

Tyvärr så har man inte riktigt lyxen att välja vilken version av en modell man vill ha i läget som är nu utan om du lyckas klicka f5 och se ett i lager så är det bara att klicka köp direkt för annars kan du få vänta länge innan just versionen av modellen du vill ha kommer i lager, de skiljer sig ändå inte mer än några enstaka fps. i prestanda.

Aa ok, det var ju bra. Satt du och refreshade sidorna lite då och då eller hade du någon strategi som du är villig att dela med dig av? Tänker tider som korten brukar släppas kring eller något annat tips man kanske ska ha i åtanke. Det börjar lukta 3070 känner jag.

Skrivet av leog523:

Det är verkligen härlig känsla att välja datorkomponenter själv, nörda ner sig under processens gång och bygga ihop datorn. Rekommenderar dig varmt att gå den vägen!

Vad gäller cpu så känns AMD Ryzen 9 5900X som en väldigt bra avvägning med tanke på din budget. Du får en processor som kan göra ALLT och dessutom gör detta i toppklass. Intel ligger i och med Zen 3 (amds senaste processorarkitektur) generellt sätt efter prestandamässigt, både vad gäller i flertrådade-applikationer och i spel. Både "AMD Ryzen 7 5800X" och "Amd Ryzen 5 5600X" är också fantastiska processorer där den sistnämnda är riktad mot mellansegmentet, därav 6 kärnor.

Jämför man Ryzen 9 5900X mot Ryzen 7 5800X är prisskillnaden ca 1k. Det du får för 1k extra om du köper Ryzen 9 5900X är 4 ytterligare kärnor, alltså 50% fler, vilket enligt mig absolut motiverar prispåslaget.

Återigen till skärmfrågan.

Jag kan säga som så här. Mycket beror på de erfarenheter man har med sig. Innan jag skaffade en 144hz skärm kan jag inte direkt säga att jag störde mig på 60hz. Men jag hade aldrig kunnat tänka mig att gå tillbaka nu när jag har den erfarenheten. På samma sätt känner jag kring IPS kontra VA paneler. Eftersom jag har en IPS skärm och har den erfarenheten hade jag inte kunnat tänka mig att byta till en VA panel. Min far köpte relativt nyligen en 34" ultrawide med en VA panel. Formatet är verkligen urläckert men jag kände när jag testade hans skärm att VA inte var något för mig.

Oavsett vilken panel-typ du väljer kommer du få göra kompromisser. Båda teknikerna har sina för och nackdelar och för mig så landar det i slutändan på IPS-typen. Visst, VA har enligt mig ett stort plus vad gäller det betydligt större kontrastomfånget jämfört med IPS. Jag äger även en OLED-tv och därför kan jag ibland känna att bilden saknar djup när jag sätter mig vid min IPS skärm på grund av det låga kontrastomfånget. Å andra sidan återger IPS färger bättre, är mer responsiv (dock försumbart om man inte spelar snabba tävlingsinriktade fps-spel) och du slipper ghosting (denna videon jämför IPS och VA-tekniken där just ghosting blir synligt: https://www.youtube.com/watch?v=34bqY7CToHg&t=350s)

Vill du ha en jäkligt bra skärm med relativt få kompromisser skulle jag rekommendera denna: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5094636

Då får du en all-round bra ips, 27", 1440p och 144hz skärm. Här är länk till en kompetent review av skärmen: https://www.tftcentral.co.uk/reviews/lg_27gl850.htm

Men... Ultrawide är ju ett fantastiskt läckert format och blir allt vanligare + mer utbrett stöd i moderna spel. Eftersom jag själv precis gjort en beställning på en ultrawide har jag grottat ner mig REJÄLT i pris/prestanda - för/nackdelar. I detta format kan man generellt se tre prisnivåer:

Nivå 1 - Omkring 5k
34", 144hz, VA-panel. Denna kan jag i sådant fall varm rekommendera.
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5453192

Nivå 2 - Omkring 11-12k
34", 1440p 144hz, IPS-panel. Denna kan jag även rekommendera varmt.
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5284089

Nivå 3 - Omkring 15-16k
38", 3840x1600 (man får fler pixlar på höjden, samma relation som med 16/10 skärmar), 144hz, IPS-panel.
Detta är skärmen som jag beställde. Landade på denna eftersom jag fick 15% studentrabatt från Dells hemsida. Denna rabatt gäller fortfarande och priset landar på 13k ganska exakt, istället för 15,3k. För mig var denna skärmens egenskaper vad som skulle krävas för att jag skulle uppgradera från min 27", IPS, 144hz skärm.
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5659846

Denna ambitionsnivå på hjälp alltså, hoppas du förstår hur uppskattad du är och hur bra första upplevelse du ger mig av SweClockers som forum.

Lyckas jag få tag i ett 3070 grafikkort så känns det lite som att jag måste ge mig på ett bygge.. Det hade varit så sabla kul, och ifall jag köper en begagnad/färdigbyggd så kommer jag nog sitta och gräma mig hur nöjd jag än blir med prestandan..

Jag kollade på klippet som du skickade om jämförelsen mellan IPS och VA och jag känner spontant att det är IPS som gäller. Hur urhäftigt ultrawide/curved än ser ut att vara (framtiden har säkert tid och plats med det med om intresset finns kvar). LG 27GL850, som du länkade nu, känns spontant som en alldeles utmärkt huvudskärm, så kan jag ta bonusskärmen när/om den behövs. Har man riktigt fly kanske man stöter på en studentrabatt för något som är relevant för min del också, medan man kan avnjuta den.

Angående processorn så känns det som något vettigt att investera i för att få lite längre användningstid och exempelbygget samt motivering kring Ryzen 9 5900 X gillar jag spontant.

Vad hade du sagt angående chassivalet, finns det något jag bör tänka på där eller några favoriter bland profsen som erbjuder sådant som andra inte gör. Jag är något sånär fri när det kommer till storlek och tänker väl att det vore kul med något med glassida. Är det mest en fråga om hur bra ljudisolering/luftgenomströmmning man får när man letar chassi?

So far har vi alltså (om allt går vägen) ett bygge som ser ut såhär någonting:
https://komponentkoll.se/bygg/ffEFY.
+3070-kort för ca 8000-9000
+en LG 27GL850 skärm

Då fattas alltså bara ett chassi, lite prylar runt i kring, och en gnutta tur i kortletandet, eller är det något jag missar (låt oss inte gå in på att detta inte faller under min ursprungliga budget...)?