Veckans fråga: Bryter du kryptovalutor?

Permalänk
Medlem
Skrivet av anton studs:

Alla anläggningar använder inte kvicksilver, kolla in typ Gold Rush , där vaskas guldet fram med hjälp av vatten men det är energikrävande med stora tunga maskiner som ger en miljöpåverkan , dom i gold rush återställer den grävda marken .

Sommarjobbade på ett anrikningsverk när jag gick gymnasiet. Där använde man skakmaskin och vatten för att vaska fram guldet ur den malda malmen.

All gruvindustri har miljöpåverkan dock, mycket av gifterna som släpps ut är sådant som finns i malmen och frigörs när den processas. Arsenik är ett typiskt exempel. Minns hemifrån där jag växte upp hur det kom upp otäcka saker ur marken från grundvattnet (gruvort) och bland annat gjorde att gräset blev rött.

Det inte till försvar för kryptobrytningen, snarare tvärtom. Att använda andra industrier som ursäkt är ett ganska svagt argument, två onda ting blir inte ett gott.

Visa signatur

Phanteks P400A RGB : Asus Prime X570-P : Ryzen 9 5900X : Corsair H100X : 32GB G.Skill Trident Z Neo 3600CL14 : Sapphire Nitro+ 6800 XT : Xiaomi 34" Curved 3440x1440 : Playseat Evolution Alcantara : Thrustmaster T300RS GT / Ferrari SF1000 Edition Add-on : HP Reverb G2

Permalänk
Medlem

Dator/gfx som går på 100% och ger mig 70-80kr om dagen (exkl el) med en valuta som är extrem volatil - Nej jag jobbar nog över en timme extra då...

Visa signatur

Baaahh

Permalänk
Medlem
Skrivet av Karate Taco:

Testade i omgångar i vintras men blev omotiverad på grund av bidrag till miljöförstörelse och hög ljudnivå. Men det värmde på bra i vinterkylan.

Varför skulle man ljuga?

Ingen aning. Någon tidigare verkade insinuera att en del kanske inte svarar ärligt på frågan, så ville bara räta ut alla eventuella frågetecken från min sida.

Visa signatur

Lenovo Legion Y540-17-IRH med: 17.3" 144Hz skärm | Intel I7 9750H | 32GB DDR4-2667 CL16 | GTX 1660TI 6GB | 2TB Crucial P2 NvME Boot + 2TB SSD Lagring

Permalänk
Medlem
Skrivet av TechGuru:

Hur stor andel av allt guld som utvinns per år utvinns med den metoden? 1%?

Allt guld i Kanada, kvicksilver är väl förbjudet där, men det är väl blandat runt världen när det gäller vatten istället för kvicksilver Sedan bryts en del guld genom torrvaskning med fläktar

Permalänk
Medlem
Skrivet av candyraver:

Dator/gfx som går på 100% och ger mig 70-80kr om dagen (exkl el) med en valuta som är extrem volatil - Nej jag jobbar nog över en timme extra då...

30 dagar per månad, hur många timmar behöver du jobba över för det?

Permalänk
Medlem

Jag är inte förvånad över andelen som gräver kryptovalutor men man blir förvånad över okunskapen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av pine-orange:

30 dagar i månaden, hur många timmar behöver du jobba över för det?

Men han kanske drar in 2000kr/h?

Permalänk
Medlem
Skrivet av KingCobra:

Ok, tack Alltså..jag har läst lite och jag förstår inte om Nicehash är helt kostnadsfritt? Jag menar, om jag tröttnar efter typ ett par veckor, kommer det kosta mig pengar att fortfarande vara registrerad där då? Typ avgift eller så?

Nope, du "betalar" nicehash genom att de tar ut en avgift (typ2%) för att de agerar mellanhand mellan dig och den som betalar för din beräkningskraft. Dvs du kan tjäna mer genom att sätta upp egen "miner" men enkelheten är ofta värt det för de små summor vi pratar om.

Dvs nicehash är en hyr service där du hyr ut beräkningskraft och får betalt i bitcoin, när du inte längre hyr ut kostar det inget för någon av parterna.

Och låter du dina coins ligga kvar hos nicehash så kan de ju få för sig att ta dem, men det är bara flytta till en annan "wallet" (sk. Cold wallet är en bra idé) när du tröttnat vilket ändå är rekommenderat om du tänkt ha kvar dem en längre tid...

Permalänk
Medlem

Absolut inte. Skulle aldrig komma på tanken att syssla med något så dumt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av TechGuru:

Total elproduktion i världen är ~27000 TWH/år. Bitcoin tar därmed ca 0.37%. Jag tycker att det är rimligt med tanke på den nytta Bitcoin erbjuder. Bitcoin är klart effektivare och säkrare än guld för handel och på sikt kommer det att bli en bättre värdebevarare.

Tittar vi på mängden energi som går åt att gräva guld motsvarande 1 krona så är den högre än mängden energi som går åt att gräva bitcoin motsvarande 1 krona. Det kommer troligen alltid att vara så.

Hur mycket guld det finns, och hur mycket av det som finns i vilken form är det nog ingen som vet. USA håller runt 8 ton i sina valv. Kanske hälften går till smycken? Andelen som går till värdebevarande investering kan jag bara spekulera i. 30% kanske? Även en ring är värdebevarande, är din guldring endast ett smycke eller också en investering? Hade du köpt en guldring om den kostar 10000 kronor och tappar 50% av sitt värde varje år? Troligen inte.

Guldgrävandet skapar som sagt mer giftigt avfall, tungmetaller etc, än bitcoin. En guldring som väger 10 gram orsakar 20 ton giftigt avfall. Om vi multiplicerar USA:s 8000 ton guld med den siffran:
20 ton avfall / 10 gram guld = 2000000 ton avfall / 1 ton guld
Det vill säga 16 miljarder ton giftigt avfall bara för USA:s 8000 ton. Det finns fler länder som har guld, Kina exempelvis.

Guld har varit värderad i tusentals år, så högst troligt så kommer guld att fortsätta ha ett värde lång tid framöver.
Medan dagens kryptovalutor kommer förmodligen att ha litet till noll värde om 100år.
Detta bör dock inte ses som att jag försvarar miljöpåverkan vid utvinning av guld.
Men skillnad blir att man lagt ner mängder med energi på något som har fortsatt värde vs lagt ner mängder med energi på något som i framtiden riskerar att bli värdelöst.

"Bryter du kryptovalutor?"
Nej men jag har testat nicehash för några år sedan, körde det några timmar men det kändes fel att låta datorn stå på fullgas för några småpengar.

Permalänk
Medlem

Funderar på att bygga en kryptorigg och ha den i garaget, den ska gå helt på solcells el i sådant fall som jag fäster på taket och sen får ett djupcykels batteri stå för buffert. enda problemet jag har är nog att jag vet inte hur jag ska få ett fungerande system där den slår av och på sig själv vid lågt/fullt batteri samt om överskott på sol el finns tillgängligt och gör det på ett bra sätt.

Framtiden för krypto valutor verkar fortfarande oviss. vissa länder har börjat banna dom till exempel. som med det mesta bör man vara först och smida medan järnet är varmt...

EDIT: nej jag minar i verkligheten istället

Visa signatur

Ryzen 5900X @ Stock, MSI Suprim X 3080 @ game mode.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Elektron:

Guld har varit värderad i tusentals år, så högst troligt så kommer guld att fortsätta ha ett värde lång tid framöver.

Absolut, precis som att vissa föredrar att läsa tidningen och använda en häst som transportmedel framför digitala medier och bilar.

Skrivet av Elektron:

Medan dagens kryptovalutor kommer förmodligen att ha litet till noll värde om 100år.

Kanske, om det utvecklats en ny teknologi som är många magnituder bättre, men personligen tror jag inte framtida generationer kommer värdera fysiskt guld på samma sätt som föregående gjort utan istället kommer använda digitala nätverk likt vi gjort i de flesta andra branscher.

Visa signatur

7800X3D | RTX 4080 Super | 32GB DDR5 | LG 48 C1 OLED

Permalänk
Medlem
Skrivet av KoAoL:

Tänk om folk lade ner samma resurser på Folding@home. Bättre och mer lärorikt + att alla tjänar på detta i slutändan.

Pengar kommer alltid först. Många har försökt lura mig till annat men det slutar alltid på samma sätt. dessutom är alla själviska. dom som är snälla är det för att dom tycker om det så det är en självisk handling hur man än vrider och vänder på det.
Pengar brukar dock locka fram själviskheten i de mest givmilda och godhjärtade personer.

Visa signatur

Ryzen 5900X @ Stock, MSI Suprim X 3080 @ game mode.

Permalänk
Medlem
Skrivet av SuLioS:

Instämmer. En del annonser där folk försöker bli av med sina rigg. Någon som har förklaring? EIP 1559?

De är väl kart man säljer tio 3070 för typ 13500kr/styck när man samma dag kan köpa tio nya 3070 på tradera för 11000 kr styck? All kringutrustning för mining är också lätt att få tag på på blocket.

Permalänk
Medlem

Nej, jag slösar inte energi för att få snabba pengar.

Jag har fjärrvärme för övrigt, vilket är ett betydligt effektivare sätt att använda energi på än ett el-element.
Fjärrvärme i Sverige består mest av spillvärme från annan energi-produktion, men i området där jag bor så är den ännu "grönare": den kommer från värmeväxling från kloaker från norra Stockholm som passerar på väg mot Henriksdals reningsverk i söder.

Visa signatur

För övrigt anser jag att tobak ska förbjudas.

Permalänk
Inaktiv

Hittade inget lämpligt alternativ. Jag är gammal Bitcoin-miner. Sugen på att börja igen men har inte tid att sätta mig ner och komma igång igen, hänt mycket på nästan tio år.

Har totalt tre kort som fungerar för ändamålet, 3070, 1080Ti och ett 1070, övriga är för gamla/för lite VRAM. Skulle kunna rensa bland min lagring för att köra chia med om det skulle vara så.

Permalänk
Medlem
Skrivet av TechGuru:

100 TWh är som Sverige. En droppe i havet. Man får också tänka på att elpriset går upp, och då går lönsamheten ned - och mindre mängd energi används - det finns dynamik här.

Räknar man på allt som Bitcoin kan ersätta så är även deras teoretiska max 400 TWh en droppe i havet. Då pratar vi om produktion och uppvärmning/ventilation av fastigheter (banklokaler). Produktion av bilar som bankanställda använder för att köra till bankerna. All guldutvinning för guld som används som investering. (guld för industriell användning kommer fortsätta). Kan göra listan lång.

Bitcoins energianvändning är helt styrd av valutans värde. Ingen gräver bitcoin med förlust i mer än något år.

Varför? Det finns deppigare saker. Visste du att en enda guldring ger 20 ton giftigt avfall? Folk investerar i fysiskt guld, långt större mängder än en ring. Det ger definitivt större miljöskada än bitcoin.

Det stora problemet är väl att penningsystemet är så eftersatt och uselt att Bitcoin ens är ett vettigt alternativ. Ser ingen ändring på den fronten. Bitcoin kommer ersätta stora delar av världsekonomin.

Tycker inte per automatik att bara för en grej är tråkig eller dålig att den andra är bra. Det är väl jättedåligt med guldringsavfall, men nu var det ju bitcoin vi pratade om.
Jag äger aktier i bitcoin så jag är inte direkt någon hatar på det hela. Men tycker också man ska kunna vara kritisk mot saker, även saker man gillar och står för. Absolut, detta var inte tanken vad virtuella valutor skulle resultera i. Men nu är vi där och jag tycker det känns sådär att det bidrar till så pass stor miljöförvaltning. Jag har aldrig köpt guld, så det är väl tråkigt för den som gör I guess?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Teval:

Absolut, precis som att vissa föredrar att läsa tidningen och använda en häst som transportmedel framför digitala medier och bilar.

Kanske, om det utvecklats en ny teknologi som är många magnituder bättre, men personligen tror jag inte framtida generationer kommer värdera fysiskt guld på samma sätt som föregående gjort utan istället kommer använda digitala nätverk likt vi gjort i de flesta andra branscher.

Precis som att vissa spelar fotboll och leker med lego istället för att leka med fidgetspinner.
Bara för att något är nytt och hypat behöver inte betyda att folk kommer att fortsätta använda det när hypen har lagt sig.

Permalänk
Medlem
Skrivet av KingCobra:

Vad använder du för program för att mina ETH?

Jag använder Gminer.

Visa signatur

Sitter på gamla grejer.

Permalänk
Medlem
Skrivet av SuLioS:

Bryter Chia nu, har 100+ TB, så varför inte

Vad räknar du på att det blir i inkomst? Har Chia fått ett värde än?

Visa signatur

Sweclockers: "Parti X gör följande chockerande uttalande om vagt datorrelaterad sak Y, vad tycker ni?"
Också Sweclockers: "Påminnelse att det är inte tillåtet att diskutera politik :)"

Sweclockers: "Piratkopiering ökar, vad tycker ni?"
Också Sweclockers: "Det är förbjudet att diskutera såväl piratkopiering som svenskt laglig privatkopiering :)"

Permalänk

Har kört folding@home några månader nu. Kommit upp i 400M poäng vilket har givit mig 1000 curecoins, men gör det för välgörenhet då en curecoin är ca 1kr. Betalar inte sin egen elförbrukning.

Hade önskat att all datorkraft för kryptomining ägnades till simulationer för forskning istället.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av SkynetBuilder:

Har kört folding@home några månader nu. Kommit upp i 400M poäng vilket har givit mig 1000 curecoins, men gör det för välgörenhet då en curecoin är ca 1kr.

Hade önskat att all datorkraft för kryptomining ägnades till simulationer för forskning istället.

Kanske bygga in stöd i spel så detta körs samtidigt. Sänka grafikinställningarna så att man ger mer kapacitet för beräkningen?

Permalänk
Medlem

Den här miljö diskussionerna är ju bra men jag tröttnar på folk som drar miljökortet. Det var ingen som snackade om det när varenda kotte satt och fildelade. Vissa hade 10 tals hårddiskar som snurrade i törstiga system. Men nu drar man fram anledningar ur röven bara för man inte får tag i ett grafikkort. Jag vill också kunna köpa komponenter till msrp. Det kommer att lägga sig så fort Ethereum går över till prof of stake. Sen är ju inte mining bomen enda anledningen till bristen på komponenter.

Visa signatur

SpelBurk: Asus Z87 PRO/Intel 4770k/ HD7970/ 16 GB Ram/ Samsung 840 pro SSD.
TV-Burk: Asus Z97 Plus/ Intel G3258/ Asus Geforce GTX970 Strix/ Xonar D2/ 8 GB Ram/ Intel SSD.

Permalänk
Medlem

Håller inte på med det. Gillar tanken med decentraliserad valuta, men varför ska det behöva förbruka så mycket el för det? Det borde gå att få till smartare lösningar.

Sen lär det dröja länge, länge innan det används brett i samhället. Inte förrän en majoritet av befolkningen i ett land kan tänka sig att få sin lön i en kryptovaluta och det går att betala i vanliga butiker, tänker jag. Jag gissar på ett antal decennier.

Kolla bara i denna tråd: några få minar, några till är nyfikna och försiktigt positiva och en hel del är rätt skeptiska. Och det är i ett teknikforum...

Permalänk
Medlem
Skrivet av dblade:

Men han kanske drar in 2000kr/h?

Det är därför jag frågar. Det skalar ungefär linjärt, lägg till ett kort eller två och se om ekvationen fortfarande går ihop.

Permalänk
Medlem
Skrivet av backsten:

Den här miljö diskussionerna är ju bra men jag tröttnar på folk som drar miljökortet. Det var ingen som snackade om det när varenda kotte satt och fildelade. Vissa hade 10 tals hårddiskar som snurrade i törstiga system. Men nu drar man fram anledningar ur röven bara för man inte får tag i ett grafikkort. Jag vill också kunna köpa komponenter till msrp. Det kommer att lägga sig så fort Ethereum går över till prof of stake. Sen är ju inte mining bomen enda anledningen till bristen på komponenter.

Jag har hört om att det ska gå över till proof of stake sedan åtminstone förra mining boomen. Kommer det verkligen gå över till det, funderar jag på?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Elektron:

Precis som att vissa spelar fotboll och leker med lego istället för att leka med fidgetspinner.
Bara för att något är nytt och hypat behöver inte betyda att folk kommer att fortsätta använda det när hypen har lagt sig.

Så är det absolut, även om jag trodde det var 2017 som det var "nytt", "överhypeat" och skulle försvinna när bubblan sprack. Vi får återkomma om 10 år och se om du hade rätt.

Visa signatur

7800X3D | RTX 4080 Super | 32GB DDR5 | LG 48 C1 OLED

Permalänk
Medlem
Skrivet av dagas:

Nej dels för det sliter på grafikkortet i en tid då man inte så lätt kan få nytt, dels så kan bostadsrättsföreningen undra varför man plötsligt förbrukar massor mer el som vi betalar gemensamt. Sen också att behöva sälja av mynten på skumma sidor för att försöka få svenska kronor på en vanlig svensk bank så man kan använda pengarna i verkligheten, sen skulle nog frugan tycka det var störande att ha den på hela tiden. Sen nämnde någon skatt. Inte ens tänkt på att de kan kräva in sådant också.

Du drar ner effekten på kortet. Får oftast bäst effekt när det ligger på 80-90% power. Mitt 6800xt går bäst när det drar ca 170w, ingen direkt strömförbrukning att tala om och kortet går till och med så svalt att fläkten knappt går igång. Så hur mycket det "sliter" vet jag inte. Har också en profil för överklockning för apex vilket är det enda jag spelar som automatiskt kickar igång när jag drar igång spelet och när jag stänger av går det tillbaka till miningsettings.

Visa signatur

Lian-li PC-011 Dynamic Corsair RM750x ROG STRIX X570-E GAMING 5950X NZXT Kraken Z73 32GB Corsair Dominator 3200MHz Gigabyte 6800XT Master Corsair MP600 1TB + Toshiba NVMe 512GB Vertex Pok3r MX Brown Acer Predator XB323UGX Logitech G502+ & Powerplay ...lagrar gör jag på Synology 920 32TB.

Permalänk
Medlem

Minear 24:7 med mitt 3090, även när jag spelar (trodde inte det skulle fungera bra alls, men det fungerar perfekt)

Visa signatur

CPU : 12900KS GPU : 3090 Strix OC RAM : G.Skill 32GB 6600MHz 34-40-40-105SSD : 2st SN850 1TB Bildskärm 1: Strix PG279Q 1440p@165Hz G-SYNC Bildskärm 2: Asus VG27AQ 27" 1440p@165Hz Bildskärm 3: Asus VG27AQ 27" 1440p@165Hz Vattenkylning CPU,GPU och RAM, 3*360 rad

Permalänk
Medlem
Skrivet av Teval:

Så är det absolut, även om jag trodde det var 2017 som det var "nytt", "överhypeat" och skulle försvinna när bubblan sprack. Vi får återkomma om 10 år och se om du hade rätt.

Relativt bilar och guld så framstår ju krypto som ett relativt nytt fenomen.
Vad skrev jag skulle hända om 10år?