Permalänk
Medlem

Tycker ni gör ett fantastiskt jobb! Bra att ni finns och hjälper alla dessa stackare som har det tufft i livet. Även om jag själv inte är troende så finner jag att den gemenskap och budskap som omfattas Svenska kyrkan är något väldigt fint.

Till min fråga: Hur kommer det sig att du just ville bli präst?

Visa signatur

AMD 7800X3D | ASUS TUF X670E-PLUS | Corsair Vengeance DDR5 32GB EXPO | ASUS TUF 4090 OC 24GB |
Noctua NH-U12A | Corsair 4000D | Corsair AX1200W | Steelseries Apex 7 | Steelseries Sensei Ten | ASUS VG35VQ

https://github.com/Mariusz89B

Permalänk
Medlem
Skrivet av Albanach:

Hej SweClockers-vänner, jag tänkte starta en tråd där ni, vid behov eller intresse, kan få ställa frågor till en präst inom Svenska Kyrkan. Om det är något ni undrar över kring arbetet, utbildningen, livet som präst eller ifall att ni behöver hjälp/tips inför att ni själva skall möta kyrkan och/eller vara med om en vigsel, dop, konfirmation eller begravning - fråga på bara!

Tack för en intressant tråd! (= Jag undrar om du och andra präster håller er mest till sverige eller förekommer det att någon reser iväg och startar upp församlingar eller hjälpprojekt i andra länder? Ekonomiska medel går alltid att skicka men nu är jag mest intresserad av hur mycket personal som tar sig an uppdraget.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Skippy:

Så tråkigt när folk ska fjanta sig istället för att vara seriösa... Nu erbjuder någon sig att berätta om sin vardag som många är intresserade av. Är ni intresserade av att kritisera kyrkan shoot men gör det med respekt, skitsamma om man jobbar i en kyrka, städerska eller VD på amazon. Respekt förtjänar alla... //ateist

Ont: Vad är det bästa med ditt jobb och vad fick dig att vilja bli präst? Samt är din släkt/familj religiösa?

Ja humor ska då inte blandas in med religon! Super farligt ju!

Tycker inte något har vart provocerande eller respektlöst i denna tråd än så länge. Tycker det vart otippat rent och städat faktiskt. Eloge till oss!

Visa signatur

Laptop 1: MB Pro m1
Laptop 2: MSI GT73VR TITAN
PC: gtx 1070 - 4770k

Permalänk
Medlem

Jag vill inte hijacka tråden, men då ämnena intresserar mig och jag också är präst sedan fyra år tog jag mig friheten att ge mina 50c på de mer teologiska frågorna jag kunnat hitta i tråden. Jag är också nyfiken på vad Albanach skulle säga. Jag skriver på ett så kortfattat sätt jag kan, hur jag själv skulle svara för vad det är värt, och jag har inte intentionen att gå in i långa diskussioner. Jag gillar att diskutera, det är inte det, men det tar ofta en enorm tid och vi väntar just nu vårt andra barn, utöver att jag har två jobb att göra och en teologisk avhandling att skriva

Skrivet av Selmalagerlöf:

Av ren nyfikenhet... som en renodlad ateist så förstår jag verkligen inte på mig folk som tror på ett högre väsen. Jag undrar.. har du alltid varit troende eller hände det något som ifrågasatte världsuppfattning även med den informationen vi har om vårat universum och hur vi fungerar på ett (någorlunda) fundamental nivå??. Eller är det en community grej att vara präst?

Jag ser ingenting (i princip) som är i grunden oförenligt mellan den världsuppfattning jag har nu, och den världsuppfattning som jag hade innan jag blev troende eller präst. Men med det sagt, jag antog aldrig som icke-kristen att världen reducerar till endast materiella kategorier. Däremot så "tillkom" information längst vägen, som jag gradvis fann mer plausibel och som rentav gjorde min totala åsiktsmängd mer koherent. Jag började plugga religionsvetenskap efter gymnasiet när jag var 19, och blev troende när jag blev 21. Världsuppfattningen jag hade när jag var 19 är intakt; historien är en kedja av händelser där somliga är kausalt relaterade på fysiska och icke-fysiska sätt, där somligt av det har en effekt som vi betraktar eller utvärderar som en evolution, etc. Däremot har ny information tillkommit för mig, såsom att denna kedja av händelser initierades av någonting som själv är icke-orsakat, vad teister kallar Gud. Därtill att Gud styr denna kedja av utveckling, på sätt som synes regelbundna och förutsägbara efter t.ex. naturens lagar eller andra intermediära orsaker, eller genom extraordinära ingripanden som vi just nu har svårare att förklara. Osv.

Skrivet av SydpoleN:

Som antiteist och övertygad om att religion är en samhällsfara och inte bör existera år 2020+ så får min fråga bli hur du ser på ateister/antiteister?

Somliga har upplevt sig motiverade att skära halsen av fredliga människor av religiösa skäl, andra har upplevt sig motiverade att gå runt på Indiens gator för att ta sig an bebisar som är lämnade vind för våg, om inte annat så bara för att de dem en värdig begravning, av religiösa skäl. Religion som sådan verkar så kunna rikta människor till gärningar och tankesätt som både är onda och goda. Jag tror att det är svårt att värdera netto-effekten av hela kategorin av religion, genom hela världens historia. I synnerhet som man ibland inte vet, om en människa i första hand motiverades av religiösa skäl eller i själva verket av andra skäl. Med det sagt, det verkar som att människor överlag har en läggning till det religiösa (se Geels, den religiösa människan). Endast ~4% av USA bekänner sig som ateister, t.ex. Och om människor, även efter åtminstone två århundraden av sekulära strömningar, fortfarande envisas med att vara religiösa, tycker jag att det verkar rationellt att i så fall försöka verka för att utbreda religionstolkningar som överlag är konstruktiva för alla. Jag har i tio år jobbat med ett forskningsprojekt som handlar om relationen mellan kristna dygder och samhällsgemenskapens gemensamma goda. Jag behöver inte, och har aldrig sett det som min uppgift, att "försvara religion". Däremot så tror jag att det finns mängder av goda skäl att tro att kristna gemenskaper har mycket konstruktivt att bidra med till samhällsgemenskapen i stort. Om man ska vara den som är den, tror jag det är mera förnuftigt att driva tesen att ateismen som ståndpunkt varit mera destruktiv än teismen. Under sin enormt korta livslängd så har den explicita ateismen, på de få platser där den uppstått, framför allt under kommunistiska regimer, korrelerat med hittills oöverträffad ondska. Det har inte teismen.

Skrivet av Kaleid:

Fråga: Om Stalins folkmord är ett brott, är det också ett brott att dränka hela världen?

Svar: Stalins folkmord har en sak gemensamt med berättelsen om floden, att mängder av människor dog, men det är allt. Gemensamt för t.ex. kommunistiska folkmord är att mängder av oskyldiga människor mördades, vilket ju är orättfärdigt apriori. Samma villkor gäller inte för berättelsen om floden. Den börjar ju med att beskriva hur precis varje människa blivigt vansinnigt orättfärdig, utom Noas familj. Den senaste filmen om Noa (den med Russel Crowe eller vad han heter, killen i gladiator) försöker att tolka händelseförloppet och är man väldigt bekymrad om flod-berättelsen kan man se den - väldigt mycket är fantasifulla ornament som inte finns med i Bibelns berättelse, men de moraliska bevekelsegrunderna för floden i första hand blir tydliga.
Om man ser det i dess mest principiella plan; jag har inget problem med att brottslingar blir straffade. Jag har heller inget problem med att "tillräckligt brottsliga" personer blir straffade till döden, däremot blir problemet att förstå vad som utger tillräckliga skäl för det och om man kan vara tillräckligt säker på att så skett. Givet att det är svårt för oss att nå så hög säkerhet, är dödsstraff i praktiken i samhället så problematiskt att det i nästan alla omständigheter bör förbjudes. Men i teorin, givet att skälen är tillräckligt säkra och starka, har jag för egen del inget problem med dödsstraff. Mitt svar på frågor om floden skulle gå ut på att beskriva floden som en form av straff, där varje människa (utom Noa) befinns tillräckligt brottslig för att förtjäna ett straff till döden. Att försöka försvara floden-scenariot går så ut på att visa hur det kan vara rimligt att anta att så många människor är så skyldiga. Och en kritik av floden-berättelsen skulle så, för mig, gå ut på att på något vis ifrågasätta omständigheten att så många människor kan befinnas så skyldiga, eller också på något vis försika visa att inget brott kan förtjäna ett straff till döden. Men hursomhelst - kommunistiska folkmord gav människor det högsta möjliga straffet på grunder som uppenbarligen är otillräckliga, och av dessa skäl skulle jag förklara hur det är möjligt att ge en typ av utvärdering av t.ex. kommunistiska folkmord och en annan typ av utvärdering av berättelsen av floden.

Skrivet av Kaleid:

Fråga: Om Gud vet framtiden innan den sker, visste han då att han skulle misslyckas i Eden innan han började?

Svar: kristna tror att Gud känner också framtiden, sålunda också vad som skulle ske i Eden innan det skedde. Innan tid-rummet skapades så tror jag att Gud kunde ha valt mellan miljarders miljarder av möjliga världar, där varje möjlig värld utgör en unik kombination av kvasi-kausalt relaterade händelser. Gud kunde ha skapat en värld där jag, av fri vilja, blev medlem i Swec 2001 istället för 2002, t.ex (och detta är en typ av svar på hur Gudomligt förutvetande och fri vilja kan vara förenliga, som kallas molinism). Mitt kanske största teologiska problem just nu, om jag ska vara ärlig, är frågan om Gud, när han valde vilken möjlig värld, av alla tänkbara, som han valde att förverkliga - varför han valde just den som vi nu är i. Mer specifikt: jag antar att Gud är sådan att han skulle välja, av alla möjliga, den vars "netto-välfärdsnivå" eller "netto-lyckonivå" eller så, är den allra "bästa". Mitt problem är då hur jag ska kunna se, att den vi nu lever i, är den bästa.
Att förklara hur händelserna i Edens lustgård är möjliga, i den bästa möjliga världen, är för mig inte svårt. I t.ex. påsknattens prefation (en särskild sjungen bön innan nattvarden), sjunger Romersk-Katolska präster: "O lyckosamma misstag ("felix culpa"), som ~ledde till att vi fick en så stor frälsare". Kontentan är att somliga händelser, som vi med den data vi har för stunden, synes vara överlag negativa, kan vi behöva omvärdera när vi i efterhand ser vad de faktiskt har lett till. Jag tror att händelserna i Eden var typ nödvändiga, givet att Gud synes ha sett det som ett högre gott att vi skulle ha en fri vilja hela tiden, än att världens nivåer netto-lycka skulle vara perfekt konstanta över all tid. Det är en annan tankenöt för mig; att Gud synes värdera människans frihet så mycket högre än andra omständigheter som hade varit möjliga givet att människan inte hade så stor frihet.

Skrivet av Kaleid:

Fråga: Varför uppfann Gud sjukdomar, och sedan ett immunförsvar som är otillräckligt? Bör man inte förvänta sig mer av "skapelsens krona"?

Svar: Jag är inte säker på att kristna behöver anta att Gud har skapat sjukdomar. Det finns däremot uppenbarligen negativa effekter av att skapelsen sedan "tid-event x" inte synes vara i perfekt ordning, vilket manifesterar sig på olika vis. Däremot tror jag nog att kristna teoretiskt sett måste kunna förklara, hur världen trots denna omständighet är sådan att Gud värderade den som den bästa möjliga världen (se ovan).
Att världen INTE är den bästa möjliga världen, hörde till ateisten Hedenius (Filosof på Uppsala Uni) främsta punkter av kritik mot t.ex. den kristna tron. Hedenius ansåg att givet teismen är Gud, bland annat, allgod på ett fullständigt okvalificerat sätt, så att världen han har valt att skapa måste vara den bästa. Så här uttryckte han inte sig, men jag skriver så, då det i mina ögon är den maximalt välvilliga tolkningen av hans argument. Men det innebär t.ex. det här, att när jag häromsistens skulle besöka Uppsala Domkyrka för en andakt, så gick några turister förbi och utsöndrade en flatulens (fis), vars odör störde min andakt. I Hedenius tankesätt gör detta teismen mindre plausibel; för om Gud finns, om Gud är allgod och allsmäktig, så skulle han inte valt att skapa en värld där denna fis framträdde vid tidpunkt x, HELLRE en värld där denna fis INTE utsläpptes vid tidpunkt x. Så vadan denna fis vid tidpunkt x? Om jag vill vara teist måste jag teoretiskt sett (obs) kunna ha en möjlighet att förklara hur den, eller valfri annan ostensibel netto-onytta, är förenlig med teismens uppfattningar om Gud som allgod och allsmäktig. Jag orkar och kan inte just nu förklara hur det KAN finnas sätt att se hur fisen, och vadhelst som för oss synes framträda som en netto-onytta är förenlig med idén om att Gud är allgod och allsmäktig och har valt just vår värld därför att det är den som frambringar den maximala netto-lyckan totalt sett. Jag tror dock att det faktiskt finns möjligheter att anta att de är förenliga. Jag gör faktiskt det.

Skrivet av NisseG91:

Påve!

Jag har även en snabb fråga:

Känns det verkligen okej att stå och säga att "Hen har det bättre nu" eller "hen är en del i guds stora plan" när man står på en tioårings begravning och pratar?
Ingen kritik mot dig, utan mot den svenska kyrkan. Var nyligen med om detta själv och blev mest bara irriterad över hur man kan säga en sån sak.

Jag känner inte till hela kontexten av griftetalet och så (begravningstalet), och jag vill därför inte kritisera någon av mina kollegor. Däremot så tycker jag att såna uttryck lätt kan uppfattas som förenklande (om de inte förklaras på något sätt), och jag tror att det är viktigt att i en begravning inte förenkla sådant som är svårt. Att barn dör eller far illa är bland det mest tragiska som kan ske, och jag skulle själv inte satsa på att i sammanhanget av en begravning försöka förklara det på nämnda sätt. Även om jag är säker på att prästen avsåg det som en sorts tröst.

______________________________________

Det finns många bra frågor och problem i anslutning till religion och kristen tro, och somligt kan kristna inte ge tillräckliga svar (eller ens resonemang) kring. Men jag ser det som analogt med t.ex. läkare eller medicinska forskare. Jag tror att det är fullt möjligt för en medicinsk forskare att vara duktig eller berättigad, trots att han eller hon t.ex. inte vet varför människor får cancer, eller hur cancer perfekt kan botas, osv. På samma sätt så tror jag att en kristen kan vara förnuftig, trots att han eller hon inte nu eller kanske någonsin kan ge svar på frågor som är ännu svårare; de svåraste av tillvarons frågor.

Jag tror att det är bra att det finns någon/några kristna, som kan ge någorlunda plausibla svar på de mest omedelbara implikationerna av sin tro, såsom "det ondas problem" eller liknande. Och för dem som är intresserad av dessa problem, finns det enormt bra svar. Om man är intresserad av att "sätta dit" kristen tro, skulle jag rekommendera vederbörande att först börja läsa Richard Swinbournes "Providence and the problem of Evil" t.ex. Och för den som är mer generellt intresserad av relationen mellan Guds existens och vetenskapliga iaktagelser, kolla upp William Lane Craig. På Youtube finns hans debatter med världens mest framstående ateister och agnostiker.

Det finns så ett professionellt skrå av teologer och filosofer som kan ge förklaringar av kristen tro i anslutning till olika problem. För jag hoppas att folk här har förståelse för att man inte utan vidare kan anta att varje kristen vid varje tidpunkt, ska kunna ge utförliga filosofiska svar på var och en av tillvarons svåraste frågor för att kunna betraktas som åtminstone normalförnuftig.

Permalänk
Medlem

Hade en granne som sa till mig när jag var barn:
"Du ska bli präst pöjk. De behöver bara jobba på söndagar!"

Stämmer detta? Jag ville inte bli präst men undrar om det fanns en poäng i påståendet.
(Detta var mitten på 1970-talet i en liten by med få kyrkobesökare)

Permalänk
Medlem
Skrivet av ronnylov:

Hade en granne som sa till mig när jag var barn:
"Du ska bli präst pöjk. De behöver bara jobba på söndagar!"

Stämmer detta? Jag ville inte bli präst men undrar om det fanns en poäng i påståendet.
(Detta var mitten på 1970-talet i en liten by med få kyrkobesökare)

Eh

Jag har jobbat 30h de senaste två dagarna och får så ut en genomsnittlig timlön som är lägre än folk får som krattar löv för kommunen. Men jaå, slackers gonna slack, så är det ju i varje jobb. I många jobb finns det sätt att kvantifiera arbetsresultat, jag har t.ex. varit säljare och där kan man inte komma undan med att slacka hur mkt som helst. Resultat av prästers arbete är svårt att kvantifiera hursomhelst, även om jag så att säga i själ och hjärta fortfarande är en sorts säljare till min mentalitet och vill "maximera frälsningen" också i termer som man kan mäta, såsom dop, konfirmation etc. Med det sagt, jag kan förstå om mera "vanliga arbetare" kan se på präster och säkert undra hur de spenderar sin tid ibland. Jag köper lunch på ICA, där kassörskorna ju sitter är 9-17 eller nåt. Det är lätt att se hur de jobbar. När jag tar joursamtal för 112 kl 22-02, eller 02-06, och försöker förmå folk att inte ta sitt liv eller så, är det ingen som ser det. Likafullt så tror jag att det är ett viktigt jobb för samhällets goda.

Permalänk
Medlem

Skulle fråga hur synen på kvinnopräster/herdar är idagsläget i den svenska kyrkan, om det finns något visst motstånd från vissa rörelser och om det skett nån förändring i den aspekten?

Vet här i Finland är det fortfarande ett motstånd bland de mera konservativa, själv tycker jag det ska ses som en jämställdsfråga att den mera konservativa synen inte längre passar in i dagens samhälle, sen är ju det lite av en tolkningsfråga också. I en grannförsamling här så blev nyss en kvinna vald som ny kyrkoherde med god marginal vald då det stod mellan en mera konservativ kandidat samt en kvinnlig kandidat. Här tycks stödet för kvinnopräster och herdar överlag ökat på de senaste 10-20 åren upplever jag.

Visa signatur

Intel® Core i7-13700K @ 5.7/5.6GHz | ASRock Z690 Extreme | G.Skill Trident Z 32GB @ DDR4-3400 CL14 | Samsung EVO series M.2 + Sata SSDs 2TB | Intel Arc A750 | SuperFlower Titanium 1000W | Gigabyte M32Q 32"/1440p 165Hz | Arctic Freezer II 360 AIO | Phanteks P500A D-RGB | Windows 10 & 11 x64 Professional

Permalänk
Medlem
Skrivet av RPGWiZaRD:

Skulle fråga hur synen på kvinnopräster/herdar är idagsläget i den svenska kyrkan, om det finns något visst motstånd från vissa rörelser och om det skett nån förändring i den aspekten?

Vet här i Finland är det fortfarande ett motstånd bland de mera konservativa, själv tycker jag det ska ses som en jämställdsfråga att den mera konservativa synen inte längre passar in i dagens samhälle, sen är ju det lite av en tolkningsfråga också. I en grannförsamling här så blev nyss en kvinna vald som ny kyrkoherde med god marginal vald då det stod mellan en mera konservativ kandidat samt en kvinnlig kandidat. Här tycks stödet för kvinnopräster och herdar överlag ökat på de senaste 10-20 åren upplever jag.

De med den inställningen finns säkert, men ärkebiskopen sedan ett antal år är kvinna så de som inte gillar kvinnliga präster står då i konflikt med den högsta hönset (hönan ). Det finns väl några kvinnor bland de övriga biskoparna också, men de är i minoritet.

Permalänk
Medlem

Vad kul med alla frågor och tack för all positiv respons!
Jag skall försöka svara på alla frågor så fort så möjligt men det blir på raster och fritid, så ibland tar det kanske lite tid.

Skrivet av Zeedarn:

Har du under någon tid haft minskad, eller ingen tro under anställningen och hur har du isåfall under den tiden resonerat kring jobbet och framtiden inom jobbet?

Jag har inte "förlorat" min tro men självklart kan jag ha stunder av tvivel eller ifrågasättande. Det tror jag att alla kristna har och är i grunden naturligt och hälsosamt - frågan är bara hur man hanterar det. Personligen brukar jag då fundera igenom vad jag tänker/tvivlar på för att förstå mig själv och min tro djupare. Skulle inte det hjälpa, söker jag stöd hos en kollega eller vän.

Skrivet av Selmalagerlöf:

Av ren nyfikenhet... som en renodlad ateist så förstår jag verkligen inte på mig folk som tror på ett högre väsen. Jag undrar.. har du alltid varit troende eller hände det något som ifrågasatte världsuppfattning även med den informationen vi har om vårat universum och hur vi fungerar på ett (någorlunda) fundamental nivå??. Eller är det en community grej att vara präst?

Även om jag sedan barndomen haft någon uppfattning om Gud och bad aftonbön vid något tillfälle, så skulle jag nog säga att det var i tonåren som min tro växte och blev till. Konfirmationen väckte tankar och frågor som jag hanterade genom att läsa på om religion och tro och prövade på att be och fira gudstjänst och jag fann att det, för mig, var något. Jag fann en sanning i ordet, svar i bönen och en känsla av att vilja höra till Gud.
Detta har dock aldrig påverkat mitt intresse för naturvetenskap eller fått mig att ifrågasätta/motsätta mig forskning och dess resultat. (Utöver etiska betänkligheter som att testa smink på djur, osv.) För mig är det helt kompatibelt att tro på Gud och samtidigt "tro" på forskningen. Gud gav oss en hjärna av en anledning - att vi skall använda den!

Skrivet av AllMessedUp:

Stämmer statistiken att ni har 40k +i lön? Inte illa i så fall

Det varierar över landet men snittet ligger nog därikring. Det är absolut en bra lön men man får också tänka på att en präst har ungerfär 6-6,5 års utbildning bakom sig men studielån.

Skrivet av SydpoleN:

Som antiteist och övertygad om att religion är en samhällsfara och inte bör existera år 2020+ så får min fråga bli hur du ser på ateister/antiteister?

Tvärtemot vad många tror har jag inget problem med ateister. Vi måste alla bestämma vad vi tror/inte tro på och vi måste respektera varandras beslut. Jag kan bli lika trött på rabiata ateister och kristna som inte verkar förstå det.

Skrivet av Daz:

Är man alltid ”i tjänst” som präst? Tycker att alla präster jag träffat verkar vara ständigt redo att utföra sitt uppdrag och det stämmer helt klart in på vår lokala.

Har hört om prästgårdar, bor präster fortfarande i sådana eller är det bara ett gammalt namn som lever kvar? Härikring är prästgårdarna liggandes precis bredvid kyrkorna.

Både jag och nej. Självklart har vi en formell arbetstid men det ligger i vårt kall till präster att alltid vara beredda att tjäna våra medmänniskor, så skulle någon behöva hjälp utanför min arbetstid skulle jag ställa upp.
Gränsen går dock när ett vigselpar ringde kl. 22 för att diskutera psalmer.

Skrivet av MaxieTheHatter:

Hur ser karriärmöjligheterna ut för en präst?
Finns det något "end game" så att säga?

Du har valt ett bra yrke!
Meningsfullt för de som behöver dig

Jag tror få av oss ser det som karriärmöjligheter men man kan ju bli kyrkoherde, högste ledare inom en församling,
och biskop, högste ledare inom ett stift. (Stift = nationellt geografiskt territorium som ofta spänner över hela landskap.)
Högre lön, absolut men också enormt mycket mer ansvar och hemska arbetstider.

Skrivet av NisseG91:

Påve!

Jag har även en snabb fråga:

Känns det verkligen okej att stå och säga att "Hen har det bättre nu" eller "hen är en del i guds stora plan" när man står på en tioårings begravning och pratar?
Ingen kritik mot dig, utan mot den svenska kyrkan. Var nyligen med om detta själv och blev mest bara irriterad över hur man kan säga en sån sak.

Precis som min kollega sa, vill jag inte heller kommentera ett griftetal utan att ha läst det i sin helhet. Att förlora ett barn är den största tragedin och är nästintill omöjligt att förklara eller förstå, även för oss präster. Därför är det lätt att hemfalla åt klassiska fraser för att försöka att på något sätt förklara och lindra sorgen.

Skrivet av Mordekai:

Jag tycker inte det hör hemma här per definition. Man kan inte kräva att inte bli ifrågasatt om man i skapandet av tråden skriver om "Gudsmötet". Detta är ju helt i linje med annan desinformation som finns i sociala medier, bara att religionerna var först med desinformationskampanjer i organiserad form. Precis som andra villfarna vill du sprida ditt budskap. Jag tycker inte det är okej.

Det finns ju liknande trådar där någon som jobbade på bank sa att vi fick ställa frågor till hen. Då tänkte jag att eftersom det verkar finnas så mycket fördomar som cirkulerar och för att hjälpa till om någon här behöver tips inför begravning eller liknande, gör jag också en tråd.

Med det sagt, tänker jag inte missionera här, utan endast svara på frågor. Att jag skrev om Gudsmöte var bara för att berätta något om mig själv och vad som är sant för mig.

Skrivet av Ostbullen:

Hur fungerar det med stora gåvor till en församling? Hörde om en som testamenterade ett miljonbelopp till den lokala kyrkan när han gick bort, men tydligen så kunde kyrkan inte bruka pengarna hur den ville? Är det hårt reglerat?

Det beror på hur gåvan är formulerad i testamentet! Har den som testamenterat pengarna sagt att det endast får gå till nya mattor i församlingshemmet, då måste vi ju förhålla oss till det.

Skrivet av anon134512:

Vilka fördomar tycker du är vanligast om präster?

Intressant fråga och en av anledningarna till varför jag startade tråden!

De vanligaste som jag mött är:

- Du måste väl hata homosexuella. (Vilket jag verkligen inte gör, de är lika älskade av Gud som någon annan.)
- Tror du inte på naturvetenskap eller dinosaurier? (Jag är mycket intresserad av forskning och dinos!)
- Du läser väl bara bibeln och bor 24/7 i kyrkan = D.v.s. Ingen rolig fritid! (Nej, jag läser alla sorters böcker, spelar datorspel och älskar filmer/serier. Däremot tycker jag att det är roligt att också läsa bibeln och vara i kyrkan!)
- Du var ju en ganska rolig och avslappnad präst! (Varför skulle jag vara tråkig och stel? XD)
- Som kristen får man väl inte bli arg! (Läs gärna om när Jesus körde ut månglarna ur templet!)
- Präster jobbar väl bara söndagar och får en (oförtjänt fet lön). (Jag jobbar ofta mer än 38,25 h i veckan och är sällan ledig på helger eller storhelger + att jag har 6,5 års utbildning med fullt studielån.)
- Präst blir man väl för status och lön! (Det finns ingen speciell status för präster längre och var jag intresserad av att tjäna så mycket pengar så möjligt skulle jag valt något annat yrke.

Dessa är det vanligaste. Återkommer om jag kommer på fler!

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Albanach:

- Du var ju en ganska rolig och avslappnad präst! (Varför skulle jag vara tråkig och stel? XD)

Denna tycker jag känns otroligt bekant, vilket är konstigt. Det är ju så man "utgår" från att en präst kanske är.

Detta fast att jag har aldrig någonsin träffat en präst som är sådan. Jag har alltid upplevt alla präster som avslappande, otroligt bra på att formulera sig och rätt roliga. Kanske blir man avslappnad om man är tillfreds med sin tro.

Permalänk
Medlem
Skrivet av M89:

Tycker ni gör ett fantastiskt jobb! Bra att ni finns och hjälper alla dessa stackare som har det tufft i livet. Även om jag själv inte är troende så finner jag att den gemenskap och budskap som omfattas Svenska kyrkan är något väldigt fint.

Till min fråga: Hur kommer det sig att du just ville bli präst?

Tack så mycket, vad snällt av dig!

Varför jag är präst handlar i grund och botten om att jag känner mig "kallad" att vara det. Någonting inom kallade (Gud) kallade på mig och jag svarade ja, efter mycket funderingar. I min tonårstid när jag utforskade den kristna tron fann jag ett sådant lugn av att be och för mig är det kristna budskapet fantastiskt och vackert: Att Gud älskar oss och kallar oss att älska och ta hand om varandra. Att få jobba med detta och försöka förverkliga det kändes rätt för mig.
Sedan handlar det ju såklart också, rent krasst, att arbetssuppgifterna lockar på mig: Att möta människor i olika stadier av livet, fira gudstjänster och predika, osv.

Svar till fullebulle: Mina föräldrar är troende men mer på en "Svensson-nivå" alltså att man kanske ber en kvällsbön och gick till kyrkan på jul eller påsk. Så jag är inte uppväxt i prästfamilj eller liknande. (Om du inte räknar en präst i släkten från 1600-talet som tydligen blev dödad av ryssen.)

Det bästa med att vara präst är mötet med människorna, helt klart! Att dela glädjen i en vigsel, att få vara stöd i en tid av sorg eller att få upptäcka Guds ord och gemenskap i en gudstjänst eller bara dela lite liv över en kopp kyrkkaffe. Det är det bästa!

Skrivet av Navicula:

Tack för en intressant tråd! (= Jag undrar om du och andra präster håller er mest till sverige eller förekommer det att någon reser iväg och startar upp församlingar eller hjälpprojekt i andra länder? Ekonomiska medel går alltid att skicka men nu är jag mest intresserad av hur mycket personal som tar sig an uppdraget.

Svenska Kyrkan finns också i utlandet och vi har församlingar i bland annat England, Tyskland, USA och Asien. Det är en plats för gemenskap för utlandssvenskar men också för att kunna hjälpa till. Sedan har vi såklart också präster/lekmän som åker som faktiska missionärer till olika platser men de startar inte riktigt upp "Svensk-kyrkliga församlingar" i Afrika, utan det är kanske mer att man hjälper till i en existerande församling eller skola.

Vi har dock ett stort nätverk för hjälpprojekt i andra länder som heter "ACT - Svenska Kyrkan." Lite kortfattat handlar det om att vi samlar in pengar och skickar det till kyrkor i andra länder som kan bedriva hjälpverksamhet. Fördelen är att de finns på plats före, under och efter en eventuell katastrof, så de vet var pengarna behövs!

Skrivet av ronnylov:

Hade en granne som sa till mig när jag var barn:
"Du ska bli präst pöjk. De behöver bara jobba på söndagar!"

Stämmer detta? Jag ville inte bli präst men undrar om det fanns en poäng i påståendet.
(Detta var mitten på 1970-talet i en liten by med få kyrkobesökare)

Haha, jag önskar att det stämde, så jag hade mer tid till att spela! Arbetet innebär ofta mer än 38,25 h i veckan och oftare än inte har jag inte ledigt två dagar i veckan heller. Utöver det är det arbete på kvällar, nätter och helger och ibland är det också konfirmationsläger osv. Så arbetet är slitigt, även om det kan se ut som att vi bara arbetar söndagar.

Skrivet av RPGWiZaRD:

Skulle fråga hur synen på kvinnopräster/herdar är idagsläget i den svenska kyrkan, om det finns något visst motstånd från vissa rörelser och om det skett nån förändring i den aspekten?

Vet här i Finland är det fortfarande ett motstånd bland de mera konservativa, själv tycker jag det ska ses som en jämställdsfråga att den mera konservativa synen inte längre passar in i dagens samhälle, sen är ju det lite av en tolkningsfråga också. I en grannförsamling här så blev nyss en kvinna vald som ny kyrkoherde med god marginal vald då det stod mellan en mera konservativ kandidat samt en kvinnlig kandidat. Här tycks stödet för kvinnopräster och herdar överlag ökat på de senaste 10-20 åren upplever jag.

Det finns kvar hos några av våra mest konservativa ämbetssyskon men det är, tacksamt, på väg bort. I dagsläget får du inte heller vigas till präst om du inte kan tänka dig att samarbeta med kvinnor eller har en avvikande "ämbetssyn". Vilket är helt förståeligt eftersom det är fullt naturligt med kvinnliga präster och då det finns fler kvinnor än män som är präster inom Svenska Kyrkan sedan några år!

Permalänk
Medlem

Rolig och intressant tråd!
Har själv ingen fråga men följer tråden med spänning!

Visa signatur

ROG Strix Z790-E/Intel i7 13700K/Noctua NH-D15 Black/MSI RTX 4080 Suprim X/32GB Corsair vengeance 6200mhz/Lian Li O11 Air Mini/Seasonic Vertex 850/Kringutrustning: Keychron Q2
Alienware AW3423DWF/Klipsch R-41PM/G-Pro X Superlight/Fidelio X2HR

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon5930:

Du missar poängen, nu öppnar man upp för religiösa trådar. Jag kan köpa att man har representanter från de tre stora religionerna i forumet men då det ändå handlar om religion blir ämnet ändå på gränsen till förbjudet och svårnavigerat.

Vart går gränsen för att representanter från exempelvis Jehovas Vittnen och Scientologerna ser en öppning och gör samma sak?

Lämna tråden var mestadels bra, folk fick vägledning för att lämna och även berättade varför. Sen kom de som inte vill att fler lämnar och skiter ner tråden.

Forumledarens åsikt rättar jag mig efter.

Edit: Och innan någon mer kommenterar, jag är gammal mod från när ÖÄ fanns.

Såklart jag inte vill att fler lämnar Svenska Kyrkan men anledningen till varför jag la mig i "Lämna SvK-tråden" var bara för att det fanns så mycket osanningar och fördomar som cirkulerade. Skall man lämna, vilket är helt okej, skall man göra det på rätt grunder, inte för att man läst osanningar i ett forum.

Skrivet av Aeig:

Fantastisk trådstart, tack TS!

Jag har två frågor: Är det vanligt att människor söker sig till dig för vägledning i livsfrågor? Har detta hänt med icke-troende också?

Mvh

Absolut, det händer. Människor som vill bolla en tanke eller fundering och kanske ha en utomståendes kristna eller medmänskliga
perspektiv. Detta gäller också icke-troende. Alla är välkomna!

Skrivet av anon214822:

Helt bortsett från religiösa budskap, som präst och själasörjare tror jag du ser mycket om hur vi är som människor.

Vad lärde du dig om människor under prästutbildningen som du inte riktigt väntade dig?

Efter att ha varit präst i några år, vad lärde du dig om männsikor som du inte riktigt väntade dig?

Små enkla frågor som är enkla att svara på ...

Åh, absolut en svår fråga... Under utbildningen fick vi lära oss om sorgebearbetning och hur det ibland kan ta sig uttryck i starka känslor som ibland blir felriktade. (Aggressioner, missunsamhet, osv.) Det var väl kanske oväntat.

Efter utbildningen tror jag mest att jag upptäckt hur låg kunskapen om kristendomen är. Jag tänker här på att det är väldigt få som vet vad kristendomen egentligen är, då många tror att det är "följ de här reglerna, så får du tillbringa evigheten på ett moln och sjunga psalmer." Jag förväntar mig inte att alla skall vara bibelsprängda men det är så många som inte ens vet varför vi firar jul eller påsk.

Skrivet av Molotov:

Som alltid när det gäller religion så ska kritik tystas.
Man får nog inte kritisera nån religion utan att nån blir kränkt.
Folk kritiserar svenskar dagligen, inte blir jag kränkt för det.

Med det sagt jag har jag inget emot personer som är religiösa eller präster, det är bara det stora hela som är fel.

Jag vill inte att kritik skall tystas och jag blir inte kränkt om kritiken är befogad. Däremot finns det ett korrekt "time and place" och det är inte det här forumet, utan vill man kritisera mig eller kyrkan finns det andra kanaler för det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Vzano:

*Uppmaning*

Som alla vet så låstes tråden "Att gå ut ur Svenska kyrkan", jag hade uppskattat om denna tråden kan följa den röda tråden och inte hamna på sidospår. Skulle tråden hamna på sidospår så är hänglåset inte långt borta!

Har man frågor angående modereringen kan man skicka ett PM eller kontaktmeddelande.

/Vzano, Moderator

Ironiskt med din avatar faktiskt

Permalänk
Medlem
Skrivet av Albanach:

Jag vill inte att kritik skall tystas och jag blir inte kränkt om kritiken är befogad. Däremot finns det ett korrekt "time and place" och det är inte det här forumet, utan vill man kritisera mig eller kyrkan finns det andra kanaler för det.

Mitt inlägg var ett svar till en annat inlägg.

Visa signatur

🇸🇪 VR Sverige Discord server - Svensk VR Community
https://discord.com/invite/avnhs6mgjc

Permalänk
Medlem
Skrivet av Molotov:

Mitt inlägg var ett svar till en annat inlägg.

Då missförstod jag dig! Ber om ursäkt!

Permalänk
Medlem

Lite offtopic kanske, men helt klart värt att yttras:
Jag älskar prästost, gör ni?

Förövrigt tycker jag att det verkar vara ett fascinerande yrke! Är det sant att ni inte hänger i kyrkan lika mycket som folk tror? Jag antar ni inte har kontor eller utför pappersarbetet i kyrkan?

Visa signatur

Laptop 1: MB Pro m1
Laptop 2: MSI GT73VR TITAN
PC: gtx 1070 - 4770k

Permalänk
Medlem

Nu när vi har två prällar här så kan jag passa på att fråga båda: har ni någonsin utnyttjat er maktposition på ett oetiskt sätt, och i så fall hur?

Tänk på att ni inte får ljuga och gud läser SWEC.

Visa signatur

Gaming: 5800x, 32Gb Dual Rank B-Die 3800MHz 16-16-16-32, RTX4080S
Desktop: 4750G, 32Gb 3200MHz, A300 DeskMini Hotrod
På huvudet: ZMF Auteur & Verité closed, Feliks Echo 2, Topping E30

Permalänk
Medlem

Hur kommer det sig att du postar på Sweclockers?

Är det för att du generellt intresserar dig för datorer?
Jag läser att du gillar datorspel, vilka spel spelar du helst, och spelar du multiplayer med primärt kristna vänner eller alla typar människor?

Finns det datorspel som du undviker pga. din kristna tro, eller som präst?

Permalänk
Medlem

Det här begreppet "tills döden skiljer oss åt" hur ska man tolka det egentligen? Om man som kristen tror på ett liv efter döden innebär det att man inte tror att man fortsätter vara tillsammans efter döden, att alla relationer i jordelivet inte har någon betydelse på andra sidan?

Här är för övrigt en intressant länk som man kanske egentligen borde ha en egen diskussion om:

https://awarenessact.com/quantu-theory-suggests-that-death-do...

PS. Du borde för övrigt spela Xenogears till PlayStation om du inte redan gjort det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av fesoj:

Eh

Jag har jobbat 30h de senaste två dagarna och får så ut en genomsnittlig timlön som är lägre än folk får som krattar löv för kommunen. Men jaå, slackers gonna slack, så är det ju i varje jobb. I många jobb finns det sätt att kvantifiera arbetsresultat, jag har t.ex. varit säljare och där kan man inte komma undan med att slacka hur mkt som helst. Resultat av prästers arbete är svårt att kvantifiera hursomhelst, även om jag så att säga i själ och hjärta fortfarande är en sorts säljare till min mentalitet och vill "maximera frälsningen" också i termer som man kan mäta, såsom dop, konfirmation etc. Med det sagt, jag kan förstå om mera "vanliga arbetare" kan se på präster och säkert undra hur de spenderar sin tid ibland. Jag köper lunch på ICA, där kassörskorna ju sitter är 9-17 eller nåt. Det är lätt att se hur de jobbar. När jag tar joursamtal för 112 kl 22-02, eller 02-06, och försöker förmå folk att inte ta sitt liv eller så, är det ingen som ser det. Likafullt så tror jag att det är ett viktigt jobb för samhällets goda.

Det låter som det kan bli väldigt tungt att arbeta som präst, tänker på samtal med självmordsbenägna, begravningar, mycket sorg osv. Hur gör ni för att hantera det, och är det vanligt att man som präst kan dras med ner och bli deprimerad?

Permalänk
Medlem

Som uppväxt i ett prästhem kan jag kanske svara på lite av frågorna ur ett lite annat perspektiv än @Albanach och @fesoj gör.

Först en snabb bakgrund.
Min pappa prästvigdes 1974, som sin första tjänst var han domkyrkoadjunkt i avaktan på att arbetet med en nybildad församling skulle slutföras, därefter blev han kyrkoadjunkt och församligspräst för Skäggetorps församling.
Några år senare, 1979, valdes han, med kunglig dispens (han hade inte gått klart delar av utbildningen än), till kyrkoherde för ett pastorat innehållande fem olika församlingar där han blev kvar i cirka 7 år innan han blev ombedd att ta en kyrkoherdetjänst i ett jämtländskt pastorat med fyra olika församlingar dit det varit svårt att få en präst att stanna. Han stannade där till sin död 1998.
Förhoppningsvis har arbetssituationen för präster förändrats under åren som gått.

Jag kan inte minnas att han någonsin arbetade mindre än 60-70 timmar i veckan.
Församlingsbor, ofta i ganska desperata behov av hjälp, dök ofta upp sent på kvällar eller tidigt på morgonen i behov att få prata.
Jourhavande präst reda att rycka ut ett par kvällar i månaden, bakjour däremellan.
Allt i från dopsamtal till att följa med polisen till någons hem för att lämna dödsbud till anhöriga.
Timme effter timme i möten och administrativt arbete.

Det som berörde mig mest, förutom att det nästan aldrig fanns någon tid att göra något med familjen, det var faktiskt att så många församlingsbor inte kunde se någon skillnad på prästen och prästens.
Så många gånger innan jag ens nått tonåring jag fick ta in hjälpsökande i köket och plocka fram kaffe och mackor och sitta och lyssna i avvaktande på att pappa skulle kunna komma hem och ta över.
Förtvivlade människor som plötsligt fick raseriutbrott som behövde pratas ned och lugnas, det är svårt att hantera som vuxen, som barn, du får inget någonsin berätta, som prästbarn gjorde jag och jag vet många andra revolt på andra sätt och att uttrycket prästens är värst är en konsekvens av detta.

Nu känner jag det är dags att sluta skriva, jag känner hur ungdomens cynismer, bitterhet och sarkasmer börjar göra sig gällande och det är inte det den här tråden borde innefatta.

Visa signatur

Asus C6H | R9-3900XT | 4x8GB G-Skill Ripjaws V 3600@3466 CL14 | Asus Radeon RX 580 8GB Strix Gaming OC | Asus Strix Raid DLX | Corsair Obsidian 750D AE

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Johan_G3:

Som uppväxt i ett prästhem kan jag kanske svara på lite av frågorna ur ett lite annat perspektiv än @Albanach och @fesoj gör.

Först en snabb bakgrund.
Min pappa prästvigdes 1974, som sin första tjänst var han domkyrkoadjunkt i avaktan på att arbetet med en nybildad församling skulle slutföras, därefter blev han kyrkoadjunkt och församligspräst för Skäggetorps församling.
Några år senare, 1979, valdes han, med kunglig dispens (han hade inte gått klart delar av utbildningen än), till kyrkoherde för ett pastorat innehållande fem olika församlingar där han blev kvar i cirka 7 år innan han blev ombedd att ta en kyrkoherdetjänst i ett jämtländskt pastorat med fyra olika församlingar dit det varit svårt att få en präst att stanna. Han stannade där till sin död 1998.
Förhoppningsvis har arbetssituationen för präster förändrats under åren som gått.

Jag kan inte minnas att han någonsin arbetade mindre än 60-70 timmar i veckan.
Församlingsbor, ofta i ganska desperata behov av hjälp, dök ofta upp sent på kvällar eller tidigt på morgonen i behov att få prata.
Jourhavande präst reda att rycka ut ett par kvällar i månaden, bakjour däremellan.
Allt i från dopsamtal till att följa med polisen till någons hem för att lämna dödsbud till anhöriga.
Timme effter timme i möten och administrativt arbete.

Det som berörde mig mest, förutom att det nästan aldrig fanns någon tid att göra något med familjen, det var faktiskt att så många församlingsbor inte kunde se någon skillnad på prästen och prästens.
Så många gånger innan jag ens nått tonåring jag fick ta in hjälpsökande i köket och plocka fram kaffe och mackor och sitta och lyssna i avvaktande på att pappa skulle kunna komma hem och ta över.
Förtvivlade människor som plötsligt fick raseriutbrott som behövde pratas ned och lugnas, det är svårt att hantera som vuxen, som barn, du får inget någonsin berätta, som prästbarn gjorde jag och jag vet många andra revolt på andra sätt och att uttrycket prästens är värst är en konsekvens av detta.

Nu känner jag det är dags att sluta skriva, jag känner hur ungdomens cynismer, bitterhet och sarkasmer börjar göra sig gällande och det är inte det den här tråden borde innefatta.

Tycker det var bra att du skrev, dels för att det är otroligt intressant att läsa och det ger en tydligare helhetsbild kring yrket.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Johan_G3:

Som uppväxt i ett prästhem kan jag kanske svara på lite av frågorna ur ett lite annat perspektiv än @Albanach och @fesoj gör.

Först en snabb bakgrund.
Min pappa prästvigdes 1974, som sin första tjänst var han domkyrkoadjunkt i avaktan på att arbetet med en nybildad församling skulle slutföras, därefter blev han kyrkoadjunkt och församligspräst för Skäggetorps församling.
Några år senare, 1979, valdes han, med kunglig dispens (han hade inte gått klart delar av utbildningen än), till kyrkoherde för ett pastorat innehållande fem olika församlingar där han blev kvar i cirka 7 år innan han blev ombedd att ta en kyrkoherdetjänst i ett jämtländskt pastorat med fyra olika församlingar dit det varit svårt att få en präst att stanna. Han stannade där till sin död 1998.
Förhoppningsvis har arbetssituationen för präster förändrats under åren som gått.

Jag kan inte minnas att han någonsin arbetade mindre än 60-70 timmar i veckan.
Församlingsbor, ofta i ganska desperata behov av hjälp, dök ofta upp sent på kvällar eller tidigt på morgonen i behov att få prata.
Jourhavande präst reda att rycka ut ett par kvällar i månaden, bakjour däremellan.
Allt i från dopsamtal till att följa med polisen till någons hem för att lämna dödsbud till anhöriga.
Timme effter timme i möten och administrativt arbete.

Det som berörde mig mest, förutom att det nästan aldrig fanns någon tid att göra något med familjen, det var faktiskt att så många församlingsbor inte kunde se någon skillnad på prästen och prästens.
Så många gånger innan jag ens nått tonåring jag fick ta in hjälpsökande i köket och plocka fram kaffe och mackor och sitta och lyssna i avvaktande på att pappa skulle kunna komma hem och ta över.
Förtvivlade människor som plötsligt fick raseriutbrott som behövde pratas ned och lugnas, det är svårt att hantera som vuxen, som barn, du får inget någonsin berätta, som prästbarn gjorde jag och jag vet många andra revolt på andra sätt och att uttrycket prästens är värst är en konsekvens av detta.

Nu känner jag det är dags att sluta skriva, jag känner hur ungdomens cynismer, bitterhet och sarkasmer börjar göra sig gällande och det är inte det den här tråden borde innefatta.

Av ren nyfikenhet om jag får fråga?
Är du troende idag?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Navicula:

Tack för en intressant tråd! (= Jag undrar om du och andra präster håller er mest till sverige eller förekommer det att någon reser iväg och startar upp församlingar eller hjälpprojekt i andra länder? Ekonomiska medel går alltid att skicka men nu är jag mest intresserad av hur mycket personal som tar sig an uppdraget.

Ett "end game" (som nån tidigare frågade om) är att bli präst i en av Svenska kyrkans utlandsförsamlingar. Officiellt är det såklart inte mer cheezy än nån annan tjänst, men söktrycket är högt på såna jobb. Kanske för den som vill ha en lite större utmaning utan att bli kyrkoherde/biskop (alltså "prästchef") och drunkna i administration.

Utlandsförsamlingarna är primärt till för svenskar som bor eller vistas i området, så de ligger på ställen där många svenskar redan finns. Jag har ingen uppfattning om hur många som finns i sån tjänst, men troligen nåt hundratal.

Jag säger pass på frågan om hjälpprojekt och gåvor till såna, för då kommer vi farligt nära marknadsföring.

Visa signatur

* i7-4790K * EVGA GeForce GTX 1070 Ti 8GB * Asus Z97-E * 32GB DDR3 * SuperNOVA 750 G2 * Fractal Design R5 * NH-U14S * Samsung 850/860/970 EVO 0.5/1/2TB

Permalänk
Medlem

Tycker du att de flesta religioner egentligen är samma, men med olika tolkningar? För Din tolkning är ju baserad endast på var du föddes. Om du hade fötts i mellanösten hade du blivit en Mulla inom islam om du hade samma gudomliga övertygelse som du haft sen barnsben.

Om man har filosofin att religionerna egentligen är samma i grund och botten så köper jag det hela, annars är det ett tydligt exempel på indoktrinering-

För att citera andra människor "Det finns ca 3000 religioner i världen, men lugn, Din är garanterat den rätta"
Och ett lite kul citat (som förutsätter att Gud finns), men kanske elakt mot ert yrke: "Att lyssna på en präst är som att hålla upp ett ljus mot solen för att se den bättre"

Visa signatur

Processor: Motorola 68000 | Klockfrekvens: 7,09 Mhz (PAL) | Minne: 256 kB ROM / 512 kB RAM | Bussbredd: 24 bit | Joystick: Tac2 | Operativsystem: Amiga OS 1.3

Permalänk
Medlem
Skrivet av Elektron:

Av ren nyfikenhet om jag får fråga?
Är du troende idag?

En ganska svår fråga faktiskt.
Jag är präglad av min uppväxt och då framför allt av nya testamentet och Jesu lära om respekten för även dessa mina minsta, formad av berättelsen om den gode samariten.
Jag kan inte gå förbi någon på stan som jag ser är förtvivlad utan att stanna upp och se om jag kan hjälpa.
Är den en del av min uppväxt i ett kristet hem?
Är den en rest av min barndoms tro?

Jag vet inte själv men det är många år sedan jag besökte en kyrka, länge sedan jag kunde förmå mig att be en bön.

Visa signatur

Asus C6H | R9-3900XT | 4x8GB G-Skill Ripjaws V 3600@3466 CL14 | Asus Radeon RX 580 8GB Strix Gaming OC | Asus Strix Raid DLX | Corsair Obsidian 750D AE

Permalänk
Medlem
Skrivet av BadNewsBrod:

Lite offtopic kanske, men helt klart värt att yttras:
Jag älskar prästost, gör ni?

Förövrigt tycker jag att det verkar vara ett fascinerande yrke! Är det sant att ni inte hänger i kyrkan lika mycket som folk tror? Jag antar ni inte har kontor eller utför pappersarbetet i kyrkan?

Ja, jag gillar prästost. Skrockar också lite töntigt varje gång jag köpar den.

Absolut, vi är mycket mindre på plats i kyrkorna än vad folk tror. Däremot har vi absolut kontor, som ofta är i nära anslutning till kyrkorna. Mitt är i församlingshemmet, cirka 100 meter från kyrkan. Där sker mitt vardagliga arbete, som att svara på mejl och planera saker. Sedan händer det ibland att jag under sommaren sätter mig i den svala kyrkan och jobbar lite.

Skrivet av jockos:

Nu när vi har två prällar här så kan jag passa på att fråga båda: har ni någonsin utnyttjat er maktposition på ett oetiskt sätt, och i så fall hur?

Tänk på att ni inte får ljuga och gud läser SWEC.

Kul tanke att Gud läser SWEC, Undrar om han också är besviken på bristen på grafikkort?

Nej, jag har aldrig utnyttjat min maktposition. Ärligt talat vet jag inte att jag ens känt av att jag har en...
Det enda jag gjort är att jag tryckte lite extra på att jag var präststuderande när jag sökte hyra en lägenhet i andra hand,
för att övertyga om att jag var en lugn och sansad hyresgäst.

Skrivet av JoOngle:

Hur kommer det sig att du postar på Sweclockers?

Är det för att du generellt intresserar dig för datorer?
Jag läser att du gillar datorspel, vilka spel spelar du helst, och spelar du multiplayer med primärt kristna vänner eller alla typar människor?

Finns det datorspel som du undviker pga. din kristna tro, eller som präst?

Jag hittade till SweC när jag skulle köpa min första speldator 2017, innan dess körde jag bara konsol. Det som chockade mig lite var hur vänligt och hjälpsamt forumet var och hur mysigt Sweclockers är med all internhumor och testningar av olika läsk osv, vilket har fått mig att stanna kvar.

Utöver det är jag mycket intresserad av datorer och teknik och håller precis nu på att beställa en ny speldator så att jag är redo för BF 2042! Annars spelar jag lite olika spel: Witcher 3 (Favorit), Assassins Creed Valhalla, Valorant, Overwatch, Skyrim, Banished, mfl. Jag spelar med mina barndomskompisar som inte är särskilt kristna av sig.

Det finns inga spel jag undviker utifrån min tro men jag kan ha mina egna tveksamheter till spel som GTA där man betalar prostituerade, misshandlar och mördar civila hejvilt. Jag tror inte spel leder till våld men det vi tittar på och gör påverkar oss ändå.

Skrivet av Viceroy:

Det här begreppet "tills döden skiljer oss åt" hur ska man tolka det egentligen? Om man som kristen tror på ett liv efter döden innebär det att man inte tror att man fortsätter vara tillsammans efter döden, att alla relationer i jordelivet inte har någon betydelse på andra sidan?

Här är för övrigt en intressant länk som man kanske egentligen borde ha en egen diskussion om:

https://awarenessact.com/quantu-theory-suggests-that-death-do...

PS. Du borde för övrigt spela Xenogears till PlayStation om du inte redan gjort det.

Vi börjar närma oss de teologiska diskussioner denna tråd skall undvika men kortfattat kan jag säga att eftersom vi inte vet exakt hur livet efter detta kommer att se ut är det svårt att svara på. Tanken med uttrycket är nog att vi nöjer oss med att tänka på hur relationer fungerar i livet här på jorden och då är det ju så att när någon dör, upplöses äktenskapet.
Däremot kommer de kunskaper vi förvärvar här på jorden och de relationer vi har absolut ha betydelse.

Skrivet av Elektron:

Det låter som det kan bli väldigt tungt att arbeta som präst, tänker på samtal med självmordsbenägna, begravningar, mycket sorg osv. Hur gör ni för att hantera det, och är det vanligt att man som präst kan dras med ner och bli deprimerad?

Det är absolut ett tungt arbete och det händer ofta att jag funderar på människor jag mött eller saker jag hört på "fritiden."
För att överleva gäller det att hitta strategier, alltså sätt att inte överväldigas av andra människors sorg eller problem och påminna sig om att "Jag kan finnas här för dem men deras problem/sorg är inte min."

Jag tror att det är lika vanligt bland präster som för andra med psykisk ohälsa. Kanske lever vi i en sådan miljö att vi är bra på att fånga upp varandra och fråga "hur mår du egentligen?" och faktiskt vara beredd på svaret? Vi har dock också skyddsnät som att vi uppmuntras gå i handledning och att alltid ha en egen själavårdare.

Permalänk
Inofficiell ambassadör

@Albanach , hur fungerar det med "prästbostad"? När jag bodde i utlandet var det vanligt att prästen fick disponera en bostad i anslutning till kyrkan som en form av löneförmån (Tror jag, de kanske betalade för den genom löneavdrag eller något? Men de bodde i alla fall i ett hus ägt av kyrkan så länge de jobbade som präst). Är det något ni även har i Sverige eller bor ni i radhuslängorna med oss andra förtappade själar?

Visa signatur

Mobo Aorus B550 Pro V2 CPU Ryzen 5600X RAM Corsair Vengance 16GB @ 36000 MHZ
GPU MSI GTX 1080 ti Gaming X Skärm Acer X34A

Permalänk
Medlem
Skrivet av Albanach:

Jag hittade till SweC när jag skulle köpa min första speldator 2017, innan dess körde jag bara konsol. Det som chockade mig lite var hur vänligt och hjälpsamt forumet var och hur mysigt Sweclockers är med all internhumor och testningar av olika läsk osv, vilket har fått mig att stanna kvar.

Utöver det är jag mycket intresserad av datorer och teknik och håller precis nu på att beställa en ny speldator så att jag är redo för BF 2042! Annars spelar jag lite olika spel: Witcher 3 (Favorit), Assassins Creed Valhalla, Valorant, Overwatch, Skyrim, Banished, mfl. Jag spelar med mina barndomskompisar som inte är särskilt kristna av sig.

Det finns inga spel jag undviker utifrån min tro men jag kan ha mina egna tveksamheter till spel som GTA där man betalar prostituerade, misshandlar och mördar civila hejvilt. Jag tror inte spel leder till våld men det vi tittar på och gör påverkar oss ändå.

Väldigt intressant att läsa, tack för att du svarar såpass direkt och ärligt på frågan, ger en viss insikt i hur du tänker som en ganska normal människa (utöver ditt yrke/tro som präst).

Nu säger du ju att Witcher 3 är ditt favoritspel, men har tveksamheter till GTA, båda innehåller ganska stora elementen av båda våld och prostitution (förbjuden kärlek om du vill), man kan kanske säga man spelar ofta dessa sandbox games på det sätt man vill spela själv.

Jag tycker grafiken i Witcher 3 är absolut underbar, och även det åldrande spelet GTA 5 har sin egen charm. Dom har båda en historia bakom sig, jag fick en gång en frågan från en kompis om varför jag spelar GTA så märkligt, jag undvek våld, undvek att köra över folk och försökte att leva ut karaktären så mkt. som möjligt ut ifrån de villkor han har fått i sitt liv. Det är på något sätt ett rollspel, och ofta är det så att man får leva ett liv i spelen som man inte lever i verkligheten, och det kan ge en viss insikt i hur vissa människor kom till att leva såsom dom gör. Finns även polis simulator spel vart du kan spela din roll som polis och uppleva vardagen från den vinkel, även om överdrivit och är bara ett "spel".

Hur ser dina vänner på dig nu du är en präst? Märkte du någon skillnad, hänger du ut mera eller mindre med dom nu?
Är dom mera försiktiga med vad dom säger till dig, eller är dom lika så skämtsamma som förut?