Permalänk
Medlem
Skrivet av johanandersson:

Lättast är säkert att kolla deklarationen om du har den tillgänglig.

Skrivet av Iskra:

Om du loggar in på Skatteverket med ditt bank-id så kan du klicka på "Skatter och deklarationer" och sedan "Beslutade skatteuppgifter" så kan du generera en pdf där det står exakt vad du betalat. Om du är medlem i kyrkan så har du betalat kyrkoskatt och då står det under rubriken "Såhär blev din slutliga skatt" där även inkomstskatt, begravningsavgift och Public-service-avgift står listade.

Gjorde det. Hittade bara inkomstskatt, begravningsavgift ich public service på den listan så verkar vara rätt.
Kunde dock bara se det på 2020. På tidigare deklarationer fick jag inte upp dom sidorna, bara "försättsbladen" så får väl kolla hemma i papprena.

Permalänk
Medlem
Skrivet av orginallinus:

Jag tror att om du skulle fråga någon som är prästvigd, skulle de svara att regnvatten och vigvatten inte är samma sak, Så det är ju det som är själva poängen, inte att jämföra äpplen med päron. Föräldrar kan också välja att inte döpa sina barn, de kan välja att vänta tills dess barnet själv kan förstå och fatta egna beslut. Det är heller inte så svårt?

Lika lite svårt som det vore för Svenska Kyrkan att låta bli att låta alla som blir döpta som barn automatiskt betala skatt, eller åtminstone informera när personen blir myndig och låta hen göra ett aktivt val, istället för att snika åt sig pengar av dem som av någon anledning missat just detta?

Jo det är väl inte själva dopakten som är problemet? Tror man inte på kristendomens mumbo-jumbo så är det ju lite vatten och högtravande snack liksom. Problemet är ju att man ofrivilligt blir medlem i en organisation.

Permalänk
Medlem
Skrivet av orginallinus:

Svenska Kyrkan att låta bli att låta alla som blir döpta som barn automatiskt betala skatt, eller åtminstone informera när personen blir myndig och låta hen göra ett aktivt val, istället för att snika åt sig pengar av dem som av någon anledning missat just detta?

Detta håller jag med om iaf. Kanske kan man i samband med den frivilliga konfirmationen få erbjudandet att gå med i Svenska Kyrkan.

Permalänk
Moderator

*Tråd låst*

Eftersom tråden gick från att handla om hur man går ut ur svenska kyrkan till huruvida kristendom/dop/kyrkan/konfirmation/prästers lön är bra eller dåligt och därmed förlorat sitt syfte så har tråden blivit låst.

Jag har infogat ett inlägg hur man går ut ur svenska kyrkan för den som vill lämna:

Skrivet av Iskra:

Skriv in ditt personnummer på https://www.offentligt.se/lamna-kyrkan

Om din lokala präst är besvärlig så kan det hända att de kräver att du ska underteckna ett papper men oftast orkar de inte krångla utan låter dig gå ur direkt.

/Vzano, Moderator

Fixade stavning